Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dél-Afrika 2010 - H csoport

2010.06.06. 20:35 Garcia bőrmester

A 2010-es világbajnokság utolsó, „H” jelű csoportjához érkeztünk el  a Radio Q-val közös kedvcsináló sorozatunkban. Spanyolország Európa-bajnoki címvédőként és sokak véleménye  szerint  a  világbajnoki cím egyik fő várományosaként érkezik a vb-re. Európából Svájc, az amerikai kontinensről pedig Chile és Honduras próbálja meg kiharcolni a legjobb 16 közé kerülést. Utóbbi kettőtől kifejezetten harcos, míg a bicskásoktól megfontolt, taktikus ellenállásra számítunk. Első látásra a spanyolok továbbjutása megkérdőjelezhetetlennek tűnik, de a másik három csapat pontosan az ellenük megszerzett ponttal szerezhet lépéselőnyt a többiekkel szemben, úgyhogy minden egyes mérkőzésen kiélezett küzdelemre számíthatunk. A spanyolok esélyesként, a másik három pályázó pedig élete eredményéért fog harcolni.  Ez a csoport sem kivétel, érdemes lesz végig követni és nem lepődnénk meg, ha a spanyolok mellett  is kedvenceket találnának a sajnos semleges magyar szurkolók is.

Chile

A Zamorano-Salas csatárkettős ma már legenda, követőik még csak az út elején járnak, de nem sok hiányzik ahhoz, hogy legalább akkora örömet okozzanak a vékony ország lakosságának, mint amilyet legutóbbi világbajnoki szereplésük alkalmával. 1998-ban a legjobb 16 között egy kifejezetten élvezetes meccsen maradtak alul a brazilokkal szemben, de már korábban is több ízben letették a névjegyüket a világ legjelentősebb eseményén. Rendezőként 1962-ben a bronzéremig jutottak, 1974-ben pedig a világbajnokságok történetének egyik legbizarrabb pótselejtezőjén vívták ki az indulás jogát. A Szovjetunió elleni idegenbeli 1-1-et követően a santiagoi visszavágón házigazdaként megjelentek, ellentétben a Pinochet-féle katonai puccs miatt távol maradó ellenféllel. Chilei barátaink annak rendje és módja szerint elvégezték a középkezdést, szereztek egy gólt az üresen hagyott térfélen, majd mivel nem volt, aki elvégezze a középkezdést, a játékvezető véget vetett a mérkőzésnek és játék nélkül Chile jutott ki a világbajnokságra.

Mai keretük magját az európai élbajnokságokból ismert játékosok alkotják.  A védelemből Isla az Udinese, míg Arturo Vidal a Leverkusen rendkívül  hasznos játékosa. Matias Fernandez igazi 10-es, aki klubcsapataiban még nem igazán bizonyított, de ennek ellenére a válogatottban meghatározó szerep vár rá, különösen a válogatottságot lemondó David Pizarro hiányában. Amiért a chileiektől sokat várunk  a támadósorban szereplő Alexis Sanchez, Mark González és Humberto Suazo alkotta trió, akik egyenként és reményeink szerint közösségben is veszélyesek lehetnek bármely védelemre.

A fent említett legendák miatt, és a támadófutball reményében szorítunk a chileieknek, akik a dél-amerikai selejtezőcsoport negyedik helyén végezve kvalifikáltak a világbajnokságra.

Honduras

A tavalyi U-20-as világbajnokság kellemetlen emlékeit leszámítva nagyon kevés tapasztalattal rendelkezünk hondurasi futball tekintetében. A gyakran lesajnált,  közép-amerikai selejtezőzónából kikerülő csapatok Mexikó és az Egyesült Államok kivételével hagyományosan kevés vizet zavarnak a világbajnokságokon. A hondurasiak mindezidáig egyetlen alkalommal, 1982-ben szerepeltek az aktuális világbajnokságon, kevés sikerrel. A sors furcsa fintora, hogy a tavalyi pótselejtezőn azzal az El Salvadorral szemben harcolták ki a részvételt, akikkel  40 évvel ezelőtt a Futball-háború néven elhíresült történelmi eseménybe torkollt a labdarúgópályán kiélezett, sokkal mélyebb gyökerű ellentét.

Keretük legnagyobb sztárja az Interből és a Benficából is ismert David Suazo, aki robbanékonyságával hatalmas hasznot hajthat hazájának, egyénieskedő hajlamán viszont finomítani kellene, ha komoly nemzetközi karriert szeretne befutni. A hátvédsorig különösebb gondjuk nem lehet, hiszen Wilson Palacios, Edgard Alvarez és a válogatottsági rekorder Amado Guevara személyében remek játékosok alkotják a középpályássort.  A közvetlen védelemben viszont komoly gondot okozhat a tapasztalat hiánya, hiszen amellett, hogy európai  élcsapatokban egyetlen hondurasit sem találunk, van, aki a kínai másodosztályból érkezik a vb-re, míg van, aki klub nélkül harcolta ki a kerettagságot.
Védekezésbeli hiányosságaik csúnyán visszaüthetnek a sokkal rutinosabb ellenfeleikkel szemben, így a hondurasiakat a csoport utolsó helyére várjuk. A spanyolokkal szemben nem lesz reális esélyük, és valószínűleg a szervezettebb svájciak és a komplettebb csapat benyomását keltő chileiek ellenében sem.

