Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bravó, Dél-Afrika!

2010.07.17. 10:28 _benito

Örvényhívó felhívta a figyelmünket rá, hogy van egy mulasztásunk, ezt pótoljuk most. A poszt ötlete már akkor megfogant, amikor a hazatérő Somos bros. történeteit végighallgattuk az országról, a városokról, a stadionokról, és úgy általában az egész világbajnokságot belengő miliőről. Mi tagadás, nagyon tartottunk tőle, hogy komoly problémák lesznek Dél-Afrikában, hallgattuk a horrorsztorikat, néztük a félkész stadionokat, és rettegve vártuk a kbszt dudák hangját, egy héttel a világbajnokság vége után mégis van létjogosultsága egy Köszönjük, Dél-Afrika! – posztnak. Sok mindentől féltünk, ezek egy része egyáltalán nem vált valóra, és újra bebizonyosodott, hogy a pánikkeltés mögött gyakran nincs a világon semmi. Hajtás után megköszönjük a bulit a házigazdának.

A legnagyobb para a közbiztonság volt, és nem az, hogy valakinek ellopják valamiért. Lássuk be, egy magyarországi rendezés alkalmával is minden bizonnyal történnének olyan dolgok, amiért égne a pofánk rendesen. Néhány kizsebelt újságíró, meg a figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyó, bután viselkedő sportoló járt csak pórul, komoly incidensről egyáltalán nem tudunk, nem voltak túszul ejtett balhátvédek, zsilettel megfirkált erőnléti edzők, és egyik csapatot sem kísérték állig felfegyverzett kommandósok. Nyilván minden más volt, mint két éve Svájcban, de hát ilyesmit nem is várhattunk. Amitől viszont tartottunk, hála az égnek nem következett be.



Szépek voltak a stadionok is, csak kettő volt, amire az ultramodern jelzőt rá lehetett húzni, de cserébe csak egy, ami körül az átkozott futópálya nyúlt körbe. Ákos és Zoli elmondása szerint a sajtóközpont is rendben volt, a szálloda is, és – bármilyen furcsán hangzik is – Ákos elmondása szerint a világ legjobb pizzáját is itt csinálják. (azért a Lecce-Bari-Reggio Calabria tengelyt szívesebben végigzabálnánk).



A rendezésbe kevésbé láttunk bele, Ákosék szerint ezzel sem volt komolyabb gond, bár azt elmondta, hogy mindenki végtelenül kedves, és szolgálatkész volt, csak éppen fingja nem volt semmiről. A mindenkinek kijáró Sir megszólítás után általában kedves mosollyal meghallgatták a problémát, majd még kedvesebb mosollyal elirányították az embert egy olyan másik illetőhöz, akinél ugyanez megismétlődhetett. A biztonsági intézkedések is hasonló szellemben zajlottak, a felderítő sétára igyekvő Schulek Csaba például olyan lazán sétált be az öltözőfolyosóra, hogy csak akkor vette észre magát, amikor az egyik kicsapódó ajtó mögül edzeni indult a francia válogatott.

Volt egy csomó minden, amivel nem lehetett mit kezdeni, ezek közül a legzavaróbb a hideg lehetett, de hát tudtuk előre, hogy az afrikai tél milyen. A vuvuzelákat már simán a FIFA nyakába varrhatjuk, a helyiek csak azt csinálták, amit minden meccsen szoktak, a szövetség viszont nem gondolt bele, hogy ez hogy csapódik majd le a tévénézőkben. Megrovás csak azért jár, mert sok meccs volt, amin jóindulattal sem volt félház, ez a hangulat pedig néha csúnyán átragadt a játékosokra (Szlovénia-Algéria).

Mindent összevetve a rendezőket nem érheti szó, amit vállaltak, azt megcsinálták. A torna gazdasági hasznáról nincs információnk, és azt sem tudjuk, mihez kezdenek majd 11 döher nagy stadionnal a világbajnokság után, de mindenképpen dicséret illeti a rendezőket azért, mert egyetlen komoly félelmünk sem vált valóra. De hogy ez a Zakumi miféle szerzet volt, arra egy hónap alatt sem sikerült rájönnünk.

A játéknak, a történéseknek még egy kicsit ülepednie kell.
 

