Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dail(y) Africa - Nincs többé piaca a tablettás bornak

2010.07.04. 14:30 pote

A vébé huszonegyedik játéknapjához hasonlóan állt mindenki, mint az előző naphoz. Délután egy gigarangadó, este meg majd levezetünk. Aztán ugyanúgy meglepő eredmény született a korábbi meccsen, és örökké emlékezetes pillanatok tanúi lehettünk este. Lapozás után megnézzük az utolsó olyan nap történéseit, amelyen egynél több meccs volt található a menüben. Dráma a köbön, szobrok dőlnek le, csillagok ragyognak fel, fogcsikorgás, foci, foci, foci és foci. Vagyis inkább F-O-C-I!

Tegye fel a kezét, aki nem lepődött meg az argentinok legázolásán, és azt kapta a délutáni kilencven perc alatt, amit várt.*
Taktikai kérdésekkel itt nem is foglalkoznék, heinrich elég részletesen körbejárta pár órával ezelőtt. Inkább a körülményekre koncentrálnék.

A legmegdöbbentőbb nem is a végeredmény, mert a játék képe akkor is meglepetés lett volna, ha csak 1-0-ra vagy 2-0-ra nyeri a meccset Németország. Hanem, hogy nehezen hittem volna el, ha valaki azt mondja a negyeddöntő előtt, hogy Argentínának egyetlen százszázalékos helyzete sem lesz. Maria Maria (röviden Di Maria) két gyengécske gurításán, Higuain lehetőségecskéjén, Messi impotens próbálkozásain és Tevez Mertesacker fejenlövésén kívül sanszuk sem volt gólt szerezni. Ráadásul, ezek közül, Tevez bombája nyomán a dzsabuláni biztos, hogy földkörüli pályára áll, ha nincs ott a cingár védő orra.

Lehetne itt most ekézni Maradonát,

  • mert ugyanúgy nem tudott változtatni, ahogy Dunga egy nappal korábban
  • mert nem hozta be Veront akkor sem, amikor a vak is látta, hogy nincs agy a pályán (és akkor minek vitte ki a vébére)
  • mert minden teher Messi vállán volt (hátrajönni, váratlant húzni, gólpasszt adni, gólt rúgni)
  • mert Militót úgyanúgy elfelejtette, mint a sportszerű életet a pályán a kívül
  • mert megérdemelné.


DE inkább foglalkozzunk a győztessel, mert megérdemlik (írhatnám, hogy nem kenyerünk a fikázás, de a saját pecó plafonját féltem)

Na jó, kezdjük minimális fanyalgással. A németek eddig öt meccset játszottak: hármon rúgtak négy gólt, egyszer kikaptak, egyszer egynullra nyertek. A négy rúgott gól forgatókönyve minden esetben az volt, hogy rögtön a mérkőzés elején betaláltak. Vagyis a szenvedés akkor kezdődik, amikor nem kerülnek az elején előnybe. Azonban az is vitathatatlan, hogy a kezdeti előnyért mindent elkövetnek. Hihetetlenül koncentrálnak már a nulladik másodpercben. Tegnap is látható volt, hogy az első lehetőségükhöz úgy álltak hozzá, mintha a 90. percben kellene kiegyenlíteni.

Egy korán vezetést szerző német válogatott ellen meg hihetetlen nehéz játszani. A különben sem takaréklángon pislákoló önbizalmuk ilyenkor fullon lángon, és amikor ez tudással is párosul, ahogy most is, akkor szinte lehetetlen legyőzni őket.

Sokan közülünk úgy nőttek fel, hogy a németeknek nem tudnak szurkolni. Biztosan van benne egy kis ötvennégy, egy kis világháborús történelem, egy kis mimindigvesztünk-őkmegnyernek, egy kis nyolcvanas évek Balatona, egy kis neméppen dallamos német nyelv, egy kis überalles, meg egy jó nagy Bayern München. Ilyenkor hajlamosak vagyunk nem venni tudomást Bachról, Wagnerről, Wendersről, Fassbinderről és nem utolsó sorban Berlinről.

Azonban most nagyon komoly feladat elérni, hogy ellenük szorítsunk. Tegnap is le tudtam még írni a meccs előtt, hogy hajrá argentinok, de a második félidőben már azon kaptam rajta magam (defura ez így leírva), hogy nem a szépítő gólnak szurkolok, hanem a további német találatoknak.

Most nem egy olyan német csapatot látunk átgázolni a félvilágon, aki bedarálja az ellenfelét, arrogánsan eltakarítja az útból a kisebbet, a gyengébbet, a játékosabbat. Hanem egy olyat, amelyik ugyan németes precizitással, de játszva a focit győzi le a soros ellenfelét.

Azon nem lepődik meg senki sem, hogy a világbajnokság előtti sorozatos sérülések, tragédiák ellenére mentálisan is ott vannak. Az mondjuk már érdekesebb, hogy Ballack sérüléséből is ők jöttek ki pozitívan. Khedira tökéletesen pótolja 2002 hősét. Tegnap is, amit Schweinsteigerrel láthatatlanul műveltek, az már világszínvonal volt.


Látható, hogy Schweininek is jót tett az alfahím kiválása, hiszen így a karmesteri pálca egyértelműen az ő kezében van. Nálam vita nélkül ő a cséká. A Klose-Podolski páros játszatásának jogosságáról meg már nem is kell különösképpen értekezni. Akinek hiányzik elölről egy Gomez-Kurányi duó, azzal nézzen farkasszemet Özil.

Sokszor mondták már, rengeteg bizonyíték is van rá, hogy mindig az lesz a torna győztese, aki legyőzi Németországot. Vagyis nagyon úgy néz ki, hogy ez most sem változik. A vébé legnagyobb esélyese lett a Löw-gárda. A szerbek meg most sajnálhatják igazán.


