Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dail(y) Africa - Nem jött be a reklám

2010.06.30. 13:25 donnelly

Megkaptuk a legrosszabb nyolcaddöntőt két órában, illetve az ír őshaza rangadóját, de azt csak tévéfilm-terjedelemben. Nincs az a 24 csapatos VB, amin egy Paraguay-Japán összejönne az egyenes kieséses szakaszban, de a továbbjutó legalább a következő körben nem ugyanilyen felfogású csapattal kerül szembe. Portugália négy ellenfeléből csak egynek (Észak-Korea) volt képes gólt lőni, így megvan a jól megérdemelt repülőjegy. Spanyolország javuló tendenciát mutat, és az albirroja ellen már az argenin-német győztese ellen készülhet. Tovább után egy nehéz nap emlékei.

A nyolcaddöntők előtt is lehetett tudni, hogy nem a Paraguay-Japán lesz a VB legizgalmasabb meccse (Dél-Amerika olaszai találkoznak Kelet-Ázsia olaszaival), hiszen messze az E és F csoportok szállították a legrosszabb kilencven perceket - azt a negyedórát leszámítva. Paraguay konkrétan a torna leggyengébb négyeséből emelkedett ki, míg Japán a Holland-csoportot árazta be továbbjutásával.

Fő jellemzőiben hasonló a két társaság: döntő többségében apró emberek, szervezett védekezéssel, nem túl látványos focival. Innen egyenes út vezet 2010 Svájc-Ukrajnájához, amit meg is kaptunk. Már a 20. percben lehetett érezni, hogy ez az a meccs, amelyiken a tizenegyesrúgások is unalmasak lesznek - de nem csak nekünk jelentett apátiát a szétlövés, a japánok is unták. A mérkőzés alatt joggal gondoltuk, kár hogy nem eshet ki mindkettő, ugyanis 120 perc egyetlen ténylegesen futballra emlékeztető megmozdulása a hosszabbításban jött el: Okazaki sarok-bőr passza két védő közül az ellenfél tizenhatosán belül - ha Ronaldinho csinálja, öt percen belül 85 jutúb-videót lájkol 852837532 ember, így viszont legföljebb a meccs összefoglalójába kerül bele, ha van egyáltalán olyan aberrált, aki készít erről zanzát.

Portugália olyan játékkal tervvel érkezett Dél-Afrikába, hogy jól szétvédekezünk mindenkit, aztán az előrejátszott labdából Szé majd rúgdalja a gólokat. Ezt a négyből maradéktalanul csak egy mérkőzésén sikerült végrehajtania a portugál válogatottnak, hiszen csak Csollimáék kapujába találtak be - azt a hétgólos parasztvakítást meg most már valószínűleg mindenki helyén tudja kezelni - igaz, kapni is csak most először kaptak be dugót, és az sem volt teljesen makulátlan.

A luzitánok tehát a világ két legerősebb szelekciója ellen 180 perc alatt mindössze egy gólt kaptak, játékból azonban nem nagyon mutattak semmit - nehéz is egy olyan csapattól ilyesmit várni, amelynél Tiago és Pepe játszik a középpálya közepén (utóbbi részéről az is bravúr, hogy megúszta piros nélkül a tornát), de nem ez a fő gond. A spanyol támadójáték semlegesítése az első félidőben is kiválóan ment nekik, igazi veszélyt csak a portugál kontrák hordoztak magukban ekkor. A második játékrészben aztán fokozódott a spanyol nyomás, és az is kiderült, ez a Cristiano Ronaldo kevés ahhoz, hogy egyedül döntsön el egy párharcot. Legalábbis ebben a szerkezetben, ilyen ellenfelekkel szemben, és olyan fékekkel a támadósorban, mint Simao Sabrosa.

Fernando Torres expressz-sebességű visszatérése nem sült el jól, hiszen nem csak az egyre jobb formában futballozó fúriarohában ő a leggyengébb láncszem, de már a görcsölő csapatból is lefelé lógott ki - és ez az egyik oka annak, hogy nem vernek mindenkit gólokkal, hiszen előszeretettel szolgálja ki a válogatottban hagyományosan gólerősebb Villát akkor is, ha ő nem talál be, ez viszont most hiányzik (14 kísérletből 6 sikeres átadás). A formán kívüli Torres egy védekező csapatnak hasznára lenne, ahol van 50 métere megverni egy-két védőt (ha nem hagyja el a labdát), de egy tizenhatost körbeadogató csapatban nem sok vizet zavar. A spanyolok szerencséje, hogy a három barcás egyre hatásosabban tilitolizik középen, míg Villa Czibor helyéről indulva is ontja a gólokat, vagy legalábbis egy kalap mákkal bepaszírozza a mindent eldöntő találatot - talán inkább lesről, mint nem.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindazonáltal a futball igazságtalansága lett volna a portugál egyenlítés, viszont ezúttal a kiállítást sem érdemelték meg, legalábbis mi nem láttunk perdöntő bizonyítékot arra, hogy Capdevila ne nyerje el a tiszteletbeli portugál címet.

A játéknap eredménye egy Paraguay-Spanyolország negyeddöntő, vagyis a tegnap esti meccs még egyszer...

A NAP MEGÁLLAPÍTÁSA
A jól eltalált nájkireklámból már senki nincs versenyben, úgy tűnik, ez olyan, mint a Sports Illustrated címlapja.

AMIRE EMLÉKEZNI FOGUNK
Noha Busquets 98 passzt terített el és Piqué (meg a fél spanyol válogatott) szabálytalanság nélkül zárta a meccset, nekünk mégis David Villa felszabadult öröme fog az agyunkba égni. Igazából nem is értjük, hogyan jöhet elő egy Fabregas van-e olyan értékes játékos, mint Villa?-vita.

101 komment · 1 trackback

Címkék: d vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr32120601

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szegedi meccshangulat 2010.06.30. 16:10:39

Spanyolország-Portugália: 1-0 Kivételes módon most nem otthon, hanem Szegeden, a Széchenyi téren néztem meg a Spanyolország-Portugália mérkőzést. A körülbelül 100 férőhelyes nézőtér 8 órára már megtelt, rengetegen álltak, vagy figyelték fű...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.06.30. 13:39:10

szerintem az eggyel előbbi passz sokkal inkább les volt...

bakító 2010.06.30. 13:40:44

Most volt ilyen vita, vagy a kedves szerző szeretne ilyet gerjeszteni? A volt/leendő vita parttalansága garantált, hiszen a két játékos posztja és skilljei nem összehasonlíthatóak.
De ha már Fabregas, egyszer a VB során talán kipróbálhatná Del Bosque, hogy mit nyújt a Xavi-Fabregas középpálya. Biztos én vagyok elfogult, de Iniesta 60. perc utáni játéka nem volt éppen nélkülözhetetlen.

Amúgy tényleg jön fel a spanyol armada, bár külön pechjük, hogy 3 bunkerfocis csapaton vezet az útjuk a négyig. Eddig egyszer sikerült, egyszer pedig nem.

pattopo · http://100ev.uw.hu 2010.06.30. 13:49:51

ha lenne egy klubom, meg mérhetetlen pénzem,
az első ember a csapatomba David Villa lenne.

HPR 2010.06.30. 13:55:02

@pattopo: minek, én akkor a falusi csapatommal nyernék BL-t

Everred 2010.06.30. 13:57:26

@donnelly: mennyivel egyszerűbb lett volna, ha már ezt a passzt is Villa kapja, és még csak les sem lett volna.

bakító 2010.06.30. 13:58:13

Ja még valami: A 24 csapatos VB-k idején is voltak bűn rossz nyolcaddöntők, sőt (pl. Románia-Írország, ami után az írek az olaszokkal szenvedtek végig egy negyeddöntőt), tehát nem a szűkítés a megoldás.
Egyre jobban kizsigerelt játékosok esnek be a VB-kbe, ill. már mindenki tud hatékonyan védekezni. Megoldás a 10-10 fős csapatok bevezetése lenne, ami persze annyira valószínű, mint hogy a katolikus egyház feloldja a cölibátust. Másik lehetőség egy európai szuperliga létrehozása (akár több osztállyal), ami mellett megmaradna a mostani kupa szerű lejátszás. Ez drasztikusan csökkentené a top csapatok által lejátszandó mérkőzések számát. Ennek sem túl magas a valószínűsége jelenleg.

smartdrive 2010.06.30. 14:00:33

"Nincs az a 24 csapatos VB, amin egy Paraguay-Japán összejönne az egyenes kieséses szakaszban"

már miért ne lehetne. sőt. kijutni ugye ugyanúgy kijutnak, és egyiknek elég csoportharmadiknak lenni

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.30. 14:01:11

@bakító: Itt most nem volt szó színvonalasabb VB-ről 24 csapat esetén, itt arról volt szó, hogy konkrétan ez a párosítás valószínűleg nem fordulhatna elő.
/A cölibátusnak amúgy már nincs sok vissza;)/

Beyonder 2010.06.30. 14:08:48

Fabregas jobb mint Iniesta, ez egyértelmű. Utóbbit a PL-ben úgy nyomnák el, mint a csikket.

bz249 2010.06.30. 14:10:11

@donnelly: "Itt most nem volt szó színvonalasabb VB-ről 24 csapat esetén, itt arról volt szó, hogy konkrétan ez a párosítás valószínűleg nem fordulhatna elő."