63 komment · 1 trackback

Címkék: vegyes izé vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr82156976

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stadionmászás 2010.07.17. 17:06:27

A futball-világbajnokság kapcsán Dél-Afrika elég sok nagy, látványos, és csilivili dolgot épített, a stadionokon és az infrastruktúrafejlesztést kiemelt ügyként kezelve. A legklasszabb dolog azonban meglehetősen aprócska a többi beruházáshoz képest. A ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phil Laak 2010.07.17. 10:37:52

Én úgy vagyok ezzel az afrikai vb-vel, hogy kipróbáltuk, szükséges és jó volt, de köszi, többet nem kérek.

sundin 2010.07.17. 10:46:22

Nagyon korrekt. Ha jól emlékszem anno még én is hadakoztam veletek... :)

Bármilyen furcsa, én sem Olaszországban ettem életem legjobb pizzáját. Bár én csak a friuliknál voltam, az meg nem is Olaszország :)

Cunning Linguist 2010.07.17. 10:59:37

@Phil Laak: Nemtom, szerintem jobb, mint Dél- vagy Észak-Amerika, amikor majd éjjel 2-kor nézzük a meccseket...

Everred 2010.07.17. 11:07:41

Zakumi egy antropomorfizált leopárd.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.17. 12:13:54

Örömteli, hogy nem volt baj. Kérdés persze, ez mennyire tudható be annak, hogy mindenki óvatosabb volt a szokásosnál.

A képek alapján én legalább három ultramodern stadiont láttam: a Soccer Cityt, a fokvárosit és a durbanit. Utóbbi mindenképpen eséllyel indulna a világ legszebb stadionjai versenyen is!

rizla 2010.07.17. 14:09:59

zakumi szerintem fasza, 4 évvel ezelőtt pl nem is volt rendes kabala. viszont azok az animációk, amik az m1-en (meg gondolom minden tv-ben) mentek róla a reklámblokkokat keretbe foglalva, egyszerűen vállalhatatlanok voltak (kb mint a magyar eb-pályázat kisfilmje).

a vuvuzelával kapcsolatban meg muszáj megemlítenem, hogy mekkora hangulatkeltő hülye köcsög az, aki azzal védi, hogy jaj, az az afrikai szurkolói identitás fontos része (index.hu, khm). ezzel lehet a legjobban táplálni az undorító niggerezést.

a stadionok eszméletlenül néztek ki, nálam mindenképpen a durbani a nyerő.

a vb maga meg mindenképpen jó volt, legalábbis az egyenes kieséses szakaszban 2-3 rossz meccs volt mindössze, sajnos ebből az egyik pont a döntő. az arány azért így is fasza. ha nincs a siralmas első csoportkör, akkor a gólátlag is sok világversenyt lenyomott volna.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.07.17. 14:42:49

A foltjaiból ítélve, Zakumi egyértelműen gepárd.

Everred 2010.07.17. 14:47:55

@donnelly: hát ha mondom, hogy LEOPÁRD!

Itt szépen be is mutatták: www.fifa.com/worldcup/organisation/mascot/index.html

krysal 2010.07.17. 14:49:54

Nem volt _annyira_ rossz ez a VB, a beharangozott horrorból semmi nem lett. (Bár kíváncsi vagyok, a francia válogatott buszára raktak-e biztonsági őrt, ha a játékosok meg akarnák lincselni a jó Raymondot)

A stadionok is a fent említett ijesztgető kategóriába sorolhatóak, szerintem elég szépre sikeredtek, néhány a közvetlen világelitbe illik.

A vuvuzela meg, mondjuk úgy, megszokható volt. Pláne, miután rájöttek páran, hogy nem csak monoton egyhangúsággal lehet fújni, de ritmusra is.

No, de az az első kör. Mondjuk ez (elnézve a jelenlegi foci-mentalitást) bárhol megtörtént volna.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.07.17. 14:51:13

@Everred: Csak kár, hogy nem leopárdmintás...:)

Everred 2010.07.17. 14:58:56

@krysal: igazából ami kifogásolható és egyúttal kiábrándító volt, az a FIFA mindent elemésztő és mindennél fontosabb marketinghadjárata, az, hogy gyakorlatilag mindent betiltottak, ami csak utalni mert a világbajnokságra úgy, hogy nem az ő hivatalos szponzoraik közé tartozik, az, hogy még a helyi törvényeket is megváltoztattatták, hogy büntetőügynek, nem polgári peres ügynek számítson az engedély nélküli marketingtevékenység...

