Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dail(y) Africa - Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát

2010.06.21. 13:00 Alapvonalszippantó Hapci Benő

A világbajnokság 10. napja ismét csak Dél-Amerikáról szólt, miközben szép csendesen tovább mélyült a 2006-os győzelem óta folyamatosan kapart olasz gödör és a világbajnokságok történetében először kezdőként léphetett pályára a Négyszögletű Kerek Erdő egy reprezentánsa is. Tovább után az NST kocaszurkolóvá silányult szerzőjének tétova meglátásai következnek a vasárnapi történésekről, illetve még tétovább jóslatai a mai etapról.

A napló-formátum, amit a vb kommentálására választottunk, azt hiszem megenged némi személyességet, így talán megoszthatom a blog olvasóival afölött érzett fájdalmamat, hogy az utóbbi öt világbajnokság programjából összesen nem mulasztottam el annyi mérkőzést, mint amennyit a mostani tornáról - a kultúra robotosaként - kihagyni kényszerültem. Így aztán a vasárnapi volt az első teljes vb-napom - illetve csak lett volna, ha (a szombati 16 órás műszakom után) nem alszom be az esti meccs félidejében. Donnelly kollégának hála azonban arról a 45 percről is beszámolunk, amikor én már tökéletes ütemű Carragher-becsúszásokkal álmodtam.

Egyelőre viszont térjünk vissza a délutánhoz, amikor is az európai csapatok ismét a szopóágon evickéltek, annak ellenére, hogy mindketten a megfelelő játékot játszották – mindössze nem elég jól, illetve nem elég jó emberekkel. Bár taktikai fejtegetésekbe heinrich kolléga árnyékában igen félve megyek csak bele, a szlovákok – főleg az első gól után – valami olyasmivel próbálkoztak, ami működhetett is volna. Véleményem szerint a tegnapi Paraguay legyőzéshez egy egymás után két jó megoldásra (egy-az-egyben megverni az embert, majd oldalt váltani) képes belső középpályásra és gyors/kreatív szélsőjátékra lett volna szükség. Az előbbi feladatot Hamsik egyáltalán nem, az utóbbit pedig csak ifj. Weiss, és ő is csak részben volt képes megoldani. A paraguayiakról csak latínuszokban tudok beszélni: talán az ő játékuk tetszett eddig leginkább. A játék minden elemében nagyot alkottak: remek középpályás (sőt, támadóharmad-beli!) védekezés, gyors és kreatív támadásvezetés, tökéletes védőmunka. Kíváncsian várom, hogy a későbbi ellenfeleik ellen mennyire lesznek képesek taktikai adaptivitásra: mindenesetre úgy tűnik, elég komplett a játékuk ahhoz, hogy más típusú feladatot is jól oldjanak meg. A tegnap mutatott játék mindenesetre a vb-mezőnyből Hollandia ellen működne a legkevésbé – Veráék szerencséjére most már csak Új-Zélandot kell legyőzniük ahhoz, hogy elkerüljék őket.

(Paraguay - Szlovákia: 2-0)

Azt az Új-Zélandot, amely története talán legnagyobb sikerét érte el az Olaszország elleni, teljesen megérdemelt – bár kissé szerencsés – döntetlennel. Az olaszok nyomorúságával kapcsolatban részben _benito kolléga korábbi meglátásait tudom csak ismételni. A 2006-ban – hogy, hogy nem – aranygenerációvá vált korosztályra már csak kevéssé lehet építeni, utánuk pedig van egy jókora lyuk. Ez részben az olasz futballkultúra sajátosságainak, részben viszont Lippi makacsságának (?) is köszönhető. A keret húszas éveiknek közepén járó játékosaira még mindig „reménységként” kell tekintenünk: nem hogy a válogatottban, de gyakran még klubjaiknál is csak az utóbbi időben kaptak komolyabb szerepet. Most viszont Montolivónak például 13, Marchisiónak pedig 4 (!) válogatottsággal a háta mögött kellene hirtelen meghatározó játékossá válnia egy világbajnoki címvédő csapatban. Ez Montolivónak sikerült jobban, Marchisio ismét betlizett, így De Rossitól kellett volna várni a kreativitást – hiába. A Marchisióék után következő – kifejezetten tehetségesnek tűnő – korosztály pedig szóba sem jöhet ebben a gerontomán közegben.
A középpályánál csak a támadósor elkeserítőbb: nehezen tudok elképzelni olyan védelmet a világbajnoki mezőnyben, amelyben páni félelem lenne úrrá a Iaquinta-Gilardino-Pepe névsor hallatán. Míg Totti, Cassano, vagy ad absurdum Del Piero kihagyása mellett lehet érveket felhozni (bár egy 23-as keretben legalább egyiküknek azért lehetne helyet szorítani), Rossi mellőzése a tegnapi produkciót (is) látva teljesen érthetetlen.
Az olaszok védelmének ekézésére már nem maradt energiám, így átadnám a szót a Burzsoá Nyugdíjasoknak, akik Fabio Cannavaro gondolatait tolmácsolják:

(Új-Zéland - Olaszország: 1-1)

A brazilok lassan a legelvetemültebb kritikusaikat (mint engem) is meggyőzik: egész egyszerűen más színvonalon játszanak, mint amit a többi csapattól láthattunk eddig. Bár továbbra is tartom, hogy ez – egyéni képességeket és pillanatnyi formát tekintve – az utóbbi 20 év leggyengébb brazil válogatottja, ebben a mezőnyben ez a produkció akár a végső győzelemhez is elég lehet. Megdöbbentő látni, hogy a jelentős részben európai kluboknál csődöt mondó játékosokra épülő csapat milyen teljesítményre képes Dunga irányításával. Mivel – mint arra a bevezetőben utaltam – a mérkőzést csak részben láttam, most átadnám a szót donnelly kollégának:
„Este a selyemkendő találkozott a lópokróccal, Brazília futással és focival készült a hűvös ellen, az elefántok meg inkább fát vágtak, hogy ne fázzanak. Benito kolléga szörnyülködve hívott, miután óriási HD-képernyőn szemlélve az esetet, meg tudta volna számolni, Elano lába hány darabra törik. A spori legnagyobb kritikája, hogy a második félidőben tahó üzemmódba kapcsoló ivoárok ki tudták állíttatni Kakát - körülbelül egy fostalicska módon vezetett BLSZ III-as rangadóra emlékeztetett a meccs utolsó szakasza.”  

(Elefántcsontpart - Brazília: 1-3)

A nap magyar mesehőse:

Természetesen Saláta Kornél, aki minden kétséget kizáróan Lázár Ervin képzeletének szülöttje. Már csak azért is bízom abban, hogy a magyar válogatott még az életemben kijut egy világbajnokságra, hogy láthassam a legjobbak ellen Szörnyeteg Lajost, Nagy Zoárdot, vagy éppen Ló Szerafint is.  

 

 

A nap ötlete:

Számomra meglepő, hogy eddig nem jöttek rá az illetékesek a vuvuzela-probléma leginkább kézenfekvő, diplomatikus és politikailag korrekt megoldására. Mindössze el kellene terjeszteni, hogy egy boszorkány megátkozta a vuvuzelákat, így aki belefúj, annak eltűnik a farka.


Végül jóslatok röviden a mai meccsekre:

Portugália - Észak-Korea: 2-3

Az első félidő mindenben a sokszor megénekelt klasszikus '66-os meccset fogja kopírozni, a továbbiakban pedig az Eusebio és C. Ronaldo közötti minőségbeli különbség fog dönteni.

Chile - Svájc: 1-1

Tökéletesen kamu tipp, fogalmam sincs, mi fog történni.

Spanyolország - Honduras: 5-0

Jókor, a jó ellenfél ellen. A spanyoloknak jól jön most Honduras, önbizalom- és csapatépítő tréninget tarthatnak ma este.

 

39 komment

Címkék: vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr92097138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mourinho már nem a király 2010.06.21. 13:19:07

Végre poszt!!
A portugálok nyomtak egy buta nyilatkozatot, hogy mindegy mennyivel nyernek csak nyerjenek. (ezek szerint tudnak valami olyant, amit mi még nem, vagyis hogy a brazil testvérek megdobják őket egy ponttal)

A Chile - Svájc tippet adom, szerintem is remi lesz.

Beyonder 2010.06.21. 13:20:08

A Kedves Vezető csapatának szurkolok, ha kicsit bátrabb vagyok meg is teszem a győzelmüket (vagy legalább a döntetlent), elég szépen fizet.

toerix_ (törölt) 2010.06.21. 13:27:30

@Beyonder: én egy jó döntetlenre tettem, az is ad egy hatost :)
@rowi: bárcsak...

rowi 2010.06.21. 13:27:34

mivel dolgoznom kell, és mégicsak az elefántok inkább mint Cé-ék, ezért ott egy országos 0-0t szeretnék, hogy ne sajnáljam, hogy nem láttam