Mert? Paraguay megnyerte a csoportjat, Japan pedig viszonylag magabiztosan masodik lett. Siman osszejohet egy ilyen parositas? Vagy egy 24 csapatos VB-n nem lennenek kint ilyen fogalmatlan csapatok, mint Uj-Zeland, Szlovakia vagy Olaszorszag ezert Paraguay nem nyerhetne csoportot?

bjoe0502 2010.06.30. 14:10:58

villa a legjobb ebben a spanyol csapatban ha lett volna esze kedvenc csapatomnak, na meg ideje a pénzügyi békjó szorításában akkor nem engedjük el a vb előtt.....és annyira idegesít hogy egész meccsen a barca seggét nyalja a kommentátor meg, hogy villa és a barca mekkora páros, arról bezzeg egy szót sem szólnak hogy nálunk lett világklasszis csatár aki minden nálunk töltött esztendőben a legjobb spanyol góllövő volt a primeraban.....

kicsit offos volt na mind1, a lényeg az hogy eddig alul értékelt volt villa .....és már nincs messze raúl beállíthatatlannak hitt válogatottsági gól csúcsa se...

Amunt Valencia

Bréking: Silva-t is eladtuk a City-nek 33millió euróért, szó se róla ő is minimum 40-et ér de ez csak az én véleményem

Fabregas meg tökre mást játszik mint Villa szóval nem is értem hogy kerülhetnek összehasonlitásnál egy párba

bakító 2010.06.30. 14:11:28

@donnelly: Pedig igenis előfordulhat. Pl. azért, mert Paraguay csoportjába mindegyik csapat ezt az antifocit játszotta, így a továbbjutó garantáltan az. Ehhez már csak egy további bekkelős csapat továbbjutása kellett a keresztcsoportból. Ez 24 csapat esetén is bekövetkezhet.

A cölibátus de facto már most sincs, de jure pedig addig lesz amíg a katolikus egyház. Remek verseny lenne azt meghirdetni, hogy a FIFA vagy a Kat. egyház a konzervatívabb testület. Jelenleg a FIFA áll nyerésre.

Asidotus 2010.06.30. 14:13:57

a Japán - Paraguay konkrétan a tét ölte meg, ami sajnos általános kísérője az egyenes kieséses meccseknek. Ne legyenek illúzióink, eztán még több ilyen meccs lesz a VB-n, ahol az első gólig atombiztosított játék lesz. A többi nyolcaddöntő annyiból tért el, hogy ott nem egy súlycsoportban voltak a felek, a jobb meg tudta oldani a támadásokat, a kisebbik meg tudta, hogy úgysincs esélye védekezni, támadnia kell, és szépen meghalni.
A japánok és a paraguay-iak előzetesen az olaszokra, meg a hollandokra számítottak, vagyis lélekben eddig kalkuláltak. Ehhez képest az olaszok balfaszkodása miatt pont egymással kerültek szembe, és mindketten verhetőnek ítélték meg a másikat. Úgy látták, hogy itt a soha vissza nem térő alkalom egytörténelmi továbbjutásra, és ez görcsössé tette őket. Én úgy látom, a paraguayaikban ennyi van, viszont a japánok nyomhatták volna bátrabban, játékosabban, több kockázattal, és akkor lehet, hogy meg lett volna nekik a meccs. Nem merték megjátszani azt, ami bennük van, így elbuktak. Kár értük.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.30. 14:17:22

@bz249: @bakító: Pontosan, 24 csapat esetén kevesebb kvóta jut, tehát a fogalmatlanabb csapatokat elméletben lenyesegethetjük - nem lenne az a csoport, amiből Paraguay elsőként jut tovább, és az sem biztos, hogy mindketten kijutnának. Persze a posztban eleve sarkítottam, de nem hiszem, hogy ez újdonság;)

bz249 2010.06.30. 14:18:13

@Nűnű: az USA-Ghana is ket hasonlo ereju kozepcsapat meccse volt, raadasul ket masszivan vedekezo kozepcsapate. Megis sikerult nekik latvanyos meccset produkalniuk. Az viszont igaz, hogy jo, ha 3 komoly tetmeccs volt eddig a vb-n, a nagyok szepen behuztak a behuznivalot es kesz.

A negyeddontotol mas vilag lesz, az argentin-nemetben azert bizok egy Heinze-Demichelis illetve Mertesacker-Friedrich belsovedo kettos eseten egyszeruen nem lehet a vedekezesben bizni.

szferi 2010.06.30. 14:18:39

@bakító: 10 fős csapatok esetén négy helyett három támadó állna szemben az öt védővel, biztos fazsa lenne.

bz249 2010.06.30. 14:19:45

@donnelly: ugyanakkor 24 csapat eseten a 6 csoportelso es a 2 jobbik masodik is kiemelt. Igaz a paraguayi jatek nem nagyon teszi oket alkalmassa a jobbik masodik szerepere sem.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.30. 14:24:33

@bakító: Mást se csinálsz egész vébén csak elég arrogáns stílusban siránkozol a támadó foci miatt, miért nézed egyáltalán? Egyébként a focit tizenegy játsza tizenegy ellen és ebben si van még bőven lehetőség.

A tizenahat között volt két-három nagyon jó meccs négy-öt teljesen élvezhető és egy bűnrossz - ez azért nem rossz arány.

A portugál-spanyol meg egyenesen a vébé eddigi egyik legjobb meccse volt, ha lesz időm majd levezetem miért.

@donnelly: Visszakanyarodva az amerikaiak kapcsán kipattant vitánkhoz. Az vajon nem foci rasszizmus ha két gátlástalanul védekező csapat meccse után szellemesen dél-amerikai, meg ásziai olaszozunk. A jó olasz csapatoknak az ellenfél játékának elegáns megfojtása mellet, mindig is volt ötlete támadásban is.

HosCincer 2010.06.30. 14:25:31

@Nűnű: német - angol?

@bz249: a német - argentínban én is bízok, mivel egyiknek sem a védekezés a legfőbb erénye

horas 2010.06.30. 14:25:35

Hát nem vagyok tisztában Fabregas összes erősségével,de Villa perpillanat a legjobb formában lévő, legjobban játszó klasszis ezen a VB-n.

bakító 2010.06.30. 14:26:27

@donnelly: Hát nem tum...
A "nyesés" eredményeként nem lett volna most kint Honduras, Kamerun/Algéria/Nigéria, É-Korea, Új-Zéland, Uruguay, Franciao., Görögo., Szlovénia, Szlovákia. Ez a mostani két csapat mindenképpen kint lenne, és ne feledjük hogy Svájc továbbjutása is csak hangyafasznyin múlott. A 24 csapatos VB a gyalázatos csoportmeccsek számát csökkentené, ill. a FIFA bevételeit.

bakító 2010.06.30. 14:31:05

@popp: Ha már arrogancia, akkor nézz tükörbe...

A spanyol-portugálról meg éppenhogy írtam, hogy Menyő Fiki fogalmatlan a siránkozásával.

Nem muszáj hogy egyforma véleményünk legyen, de ez a kioktató stílus semmiképpen nem állja meg a helyét.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.30. 14:31:35

De most komolyan egy darab nézhetetlen meccs volt nyolcaddöntők alatt, a többi minimum élvezhető és most ezen az egyen siránkozunk reformokat követelve? Agyrém!

Szerintem nincs gáz a harminckét csapattal, így az egész világreprezentálva van.

Nyico 2010.06.30. 14:32:40

Tegnap nekem az volt a gondolatom az első félidő felénél, hogy be kéne ilyen esetekre vezetni, hogy a bíró az elején megkérdezi: Akartok 120 percet szenvedni, vagy kezdhetjük egyből a 11-esekkel? És ha mindkét csapat belemegy, akkor mehet is.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.30. 14:33:36

@bakító: Nem hát, de az arroganciád egyébként az ízléseddel eltérő focistílusokkal kapcsolatban szokott kibukni, amelyeket nagyon keményen ostorozol. Amúgy bocs, nem akartalak kioktatni csak nyomtékosítani azt, hogy nagyon nem értek egyet veled.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.30. 14:36:06

@bakító: Nem éppen, mikor huszonnégy csapatos volt, akkor is tizenhárom európai csapat játszott, úgyhogy te most szimpátia alapján nyestél le.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 14:38:25

Köszönet a poszt utolsó mondatáért. (Volt ilyen vita.)

Villa már régóta az egyik kedvenc játékosom, hatalmas szíve van, fogalmam sincs, mi lenne nélküle (és hogy mi lesz a Valenciával nélküle).

Paraguay és Japán két brutálisan jól védekező csapat, gyakorlatilag védelmi megingás nélkül játszották le eddig a vb-t, várható volt, hogy 0-0 közeli eredményt hoznak egymás ellen. A spanyoloknak se lesz könnyű dolguk Paraguay ellen, elkél majd egy villanás (vagy Villa-nás).

Neil Blender 2010.06.30. 14:39:44

@bz249: az a Friedrich aki Rooneyt jatszi konnyedseggel leszerelte majd Stevie G-t ugy elkuldte gyufaert egy csellel a sajat 16osan belul mint a huzat?

Isten orizz hogy a nemeteket magasztaljam, de nem olyan rossz ez a belso vedo paros mint beallitod. Az argentinoknal Heinze pedig balhatved...

amugy rendben van amit irtal ;)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.06.30. 14:40:00

@Csöncsön: azért mert most az egyik jobb formában van, az nem jelenti azt, h jobb is.