Svájc

Igen langyos selejtezőcsoportból sikerült a bicskásoknak egyenes ágon kiharcolni a világbajnoki részvételt. Ha belegondolunk, ebből a csoportból bárki kijuthatott volna. Persze bárki alatt nem a Szélesi-Vanczák-féléket értjük…

A gyenge kezdés után (döntetlen Izraellel és Lettországgal, kínos bukó a mi Zsigmond királyunk „késői leszármazottaival” hazai pályán) a hat évvel ezelőtti Európa-bajnokot utasították maguk mögé.

Nézzük a keretet (első ránézésre bevalljuk, nem gondolnánk, hogy ez a 23 fiatalember egy azon állam polgára, és ez az ország ráadásul Svájc)!

Kapusposzton VB-szinten is vállalható játékosuk van. Diego Benaglio tavaly behúzta a salátástálat a Wolfsburggal, és idén is megbízhatóan jól teljesített a mostanra már középcsapattá szelídülő farkasoknál.

A védelem (Sender)oszlopa az a játékos, akiről édesanyja sem gondolta volna, hogy az Arsenalt és Milant fogja egyszer majd „erősíteni”. Mellette jobbra egyetlen spílerként a laziós Lichtsteiner szaladgál, akiben benne van a potenciál, hogy jól muzsikáljon a VB-n. Komoly hiányzó a sorban a masszív bundesliga-tapasztalattal bíró, és igen jóképű (Cro) Magnin.

A középpályán ma már nem osztogatnak Sforzák, hanem középszerű Inlerek és Behramik. A kreativitás angol módiként a középpálya szélére szorult, Kroos Barnetta személyében, akit magunk jó futballistának tartunk.

A csatársort azzal kezdjük, hogy Derdiyokról nem akarunk semmit sem mondani. Ellenben a Yakin-Frei páros régi jó motoros, egyikük már a popszakmában is bizonyított.

A svájci szurkolók a 2008-as EB-n is Freitől várták a gólokat, amiben az első csoportmeccsen összeszedett sérülése akadályozta meg, és ezzel együtt csapatát is a továbbjutásban. Attól tartunk, hogy esetleges kiválása esetén ez Dél-Afrikában sem lenne másként. Svájc ugyanis régóta független ország, az igazi szabadságot azonban Szabad Sándor jelentené nekik. Még annyit a csatárokról, hogy mindenki tegye a szívére a kezét, és mondja meg őszintén, hogy tudta-e, hogy a jónevű N'kufo svájci!
Továbbjutásuk nem lenne meglepetés (bár ha nem figyelnek, helvéthetik), ugyanakkor reméljük, hogy ez mégsem sikerül nekik, mert akkor jóeséllyel megdöntenék a legrosszabb kieséses VB-meccs általuk és Ukrajna által tartott rekordját.

Spanyolország


A nagy esélyes, vagy mégsem?! A kérdés az, hogy vajon ezen a világbajnokságon a spanyol válogatott végre beváltja-e a hozzá fűzött reményeket. Európa-bajnokként érkeznek a tornára, ugyanakkor ne feledjük el, hogy az Armada még sosem nyert felnőtt vb-t, mindössze két Európa-bajnoki elsőséggel büszkélkedhetnek 1964-ből, és 2008-ból.

Az Ibériai-félsziget (egyik) válogatottját már-már kikiáltották örök vesztes csapatnak, hiszen az utóbbi 15-20 évben semmi kiemelkedőt nem sikerült elérniük, pedig világsztárok hiányában sosem szenvedtek, elég csak Santillana, Butragueno, Hierro, vagy éppen a kapuslegenda Zubizarreta nevét említeni.

