Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dail(y) Africa - Tank, motorok, Honda: a harmadik kör legjobbjai

2010.06.26. 13:15 OJ

Végéhez ért a csoportharcok utolsó szakasza is, bár a harc szó itt kicsit erős, hiszen a harmadik kör meccseinek durván fele megint az első forduló futballt nyomokban sem tartalmazó, igénytelen formáját idézte. Egy 0-0-ás portugál-brazilért és a spanyol-chilei utolsó félórájáért csak azoknak jár dicséret, akik végig bírták nézni alvás vagy öngyilkossági kísérlet nélkül. Maradonáék gyalogolva, Capellóék szenvedve hozták a kötelezőt, az afrikai nagyvadakon nem fogott a svédcsepp, csak a ghánaiak maradtak a kiesésesre. Legjobbjuk tagja az álomcsapatnak, amely - el nem ítélhető módon - szlovák-japán-jenki tengelyre épül.

"Szerezz egy jó portást!" - ez az állítás nemcsak a közintézmények, hanem a futballcsapatok vezetőire is ugyanannyira igaz. Bár a ghánai Kingson is benevezett a versenybe, totál ismeretlen algériai kollégája, M'Boli hátára került a virtuális egyes mez. Az érdekes színfolt jellegét futballal megtámogatni képtelen rókák közül talán az egyetlen, akinek teljesítményét nem érheti kritika: a hirtelen behívott, szőkített ex-franciák összesen nem tettek annyit az asztalra, mint a keretbe elvileg harmadik számú kapusnak behívott, aztán az első meccs után elsővé avanzsáló M'Boli. Remek védéseit látva a szlovén tesók minimum hatszor örökbefogadták, Donovannel azonban már ő sem tudott mit kezdeni - kis nemzet, nagy csalódás.

Háromfős védősorunkba kőkemény arcokat invitáltunk. Egyikük se írná alá, hogy "igen, életem meccsét játszottam", csak azt hozták, amit tudnak, mégis mindhárman szó szerint kiharcolt továbbjutás tevékeny részesei lehettek. A mentalista-fejű Lugano középen és jobb oldalon is sikerrel demoralizálta a kicsit tompább mexikóiakat, akárcsak kollégája, Fucile a túloldalon. Uruék vébéje nem lehet teljes egy Lugano-bombafejes nélkül, számításaink szerint az elődöntőig bármikor bemutathatja. A számokba oltott értékelések Skrtel játékát se tartották kiemelkedőnek, gólvonalról kivágott labdáját mai napig vitatják, akiknek szánalmasan sok idejük van erre. Nálunk apróbb hibái ellenére is bekerült, úgy nőtt az olaszok fölé az általa gardírozott védősor, mint a tátrai csúcsok a felhők fölé - persze Robbenék letakart szemmel, fapapucsban topogva is szétszedik a szlovák védelmet, ha beüt a játszhatnék.

Még mielőtt szerelmet vallanánk a gnómnak, ismerjük el, aligha ő a legdermesztőbb fizimiskájú bekkje a vébének. Túlio Tanaka se kezdő sushitekergető, de az arca alapján minimum négyszázszoros válogatott Nakazaván nem tesz túl. Látva, hogy a japán akciófilmekben kábé ilyen az átlag sidekick-felhozatal, a dán válogatott állítólag éjszakai dvd-zéssel készült, Bendtner néhány szakavatott mozdulatot is ellesett a japó mesterektől, hogyan szabja ketté azt az istenverte Jabulanit, ha nem menne be. Miután azonban a látszat legtöbbször csalóka, biztosak vagyunk benne, gyeptől távol Nakazava egy szelíd srác - ettől függetlenül a tőle megszokott határozottsággal és önfeláldozó belépőkkel tett róla, hogy a dánok se élvezzenek vendégszeretetet a keletiek tizenhatosán.