Neil Blender 2010.06.30. 14:41:49

@Csöncsön: ezt a Villa-s szojatekot en is gondoltam hogy elsutom de vegul ugy iteltem meg hogy gyenge :)

Amugy Villa nelkul a spanyol csapat konkretan mar hazafele tartana vagy legalabbis elegge sanszos. De ez a klasszisok es a huzoemberek dolga, o megteszi a magaet.

Llorrente viszont biztato volt tegnap, Paraguay ellen en vele kezdenek, eroszakos, magas, a beivelesekkel is lehet keresni. Torresnel gyengebb nem lehet...

pattopo · http://100ev.uw.hu 2010.06.30. 14:42:06

majdnem az összes dolog - ha nem az összes - ami miatt keseregtek a vb meg a játék kapcsán kiváltható lenne azzal,
ha nem futballt néznétek.

nézzetek am.focit vagy kosárlabdát, és minden nyűg megszűnik.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 14:42:48

@imici77:

Villa már évek óta folyamatosan ugyanilyen jó formában van.

Persze más poszt a kettő. De a vita annak idején úgy indult, hogy ha Villáért 40 milliót adott a Barca, akkor felháborítóan kevés-e Fabregasért a 45.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 14:44:53

@Neil Blender:

Én már azon is csodálkoztam, hogy Svájc ellen miért nem cserélte be Llorrentét. Fejjel egyszerűen életveszélyes a fickó.

Neil Blender 2010.06.30. 14:49:29

@Csöncsön: Fabregas egy slager igazolas lenne a Barcanal olyan embertelenul nagy szukseg nincs ra.. lsd vb.

Busquets, Iniesta, Xavi kezdő, Cesc a padon. Nem is ertem. Xaviban van meg 2-3 jo ev, utana vissza lehet hozni Fabregast, Realba ugysem jonne, sztem az Arsenal angliaba nem adna, minek ez a nagy sietseg? cserepadra, keretbovitesre meg kicsit luxus. De ez az en privat velemenyem.

neeskens 2010.06.30. 14:51:05

@Neil Blender: ennyi erővel Rooney az algériai és a szlovén védelem is levette. Ez nem mérvadó.

bz249 2010.06.30. 14:51:30

@bakító: miert pont igy? Ha az 1994-es elvet nezzuk, akkor

Europa 12
Del-Amerika 3.5
CONCACAF 1.25
Afrika 3
Azsia 2
Oceania 0.25
+
hazigazda
vilagbajnok

A vilagbajnok ugye most nem automatikus resztvevo ugyhogy 0.25-ot kapjon Oceania, 0.25-ot a CONCACAF, 0.5-ot meg Del-Amerika.

A formatum kicsit masabb lenne, de kb.:

Afrikabol kiesne: Nigeria, Algeria
Oceaniabol kiesne: Uj-Zeland
Azsiabol kiesne: KNDK es Japan
Eszak-Amerikabol kiesne: Honduras
Del-Amerikabol kiesne: Uruguay
Europabol kiesne: Portugalia/Szlovenia/Franciaorszag/Gorogorszag kozul valaki

Ha egy europai helyet atadunk Afrikanak (ahogy valszeg lenne), akkor

Algeria bejutna es Europabol a csoportmasodikok kozul Oroszorszag es Gorogorszag bejutott volna Franciaorszag, Szlovenia es Portugalia pedig nem.

neeskens 2010.06.30. 14:56:23

Én konkrétan utáltam a 24 csapatos rendszerben a legjobb harmadikok továbbjutásait. Olyan csapatok jutottak tovább és estek ki, akik nem is játszottak egymás ellen.Azt kihagynám,jó ez a 32 csapat.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.06.30. 14:56:57

@Csöncsön: Cesc egész éves formáját elismered? az utóbbi évekbeli formáját?

a 30M fontot továbbra is keveslem, nem kicsit.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 15:01:28

@imici77:

Fabregas is nagyon jó, szó se róla. De Villában inkább benne van az, hogy hátamra veszek egy egész csapatot.

HosCincer 2010.06.30. 15:06:02

"felháborítóan kevés-e Fabregasért a 45"
azért a sportvezetőknek baromira a fejükhöz kéne kapni, mert ezek az átigazolási pénzek és fizetések kezdik iszonyatosan túllépni az átlag ember fájdalom küszöbét

Domingo 2010.06.30. 15:06:20

@Csöncsön: Mi az, hogy inkább benne van ez? Néztél te egyáltalán Arsenal meccset az utóbbi években?

Strigo 2010.06.30. 15:08:25

A portugál támadások igazi fékje szerintem Danny volt az egész tornán. Egyszerűen érthetetlen, miért került ilyen gyenge játékos a keretbe. Na meg az is, hogy Decot miért mellőzték.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 15:10:59

@Domingo:

Amennyit kellett, annyit láttam. Tudom, milyen volt az, amikor a Barcelona a Valencia ellen játszott, és milyen az, amikor az Arsenallal.

10-ből 9-szer inkább Villát szeretném a csapatomban, mint Fabregast. (Az egyetlen kivétel a Xavi utáni Barcelona lesz, remélhetőleg.)

Boodler 2010.06.30. 15:13:00

@Csöncsön:
"Amennyit kellett, annyit láttam." = Nem láttam 2-nél többet. ;)
(Nem ám komolyan venni meg ilyenek)

Neil Blender 2010.06.30. 15:13:07

@Strigo a divatdrukker: Danny nem egy europaklasszis de nem logott ki borzalmasan a Portugal keretbol. De ahol ilyen Simao, Danny, Tiago fele emberek a "huzo" emberek attol a valogatottol ez a realis elvaras amit nyujtottak.

Neil Blender 2010.06.30. 15:17:15

Közben David Silva a Manchester Cityhez igazolt.

Bassz nem gondoltam volna hogy ennyire "sportszakmai" a srác :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 15:18:36

@Neil Blender:

Simao egy nagyon jó játékos. Mint ahogy a portugál keret is elég erős. Kb., mint a francia. Hogy mégsem tudtak négyből háromszor gólt lőni (és már a selejtezőkön is alig lőttek gólt), annak nem az a fő oka, hogy rossz játékosokból állnak. Gyanítom, inkább morális problémák állnak a háttérben (kicsit hasonló módon, mint a franciáknál).

raja ram 2010.06.30. 15:29:32

@Csöncsön: Eddig se volt sok értelme a spanyol bajnokságnak, Villa megvétele után azonban teljesen felesleges. Kell 2 el classico, a maradék helyeket sorsolják ki.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 15:34:40

@raja ram:

Hát neked nem volt. Nekem meg a PL-nek és a BuLi-nak nincs értelme. Szóval kvittek vagyunk. :-)

spurs 42+42 2010.06.30. 15:44:50

@Strigo a divatdrukker: én is ezt vettem észre, ráadásul a 10-es mezt alázta a csávó(már ha a portugáloknál van értelme ezt hangsúlyozni)

tb 2010.06.30. 15:45:42

@bz249: "ugyanakkor 24 csapat eseten a 6 csoportelso es a 2 jobbik masodik is kiemelt"

nem volt kiemelt a 2 legjobb második, a lebonyolítás ugyanúgy előre meg volt határozva mint most, csak a 4 legjobb 3. eredményeit hasonlították össze

egyébként meg miért ne jöhetett volna össze egy Japán-Paraguay 24es mezőnyben, egy Kolumbia-Kamerun is össze tudott jönni például, egyik csapat sem volt sem nevesebb sem sokkal jobb, mint ez a kettő

szferi 2010.06.30. 15:46:01

@Csöncsön: szerintem a portugál csapatban messze nincsenek olyan minőségi játékosok, mint a franciában vagy a spanyolban. tegnap ennek ellenére tökéletesen játszottak, kb. ugyanannyi nagy helyzetük volt mint a spanyoloknak. ott bement, itt nem, a keretek közti különbséget tekintve igazságos a spanyolok győzelme, mindenképp az erősebb csapat nyert.portugáloknál a 3 meccsen nulla rúgott gól egy kicsit gáz, de a tegnapi produkció után csak dícsérni lehet őket.

más. ronaldot teljesen megértem, egy ilyen pillanatban én lehet hogy szembeköptem volna a kamerát. heinze is lebaszott egy rendeset, de a csúcs az volt, mikor a ghánai játékosokat nem hagyta összekapaszkodni a faszkalap operatőr, úgy kellett kézzel kinyomni a kamerát. le kéne ezt szabályozni, ne baszogassák a játékosokat ezzel is. 4 méterről is faszául rá lehet zoomolni még egy muslincára is.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.06.30. 15:46:40

@Csöncsön: Nem akarom én megint szegény portugálok ekézését elkezdeni, elég nekem visszanézni sokak dicsérő kommentjeit meg az én egyedüli józan hozzászólásait hogy mosolyogjak, de Simao miért jó játékos? Mert - mint ahogy azt írtam is - a ki tudja mikor megszerzett nevéből él évek óta? A portugál válogatott meg közel olyan erős mint a francia? Barátom, ezt nem mondhatod komolyan.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.06.30. 15:51:41

@Csöncsön: ez a portugál keret nagyon odébb van a franciától elméleti játékerősségben. csatárposzt pl, de mondjuk a két középpálya is ég és föld

simy69 2010.06.30. 15:57:08

@Szom Ki Van, a Denevér szálló lakosa: "A portugál válogatott meg közel olyan erős mint a francia?"

Nem. Sokkal erősebb, mint a francia :DDDD.