Valamiért az embernek jelen helyzetben mégis az az érzése, hogy most odaérhetnek. Egyrészt: ez a válogatott gyakorlatilag négy éve együtt játszik, továbbá az Európa-bajnoki kerethez képest csak erősödtek, igaz nem játékos poszton, hanem a szövetségi kapitány személyében, merthogy Luis Aragonest az EB után Vicente Del Bosque váltotta a kis(nagy)padon, és amennyiben az elődöt jó edzőnek tartottuk, akkor az utódot egyenesen brilliánsnak lehet nevezni.  Amíg a spanyol nép nagy részét egyenesen felháborította a Real Madrid legendájának, azaz Raulnak a mellőzése, addig a „Nagy Bajusz” eddigi regnálása alatt senki meg sem kérdőjelezte válogatási elveit – sokat mondó. Pedig hiányzó akad bőven, mert példának okáért a Királyi Gárda szurkolói közt azóta is visszasírt edző szemrebbenés nélkül kihagyta az utazó keretből a két évvel ezelőtti kontinentális tornán diadalmaskodó csapat egyik legfontosabb láncszemét: Marcos Sennát. Nagyon nem főhet a feje a kedves mesternek, mert a pótlására nem más az elsődleges kiszemelt játékos, mint Xabi Alonso, de ha esetleg valami katasztrófa történne a Real Madrid klasszisával, még mindig ott van a Barcelona saját nevelésű játékosa Busquets, aki nem mellesleg az utóbbi két évben mindössze hét (!) trófeát nyert az UEFA által a „Világ Legjobb Csapata” címmel ellátott Barcelonában. A csapat gerincét – csak úgy, mint két éve – most is a három nagy, vagyis a Barcelona, Real Madrid, és a Valencia adja a kezdőcsapatnak, amennyiben a Casillas – Ramos, Puyol, Pique, Capdevilla- D. Silva, Xavi, Xabi Alonso, Iniesta – Torres, Villa kezdőcsapat lép pályára, amire azért nagy tétben lehet fogadni. A két évvel ezelőtti kerethez képest hét új játékos található a Selecciónban, bekerült Javi Martinez, és Fernando Llorrente az Athletic Bilbaoból, Jesús Navas a Sevillából, Mata a Valenciából és persze a fentebb már említett Sergio Busquets, az új katalán sztár Pedro Rodriguez – aki nem mellesleg klubszinten a létező összes tornán betalált egyedülállóan a világon (!) - és a háromszoros Zamora-díjas Victor Valdés. Utóbbiról érdemes megjegyezni, hogy a 28 éves, vitathatatlanul tehetséges kapus pechjére egy országban született Iker Casillasszal, és Pepe Reinával, ugyanis jelenleg olybá tűnik, a hierarchia úgy diktálja, hogy csak harmadik számú kapusként érkezik Dél-Afrikába.

Az esélyesség terhe nyomaszthatja, persze a Roja Furiát, de mesterüket ismervén a legkevésbé ez vetheti vissza a csapatot, elég csak annyit említeni, hogy az utolsó 47 mérkőzésén az Armada mindössze egy mérkőzést veszített, igaz az a meccs a Konföderációs Kupa elődöntője volt, és nem egy világverő csapattól kaptak ki, hanem az amerikaiaktól. Ne feledjük, hogy amennyiben továbbjutnak csoportjukból, ami azért prognosztizálható, már a csoportkör után klasszis gárda várhatja őket a G csoport kvartettjéből: Brazilia, Portugália, vagy Elefántcsontpart, mert illúzióink ne legyenek, Észak - Korea nem valószínű, hogy beleszól a továbbjutási kérdésekbe.

Szögezzük le: Spanyolország a világbajnokság egyik legnagyobb esélyese, és ha azt a játékot mutatják, mint 2 éve Európában, akkor nem sok csapat állíthatja meg őket. Az örökérvényű szólást, azonban ne feledjük: egy meccsen mindenki verhető.

70 komment

Címkék: vébé válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr162061216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

poolfanati 2010.06.06. 20:51:05

9 pontot és 12-0-ás gólkülönbséget várok a spanyoloktól a csoportban. egyébként villa és torres társgólkirályok lesznek 5-5 góllal. (de klose is 5-öt szerez:))

England win The Ashes! 2010.06.06. 20:55:05

Hű, micsoda ömlengés várható ehhez a poszthoz!

madbalee 2010.06.06. 21:04:05

@Dr Jozef Vengloš: Messi is bekerül majd a kommentekbe;)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.06. 21:22:51

Na hallgatom a rádióműsort, valaki szólhatna a műsorvezető srácnak, hogy a hiphop csajszlik neve nem Salt 'n' Pepe, hanem Salt 'n' Pepa.
on.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.06. 21:27:59

Sajnálom, hogy Pizarro nem játszik a vébén, mert bírom játékát, de legalább kipihenten kezdi a szezont a Romában.