Az esti meccstől nem vártunk sokat. A spanyolok csak szenvednek a vébén, körülményesebbek, mint az államigazgatás. A paraguay-i támadófoci meg eddig nem létezett. Lelki szemeink előtt spanyol egynullás siker lebegett. És láss csodát, az is lett. Csak nem úgy, ahogy képzeltük.
Oké, a spanyolok továbbra is saját paródiájuk (vagy hogy ne legyünk annyira rosszmájúak: árnyékuk önmaguknak). Xavi idegen láncszemnek tűnik a gépezetben, Torres még mindig nem tud labdát vezetni, Busquets és Xabi Alonso túl sok középre. Egyedül Villa hozza továbbra is a maximumot, meg Iniestára sem lehet panasz.
Paraguay ellenben feledtette velünk a Japán elleni borzalmat, mert a kontráik egészen veszélyesek voltak, bár a minőségi csatár hiánya minden akciónál (egy kivétellel) kiütközött.

A meccs nem volt nagy durranás, egészen a 60. perc környékéig. Ott aztán megint kaptunk egy olyan dózist a labdarúgásból, amit sosem fogunk elfelejteni. Sokan gondolhatták, hogy a Ghána-Uruguay mérkőzés utolsó pillanatait nem lehet überelni. A dráma azonban fokozódott. Nehéz szavakat találni. Talán ennyi elég is: KÖSZÖNJÜK!

Az adok-kapok (vagy inkább a nem adok - nem kapok) után visszazökkentünk az eredeti kerékvágásba, és talán már a hosszabbítást vártuk, amikor a spanyolok - jelenlegi formájukat tökéletesen modellező góllal - bejutottak az elődöntőbe. Ha Villa lövése a második kapufa után kifelé pattan, akkor nagyobb összeget toltam volna fel Paraguay továbbjutására.
De így van ez jól. Del Bosque csapata nem játszott most sem jól, de sokkal jobb csapat, mint a dél-amerikai. A németek ellen azonban sokkal, de sokkal több kell.


A NAP ASAMOAH GYANJA
Cardozo. Felesleges eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna, ha , mert még fél óra hátravolt, de nem elképzelhetetlen, hogy Paraguay kibekkeli. A vébé könnyeinek ők a tulajdonosaik, Gyannal együtt.

A NAP JÁTÉKVEZETŐI BAKIJA
Carlos Batres-é. A guatemalai spori nem vezette vészesen a spanyol-paraguay-i meccset, de egyszer óriásit hibázott. A spanyolok büntetőjénél, a kipattanó labdára Fabregas érkezett a leggyorsabban. Ez azt is jelenti, hogy Villar már csak elütni tudta, de a jogos tizenegyes elmaradt. Talán azért, mert úgy gondolta, hogy elég volt a tizik lődözéséből.

A NAP ÚJDONSÜLT FÉLELME
Pár sorral feljebb még azt feszegettem, hogy az újabb és újabb német góloknak szorítottam. Na ez így teljesen nem igaz, mert mindenegyes német találat magával vonzott egy Angela Merkel gólörömöt. Hát, én ebből a nadrágkösztümös ugrálásból nem kérnék többet. Valahogy kötözzék le az elődöntőre, vagy adjanak a kezébe valamit, vagy nem tudom, csak ezt ne. Persze picsogásom közben kapásból eszembe jutottak Mélyi József vébé előtti sorai a Nationalelfről: "Tulajdonképpen nagyon nem vágyom a győzelmükre, csak Merkel kancellár asszony miatt gyengülök el mindig - annyira elesetten tud megjelenni a díszpáholyban a nadrágkosztümjében."

A NAP SZIVATÁSA
Cardozo elevenítette fel felnőttverzióban azt, amit minden férfi megtett már a bölcsiben, és azóta is sokszor játssza el haverokkal vagy olyan hölgyekkel, akiket már elég közel érez magához. Ez az öblös puki előtti, lécci húzd meg az ujjam trükk. Pique az 57. percben hitte el, hogy Cardozo tényleg szellenteni fog és annak rendje és módja szerint, megrántotta az akkor még sírásra gondolni sem tudó paraguay-i karját. Ez a tizenegyes igaz története.

*mocsing, heinrich, Titi120, letehetitek már a kacsóitokat

114 komment

Címkék: p vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr42128620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horas 2010.07.04. 16:35:40

Én sem voltam emglepődve az argentín pofára esésen,már Mexikó ellen számítottam rá és csak idő kérdése volt.

Khedira-SWR duó hó volt,de most a Xav-Iniesta duó kicsit komolyabb dió elsz,Villa-val esetlegTorres-el súlyosbítva,bár utóbbi nem vészes.
Fabregas-t kellene játszatni helyette.
Formák lapján németek most annyival esélyesebbek mint amennyivel jobb anyag a spanyol válogatott.

nils_h 2010.07.04. 16:35:55

@pote: BASZKI, EGYSZERŰEN NEM HISZEM EL! :)

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.04. 16:42:42

@horas: @Dr Jozef Vengloš:
én a 4-0-ra gondoltam, nem arra, h a németek mennek tovább...

England win The Ashes! 2010.07.04. 16:53:26

@pote: Ja, akkor bocs. Én 5-0-t vártam, Klose triplával, és egy Kießling-gólra is számítottam.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.07.04. 17:16:42

Van egy ragyogó elméletem a polip működésére:
Szereti a sötétkék csíkot. Ezért találta el a szerb győzelmet. Ha nincs kék csík, akkor jó a piros is.
Ezek szerint a döntőben a németek nagy bajban lesznek...

