Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Breaking news - szintén az Abyss legaljáról

2010.07.22. 21:05 heinrich

Kerülném itt a politikailag áthallásos megfogalmazásokat, így nem mondom, hogy az szövetségi kapitányt is utolérte az elszámoltatás, mert hát nem nagy dolog belátni, aki a prímást fizeti, az rendeli a zenét is. Új elnökség, új kapitány, gondolom új program is lesz majd. Valószínűleg már mindenki belefáradt abba, hogy nemzetidalszerűen megpróbálja pontokba szedni, mit és hogyan kellene csinálni. Mindenesetre, amíg a magyar labdarúgó közegen fürtökben csüngnek a kontárok és a futball-parazitákat, addig nagy reményeim nincsenek. 

Hogy egy korábbi posztunkból idézzek: körbe kellene kicsit nézni, észrevenni, hogy egy füstölgő romhalmaz tetején ülünk, aztán elgondolkodni, hogy a szanaszét heverő téglákat egymás pofájába akarjuk vagdalni, vagy inkább építünk belőle valamit.

Ha már itt tartunk, Erwin Koemant is meg kell követnem, hiszen kinevezésekor én durrogtam egy sort, és bár sokszor hibázott, a válogatottat körülvevő közegre nagy hatással volt (az érintettek elmondása alapján is), és legalább megpróbált önös érdekek és hátsó szándék nélkül némi profizmust vinni – menedzsment szinten is – a magyar válogatottba.

Az MLSZ új programjától csak néhány alapvető dolgot várok: legyen koncepciózus, kiszámított és fenntartható. Ehhez gerinc kell, szakmai tudás és elkötelezettség, az urambátyámozást meg felejtsük már a búsba el.

A reménykedést meg az optimizmust – ezredszerre is – majd mi hozzátesszük. Jobbat, mást úgysem tudunk.   

406 komment · 2 trackback

Címkék: h magyar válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr612169462

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Végre magyar kapitány 2010.07.23. 19:03:04

Remek hírt olvastam minap. Állítólag péntek reggel kirúgják K.O.emant, a magyar válogatott kapitányát. Miért jó is ez a hír? Mert egy olyan vezetőedzőt menesztenek, akitől talán csak a Bozsik-Détári tandem volt rosszabb. Igen. Dícsérik a hollandot, mer...

Trackback: A koemani magyarázat 2010.07.23. 09:14:26

A hétvégi zakó után már itt is a van a bizonyítvány magyarázata. Nos, ha valamiben, akkor ebben van logikai hiba. Figyeljétek: „Óriási volt a különbség a két csapat között, ez főleg a kondicionális állapotnak volt köszönhető, ugyanis nálunk most ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slejmi bá 2010.07.23. 15:35:47

ami az edzőkérdést illeti, szerintem felesleges középszerű külföldi edzőt hozni mert nincs elég tekintélye és belefullad az itthoni közegbe. Szóval vagy legyen középszerű magyar edző aki legalább a nyelvet beszéli és ismeri ezt a szemétdombot,vagy csak igazán nagy nevű külföldi kell (sztem pl. Daum vagy Heynckes már ilyen,Loddar edzőként még nem volt az) aki rendet mer vágni a parasztok közt. Utóbbira nyilván semmi esély mert nem tudjuk megfizetni, marad az első opció, most is ez következett be.

IronRock 2010.07.23. 15:41:04

@Slejmi bá: a baj csak az az edzőkérdéssel, hogy egy Daum vagy Heynckes se lenne képes itt rendet vágni. Mellesleg ha esetleg meg is tudnánk fizetni őket (Csányi révén), a magyar válogatottnak van már olyan rossz hírű a kispadja az elmúlt évek után, hogy előbb nyilván felhívnák Lothar-t és Erwin-t, meghallgatnák mi van itt, és Krőzus összes kincséért se lennének hajlandók idejönni...A játékosként ismertebb, de szakvezetőként még csak bizonyításra és hírnévre vágyó jelöltek, mint amilyen Matthaus és Koeman is volt, meg egyszerűen nem lennének képesek kezelni azt a közeget és helyzetet amibe belecsöppennének.

IronRock 2010.07.23. 15:44:05

@IronRock: A hazai "szakembergárdát" meg már éppen eléggé kiveséztük itt és meg is kapta a magáét mindenki...tehát túl sok alternatíva nincs. Azt el tudom képzelni, hogy a korábbi szövetségi kapitányok (Bicskei, Mészöly, Csank, Mezey) hogy imádkozhatnak most hogy Egervári ne bukjon, mert ha a generációjukból az utolsó is megég a válogatott kispadján (reális esély, sajnos), akkor soha többé ebben a büdös életben nem fogja őket senki sehol komolyan venni...

pimpalini 2010.07.23. 15:45:58

@Slejmi bá:

Tökéletesen megértem a dühöd. Értem én, hogy Téged bánt a mutatott játék.

De!

Azt kell mondanom, ha Téged elküldelek 3 hét szabira, utána fel tudod venni azzal az emberrel a tempót, akit 3 hétig a munkakörödre tréningeztek? Ezzel csak azt akarom mondani, hogy sokszor nem elég az akarat, vannak fizikai korlátok.
A 6:1 nem az akarat hiányát jelöli. Láttam a meccset, a németet is. Szerintem a nem tudás jött elő ezeknél a meccseknél, s nem a nem akarás.

Ez utóbbi inkább tűnt fel nekem a Maribor elleni idegenbeli meccsen. Nos én ott nem láttam túl nagy akarást, de mindegy.

Vanczák szegény lassú. De tőle nem vitatom el azt, hogy akar. Ő mentálisan még pont rendben van, de lehet, hogy rosszul látom. Szerintem Juhász is. Viszont pont Gerát nem érzem válogatott szintű labdarúgónak, ha ezeket vesszük számításba. Korábban az volt, de nálam megbukott. Mert azért milyen hozzáállás az, hogyha a kapitány nem a posztomon játszat, akkor besértődök? Ha csak a padon ülök, besértődök? Olyan, mint Huszti Várhidinál. Lehet jó játékos mindkettő, de lázadókból nem kérek. Az meg a magyar közegre jellemző, hogy inkább Koeman-t/Várhidit vonták felelősségre, s a játékosok mellett álltak ki.

Fentebb írtam, hogy pénzért...:)
No meg Koeman elvileg azt akarta, hogy a VB előtt tapasztalatszerzés gyanánt játszunk topcsapatok ellen is, s ezekből a meccsekből tanulva vágjunk neki a selejtezőknek. Ugye még hátra van egy Anglia elleni felkészülési meccs is, s a VB előtt még ők is topcsapat benyomását keltették...:)
Más kérdés, hogy azt is hallottam (nem biztos, hogy igaz), hogy Koeman edzőtábort kért, de nem kapott.

Ha már Dzsudzsák szóba került: magyarázza már el nekem valaki, miért van az, hogy Bali minden meccsen ugyanazokat a cseleket, s ugyanazt a leviszem egy csel után a vonalig játékot nyomja?:)
Azt hiszem Popovics Sándor említette (Hollandiában sokat edzősködött), hogy Bali csak szeretne nagy labdarúgóvá válni, s ha visszavesz az arcából, kellő alázatot tanúsít, talán van esélye rá...:)

Hajnal amúgy meghatározó volt a Dortmundban a sérüléséig. Azt elismerem, hogy az utóbbi szezonban nem nagyon jutott szerephez, ennek nyomán nem is volt válogatott.

rizla 2010.07.23. 15:51:40

@Slejmi bá: "És amíg ilyen simán belenyugszik mindenki - nos szerintem előrelépni nem fogunk..."

az előrelépés nem ezen múlik. értsétek meg, hogy a válogatott LENYOMAT, kirakat, stb. a háttérben zajló folyamatok számítanak, és elsősorban az utánpótlás, meg az azt körülvevő futballkultúra. a válogatott csak a jéghegy csúcsa, ami kikandikál a legtetején. a válogatottat csiszolgatni csupán tüneti kezelés, gyökeres változtatások kellenek alulról, hogy egyszer majd felül is érzékelhetőek legyenek. úgyhogy őszintén szólva pont telibeszarom a német és a holland meccset, így legalábbis biztosan, hogy koemant lecserélték. nem volt semmi értelmük.