TheSt!g 2010.06.06. 21:30:04

Garcia, ezt ugye nem gondoltad komolyan? Xavi, Iniesta, Silva, Xabi Alonso középpálya, ahol Xabi lesz a vkp? Dunga sírva fakadna örömében, ha a spanyolok így állnának ki a brazilok ellen.
Busquets fog azon a poszton kezdeni sokak örömére.

rizla 2010.06.06. 21:37:03

én lennék az utolsó, aki irtózik egy kis madrid-fricskától, de ez nem nagyon állta meg a helyét garciától

rizla 2010.06.06. 21:37:40

@rizla: (mármint a rádióműsorban)

rowi 2010.06.06. 21:39:10

így első blikre ez a VB nálam 5/6 esélyes kb. sorban: HOL, ESP, BRA, ENG, ARG/GER

a spanyoloknak az lesz a mázlijuk, hogy nekik könnyű csoport után a portugál-elefántból kell elintézni az egyikat (de Drogba nélkül ez inkább a szomszédok lesznek) az elődöntőhöz meg egy olaszt kell verni

ennél barátságosabb sorsolása a nagyok közül csak az angoloknak van

rizla 2010.06.06. 21:50:43

@Garcia bőrmester: hogy vdb szerinted nagy dolgot vitt véghez a "csapongó" real madriddal. 98-ban is győzött a madrid, pedig nem del bosque volt az edző. eléggé összekavartad a dolgokat a poén kedvéért.

neeskens 2010.06.06. 21:53:07

A spanyolokat minden bizonnyal csak egy Inter típusú csapat tudja megállítani, nem azért mondom, de a brazil elhárításban ott tevékenykedik majd Cesar, Lucio és Maicon.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.06.06. 21:54:27

@rizla: Szerintem megfér az itt, pláne, hogy nagy eséllyel találkoznak a spanyolokkal.

Garcia bőrmester 2010.06.06. 22:00:38

@rizla: persze, meg régen is többször, de igazad van :)

rizla 2010.06.06. 22:03:31

@Garcia bőrmester: a lényeg annyi, hogy akkor nem az a közeg volt jellemző a madridra, mint most, tehát nem lehet aláhúzni, hogy EZZEL A MADRIDDAL BL-t nyert

raoul_duke 2010.06.06. 22:09:37

Dale-dale-dale bicolor!

horas 2010.06.06. 22:18:06

A spanyolok egyik legnagyobb esély önmaguk lesznek,ahogy általában.
A spanyolokon már régebben írtam egyetlen egy hibapontot látok a mentalitásukat.
Hiányzik belőlük az aggresszió és a kegyetlenség.
Ez üthet vissza és ha Barca módra túlfüzerezik a semmit.
Ahogy két éve is szabályosan emgijdetek az Olaszoktól pedig annál a válogatottnál nem 11-esekkel voltak már jobbak akkor is.

"Keretük legnagyobb sztárja az Interből és a Benficából is ismert David Suazo, aki robbanékonyságával hatalmas hasznot hajthat hazájának, egyénieskedő hajlamán viszont finomítani kellene, ha komoly nemzetközi karriert szeretne befutni."

Ez tetszik,nem gondoltam volna,hogy Suazo-val kapcsoltaba bárki is naprakész.
Igen amúgy szerintem alapvetően egy remek játékos,viszont igen ez az egyénisekedő jellem megvan,hiányzik a küzdő szellem,rendre elesik egy párharc közben,amúgy technikailag teljesen rendben van.Sokan bűngyenge játékos tartják ami részben igaz is de kvalitásai meglennének ahhoz,hogy remek játékos legyen.
Az Inter-ben én szélsőként játszattam volna mert csak elkellett volna rúgnia a labdát bárki mellett nincs akit nem futna le és labda sincs amit ne érne utól.Állítólag valamikor az Olimpiára valami váltó futásra nevezve is volt,valami iylesmit hallottam róla.
Nagy karriert nem fog befutni már elmúlt 30 és az Inter-való jgelés nagyon rosszat tett neki nem találja a formáját,ebből Cagliari lesz jövőre.

horas 2010.06.06. 22:18:58

"spanyolokra a legnagyobb veszélyt önmaguk jelentik"
az első mondat nemtudom hogy sikerült ilyenre...
:)

Orvenyhivo 2010.06.06. 22:26:54

Spanyol-chilei továbbjutást remélek (tulajdonképp örülnék, bármelyik is nyerne a végéb, bár egy uruguayi győzelemnek még inkább :) ), de inkább spanyol-svájci továbbjutásban hiszek.

2010.06.06. 22:33:40

4 darab mérkőzés kimenetelében vagyok biztos az első fordulóban:
Anglia nyer, mert Capelloval kiegészülve végre feje is lett az oroszlánoknak, bár az amerikai csapat a csoport második legerősebb együttese azért szerintem az angolok így is 9 ponttal csoportelsőként jutnak majd tovább.
A németek erős csoportba kerültek így nincs kecmec, nem hagyhatják a döntést Ghána vagy Szerbia ellen, mivel mindkét csapat sokkal erősebb mint a kenguruk, muszáj lesz behúzni az első meccset a 3 pontért. A szerb együttes ellen simán belefuthatnak egy zakóba is ha a tornára a balkáni fenegyerekek összeszedik magukat.
Új-Zéland - Szlovákia meccs is egyértelmű vendég győzelem, ha az unszimpatikus szomszédaink tovább akarnak jutni, kötelező győzelemmel kell kezdeniük a viadalt.
Spanyolország- Svájc meccse is egyértelmű eredménnyel kecsegtet Garcia bőrmester kiválóan fogalmaz: "Spanyolország a világbajnokság egyik legnagyobb esélyese, és ha azt a játékot mutatják, mint 2 éve Európában, akkor nem sok csapat állíthatja meg őket."