Everred 2010.07.04. 17:23:07

@Yooha: és akkor az angolok piros csíkjával mi volt a baja, nem volt elég vastag?

redmist 2010.07.04. 17:30:53

@Yooha: De két vízszintes piros csík jobb, mint egy, ugye?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.04. 17:31:54

Egy a spanyolok mellett: 2008 - Rafa Nadal wimbeldoni bajnok, Spanyolország foci Európa-bajnok; 2010 - Rafa Nadal wimbledoni bajnok...

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.07.04. 17:33:55

@redmist: Oké, akkor ha nincs sötétkék csík, akkor a fekete jön. De ha valaki tud jobb magyarázatot, akkor halljuk :)

Everred 2010.07.04. 17:34:56

@Yooha: szerintem arról van szó, hogy a polip (nevezzük nevén: Paul) egy kibaszott nagy futballszakértő, egy Tornyiba oltott sokkarú Bognárgyuri.

halihalo 2010.07.04. 17:36:18

@Yooha: A polip zoológiai kutatások szerint szinte biztosan színvak. Más magyarázat kell! :))

England win The Ashes! 2010.07.04. 18:58:30

@popp: ... és ezt az elméletet erősíti az is, hogy 1964-ben Roy Emerson nyert? ;-)

ddrum77 2010.07.04. 19:03:59

ha nem nyeri meg németország a tornát, a polipból grillezett saláta lesz, ezért mászik mindig a németek dobozába

popp · http://koncertblog.com/ 2010.07.04. 19:08:54

@Dr Jozef Vengloš: Mer' akkor még nem élt Nadal ;-).

@Müller? Az meg ki?: Őszintén szólva engem már idegesít ez a polipos sztori, kis színesnek szürke. Mondjuk a német-argentinra nem azt mondta, hogy hosszabbítás

Martin Astin 2010.07.04. 19:09:55

"A guatemalai spori nem vezette vészesen a spanyol-paraguay-i meccset, de egyszer óriásit hibázott."

Akkor már arról is megemlékezhetnénk, hogy Cardozo büntetőjét ugyanúgy újra kellett volna rúgatni, mint a másik oldalon, hasonló okokból.

horas 2010.07.04. 19:18:23

@Martin Astin:
Spanyoloknak meg mikor vissza rendelte a tizit és Alonso elrontotta,utána Fabregast úgy felrúgták mint a lapos szart...az emgint tizi lett volna...

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.04. 19:20:54

@horas:
benne is van a posztban :))

@Martin Astin:
jaja, meg a Villa elleni fault sem volt annyira egyértelmű, de egyértelmű hibának csak az utolsót gondolom

danesdzsu2 2010.07.04. 19:23:19

@halihalo: Ha színvak, akkor hogy a fenébe alkalmaz színváltást mimikriként?

Everred 2010.07.04. 19:37:10

@danesdzsu2: az én szaglásom se olyan kifinomult, mint mondjuk egy kutyáé, de hidd el, orrfacsaró szagot tudok árasztani.

smartdrive 2010.07.04. 19:38:43

öö, a szerbek mit is sajnáljanak?

ddrum77 2010.07.04. 19:59:08

@popp: Sztem lett annyira jó a VB (a kezdeti sopánkodások után), hogy nem zavar, hogy a polip naponta szerepel a focis hírekben, inkább ez, mint hogy Jagger hányadik kedvenc csapata búcsúzot =) lehetne a két kezdő 11 fotóit is berakni külön dobozokba, aztán amelyikbe bemászik, az gólt szerez, csak ne éheztessék sokat a jóslás előtt, mert kijön egy 6-4 a németekenek, és oda a hitelesség =)

nordsee 2010.07.04. 20:11:54

@pote: Elfelejtetted a magyar vonatkozást!
Amikor a kis Óscar René későbbi szülei még '82-ben a Balatonnál nyaraltak a szabadstrandon sorban álltak a lángososnál. Előttük állt Schmitt Pál, lenyűgözte őket az a hatalmas ember és a személyzettől tudakolták, hogy a karizmatikus illető talán a köztársasági elnök-e. A lángosos csak annyit felelt: – Á, csak egy kardozó!
A fiatal pár a csodálattól sarkalva, első útjukat a tanács felé vették, hogy ott eszközöljék a Ramirez név azonnali megváltoztatását.

Lacóka 2010.07.04. 20:48:11

@popp: a polip sokáig gondolkozott. nyilván azon, h "4-0 bazmeg, nem lehet, újraszámolom"

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.04. 20:59:58

@nordsee:
te vagy az én emberem :)

már van egy csapatravaló, nemsokára találkoztok velük (cardoso is, csak máshogy, de lehet átírom erre :)))

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.07.04. 21:08:44

@halihalo: "Color vision appears to vary from species to species, being present in Octopus aegina but absent in Octopus vulgaris" Nem adom fel!

dzsoniboj 2010.07.04. 21:26:38

Tök egyszerű: az A betűsök kapnak minimum négyet az S betűsöktül kapnak egy gólt meg piroslapot. A polip mehet a levesbe. :-)

rowi 2010.07.04. 21:52:35

kíváncsi vagyok Löw tökös gyerek marad-e, mert a spanyolok ellen eddig mindenki megúszásra és masszív védekezésre játszott. meglátjuk mi lesz, ha vki végre góloKAT rúgva akarja legyőzni őket (legalábbis remélem, ilyen meccset látunk)