"az akaratgyenge, ötlettelen, minden elképzelést nélkülöző játékot a válogatottól nekem senki nem fogja megmagyarázni, mert nem lehet. "

hogyne lehetne. koeman régóta tudja, hogy ki fogják baszni, tudta már akkor is. a játékosai is sejthették, a semmiért jöttek haza a válogatotthoz. nem veszi körbe egészségesen professzionális környezet a mindenkori magyar csapatot, ennek az eredménye az a játék, amin joggal szörnyülködhettél (hozzáteszem, a belgák elleni produkció engem százszor jobban elkeserített mindennél).

pimpalini 2010.07.23. 15:52:33

@pimpalini:

Persze ha kicsit képzettársítunk, ez a fajta hozzáállás jól illik a nemzeti értékekkel, nemzettudatunk megélésével kapcsolatos politikai, társadalmi tendenciák táborába.
Majd miért pont a focista legyen büszke a hazájára, a válogatott mezre (szemben ugye a klubpénzzel, s általában a pénzzel - lásd. eladott válogatott meccs Várhidi idején, s persze a gyönyörű nyomozás, mely ugye "eredménnyel" járt...), miközben politikusok, véleményformálók sem azok, sőt...

Amíg az élet más területein is eladható a haza, nem lesz ez másképp a sportban sem.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.23. 15:53:15

@Slejmi bá: "És amíg ilyen simán belenyugszik mindenki - nos szerintem előrelépni nem fogunk" - nagyon nem ezen a két meccsen múlik az előrelépésünk. Ha meg a barátságosokon aratott váratlan győzelmeket kifutott győzelmeknek tartod, akkor az ilyen nagyarányú vereségek is becsúszhatnak.

"(Vanczákot hagyjuk,én nemhogy nem hívnám be a válogatottba SOHA,de egyenesen bíróságilag eltiltanám a focitól mert meggyalázza ezt a gyönyörű játékot)" - ha viszont Vanczáknál nincs jobb a posztján (márpedig nincs), akkor mégse csak mentális problémák vannak.

pancho kérdésére meg nem válaszoltál, hogy tart kapcsolatot a külföldi klubok edzőivel? Rajzol nekik egy faszt?

rizla 2010.07.23. 15:53:47

@popp: tipikus propaganda mondat szerintem. hangzatos, valódi tartalom nélkül. egy rossz blöff, mert ha az ember belegondol, akkor pontosan tudja, hogy nem gondolhatott vele senkire (legalábbis nehéz elképzelni, hogy dzsudzsák vagy huszti kimarad, mert ők úgyahogy celebek, németh meg egész biztos ott lesz - és legyenek is ott mind).

pimpalini 2010.07.23. 15:54:33

@rizla:

Jaja. A belgák elleni klasszisokkal kiábrándítóbb volt...

S nem mindegy, hogy Fellaini-t, vagy Robben-t, Özil-t kell fogni...

davidmoyes 2010.07.23. 15:55:36

@pimpalini: "Az meg a magyar közegre jellemző, hogy inkább Koeman-t/Várhidit vonták felelősségre, s a játékosok mellett álltak ki. " Ettől én is agyfaszt kaptam, mindkét esetben..

rizla 2010.07.23. 15:55:37

@Slejmi bá: egyértelműen egy olyan magyar szakember kell, aki tehetséges, és nem része ennek a posványnak. na, ilyen nincs (lászló csaba?). pancho dumája jól hangzik, de mellőz minden realitást.

rizla 2010.07.23. 15:58:18

amúgy kisteleki pont ezt csinálta: mindenképpen külföldit akart. hát nem sokan nyújtózkodtak a melóért, kb csak erwin. döntse el mindenki maga, hogy szerinte ez jelentett-e komoly fejlődést (egy minimálisat szerintem igen, nem is rossz irányba, de ennyi).

balu11 2010.07.23. 15:59:32

@pimpalini: a felállás nagyon jó kérdés!

Fontos felismerni, hogy nincs sok minőségi játékosunk, és elhibázott az a taktika, hogy ha nem a saját helyükön játszatjuk őket (Gera-szélső, Huszti-center, ...).

Sztem a magyar válogatottnak egyszerűen "nem ízlik" a mindenhol erőltetett 4-2-3-1. Többek között azért, mert nincs 2 (nemhogy 3-4!) olyan védekező középpályásunk, aki nagyon masszív, de nem lassú, és meg tudja játszani a lasztit. Dárda kb. ilyen volt, de ő sem jó. Most van egy Vadócz nagyjából... [mégeccer kérdem: hová tűnt vargajózsi???] Márpedig ez a rendszer halálra van ítélve nélkülük.

Szóva sztem felejtős - maradjunk inkább a jó öreg 4-42-nél, de mivel klasszis csatárunk jelenleg nincs egy sem, nem hogy 2 (Némo fiatal, Szalai is, Sanyi meg Sanyi), viszont árnyékékünk meg pont van [most a Gera-ügy morális, és egyéb részét hagyjuk], ezért sztem az ideális:

4-4-1-1

A: Király - Kádár, Juhász, Horváth G., Bodnár - Dzsudzsák, Buzsáky, Vadócz, Rudolf - Gera - Németh

B: Fülöp - Leandro, Vanczák, Debreceni, Laczkó - Huszti, Koman, Vass, Cvitkovics - Torghelle

és még a bő keretbe: Korcsmár, Tóth B., Hajnal, Tőzsér, Stieber, Elek Á., Szalai

rizla 2010.07.23. 15:59:46

@IronRock: "ha a generációjukból az utolsó is megég a válogatott kispadján (reális esély, sajnos), akkor soha többé ebben a büdös életben nem fogja őket senki sehol komolyan venni... "

HAHAHAHA. mit jelent a senki? mit jelent a sehol? a világon eddig sem vette komolyan senki a magyar edzőket. a magyar fostengerben meg ugyanúgy búvárkodhatnak majd tovább, ne aggódj.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.07.23. 16:00:00

@balu11: Ez egy ilyen ellentmondás. Ugyanis Te szakmai előrelépést (legyünk jobbak, stabilabbak, erősebbbek) vársz el, miközben sokan csak a sikert tartják elfogadhatónak (jussunk ki az EB-re) és legtöbben még mindig azok vannak, akik fejlődést és sikert egyszerre várnak el.

Szerintem kijuthatunk az EB-re, ahogyan a lettek és a szlovénok is kiverekedték magukat a pótselejtezőből, viszont ehhez nem kellett fejlődniük, meg harmadik kalaposnak lenniük, csak bekkeltek és azt is szégyentelenül. A szakma csúcsa, amikor egy ilyen kiscsapattal kijutsz egy világeseményre, de azért nálunk ezt kevésbé értékelnék, hiszen bátor támadójátékot követelnek (a játék képe milyen lenne már?) még az úgynevezett szakemberek is, akiknek pontosan tudniuk kéne, hogy mekkora játékerőt képviselünk Európában és ilyen játékerővel egyáltalán hogyan juthatunk sikerre.

Nézzük meg, hogy miben gondolkodnak itt is a kommentelők. Ugye azon, hogy ki legyen a csatár, Mi a sarokpont Nyilasi Tibi bácsiék szerint? Németh Krisztián és Gera Zoli, pedig azért nem nehéz belátni, hogy számunkra az lenne az ildomos, ha azzal foglalkoznánk, hol lesz meg az a nyolc, de inkább kilenc védekező szellemű játékos, aki szégyentelenül lehoz 4 gólnélküli döntetlent a svédek és a hollandok ellen, meg begyűjt 15-18 pontot a többiektől. Utóbbira már a Koeman csapat is jó volt.