Dehát erről meg nem Dél-Afrika tehet.

Everred 2010.07.17. 14:59:45

@donnelly: az alkotónál kell reklamálni ez ügyben :-) De ő leopárdnak szánta, tehát ez egy leopárd.

krysal 2010.07.17. 15:03:08

@Everred: igen, mondjuk ne hagyd ki amit a német-angol után tapasztaltunk: a vitatott eseteknél a vissza-nem játszásokat. Ez majdnem olyan undorító volt.

rizla 2010.07.17. 15:10:01

@krysal: "A vuvuzela meg, mondjuk úgy, megszokható volt. Pláne, miután rájöttek páran, hogy nem csak monoton egyhangúsággal lehet fújni, de ritmusra is."

inkább pláne azután, hogy az m1 lehalkította kicsit. a ritmusra fújás szerintem még rosszabb volt, mint a folyamatos fújás :( furcsa lesz, amikor elkezdődik a szezon, és sehol sem lesz a zümmögés.

krysal 2010.07.17. 15:19:15

@rizla: tudok ajánlani pár oldalt, ahol év közben be tudod játszani magadnak:)

Bandiablo 2010.07.17. 15:32:59

Benito, Zakumi egy zöldhajú gepárd akart lenni...:)

sporttárs 2010.07.17. 16:17:25

A közbiztonságról annyit, hogy nyilván a statisztikák nem hazdunak, tényleg Johannesburgban ölik meg a legtöbb embert naponta, stb., és biztos jobb félni mint megijedni, tehát az erről szóló felvilágosítás jogos volt.

Ugyanakkor sejthető, sőt tapasztalatból tudható, hogy egy ekkora világesemény (gyak. focivébé és olimpia) olyannyira elemelt, az adott helyszín törvényein felül álló dolog, mintha egy baszott nagy zárt épületben rendeznék, amibe SENKi nem mehet be azon kívül, akinek dolga van és élvezni szeretné. Ez a - képletes, illetve nagyon is valós - elszeparáltság iszonyatos biztonsági szintet jelent, de nem csak gyakorlati intézkedésekre kell gondolni, hanem az emberek gondolkodásának megváltoztatására is. Végül is, haa többséggel megérthető, hogy ami itt történik, az az országnak kurva fontos és jó, akkor már nert ügyünk van, a kisebbségre eg ott a rendőrség, biztonsági személyzet, stb.

Én láttam Pekingben, hogyan került kordon mögé akkora városrész, ami itthon mondjuk kitenné Győrt, azon belül CSAK az olimpiai buszok és akkreditált személyek közlekedhettek. Ugyanezt láttam Moszkvában a BL-döntő idején. De ezzel együtt: a kínaiak meg az oroszok nem is akarták, hogy az oda érkezők rossz emléket őrizzenek, nyilván.

És még annyit, név nélkül a sztori, hogy kurvára kiokosítottamk mindenkit, hogyan vigyázzon az értékeire Dél-Afrikában, aztán akadt magyar tévés, akinek Ferihegyen, miközben a kézipoggyászát a repülőgép aljába rakták, simán kiemeltek 300 eurót a kisbőröndből. A honi személyzet, ki más?

sporttárs 2010.07.17. 16:24:41

@sporttárs: Ja, igen, és még annyit, hogy az említett gondolkodásmód miatt, hogy ti. az ott élő emberek nyitottan, kedvesen, együttműködőn, ne pedig a rosszat látva és a (tisztességtelen) hasznot keresve fogadjanak egy ilyen volumenű eseményt - nos emiatt nem hiszem, hogy jó ötlet lenne nálunk. A megvalósíthatóság nyilvánvaló gyakorlati akadályai mellett.

