Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Spanyolország ellen nincs nyerő taktika

2010.07.12. 20:21 heinrich

Mi is pont a vb-döntőre rogytunk meg, mint a hollandok, és ütemet tévesztettünk, mint van Bommel, de nem maradhatunk poszt nélkül a vébédöntő másnapján. A hollandok a várakozásokon felül teljesítettek a döntőben, összegyúrták a német és a portugál taktikát, mégsem sikerült a bravúr. Elsősorban azért, mert úgy tűnik, a spanyolok ellen nincs ellenszer, lassan de biztosan fojtanak meg mindenkit, és amikor az ellenfélnek már lila a feje a 80. percben, ők akkor is csak fociznak rendületlenül. Másodsorban pedig azért, mert Robben kétszer is ideggörcsöt kapott, mikor gondolkodni kellett volna, és nem csak tolni-tolni-belőni a hosszúba. Taktika és mágnestábla tovább után – akinek még maradt rá energiája.

Egyik szövetségi kapitány sem húzott váratlan a Spanyolország – Hollandia döntőn, mindkét csapat a megszokott játékát és felállását hozta. Van Marwijk nagyon jól hasznosította a német-spanyol elődöntő tapasztalatait, csapata védekezését jó harminc méterre tolta fel a kaputól, hogy az ellenfél még átlövésből se veszélyeztethessen. 

A holland csapat nagyon erős fizikai jelenlétettel uralta a középpályát, Sneijder és Robben is a saját térfelén védekezett, a spanyol csapatnak szinte esélye sem volt átvinni rajtuk a labdát. Villát próbálták kiugratni vagy Ramos felfutásaival a széleken a holland védelem mögé kerülni, de Van Marwijk egy apró kiigazítással átállt 4-5-1-re védekezésben.

Ezzel a patthelyzettel a 30. percben gyakorlatilag véget ért az első félidő. A spanyolok nem tudtak átmenni a falon, a hollandok támadásépítése viszont arra korlátozódott, hogy a védők Robben és Van Persie irányába rugdosták a labdát; indításoknak aligha nevezhetjük ezeket.

A második félidőben annyit változott a helyzet, hogy a spanyolok szigorítottak a letámadásukon, nem engedték ki a hollandokat a tizenhatosuk előteréből. Ezzel a támadójátékuk is hatékonyabb lett, hiszen közelebb kerültek a kapuhoz, és ha el is veszítették a labdát, az ellenfélnek csak annyi ideje volt, hogy előrevágja.

A második félidő végére a középpályás tömörülés kezdett szétszakadni, a hollandok nem bírták fenntartani a taktikájukhoz szükséges futómennyiséget. Ezen a ponton Del Bosque két nagyszerű lépést tett: először J. Navas beállításával valódi szélsőt hozott a csapatba, amivel széthúzta a hollandok védekezését, majd később Xabi Alonsot a támadásban hasznosabb Fabregasra cserélte. Az agresszívebb letámadással és a két változtatással elérte, hogy a fáradó hollandok ellen mind a jobb oldalon, mind középen hatékonyabban tudták átvinni a labdát.

Közben Van Marwijk is kockáztatott, belátta, hogy a konstans bekkelésből aligha tudnak gólt szerezni, ezért meghúzta a Kuyt-Elia cserét. A középpályás játék ezzel eltűnt, a spanyolok már az ellenfél tizenhatosán adogathattak, cserében viszont fellazult a védekezésük, amit Hollandia kétszer is ki tudott használni.


Egyre erősebb a spanyol nyomás, viszont a védelem is messzire kerül a saját kapujától. Gyors indítás után Robben kerül ziccerbe.


Ramos messze elhagyta a helyét, a vaktában előrevágott labdát Van Persie okosan csúsztatja meg, Robben két labdaérintés után ismét ziccerbe kerül.

Végjáték
Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a hollandok nem bírják végig fizikailag az örökös labdakergetést, és előbb utóbb megroppannak a spanyol nyomás alatt. Xavi és Fabregas is sokkal szabadabban érkezett a csatárok mögé, és Heitinga második sárgájával minden eldőlt.

A meccset folyamatos szabálytalanságokkal – és olykor kirívó durvaságokkal – tördelő holland válogatott játékának szinte törvényszerű következménye volt a kiállítás – igazság szerint már sokkal korábban bekövetkezhetett volna.

Xavi már nem a kezdőkörből irányít, okos emeléssel Iniestát hozza helyzetbe, Heitingának nincs választás, lerántja a kiugró csatárt. Jogos kiállítás.

Ezen a pontok vissza kell utalni egy korábbi eseményre. Van Marwijk öt perccel korábban de Jong helyett van der Vaartot küldte pályára és ezzel kezdetét vette a hollandok orosz rulettje. Darabra nem csökkent a védők száma, hiszen Van der Vaart az elődje pozícióját vette fel a védelem előtt, de szerepe arra korlátozódott, hogy hosszú indításokkal hozza helyzetbe az ellenfél térfelén várakozó társait. Vakmerő lépés, Van Marwijk nem a tizenegyesekre játszott.

A kiállítás azonban mindent megváltoztatott. Ekkora a hollandoknak már nem volt cserelehetősége, Heitinga helyére van Bommel lépett hátra, és gyakorlatilag elvesztették a középpályájukat. Van Bommel és van der Vaart a védősorba kényszerült, Robben és Elia a spanyol térfélén várta a labdákat.

Ennek is köszönhető, hogy a mérkőzés során először tudta valaki 40 méteren át vezetni a labdát anélkül, hogy felrúgták volna. Navas gyorsaságának köszönhető a gól, Torres beadásakor még nem állt fel teljesen a védelem, van der Vaart hibáját pedig már ki tudták használni a spanyolok.

Sokan fanyalognak a spanyol csapat alacsony gólátlaga miatt, de mostanra többszörösen beigazolódott, hogy ellenük szinte nincs nyerő taktika. Kizárólag olyan válogatottaktól szenvedtek vereséget (Egyesült Államok, Svájc), melyek jó adag szerencse mellett bekkelték végig a meccset, és évek óta nincs csapat, aki felvállalna ellenük egy nyílt meccset. Ez bármilyen statisztikánál, de még a mostani vb-címnél is sokatmondóbb tény.

A letámadással kombinált örökös labdatartás, és az ellenfélre háruló folyamatos nyomás nem a leglátványosabb módja a győzelemnek, de hatékonysága elsöprő. Az Eb egyik sztárjának számító orosz válogatottat kétszer is simán elintézték, és vb-kedvenc németeknek sem volt reális esélyük.

Spanyolország meccsei az Eb és a vb egyenes kieséses szakaszában:

2008 – Európa-bajnokság
Spanyolország – Olaszország 0-0 (tizenegyesekkel 4-2)
Spanyolország – Oroszország 3-0
Spanyolország – Németország 1-0

2010 - Világbajnokság
Spanyolország – Portugália 1-0
Spanyolország – Paraguay 1-0
Spanyolország – Németország 1-0
Spanyolország – Hollandia 1-0

Összesen: 7-0-0, gólkülönbség 8-0

Hollandia a lehetőségre álló eszközökkel mindent kihozott a döntőből, az utolsó percig tartó küzdelembe kényszerítette a spanyolokat, de a végére mind fizikálisan, mind mentálisan szétestek, ráadásul emberhátrányba is kerültek. Nagyon adja magát az analógia: a dühödten harcoló bika végül betérdelt, Iniesta pedig ledöfte a sebzett állatot.

Semmiképp sem látványos, de iszonyatosan feszült és kiélezett meccset hozott a döntő, a spanyolok ismét bebizonyították, hogy ha kell, szenvedni is tudnak a győzelemért. Évek óta uralják a világ labdarúgását, egész egyszerűen megfogalmazva: a körülményektől függetlenül legalább egy góllal bárkinél jobbak. Nem kérdés, ez egy korszakos csapat.

---

Közben rábukkantunk egy igen kifejező videóra is (köszönjök Beyondernek), nagyjából erről van itt szó: 


 

225 komment

Címkék: h taktika vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr972147270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robot_ 2010.07.12. 23:34:58

@macca17: bocs de felreertetted, most nem irom le megegyszer olvasd el, en biztos nem fogom elmagyarazni.
@popp: sztem nem volt olyan egyertelmu a spanyol gyozelem. es megvan igen az ok: szan napot fogtak ki a nemetek, fejben nem voltak ott ahol addig ilyen van, ha masnak nem hát Aragonesnek elhiszed, nem? (ő mondta)
Argentina sose tanul ebbol a nemeteknel mar kulon falat argentina kiejtése. Abban meg en sem vagyok biztos hogy csucsra er a nemet csapat, de ezt igy nem is mondtam.
Ebben vagyok biztos:
en.wikipedia.org/wiki/Germany_national_football_team#Competitive_record
meg ebben:
en.wikipedia.org/wiki/Spain_national_football_team#Competitive_record
ez mar alap a valoszinusegek latolgatasara.