Ide kellhet egy Hiddink, aki nem azt mondja, hogy játszuk a 4-3-3-at, hanem kitalálja, hogy miként fogják meg Robbent, vagy a Ibrát, mert azért ilyen jellegű referenciája nincsen magyar szakembernek. És akkor ez a szakmai kérdés: A magyar keretben van-e lehetőség megfogni Robbent vagy nincs? Ha nincs, akkor mindegy ki a kapitány siker szempontjából. (És tényleg.)

Ha viszont van a csapatban minimális lehetőség, akkor azt ki képes szakmailag kitalálni? Hiddink vagy Egervári inkább? Ugye a cél az lenne, hogy olyan szövetségi kapitányunk legyen, aki életében már kettőnél többször meccselt Robben vagy Ibra szintű játékosokból álló csapat ellen. Ez egy nagyon minimális különbség, de a saját gyerekednek azért illik megadni a minimális esélyt is.

Legyen keretrendszer és legyenek elvárások, de gondolom az tiszta, hogy mekkora szakmai szakadék van Hiddink és Egervári között és kétlem, hogy ebben a szakadékban ne lennének megfizethető és elérhető szakemberek.

CaBeL 2010.07.23. 16:00:45

najó, de ha csányival nem leszünk ott a vb-n, meg az eb-n, meg 3.-4. helyünk lesz a selejtezőcsoportban, majd visszaolvasok, hányan fikázzák. 10-12 éve őt akarom, már eldöntöttem, ha lesz egy focicsapatOM. Hát LOL. focicsapatom! ember ez nem a te focicsapatod, ez a nép válogatottja! LOL!

balu11 2010.07.23. 16:01:37

(@balu11: B-be persze Hajnalt árnyékéknek)

Slejmi bá 2010.07.23. 16:07:11

@pimpalini: megálló! nem ENGEM kell összehasonlítani, hanem a PROFI futballistákat akik 7 éves koruk óta (elméletileg) erre készülnek, ez a szakmájuk. Természetesen : a hollandok meg a németek is sokkal jobb játékosok, de kérdem én, mivel lehet egyáltalán MEGPRÓBÁLNI ezt a tudásbéli különbséget csökkenteni ha nem azzal hogy vért izzadok és lefosom a bokámat? szerintem mással nem. Ami a Gerát illeti,szerintem nem tudjuk a teljes igazságot hogy mi történt, Zotya egy egyszerű de normális gyerek, én nem hiszem hogy csak arról volt szó ami kiderült. Mindenestre a legjobb magyar támadó jelenleg,Dzsudzsival egyetemben. Róla pedig annyit, hogy szerintem mindenkinek arra kell játszania amiben a legjobb,és ő ezt teszi, és úgy látszik jól teszi. Ha "csak" annyit csinál a válogatottban mint a PSV-ben - teljesen jó. Szélső a gyerek - verje meg az emberét, adja be a labdát, lőjön gólokat,és ezt meg is teszi. Nem tudom Popovics mit hiányol még. Arcát nem tudom, nem ismerem.

pimpalini 2010.07.23. 16:07:21

@Slejmi bá:

Egyébként meg a mentális, akaratbeli, klub vs. válogatottal kapcsolatos problémakörbe még valamit:

Nagy László nyilatkozta annak idején, hogy ha ő hazatér Magyarországra, körbe rajongják, körül ugrálják, celebként kezelik, míg Barcelona-ban nyugodtan kimehet az utcára, néhányan tudják, hogy kézilabdázó, oszt ennyi. Teszi a dolgát.

Tudom, hogy a példa abban sántít, hogy Messi ott is sztár, vagyis a két sportág megítélésében különbségek vannak.

De valahol igaz az, hogy ha valaki két egyeneset belerúg a labdába, nálunk már sztár (Koplárovics, Terjék, Tokody, Gosztonyi, Túlió (kivétel), Egressy Szabics, stb). Utaznak rá az egzisztenciavadász csajok, a fotósok, a bulvárlapok, stb...
Ez sem jó feltétlenül egy tehetséges játékos reális értékítéletének, egészséges mentális fejlődésének...

balu11 2010.07.23. 16:07:45

@pancho_sanza: OK, ezért is kezdtem azzal, hogy van abban valami, amit írsz - azaz ismertem el alapvetően a sikeres, "valamit látott" szakember elsőbbségét Egervárival szemben

lehet, h volt külföldi opció, ezt nem feltétlenül tudhatjuk

azt tudom, h én maradéktalanul boldog lennék lennék, ha a világ legundorítóbb bekkelésével is csak esélyünk lenne az utsó meccsen a kijutásra

amiket pedig leírtam, azokat tartom, és nagy része nem mond ellent egymásnak (mármint, h mit tartanék sikernek a következő 2 évben)

jó 7végét mindenkinek!

bz249 2010.07.23. 16:09:18

@balu11: nem tudom... a vb-n azert az derult ki, hogy Spanyolorszagot, Hollandiat vagy Nemetorszagot is egy golon tud tartani egy jol szervezett ellenfel. Messit, C.Ronit vagy Rooney-t is el tud tuntetni egy taktikus vedekezo kozeppalya/vedelem (oke szarok voltak, de mind?).

Marpedig ezeknek a csapatok (es jatekosok) a magyarnal nagysagrenddel nagyobb tamadoerot kepviselnek. Szoval nem igazan latom, hogy tamadassal milyen messze juthatunk.

Ha tippelnem kellene azt mondanam, hogy semennyire. Ha Uj-Zeland, Szlovakia, Szlovenia vagy Algeria kepes volt megtanulni vedekezni, akkor nekunk sem lehet lehetetlen.

Slejmi bá 2010.07.23. 16:11:14

@rizla: majdhogynem ugyanarról beszélünk - egymás mellett el. a válogatott valóban a jéghegy csúcsa, és amíg a fiatalabb generációkat nem tanítják meg KÜZDENI, TÖKÖSNEK LENNI, BÍZNI MAGUKBAN,PROFINAK LENNI (amibe a válogatott frendlik is beleszámítanak), BÜSZKÉNEK LENNI,NEM BESZARNI,addig az egész a baszható kategóriában marad.

divi · http://weareunited.freeblog.hu/ 2010.07.23. 16:14:56

@popp: miért is jár előrébb a szlovén (klub-)futball, mint a magyar? Papíron legalábbis ez nem biztos: a klubcsapatok teljesítménye alapján készült UEFA-koefficiens listán pl megelőzzük őket, az elmúlt öt évből 3x (tehát nem csak a loki tavalyi bl-szereplése miatt), igaz nem nagy különbséggel, de legalábbis nincs fordítva.
Szerintem a vidi tegnap kritikán aluli teljesítményt nyújtott, az őket néha-néha megalázó szlovén csapatot a következő körben jó eséllyel úgy üti ki a Hibernian, hogy csak úgy repülnek, ezért is volt fájó látni a tegnapi értékelhetetlen produkciót a "második legjobb magyar csapattól".

bz249 2010.07.23. 16:16:54

@balu11: ja es a masik: minel tobb pontot szereznek egy adott sportban, annal biztosabb, hogy a jobb csapat nyer (amelyik tobbet birtokolja a labdat, tobbet lo, jobban lepattanozik, tobb labdalopasa van...stb). Mivel nalunk szinte mindenki jobb, ezert nekunk a veletlen szerepenek erositesere kell gyurni.

Az meg annal nagyobb, minel unalmasabb a meccs. Akkor van eselyunk, ha egy talalt gol dont a gyozelemrol. Mert nyilt jatekban az ellenfelnek tobb kidolgozott helyzete lesz.

Slejmi bá 2010.07.23. 16:17:05

@rizla: egyértelműen egy olyan magyar szakember kell, aki tehetséges, és nem része ennek a posványnak. na, ilyen nincs (lászló csaba?).