Viccet félretéve. A portugálok teljesítményét kiértékelhetjük a selejtezőktől indulva is. Persze nem lehet minden csapatban 6-8 világ/extraklasszis játékos, mint ahogy nem is nagyon van ilyen. A portugálok pedig semmiképpen nem tartoznak oda. Legnagyobb hátrányuk, hogy Pauleta óta (akit jómagam egyébként sosem tartottam valami nagy játékosnak) nincs épkézláb csatáruk, ezért honosították ezt a Liedson srácot, vagy kit, de ő sem vált be túlságosan. Éppen emiatt CR játszott középcsatárt. Taktikailag ez egy nagyon elhibázott döntés, mivel ő se nem lesipuskás, mint mondjuk Inzaghi, és se nem ütközős labdatartós, mint mondjuk Drogba. Neki az kell, hogy szélről (majdnem mindegy, hogy melyikről) indulhasson, beadhasson, rávezethesse a védő, stb., de semmiképp nem ott árválkodni tök egyedül.
Ezen felül pedig az rendben van, hogy viszonylag stabil védelmük van, de ott ki is fújt, és balszerencséjükre a sorsolás sem kedvezett nekik (sem a csoportkör, sem pedig a keresztcsoport). Bár a spanyolok majdnem elintéztek egy előrehozott döntőt a legjobb 16 között, de mázlijukra Svájc/Chile annyira gyenge volt, hogy nem tudták megoldani.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 15:57:48

@szferi: @Szom Ki Van, a Denevér szálló lakosa: @mocsing:

Én nagyon hasonló problémát látok a két válogatottnál: egyénileg nagyon jó játékosok, de nincs CSAPAT.

Tény, hogy a csatársora elvileg sokkal erősebb a franciáknak, a védelmet viszont a portugáloknál masszívabbnak érzem. A középpályán meg mégiscsak ott van Cé. Nem látok szakadéknyi különbséget a két keret ereje között.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 16:02:18

Na, megnéztem a transfermarkton: a portugál keretet többre taksálják, mint a franciát.

Lehet ezzel vitatkozni, de azzal szerintem fölösleges, hogy _nagyjából_ hasonló erejű a két keret, ha az egyes játékosokat külön-külön nézzük.

Vaader 2010.06.30. 16:04:53

@Neil Blender: Hihetetlen. Miért nem Madridba ment? Fel nem tudom fogni, hogy Di Maria miért jobb 25 M-ért, mint Silva 33 M-ért.

HPR 2010.06.30. 16:09:32

@szferi: áh, én meg bevezetném, hogy rúgott gól után lehajtott fejjel kelljen menni a középkezdéshez, játékosoknak egymástól min 3 méterre, mert különben nem ér a gól. Komolyan mondom, hogy néhány gól után legszívessebben kiküldeném a fiam a tévé elől, hogy ne sérüljön a emocionális fejlődése...

Füles 60 2010.06.30. 16:11:41

Tegnap kihozták a meccsből a portugálok a legtöbbet, csatár nélkül nehéz gólt rúgni és ezt ők is tudták. Szerintem taktikailag a meccs nagyrészt az ő elképzelésük szerint alakult. Nem volt szerencséjük, ráadásul Cé rossz helyen ( de ez is a bántó csatár hiány miatt) és rosszul játszott. Ez a spanyol játékosállomány nem egy góllal kellene hogy verje őket

Garcia bőrmester 2010.06.30. 16:14:53

a portugálok nem voltak rosszak, ahhoz képest, amit vártam tőlük, és egészen a gólig sokkal inkább bejött az ő taktikájuk, mint a spanyoloké, akkor lehetett volna hozni Decót, mert labdát így sem szereztek sokat, azt a keveset meg nem volt, aki megjátssza

horas 2010.06.30. 16:15:42

@Vaader:
Ennyi erővel,Quaresma-t nyugodtan megengedthette volna Mourinho-nak,hogy magával vigye 3-ad ennyibe se került volna és kb szerintem ugyanannyit fog nyújtani.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.30. 16:27:03

@popp: Ez igazából egy visszautalás erre a posztomra: nst.blog.hu/2010/06/15/daily_africa_4_nap
illetve az egész "package"-re értettem, nem csak a védekezésre - ennyire szar meccset nem játszottak ezek a csapatok a csoportkörben, és szurkoltam is mindkettőnek.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.06.30. 16:29:30

@Csöncsön: nekem nem megy most a tranfermarkt, de így látatlanban megtippelem, hogy ha kivesszük a csillárdokra értékelt cét és a legdrágább franciát is, akkor már a franciák érnek többet.

amúgy meg a tranfermarktot nagyon szeretem, olyan összehasonlításokat mondok majd neked őket alapul véve, hogy szerintük ki jobb kinél mennyivel, h a füled kettéáll és többet nem idézel onnan

Neil Blender 2010.06.30. 16:35:12

@Csöncsön: Simao mint jo jatekos? Wow sztem ezt kuldd el neki mert ilyen jelzőt még nem kapott. Sztem tegnap sokat mondok ha 3szor labdaba ert... Oke az egesz csapat egy szar volt, de pl CR, Simao es a tobbiek voltak hivatottak zavart kelteni es eldonteni a meccset. Egyedul Hugo Almeida hozta a tole varhatot.

Simao a matracosoknal sem az eredmenyek embere, sztem egy felfujt lufi, aki Portugaliaban atlagon feluli egy topbajnoksagban pedig teljesen atlagos.

horas 2010.06.30. 17:06:20

@mocsing:
Ez kb egy fél éve volt.:
Muntari-Cassano 17-17

II.Briandrew 2010.06.30. 17:08:47

Portugália még csak-csak...de ez a nyálas és egyre szerencsétlenebb Rondaldo mire veri annyira magát? Azt hiszi, csak mert szépen mosolyog és úgy jár, mint a király, máris behajol neki mindenki? Haha...

smartdrive 2010.06.30. 17:12:05

@Szom Ki Van, a Denevér szálló lakosa: "elég nekem visszanézni sokak dicsérő kommentjeit meg az én egyedüli józan hozzászólásait hogy mosolyogjak"

a 0:7 óta én a helyedben nem írnék le ilyeneket

váév építők (törölt) 2010.06.30. 17:27:06

minél többször nézem, annál inkább nem volt les.
minél inkább nem volt les, annál inkább kár emlegetni.
xavi nem ért a labdához.

Pampito 2010.06.30. 17:50:42

Fura,h senki sem emlitette,a portugál kapus,
hatalmas védéseit.....
Ha nem ő védett volna, 4-5 gól is lehetett
volna közte.
Ez neki 1 mindennapos teljesitmény,vagy tegnapra
időzitette a csúcsformát? 1ébként hol véd?

doktor.dikhed 2010.06.30. 17:58:35

Simao nagyon jó játékos? Nekem inkább örök ígéretnek tűnik, aki sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Elkallódott tehetség.

Titi120 2010.06.30. 18:28:54

@mocsing:
Majd mondok én, bedobom az ingujjamban lapuló szokásos ászomat az ilyen összehasonlításokkor:

Gomez - 27,5 millió €
Van Persie - 25 millió €
Forlan - 22 millió €

slowmotion 2010.06.30. 19:48:50

@Titi120: ez konkrétan biztos azért van, mert minimálbér szempontjából ES<GB<DE, életkor szempontjából meg Gomez<Van Persie<<Forlan

ha úgy vesszük, hogy a TM nem számolt a hasznossági függvénnyel, akkor azt kapjuk, hogy sima diszkontált jelenértéket számoltak. vagy mit.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.30. 19:55:25

@bejgli: Konkrétan centiken múlott, élő sebességnél az oldalvonal mellől...

bejgli 2010.06.30. 20:08:37

@donnelly:
Ja, oké. A döntés tényleg kemény volt. De jó is. Azt hittem, arra utalsz, hogy ott is les volt.

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.30. 20:11:59

@bejgli: Ja, nem. Az ilyeneket inkább mind engedjék el, így több a gól.

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2010.06.30. 20:16:31

azér ez a nigéria ügy elég komoly...

szokekola1 2010.06.30. 20:33:08

Alapszabály változtatás után, és elnökválasztás előtt a Magyar Labdarúgó
Szövetség. / 2010. június 28./

A Magyar Labdarúgó Szövetség az alapszabálya szerint deklaráltan politikamentes, kiemelten közhasznú szervezet, a nemzeti sportunk, a labdarúgás sportági szakszövetsége. Profik és amatőrök várják a Messiást Csányi Sándor OTP vezér személyében.

Bizonyos személy(ek) sugallatára kérte fel elnöknek Kisteleki István elnök lemondása után egy, az elnökség tagjaiból alakult bizottság. Csányi úr gondolkodott, majd vállalta a jelölést szigorú, általa szabott feltételek teljesítése esetén.

A feltételek:

Alapszabály módosítás olyan módon, ahogyan azt a leendő elnök elképzeli.

A korábbi 15 fős elnökség helyett 9 fős elnökség, a korábban demokratikusan választott elnökségi tagok helyett a 9 fős elnökségből a leendő elnök, Csányi Sándor jelöl további 6 tagot úgy, hogy a fennmaradó 2 helyre a profik jelölhetnek egy személyt, s egy személyt pedig az amatőrök. További alapkövetelmény a Gyermek Labdarúgó Szövetség végleges megszüntetése, a Fővárosi és 19 megyei amatőr szervezet jogi személyiségének megszüntetése, az amatőr futball önállóságának teljes felszámolása oly módon, hogy az évtizedek óta választott megyei elnökök, elnökségi tagok az országos elnök és az elnökség által legyenek kinevezve választás helyett 2011. január 1.-től.