Bár a válság betett az amerikai autóiparnak, álomcsapatunk középpályáját mégis jenki motor működteti. A donnelly cikkében felderített csapatépítési metodikán túl én is elmondom, mennyire nagyra tartom a csapatukat, különösen Bradley és Dempsey játékát, ez a páros együtt olyan mennyiségű munkát mutat fel game-ről game-re, amit talán egyetlen európai csapattól sem lehetett látni a csoportkörben. A gólokat ugyan Donovan lövi, de nélkülük ez elképzelhetetlen lenne - vagy Landon berúgná azokat nélkülük is, 0-3-nál, pittyedő szájjal. Sőt, eddig egyedül náluk tudtam az asztalra állított sörösüveg túlélési esélyeit veszélyeztetve üvölteni, megbocsátva Dempseynek a tonnányi elbarmolt helyzetért - megértitek ugye, hogy nem hagyhattam ki őket. Velük egy sorba olyanokat szerveztem, akik magukhoz képest a német-ghánai meccsen nyújtották a legtöbbet. Schweinsteiger a támadóegységtől kicsit távolabb is hatalmas szívvel melózza szét (jelen esetben: sérülésig) magát, ami még az idei, felettébb furcsa Nationalelfben különösen becsületes feladat. André Ayew - Abedi Pelé nem is olyan kicsi fia - pedig egyre biztosabban halad a torna felfedezettje cím felé, rajta különösen látszik, a megindulásokon, cselsorozatokon felül is hozzá tudna tenni a játékhoz, néhány szituációban pedig kifejezetten kapitányi erényekre is figyelmesek lettünk, úgyhogy több mint valószínű, hogy négy év múlva a kontinens egyik legnagyobb sztárjaként tér vissza a vébére.

Lássuk a támadóhármast. A Tót Tank. A Kárpátok Kobrája. A Pozsonyi Párduc. Három az egyben, azaz Robert Vittek, a háromnapos nemzeti ünnepet hirdető Szlovákia hőse, avagy Higuaínja. Bár nem övé a szép haza összes vébégólja - Kopúnek emeléséig állt a dolog -, úgyis csak az marad meg, hogy ő mutatta meg Lippiéknek, merre van az az ominózus fokvárosi árvaház. Az egyszemélyesnek mondható spanyol csatársor, David Villa ezúttal a kezdőbe jelöltetett, hiszen a hondurasiaknak rúgott duplája után a Chile-verésben is nagy érdemeket szerzett (gól+gólpassz) - a múltkor emlegetett hiányérzet azért megmaradt, de inkább a csapat második félidei játékával, mint Villa teljesítményével kapcsolatban.

A záró csoportkör első napja után elhatároztam, hogy Pak Csu Jungnak az első igazán szép szabadrúgásgól szerzője jogán beton helye lesz itt. Kár volt előreszaladni, változtatni kényszerültem a koreai srác kárára. A kör legnagyobb alakítása kétségkívül Hondáé volt. Valójában még most se látni igazán, miért játszik ő ennyire elöl - heinrich talán kibogarássza a japán taktika titkait -, de a japánok harmadik gólja ventillátorba kerülő parfümfelhőként hajtotta szét  szakmai érdeklődésünk maradékát is. Azt mindenki tudta, hogy Honda nem kicsit tud szabadrúgást lőni, de a labdabűvölés egyéb formáit eddig valahogy rejtegette előttünk. Meg szerencsétlen Rommedahl előtt, aki legóemberré dermedve élte át karrierje legmegalázóbb cselét, aztán szégyentől pirultan, sétálva követte, ahogy Okazaki betalál. Kár, hogy a gólt csak ismétlésből láttuk, ugyanis szemérmesen elfordultunk a képernyőtől, ahogy nyílt törésnél szokás.

Tehát: M'Boli - Lugano, Skrtel, Nakazava - Schweinsteiger, Bradley, Dempsey, Ayew - Vittek, Honda, Villa.