Csabesz jó gyerek, természetesen ki is utálták innen, annak rendje s módja szerint. Szerintem a Kismészöly se ügyetlen. Más nekem se jut eszembe... Pinyó? :D

divi · http://weareunited.freeblog.hu/ 2010.07.23. 16:22:36

ja, és hogy a témához is hozzászóljak:

- Koeman menesztése: +1
- Egervári kinevezése: -1

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.23. 16:25:57

@bz249: na de itt jön be a hazai közeg Mohács előtti időkre alapozott óriási arccal, Puhl 'még két csatárt föl kéne tolni' Sanyi, Bognár 'játszó csapatot kell fölküldeni" Gyuri, Mészöly 'semmivel nem rosszabbak a magyar edzők' Kálmán bá, meg az obligát duma, hogy a magyar foci hagyományaiból támadó foci következik, mi nem is tudunk és nem is akarunk védekezni.

Csak azt felejtik el az urak, hogy a minőségi magyar foci hagyománya valamikor a nyolcvanas évek végén megszakadt és 0-ról kell újra építeni, ráadásul vágyálmaikhoz nincs is megfelelő játékosanyag. Ezért ahogy a foci hőskorában nem szégyeltünk tanulni külföldi mesterektől, edzőktől mielőtt kialakult a saját sílusunk, most sem elzavarni meg degradálni kéne külföldieket, hanem esetleg tanulni tőlük.

pimpalini 2010.07.23. 16:26:28

@balu11:

Egyetértek abban, hogy középpályán nem nagyon van olyan labdaszerző emberünk aki megfelelően tudna osztogatni is, támadni is.
Ezért valahol a védekezés a kulcsa a sikernek a gyors szélsőkkel, s magabiztos befejező csatárokkal.

Az árnyékékes rendszer jónak tűnik, de tartok tőle, hogy nem ez lesz, mivel itt jön a képbe

@pancho_sanza:

aki szerint a nép, meg a szakma itt szép játékot és támadófocit akar. A "Főnökök" meg eredményességet, s a kettő nem fog menni.

Emlékszem még Gellei csapatára, mely unalmas, nézhetetlen meccseken hozta a 0:0-kat, meg esetleg a győzelmeket, de mindenki szörnyülködött, hogy nem is az a baj, hogy nem jutottunk tovább ,hanem a mutatott játék.

Én azt gondolom, hogy az A-tervet jól tudja teljesíteni a magyar csapat: vagyis védekezés, kevés gólt kapni, s néha ellencsapást mérni az ellenfélre. A B-terv hiányzik évek óta. Vagyis a támadójáték. Pl. a németek ellen, ha jól emlékszem, a csapat feltolta a védekezését a félpályára a második félidőben, ám 3 perc múlva meg is kapta a gólt. Ezért sem tudunk mi támadni. Maradnak a pontrúgások, a szögletek, ahol egy erőteljes és labdabiztos center, vagy Juhász-típusú támadó védő bemákolhat egy gólt, egy Bali, vagy Hajnal, Gera lőhet szabigólokat. Erős csapatok ellen ebben bízhatunk tétmeccsen. Sajnos.
Ami még maradhat, a sok futás. Amolyan ázsiai módszer. Egyszerűen szét kell futni az ellenfeleket. Gyorsaság és erő. Elöl is vagyunk, de vissza is érünk. Kár, hogy ehhez nincsenek játékosaink...:)

A 4-4-1-1 végülis azért is jó, mert szükség esetén átalakítható 4-2-3-1-é is, elvégre Rudolf és Dzsudzsi alapvetően támadók.:)

Slejmi bá 2010.07.23. 16:27:13

@pimpalini: "Egyébként meg a mentális, akaratbeli, klub vs. válogatottal kapcsolatos problémakörbe még valamit: (...)"

egyetértek. annyit tennék hozzá, hogy -nagyon sok más dolog mellett - ez is a nevlőklub, nevelőedző pedagógiai feladata, hogy lenyesegessék az ilyeneket. Talán apróságnak tűnik, de annyira jellemző manapság, sok kis fasz televarrt alkarú játékos, a hülye buziknak az a fontosabb hogy jól nézzenek ki a tévében, ez is hűen tükrüzi mennyire "koncentrálnak a munkájukra".

pimpalini 2010.07.23. 16:34:13

@popp:

:D
Hát igen. Egyetértek. A VB és a selejtezők bemutatta, hogyan tanult meg a korábban szépen játszó portugál válogatott védekezni, s ezzel eredményt elérni. A brazilok elleni 6:2 után, ha jól emlékszem a riporter szavaira, Eduardo 17 meccsen mindössze 3 gólt kapott.
A spanyolok ellen meg ki lehet kapni 1:0-ra.

Akkor lenne érdemes támadnunk, ha lenne 2-3 jó csatárunk, dehát én valahogy egyet sem látok...

rizla 2010.07.23. 16:36:12

@popp: azért azt tegyük hozzá, hogy bár én is baromságnak tartom ezt a rinyát az egycsatáros játék miatt, koeman csapata tényleg kiábrándító volt támadásban. nem az volt a baj, hogy védekező felfogásban játszatta őket, az nagyon is helyénvaló volt, és örvendetes volt végre egy olyan magyar csapatot látni, amelyiknek kurva nehéz gólt lőni. a kapott góljaink száma kiemelkedő volt az európai mezőnyben is. viszont úgy tényleg nem lehet reménykedni semmiben, hogy egyszerűen helyzetre sincs esélyünk. egy kontrát nem bírtunk végigvinni általában, még málta és albánia ellen is talált gólokból éltünk, ami azért borzalmas. aztán amikor jött svédország, meg portugália, akkor a védekező felfogásunk mégsem ért sokkal többet, kész csoda, hogy a svédektől csak kettőt kaptunk, és a vesztes gólt csak a legvégén, lehetett volna az 4-5 is, ha nem akkora balfaszok. szóval összetetten a kép eléggé, az irány jó volt koemannal, de a kivitelezés csak félig sikerült.

pimpalini 2010.07.23. 16:38:43

@davidmoyes:

Kb. az a szint, mikor majdnem kiutálták Vass-t, mert vallott a bundáról...:)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.23. 16:40:32

@rizla: a selejtezők kezdetén igen biztatóan játszottak a fiúk, amikor Huszti is, Hajnal is jóformában volt A svéd és a portugál meccsre meg tele voltunk sérülttel és nem tudta a szokásos védelmet játszatni Koeman.

pimpalini 2010.07.23. 16:41:25

@rizla:

Ez igaz, de hozzá kell tenni, hogy a portugálok és a svédek ellen is mi kaptuk az első gólt.
Mivel támadni nem tudunk, az eredményes játék alapvető feltétele, hogy ne kapjunk gólt, s mi rúgjuk/találjuk/Pepemákoljuk az elsőt.

Ez van. Nem muszáj szeretni, de nincs más.

pimpalini 2010.07.23. 16:42:05

@pimpalini:

S persze azt is meg kell nézni, hogy a VB-n hány csapat volt képes fordításra...

rizla 2010.07.23. 16:45:41

@popp: @pimpalini: de mákolni meg találni sem lehet gólt, ha egyszerűen annyi a támadásépítés 100ból 97-szer, hogy hátulról előrebasszuk torghellének. ez egyszerűen kevés, egy védekező kiscsapattól is kevés. volt három támadónk általában, sanyival együtt a két szélsőnk, és ez a három ember a támadások alkalmával csak ritkán állt bármiféle értékelhető kapcsolatban a hátsó részekkel. a védelmünk össze volt rakva, de nem a támadójátékunk kárára, szerintem ez téves meglátás. egyszerűen csak koeman a védelemhez értett, a támadójátékhoz meg szart sem. megszereztük a labdát, és aztán? totális tanácstalanság, előrerugdosás. a taktika és a felfogás miatt nem kell ekézni koemant, meg az egy csatár miatt, de ennyire fogalmatlanok ilyen játékosokkal nem lehetünk előrefele.

dzzzzz 2010.07.23. 16:46:35

@Slejmi bá: ja, hát a tetoválófesték súlyától nem tudnak rendesen futni
Már miért koncentrálna kevésbé a munkájára az aki ilyen nárcisztikus?
A focistáknál ez mindig előfordult, valószínűleg Puskás is gondolom jó hosszú időt töltött vele, hogy minden hajszála hátrafelé álljon.