England win The Ashes! 2010.07.04. 22:32:08

@nordsee: rá sem merek gondolni, szegény Oszit hogy hívnák, ha a lángosos helyesen tudta volna, hogy Schmitt milyen fegyvernemben vívott. :D

fallen 2010.07.04. 22:33:03

Én speciel kitaláltam ezt a 4:0 végeredményt, ráadásul úgy, hogy én az 5. percre tettem az első gólunkat. Persze hinni én se hittem el magamnak se, de a meccs előtt úgy okoskodtam, hogy ha az 5. percben szerzünk majd egy gólt, aztán szépen, ahogy telik az idő, jön a többi, akkor az utolsó húsz percre már nem is kell izgulnom. Itt volt már az ideje egy ilyen német csapatnak. 1990 óta drukkolok nekik, ebben benne volt a bolgár meccs '94-ben (Lecskovot korrupció miatt letartóztatták, polgi volt valami bolgár városban, utolérte a bosszúm) a horvát meccs '98-ban, igaz közte csehek elleni 96-ban. Amíg nem olvastam NST-t, azt hittem csak én drukkolok a németeknek az országban. Szóval kellett már egy olyan német csapat, amelyiket a legelvakultabb ellendrukkerek se tudnak antifocival meg a Lineker mondással minősíteni. Persze tudom, hogy most is vannak ilyenek, de legyen meg az örömük.

rexter 2010.07.04. 22:33:10

en 3-1 es nemet sikert tippeltem

MUfanatic 2010.07.04. 22:46:08

Egy bajom van ezzel a német csapattal...
Nehéz utálnom őket!

nordsee 2010.07.04. 23:33:05

@Dr Jozef Vengloš: Úh, tényleg szerencse: Parbaill-Torozzo esetleg? :))
(Szegény Ricsi)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.07.05. 04:57:58

@popp: Te már körülbelül mindent megadnál, csak NE a németek győzzenek, igaz? ;)

polo0723 2010.07.05. 07:16:05

A spori tévedéséről annyit, hogy egy üres kapus helyzet (S.Ramos) elég nagy előnyszabály! Arról a spori nem tehet hogy bokánrùgta a visszafutó hátvédet! Az szerintem nagyobb hiba hogy nem volt következetes a két 11-esnél hasonló szituációban 2 különbözőt fùjt!

Dean 2010.07.05. 10:20:22

Már a VB előtt mondogattam, hogy Ballack kiesése óriási jótétemény a németeknek. A rajongóitól elnézést kérek, de amennyit én láttam belőle a német válogatottban az leginkább csak alibizás volt. Otromba folt lenne ő ebben a fiatal, motivált, gyors mozgású német csapatban.

United82 2010.07.05. 10:25:11

én egyvalamitől tartok, azok a csapatok akik nehéz ágon, de brillírozva jutnak a 4 közé, általában elbuknak...eddig úgymond a németek szenvedték magukat általában így a legjobbak közé és ott megverték az addig jól játszó és brillírozó csapatot..
nos most a spanyol-németen fordított lesz a szereposztás..és sajnos rosszak a sejtéseim a végét illetően és egy holland-spanyol döntővel ajándékoz meg minket a sors...bár remélem a németek rám cáfolnak, mert baromira megérdemelnék....

United82 2010.07.05. 10:26:36

@Dean:
2002es vb-t kivéve teljesen egyetértek (ott azért egyértelműen ő volt a vezér és ha nincs akkor hiába van Kahn hátul nem jutnak a döntőbe...)
de az biztos hogy a mostani német csapatba egyáltalán nem hiányzik és hogy sokkal jobb hogy a lelátón van Bierhoff mellett:)

Everred 2010.07.05. 10:29:08

@Rooney82: én német-holland döntőt szeretnék, a történelem okán, de az a jó ebben a legjobb négyben, hogy egyik csapat győzelme sem zavarna; nincs már Argentína, Franciaország, Olaszország, szóval innentől kábé mindegy. Bár az megviselné egy kicsit a gyomromat, ha Van Bommel magasba emelhetné a világbajnoki trófeát, de legalább nem Mascherano és Tévez...

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2010.07.05. 10:43:11

Három dolog, ami még az argentin-német meccsről eszembe jutott:
1. szerintem is jól jött Ballack hiánya ennek a német válogatottnak. Bár Ballack csatárokat (persze azért nem Klosét és Podolskit) megszégyenítően gólerős a válogatottban, és számtalanszor cipelte már a hátán a nemzeti csapatot, viszont így most tényleg előtérbe kerülhetett a csapatjáték és még jobban kidomborodhat ezen belül Schweinsteiger tudása.
2. Azt gondoltam még a vébé előtt, hogy Frings is nagyon fog hiányozni, csak éppen azt felejtettem el, hogy a Bayernben idén Schweinsteiger már az ő posztján nyújtott kimagaslót. Viszont ha Schweinsteiger valami miatt kiesik, tartaléknak azért jól jöhetne.
3. Minden nagy eseménnyel jönnek az aranylabda találgatások is. Messi idén tavasszal úgy játszott, mint még soha, Sneijder viszont (persze egy nagyon jó csapat részeként és edzővel) három győzelemre is vezette az Intert, és a hollandok négy közé jutásának is fő letéteményese. Persze még van néhány vébémeccs, és a év is hosszú még. Majd meglátjuk az év végén!

rowi 2010.07.05. 10:46:12

én uru-fritz döntőt szeretnék, de ha pénzt is kéne rá raknom tippmixen, akkor holland-spanyolt tennék...

rowi 2010.07.05. 10:47:25

az aranylabda az idény alapján összességében eddig Sneijdernek vagy Lahmnak/Schweininek áll. ha a hollnadok lesznek a világbajnokok akkor egyértelmű, ha a németek, akkor többesélyes

halihalo 2010.07.05. 11:07:08

@Yooha: És Paul melyik fajta? :))

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.07.05. 11:31:36

az angéla melletti feketa csóka feje sokatmondó..