(Persze egy diktatúrában, mint Kína, nyilván könnyebb elérni, hogy az emberek "örüljenek" a dolognak, megy az parancsra is. De van hely, ahol természetes ez a nyitottság és öröm, Dél-Afrika pont ilyen volt.)

lószerafin 2010.07.17. 17:04:50

@rizla: "furcsa lesz, amikor elkezdődik a szezon, és sehol sem lesz a zümmögés. "
Remélem tényleg így lesz és nem szokott rá mondjuk a PL törzsszurkolók fele.

rajaram 2010.07.17. 17:05:10

@sporttárs:De van hely, ahol természetes ez a nyitottság és öröm

OFF/OFF : nálam is természetes az öröm most, mert a Sportbildben a következő hír jelent meg: a Real hajlandó pénzt + van der Vaartot adni Gomezért a Bayernnak. Adja isten, hogy realizálódjon.

lószerafin 2010.07.17. 17:11:03

@rajaram: José nem hülye, de azért kicsit erős hogy ennyire rajta van azon hogy a komplett német válogatottat küldhesse pályára real mezben a következő szezonban. (persze ha igaz a sok pletyka)

Iustizmord 2010.07.17. 18:03:16

1. eddig nem is tudtam h voilt neve ennek az izének, ennek a kabalabaszott gif- animációnak, szerintem a fifa tech supportos pasijának a 8 éves unokaöccs tolta össze. a real flop. bezzeg 90-ben a jó iwant-ican-adidas torsion meg pana zebracsíkos reklámok .... breakthru volt.

2. a hangulat nekem nem jött át, és valszeg nemcsak a munka miatt, 2006 és 2002 is jobb volt ebből a szempontból, bár ugye az idő megízépíti. a bestog a 90-98 közti darabok voltak, fiatalság, bohóság.

3 MINDEN kommentelővel most közös pontot létesítek: a fifa rühes kurva idesanyját, for many reasons. nem sorolom, közmegegyezés.

conclusion: have not been there but wrecked hat.

Iustizmord 2010.07.17. 18:05:58

@lószerafin: a real nevetséges játékospolitikája, aka a bayern nevetséges játokospolitikája, but big time.

a milan meg lassan középcsapati "erősítéskeet", aka
igazolásokat tervez. whattafacka....

krysal 2010.07.17. 18:36:10

@rajaram: ebben annyi a ráció, hogy ihaj. Holnap Gomez, aztán nekem ajánlanak sportigazgatói szerződést.

rizla 2010.07.17. 18:41:03

@Iustizmord: én pont 2006-ban nem érzékeltem sennit a hangulatból, nyomi volt az egész. a kieséses szakasz összehasonlíthatatlan volt az ideivel. 2002-t sokakkal ellentétben bírtam a koránkeléssel, de azért érthető, hogy a többség miért szereti mégis jobban az esti meccseket.

a fifának meg a kurva anyját, de tevez gólja, vagy lampard nemgólja talán nagyon hasznos lesz hosszú távon.

dr. orter 2010.07.17. 19:37:48

@rizla: ebben nem lennék biztos :) én a szabadság téri kivetítőnél is mindig láttam jópár vuvut, szerintem lesznek, akik fújkodják majd a hazai meccseken is, bár ez a darázsfészek-hangulat nem nyilván lesz meg.
amúgy engem nem zavart, kb a harmadik meccsre megszoktam és végül is lett egy sajátos hangulata a meccseknek, ettől (is) volt afrikai a vb, én nem támogatom, hogy minden mindig olyan legyen, mint amit itt európában megszoktunk.

dr. orter 2010.07.17. 19:39:16

@rajaram: azt csak szeretné a bayern :) mi a csudának az a falábú gomez? akkor már inkább a bentner, de arra sincs szüksége mourinhonak.

horas 2010.07.17. 19:39:41

@rizla:
Amúgy abból a szempontból igaza van Puhl Sándor-nak,hogy ezek akkora és olyan hibák voltak,ha valaki akkora balfasz,hogy egy égőt ne tud betekerni akkor nem új csillárt kell venni...tehát nem feltétlenül a videóbíróig kell elmenni viszont egyértelműen demonstrálta ezeket az eddigi is létező problémákat,a megoldás szerintem korántsem oylan egyszerű,ahogy mi képzeljük.

rizla 2010.07.17. 19:52:04

@horas: "ha valaki akkora balfasz,hogy egy égőt ne tud betekerni akkor nem új csillárt kell venni."

homlokegyenest másképp látom a dolgot. a lényeg éppen az, hogy NEM cserélheted ki az összes égőt baszki. mindig lesznek ekkora hibák, vagy ha nem hibák, akkor még rosszabb, CSALÁSOK, és a rendszer nem minimalizálja ezeknek a lehetőségét. éppen hogy olyan csillárt kell venni, amiben a legrosszabb égő is működőképes.