Slejmi bá 2010.07.23. 16:54:38

@originalBalintos: te most télleg Puskást hasonlítod a mostaniakhoz? jól olvasom? mellesleg, Puskás idejében még tévé is csak minden 10. lakásban volt, és igen, szerintem őt ez kevésbé érdekelte, de az is lehet hogy nem. de igazad van, felőlem a makkjuk belső oldalára is tetoválhatnának egy halálfejet,csak mutassanak a tetkókon kívül is valamit a focipályán. Próbáld úgy felfognia tetkós háeszemet mint egy "költői képet".

pimpalini 2010.07.23. 16:57:14

@rizla:

Igazából az eredményes kontrajátékban látom az esélyeinket.
Ehhez kellene egy stabil védekezés - erre azért jó esély van.
Kellenek sokat futó, ütköző, labdaszerző emberek.
Kellene egy ember, aki a középpályán jól és pontosan tud passzolni, lát a pályán, s esze van a játékhoz.
Kell két gyors szélső, akik jól adnak be.
S kell egy befejező csatár.

Mivel nem tudjuk jól játszani az egyérintőt, nem vagyunk elég labdabiztosak, a középpályát gyorsan át kell játszanunk.

Természetesen hátrányban ez nem működik, ezért minden alfája és omegája a védekezés.

Titi120 2010.07.23. 17:04:17

@rizla:
Nézd, ha nem tudunk hozni egy értékelhető külföldi nevet, akkor én már egy Mészöly Gézával is elégedett lettem volna.

Fiatal, ambiciózus, itthon még nem égett le sehol (sőt), nyelveket beszél, még azt is kinézem belőle, hogy nem retten meg akár külföldi szakmai anyagok beszerzésétől, tanulmányozásától sem.

De Egervári egy az egyben annak a hazai edzőposványnak a mintapéldánya, amelyik tartalommal akarja megtölteni a játékot már 20 - 25 éve, amelyik 3 csatárral küldené fel a válogatottat még Spanyolország ellen is (mert az kell), amelyik faszokat rajzol, amelyik lófaszt se mer kérdezni Alex Fergussontól (mert minek), amelyiknek az agyzsibbasztó közhelyeit évek óta hallgathatod a sportcsatornákon szakértés címszó alatt, amelyik görcsösen zár össze, ha külföldi friss vér kerül a hazai futball erezetébe, s amelyiknek oroszlánszerepe volt abban, hogy odajutott a focink, ahová, az elmúlt évtizedekben.

Egyik szaros gatyát cseréljük a másikra (Csank, Gellei, Verebes, Bicskei, Mezey, Mészöly, Egervári), s noha az ismeretlen eredetű külföldi termékekben (Matthaus, Koeman) is benne van a kockázat, de még mindig több értelme van valami újat bevállalni, mint megint valami összefosottat felhúzni magunkra. Nem baj, ha csak a hazai marad, de legalább új lenne ...

Csak remélni tudom, hogy pár év múlva majd megkövethetem a Pöcspingálót, csak lenne úgy !

dzzzzz 2010.07.23. 17:12:11

Nem igazán látok bele, úgyhogy titeket kérdezlek, hátha. A következő edzőgenerációnak is sikerült átadniuk a szarok bele mentalitást, és ha igen mennyire?

pimpalini 2010.07.23. 17:15:24

@originalBalintos:

Szerintem László Csabán (bár őt sosem fogom szeretni a "törd el a lábát"-jellegű benyögése miatt), Pintér Attilán, Mészöly Gézán, Prukner Lóránton, Herczeg Andráson azért látszik, hogy akarnak és tudnak dolgozni.
A többieket nem ismerem annyira, talán csak Reszeli-Sós, s Tornyi merítik ki a drága celebedző kategóriát, akik sokat tanulhattak a "mesterektől"...:)

pimpalini 2010.07.23. 17:16:00

S persze ott van Véber Gyuri is...:)

pimpalini 2010.07.23. 17:16:44

@pimpalini:

Lóránt helyett László.

Mala Suerte 2010.07.23. 17:18:36

@popp: Azért az jelent valamit, ha igaz a nyilatkozat és a játékosok tényleg egy emberként sajnálják Koeman távozását, valamiben talán mégis más volt, mint elődei. (És itt nyilván nem csak arról van szó, hogy néhány általa favorizált spíler a következő években biztos távolmarad a válogatottól...)

Ganz 2010.07.23. 17:23:01

Bocs, de nem olvastam vissza az összeset, dobta már valaki, hogy miért nem kopi-pésztteljük a környező országok elképzelését, ami mondjuk kiviszi őket a vébékre?

Bocs, ha már kitárgyaltátok, van egy jókora elmaradásom...
:)

pimpalini 2010.07.23. 17:41:47

@Ganz:

Nem tudom, hogy erről pontosan volt-e szó, de szerintem azért nem tanulunk, mert az a játék "vállalhatatlanul csúnya" lenne...:)
Pl. ugye Koeman ekézése, miért nem támadtunk Portugália ellen itthon.

dzzzzz 2010.07.23. 17:45:54

@Ganz: az agyátültetést/mentalitás átültetését még nem találták fel az orvosok, más megvalósítható mód nem hiszem hogy van a pésztre.

Ganz 2010.07.23. 17:52:08

@pimpalini: megmondom őszintén, ahogy itt sokan említették a vébé alatt, hogy ez, vagy az a csapat milyen szarul jutott tovább, vagy "csak" győzött, boldogok lennénk, ha a magyar válogatott lett volna a helyükben.

Ganz 2010.07.23. 17:54:02

@originalBalintos: a mentalitást nem értem, most el kéne akkor dönteni, hogy akarjuk-e, vagy nem akarjuk.

Ennek nincs köze a mentalitáshoz.

Ha a válasz az, hogy : "akarjuk", akkor tenni kéne valamit, na innentől már mentalitás.

Márpersze csak szerintem.

lexx 2010.07.23. 19:01:22

www.youtube.com/watch?v=B99OIheLvlc
egyebet mondani felesleges szofosas lenne reszemrol
ui.: mar varom mikor vezetik be a www helyett a vvv-t magyarhonban

Blandings 2010.07.23. 20:16:07

@pancho_sanza:
"...de gondolom az tiszta, hogy mekkora szakmai szakadék van Hiddink és Egervári között ..."

De gondolom, az is tiszta, hogy Egervári (& a hazai edzői kar) és Sir Alex között nincs szakmai szakadék, hiszen nem volt mit kérdezniük tőle:)))

exeaxe 2010.07.23. 22:07:09

@pimpalini:
"Igazából az eredményes kontrajátékban látom az esélyeinket.
Ehhez kellene egy stabil védekezés - erre azért jó esély van."

Hol az az esély? A svédeknek 4-5 komoly helyzetük volt nagy bedobás után, profi labdarúgók nem voltak képesek érdemi reakcióra ez ellen... Pár nappal később a portugálok egy kapu elé emelt labdával 10 perc alatt megvertek bennünket...
Amíg két sablonnal ki lehet csinálni minket, addig ne beszéljünk esélyről

England win The Ashes! 2010.07.23. 22:21:09

@Blandings: Sőt, ha a skót kérdezett volna, még tanácsokat is adtak volna arról, hogy hogy kell megtölteni tartalommal a MU játékát.

Táposvödör 2010.07.23. 23:59:04

Hejhó!!
Nyers leszek mint szoktam de ez van!

Nem értek egyet azzal hogy a magyar edzőket soha nem vették komolyan! Kubala László, Csernai Pál, Lóránt Gyula hirtelenjében csak ez a három név jött ki az agyamból.

Hogy is fejezzem ki magam, Sok ország rájött arra, hogyha nem tud rendes szakmai stábot kiállítani akkor importálni kell. Elsőnek rögtön mondhatnám Angliát is, de az ázsiai és afrikai futball fejlődéséért is kizárólag külföldi szakemberek tehetők felelőssé. Ez olyan min mikor a középkorban a legény lófaszhozsem értett akkor mit csinálta bugyuta, hát nem kiment a külföldi céhekhez szakmát tanulni, és itthon is meghonosította azt.
Szóval én csak külföldi neves szakemberrel tudom elképzelni a jövőt, és nehogymár anyagi okok miatt hátráljunk meg.