Mourinho már nem a király 2010.07.05. 11:37:15

@Zete: Sneijder-Müller csata lesz az aranylasztiért. Futottak még: Messi, Iniesta, Xavi, CR

Everred 2010.07.05. 11:43:05

@rowi: Lahm, Schweinsteiger - ezek nem olyan játékosok, akik aranylabdát kapnának. Nem hiszem, hogy szélső védő pl. valaha megkapja, bármekkora kampányok voltak anno Roberto Carlosért meg Maldiniért. Szerintem akármi lesz is, innen csoda kellene, hogy ne Sneijderé legyen. Villa, Robben, Xavi, Iniesta lehet még ott az elején.

Everred 2010.07.05. 11:44:36

@Everred: ja, és hozzáteszem, mi sem mutatja jobban az Aranylabda megítélésének faszságát, hogy már júliusban jó eséllyel lehet tudni, kié lesz (páratlan évben meg májusban). Mi értelme van ennek, hogy naptári év végén osztják ki, amikor valójában az őszi teljesítmény semmit, abszolúte semmit nem számít. Az előző őszi akkor már többet.

simy69 2010.07.05. 12:09:23

&pote: "meg egy jó nagy Bayern München"
Hát ez baromira igaz :D
Ennek ellenére ez a német csapat eddig a tornán (főleg az egyenes kieséses szakaszban) szerintem 120%-os teljesítményt nyújtott minden meccsen.
Ezzel ellentétben, a spanyolok és a hollandok, jó ha 60-at. Egyik sem játszott rosszul, de olyan nagyon jól sem. Valamint az is benne van a pakliban, hogy egyszer nem jön össze a VB-n (jó tudom, a szerbek ellen nem jött össze, de akkor még belefért), itt viszont már nem fér bele. És bár a németeket úgy ismertem meg (úgy nőttem fel), hogy soha nem adják fel (és ezért is szereti őket sok ember, velem ellentétben), nem hiszem, hogy a spanyol és a holland válogatottnál ilyen probléma lenne. Mindkettő bizonyította ezen a tornán, hogy vert helyzetben sem esik pánikba (bár a spanyoloknak nem sikerült gólt szerezni Svájc ellen), és ezért nem lesz nagy gond, ha esetleg a németek a meccs első negyed órájában megszerzik a vezetést. A fogadóirodák az argentin meccs óta őket tartják a torna legnagyobb esélyesének. Illetve természetesen a fordítottja is igaz. A németek is csak egyszer kerültek hátrányba, azt a meccset ők sem tudták hozni, viszont meg volt rá minden esélyük (mint a spanyoloknak). Ebből következően döntő jelentősége lesz annak, hogy ki szerzi az első gólt.

A németeknél egy eltiltott lesz: Müller.
A spanyoloknál mindenki bevethető.
A németek először találkoznak ezen a tornán egy bombaerős középpályával (ez bizotsan számítani fog).
A spanyolok először találkoznak egy nyílt támadójátékot felvállaló csapattal, amelyik komoly nyomás alá tudja helyezni, az amúgy kiváló, de kissé lassú (nekünk legyen mondva) védősort.
Izgalmas meccset várok, ahol szerintem mindkét csapat fog gólt szerezni, és megtippelhetetlen a továbbjutó :)

Az uruknál két eltiltott lesz: Suárez és Fucile.
A hollandoknál is két eltiltott lesz: de Jong és van der Wiel.
Uruguay számára mindenképpen hátrány, hogy nem játszik e két meghatározó játékosuk, ráadásul Fucile pont az első számú balhátvéd, aki a legtöbbször kellett volna, hogy Robbennel találkozzzon. Suárezről meg nem is kell írni semmit, mindenki tisztában van képességeivel (a vb-n is igazolta már).
de Jong-ot minden bizonnyal Demy de Zeeuw fogja helyettesíteni, van der Wiel helyett pedig a nem túl villámléptű Khalid Boulahrouz játszik majd. Ő jóval kevesebbet fog fellépni a támadásokkal, mint van der Wiel.
Ha Forlánt feltolják középcsatárnak, akkor nem lesz aki irányítsa a dél-amerikai támadásokat, ha a szokásos visszavont ékként próbálkozik, akkor van Bommel és de Zeeuw fogja útját állni.
Sneijder és van Persie továbbra sem játszik jól (bár Sneijderre nem lehet panasz, mivel két gólt is lőtt :D, de az Interben idén ennél sokkal jobban játszott szerintem), valamint Kuytnek is javulnia kellene a támadásokban (a védőmunkája eddig rendkívül hasznos és jó is volt)
Ezek figyelembevételével holland továbbjutást várok.

horas 2010.07.05. 12:21:07

Amúgy alapjáraton szerintem a spanyol csapat lényegesen erősebb.De most egy ilyen 65%-ra tenném őket a formájuk alapján.A németeket meg olyan 105-110% re.
Lehet,hogy az Alonso-Busquets tumultus most fog érvényre jutni,és télleg érdemben funkciónálni,nem beragadt kézifékként lassítani a gépezetet.

simy69 2010.07.05. 12:40:21

@ForzaBianconero: Akkor a döntőt vagy a bronzmeccset biztosan nem :(

simy69 2010.07.05. 12:46:07

@horas: egyébként én Torres helyett egy ékkel (Villa), és jobb szélen Pedroval küldeném fel a csapatot...
De persze ki vagyok én, hogy beleugassak a bajuszkirály munkájába :)

halihalo 2010.07.05. 13:09:54

@simy69: Szerintem Webb vezeti a döntőt, ha az Uruk nem jutnak be. Márpedig nem fognak.