"a megoldás szerintem korántsem oylan egyszerű,ahogy mi képzeljük. "

és mégis miért nem???? 5 mp-vel egy szabálytalan gól után már a világon MINDENKI tudja, hogy az szabálytalan volt, kivéve a bírókat. nem akarok újabb videobíró-vitát, lerágott csont minden nézőpont, de igenis kurva egyszerű lenne. legalábbis ennél a két gólnál annyi lett volna, hogy a tv előtt ülő ember rászól a bíróra, hogy lampardét adja meg, középkezdés, tevezét meg vegye el, szabadrúgás kifele. miben sérült volna a játék? mennyi idő lett volna? kevesebb, mint amennyi a hisztikre elment.

Minarik Ede bácsi 2010.07.17. 20:38:41

@Cunning Linguist: Úgy tudom, Brazíliában csak 4 óra az eltérés.

Minarik Ede bácsi 2010.07.17. 20:44:19

@Phil Laak: Azért én tennék még egy próbát Észak-Afrikában is - konkrétan Egyiptomban. '90-ben nagyon szép focit toltak, hogy azóta hogy nem bírnak kijutni a VB-re egyszerűen érthetetlen! A legjobb afrikai csapat folyamatosan lemarad a legnagyobb seregszemléről.

Minarik Ede bácsi 2010.07.17. 20:48:34

@sundin: Különösebben nekem sem tetszett a pizza Rómában. A legfinomabbat a "Mario"-ban ettem, a Mester utcában, közel a Petőfi hídhoz. Kár hogy megszűnt az étterem!

Claudio Marchisio 2010.07.17. 21:14:45

zakumi egy vörhenyes oroszlán-leopárd keverék negatívan színesbe
bár a sárga szín nagyjából stimmel
lol mindenestre :D

Minarik Ede bácsi 2010.07.17. 22:46:35

@Everred: El kezdtem faragni egy hatalmas fát. Kicsit túlfaragtam, most már fogpiszkálónak is kicsi, de én gerendának szántam, tehát gerenda:)

Pukker 2010.07.17. 22:51:06

olvasom az index főoldalt, hogy a spanyolok hosszú időre májerek lesznek. A spanyolik eg yvicc baszki, megnyerték, szerencséjük volt, kijött a lépés, megérdemelték. De a brazil, argentin, német stb közül bármelyik elpicsázza, ha kifelé pattan, nem jön be, nincs formában van.
Most ők nyertek, van 6 másik aki szintén nyerhet bármikor, ha éppen úgy adódik. miért kell isteníteni a spanyolokat akiknek soha nem jött ki a lépés eddig?
mourinho is mit épít a reálnál? spanyol válogatottat? és végigverik európát az tutter.

rizla 2010.07.17. 23:00:03

@Pukker: "a brazil, argentin, német stb közül bármelyik elpicsázza, ha kifelé pattan, nem jön be, nincs formában van. "

?????????

Iustizmord 2010.07.17. 23:00:59

@rizla: nah, végre egy közös pont az anyázásban, még 1x: fifa a kurva anyádat rakjad meg seggbe keresztbe fasszal

"5 mp-vel egy szabálytalan gól után már a világon MINDENKI tudja, hogy az szabálytalan volt, kivéve a bírókat. nem akarok újabb videobíró-vitát, lerágott csont minden nézőpont, de igenis kurva egyszerű lenne."

csak a 4. jkv-nak kéne egy 15zollos monitor, aki rászól a sporira h gyere ide vazze mer gyanús, 30mp-es videózás és örülünk, vincent. rövidebb mnt a reklamálás+lökdösés+sárga+szabardúgás kombó. agreed.

rizla 2010.07.17. 23:17:48

@Iustizmord: "rászól a sporira h gyere ide vazze mer gyanús"

még csak rá sem kell szólnia. rászól, hogy szabálytalan. 30 másodperc alatt csak el tudja dönteni egyedül is, 3 kameraállásból. ha nem, akkor tényleg lehet arról beszélni, hogy rossz az égő a csillárban.

Gazpacho 2010.07.17. 23:27:48

@Iustizmord: mint az unokatesója, Semanya, kicsit ez, kicsit az.

jegesmedve 2010.07.17. 23:38:55

Ez a videóbíró-téma nagyon leegyszerűsíthető. Ugyanis az egész abból fakad, hogy egy átlagos tévénéző százszor jobban látja mi folyik a pályán, mint a bíró - a több tucat kamera miatt. Tehát összesen 2 megoldás van:
1. videóbíró
2. a közvetítési színvonal visszaredukálása a 80-as évekére, 1 főkamera, esetleg 2 másik a kapuk mögött.
Mindkettővel a nézők rálátása egy szintre kerülne a bírókéval, nem lenne vita.
Mondjuk nyilvánvaló, hogy melyik variáció a vállalhatatlan ezek közül...