24 komment

Címkék: vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr442111372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drosiii 2010.06.26. 13:35:38

Kicsit hiányolom Fabio Coentrao-t ebből a tizenegyből. Simán levédekezte a Maicon-Dani Alves oldalt és mellette jók a felfutásai, beadásai, összjátéka. Meglepően jó egy 22 éves sráctól. Nálam a torna felfedezettje címre hajt.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.26. 13:52:20

Még mindig nincs duplázó, aki két kör válogatottjába is befért OJ mesternél.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.06.26. 13:57:32

@drosiii: A második körös posztban esett szó róla. @popp: Ezt tekinthetjük a hullámzó teljesítmények bizonyítékának? :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.26. 14:00:58

@OJ: Vagy maradonai/mattheusi hajlamaidnak, miszerint szeretnél minél több játékost kipróbálni, mire megtalálod a csapatodat . :)

drosiii 2010.06.26. 14:04:12

@OJ: Jogos. Átsiklottam véletlenül az alább idézett szövegen. És azt hiszem választ kaptunk a bújtatott kérdésre is. Vajon mi lesz a spanyolok ellen? Navas játszik majd?

"Némi szerkezeti csalást is bevetettünk, hogy helyet szoríthassunk a csapat balszárnyán egy feltörekvő fiatalembernek. Queiróz "találmányainak" listája még a legszakértőbb portugálok szerint se hosszú, azt viszont nehéz elvitatni tőle, hogy tíz éves lekötésre megtalálta a válogatott balbekkjét. (Igaz, ez se teljesen az övé, a Benficában is most tavasszal találták ki neki ezt a helyet.) Az egyébként érthetetlenül sokáig favorizált Duda lecserélése Fábio Coentraora kifejezetten jó döntés volt, elefánték ellen se okozott csalódást, Korea szétverésében meg pláne. Három gólhoz vezető támadás indult az oldaláról, adott egy gólpasszt, kapott is egyet Cétől (mától: a másiktól), de melléemelt. Érdekes lesz látni, hogy boldogul majd, ha Maiconnal vagy Dani Alvessel kerül szembe."

papercut 2010.06.26. 14:13:17

Nekem Van Persie, az aki hiányzik a támadósorból. Bár még messze nem pörög 100%-on de így is adott két létfontosságú gólpasszt, meg lőtt 1 gólt és rengeteget küzd elöl, jól mozog üresbe stb...a VB végi álomcsapatban remélem már rátaláltok!

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.26. 14:13:36

Megjegyezném, Endo is óriási csávó :)

_benito · www.nst.blog.hu 2010.06.26. 14:26:03

@donnelly: hja, csak rohadt nehéz megállni az obligát szóviccet a nevével. pöte, érted kiállt a nép!

drosiii 2010.06.26. 14:28:35

@_benito: főleg hogy vikipédián az utolsó 'o' az hosszú 'ó'

Everred 2010.06.26. 14:35:51

@papercut: egyrészt a harmadik kör legjobbjai közé mégse válasszanak már olyan embert, aki egy jóformán totálisan tét nélküli meccsen játszott...

Másrészt a létfontosságú gólpassz kategóriába nálad belefér, hogy ő adta be a szögletet, amit a dánok beszerencsétlenkedtek? :-) kameruni meccsen meg ugye default kizárt a létfontosságú gólpassz, mint olyan

donnelly · http://nst.blog.hu 2010.06.26. 14:36:46

@_benito: Ez eszembe se jutott azok után, hogy az NBI-ben vagy II-ben láttam egy Ondó nevű csávót játszani...:D

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.06.26. 14:40:13

@_benito:
készülök, bőszen, nem kell félni :)

zsakfos 2010.06.26. 15:05:18

Endo? hát ahogy elnéztem, zsebkendónyi területen csinálja a cseleket...

papercut 2010.06.26. 15:09:41

@Everred (Ballon d'Or Winner 2010: Jermain Defoe): Jogos, elnéztem a címet, valamiért azt vizionáltam, hogy ez a csportkör legjobbjai, nem csak a harmadik fordulóé... fogyelmetlen voltam sry.

drosiii 2010.06.26. 15:20:19

@Azazello007: Óriási ez a figura. Szegény Stuart Pearce-t hogy csicskáztatja..

Ami viszont tényleg pozitívum a videóban, hogy Rooney már lehiggadtan ment oda gratulálni (kezet nyújtani) Capellonak az meg a nyakába ugrott.

Titi120 2010.06.26. 17:38:04

Na, ez a srác se marad az Ajaxban sokáig.

Titi120 2010.06.26. 17:40:46

@popp:
De legalább engem is iderántottál egyúttal. :)
süti beállítások módosítása