raja ram 2010.06.07. 00:00:34

Milyen érdekes, hogy most megy a TV-ben a Panchóról szóló film, melyben a spanyol labdarúgás nagyjai emlékeznek vissza a spanyol válogatott régi erősségéről - Puskásról.

horas 2010.06.07. 00:16:00

@VÉ: Hagyjuk az okoskodást az USA-nak sikerült már egyszer.
És az USA-nál vannak megátalkodottabban védekező válogatottak is.
Spanyoloknak most saját fejükön kell majd túllépni,mert papíron télleg egyértelműen jobbak még a holland és a brazil válogatottnál is.
@raja ram: Puskás Hungary jó kis igényes film lett nem az abuta ömlengős magyar buzulás.
Amúgy rendkívül szimpatikus egy egyszerű emberke volt és számomra meglepő,hogy mekkora sztár volt már akkoriban,hogy már akkoriban létéezett ekkora istenítés egyáltalán.
Vannak részek a filmben ahol megkönnyeztem az öreget.

horas 2010.06.07. 00:20:02

@horas: Amúgy ami még feltünő volt nekem,hogy szinte az összes magyar rassz domináns része volt a személyiségének.
A tipikus magyar jellemvonások elegye volt az öreg.

dinamo vodka 2010.06.07. 00:36:51

már bocsánat, de azon a szovjetek nélküli pótselejtezőn csak egy lesgóllal jutottak túl

raja ram 2010.06.07. 00:41:40

@horas:

Én most láttam először ezt a filmet és én is megkönnyeztem. Puskás az igazi focista. Egy egyszerű külvárosi srác, akit mindenhol a világon szerettek.

2010.06.07. 01:11:42

@horas: az USA-nak sikerült már egyszer.
mire gondolsz?

raja ram 2010.06.07. 01:19:14

@VÉ:
gondolom arra, hogy megverték a spanyolokat.

CaBeL 2010.06.07. 04:41:11

tényleg kibaszott mérvadó egy bohóckupa. (konf)

szbszig 2010.06.07. 05:15:30

A hondurasiak kvalifikációjára tett megjegyzés nem túl pontos. Egyrészt nem pótselejtezőt játszottak, hanem csak simán az utolsó körben utaztak Salvadorba, másrészt pedig nem is az volt a lényeg, hogy ők győztek, hanem hogy az esélyesebb és továbbjutásra álló Costa Rica-iak a párhuzamos meccs 95. percében bekaptak egy buta gólt a már rég kijutott amerikaiaktól, és ezzel az utolsó pillanatban kiejtették saját magukat, és továbbjuttatták Hondurast. (Azaz pótselejtezőre kényszerültek Uruguay ellen, de a dél-amerikaiak ellen reális esélye egyik közép-amerikai csapatnak sem nagyon volt.)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2010.06.07. 08:34:27

@dinamo vodka: Saját térfelükről indultak, szóval nem volt les. :)

mickeyknox 2010.06.07. 09:22:35

bőrmester, a svájci rész kiadtad pote alvállalkozónak? csak a "zseniális" szóviccekből gondolom :)

Leon Osman 2010.06.07. 10:12:14

Én ismerem N'kufot, a focimenedzser régóta sztárolja. Remélem kiesnek a spanyolok, hajrá angolok. Innen meg svájc...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.07. 11:36:51

Ez a 47 meccsen 1 vereség valami brutális. Az Aranycsapat óta válogatottnak nem volt ilyen mérlege. Ugyanakkor az is igaz, hogy pont abból az 1-ből kell a spanyoloknak a legtöbbet tanulniuk, ha nyerni akarnak.

Remélem, a csoport másik továbbjutója Chile lesz, és a '98-as meccsel ellentétben meglepetést okoznak a braziloknak. De ne szaladjunk ennyire előre.

Sath 2010.06.07. 11:55:24

helvéthetik.......ÁÁÁÁÁÁÁ

piros lap. :)

Tika_ 2010.06.07. 12:53:58

Azért durva ez az „egy meccsen minden kiverhető” megállapítás – főleg a legvégére :|. A Barnetta-Kroos-os és Cro Magnin-es poén tényleg jó volt :D. Viszont a bicskásoknál inkább valami dél- vagy közép-amerikai csapatra asszociálok.
Számomra abszolút kivételes ez a csoport, mert ebben vannak a spanyolok :).
@horas: a többi se sikerült igazán… :s

balu11 2010.06.07. 13:07:14

@Tika_: egyetértve a (talán kicsit általánosító) megjegyzéseddel, gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy ebben a csoportban vannak a spanyolok, meg három bicskás :)

egyébként sztem a várakozásoktól talán eltérően ebben a csoportban lesznek a legjobb meccsek - úgy értve, hogy nem 1-2 mérkőzés lesz csak élvezhető, hanem akár 5-6

persze ehhez az eredmények megfelelő alakulása is kell - itt jegyezném meg, hogy az a megérzésem, hogy a spanyolok nem 9 ponttal nyerik a csoportot, és ez (ahogy Garcia is írta) lehet a mérleg nyelve a másik három csapat között

ja, és hajrá Honduras! :)