Ezek a változtatások alapjaiban reformálnák (?) meg a magyar amatőr és profi futballt, valamint az utánpótlás nevelést. Gyakorlatilag a leendő Csányi Sándor elnök dönt egy személyben a 9 fős elnökség 7 tagjának személyéről, majd velük együtt az ország teljes amatőr labdarúgásának elnökségi tagjairól, elnökéről kinevezéssel.

Akinek 2010.-ben ez a távolról sem demokratikus forgatókönyv nem tetszik, az várjon más Messiásra. Ha ezeket a változtatásokat az MLSZ eddig még demokratikusan választott küldöttei nem támogatják, nem jön a futballba sem Csányi Sándor, sem pénz.

A pénz pedig nagyon hiányzik a honi futballból. Az utánpótlásból, az amatőrből és a profiból is.

Nézzük meg, hogy hova lett a pénz az utánpótlásból.

A Kisteleki által vezetett MLSZ elnökség megalakulása előtt létezett egy évi 500 (!) milliós OTP-MOL utánpótlás támogatás program, amely 2005. végén megszűnt, miközben a legnagyobb bank és a legnagyobb olajtársaság a horvát nemzeti futballt tovább támogatta.

Amennyiben az éves összeget figyelembe vesszük, a Kisteleki féle elnökség 4 éve alatt ez az évi 500 milliós támogatás elmaradása miatt 2 milliárd (!) forint nem érkezett be a magyar labdarúgás utánpótlás nevelésébe olyan időszakban, amikor válság ide, vagy oda, több tízmilliárdos volt az OTP és a MOL nyeresége és természetesen milliárdos növekedés volt kimutatható Csányi úr magánvagyonában is.

Az elmúlt 4 évben, miközben a sokat szidott Kisteleki féle elnökség labdarúgó centrumot épített Telkiben, és körülbelül 100 műfüves pályát az OLLÉ programban, az ország legnagyobb bankja és egyik leggazdagabb embere egyetlen forintot nem áldozott a magyar futballra. Sem az utánpótlásra, sem az amatőrre, sem a profikra. / Nemzeti olajvállalatunk a MOL épp a múlt héten kötött – minő véletlen – nem az örökölt adóhiányok miatt a fizetésképtelenség határán lévő MLSZ-el, hanem a Fehérvár Fc-vel gyémánt /!/ fokozatú szponzori szerződést a leendő változásokra is tekintettel /?/, vagy talán a kormányváltásra tekintettel?! /
Ilyen előzmények után létezik bizottság arra, hogy felkérje Csányi Sándor OTP vezért arra, hogy ő legyen a magyar futball első embere.

A felkérés után előbb átvilágíttatta az MLSZ–et, majd vállalta Csányi úr az elnökjelöltséget úgy, hogy mindenkinek (!) értésére adta, hogy ő a feltételek teljesítése esetén gyakorlatilag kegyet gyakorol a magyar futball felé.

Az évtizedek óta önmagukat eltartó és nem az MLSZ támogatásából élő amatőrök Telkiben ezt a Csányi úr által felajánlott kegyet nemigen díjazták. Annyira nem, hogy Csányi úr az amatőrökkel folytatott Telkiben tartott megbeszélés során nem mert egy esetleges szavazást megkockáztatni személyével kapcsolatosan. Telkiben a leendő elnök cáfolhatatlan bizonyítékokkal szolgált arról, hogy fogalma sincs a honi labdarúgásról. Felrótta például azt az amatőröknek, hogy kevés az igazolt labdarúgó hazánkban. Megpróbálta megmagyarázni a magyar futball egyetlen önfenntartó helyi megszállott amatőr vezetők által évtizedek óta jól és demokratikusan működtetett amatőr labdarúgás küldötteinek azt, hogy a magyar futball érdeke az, hogy az amatőrök önállósága megszűnjön, és az általa kijelölt elnökség vezesse a megyét.

Telkiben azoknak az amatőröknek próbálta megmagyarázni mondvacsinált indokokkal az utánpótlás támogatás megvonását, akik már Gyurcsány sportminisztersége idején – szembemenve az aktuális politikai hatalommal - is elsőként és azonnal tiltakoztak a Bozsik-program megszüntetése ellen, mind a helyi, mind az országos sajtóban. (Szabolcs, majd Csongrád, majd pedig a hozzájuk csatlakozó összes többi megyék.)

Telkiben egyébként nem sikerült dűlőre jutni az amatőrökkel, hacsak annyiban nem, hogy a megbeszélést követően kiderült, hogy Csányi úr ahhoz mégis hozzájárul, hogy az általa készíttetett alapszabályban a megyei szövetségeket továbbra is szövetségnek nevezhetik, nem pedig a Csányi által elképzelt szervezeti egységnek. Egyes MLSZ amatőr vezetők a szövetség elnevezés visszaadását is fantasztikus engedményként adták elő a méltatlan helyzetbe kerülését értetlenül fogadó amatőr társadalomnak.

Egyébként Telkiben különösebb dolog nem történt, amatőrök támogatásáról konkrétum semmi nem hangzott el, csak a Kánaán sejtetése, adókedvezmények révén pénz juttatásának ígérete az amatőr labdarúgás részére. Természetesen nem arról esett szó, hogy az ország legnagyobb bankja és az egyik leggazdagabb embere ennyi, vagy annyi támogatást nyújt a nemzeti sportunk alapját képező utánpótlásnak és amatőr labdarúgásnak, hanem arról esett szó, hogy végső soron az adófizetők pénzéből, a magyar költségvetésből majd jelentős támogatás érkezik a labdarúgás ezen szegletébe adókedvezmények révén.

A Telkiben történt megbeszélést követte az amatőrökkel még egy találkozója Csányi úrnak Csákváron, ahol az amatőrök egy része meg sem jelent, a másik része pedig nem teljesen ugyanazon a véleményen volt Csányi Sándor megérkezése előtt, jelenlétekor, illetőleg Csányi úr távozása után.

Szemtől szemben illő tisztelettel viselkedtek a leendő elnökkel szemben, aki tartotta magát a korábbi elképzeléséhez és Csákváron sem tett semmilyen utalást arra, hogy az amatőr vezetők közül kit látna szívesen az általa vezetendő elnökségben.

Már Telkiben is, Csákváron is feltűnő volt az, hogy néhány, még hivatalban lévő korábbi MLSZ vezető, a Kisteleki-féle elnökségből és néhány pozícióban lévő, vagy pozícióra vágyó amatőr vezető a legcsekélyebb mértékben sem tiltakozik az amatőr társadalom teljes jogfosztása ellen, hanem mindenben támogatja az amatőröket méltatlanul megalázó Csányi úr által elképzelt alapszabály tervezetet. Nem véletlenül!

Ugyanazok kezdték meg a pozíciók egymás közti leosztását az amatőrök között, akik megbuktatták annak idején a Bozóky-féle elnökséget és feltétel nélkül mindenben egyetértő részesei voltak Kisteleki István MLSZ elnök elképzeléseinek alelnökként, elnökségi tagként, vagy éppen az amatőr bizottság elnökeként. Néhány önmagát az amatőrökhöz tartozó vezetőnek nevező jóvoltából Csákvár után kezdődött meg annak a mesének az eladása, hogy Nemes Ferencet a Kisteleki-féle elnökség alelnökét, a Bozóky-féle elnökséget megbuktató elnökségi tagok egyikét látná szívesen az amatőrök képviseletében az új elnökségben Csányi Sándor. Ennek a mesének a híresztelését az sem akadályozta meg, hogy a Nemzeti Sportban Csányi úr határozottan azt állította, hogy sem a profik által, sem az amatőrök által jelölt személyre nem kíván semmilyen formában javaslatot tenni.

Természetesen a sajtóban is megkezdődött az ilyenkor szokásos adok-kapok. A sajtó azonnal megszellőztette azt, hogy Nemes Ferenc a saját megyéjében sem indult el amatőr elnökjelöltként, így amatőrnek nem tekinthető. Ha az amatőröket akarta képviselni, a saját megyéjében, Fejér megyében miért nem indult el az elnök címért? Ha a Siófok valamilyen résztulajdonosa, akkor pedig miért nem a profik közt kíván az új elnökségbe bekerülni?

Szöllősi György, a www.fourfourtwo.hu futballmagazin főszerkesztője internetes oldalán arról tájékoztatta olvasóit, hogy Nemes Ferenc alelnöknek nem éppen horribilis 20.000 Ft, azaz húszezer forintért (!) sikerült eladni MLSZ alelnökként Kisteleki lemondása után Gyárfás Tamás cégének azt az EB 2012. nevű, korábban MLSZ tulajdont képező Kft.-t, amelyben állítólag az EB pályázat idején 60-70 milliót pumpáltak bele és amely igen jelentős pályázati anyaggal rendelkezett. A Szöllősi-féle cikkből nem derült ki, ki jogosította fel Nemes Ferencet arra, hogy épp Gyárfás Tamásnak adja el ezt a céget, és az sem, hogy hogyan sikerült meghatározni azt a vételárat, amelyért ma Magyarországon még céget alapítani sem lehet. Arról sem tudott a cikk állást foglalni, hogy ha Gyárfásnak megért 20.000 Ft-ot ez a cég, miért nem érte meg ugyanennyiért ezt a céget megtartani az MLSZ-nek.