Egyebkent anglia meg argentina sose fogja tisztelni a nemeteket... soha nem is tette, de sztem nemetorszagnak ez nem is kell.

Senderos 2010.07.12. 23:35:01

hogyan lehet megverni a spanyolokat?

játszd azt, amit svájc, németország vagy hollandia, csak becsüld meg a helyzeteidet.

miket lehetett megtudni a spanyolokról a vb-n:

-a védekezést ellenük egy valamirevaló csapat fegyelmezett játékkal 70 percig simán megoldja, azután viszont elfáradnak(az egyenes kiesés szakaszban a meccsek utolsó harmadában szerezték a góljaikat).

-a spanyolok is tudják ezt, ezért kivárásra játszanak, nem ugranak neki az ellenfélnek, ugyanis kontrákból sebezhetőek.

-ebből kifolyólag nem lőnek sok gólt, azt is csak a végén

-lesz lehetőség gólt rúgni nekik: hiába dominálják a spanyolok a középpályán, az ellenfél gyors kontrákkal úgyis kialakít pár helyzetet(paraguai meg nem adott gól, özil, kroos, 2x robben)

ha nem baszták volna el a helyzeteiket és megszerzik a vezetést a spanyolok ellen, akkor érdekes helyzet állt volna elő, ugyanis a spanyolok nem játszhatták volna tovább ezt az "majd lővünk egy gólt a végén, az se baj, ha a hosszabításban" játékot.

ha a németek megszerzik a vezetést ellenük, akkor eléggé kinézett volna a meccsből, hogy szétkontrázzák a spanyolokat.
kár, hogy egyszer sem álltak 0-1re(pedig nem kevés lehetőség volt rá), mert akkor megtudhattuk volna, hogy mit tudnak hátrányban a spanyolok.

egy szó mint száz:
ők voltak a legjobbak az vb-n, de hiszem, hogy akkora differencia lenne köztük és a világ között.

ha robben belövi az egyik helyzetét, akkor most a hollandokra lehet azt mondani, hogy nincs ellenük taktika(100%-os vb, 26 meccses veretlenségi széria). pár centin múlt az egész, nem volt itt egyértelmű fölény, esélytelen ellenfelek, 3-0ás meccsek.
sajnos szép játék sem...

macca17 2010.07.12. 23:37:48

@robot_: inkább én nem magyarázom el neked, h mi az a meccsenkénti átlag. nézd meg újra, és emészd

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.12. 23:42:36

Bendtner apa lesz! - A 22 éves dán csatár bejelentette, hogy menyasszonya gyermeket vár.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.12. 23:42:45

Az megvan mindenkinek, hogy az unnepseg kellos kozepen Cescre eppen most huztak Madrid kozepen egy Barca-mezt? :DDDD

robot_ 2010.07.12. 23:44:24

@macca17: de az a jo ha vagdossak a labdat?
Akkor most Müller szar csatar mert nem csinalja azt mint Villa meg Torres, hanem 5ször lőtt kapura, és 5 gólos?
áááh bazzeg hagyjuk... örülök ha tetszettek a spanyolok, élvezz!!

robot_ 2010.07.12. 23:46:29

@Senderos:
nincs egy szavad amivel ne értenék egyet.

PaliDrobo 2010.07.12. 23:48:16

@csizsikpizsik: szépen megtiszteli az Arsenal fanokat

Asidotus 2010.07.12. 23:49:17

@Senderos:
"ha nem baszták volna el a helyzeteiket és megszerzik a vezetést a spanyolok ellen, akkor érdekes helyzet állt volna elő"
ezzel nem értek egyet. Az összes spanyol meccs az első perctől kezdve úgy ment, mintha az ellenfél vezetne, úgy álltak vissza védekezni, mintha már vezetnének. Annyiból igazad van, hogy nem biztos, hogy meg tudták volna nyerni a meccset, de a vébé tapasztalata az volt, hogy általában idővel úgyis bedarálják a spanyolok a védelmet.

Arra viszont kíváncsi lennék, és lehet, hogy sosem tudom meg, hogy mi lenne, ha támadóan lépne fel a spanyolok ellenfele.

macca17 2010.07.12. 23:50:07

@robot_: nem erről van szó, drága barátom. hanem arról, h itt megy a hőzöngés, h gyilkolták a focit, meg nem támadófutballjuk volt. ha nem vettétek volna észre, akkor a stat talán segít meglátni: nem, nincs igazatok. de úgy nem lehet vitázni, h soha nem a kérdésre válaszolsz, hanem mindig vmi másról kezdesz írni. (bár a vagdossák a labdát igen érdekes szóösszetétel a kapura lövések esetében :)
és igen, egy kicsit jobb formában levő spanyol válogatott (torres) sokkal jobb arányban használja ki a helyzeteit. de az, h nem jól használja ki a helyzeteit, nem azt jelenti, h nem támad. gondolkozz, és higgadj le.

PaliDrobo 2010.07.12. 23:50:58

ha robben belövi az egyik helyzetét, akkor most a hollandokra lehet azt mondani, hogy nincs ellenük taktika(100%-os vb, 26 meccses veretlenségi széria). pár centin múlt az egész, nem volt itt egyértelmű fölény, esélytelen ellenfelek, 3-0ás meccsek.
sajnos szép játék sem...

így van, ez a jó a fociban, hogy végzetes dolgokat vonnak le egyesek nüansznyi dolgokból

horas 2010.07.12. 23:54:09

@Senderos:
Mikor Paraguay-nak megitélték az első tizit ellenük,nem sokat adtam volna a spanyol továbbjutásra azokban a másodpercekben.

Tika_ 2010.07.12. 23:54:13

Király poszt, heinrich*.
Komolyan azt hittem, direkt tettétek ki csak index cikknek, amit nem lehet kommentelni, mert tényleg van bommel-i mélységben hasítanak a hsz-ek. Rossz nézni, hogy még mindig mennyire savanyú a szőlő sok baromnak.
A bekapcsolódó kommentátortól talán az első értelmes gondolatot hallottam, ez a holland mészárlás elrontotta a döntőt.
Amúgy évente kb. 100 meccset nézek, szóval nem érzem divatdrukkernek magamat, de ez azért elveszi a kedvemet.

Tudom, hogy bede a blog atyja, de ezt a köcsögválogatottat akkor is nagy kár volt rábízni. Tudtommal a Közösség már megegyezett, hogy van köcsög és van lúzer, a kettő nem ua., bede le van maradva.

*: tartozom még neked egy válasszal. Szóval semmi bajom az ilyen posztokkal, csak konkrétan az argentin-németen a németek úgy mentek ki a pályára, hogy volt egy taktikájuk, minden játékosnak volt pozíciója, feladata, valsz. reagáltak az ellenfélére, sőt még talán a játékosaira, és ezt az egészet rohadt fegyelmezetten végrehajtották, jó focisták. Ehhez képest az argentinok felkészítése úgy zajlott, hogy Maradona végigcsókolta őket, és mondta, hogy ők a jobbak. Innentől úgy érzem, hogy esélyük nem volt, túlírtnak tartottam azon merengeni, hogy Messit konkrétan melyik 4 játékos vette körül.

robot_ 2010.07.12. 23:54:21

@Nűnű: hat de mar megint kavarás van. a spanyolok nem birtokoljak a labdát, hanem szabalyosan el dugjak a labdat. Nem az ellenfel fél toluk hanem pont az van, hogy semmit se akarnak kevesbe, mint azt hogy a masiknal legyen a labda, mert az nekik nem jonne jol...
De ha megis az ellenfelhez kerult, mindig megprobaltak tamadni, tehat az hogy nem tamadoan lep fel az ellenfel az ebben a formaban nem igaz.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 00:02:11

@Tika_: a tve-t nezem eloben, azon megy a tuzijatek-felvonulas-kupalengetes...

robot_ 2010.07.13. 00:03:32

@macca17:
na jol van, jobb ha abba hagyjuk, egyreszt latszik a hangnemeden hogy eppen te huztad fel magad "draga baratom", aztan meg engem nyugtatgatsz... de hat en nem vagyok ideges, de pl ez a Gánás odaszolasodbol az jott le, hogy egyaltalan nem erted h mire gondolok, szoval most en nem fogok itt erolkodni.
Szaz szonak is egy a vege: Megprobalhatod te bemagyarazni hogy a valaha volt legkevesebb golt lövő vilagbajnok tamadofocit jatszott, de az elemzes jobban leirja mit tortent: nem tamadnak gyorsan az elso felidobe szinte csak alig, aztan szepen lassan folytjak meg az ellenfelet, es nem is torekednek sok golra. Ez jol leirta, raadasul ezt is lattuk...
Amugy meg szerintem nem kellene ennyire komolyan venned magad, en sose ertettem h hogy eleht ezen ennyire beidegesedni.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 00:11:44

@montipájton: Mindenkinek lehet véleménye és mindenki mondhatja másik véleményére, hogy méltatlan - maradhatunk ennyiben? Ha szerinted az enyém az, az is rendben.