_norbee (törölt) · http://www.liverpoolfc.tv/ 2010.06.07. 13:31:07

"A közvetlen védelemben viszont komoly gondot okozhat a tapasztalat hiánya, hiszen amellett, hogy európai élcsapatokban egyetlen hondurasit sem találunk, van, aki a kínai másodosztályból érkezik a vb-re, míg van, aki klub nélkül harcolta ki a kerettagságot."
Én azt mondom, Maynor Figueroa! (Wigan Atlethic) És nem is olyan rossz a gyerek.

Garcia bőrmester 2010.06.07. 13:36:54

@Schweini: ő élcsapatban játszik vagy tapasztalt? egyébként valóban nem rossz

_norbee (törölt) · http://www.liverpoolfc.tv/ 2010.06.07. 13:44:47

@Garcia bőrmester: 27 éves, 66-szoros válogatott és közelít a 100. meccséhez a Premier League-ben. Amúgy meg irtó nagy gólokat tud vágni a saját térfeléről. Elég tapasztaltnak mondanám. :P

_norbee (törölt) · http://www.liverpoolfc.tv/ 2010.06.07. 13:46:40

@Garcia bőrmester: meg Victor Bernardez, az Anderlecht defenderje (42 vá. meccs), nálam FM-ben jól nyomta. XD

Garcia bőrmester 2010.06.07. 14:00:13

@Schweini: jaja, ezeket a neveket én is ismerem, de a legjobb 16 közé jutásért játszanak egy világbajnokságon, amihez mérten ők is tapasztalatlanok

horas 2010.06.07. 14:57:19

@Tika_: Jaj.Mi az láttál benne rációt és nem tetszett...
:)
Istenem,szinte sugárzik a frusztráció a betűjeidből...
:)
Hev a nájsz déj.

_norbee (törölt) · http://www.liverpoolfc.tv/ 2010.06.07. 15:58:30

@Garcia bőrmester: Viszont ebben a csoportban szerintem annyi esélyük van továbbjutni, mint Chilének vagy Svájcnak. Csak azt akartam mondani, h nem tűnik olyan tapasztalatlannak ez a csapat. Nem a cikket akartam kritizálni, mert amúgy nagyon tetszett. Gratula. ;)

Garcia bőrmester 2010.06.07. 16:05:44

@Schweini: szerintem meg nekik kicsit kevesebb van, mint a másik kettőnek, de ebben nyilván lehet eltérés a véleményünk között, gondolom majd a hondurasi nst-n is megy a vita, hogy mi vagy a finnek szerepelünk jobban a következő selejtezőkön :)

Althedokan 2010.06.07. 16:20:06

@horas: akkor már hev ö nájsz déj... na mindegy:D amugy nekem tetszett a beszólása, inkább próbálj valami viccessel replikázni, ehelyett a szar duma helyett...

Garcia te meg igencsak humoros hangulatban találtad magad... megjegyzem nekem tetszenek ezek a hihetetlen agyament poénok mint pl. helvétjetik... de azért...
tréfarépát reggeliztél???:D

horas 2010.06.07. 16:52:16

@Althedokan: Bekaphatod te is.:)
Elég vicces?
Ezt gondolom miért kéne bármit is replikáznom...

Elmagyaráztam a spanyolokból szerintem hiányzik egy bizonyos fajta mentalitás nem véletlen,hogy szinte mindenkor az egyik legerősebb játékos állománnyal utaznak VB-kre EB-kre Vb sosem nyertek Eb is csak kétszer.

Na kielégítő okostóni?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.06.07. 17:07:14

@horas: Szerintem rossz felől közelíted, eleve túlzás általánosságban kijelenteni egy népről, mondjuk a spanyolokról, hogy hiányzik belőlük bizonyos fajta mentalitás. Állításodnak ellentmond az is, hogy klub szinten elég sok mindent nyertek-nyernek a spanyolok, ehhez képest egy USA elleni konföd kupa elődöntő halovány ellenérv.

Az tényleg érdekes kérdés, hogy jobbnál jobb nevekből álló válogatottjaik miért nem értek el klubjaikhoz hasonló sikereket. Erre egy katalán ismerősöm azt mondta, hogy azért,. mert Spanyolországban a klubok elsők. Részben, mert nem is egy egységes nemzet él Spanyolország területén. Természetes, hogy egy katalánnak a Barca a legfontosabb - a klub jelmondata is ezt szimbolizálja -, egy baszknak az Athletic, egy galíciainak meg mondjuk Celta.