_X_ 2010.07.17. 23:41:44

@Iustizmord: minek monitor, ott a kivetítő :)

Asidotus 2010.07.17. 23:45:56

Nekem tetszett ez a vébé, méghozzá sokkal jobban, mint a 2002-es és a 2006-os (az 1998-as, franciaországi jobb volt). Az első kör borzalmas volt, az tény, de onnantól jöttek már a jobb meccsek. Ne felejtsük el azt, hogy például most sokkal több olyan meccs volt a 3. körben, aminek még tétje volt, legalább az egyik csapat számára, de bőven akadt, ahol mindkét félnek is.
Az, hogy hideg volt, szerintem rányomta a bélyegét a meccsekre, mert jobban hajtottak a csapatok. A legtöbb vébén bizony néha igen durva melegek szoktak lenni.

pimpalini 2010.07.18. 01:09:29

Azért is volt jó az afrikai VB, mert így legalább emberi időpontban voltak a meccsek. Nem kellett hajnali négykor, vagy reggel nyolckor a tévé előtt tespedni.

Mi az a Zakumi? Óvszermárka?

pimpalini 2010.07.18. 01:14:13

@Pukker:

A spanyolok egy Maradona-val Brazíliában is nyerhetnek, sőt, előtte és utána még az EB-ken is tarolnának...
Csak hát böszme-Bosque nem mond fel...:)

pimpalini 2010.07.18. 01:15:22

@pimpalini:

Ja bocs, az kimaradt, hogy természetesen edzőként gondolok Diego-ra.

Komlósy Cs 2010.07.18. 09:01:57

Ennek a vb-nek én csak a hiperlassítások alatti zenét tudom megköszönni. Majdnem minden mérkőzésnek az volt a legerősebb periódusa.

montipájton 2010.07.18. 21:30:50

@lószerafin: Ma az öttusa EB-n Debrecenben a vívócsarnokban a sok kis "riaria" között egyszer csak felcsendült egy vuvuzela... Odanéztünk, tényleg az volt, original dél-afrikai mintával. Valaminek a kezdete volt ez a vb, be kell látnunk. )))))

montipájton 2010.07.18. 21:34:58

@rizla: A téli olimpián a hokitorna negyeddöntőjében (!) olyan valószerűtlen eset történt, amihez képest Lampard félméterrel bepattanó lövése lófasz.
A svájci kapus válláról úgy csorgott saját kapujába a korong 0-0-nál, hogy csak a kapu feletti kamera (!) képén látszott, miszerint pont a harmad lejártának tizedmásodpercében lebegett a gólvonal fölött és egy tizeddel később ment át rajta.
A bíró megnézte, ez tartott vagy egy percig, aztán jelezte, a gól érvénytelen. A játékosok meg vállat vontak és bementek az öltözőbe.

MINDENKINEK ajánlom, aki szerint a videobíró túl körülményes megoldás.

horas 2010.07.18. 21:55:19

@rizla:
Mondjuk egy tévesen megállított akciót mondjuk tovább visz a csapat miközben az ellenfél már megállt,de ők végig viszik és berúgják és a visszajátszásból látszik,hogy nem volt les az megint egy kurva cink helyzet lenne,és hány olyan sziutáció lenne ami bonyodalmakat szűlne,ahogy panucci esete sem világos még a mai napig.Nem ilyen egyszerűen ez.

Én úgy oldanám meg,hogy tévesen megállított akció a milyenségétől függően szabadrúgás vagy tizenegyes,a Lampard tipusú esetek pedig egyértelműek megoldás szempontjából,de ezeket a megoldásoat nehéz elképzelni a pályán,na.

rizla 2010.07.18. 22:11:45

@horas: "Mondjuk egy tévesen megállított akciót mondjuk tovább visz a csapat miközben az ellenfél már megállt,de ők végig viszik és berúgják"

?? ha meg van állítva az akció, akkor hogyan viszik tovább? sípszóra meg kellene állni, érted. ha tévesen állították meg, akkor szopó.