Nekem azért van bajom, 'az ezen a meccsen nem volt igazi foci' szintű sarkos megmondásokkal, mert szerintem nemcsak az űberlátványos parádé az igazi foci. Aztán milyen hülyén hangozna atétel, hogy a foci vébé döntőkön, általában nincs igazi foci. (Kérlek ne vedd úgy, hogy most ki akarlak oktatni, csak azt akarom világossá tenni miért viszonyulok úgy véleményedhez, ahogy.)

"Hihetetlenül magas színvonal, írod, és megint nem indokolod meg..." - a portugál-spanyol meccs kapcsán hosszú kommentben fogalmaztam meg miért tartottam azt magas színvonalú meccsnek.

Most viszont fölöslegesen koptatnám a szavakat, ha már heinrich olyan faszán levezette a posztban, hogy szerintem miért volt színvonalas és érdekes a meccs, a nagy tét okozta alapfeszültség mellett.

"a korszakos spanyol meg letudta 4 db 1-0-lal a lényegi szakaszt, amiből az elődöntő volt itt-ott igazi foci." - mantrázod - "dögunalom" - teszed hozzá úton-útonfélen, kis és nagy nyilvánosság előtt, mit sem törődve, olyan apró tényekkel , melyket @macca17: sorolt: "az 1-0akhoz: a spanyolok lőttek messze a legtöbbet kapura, 121-et, azaz meccsenként 17-et, vagyis 5-6 percenként. ez mi a nyavaja, ha nem támadófutball?! nem beszélve azokról a cselekről, sarkazásokról, lefordulásokról, amiket bemutattak még a döntőn is. iniestát vagy 5ször rúgták fel ilyen látványosság kellős közepén." - ezzel együtt lehet, hogy ez neked kevés meg hiányozhatnak a gólok, de azért a görögök meneteléséhaz hasonlítani ezt azért, maximum provokatív viccnek jó.

Persze nem vagyunk egy formák, de teljesen semlegesen én nem tudok meccset nézni és kevés olyan embert ismerek, aki ha nem is előzőleg, de maximum húsz perc után ne kezdjen el szurkolni valakinek, meg lehet te ezek közé tartozol. Azt meg meg még nehezebben hiszem el, hogy végig unsz egy vébé döntőt. Ha nem is élvezed meccset, de legalább dühöngsz, hogy a 'köcsög Van Bommelt' miért nem állítják már ki vagy a 'faszom Xavi' miért tesz két kört egy kétméteres oldalpassz előtt.

Amúgy kiváncsi vagyok, hogy az egész vébéről is olyan lesújtó-e a véleményed, mint a spanyolok játékáról?

@exeaxe: +99.

robot_ 2010.07.13. 00:22:49

@popp: hat tulajdonkeppen ez igaz.. kinek mi tetszik.
Nekem az tetszik, amikor egy olyan golt kap egy valogatott, hogy napnal vilagosabb hogy nem voltak kepben. Nem tetszik ha a kapus meg bele tud erni, es egy hangyafasznyi utemtevesztesen mulik csak a dolog, mert amugy ott van a hatved a csatar nyomaban.
De ez csak en vagyok, es nekem ezert nem tetszett a spanyolok jateka. Nekem az tetszett - pédául - mikor Podolski egyvonalban passzt adott Klosenak es a hatvednek vagy a kapusnak egyszeruen eselye nem volt, mert mar a kapu egyik felere mentek el, es kozuk nem volt a labdahoz. Olyan ez mint amikor ugy adsz mattot valakinek, hogy meg eszre sem veszi, h 1 lepesre vagy tole, es akkor esik le neki hogy semmi eselye mikor mar felemelted a bábut. Van akinek a rálövések jelentik a támadójátékot, mindenki más.

CaBeL 2010.07.13. 00:31:20

@heinrich: " gabriel1314

Tisztelt Havas Henrik! Egy juventus cikk nyomán már méltattam, ismét megteszem! Hiehetetlen szakmai felkészültségről tesz tanúbizonyságot, csak igy tovább!!!
"

Tisztelt Havas Henrik :))))

Jó cikk ez is nagyon, olvastam még annak idején.

davidmoyes 2010.07.13. 00:35:31

"köcsögválogatottat akkor is nagy kár volt rábízni. Tudtommal a Közösség már megegyezett, hogy van köcsög és van lúzer, a kettő nem ua., bede le van maradva."
Mennyire igaz, fogalma sincs az egészről..

lószerafin 2010.07.13. 01:11:57

@davidmoyes: Értem én hogy bede meg a matula a stílusteremtő de bede válogatottja elég gyenge lett. Kérünk egy NST-set!

deltaTheEnd 2010.07.13. 01:39:12

@értelmetlen_nevű: "A spanyolok 8 gólt rúgtak hét meccsen. A spanyol válogatott játssza a világ leginkább biztonsági, legkevesebbet kockáztató játékát."

A legtöbb kapuralövés messze a spanyoloké a vb-n. Az hogy nem megy be... hát láttunk már ilyet (pl. Messi 15 kapuralövés, 0 gól, kapusok olyanokat fogtak h ők se hitték el). Ne felejtsük ezen a döntőn csak tiszta ziccerből például négyet rontottak (Ramos fejese, Ini szólója, Cesc kapus ellen, Capdevila luftja). De azokat ki is kell alakítani!

Azt írod hogy keveset kockáztatnak. Én meg azt mondom hogy mivel övék a legjobb védekezési szisztéma ezért TŰNIK kevés kockázatnak, az hogy sokat próbálkoznak.

Ettől ez még támadófoci a javából. Az tény hogy lehetett volna még támadóbb, ha két vkp helyett Cesc játszik állandóan. De jobb is hogy még 5 ziccer nem ment be a vb-n, mert akkor nem tudnátok már mibe belekötni :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 01:54:05

@montipájton: Na megnéztem még egyszer a közvetítést. Kicsit igazságtalan voltam, árnyaltabbak voltak azok a vélemények, mint amilyennek nekem tegnap tűntek. Viszont a spanyolokkal kapcsolatos fanyalgásoddal továbbra sem értek egyet. Igazából a Lantos rádiós okoskodása cseszte föl az agyamat délután.

értelmetlen_nevű 2010.07.13. 03:10:11

@deltaTheEnd:

A kapura lövési statisztika számomra nem mérvadó. Mivel szinte sohasem veszítenek labdát, ezért minden "támadást" lövéssel fejeznek be. Csak ennek jó része arról szól, hogy Villa vagy Alonso megunja a passzolgatást, és kilövi a labdát a nézőtérre. Érdekes lenne egy statisztika a kialakított gólhelyzetek számáról, van egy olyan érzésem, hogy az már nem lenne ennyire hízelgő a spanyolok számára. A 8 gólt ne fogjuk már arra, hogy nem volt szerencséjük, az meg még viccesebb, hogy pont ellenük védenek jól a kapusok. Az igaz, hogy a helyzetkihasználásuk gyenge, Villa-t leszámítva (illetve Pedro, de ő csere volt általában) nem volt gólveszélyes játékos a csapatban. Ettől függetlenül én ettől a kerettől nagyon keveslem a 8 gólt.

Szerintem teljesen egyértelmű, hogy keveset kockáztatnak, nálam ez a biztonsági foci mintapéldája. Játszhatnának sokkal nyíltabb játékot is, a játékosaik megvannak hozzá, abban sem vagyok biztos, hogy az kevésbé lenne eredményes. Én ezt a felfogást Guardiola-i hagyománynak tekintem, a csapat gerince a Barcelonára épül, valahol érthető, hogy VdB is hasonlóan gondolkodik. Csak itt nincs Messi, van viszont egy plusz (feleslegesnek tűnő) védekező középpályás (Alonso, aki a "mesteri keresztlabdái" ellenére is kevésbé hasznos, mint Buszkecc), és ezt a csapat, ha eredményességben nem is, de látványban mindenképpen megérzi. A győzelmet nem kell magyarázni, de én nagyon kíváncsi lettem volna egy bátrabb, a nyíltabb játékot felvállaló spanyol csapatra.