horas 2010.07.05. 13:15:04

@simy69:
Alap,mostmár mindegy,Torres nem valószinű,hogy játékba fog lendűlni,és mindig az ő lecserélése után törtánik valami a pályán nem tudom megfigyetétek-e.Szinte mindegy kit raksz a helyére.
Fabregas,Mata,Pedro,Silva
Közülük szinte bárki kezdhetne.

horas 2010.07.05. 13:19:25

@ForzaBianconero:
Szegény Julio Cesar-t rossz így látni.
Durva mit érezhet egy ilen játékos napok teltek el és még mindig bármelyik pillantaban könnyekben tür ki.
Mondjuk cserélnék a gondjaival.

horas 2010.07.05. 13:20:27

@simy69: Figyeljétek meg Hollandia megfizet ezért a brazil tomboláért.

redmist 2010.07.05. 13:33:28

@Everred: Ha Hollandia nem nyer VB-t, akkor nem lesz Sneijder aranylabdás, ez ennyire egyszerű, ehhez nem tudom miért kellene csoda.

simy69 2010.07.05. 13:39:37

@horas: hát bízom az ellenkezőjében :), de persze ismét eszembe jut az orosz meccs, ahol (még most is azt gondolom) elhitték, hogy már csak le kell játszani a meccseket az EB-győzelemig, és óriásit koppantak. Remélem ez nem fog megtörténni, de benne van, bár az is igaz, hogy a csapat háromnegyede ott volt azon a meccsen is, szóval, a hülye nem tanul csak a saját hibájából.
@halihalo: Webb akkor sem jó választás, ha a németek bejutnak...

sporttárs 2010.07.05. 13:55:26

Most úgy érzem, jó kis Uruguay-spanyol döntő lesz, a hollandok veretlensége eddig tart. :) Reálisan persze nem, ők a favoritok az elődöntőben, a másik ágon meg nem nagyon tudom elképzelni, hogy ne a hispánok menjenek be a döntőbe.

halihalo 2010.07.05. 15:12:15

@simy69: Ez nem mindig csak "egyszerű" választás. Webb amúgy is esélyes volt, most ráadásul az uruk megkérdőjelezték tisztességét, így valószínűleg kompenzálni is fogják érte.

simy69 2010.07.05. 15:21:07

@halihalo: Persze, hogy nem az, de mi itt, akik ülünk a monitor előtt, végiggondolunk valamit, majd leírjuk, amit gondoltunk. Nem gondolom, hogy töketlen fafejek döntik el egy-egy mérkőzés bírójának kilétét, pláne nem egy vb-döntő előtt, de még most is azt gondolom. Nem beszélve arról, hogy ha ne adj' isten Uruguay bejut a döntőbe, akkor asszem nem lehet európai bíró. Vagy tévedek?

halihalo 2010.07.05. 15:33:11

@simy69: Ha az uruk bejutnak, akkor érdekes a helyzet, mert sem európai, sem dél-amerikai nem lehet. Szóval maradnak azok, akik meg nem biztos, hogy megfelelőek egy feladatra. Szamoai, vagy a japán megint??? Lehet, akkor jön majd a dél-afrikai a hazai pálya jogán 8hacsak már "haza" nem küldték.)

simy69 2010.07.05. 15:35:29

@halihalo: van még az az üzbég Irmatov. De neki meg már asszem az 5. meccse lenne, szóval nem biztos. De ne is fessük az ördögöt a falra, mert az uruk nem juthatnak be a döntőbe :)

simy69 2010.07.05. 15:40:25

@simy69: Hopp. Most látom, hogy Iramtov fogja vezetni az Uruguay–Hollandia meccset, szóval ő is kiesett :)

Martin Astin 2010.07.05. 16:21:35

@simy69: Vélemények itt:

www.worldreferee.com/site/post.php?parentID=339&forumID=5

"Well Kassai is a THE surprise in this stage. He is the man i have seen do terrible mistakes, but he is very good in this world cup, probably one of the big defensosrs of UEFA referees."

"Oh dear oh dear, not KASSAI for GER-ESP, I think that is to early for him but we'll see."

SamS 2010.07.05. 16:47:37

Az biztos, hogy a Busquets féle spanyol majmok nem fogják megkönnyíteni Kassai dolgát, eddig kivétel nélkül nehéz meccsek voltak amin a spanyolok játszottak, és általában nem is tudták megoldani a bírók (segítséget kaptak a spanyolok). Remélem megoldják.

rizla 2010.07.05. 16:52:42

@SamS: hát igen, remélem most a negyedik torres buktatásért már befújnak egy büntetőt (illetve nem, mert ő inkább ne legyen a pályán, mindenki jobban jár).

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.05. 16:55:55

@rizla:

Csak kettő volt buktatás, a harmadiknál kezezett a védő.

SamS 2010.07.05. 17:05:12

@rizla: Nézd, amik nekem szembetűnt a spanyolok viselkedésével kapcsolatban ezen a vébén:
Xavi - Iniesta - Biscuits műesés
Xavi - Alonso - Iniesta - Torres műesés
Xavi - Iniesta - Villa lövés

Folyamatosan dobálják magukat egytől egyig, soha nem lehet biztos benne a játékvezető, hogy tényleg történt-e valami, vagy újabb Oscar-díjas alakítást láthatunk az egyik nagyrabecsült spanyol játékostól. Eddig minden bíró felült ezeknek.

A portugálok elleni lesgólt el lehetett nézni, de ezeket folyamatosan, következetesen nem.

rizla 2010.07.05. 17:09:50

@SamS: amit mondasz, az nettó hülyeség. ez: "folyamatosan dobálják magukat" ugyanmár. busquets speciel egyetlen műesést nem produkált még ezen a vb-n, pedig hidd el, külön figyelem nála ezeket, egyrészt mert vicces, másrészt mert tőle mindig lehet ilyesmire számítani.

torres chile ellen műesett egyet valóban, bár engem ezért a véleményért lehurrogtak, mert összekoccantak a bokái, ami végülis nem kizárt, de arról elismerem, hogy simán kamunak tűnt. egyébként akármennyire is szarul játszik, nagyon kapar, és ezt leszámítva még sosem esett el magától.