A másik nagy hiba szerintem ( és ez a különbség a szomszédos válogatott szinten eredményesebb országok és MO. között) az hogy itthon a játékos mozgás akkora szarság hogy az már kimarja a ganéban született parasztgyerek orrát is. Gondoljunk csak bele hogy 90's években mekkora karriert futottak be a román focisták olaszba.
És nálunk mit tanultak meg belőle: hát izé a tévé sokat beszél Angliáról oda kéne küldeni pár fiatalt focizni, meg ugye ott erősebb a valuta és ha csak szaré-hugyé is adod el a gyereket még akkor is jól jársz. É a sok kis csíra mind ment a süllyesztőbe. Míg ellenben a külföldi akár szlovák akár szerb játékos meg ugye befutott külföldön!!!

És akkor pl a magyar utánpótlás válogatott játékosai többet tudnak a fociról mit a teljes magyar élvonal, akkor meg hogy várjuk el azt hogy itthon még fejlődjenek. Szart!!!!!! Az egész úgy szar ahogy van. Gyökeres változás kell!!!

Mos attól hogy odaültetünk egy pénzembert a trónszékbe attól nem fog változni semmi!!!!!!

Egervári meg a sikereit egy eleve összerakott kinevelt csapattal érte el.

Shikaka 2010.07.24. 10:16:49

www.pepsifoci.hu/node/68589

"A jövőben nagyobb szerepet kapnak nálam az NB I-es játékosok, mint eddig, legalábbis azokon a posztokon, ahol a légiósok terén nincs megfelelő alternatíva. Természetesen nem kell kiönteni a gyereket a fürdővízzel együtt, ez nem jelenti azt, hogy aki külföldön játszik, az nem kap behívót, sőt rájuk továbbra is alapemberként számítok. Ugyanakkor, aki légiós, de kevesebb játéklehetőséghez jut, vagy egyáltalán nem játszik, idehaza viszont a posztján akad olyan, aki kulcsember a csapatában, akkor ésszerűbb lehet meghívni azt, aki az NB I egy-egy jobb csapatában futballozik és remek teljesítményt nyújt hétről hétre."

Ha ebből az lesz, hogy a Videoton eladásra szánt embereit fogja játszatni, felgyújtom az MLSZ-székházat...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.24. 10:26:16

Verebes is megmondja: verebes.blogzona.hu/archives/2010/07/23/Legyen_versenyhelyzet_a_valogatottnal/

"Nem lehet hazudni, nem lehet spakulálni", "szakmai böcsület", "Egervár Sanyi szerződtetése jó a szakmának, jó a szurkolóknak", "egy az, hogy tud magyarul" - összeszarom magam.

pimpalini 2010.07.24. 12:53:10

@Shikaka:

Az utolsó két sor nagyszerű lett...:)

"Ha ebből az lesz, hogy a Videoton eladásra szánt embereit fogja játszatni, felgyújtom az MLSZ-székházat... "

A baj az, hogy ma már a szurkolónak kötelező lett gyanakodva olvasni a sorok között...:)

pimpalini 2010.07.24. 12:54:56

@popp:

Nem tudom miért, de Mesterről mindig 2 dolog jut eszembe:
az egyik az a szánalmas videoklip és kornyikálás, amit a játékosokkal adattak elő "Meglátja Mester menni fog..." refrénnel, a másik a bermudanadrág és strandpapucsos öltözék...:D

seamus gonzalez 2010.07.24. 13:23:30

A mai NS címlapja kissé utopisztikus: " Egervári Sándor csapata célba veszi a 2014-es vb-t"
Ja, ha csak ennyi...
Az meg kész röhej, hogy Verebes lett a megmondóemberük. Mit is produkált az utóbbi 20 évben a 94-es "nagy tavaszi hadjáraton" kívül?
Egyébként nem igaz, hogy Koeman-nal nem lehetett volna európaibb módon elintézni ezt a dolgot.
Hónapok óta rebesgették hogy ez lesz. Mi lett volna ha Csányi úr áprilisban szakít egy kis időt, hogy elfoglalja a másodállását? Vagy ennyire ráérünk?
(Az meg csak hab a tortán, hogy nagyeszű minelnökünk már tavaly ősszel osztotta Koeman-t, nyilván szakmai kompetenciájára alapozva. Kár, hogy nem jut eszembe egy jó latin mondás erre az elkúrt szemétdombra, ami a magyar fociból lett)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.24. 13:30:17

@seamus gonzalez: Nekem legjobban az tetszik ahogy magyar edzők magukra vonatkoztatva különös nyomatékkal tudják mondani, hogy SZAKMA.

Juhász Roli viszont diplomatikus profi: juhaszroland.blogzona.hu/archives/2010/07/24/Vegre_tetmeccsek/

davidmoyes 2010.07.24. 14:45:06

@popp: ..és a magyar edzői kar ujjong: ez az, végre elzavartuk ezt a fapapucsos barmot! Gyanítom, az angol meccs után beugrik a timsó a szájukba...
áá, hihetetlen.
"Nagyobb szerepet kapnak az NB1-es játékosok." Jézus, megint a tökkelütött Vaskó lesz a megoldás?

davidmoyes 2010.07.24. 14:48:55

@popp: ...ez a világon mindenütt így működik" Hát egy nagy LÓFASZT! Ezzel húsz éve ideologizáljuk meg azt, hogy félévente kirúgunk egy szövetségi kapitányt.
Télleg hihetetlen ez a fajta agyatlanság...

pimpalini 2010.07.24. 21:40:41

@davidmoyes:

Nekem sem tetszik ez a gyakorlat, dehát már nem is mondom...
Teljesen felesleges... amikor kiskölök voltam, meg volt már ez a jó magyar mentalitás:
1. Ha a balfasz csatár kihagyta a ziccert, hülye az edző, mert betette, s nem a Kovács 34. Józsit, aki milyen fasza volt a múlt héten Mucsajröcsöge ellen...
2. Ha a védő mellérúg a labdának, szintén az edző a hibás, mert milyen taktika már az, hogy a védő egyáltalán mellérúghat (!) a labdának?
3. Ha unalmas meccsen döntetlenezünk, szintén az edző a hibás, mert hát ez nézhetetlen játék. Ezzel nem lehet nyerni, s mi az, hogy nem támadunk? Mi az, hogy a liba nem repül??
4. Ha kitámadunk, s kapunk egy ötöst, megint az edző a ludas, mert miért nem tud a csapat védekezni?
5. Ha nem jutunk ki egy erős csoportból, ki kell rúgni a szövkapot, mert skandallum, hogy a világranglista 65. helyünkkel nem tudunk nálunk 30-40 hellyel előrébb tanyázó csapatok előtt végezni...
6. A szakértők hada jobban tudja mit kellene tennie a kapitánynak. Hogy mégis miért nem ők dolgoznak a helyén? Mert már vagy megbuktak abban a pozícióban, vagy a közelébe sem jutottak, mert még klubszinten sem értek el sikert soha...
7. Ha a kapitány az idegenlégiósokra épít, az a baj, ha a hazaiakra, az sem jó...

Ez azóta sincs másképp. Nálunk nem csapatépítés zajlik, hanem szerencsejáték...

Iustizmord 2010.07.24. 21:46:37

@Táposvödör: hm, gyökeres változás.... vona gábor für bundestrainer?