Azért azok a tiszta ziccerek... Ha jól emlékszem Ramos egy szöglet után fejelt, Fabregas kihagyott nagy helyzete pedig a hosszabbításban volt, a teljesen lefáradó ellenfél ellen. És ehhez még vedd hozzá, hogy mennyi nagy helyzetük volt a gyengécske Paraguay vagy a lefocizott német csapat ellen. (nem sok)

A félreértés elkerülése végett elismerem, hogy nagyon jól játssza a spanyol csapat ezt a játékot, bár a "nincs ellenszere" megfogalmazást egy kicsit erősnek érzem, de tényleg valami hasonlóról van szó. De számomra élvezhetetlen, ugyanúgy, mint az olaszok bekkelése a hollandok ellen 2000-ben.

Én tényleg csak annyit szeretnék, hogy 2 év múlva az eb-n ennyi már ne legyen elég a győzelemhez. Tőlem győzhetnek megint, csak lécci ne így. Nem kedvelem a spanyolokat, de a 2008-as győzelmüket sokkal megérdemeltebbnek éreztem. Nem hiszem el, hogy csak ennyi foci van ebben a 23 játékosban.

Venyigeszu_de_Lucerna 2010.07.13. 04:25:22

Gratulálok, a taktikai elemzés perfekt. nézzük egy kicsit a játékvezetés szempontjából. Szerintem Webb örült a megtiszteltetésnek, már ami a VB-döntőt illeti, de be is tojt azonnal, tudta, hogy borzasztó nehéz dolga lesz. A spanyolok ilyenfajta játékát borzasztóan segíti a nagyvonalú játékvezetés, hiszen érdekük a folyamatos játék, ez nagyon jól látszott az elődöntőben, valószínűleg Kassait ezért is pontozták le. Itt Webb minden bizonnyal elhatározta, hogy a meccs elején megfogja a szabálytalanságokat gyors és szigorú sárgákkal, csak azt felejtette el, hogy itt a játékosok nem fognak leállni, túl nagy a tét. A középpálya birtoklásáért a harc elég sokáig, kb. 35 percig tartott de addigra kiugrott 5 sárga. Természetes, hogy a látványos esésekre berendezkedő spanyolok (akik persze kisebbek is a hollandoknál, tehát a holland faltok mindig nagyobbnak látszanak) is észrevették ezt és folyamatosan provokálták a bírót. A második félidő első húsz percéig még kijött három sárga, itt már fogadtam volna, hogy legalább egy kiállítás lesz, holland részről. A faltokat szigorúan büntette, a színészkedést nem (Jemelja-effektus). Ezt a hollandok persze maguknak is köszönhették a sok fault miatt. De ez még mindig nem döntötte volna el a döntőt, pedig a bírói felfogás MINDIG befolyásolja a meccset. Nagyon úgy nézett ki, a hollandok még akkor is tudják magukat rendezni, amikor ellentámadásra már egyáltalán nem volt esélyük. A gól előtti szituációk fel nem ismerése legalább akkora jv-i hiba volt, mint az angolok meg nem adott, vagy Tevez megadott gólja. Webb ezzel leszerepelt, de valószínűleg még a nagyon tisztelt Puhl, vagy Collina is leszerepelt volna, az ő nagyvonalúságuk méginkább befolyásolta volna az eredményt és talán még komoly sérülést is okozhatott volna. Talán valóban nem lett volna baj valakit mindjárt az elején kiállítani... Nem tudom, szerencsére nem nekem kellett vezetnem. Egy biztos: A VB egyik leggyalázatosabb mérkőzése volt jv-i szempontból.

montipájton 2010.07.13. 06:38:44

@popp: Igazad van, aköcsög VAn Bommelen felhúztam magam. )) És nincs igzad, unatkozni így is lehet, nekem a döntő nagy részében sikerült, hozzáteszem, ezen a döntőn tényleg abszolút semlegesként vártam valami sokkal izgalmasabb meccsre. A brazilok meccsein kevésbé unatkoztam, talán mert nekik tényleg tudok szurkolni.
A kapuralövések számával előjönni nem a legjobb érv, minden elvetélt próbálkozást felírnak, ettől még nem lesz látványosabb sokkal egy csapat játéka. A spanyolok ennél játszottak már ezerszer hatékonyabban és élvezetesebben, ezt továbbra is tartom: tavaly a Konföd Kupa elődöntőjében pl. kikaptak, de úgy, hogy volt vagy öt ziccerük, folyamaatosan rohamoztak, egyszerűen lüktetett a meccs. NA, ez a lüktetés ezen a vb-n teljesen hiányzott, persze ki cserélne el egy jó meccset egy vb-győzelemre, ugye.
A vb amúgy jó volt, én nagyon bírtam, főleg a kieséses szakaszt - a dolgot a brazilo cseszték el, azzal, hogy kikaptak ezektől a hollandoktól. Egy brazil-spanyol döntő nem lett volna uncsi.)) És nekem az Uruguay, Németo. Chile-féle csapatok tették látványossá a vb-t a támadófocijukkal, ami egy idő után persze elbukik, mégis élvezhető. A spanyolok is támadófocit játszanak, ez nyilvánvaló, de a két éve látott kreativitást hiányoltam - ma persze ez csak anakronizmus, nyerni máshogy kell, a jelek szerint. Baromi erősek, mert így is tudtak.

United82 2010.07.13. 08:07:50

EB és VB egyenes kieséses szakasz..7meccs 8-0ás gólkülönbség..aki ezt támadófocinak nevezi...
ez egy támadófocinak mondott félelmetes védekezés, melynek a filozófiája az, hogy a labda nálunk legyen minden körülmények között. a játékosok megvannak hozzá hogy passzolgatni tudjanak 5ezret és ahhoz is megvannak hogy már az ellenfél térfelén meglegyen a letámadás. De ezt veretes támadófocinak nem nevezném. Mégegyszer a tények EB és VB kiesés szakasz 7meccs 8-0ás gólkülönbség. Hogy lehet megverni őket? Lásd Inter...vagy lásd United a 2008as BL döntő első 15perce...nagyon kiváncsi lettem volna meddig bírja a nyomást ott a barca ha nincs az első lövésükból gól, persze volt és utána sima lett. Szóval nemcsak sima bekkeléssel lehet őket elpáholni.(ok ezek nem válogatottak, de a 11 spanyolból 7 Barca játékos, szóval majdnem ugyanaz) Egyetlen válogatott tudta volna megverni ezt a spanyol, a brazilok, mert kb ugyanazt játszották és olyan volt a felállásuk mint az Internek, sajnos kiestek, mert megverték ott saját magukat a hollandok ellen. Ez van. Mindenesetre a spanyolok most méltóan ott vannak a csúcson , mert aki nem kap gólt 2 torna egyenes kieséses szakaszában az rászolgált hogy ott van ahol, de ezt támadófocinak nevezni egyszerűen balgaság.

Malachi 2010.07.13. 08:26:57

korszakos csapat, az. a világszínvonalú bekkelés és a kívülállónak dögunalmas célfoci korszakának csapata. szakértő szemmel biztosan remek élmény látni, hogyan gyilkolják a JÁTÉK-ot ezek az amúgy kiváló képességekkel bíró emberek a taktikával és persze hülyeség azt mondani, hogy nincs igazuk - hiszen nyernek. az, hogy ezzel a nem szakértők és a semlegesek népes tábora kerül a farok rosszabb végére, csak egy dolog.

vacak döntő volt, egy amúgy egész jó VB után. ezért valószínűleg sokakban csak annyi marad majd, hogy vacak VB volt. kár.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 08:52:52

@értelmetlen_nevű: Az olaszok a hosszabbítással együtt vagy kilencven percet emberhátrányban játszottak Zambrotta jogtalan kiállítása alatt azon a meccsen a hosszabbítással együtt. Amíg megvoltak egyáltalán nem játszottak hátrébb, mint a németek a spanyolok ellen. Spanyolország kapura lövései nemcsak abból adódtak,hogy távolról fölé górták. Minimum három-négy ziccerük volt minden meccsen, a Svájc elleni vesztesen meg vagy nyolc, de mindig több, mint ellenfelüknek. Szerintem a kapura igenis veszélyesek voltak, a helyzet kihasználásuk volt rossz.

mickeyknox 2010.07.13. 08:59:28

@Rooney82: miért, szerinted inkább defenzív focit játszottak?
no offense, csak kíváncsi vagyok.