"A portugálok elleni lesgólt el lehetett nézni, de ezeket folyamatosan, következetesen nem. "

no comment, egri viktor hangulatkeltő faszsága megtette a hatását.

SamS 2010.07.05. 17:17:49

@rizla: Hogy mást ne mondjak, Villa is baromi könnyen esett Paraguay ellen - bár annyira jól csinálják már, hogy tényleg az keltene felháborodást, ha nem fújnák be.

Arról már nem is beszélve, hogy mit is csinált Chile ellen? Tényleg nem emlékszem, ütött vagy könyökölt (eltiltás nélkül)?

Mérgező Hulladék 2010.07.05. 17:22:28

@halihalo: szerintem simán lehet európai vagy dél-amerikai, ez a korábbi döntőkön sem okozott gondot (megnéztem, gyakran volt hasonló felállás, ráadásul egy kivétellel mindig a "másik" kontinens csapata győzött), és hivatalosan nincs semmilyen megkötés, ha jól tudom. De ha mégis, hát ott van Archundia.

Martin Astin 2010.07.05. 17:26:32

Maruzsi Laci beszél az m1-en a találmányáról.

rizla 2010.07.05. 17:27:44

@SamS: villa nem műesett, tényleg felrúgták. persze ő intézte úgy, hogy ez megtörténjen, nem vitatom, tudatosan összehozott tizenegyes volt, de ettől még a védő belépett, a labdát nem találta el, volt fizikai kontaktus.

"Arról már nem is beszélve, hogy mit is csinált Chile ellen? Tényleg nem emlékszem, ütött vagy könyökölt (eltiltás nélkül)? "

az ütés túlzás, a könyöklés meg egyenesen hazugság. egy _hondurasi_ védő rálépett a lábára, ő meg elvesztette a fejét, és egy tasliszerűséget kevert le neki. hatalmas butaság volt, de a fifa utólag kivizsgálta, és azt mondták, hogy leszarják. szerintem sem volt ez olyan súlyos, szerencsére a chilei nem is játszotta el, mintha ököllel pancsoltak volna be neki, csak nézett. minek ezen rúgózni? nem mondom, ha a bíró kiszúrja, jogos lett volna a piros, de utólag ilyesmiért nem eltiltani azért nem az az eset, amikor verni kell az asztalt, hogy micsoda csalás. de ha ettől neked rendben van a lelki békéd, akkor végülis megértem. csak nem kell úgy tenni, mintha ezek a dolgok halmozódnának a spanyoloknál, mert ez durva költői túlzás, a színészkedős játék meg egyértelmű, odahallucinált hülyeség. pláne, hogy ilyesmiért még nem sárgultak be a spanyol ellenfelek, kizárólag tényleg kemény belépőkért (illetve azokért sem mindig, maradjunk ennyiben).
nem múlt ezeken semmi.

értelmetlen_nevű 2010.07.05. 17:37:41

@rizla:
A vita többi részéhez nem akarok hozzászólni, de Villa tizenegyese és nem-eltiltása is nagyon jóindulatú volt.

Nem mondom, hogy el kellett volna tiltani, de pl. Frings 2006-ban azért nem játszhatott az elődöntőben, mert a meccs után (!) megpöckölte valamelyik kötözködő argentin tahó állát.

Everred 2010.07.05. 17:40:24

@redmist: Ronaldo is megkapta 2008-ban, hiába voltak szarok az Eb-n. A négy közé jutott csapatokban nem nagyon van olyan játékos, aki a világbajnokságon ÉS a klubszezonban is olyan jó lett volna, mint Sneijder. Villa pechje, hogy a Valenciában játszott, ő lehetne még esélyes.

rizla 2010.07.05. 17:43:33

@értelmetlen_nevű: fogalmazzunk úgy, hogy a nem-eltiltása valóban szerencsés, és persze azért sem lehetett volna reklamálni, ha megtörténik, csak saját magának köszönhette volna, forrófejű pöcs. de ha magát a szabálytalanság tényét nézed, akkor azért kicsit vicces lett volna, ha a nézők ezért nem csodálhatják tovább a játékát. szóval két oldala van az éremnek, én a magam részéről ilyen piti faszságért konkrétan nem adnék lapot, nyilván a szándék, és a mentalitás az, amit büntetni kell benne, figyelmeztetés, sárga, akármi.

a bírók összevissza fújnak, utólag meg gyakran összevissza ítélnek. frings esete nyilván baromság. a spanyol válogatott meg örülhet, hogy mákja volt ezekkel, és ennyi.

a tizenegyes viszont nem volt jóindulatú szerintem, első blikkre meg lehetett mondani, hogy ez tizi. utólag visszanézve látszik csak, hogy mennyire trükkös genyó villa (de NEM műesés ettől függetlenül). mindenesetre az újrarúgásból nem sikerült belőni, az egyértelműen jogos tizit meg nem ítélte meg a bíró, tehát ha tévedett is, egyenlő arányban tévedett.

rizla 2010.07.05. 17:44:28

@rizla: "ilyen piti faszságért konkrétan nem adnék lapot"

mármint pirosat, na. de érthető lett volna. na jó, faszkivan, mennem kell amúgy is:D

exeaxe 2010.07.05. 21:38:43

@értelmetlen_nevű:
"A vita többi részéhez nem akarok hozzászólni, de Villa tizenegyese és nem-eltiltása is nagyon jóindulatú volt."