A cikk feltett 11 olyan kérdést, amelyre ígérte, hogy az elkövetkező napokban megadja a választ. Ezt a választ valószínűleg a hatóságok fogják megadni, mivel az ügy úgy pattant ki, hogy az új elnökjelölt Csányi Sándor kérésére az MLSZ-t átvilágító csapatnak jutott tudomására annak a szerződésnek a megkötése, amelyet Nemes és Gyárfás a honlapon lévő szerződés szerint még a Kisteleki elnök lemondásának napján, tehát a közgyűlés napján, 2010. február 27.-én (!) kötöttek meg a felek./www.fourfourtwo.hu Eladták az EB 2012. Kft-t Gyárfásnak húszezerért./

Természetesen megjött a médiaválasz is Nemes alelnök érdekében.

Hemingway úr blogjában a „Fókák és partizánok” című cikkben - idézőjelben /!/-ír arról, hogy Nemes Ferenc „a magyar futball egyik „rendes embere””, akit Hemingway úr szerint az amatőrök már kétszer is jelöltnek választottak nagy többséggel.

Ebből így semmi nem igaz. Az első „választáskor” még Telkiben, a közgyűlés után formális választás, jelölés nem volt, a küldöttek egy része nem volt jelen, a szavazatok összeszámolva nem lettek. Nemes Ferencet a korábbi elnökség idején is amatőr bizottsági elnöki címmel bíró Zala megyei elnök, Vörös Tamás jelölte abban az ígéretben bízva, hogy ő lesz a következő elnökség idején is az amatőr bizottság elnöke. Az ő törvénytiszteletéről elég talán annyit megjegyezni, hogy bizonyíthatóan a megyei főjegyzői gépkocsival utazik el megyei amatőr elnökként mérkőzést ellenőrizni, de azért elszámolja a szövetség felé a saját gépkocsi használatot. Azon röhögnek az ellenőrzött csapatok vezetői, hogy az ellenőr hogyan igyekszik a gépkocsival úgy parkolni, hogy a hivatali autó használata munkaszüneti napon ne legyen látható… Ha ilyen relációból nézzük Csányi úr megyei elnök és elnökség felszámolási koncepcióját, akkor nyilvánvalóan igazat adhatunk Csányi úrnak. Ilyen, vagy ehhez hasonló hozzáállásra tényleg nincs szüksége a magyar futballnak.

A második, jelölése Nemes Ferencnek úgy történt, hogy miközben mindenki azt várta, hogy a Szöllősi cikk után nem csupán a nem létező amatőr jelöltségéről mond le Nemes Ferenc, hanem az ad-hoc bizottsági tagságáról is, ismételten összehívta az MLSZ-be az amatőröket. Az történt, hogy a Kisteleki-féle elnökség feloszlatását követően megválasztott ad-hoc bizottság tagjaként Nemes az amatőr elnököket és küldötteket – köztük az általa az utóbbi időben gyakran külföldre utaztatott és különböző ígértekkel maga mellé állított elnököket – úgy, hogy a Hemingway úr által csak partizánoknak nevezett jelöltek közül csak a Békés megyei elnök jelent meg. A küldöttek nagy része meg sem jelent, sőt, a három fős ad-hoc bizottság Nemes Ferencen kívüli két tagja a megbeszélés idején még Magyarországon sem tartózkodott.
A 62 amatőr küldöttből 38-an jelentek meg, a jelenlévők közül úgy kapta a Hemingway úr szerinti nagy többségű szavazatot Nemes Ferenc, hogy összesen 24 szavazatott kapott. Ebből a 24 szavazatból egymaga 6 szavazatot adott le az a Horváth Cs. Attila, akivel Nemes 2006.-ban közösen megbuktatta a Bozóky-féle elnökséget.

Szóval ennyit a nagytöbbségű jelölésről. Azt is írja Hemingway úr, hogy Nemes Ferenc „azok közé az emberek közé tartozik, akik már régóta nem vinni, hanem hozni jöttek a magyar futballba”. Hemingway úr, miközben nemes egyszerűséggel a hegyekből lejött partizánoknak nevezte el olyan megyei elnököket, akik több, mint egy évtizede vezetik a legnagyobb amatőr megyéknek számító megyéket. Arról az apróságról felejtkezik meg, hogy mi egy kis ország vagyunk. Mindenki tud mindent. Tudja a labdarúgó közvélemény, hogy Nemes úr azon kívül, hogy adott a futballnak, jócskán kapott is belőle. Elég, ha csak a különböző pályák és OLLÉ pályák villamosítását megvizsgáljuk, vagy akár a Telki edzőközpont és pálya villamosítási munkáit, amelyet Nemes Ferenc cége, vagy cégei végeztek közvetve, sőt, közvetlenül.

Az is egy érdekes kérdés, hogy véleményt nyilvánít olyan megyei elnökről is Hemingway úr, akit a saját nyilatkozata szerint sem ismer, csupán annyit ír róla, hogy „a harmadik úriembert nem ismerem, hogy ő is ennek az ügybuzgó partizáncsapatnak a tagja”. Erről az elnökről azért annyit tudhatna, hogy a Bozóky-féle elnökség tagja volt, és finoman fogalmazva sem nevezhető „új keletű partizánnak”, több mint 10 éve megyei elnök!

Ha már itt tartunk, az egyenesen nevetséges, hogy Hemingway úr meddig megy el a kötelező lojalitásban /?/ Csányi úr felé. A következőket írja: „olyan elnökségre van szükségünk, amely nem csak ért a munka azon szeletéhez, amelynek specialistája, hanem azonosulni tud az elnök célkitűzéseivel, és azzal az új iránnyal, amellyel majd megpróbáljuk ezt a bűnösen elhanyagolt sportágat ismét egy felívelő pályára állítani. Ehhez a feladathoz kipróbált katonákra és nem új keletű partizánokra van szükségünk.”
Hemingway úr ezen idézete abból a cikkből való, amelyben fókákról is ír, hiszen ezekről az állatokról olyan emberek jutnak eszébe, akik testüket ide-oda limbálják és csúszkálnak, mint a fóka.
Felvetődik a kérdés, hogy kik a csúszómászók? Kik hasonlítanak a testét ide-oda limbáló fókához?
Azok a megyei elnökök, akik a saját és más megyék támogatását is élvezve a demokrácia szabályai szerint el mernek indulni egy demokratikusnak mondott választáson, vagy az a Szabó György, vagy nevezzük újabban George Hemingwaynek, aki előbb fennen hangoztatta a profi társadalomban, hogy önálló profi liga kell, majd amikor erről Csányi úr hallani sem akart, azonnal mást mondott? Azok a partizánok, akik közül két elnök több, mint egy évtizede vezeti magas színvonalon a saját megyéjének amatőr labdarúgását?
Az is új keletű partizán, akit az amatőrök és profik legnagyobb szavazat többséggel választották a Kisteleki-féle elnökségbe négy évvel ezelőtt a tisztújító közgyűlésen?

Egy új keletű megyei vezető tényleg van Hemingway új keletű partizánjai között. Ő az Hemingway önjelölt partizánjai közül, aki „csak” két éve vezet megyei szövetséget. Ő egyben egy Békés megyei nagyközség polgármestere is! Ő sem tekinthető tehát új keletű partizánnak a sportban és a közéletben. Különösen akkor nem, ha figyelembe vesszük a torna sport területén végzett több éves kiemelkedő munkáját.

Ha már itt tartunk, Hemingway úr! Nem tekinthetők sem kipróbált katonáknak, sem az adott munka specialistájának a Csányi úr által jelölt személyek többsége! Ők az élet más területén már valóban bizonyítottak, azonban a labdarúgás területén a Csányi úr jelöltjeinek többsége teljesen ismeretlen, sőt ezen a területen teljesen páratlan és nem kipróbált katona!!

Természetesen Hemingway úr teljesen fölösleges személyeskedő sajtónyilatkozatára megjött a válasz. Nemtelen Nemes-kampány címmel Szöllősi György által szerkesztett www.szektor.eoldal.hu internetes oldalon. Ebből a cikkből azt is megtudhatjuk, hogy Török Károly, a BLSZ elnöke Nemes Ferenc mellett kampányol. Arról azonban nem szól a cikk, hogy ígért-e Nemes Ferenc Török Károlynak játékvezetői bizottsági elnökséget, és arról sem, hogy Török Károly vállalkozása fogja-e továbbra is a játékvezetőknek és a diáksportnak a sportszereket, felszereléseket szállítani sokmilliós nagyságrendben.

Szóval jelenleg távolról sincs egyetértés abban, hogy a megválasztandó elnökségben ki képviselhesse úgymond az amatőr érdekeket.
Sporthasonlattal élve e vonatkozásban a mérkőzés távolról sem lefutott.

No, de térjünk vissza arra az alapkérdésre, hogy vajon lesz-e Messiás-e a Messiás?

Csányi Sándor minden fórumon közölte azt, hogy első lépcsőben el kell (!) fogadni a közgyűlésnek az általa javasolt és elkészíttetett új alapszabályt.

Ez az alapszabály tervezet többszöri nekirugaszkodás után elkészült és különösebb szakértelem nélkül megállapítható az, hogy ennek az új alapszabálynak köze sincs egy demokratikus alapon szervezett európai sportági szakszövetség alapszabályához.

Csányi úr közölte, ha a közgyűlés ennek az alapszabálynak nem-et mond, ő nem vállalja az elnökséget. Egyértelművé tette azt, hogy ebben az esetben vesz magának egy csapatot, és lesz, ami lesz a magyar futballal, oldja meg a problémáit úgy, ahogy akarja, ha annyira demokratikus jogokat akar magának.