HosCincer 2010.07.13. 09:22:20

Hát ez a döntő nem volt a földkerekség legjobb/legszebb meccse az biztos, de a spanyolok teljesen megérdemelten nyerték meg. A spanyol stílus nem a kedvencem, de ezt a játékot védekezésnek nevezni kicsit durvának érzem, persze ha figyelembe vesszük a foci egyik legnagyobb közhejét (a legjobb védekezés a támadás) akkor lehet, hogy van benne igazság. Az biztos, hogy a bíró rosszul vezette és sokat is hibázott, de igazából a játékosok sem akarták segíteni a munkáját (vö. német - spanyol).

Van Bommel a köcsög válogatott csk-ja, ezen kár vitatkozni, viszont azt sokan elfelejtik, hogy nélküle ez a holland csapat nem jutott volna el idáig (persze ennek sokan örültek volna).

Forlan mvp címe talán a vb legpozitívabb eredménye.

A Torres - Villa cserét nem éreztem akkora királyságnak, mivel Villa az utolsó két meccsen szinte semmit ne csinált, persze az ellenfelek is komolyabbak voltak.

Kérdés: Aragones nyúlta a stílust a Barcától vagy a Barca (Guardiola) Aragonestől?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 09:35:27

@HosCincer: ugye te nem lattal Barca meccset 2008 szeptembere elott?

United82 2010.07.13. 09:38:55

@mickeyknox:
Pontosítok, nem defenzív foci, hanem biztonsági...
Szinte kockázat nélküli játék.
Mert az okés hogy nem lehet fejetlenül támadni, de ennyi oldal és hátrapassz egyszerűen unalmas egy idő után és , oké ezt nagyon jól csinálják és igen egy idő után az a csapat aki fut a labda után egyszerűen belefárad az egészbe. De én ezt nem támadófocinak nevezném, oké túlzás védekezőfocinak hívni, de teljesen biztonsági játék az egész és ezt az egyenes kieséses szakaszban tökéletesen játszották. Én támadófocinak azt nevezem ha első szándékból , kevés huzással támadják a 16ost a kaput, lőnek,beadnak, érkeznek és így tovább, a spanyolok nem ezt játszák hanem járatják a labdát...egy spanyol támadás kb úgy néz ki hogy...
pique passz ramosnak..ramos passz busquetsnek, busquets passz xavinak, xavi passz puyolnak, puyol passz capdevillának capdevilla passz busqutesnek, busquets passz xavinak ,xavi passz ramosnak, ramos passz xabi alonsonak ,xabi alonso immáron hosszú passza(ez azt jelenti hogy 5méternél hosszabb) iniestának, inista passz xavnak, xavi visszapassz piquenek...és kezdődik előlről...és akkor 4-5 ilyen után Iniesta vagy Villa vagy Pedro próbál előre menni , ez a barcában annyiból jobb hogy ott messi csinál valami pluszt...
ha meg elvesztik a labdát akkor rögtön 3an vannak már az ellenfél térfelén is a passzolni próbáló játékoson és legalább ennyien zárják le a passzsávokat is..(ahogy az elemzés is mutatja 7 játékos az ellenfél térfelén, már ott megy a védekezés)..
Szóval ez lehet valakinek tetszik , de számomra a támadófoci nem abból áll hogy 15ezer passz után eljutok az ellenfél kapujáig...az egy dolog hogy a spanyolok ezt világszínvonalon játszák és ezzel nyernek mindent és ehhez gratulálok is, de támadófocinak ezt nem tudom nevezni...

Tika_ 2010.07.13. 09:47:23

@csizsikpizsik: :leborul:
@lószerafin: +1
@Rooney82: "de támadófocinak ezt nem tudom nevezni..."
:))))
@HosCincer: "Kérdés: Aragones nyúlta a stílust a Barcától vagy a Barca (Guardiola) Aragonestől?"
rotfl, ez mindent visz, bazzeg
ez még mindig nagyon reménytelen, szállok is le erről a feed-ről

r_magpie 2010.07.13. 09:48:15

@popp: Lantos majdnem minden bejelentkezésében fanyalgott, sőt, intenzíven fikázott. Már korábban is zavart a negatív stílusa, de amit a vébé alatt művelt, ez a sértődött és büszke stílus, az sok volt. Mintha érte, magyar rádióriporterért lett volna a vébé.

Neil Blender 2010.07.13. 09:56:37

Tegnap is megtettem ma is megkérdezem. A spanyol játékon fanyalgók mégis mit vártak ettől a csapattól?

Beíveléseket, széljátékot, gyors kontrákat? Mi abban a meglepetés hogy a furia labdatartós gyilkos labdabirtokláson alapuló focit játszik?

A statisztikában persze az marad meg hogy 8 gólt rúgtak és az utolsó 4 meccsen 1-0ra nyertek, sajnos az nem hogy hány gyönyörűen kidolgozott akciót, ígéretes lehetőséget csesztek el. Simán lehetett volna 3-4 gólos győzelem ha Torres, Villa és a többiek nem játszák túl a helyzeteket hanem simán belövik.

Az a félelmetes hogy ennyire csapnivaló helyzetkihasználással is nyerte a csapat a meccseket, egy gyengébb csapat simán kiesett volna. Durva, hogy meccsenként 6-8 helyzetet büntetlenül kihagytak.

balu11 2010.07.13. 09:57:10

@Tika_: "Ehhez képest az argentinok felkészítése úgy zajlott, hogy Maradona végigcsókolta őket, és mondta, hogy ők a jobbak. Innentől úgy érzem, hogy esélyük nem volt, ..."

most komolyan, "esélyük sem volt"? De mit tettél arra a meccsre? Mert ha ennyire tudtad, akkor érdemes lett volna egy jelentősebb összeget kockáztatni, ugyanis a buta fogadóirodák elég magas oddsokat adtak a németeknek.

Ha meg csak utólag gondolod így, akkor igenis helye lehet a részletes elemzésnek.

(pesze nem az én dolgom. bocs a belepofázásért, csak szemet szúrt a VB legnagyobb meglepetéséhez az "esélyük sem volt" kifejezés

no offense - mint a spanyolok játéka :))

bz249 2010.07.13. 10:02:47

@Rooney82: ha nem lenne negativ felhangja a ladbarugas kapcsan azt mondanam, ez tamadokezilabda. Megy az adogatas a hatosfal elott es varjak a lovesi lehetoseget.

Csakhogy a keziben passziv jatekert elvennek a spanyoloktol a labdat. Mivel azonban a fociban nincs passziv jatek es ez egy hatekony farasztasi modszer ezert a spanyoloknak igazsaga van.

Masreszrol a tenyleges vedelmuk azert nem olyan eros, az egyenes kieseses szakaszban minden ellenfeluk eljutott legalabb egy, de inkabb ket olyan helyzethez ahol a tamado egyedul vezethette a kapusra/zavartalanul lohetett a 16-oson belulrol. Vagyis a biztonsagi jatek is indokolt, ennel tobb tamadomunka mar veszelyes lenne.

Amugy meg kivancsi lennek arra a cikkre, amelyik akkor szuletett volna, ha Robben 5 cm-rel feljebb es/vagy 10 cm-rel balra lovi azt a labdat.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 10:09:02

@bz249: bevallom en arra lennek kivancsi ami az uru-spanyol utan szuletett volna. az evszazad dontoje kb...(vagy megsem)

Neil Blender 2010.07.13. 10:13:33

@bz249: kivancsi lennek arra a cikkre amelyben leirjak hogy a spanyol tamadok 5 cmrel, 10cmrel msfele lonek az negyeddonton, elodonton stb. Nem lovallom bele magam de mindenkiszisztematikusan elfelejti a HELYZETEKET amiket kidolgoztak a spanyolok.

Nem mellesleg a spanyol csapat ellen senki nem játszik őszinte focit. A kreativ támadókat felvonultató hollandok, az új sztárokkal felálló Németek alapvetően egy védekező focit játszottak a spanyolok ellen. Vicces hogy gyors támadásokat hiányoltok olyan ellenfelek ellen, akik körömszakadtáig védekeznek és támadásban is 3 ember megy előre tőlük.

bz249 2010.07.13. 10:18:05

Tenyleg amugy mit jelent a nyero taktika? Azt, hogy uzembiztosan garantalja a gyozelmet a spanyolok ellen? Ilyen persze, hogy nincs. A spanyol csapatnak a legjobb a jatekosallomanya es van egy hatekony alapjatekuk. Vagy "fighting chance"-t ad a spanyolok ellen? Ilyen van, tobb meccsen is nuanszokon mult a spanyol vb-gyozelem. A rendes jatekidoben vegulis 5-1-1-et ertek el ezen a vb-n

Amiota 7 meccset jatszik a gyoztes

olasz 2006 4-3-0
brazil 2002 7-0-0
francia 1998 5-2-0
brazil 1994 5-2-0
nemet 1990 5-2-0
argentin 1986 6-1-0
olasz 1982 4-3-0

r_magpie 2010.07.13. 10:18:32

A döntő színvonaáról: biztosan velem van komoly baj, én viszonylag jól szórakoztam, és nem értem ezt a fenenagy szörnyülködést. Még a meccs előtt végiggondoltam, milyen döntőket láttam eddig a nagy tornákon, és azok milyen játékot hoztak. Nem sok szépre és látványosra, meg feltétel nélküli támadófocira emlékszem.