Irapuatótól Szuezig 2010.06.21. 13:27:44

jaja, é-korea behúzza. bár, ha igaz a 4 disszidens kerettag híre, lehet, csak a dönci lesz meg. de a mai nap a portugálok égéséről fog szólni.

a svájci lufi is ma fog kipukkadni.

ha a spanyolok ma nem nyernek legalább 3 góllal, akkor ők is beállhatnak a magyarázkodók sorába.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.06.21. 13:30:56

@peter135: a gugli Bendtnerre a képek között az első oldalon Téged hoz fel...hejj :)

Lacóka 2010.06.21. 13:31:53

CR kínai sárkánynak öltözött ezzel a hajjal, vagy mi a f...szösz?

mellesleg meg előre, elvtársak, feltámadás, 10 pontom van rajtuk iwiwen, utolsó reményem az a 160, amit ezzel nyerhetek

rowi 2010.06.21. 13:37:18

öööö furtunawin oddsok (mg ne krédezzétek az mi)
mehikó-uru
1: 3,8
x 1,7
2 3,85

muhaha?:D

exeaxe 2010.06.21. 13:54:12

Svájc megint maximumot fog védekezni, végtére is semmi más fontos dolguk nincs, aztán vagy rúgnak megint egy lesgólt, vagy nem - sanszos az x

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2010.06.21. 13:58:52

@imici77:
Ilyen gyakran keresel rá képekre Bendtnerről? :) nocsak.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.21. 14:06:24

@imici77: Bendtner képeket guglizni príma elfoglaltság ;-).

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2010.06.21. 14:10:41

Respect a Burzsoá Nyugdíjasok számért, hehe :D

andree 2010.06.21. 14:16:41

off: Nem tudja valaki, hol lehet összefoglaló táblázatot találni az előző szezon játékosértékeléseiből(Egy átlag is megtenné, nem kell meccsekre bontva lennie)? 1 órája próbálok valami ilyesmit találni a serie A-ról. :s

andree 2010.06.21. 14:19:21

off: Nem tudja valaki, hol lehet összefoglaló táblázatot találni az elmúlt szezon játékosértékeléseiről? 1 órája próbálok ilyet találni a Serie A-ról, de se a Gazetta-án se a goal.com-on, se sehol sem találok semmi hasonlót.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.06.21. 14:23:56

@popp: nem megy a cípőjéhez :) nem gondolod, h új mezünk lesz, inkább eladjuk :)

Tika_ 2010.06.21. 14:33:18

Még mielőtt valakiben az maradna meg, hogy szemét elefántok és jófej brazilok, azért szeretném exponálni, hogy mind a szabálytalankodást, mind pedig a másik kiállítására játszást a brazilok kezdték – az kétségtelen, hogy az elefántok durvultak.

ja, még egy dolog: már bocs, nagyon fosok ezek a fekete-fehér képek (még jó, hogy a spanyolhoz színeset tettetek, isten tartsa meg a jó szokásotokat)

1kutya 2010.06.21. 14:53:17

"a szlovákok – főleg az első gól után – valami olyasmivel próbálkoztak, ami működhetett is volna"

a semmire gondoltál?

azt tökéletesen lehozták...

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2010.06.21. 14:55:05

@Tika_: megmagyaráznád ezt a "másik kiállítására játszást" hogyan is művelték a brazilok tegnap?

sp0rt3mb3r · http://valogatottindexesek.blog.hu/ 2010.06.21. 14:56:11

Tudja valaki, mi a címe annak az aláfestő zenének, amit a félidőben az összevágott lassítások alatt játszanak? Előre is köszönöm :)

solano4 · http://nufc.co.hu 2010.06.21. 14:58:51

luzitánoknak csak kijött a lépés :(

Tika_ 2010.06.21. 15:09:12

persze: a 87. percben a brazilok szabadrúgást kaptak az elefántok térfelének bal oldalán. A kis köcsög Robinho, sunyi képpel elkérte a labdát, majd valamelyik jó fej elkezdett az alapvonaltól 10 centire egyensúlyozni a szögletzászló felé. Hogy kicsit húzza az időt. Aztán majd jól felrúgják, aztán majd jól eljátssza a nagyhalált, hogy kiállítás legyen. Ennek totál semmi értelme nem volt:
- 3 + kb. 3 hosszabbítás, kb. 6 perc volt hátra, ami nem lett volna elég a fordításra
- 2 góllal vezettek, ami megfelelt az erőviszonyoknak, így annak, hogy az ellenfelük 2 vagy több gólt rúg, kb. akkora esélye volt, mint hogy a kapusok feljön fejelni egy szöglethez és gólt ollóz
- az elefántok egyáltalán nem szögezték a kapujukhoz őket, láthatóan beletörődtek az eredménybe, tessék-lássék módon támadták a hátvédeket, elfogadták, hogy több gólt rúgni nem tudnak, csak 4.-et nem akartak már kapni
- nem egyenes kiesés volt, hanem csoportmeccs, ha a brazilok történetesen 5-3-ra kikapnak, még akkor is simán továbbjuthattak volna
Cukkolás volt, zrika, köcsögség, bárhogy akarjuk hívni. Ugyanaz a mentalitás és magatartás, amivel Keita kiállíttatta Kakát.