Akkora tizenegyes volt, mint egy ház.... a franciák elleni mexikói büntető megvan? senki nem hőzöngött, pedig Hernandez(?) egyértelműen rásegített, hogy Abidal eltalálja

Zete · http://sikeresmagyarok.blog.hu 2010.07.05. 22:35:51

@Anthony-a Polip megmondja!: Azért én azt remélem, hogy Messi nyer. Mert idén is ő volt eddig a legjobb. Még Sneijder és csapatai imponáló teljesítménye (eredményei) ellenére (mellett) is.

zsakfos 2010.07.05. 23:20:24

@Zete:
1995 óta amióta az európai bajnokságokban játszók ( és nem csak európaiak) kaphatják az aranylabdát azóta a vb-k évében csak világbajnokok kapták ( Zidane, Ronaldo, Cannavaro),ergo nagyon hangsúlyos a vb szereplés( az első három helyezett is mind min. vb érmes csapatból került ki) , hiába kapott aranycipőt és nyert spanyol bajnokságot idén Messi, a BL elődöntőjével és a negyeddöntős argentín szerepléssel ( rúgott gól nélkül) nincs esélye szerintem idén az Aranylabdára. Ahogy Rooney-nak és C. Ronaldónak sem.
Akik közül kikerülhet a győztes nálam: Sneijder, Robben, Villa, Iniesta,Xavi, Lahm, Schweinsteiger, Müller,Forlán, Suarez. Nyilván nem egyforma eséllyel indulnak.

horas 2010.07.06. 13:09:06

Ha Müller aranylabdát kap beszarok.
Sneijder,Xavi,talán Robben és Villa szerintem ez lehet a reális sorrend.

rowi 2010.07.06. 13:20:29

VB évében a világbajnok vezére a legesélyesebb. Forlán/Sneijder/Schweini/Villa

Lojzi_ 2010.07.06. 13:40:33

Ha esélyes is lenne, Müller aranylabdájának akkor sem örülnék.
Már így is kemény feladat lesz megőrizni a személyiségét az őt bő 10 hónap alatt ért változások és a megnövekedett elvárások súlya alatt.
Egy éve még a Bayern-szereplés is csak egy álom volt számára, örült volna, ha lefutott meccseken becserélik puskaport szagolni, most meg a VB legnagyobb sztárjai közt van egy BL döntő és egy hazai dupla után.
Ami a legkevésbé sem hiányzik neki, az egy aranylabda.
Bár az első 10-20 játékos közül nem fog kimaradni, mert a sportújságírók az újdonság varázsa miatt bele fogják tenni a listáikba. Lehet, hogy voltak, akik jobb teljesítményeket hoztak le és mögé fognak kerülni, mert vele szemben semmilyen elvárás nem volt és úgy hozott ilyen teljesítményt.

A következő egy hét meg azt fogja megmondani, hogy holland győzelem esetén Robben, vagy Sneijder, német győzelem esetén Schweini, vagy talán Lahm, spanyol győzelem esetén Villa, és uruguayi győzelem esetén Forlán lesz-e az aranylabdás.
Másnak szerintem nemigen van esélye.
Esetleg ha a spanyoloknál a VB címig megtáltosodik valmelyik Barca sztár, mert klub szinten jobbak voltak, mint Villa, hiába voltak szürkék a VB eddigi meccsein.
A németeknél kizárt, hogy Bayern játékoson kívül odakerüljön valaki, ahogy a Hollandoknál sincs közel senki sem a két madridi szökevényhez.
Forlánra Suárez lehetett volna veszélyes egyedül, de ő kikézilabdázta magát. Rajta egy döntőbeli mesterhármas azért még segíthet.

horas 2010.07.06. 14:33:03

@Lojzi_: Ja igen Forlán is komoly aranylabda eséyles
EL-nyert kettőt lőtt a döntőben.

HosCincer 2010.07.06. 14:46:11

Müllernek nem szabad aranylabdát adni, ez ügyben teljesen egyet értek Lojzi_-val, bármennyire is berobbant a nemzetközi futbal életbe (igazából nagyon kiváncsi lennék, hogy a ma ill. a múlt nagyjai közül volt-e valakinek hasonló első szezonja). Szvsz jelen pillanatban a legesélyesebb a holland duó közül valamelyik, persze várjuk ki a vb-végét.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.07.06. 15:37:09

Az aranylabdát szerintem a világbajnok csapatból fogja kapni valaki.

Ha Uruguay nyer (álom, álom...): akkor Forlán,
ha Hollandia: akkor Sneijder [esetleg Robben, de ez csak rémálmaimban jön elő],
ha Németország: akkor Schweinsteiger,
ha Spanyolország: akkor Villa vagy Xavi.

Nagyjából majdnem minden azon múlik szerintem, hogy a vébé hátralevő négy meccsén mi történik.

Már nagyon izgulok.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.06. 15:39:50

@Csöncsön:
nem tudom eldönteni, h az nekünk jó-e ;)

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.07.06. 15:40:55

nem tudom, kinek az elméjéből pattant ki először müller esetleges aranylabdájának ötlete, de nem akarom megismerni azt az elmét :)

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.07.06. 15:45:41

@mocsing:
attól hogy te podolskinak adnád, még más gondolkodhat másképp

Lacóka 2010.07.06. 16:01:18

@mocsing: "Man, I do not want to meet the kid that dreamt THOSE things up." (SP- Imaginationland)

nem akarok a spanyoloknak szurkolni, de lehet, h egy xavi életmű-aranylabda miatt nekik kéne

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.07.06. 16:09:10

@pote: @Lacóka: egyszerűen nem merem visszanézni, ki találta ki, hogy müllernek is adhatják :)
süti beállítások módosítása