'90: német-argentín 1-0 - unalmas, helyenként, durva, kamutizenegyessel a vége előtt 5 perccel

'92: dán-német 2-0 - ez elment, de főleg a dánokat körülvevő fíling (ma már hájpnak mondanánk) szépíti meg az emlékeket, bár Schmeichel védése és Vilfort gólja katarktikus volt

'94: brazil-olasz 0-0, tizik - no comment

'96: német-cseh 2-1 - inkább a hosszabbítás volt drámai, a rendes játékidőben a két gólon kívül sok minden nem történt

'98: francia -brazil 3-0 - talán ez volt a legjobb az összes közül, de elégedetten csettinteni ez után sem nagyon lehetett

'00: francia-olasz 2-1 - a 89. perctől vált drámaivá, addig unalmas, egygólos meccsnek tűnt

'02: brazil-német 2-0 - rendben volt, helyzetekkel, kapufákkal, kapushibával, megérdemelt vébégyőzelemmel

'04: görög-portugál 1-0 - no comment

'06: olasz-francia - az elején két gól, aztán a Zidane-fejesig semmi

'08: spanyol-német 1-0 - spanyol iskolajáték

A vébén történt előzmények után (pragmatikus holland és spanyol játék), valamint a döntők feszültségét ismerve elég nagy idealizmus volt fordulatokkal teli, sok gólos meccset várni.

Az meg, hogy minden idők legrosszabb vébéjének tituláljuk ezt, és már alig várjuk, hogy játsszon az Inter meg a Pool az Albinoleffe meg az MK Dons ellen az edzőtáborban, nevetséges futballsznobizmus.

bz249 2010.07.13. 10:20:35

@Neil Blender: a spanyoloknak kb 2x annyi helyzete van, mint az ellenfelnek. De a rendes jatekidoben a hollandoknak volt 2 oriasi helyzete a spanyoloknak meg mondjuk 4 kisebb.

@csizsikpizsik: szerintem az kivegzes lett volna. Del-Korea is komoly meccsre kenyszeritette az urukat, sot az uruk a franciak ellen (!) is inkabb alarendelt szerepet jatszottak.

mickeyknox 2010.07.13. 10:26:47

@bz249: szerintem egy holland vagy német szintű válogatott csapatnak BÁRMELYIK csapat ellen lenne ennyi ziccere, ez nem jelenti azt, hogy a spanyol "tényleges" védelem szar lenne.

egyébként meg a mindenki által támadóként aposztrofált német csapatnak is kevesebb kapura tartó lövése volt, mint a spanyolnak (data not shown)...

ha torres nem ennyire formán kívül játszott volna, akkor sokkaltöbb-0 lenne a gólkülönbség, mint most, és senki nem róná fel del bosque-nak, hogy mennyire szar célfoci ez, pedig a ugyanaz lenne a játék, és a taktika... de hát ilyenek az egyszeri focidrukkerek.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 10:30:10

@bz249: De a ziccerekhez kellett Casillas is, aki szintén a spanyol csapathoz tartozik. Nem azt mondom, hogy Robben nem választhatott volna jobb megoldást, mikor egy az egyben rávezette, de nagyon sok kapus benyalta volna ezt is. Már elment az egyik irányba Casillas, mikor Robben gurította a másikba. Iker egy elképesztően bravúros reflexmoszdulattal lábbal nyúlt vissza.

bz249 2010.07.13. 10:31:57

@popp: persze hatalmas kapusbravur volt, ahogy Kroos lovesenek a vedese is, meg a 11-es fogas Paraguay ellen. A trofea minimum fele reszben Casillase.

balu11 2010.07.13. 10:41:11

@r_magpie: +1 (elejétől a végéig) + a végéhez: azért nem véletlen, hogy melyik ország szurkolói azok, akik "szarozzák" a VB-t, és alig várják a klubszezont... nyilván egy olasz-angol (brrr...) döntő után nem gondolnák, hogy ez volt a vikágtörténelem leggyengébb VB-je - de ez így van rendjén, engem sem hozott lázba nagyon a 2002-es VB

@mickeyknox: ezzel a Torres-dologgal nem értek egyet, sztem érdemben nem dobott volna a meccsek végeredményén, max. Villaval jobban elosztva lőtték volna a gólt - de persze ezen teljesen felesleges vitatkozni, tekintettel arra, hogy nem lenne könnyű egyikünk álláspontját sem bizonyítani

Asidotus 2010.07.13. 10:41:18

@mickeyknox:
Így gondolom én is.
Ha Torres hozta volna 75%-osan magát, akkor 2-3:0-ák születtek volna. Kb 3-4 gól maradt benne, és akkor mindenki űrfociról beszélt volna, éppúgy, mint a Barca kapcsán, amikor ugyanezt a játékot játszva Messi hozta a gólhegyeket.
Az Arsenal kitámadott a Barca ellen, kaptak is 4-et, míg az Inter beállt bekkelni, csak 1-et kaptak. Ez miért a Barca hibája lenne?

nagyon halott 2010.07.13. 10:42:26

@popp: vérlázító a lantos. hogy a picsába kerül oda ez az ember? és minek küldenek ki olyat, aki utálja a focit?

mickeyknox 2010.07.13. 11:00:00

@balu11: így van, már késő... :)

én azért csak annyiban tartom a véleményemet, hogy torresnek egészen alapvető hibái voltak a görcsös akarás okán, labdakezelés, rossz helyezkedés, rossz passzok stb., tehát látványosan maga alatt játszott. ezért is volt nagyon dühítő pedro önzőzése, torresnek nagyon kellett volna az a bizonyos gól. (és akkor már az a meccs se 1-0 :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 11:02:16

@bz249: szerintem remek kis meccs lehetett volna, bar teny, johetett volna ki belole egy bazi nagy alazas

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 11:08:22

@danesdzsu2: 160, ha a döntő pillanatban megnyer mindent a spanyoloknak. (ki is rúgta azt a tizit akkor?:))

@popp: elképesztő reflexmozdulat ilyenkor már nincs. elment, a lábával meg csinált vmit (vagy ott hagyják, vagy rúgnak egyet felfele), oszt jó napot, belelőtték. Csak így volt esélye, de ez Robbenen múlott, nem a kapuson.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 11:13:18

@danesdzsu2: nem arra a "kínos" tizire gondolok, azt ki védte ki?:)

Neil Blender 2010.07.13. 11:18:18

@imici77: ennyi erővel az összes ziccer kivédése a támadón múlik, mint ahogy 11est is csak a támadó ronthat a kapus lottózik és csak az irányt tudja esetleg megtalálni.

Természetesen Robben előtt lehetőségek garmadája adódott lőhetett volna a felsőbe, alányúlhatott volna stb, de az látszott hogy Casillas tudatosan nem vetődött hanem inkább dőlt, hogy a lábával a bal sarkot is védje. Felkínálta neki a sarkot, Robben élt vele, viszont Casillas otthagyta a lábát. ez nálam tudotos, és bravúrnak minősül.

Mr.AT 2010.07.13. 11:20:10

@Tika_: "a németek úgy mentek ki a pályára, hogy volt egy taktikájuk, minden játékosnak volt pozíciója, feladata, valsz. reagáltak az ellenfélére, sőt még talán a játékosaira, és ezt az egészet rohadt fegyelmezetten végrehajtották, jó focisták. Ehhez képest az argentinok felkészítése úgy zajlott, hogy Maradona végigcsókolta őket, és mondta, hogy ők a jobbak."

Általában nem értünk egyet, de ez egyszerűen qrva yo megfogalmazás. :-)

+1

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 11:23:54

@Neil Blender: nem azt mondtam, hogy nem volt bravúr, de ez Robbené volt. Naggyá tette, amihez kellett a kapus is.