Természetesen közölte azt is, hogy csak az alapszabály maradéktalan elfogadása után meg fogja jelölni azt a 6 főt, akit saját magán kívül ő kíván beválaszttatni az elnökségbe. Közölte, hogy amíg a megbízottai által előterjesztett alapszabály elfogadásra nem kerül, addig a személyeket nem jelöli meg, de továbbra is fenntartotta azt a nyilatkozatát, hogy egy főt jelölhetnek a profik, egy főt pedig az amatőrök a 9 fős elnökségbe. Arról nem beszélt, hogy a honi labdarúgás 95 %-át kitevő amatőrök szerinte miért csak egy fővel képviseltethetik magukat az új elnökségben, és arról sem, hogy az NB II és az NB III. ki, vagy kik által lesz képviselve, hiszen ők valójában a profikhoz semmiképp nem tartoznak, de az NB II nem tartozik klasszikusan az amatőrökhöz sem. Az sem került szóba, hogy miért kell megszüntetni a jól működő gyermek labdarugó szövetséget és az sem, hogy mi lesz helyette?

Felvetődik a kérdés, hogy morálisan hova jutottunk ebben az országban immár a sport területén is? Készül egy alapszabály, amihez többségi szavazással csatlakozik az önmagát önként feloszlató Kisteleki-féle elnökség többsége, amely alapszabály figyelmen kívül hagyja a magyar labdarúgásban önzetlenül dolgozó sportemberek ezreinek legalapvetőbb érdekei, demokratikus jogait..
Létezik egy elnökjelölt, akit nem érdekel az utánpótlás, az amatőr és a profi szakemberek véleménye, képviselete, aki semmibe sem nézi azoknak a futballban dolgozó, jó szándékú sportolóknak, vezetőknek a véleményét, akik szervezték, vezették, működtették igen nehéz körülmények között az évtizedek óta hullám völgyben lévő magyar labdarúgást.

Morálisan ott tartunk, hogy a labdarúgás olyan leendő első számú vezetője teheti meg mindezt, az egyébként elképesztő tőkehiányban szenvedő magyar futballtársadalommal, aki az elmúlt 4 évben kimagasló vagyoni helyzete ellenére semmilyen segítséget nem nyújtott a magyar futballnak, miközben Telkiben az amatőröknek eldicsekedett azzal, hogy a MasterCard vezető képviselőjeként minden nagyobb futball nemzetközi versenynek a VIP vendége volt.

A Csányi-féle alapszabály természetesen – fent vázolt körülményekre tekintettel- vita nélkül gyakorlatilag egyhangúlag meg lett szavazva, ahogy a demokráciákban lenni szokott, nyílt (!!!) szavazással a közgyűlésen.
A jelenlévő kamera természetesen az utókor számára rögzítette azt, hogy melyik küldött milyen színű kártyát emelt fel szavazáskor a demokrácia jegyében. / a közgyűlés eseményei interneten ellenőrizhetőek!/
Az alapszabály elfogadása után mindenki azt várta, hogy ki lesz a most már az elnökséget vállaló Messiás Csányi Sándor által jelölt 6 próféta.

A közgyűlés másnapján nyilvánosságra kerültek a honi labdarúgás Csányi Sándor által kijelölt jövőbeni megváltói.

Tény az, hogy több kimagasló képességű, köztiszteletben álló személy szerepel a listán. Így Vízi-E Szilveszter, az Akadémia korábbi elnöke, Kovács Árpád, az ÁSZ korábbi elnöke, Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Bánki Erik, a Parlament Sportbizottságának FIDESZ-es elnöke. Szerepel a névsorban egy minden bizonnyal kiváló gazdasági szakember, de a magyar labdarúgásban ismeretlen Anthony Radev bolgár úr, valamint Berzi Sándor, aki a Kisteleki-féle elnökség előtt hosszú ideig főtitkára volt az MLSZ-nek és jelenleg a Fehérvár FC profi klub ügyvezető elnöke.

A Csányi úr által megválasztani elvárt és az elnökség vállalását jelentő, ultimátumként közölt névsor számtalan kérdést vet fel.
Mindenekelőtt azt a kérdést, hogy ezzel az elnökségi névsorral a labdarúgás imázsát akarja-e építeni Csányi úr, vagy a sajátját? Reméljük azt, hogy a mindkettőt! Ma Magyarországon nagyon gazdagnak lenni nem közteherviselés kérdése, hanem nagyrészt attól függ, hogy valaki jókor volt-e jó helyen. Az, hogy valaki elnöke legyen a Tudományos Akadémia korábbi elnökének, az Állami Számvevőszék korábbi elnökének, a Parlament Sportbizottsága jelenlegi elnökének, az azért nem semmi. Különösen akkor nem, ha az elnökség tagja lesz Csányi úr jóvoltából a legfőbb felügyeleti szerv ügyésze, a Legfőbb Ügyész szóvivője, Borbély Zoltán is. Természetesen ezeknek a személyeknek a magyar labdarúgás vezetésében való szerepvállalásából felbecsülhetetlenül sokat profitálhat a sportág!

Csányi úr Telkiben az amatőröknek azt mondta, hogy a labdarúgás ügyében nincsenek tanácsadói, ő találta ki az új szervezeti struktúrát, ő adta az információkat az új alapszabály elkészítéséhez. / Talán ezért is érthetetlen, hogy mi volt a problémája a jól működő amatőrökkel és a gyermek szövetséggel?/
Ha ez így van – és miért ne lenne így – elég nagy baj az egy finoman szólva a futballban nem nagyon járatos bankvezér azt gondolja, hogy a legnagyobb magyar sportági szakszövetségben bármit meg lehet tenni.

Az MLSZ minden korábbi, sőt, a jelenlegi Csányi úr által elkészíttetett alapszabálya is egyértelműen rögzíti a szervezet politikamentességét.
„Az MLSZ politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független. Pártoknak anyagi támogatást nem nyújt, és azoktól támogatásokat nem fogad el.” Írja ezt a Csányi úr által készíttetett és elfogadtatott alapszabály 1. §-ának (3) bekezdése.
A fentiekhez képest az már Telkiben is kiderült, hogy a háttérben, ha tanácsokat nem is, de ötleteket azért adhattak FIDESZ politikusok az új alapszabályhoz, hiszen Telkiben meg is jelent a Bánki Erik FIDESZ-es sportpolitikus közvetlen környezetében tevékenykedő Szabó László, aki bizonyos információk szerint személyesen is részt vett annak az alapszabálynak az előkészítésében, amely többek között rögtön az 1.§-ában a következőket tartalmazza:
„Az MLSZ a sportágban sporttevékenységet folytató jogi és természetes személyek tevékenységét összeghangoló, munkájukat segítő, a labdarúgó sportágat az önkormányzatiság elvén irányító (!!!), kiemelkedően közhasznú társadalmi szervezet.”

Valószínű, hogy az önkormányzatiság elvének szigorú figyelembe vétele mellett sikerült törölni az alapszabályból azt a kitételt, hogy a megyék megválaszthassák a saját elnökségi tagjaikat és elnöküket, és sikerült alapszabályon kívül kierőszakolni azt, hogy az amatőrök és a profik csak egy-egy személyt jelölhetnek az önkormányzatiság és a demokrácia jegyében az új elnökségbe, nem beszélve a jól működő gyermek labdarúgó szövetség megszüntetéséről.

Nyilván az alapszabályban is rögzített politikamentesség leképezése az, hogy a vezető kormánypárt egyik vezető sportpolitikusát, Bánki Eriket delegálja gyakorlatilag Csányi úr az elnökségbe úgy, hogy kijelenti azt, hogy amennyiben az általa jelölt 6 fő nem kerül megválasztásra, akkor nem vállalja az MLSZ elnökséget.

Az új alapszabály, az új elnök és elnöksége választása a legrosszabb pártállami időkre emlékeztet, azon túl, hogy jogi szakértők szerint mind Bánki Erik, mind Borbély Zoltán személye konkrétan összeférhetetlenségi problémákat is felvet. Magyarul ők nem is választhatók a törvények értelmében az MLSZ elnökségébe.

A labdarúgó társadalomban finoman szólva nem jellemezte közmegelégedés a Berzi Sándor jelölését sem. Ennek több oka is van. Az egyik ok az, hogy Berzi Sándor egy profi klub ügyvezetője, így a profik Berzi és a profik által jelölt küldött megválasztása esetén minimum két fővel képviseltetik magukat az elnökségben, holott Csányi úr azt ígérte, hogy az amatőrök és a profik is csak 1-1 személyt jelölhetnek. Miután az amatőr vezetők közül a 6 fő között nincsen, az amatőrök szerint az elnökségben 2:1 az arány a profik javára. Ez a kisebbik probléma, hiszen bizonyára véletlenül teremtett itt is hátrányos helyzetet az amatőrök számára Csányi úr a profikkal szemben.