"ahogy panucci esete sem világos még a mai napig.Nem ilyen egyszerűen ez."

senki sem mondta, hogy TÖKÉLETES lenne a bíráskodás, tévedések, fennakadások nélkül. csak a jelenleginél jobb.

horas 2010.07.18. 22:19:41

@rizla:
Mondjuk kilép a csatár a labdával,befújják a lest,de ő befejezi az akciót,miközben az ellenfél kapusa épp iszik majd a videóbíró leszól,hogy nem volt les szabályos a gól.
Ez egy BL-egyenes kiesés szakaszban igen ciki szitu lenne.

rizla 2010.07.18. 23:00:07

@horas: "befújják a lest,de ő befejezi az akciót"

??? ezért SÁRGA LAP jár. egyébként kurva egyszerű a megoldás: ami csak lesGYANÚS, azt NEM fújják le, mindkét csapat nyomja tovább, majd ha gól, megnézik, hogy les volt-e. ha igen, szabad kifele, ha nem, megadják a gólt. ennyi. még segítené is a támadójátékot.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.07.19. 00:31:28

@rajaram: tökömnek se kéne van der vaart :)

horas 2010.07.19. 00:43:11

@rizla: És honnantól kezdődik a lesgyanús határ?

horas 2010.07.19. 00:55:06

@rizla:
Szal érted mit mondok,most akkor már megint egy csomó mindent megkell határozni,a les mint taktikai elem mint szabály lényegében megváltozna mert tökmindegy játszuk végig a helyzetet aztán majd megnézzük,hogy mi volt.

Milito vagy Inzaghi végig a védsor mögött lenne,majd az indítások pillanatában kicsit visszáb lépnek,hogy hátha nem les,egyszer símán bejöhet és akkor megint ott vagyunk amiért a les szabályt kitalálták,hogy ne álldogálljon senki az ellenfél térfelén léynegében mégis megjelenne a játékban.

rizla 2010.07.19. 01:40:44

@horas: egyértelmű leseket befújják. ami egyvonalnak tűnik, azt engedik, és nem szőröznek 30 centiken, meg azon, hogy előrébb áll-e a csatár haja. így nem kellene minden egyes kurva jó akciót lefújni, csak mert úgy tűnt, mintha les lett volna, hanem szépen végigvinnék mindet. ami les, azért meg szabadrúgás, és kb ennyi.

"Milito vagy Inzaghi végig a védsor mögött lenne,majd az indítások pillanatában kicsit visszáb lépnek,hogy hátha nem les"

ilyen van most is.

"akkor megint ott vagyunk amiért a les szabályt kitalálták,hogy ne álldogálljon senki az ellenfél térfelén léynegében mégis megjelenne a játékban. "

ez azért irreális félelem, mert 1: azért találták ki a lesszabályt, hogy ne lehessen megjátszani azt, aki az ellenfél térfelén álldogál egyedül, ez továbbra is maradna 2: ha inzaghi 1 méterrel előrébb fut, csak azt fogja elérni vele, hogy soha ne rúghasson gólt, mert kizárt, hogy ne vegyék észre, hogy lesen van. annál messzebbről meg ugye bajosabb lenne visszalépni..

Minarik Ede bácsi 2010.07.19. 09:06:45

@jegesmedve: Mennyivel egyszerűbb volt a 80-as években! Akkor még a Garas meg a Kern is csak azt énekelte, hogy "egyedül nem megy, egyedül nem megy..." Azóta átírták a szöveget a játékvezetők számára:
Egyedül nem megy,
videó kéne,
egyedül nem megy,
hahahaha.
Igaz, hogy hárman vannak, de hát hármasban sem megy!

slowmotion 2010.07.19. 09:53:39

@montipájton: azt azért ne felejtsd el, hogy ez a példa pont a harmad végén történt, tehát kb amúgy is holtidő lett volna. a játékosok meg csak azért maradtak fent, hogy lehet-e örülni vagy nem.
azért a necces esetek megítélésénél nem feltétlenül megy gyorsan a döntés.

halihalo 2010.07.20. 18:31:48

SZVSZ ez volt az eddig általam látott legszánalmasabb vébé rendezői szempontból. Nem gondolom, hogy lenne bármi megköszönnivaló is. Legfeljebb a helyiek köszönhetik az értük lobbizóknak.
süti beállítások módosítása