Mr.AT 2010.07.13. 11:33:55

Rövid, sommás véleményem a cikkről és a spanyol csapatról:

1. A cikkel (bár minden szőrszál feláll a hátamon ettől) többé-kevésbé egyet kell értsek, leszámítva a (múltkor általam már kritizált) "körülményektől függetlenül egy góllal bárki ellen jobbak" megfogalmazást.
Több olyan alkalom is volt már, mikor nüanszokon múlott, hogy nem estek ki, mint azt fentebb is megírták (paraguayi tizi, Özil, Kroos, Robben 2x, stb.). Nyilván szerencséje is csak jó csapatnak van, de azért nem egy olyan csapatról beszélünk, aki rendszeresen 4 góllal üti minden ellenfelét, csuklóból.

2. Vitathatatlanul eredményes-e a spanyol csapat? Igen.

3. Jelen pillanatban (talán Brazília mellett) nekik van a legkevesebb gyenge pontjuk a válogatott keretben? Igen.

4. Van 3-4 olyan valóban extraklasszis világsztárjuk, akik képesek a holtponton átlendítő pluszt megadni, ha kell? Igen.

Összefoglalva: kijár-e nekik most a széles nyelvcsapásos szétszopkodás, mint minden sorozat győztesének? Igen.

De qrvára irritáló-e az, ahogy ezt is páran teszik? Igen. Örülni kell. Elismerni kell. Szép jövőben is reménykedni kell.
De ex katedra kijelenteni, hogy a következő x évre meg van írva minden forgatókönyv, ahol a spanyol csapat akár poszteren is megjelenik, azért halvány túlzásnak érzem. Magasról lehet csak igazán nagyot esni.

csársz 2010.07.13. 11:42:34

Teljesen egyedül néztem a döntőt, és nem tudom elhinni, hogy valaki unatkozott ezen a meccsen!
A hetvenes évek Ajaxát látva, lettem holland drukker, de most nem bántam, hogy a spanyolok nyertek, mert ma ők játsszák a totális futballt.

@Senderos: "ha nem baszták volna el a helyzeteiket és megszerzik a vezetést a spanyolok ellen, akkor érdekes helyzet állt volna elő, ugyanis a spanyolok nem játszhatták volna tovább ezt az "majd lővünk egy gólt a végén, az se baj, ha a hosszabításban" játékot".

Bocs, de ez a tévékommentátorok legszánalmasabb közhelye. Az urukra is mindig ezt mondták, de nekik kapott gól után eszükbe sem jutott taktikát váltani! Csak az utolsó tíz percre igaz: ha még akkor is vezet az ellenfél, akkor már rohanni kell!
Ez az 1999-es Manchester-Bayer-döntő óta így van. Emlékezzetek, hogy mikor határozta el azon a meccsen a cserét Ferguson bácsi!
Amikor már a későbbi magyar szöv.kap.a védelemben és Mario Basler elfáradt a középpályán, és nem kellett annyi védekező játékos ellenük!

Neil Blender 2010.07.13. 11:46:40

@imici77: de ha visszaolvasod pontosan azt irtad hogy nem volt bravur :)

Tudod mi a nem bravur? mikor az 5ösről jön egy 130 km/h érkező fejes és eltalálja a kapust. És akkor van hogy úristen mekkora reflex, mikor szerencsétlen ha akart volna sem tudott volna elugrani.

Ez a Casillas védés óriási és tudatos volt sztem...

sporttárs 2010.07.13. 11:50:41

@Mr.AT: Na, ez nálam egy szép nagy + 1.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 11:52:44

@Neil Blender: igazad van, ha azt írtam. akkor mégsem volt bravúr:)

ez az egyetlen esélye volt, hogy eldől és felajánlja az egyik sarkot, a hülyegyerek meg belerúgja... mindegy, érted Te eztet:)

rexter 2010.07.13. 11:54:03

ha a hollandoknal nem az agyatlan Robben jatszik elol, hanem a 10 evvel ezelotti Ronaldo, akkor 2-0 ra nyernek siman.

kötekedő 2010.07.13. 11:54:35

Nem vagyok spanyol szurkoló, de elismerem, mostanában tényleg ők a legjobba, már nem csak klubszinten, hanem válogattottként is. Lehet filozofálgatni, hogy mi lett volna, ha Robben belövi, vagy a németek nem ilyen beszari módon játszanak ellenük, tudtak volna hátrányból visszajönni, ha úgy alakul, de nem alakult úgy. A sportágnak amúgy is jót tesz, ha nem mindig a brazilok, olaszok, németek játszák a döntőt, hanem néha vannak új nemzetek is a győztesek között. Lehet fanyalogni, de ez a spanyol siker a jelenlegi mezőnyben megérdemelt, a többi csapat kevesebbet tudott, kevesebbet muataott, kevesebb szerencséje volt, stb. megérdemeltebb, mint a 2006-os olasz, vagy a 2004-es görög siker. Túlsztárolni azért nem kell őket, nem jellemző mostanában az, hogy 4-5 világeseményt ugyanaz nyer, hanem mindig van 4-5 esélyes, most a spanyolok kapták el a fonalat. Ne feledjük a 1998-2000-es francia tündöklés után is néhány évvel már inkább csúfos bukások voltak

rexter 2010.07.13. 11:55:54

egyebkent engem meglepett a sok fanyalgo hang a vb donto utan: unalmas, brutalis, stb. en egy nagyobb tarsasagban lakasban neztem, szerintem jo volt, mi elveztuk, voltak helyzetek, jelenetek, nem volt megallas, ezerszer jobb volt mint mondjuk a 2006-os olasz francia

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.13. 12:03:24

@rexter: ekkora pancserokat, h nem válogatták be ;)

balu11 2010.07.13. 12:06:12

gondolom, a T. Szerkesztőség lassan visszanézi a jóslatos posztot...

én megtettem, és bizony kijelenthető, hogy egyikőtöket sem fenyegeti az a veszély, hogy Paul helyett titeket rakjanak hirtelen az oberhauseni akváriumba

jómagam sem lőttem túl sok gólt, max a döntő párosításának eltalálása ért valamit

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 12:14:32

@rexter: ha a spanyoloknal nem a serulesbol labadozni probalo Torres futkoraszik hanem a 10 evvel ezelotti Ronaldo a hollandok tudnanak mi az a remalom...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.07.13. 12:15:45

@csizsikpizsik: sot, ha a magyar valogatottban jatszik tokmindegy ki helyen a 10 evvel ezelotti Ronaldo tudnank mi az a VB huszonakarhany ev utan...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 12:16:04

@robot_: @popp:

És azt se felejtsük el (bár én is megtettem, de a napokban egy barátom átküldte az alábbi linket), hogy miként nyertek négy éve a franciák a spanyolok ellen:

www.youtube.com/watch?v=bFYHN2LwzfI&feature=related

Azt hiszem, ez no comment.

A spanyoloknak mindig jó csapatuk volt, és mindig ilyeneken buktak. ('98-ban pl. egy elképesztő kapushiba ejtette ki őket egy szétnyert meccsen Nigéria ellen.) Mostanra megtanultak nyerni.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.13. 12:17:57

@balu11:
fel lesznek dolgozva, soon...

de ugye azt te is észrevetted, h magamhoz képest messze én teljesítettem a legjobban!!!

balu11 2010.07.13. 12:25:54

@pote: talán nem is csak magadhoz képest egyébként, hanem összességében is

(csak ezt az avatart nem tudom megszokni. Nagyon várom már az újabb cserét - pl. egy jó Bramble Cityhez, vagy az igazi Ronaldo Romába igazolása kiváló alkalom lenne...)

Neil Blender 2010.07.13. 12:28:22

@imici77: ertem ertem! :)

@Csöncsön: adom, a jo csapat adott volt mindig spanyol részről de kb évtizedek óta a vb-k, eb-k lúzerei voltak. Szép játék, óriási játékosok, 0 eredmény.