b.viktorio 2010.06.21. 15:27:19

azér az a 7-es akkorsem semmi, ha a vb talán leggyengébb résztvevője ellen érték el...

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2010.06.21. 15:45:24

@Tika_: Tegnap nem kommenteltem, de miért gondolja bárki is hogy Keita állíttatta ki Kakát? Sima könyökös volt egyből piros kellett volna hogy legyen. A bíró még meg is könyörült neki egy 2. sárgával, így csak 1 meccset kell kihagynia.

exeaxe 2010.06.21. 15:52:25

@Great Cornholio:
thx :)
ütésért piros jár, nem ütésért semmi; ez pedig nem semmi volt

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2010.06.21. 15:56:06

@exeaxe: Hát hogyne, nézte hogy jön kitette a könyököt kicsit lendítve, hát nem egy Martin tayloros belépő, de attól egyértelmű volt. Kivéve ha zöld sárga szemüvegen keresztül nézi az ember.

Persze akár mondhatnánk, hogy a lassítás alapján a brazil elano rúgott a elefántcsontparti talpába. tehát ott sem volt semmi.

Bedinger · http://teamusa.blog.hu 2010.06.21. 16:40:30

@Great Cornholio: Kaka állt egy helyben. Futva közelít felé, pontosan felé, vmi barom állat elefánt. Naná, hogy kiteszem a könyökömet, különben egy-az-egyben földönt a csávó. Az konkrétan mit akart? Egy tackle-t, vagy egy blockot, netán egy pancake-et? Így is lehet nézni, én is védtem volna magam...

CaBeL 2010.06.21. 17:11:38

@sp0rt3mb3r: jajaja ez engem is érdekelne!

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2010.06.21. 18:46:57

@Tika_: nem mintha olyan nagyon fontos volna, de ekkor már túl voltunk Elano és Bastos lemészárlásán. Szerintem ezek után ne mondjuk már azt, hogy a brazilok kezdték a rugdosódást, mert ez nem zöld-sárga szemüvegre vall, hanem feketére, fehér bottal...

Dr. Remus Moody 2010.06.21. 18:58:31

exeaxe meg cornholio, es ha anti-zöldsárga szemüvegen keresztül nézzük akkor? Akkor a ti véleményetek országos világos. Ha nem láttátok a meccset vagy keveritek az amerikai fotballal akkor nem kell kommentelni. Pláne nem ilyen orbitális ökörséget..

Strigo 2010.06.21. 19:05:14

Az elefántcsontpartiak nem csak aljasok, de teljesen hülyék is. Lerúgják, meg kiállítattják a brazilokat, egy már elveszett meccsen, pedig nekik az az egyetlen esélyük ha Brazília az uccsó körben megveri Portugáliát.

montipájton 2010.06.21. 19:10:12

@Great Cornholio: A te szemüvegeden át nézve csoda, hogy nem követelsz örökös eltiltást Kakának.

Semmit nem csinált a világon, szemüveg nélkül is egyértelmű, csak nézni kell hozzá. Ja nem, látni is. )))

Ronal-d'oh! 2010.06.21. 21:35:58

@Tika_: Kösz, így már teljesen érthető az a minimum két aljas talpalás, meg az undorító színészkedés és állandó megfélemlítés.

Te ezt komolyan gondolod? Akkor már inkább Fabiano duplakezezése...

Tika_ 2010.06.21. 23:01:53

@Rexfelugyelo: politikusnak készülsz, he? :) Azt írtam, hogy "a szabálytalankodást [...] a brazilok kezdték", te úgy interpretálod, hogy "a brazilok kezdték a rugdosódást". Még mondta is a kommentátor, hogy valamikor az 1. félidő végén vagy a 2. elején érték utol az elefántok a brazilokat lefújt szabálytalanságokban.
@Ronal-d'oh!: te komolyan gondolod magad? :) vagy inkább ;)
süti beállítások módosítása