A nagyobb problémát – sőt mondjuk ki felháborodást - jelenti Berzi Sándor személye körül az, hogy ügyészségi nyomozás van folyamatban egy olyan büntetőügyben, amely a Kisteleki-féle elnökség feljelentése alapján indult. Ebben az ügyben a közelmúltban foglalt le iratokat az ügyészség. A Kisteleki-féle elnökség azért tett feljelentést, mert a korábbi elnökségi ciklusban mintegy 200 millió !!! forintos adóhiány keletkezett, épp annak a Berzi Sándornak a főtitkársága idején, aki aláírási, kötelezettségvállalási, valamint utalványozási jogkört gyakorolt és gyakorlatilag főtitkárként felelt az MLSZ gazdálkodásáért, amikor a bűnügyi nyomozás tárgyát képező több százmilliós adóhiány keletkezett. / az adóvizsgálat visszásságairól a sajtó részben beszámolt/

Köztudott az, hogy a leendő elnök, Csányi Sándor környezetében Berzi Sándor volt a fő alapszabály készítő, bár ebben részt vettek a Kisteleki-féle elnökség prominens jogászai is. /!?/

Azt, hogy Berzi úr személyét mennyiben érinti a folyamatban lévő nyomozás, azt a hatóságok fogják eldönteni. Azt, hogy megválasztása esetén a profikat, vagy az amatőröket fogja képviselni az elnökségben, szintén a jövő kérdése. Nagy valószínűség szerint egyiküket sem, hiszen az alapszabály elkészítése során az ő hathatós közreműködésével sikerült megszüntetni a profi és az amatőr ligát, a gyermek és a megyei labdarugó szövetségeket.

Természetesen az is a jövő kérdése, hogy egy titkos szavazás esetén Berzi Sándor akár a Csányi Sándor kedvéért is megszavazzák-e akár a profik, akár az amatőrök úgy, hogy erre semmi okuk nincs. Arról nem is beszélve, hogy a képviselők nélkül maradó NB II. és NB III. küldötteknek jelenleg a jelenlegi felállásban, konstrukcióban nincs is kire szavazni, hiszen őket a mostani konstellációban az elnökségben nem képviseli senki. Arról ne is beszéljünk, hogy a futball-al, a női labdarúgással, a strandlabdarúgással és ezek képviseletével vajon ki fog a Csányi Sándor féle elnökségben foglalkozni. Berzi úr esetében nyilvános adat az is, hogy a közelmúltban fizetett ki részére az MLSZ közel lo millió forintot sokéves pereskedés után, miközben a főtitkársága idején több százmilliós adóhiány keletkezett. Ennek az MLSZ-nek a vezetésébe kerülhet /?/ vissza Berzi Sándor Csányi úr kötelező jelölése alapján!

Az elmúlt, sokak által dicstelennek tartott 4 évben valami azért megmozdult. A korábbi elnökség megpróbált a rend, fegyelem, törvényesség jegyében eljárni, Tény az, hogy váltakozó sikerrel.

Bevállalt ez az elnökség a licenc ügyek területén népszerűtlen, hálátlan feladatokat is a rendcsinálás érdekében.

Megpróbálta stabilizálni az MLSZ pénzügyi helyzetét úgy, hogy a korábbi elnökségtől egészen elképesztő tartozásokat és adóhiányt örökölt.

Megépített Telkiben egy olyan labdarúgó centrumot, amely kiváltotta a nemzetközi labdarúgó szövetségek elismerését is.

Létrehozta azt a Magyar Gyermek Labdarugó Szövetséget, amelynek eredményeként ugyanazért a Kovács Pistikéért nem lehetett újabban három programban elszámolást készíteni.

Elérte ez az elnökség azt, hogy mintegy 100 korszerű műfüves pálya épült Magyarországon.

Puskás díjat alapított az elnökség kezdeményezésére a FIFA Felcsúton.

Végül és nem utolsó sorban a labdarúgó A válogatott a világranglistán a korábbi elnökség ideje alatt 1993.-tól 2009. augusztusában érte el a legjobb helyezést, a 43. helyet, így 31. hellyel került előbbre a korábbi, Bozóky-féle elnökség 2005. decemberi feloszlásakor elfoglalt 74. helyről. Volt pozitív elmozdulás, hiszen 17 év alatt, amióta a FIFA világranglista létezik, 1993.-tól 2009. augusztusában állt a magyar A válogatott a legelőkelőbb helyen.

Emlékszünk még arra az időre, amikor Kovács Attila MLSZ elnöksége idején az akkori FIDESZ-es sportminiszter, Deutsch Tamás finoman szólva nem egészen sportszerű és demokratikus módszerekkel próbált politikai befolyást szerezni pártjának a honi labdarúgásban. Nem csupán erre a nemzetközivé kerekedett botrányra és a milliárdos pályabeléptető rendszerek eltűnésére emlékezünk, hanem arra is, hogy ekkor alakult meg a Bozóky-féle elnökség, majd különböző prominens személyek részvételével az amatőr és profi liga. Volt nagy várakozás, külföldi szövetségi kapitány, érdemi előrehaladás azonban a magyar futballban nem igen történt.

Most ismét kormányváltás és új MLSZ elnökválasztás előtt vagyunk.
Ismét várjuk a megváltót, vagy megváltókat és reménykedünk a magyar labdarúgás felemelkedésében.

Adja Isten, hogy reményeink valóra váljanak! Ehhez azonban a labdarúgó társadalom összefogására, kompromisszumokon alapuló együttműködésre lenne szükség, amelynek sajnos még a körvonalai is alig látszanak…

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.06.30. 20:35:16

@Csöncsön: @mocsing: csöncsön, te mit néztél? :)

90 millióval többre taksálja a transfermarkt a francia keretet, mint a portugált. ha kivesszük a két legértékesebb embert, akkor még durvább a differencia.

transfermarkt.de/de/portugal/startseite/nationalmannschaft_3300.html

transfermarkt.de/de/frankreich/startseite/nationalmannschaft_3377.html

érted, nem csak többre, hanem 90 millióval többre... vagy ez egy blöff volt részedről? :)

(de mondjuk én még mindig viccesnek látom pepét 22 millióra értékelni, anelkát meg 30-ra)

de talán mégsem _felesleges_ vitát nyitni arról, hogy megközelíti-e a portugál keret a francia elméleti erejét

dzzzzz 2010.06.30. 20:38:23

@mocsing: Pepe-nek meg Anelka-nak komoly reklámértéke van. Képesek bekerülni szinte bármelyik újságba, az egyik az ámokfutásaival, a másiktól meg remélnek még több szövetségi kapitány anyázást

Strigo 2010.06.30. 20:42:32

@originalBalintos: azért megnézném azt a jelenetet, ahogyan Anelka Cantonát próbálja meg anyázni a szünetben. Bár nyilván akkor sem jött volna ki a második félidőre :)

mándy 2010.06.30. 20:53:50

ha már a nike reklámra utal a cím - federer is kiesett wimbledonban (!), pedig milyen szépen pingpongoztak rooneyval a spotban :).
Mi jöhet még ezután...? :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.30. 20:59:05

@HPR: Ugye ez vicc!

@pattopo: Hej, de egyetértek!

@neeskens: Én is.

@Garcia bőrmester: Nagyjából egyetértek, sőt tovább megyek jó csapat a portugál, partiban van a legjobbakkal, ezt Brazília és Spanyolország ellen is bizonyította. Tegnap például a Pepe, Meirelles kettős hatástalanítani tudta Init és Xavit hatvan percig. Helyzeteik is voltak, mikor Cassillas bravúrjai kellettek, volt sanszuk a győzelemre és ne feledjük az Európabajnoktól kaptak ki, ehhez képest egyes "józan kommentelők" szeretnek úgy bezélni róluk mint valami útszélén összeszedett brigantiról.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 21:01:35

@mocsing:

Uppsz, bocsánat, jogos! :-)

367 tényleg több, mint 277.

De nagyjából így is reális, hogy Európában csak négy, a világon pedig összesen hat erősebb keret van a portugálnál a transfermarkt szerint. (Ha Cé 75 millióját levonjuk, akkor se előzi őket senki Európán kívül, csak Argentína és Brazília.)

Szóval tényleg _fölöslegesnek_ tartom a vitát arról, hogy a világelithez tartozik-e ez a keret, vagy sem. :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.30. 21:04:31

@Csöncsön:

Európában csak öt, elnézést (spanyol, angol, francia, német, olasz).

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.06.30. 21:29:43

@Csöncsön: ha gomezt a reális értékén kezeled (27,5 eurocent), akkor a portugál keret már többet ér a németnél :)

forza deutschland!

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.06.30. 21:30:51

@Radio Free Aberrania: (mondjuk az is vicces, hogy a portugál keret bő negyede hisztiánó rinyáldó egymaga...)

bög 2010.06.30. 21:51:35

@szokekola1: too long didn't read. annyi azért lejött, hogy íródik az újabb gyomorforgató fejezet a magyar foci dicstelen újkori történetében.

drani 2010.06.30. 21:56:39

nekem úgy tűnt, mintha a portugálok olaszosdit akartak volna játszani, csak hát ahhoz legalább egy albertini kellett volna

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.30. 22:01:35

@drani: Vagy egy jó Pirlo, esetleg Deco.

drani 2010.06.30. 22:08:45

@popp: egyébként teljesen igazad van, decót be kellett volna hozni a második félidőre. Cét meg eleve Capdbevilla ellen kellett volna a jobb oldalon játszatni.

Asidotus 2010.07.01. 16:28:51

@bz249 @HosCincer: :
Nem azért volt rossz a japán-paraguay meccs, mert két hasonló súlyú csapat vívta, hanem az, hogy azt hitték, hogy a másik verhető a számukra, és ez görcsössé tette őket.
Azért azt el kell ismerni, hogy két hasonló erejű csapat játéka gyakran kioltja egymást, ellentétben, ha az egyik jobb, és fölé tud kerekedni a másiknak. Az angol-német most azért nem számít, mert csak papíron voltak hasonló erejűek, a németek sokkal jobbak voltak.
süti beállítások módosítása