Persze lehet, hogy az EB-győzelem hozta meg ezügyben az áttörést, amikor Madridban, Barcelonában vagy Bilbaoban egyarán az utcár vonulva ünnbepelték a Selecciont.

horas 2010.06.07. 17:28:40

@popp: Én nem törvényszerűségként mondtam csak mint észrevétel,eshetőség.
Az,hogy a beszélgetés ilyen beszólogatós mederbe csordogált át szerintem arról nem én tehetek.

@VÉ:Csak annyi,hogy ha "azt a játékot mutatják mint az EB-n akkor nehezen állítják meg őket..."
Erre csak annyit írtam,hogy nálam ez nem ilyen egyértelmű mert egy elég szárnyszegett Olasz válogatottól érzésem szerint túlságosan is tartottak,
arról nem beszélve,hogy az domináns európai csapatok közül sem a franciák sem a már említett olaszok nem az a tőlük megszokott szintű válogatottal voltak jelen és németek a sikerek ellenére már egy ideje nem azt a kalibert képviselik mint régebben.Megérdemelt volt az Eb cím de azért annál az Olasz válogatottnál szerintem nem csak tizenegyesekkel voltak jobbak mégis a lutriig fajult a dolog,ahogy ez ismét megtörténhet és itt jön be az amire gondolok,hogy a spanyolok mentálisan nem olyan erősek mint mondjuk egy mindenkori olasz francia brazil válogatott a németek meg szinte felesleges is megemlíteni...

Althedokan 2010.06.07. 17:29:45

@horas: hát nem sikerült viccesnek lennie... Ha nem gondolod hogy replikáznod kellene akkor ne is...

egyébként nem az állításoddal vitatkoztam, csak megpróbáltam felhívni a figyelmedet, hogy őrizd meg a méltóságodat, ami persze nem sikerült, de ez már nem rajtam múlt...

köszi

Tika_ 2010.06.07. 17:55:25

@balu11: „ebben a csoportban vannak a spanyolok, meg három bicskás :)” ez marha jó :)))))
@horas: Igen, ez jogos. Frusztráció, vagyis csalódás: korábban kifejezetten jó meglátásaid voltak, de akkor végre megértettem, hogy mostanában már azért hiba rációt belelátni a kommentjeidbe, mert neked ez nem célod :)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.07. 18:06:59

Nem értem, mi bajotok van horas-szal, én bírom a kommentjeit.

Most is értem, amit ír; a lúzerfaktor még belejátszhat, hogy a spanyolok a keret erejéhez méltón szerepeljenek. Mondjuk én inkább a "kishitűség" szót használtam volna. És ez valóban csak válogatott szinten (volt?) érvényes rájuk, hiszen klubcsapataik minden más országénál több trófeát gyűjtöttek be. Ebben persze közrejátszhat az is, amit @popp: pedzeget: Spanyolország sohasem volt nemzetállam. Érdekes különben, hogy mintha pont a globalizáció eljöttével találtak volna magukra, és külön figyelemreméltó, hogy szinte az egyetlen olyan válogatott, amelyből hiányoznak a honosított, "külföldi" játékosok. (Pedig korábban pont náluk volt az átlagnál több ilyen, ha Puskásék korára gondolunk.)

Vul-Kahn 2010.06.07. 18:14:33

1. Eren Derdiyok egy irgalmatlanul jó csatár, ezt nemhogy le lehetett volna írni, hanem le KELLETT volna.

2. Normális svájci szurkoló annyira várja Freitől a gólt, mint a német Klosétól. Vagyis kurvára nem. Én nagyon bírom a srácot, és én lennék a legboldogabb, ha rámcáfolna, de teljesen egyértelmű, hogy már csak a neve miatt kezdő. Derdiyok, N'Kufo, Bunjaku, mind3 veszélyesebb csatár nála ma már (+Hakan Yakin). Szerintem ha Alex lő gólt a tornán, akkor az 11es lesz.
(De mondom, ne legyen igazam, és lőjön 8at! Akcióból. Meg Klose is :)

3. Magnin nem fog hiányozni, ott van a keretben, bár sanszos, hogy csak csere lesz.

4. Blaise N'Kufo Fußballgott. Tudni azt, hogy svájci, az alapműveltséghez tartozik.

Mindezekkel együtt én a chileiek továbbjutására számítok a 2. helyen, mert egy olyan védelmet, amiben ott van Senderos, az ilyen Humberto Suazo-féle zsugabubusok megeszik reggelire. A spanyolok természetesen habkönnyű 9 ponttal csoportelsők.