Iustizmord 2010.07.24. 21:47:36

@pimpalini: zseniális összefoglaló, epic

Iustizmord 2010.07.24. 21:49:27

apropos, ez itten a VILÁG LEGJOBB FOCIJÁNAK blogja, mit keres itt az ungarische nazionalmanschaft???

pimpalini 2010.07.24. 21:55:57

@Iustizmord:

Az "radikális változás"...:)

pimpalini 2010.07.24. 22:01:08

@Iustizmord:

Köszi!:) Nem akarlak terhelni, de ha van kedved nézd meg ezt: keselyu.blog.hu/2010/06/09/nekunk_mindig_mohacs_kell

Valahol ez is - kissé bővebben ugyan - de kifejezi az érzéseim a magyar foci problémáival kapcsolatban.:)

davidmoyes 2010.07.25. 09:54:48

@pimpalini: 1. Emlékszem, amikor Athénban kikaptunk 2-0-ra és leszedték a Várhidi fejét.
Jó ég, tényleg elhitték, hogy megverjük tétmeccsen a regnáló Európa bajnokot, annak otthonában?
Igen, tudom szarul játszottunk, de hát akkor is...
2. Emlékszem amikor Csongit azért rúgták ki a Viditől mert nem volt elég közönségszórakoztató a játék.
3. Jut eszembe, milyen volt már, amikor az NSO Kabát "harcos" Pétert követelte a válogatottba (és ott állt a címlapfotón, olyan felsőtesttel, hogy látszott, az ütközéseknél annyi esélye van, mint Szálasinak a főtárgyaláson..)

pimpalini 2010.07.25. 13:52:05

@davidmoyes:

:D

No igen. Ezek megint olyan dolgok, melyek a magyar futballközeg "komolyságát" bizonyítják...:)

Még annyit:
1. Szeitaridisz előtt a 2. gólnál akkora terület volt, mint a gaugamela-i csatamező, átvette a labdát a félpályán, megindult, s 40 méteren át senki nem lépett ki rá...
2. Dr. Mezey György... aki 86 óta semmilyen sikert nem ért el, a magyar edzőképzés "Főistene". Lehet, hogy jó elméleti szakember, de miért bukott meg az UTE-nál, a Vasas-nál? Hány bajnoki címet szerzett a klubcsapataival?
3. Németh "Megváltó" Krisztiánnál sajnos ugyanezt érzem. Bár David Villa sem egy díjbirkózó, de Kriánunkat fizikálisan még egy szertárosokból és gyúrókból verbuvált védelem is elnyomja majd...

montipájton 2010.07.25. 14:28:27

@pancho_sanza: Hát persze. De felesleges bármilyen levezetés, mert éppen abból indul ki a mostantól egyedül üdvös Új Modell (mindegy, hogy Orbán, Mezey vagy akár Szöllősi az eszmei atyja), hogy minden jó, amit itthon csinálunk, az edzőképzéstől a kiválasztásig, az utánpótlásnevelésig. csak eddig a mocskos komcsik nem engedték kibontakozni, de mostantól aztán bezzeg. Mindegy, ez politika - az, hogy szerintük teljesen felesleges a külföldi segítség, nem politika, hanem meggyőződés.
(Orbán amúgy halál komolyan gondolja, hogy a magyar foci jó, a bajnokságunk jó, mindenben ott a helyünk kb. közvetlenül a világelit mögött. A tények kevésbé zavarják, mert víziója van. Pont mint a politikájában, zárójel bezárva.)

Ez van, most ebből kell kifőzni valamit.

horas 2010.07.25. 14:41:19

Most,hogyha megnézzük a szlovén és a szlovák válogatott sikertörténetét,azt mindenképp felkell ismernünk és kijelenthetjük,hogy a mi válogatottunknál semmivel sem erősebb csapattal -anyagra gondolok- érték el ezt.
Élméletileg és nagy valószinűsíthetőleg erre képesek vagyunk mi is.
Akkor mi lehet a gond?

Ami egyértelmű és kézzel fogható a szakmai szinten való állandóság hiánya.5 éven belül Mattheus,Várhidi,Koeman mindenki egy selejtezőt végig csinált,közelítöleg kihozta a csapatból amit lehet -mert az történt- ennyi van a csapatban.Látjuk,hogy ez az átjáróház szituáció sokkal komolyabb szinten is behúzott kézi fék,lásd Real Madrid.

Mivel rövd távon más fejlődési lehetőség nincs,állandóságot kellene teremteni a szakmai berkekben,egy bizonyos gerincet felépíteni létrehozni mind a nyakkenödősk között mind a pályán és a pálya mellett.Egervári nem feltétlen a legjobb választás egy ilyen "mindennek feletti bizalom" küldetés végig viteléhez,nem hiszem,hogy nemtudunk egy európai szinten relatíve bízonyított szakértő embert szerződtetni akit ez valamilyen szinten motivál,ahogy az afriaki csapatok tudnak komoly edzőket szerezni,most egy Dél-Afrikai válogatott egy-szem Pienaar-al mivel hízelgőbb mint mi vagyunk,egy Carlos Alberto Parriera-nak,jó nyílván a hazai rendezési VB bele játszott ebbe,de közelítőleg ezen a vonalon tudnánk mocorogni.

Rehhagel sem karriert akart csinálni a görögnél akiknek az ominózus EB elötti megitélése semmivel nem volt jobb a miénknél jelenleg,klub szinten léteznek valamennyire,de őket is inkább az európában kiégett megbukott félsztárok viszik valamennyire nem a görög tehetségek.

A jelenkor járható útja és egyetlen előrelépési lehetősége egy adott szintet megütő külföldi szövetségi kapitány kitölött (!!!) szerződéssel.Most Koeman és Mattheus magasabb színvonal már a külföldi közegből való érkezés és abban a közegben való létezés miatt is bármilyen magyar "szakembernél",de ők is európai szinten a legalacsonyabb nívójú színvonal.

Konkrét példa nincs most a fejemben,de egy Rajevac szintű embert illene tudnia lekakasztani a Magyar Labdarúgó Szövetségben dolgozó embereknek.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.25. 14:46:16

@horas: Hej, milyen jól jött volna a koncepció szószólóinak, ha Vidéjük kiveri a Maribort. Döngethetnék a mellüket: na ugye megmondtuk, hogy nem vagyunk semmivel sem rosszabbak a szlovénokkal.

horas 2010.07.25. 14:59:05

@popp:
Amúgy ami látványosan szembeötlő volt,hogy a Maribor nak még ez a színvonal ellenére is voltak individuális futballistái.Tavares illetve Mezga példáúl de a csávó aki két gólt szerzett is ide sorolható nem vgom a nevét.Ez volt a döntő.
Viszont.ahogy már írtam a Vidi sokkal sokkal szervezetebb és képzettebb csapatnak hatott a Lokinál,fura.

A Loki-nak szerintem esélye sincs a Basel ellen ha valami csoda folytán bejutnának,kurvára örülnék,ha az Inter-el egy csoportba kerülnének.Igazából ezért szurkolok a Loki-nak más reális pozitív hozománya sajnos nincs perpillanat egy magyar részvételnek egy világszínvonalú rendezvényem mint az adott legmagasabb színvonal elérhető közelségbe hozása.

davidmoyes 2010.07.26. 10:33:28

A "látványosan szembeötlő" az olyan, mint az "állandó rendszerességgel" ? :)

pimpalini 2010.07.27. 00:00:02

@horas:

A Basel után nincs még egy kör? Rögtön jönne a csoportkör?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.07.27. 09:08:40

@pimpalini:
Természetesen még van egy kör (playoff) a főtábláig. Kiesés esetén meg (min.) egy kör az EL-ben.

montipájton 2010.07.27. 14:17:03

Érdekes lesz megfigyelni, most majd mily toleráns és optimista lesz az egész magyar (többnyire kőjobboldali) sportsajtó az MLSz-szel meg a válogatottal. Elmaradnak a jó kis szerkesztőségi keretesek, epés glosszák, pl. ahogy a MOL otthagyta Talmácsit és átsétált az orbáni futballklubhoz, az más vezetés esetében égbekiáltó publicisztikákat vont volna maga után, a Nemzeti Sportnál ellenben egy jegyzetet sem ért meg.