Most minden összejött ebben az elmúlt 2 évben, és néhány játékoson kívül azért a polák/ukrán ill. brazil tornákon is ott lehet ennek a csapatnak a nagy része. Puyolt kell mindenképp pótolni, a vb-re Xavit (bár neki meg is van az utodja Cesc személyében) esetleg, de a mag ha továbbra is tartják klubszinten ezt a szinvonalat akkor azért maradhat együtt.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.13. 12:34:49

@balu11: bramble volt már :)
nyugi, a szezonkezdésre keresek egy pankártibiset :D

balu11 2010.07.13. 12:41:33

@pote: tudom, az utóbbit pedig nagyon köszönöm, szívesen segítek a keresgélésben :)

ON

kroos 2010.07.13. 12:55:57

Alapjaban egyetertek a posztal.
Mivel nem lehet mindenkinek Xavija meg Iniestaja, ezert mas csapatoknak mas taktikat kell valasztani, ami lehet nem ilyen latvanyos mint a spanyoloke, de lehet eredmenyes es megvan a maga szepsege. Ennek a taktikanak a Resze, hogy az ellenfelnel van a labda, es hogy ok iranyitjak a jatekot. Ezt ugyanolyan jol jatszottak a hollandok, mint a spanyolok a maguket.

kroos 2010.07.13. 13:00:26

,,korszakos csapat,,

szerintem nem kerdes, egyertelmuen az. Sokan fognak vitatkoznak ezzel a kijelentessel, ami kizarolag a siralmas jatekvezetesnek koszonheto.
Mint Codesal 90-ben.....a nemetek jobbak voltak de a nehany biroi dontes ranyomta a belyeget a meccsre.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.07.13. 13:12:41

h nekem miért nem jelenik meg az avatarom???

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 13:14:13

@kroos:

A másik poszt kommentjei között írtam, hogy ez a spanyol győzelem a '90-es NSZK-éra emlékeztetett. Az is egy korszakos nagy csapat volt, de pont az utolsó három meccsén nem tudott kijönni (gólokban) az a különbség, amelyik pedig benne volt a játék képében. És az is egy hasonlóan "csúnya" döntő volt.

chrisred 2010.07.13. 13:23:29

@Csöncsön: Egyedül az elődöntő a kakukktojás, mert az akkori angol-német annyira kiegyenlített volt, hogy bármelyik csapat megérdemelten juthatott volna tovább. Míg a mostani spanyol-németen a szoros eredmény dacára csak egy csapat volt a pályán.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 13:56:21

@pote: Szerintem már nagyon bánja, hogy lemondta a holland válogatottságot.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 14:00:04

@balu11: szerintem meg épp az avatar ad neki erőt és mindent lebíró akaratot.

Csörszike 2010.07.13. 14:07:01

@bz249: az olaszok 2006-ban szintén 5-2-0 (gha, cze győzelem, usa x, aus, ukr, ger győzelem, fra x)...

bz249 2010.07.13. 14:14:33

@Csörszike: hosszabitas nelkul neztem (ugy a spanyolok is 6-0-1-re allnanak) mert szerintem az a jobb osszehasonlitasi alap.

Ugy meg az elodonto x lett.

sporttárs 2010.07.13. 15:18:07

Nekem ebben az egész hosszú vitában az tetszik legjobban, hogy azok, akik szerint igenis kurva jó volt ez a döntő és ki várna sziporkát meg látványt ilyen tétnél, minden probléma nélkül köpködnék ugyanezt a meccset, ha más szereposztással történik. Mondjuk brazil-némettel, bazmeg, joga bonito, mi, fuj.

Szerintem az elfogultságot jó rögtön tisztázni, aztán kezdődhet az ideológia-gyártás. Senki nem várja a spanyol-fanoktól, hogy fanyalogjanak, és speciel magyarázkodniuk se kell, nekik se, a csapatuknak se, ezzel a játékkal lettek világbajnokok, ennyi.
(Kedvenc érvem a kapura lövések száma, mert tehát nem volt unalmas a spanyol játék, hiszen sokat lőttek. Nos, csak a rend kedvéért: Paraguay-Japán 13-12 a kapuralövés, az 25, nagy meccs volt!)

Fanyalogni görögökön meg Porto-Monaco döntőkön szabad, megtanultuk régen, mert azoknak senki nem szurkol, mit képzelnek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.13. 15:21:51

@balu11:

Én is átfutottam, van néhány mosolyogtató mellékapás.

Én egyébként két (és fél) találatos lettem; eltaláltam a Fekete Lovat és a Nagybőgőt. A déjavu-t majdnem (Capello tényleg a fejét fogta, de nem '86, hanem '66 ismétlődése okán).

Csörszike 2010.07.13. 15:51:51

@bz249: szerintem a hosszabbításos győzelem nem x, hanem győzelem. a fogadóirodák is így adják.
nyilván tudtam, h a német meccsre gondolsz.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.13. 15:53:07

@sporttárs: Azért ez egy rosszindulatú általánosítás. A Porto-Monaco döntőn iskola játékot mutattak a portugálok. A Monaco meg az általad révült és fátyolos tekintettel visszamerengett régi időkbe eredményeit idézte, 4-2-kel, 8-3-akkal.

A görögökkel és a japán-parával előjönni meg merő dedmagógia. Fanyalogjál, ha jól esik.

Csörszike 2010.07.13. 15:53:57

@sporttárs: ez az uccsó bekezdés nagyon faja lett:)
persze, abba mindenki belerúg, aki senkinek se fáj...már kezdem is sajnálni a görögöket...ja, mégse, mert nagyon utálom őket:)

töröltprofil (törölt) 2010.07.13. 17:18:29

Meglehet hogy ez a tili-toli taktika nagyon bejön.
De kiöli a játékból a Virtuózitást.
A spanyoloknál egyetlen egy olyan játékos sincsen akiknek a játékára el lehetne élvezni. Hatalmas játékosuk de nincs köztük egy Zidane vagy Messi.
Nincs köztük olyan aki igazán nagy varázsló lenne.
Ha jól megnézitek alig van spanyol játékos aki meg merne csinálni egy cselt. Ha a labda elvesztésének felmerül akár a legkisebb esélye is inkább visszapasszolják. Ehez a játékhoz kell egy olyan varázsló akit az imént felsoroltam. Mert az ilyen egy idő után megunja a dolgot és támadásba lendül. Ha nincsen ilyen játékos akkor általában csak nyögvenyelősegynullás meccsek születnek.
A VB-n látszott az hogy a Barca mennyire is függ Messi-től.
Amúgy megjegyezném: inkább tili-tolizzon az egész rohadt világ mint hogy mindenki elkezdjen catenacciozni vagy Holland módra favágósdit játszani.

bz249 2010.07.13. 18:27:43

@Csörszike: ok, de mivel a csoportmeccsekkel adtam ossze (amik 90 perc utan veget ernek) ezert szerintem logikusabb volt x-nek venni. Ki tudja, hogy 1982-ben 120 perc utan is 3 x-et tolt volna az olasz csapat (raadasul kozben volt aranygol-szabaly is)?

Szoval pontosabb igy az osszehasonlitas.

Minarik Ede bácsi 2010.07.14. 00:23:44

Jó, értem én, hogy a spanyolok nem kaptak gólt sem a 2 évvel ezelőtti EB, sem a most véget ért VB kieséses szakaszában, de ezt mások is elmondhatják magukról: az utóbbi két torna ezen szakaszán nem kaptak gólt sem az olaszok, sem a japánok:)

Mala Suerte 2010.07.14. 09:52:51

@Mr.AT:

"4. Van 3-4 olyan valóban extraklasszis világsztárjuk, akik képesek a holtponton átlendítő pluszt megadni, ha kell? Igen."

Szerintem a vébén egy ilyen "komolyabb" "holtpont" volt, mégpedig a Svájc elleni. Ott viszont 0-1-nél is ugyanúgy mentek az alibi passzok és Torresen és Navason kívül senkin nem vállalt be egy rizikósabb megoldást sem? Igen.

[Nem mintha ez bármit is számítana, csak megakadt rajta a szemem. Ugyanis szerintem ennek a csapatnak ugyanaz lesz majd a veszte, mint idén a brazilnak - hátrányba kerülnek és begörcsölnek. Legalábbis valami hasonló.]

csársz 2010.07.14. 09:58:57

@sporttárs: ez nyilván magadról szól.
Én még németnek sohasem szurkoltam, de amit Argentína ellen csináltak, teljesen belelkesített!
Argentína volt az előzetes kedvencem meg Messi, a vébén először Brazília kezdett tetszeni, azután Hollandia éppen azzal, hogy kivárták, amíg a brazilok (akkor már a kedvenceim!) megőrülnek.
Spanyolországot eleinte utáltam, mert egyetlen kedvencem, Torres nem bírta eltalálni (átvenni) a labdát, de éppen a németek lenyomása mutatta meg, milyen jó csapat, és még azt is kibírta, hogy adott egy Torres-előnyt a többieknek!
Lesajnált görög? Miről beszélsz? Életem nagy élménye volt, hogy amikor tiszta szívemből a cseheknek drukkoltam, jött egy görög, és...
Csodálatos sport a futball, és az 1970-es utolérhetetlen brazil csapat meccsei óta ilyen jó meccseket nem láttam, mint itt a vébén, és köztük is a legjobb a döntő volt: nem hallottam meg azt sem, hogy anyósom hív telefonon!
süti beállítások módosítása