Azért maradok hű szurkolója a Schweizer Nati-nak, egyértelműen ők a második csapatom, szóval jó lenne ha borsot tudnának törni ezeknek a latin ripacsbandáknak az orra alá.

Csörszike 2010.06.07. 18:32:58

@Vul-Kahn: A 23-as svájci keret:
kapusok:
Diego Benaglio (VfL Wolfsburg), Johnny Leoni (FC Zürich), Marco Wölfli (Young Boys)
védők:
Mario Eggimann (Hanover 96), Stephane Grichting (Auxerre), Stephan Lichtsteiner (Lazio), Philippe Senderos (Arsenal), Christoph Spycher (Eintracht Frankfurt), Steve Von Bergen (Hertha BSC), Reto Ziegler (Sampdoria)
középpályások:
Tranquillo Barnetta (Bayer Leverkusen), Valon Behrami (West Ham United), Gelson Fernandes (St. Etienne), Benjamin Huggel (FC Basel), Marco Padalino (Sampdoria), Pirmin Schwegler (Eintracht Frankfurt), Goklan Inler (Udinese)
csatárok:
Eren Derdiyok (Bayer Leverkusen), Alexander Frei (FC Basel), Blaise Nkufo (Twente Enschede), Hakan Yakin (FC Luzern), Xherdan Shaqiri (FC Basel), Marco Streller (FC Basel)

itt bizony nincs magnin...

akinek meg nkufo a futballisten, azzal kár vitatkozni...

Vul-Kahn 2010.06.07. 18:48:08

@Csörszike:
www.weltfussball.de/teams/schweiz-team/wm-2010-in-suedafrika/2/

Spycher nincs, Magnin van. És egyébként Streller sincs, és Bunjaku van. Te valami régit nézel.
Amúgy meg a faszom se akart vitatkozni veled, szóval nemtom mire kaptad fel a vizet...

Rekordvizemeister · http://www.schalke04.hu 2010.06.07. 19:13:16

@Csörszike: ezekből max a Wölfliből meg a Lichtensteinerből nézem ki, hogy a Stüszi vadász, vagy Tell Vili direkt leszármazottja lehet.

A hazaiak túl gazdagok az élsporthoz, vagy az immigránsok alkalmasabbak? Ezt mondjuk akár a német csoportban is megkérdezhetném, ilyen Aogo, Boatengek között.

Harald hardrode 2010.06.07. 20:58:04

@Rekordvizemeister: még jó hogy Kuranyi nincs kint, mert ő sem Madarász Vilmos egyenes ági leszármazottja :-D
Amúgy meg még egy pár név: Ziegler, Von Bergen, Schwegler, Huggel, Eggiman, Grichting. Nekem ezek eléggé germán neveknek tűnnek, az olasz és francia neveket most nem boncolgatnám, (rétorománt plán nem), mert ahhoz nem értek. Szóval őket is elérte a török invázió és a felmelegedés, de annyira még nem vészes, mint a francia, vagy egy német U válogatott.

zsakfos 2010.06.08. 09:28:23

Nem nagyon került még itt szóba,de érdekes lesz,hogy a csapatok miként fognak tudni alkalmazkodni a különböző városok-stadionok eltérő éghajlati viszonyaihoz. Ráadásul a 3 csoportmeccsen mindenki máshol játszik, utazgatni fognak,-a korábbiakkal ellentétben- nem lesz mellérendelve 2-2 város 1-1 csoporthoz.
Lesz meccs 1800 méter magasan, szubtrópusi, mediterrán égövben, valahol 5 fok lesz, valahol 25, valahol esős, valahol száraz az időjárás....

_norbee (törölt) · http://www.liverpoolfc.tv/ 2010.06.08. 10:29:07

@zsakfos : Akkor ráadásul a Jabulani még a 11 éghajlati övet is szimbolizálja. =))

Csörszike 2010.06.08. 12:43:33

@Vul-Kahn: hát, lehet, h régit néztem, kábé 1 hetes...
nem kaptam fel a vizet, csak nagyon semmilyen csapatnak tartom svájcot, és mint ilyet nem komálom őket. a 94es csapatot pl szerettem, chapuisat-val, knuppal, sforzával, sutterrel...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.08. 23:55:04

Közben lengyel barátaink megmutatták, hogy hat gólt egy sztárcsapattól akkor is lehet kapni, ha egy csapat viszonylag tisztességesen odateszi magát...

zsakfos 2010.06.09. 11:06:57

@Csöncsön:
Nem hiába lengyel-magyar két jó barát:)
Egyébként kíváncsi lennék milyenek most az ottani visszhangok...főleg annak fényében, hogy 5.-ek lettek a selejtezőcsoportjukban azért a nem túl acélosnak mondható szlovák, szlovén, cseh, észak-ír négyes mögött...

t.o.d. 2010.06.09. 15:38:50

1. ESP
2. CHI
3. SUI
4. HON
süti beállítások módosítása