De ugyanez az U 21-es válogatott 3 sorsdöntő meccse előtt a keretből kivett kulcsemberek kapcsán: ha Kistelekiék csinálják, hogy egy barátságos felnőtt meccs kedvéért felrúgják az utánpótlás keretet, hatalmas botrányt csapott volna pár publicista. Most ellenben mindenki csendben van, optimista, derűs és pozitív. Akárhogy nézzük, mostantól a futballvezérkar bírálata Orbán bírálata is, ez pedig nem komilfó a sportsajtó jó részénél. (Kivéve értelemszerűen a Népszabi, meg is adták a Vidinek rendesen Maribor után.))) )

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.27. 14:29:04

@montipájton: Nem olyan nagy meglepetés ez. Tavaly még nyektették Mezeyt a Mattheus-ügy miatt. Akkor meg is mondta nekik Gyuri bá, hogy vigyázzanak, mert más világ (lehet egybe is) jön. És lőn, a múlthéten egy inkább balos beállítottságú, de semmiképp sem kőfideszes publicista nyalt csontig Csányiéknak, Nyilasi kapcsán.

Én sok jóra nem számítok.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.27. 14:31:37

@montipájton: Ja fordult a kocka a nyolcvanasokhoz képest, most már kedvenc Vidikéd a szövetség - mit a szövetség -, a kormány csapata.

davidmoyes 2010.07.27. 15:58:51

"kedvenc Vidikéd"? @montipájton, te vagy az én emberem!!!

_benito · www.nst.blog.hu 2010.07.27. 16:57:52

@montipájton: ha úgy lesz, arról az indexen is lesz dörgedelem, ezt megígérhetem. (a kicsikre gondolok)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.27. 19:13:15

@davidmoyes: Több itt a Vidista, mint gondolnád.

pimpalini 2010.07.28. 00:41:19

@_benito:

Szerintem azért az olimpiai részvétel hangyányit fontosabb, mint az A válogatott pöcsölése. Ráadásul nem nagyon tudom elképzelni, hogy a fiatalok beépítése egy angolok elleni meccsen múlna, mint ahogy azt sem, hogy 3:0-ra verjük a svédeket akkor, ha Koman, Németh, s még páran Anglia ellen is pályára lépnek...

montipájton 2010.07.28. 06:14:54

@popp: Abban azért megegyezhetünk, hogy nem ugyanaz a kontextus, amikor a demokratikus miniszterelnök kedvence egy csapat, meg amikor a diktatúra belügyminisztériumának a kirakatcsapata, mást ne mondjak, az igazolásokat az egyik (némileg államilag megsegített) pénzzel, a másik hatalmi szóval (bevonultatással) intézi, ugye?

Nekem aztán nem csipásom Orbán és a Vidi körüli slepp, de mégsem említeném ezt egy lapon az egykori Honvéd-hatalom viszonylattal, gondolom, te sem. ))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.28. 10:05:39

@montipájton: Megyezhetünk abban, hogy van különbség a két szitu között, de egy diktatúrának a logikájából kovetkezik egy vagy több kirakat csapat (évtizedről-évtizedre változott, hogy a Honvédot a Vasast vagy a Dózsát nyomták), egy demokráciában viszont elég furcsán hat. Ráadásul az előző rendszerben nemhogy szponzort és vele pénzeket vontak el más sportágból a kirakat csapat javára, hanem ellenkezőleg, például a Hajógyári-szigeti kajak-kenu telepet a Détári pénzből építette a Honvéd (ezen persze jogosan háborogtak a focisták).

Mindenestre az büdös volt, de ez sem éppen jószagú. Másrészt meg, ugye milyen jól esik, hogy kedvenc csapatod eredményeinek elemzése helyett a mögötte álló slepp osszetételét elemzik? Ne csodálkozz, ha majd a csapatod javára tévednek a bírók, akkor sokan csalást fognak emlegetni, ahogy te a '85-ös VIdi-Honvéd kapcsán.

seamus gonzalez 2010.07.28. 10:55:55

@montipájton:
Nem pont ugyanaz a kontextus, csak kínosan hasonló. Nagyon keveredik a szezon a fazonnal minden területen, és ebben főleg az a kínos, hogy a demokrácia egykori bajnokai kavarják.

montipájton 2010.07.28. 11:38:41

@popp: Mindenestre az büdös volt, de ez sem éppen jószagú.

Ez teljesen jogos, meg is egyezhetünk benne. Ne aggódj amúgy, a Vidi-szurkerséget és a rendszerkritikát teljesen ketté tudom választani, nem leszek O.V.-hívő a Vidi miatt, ahogy alighanem fordítva se működne a dolog, ha győri fideszes lennék. ))))

(Tudathasadásos állapot mostanában egy inkább liberális Videoton-szurkolóé? Igen, kétségtelenül. Szegény balos Milan-hívek vajon hogy kezelik az ilyesmit évek óta? Meg kéne kérdezni őket. )) )

montipájton 2010.07.28. 11:40:26

@popp: A 85-ös Vidi-Honvéd tényleg csalás volt, de nem azért, mert a Honvéd a rendszer, hanem mert a szövetség csapata volt. ))) Persze valóban lehet hasonló még a helyzet fordított előjellel idén is, remélem, egyetlen vitatható tizit sem fújnak a javunkra a síposok. )))

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.28. 11:52:57

@montipájton: Nemzetközi színpadon én is szurkolok majd a Vidinek, ha lesz miért.

davidmoyes 2010.07.28. 13:02:55

"(Tudathasadásos állapot mostanában egy inkább liberális Videoton-szurkolóé? Igen, kétségtelenül. Szegény balos Milan-hívek vajon hogy kezelik az ilyesmit évek óta? Meg kéne kérdezni őket. )) )"
:D Óriási...
Emellett, az is tény és való, ennyi év után kicsit furcsa megélnem, hogy szeretett (általában közép)csapatomra mondják, hogy "szövetség csapata!" meg "kirakat" stb..

seamus gonzalez 2010.07.28. 14:37:37

Minden hazai csapat drukkerei rengeteg furcsaságot értek már meg a szabad világban.
Jómagam annak a bizonyos egykori kirakatcsapatnak drukkolok nagyjából Mexikó óta.
Időközben már kijelentették magas helyen, hogy nincs szükség a klubra - szó szerint: "túl sok a budapesti csapat", majd egy amerikás magyar húzta ki őket a csávából, aki többek között elegyengette a legendássá vált hepehupás gyepet meg rendes székeket kerített.
A nyár folyamán leginkább nevesincs külföldiek jöttek a hasonló kategóriás távozók helyett. Izgatottan várom a folytatást.

BruceWayne 2010.07.29. 16:06:38

Gera is back. mondjuk csak ezért kiutazni kár volt Londonba Egervárinak :)

zsakfos 2010.08.09. 09:18:07

www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/egervari-sandor-otoras-beszelgetese-gera-zoltannal-2040267/

Azon már meg sem lepődök, hogy Egervárinak semmi taktikai újdonságot nem hozott a vb, a magyar edzői szakma már csak ilyen, ők mindenkinél mindent jobban tudnak.
Nem tűnt föl Sanyi bának, hogy az olaszok, franciák, angolok nem azért voltak szarok mert kifacsartak voltak a sztárok? a spanyolok, hollandok nem voltak azok?
Tököli előtt nyitva áll a válogatott kapuja. Anyám borogass...

bz249 2010.08.09. 09:50:48

@zsakfos : "A másik érdekesség pedig az volt, hogy a dél-amerikaiak és az afrikaiak mennyivel kreatívabbak és mennyivel játékosabbak az európaiaknál."

Ez se rossz, valaki azert kuldhetne egy eremtablazatot is a mostani foci vb-rol a Mesternek. Hatha eszreveszi, hogy mind a harmat europai csapat nyerte. (Afrikabol meg az a Ghana jutott egyedul tovabb a csoportbol, amelyik nagyonis csapatjatekra epitett, de ez mar olyan mellekszal, hogy csak na).

chrisred 2010.08.09. 10:56:47

@zsakfos : Annak nem nézett utána, hogy Forlán hány mérkőzést játszott az előző szezonban?
süti beállítások módosítása