Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Dél-Afrika 2010 - G csoport

2010.05.30. 17:31 Garcia bőrmester

Elérkeztünk az idei világbajnokság utolsó előtti csoportjához, a „G” jelű kvartetthez, ami az egyik legerősebb és legérdekesebb négyesnek ígérkezik. Az egyik legnagyobb favorit Brazília mellett, Portugália, Elefántcsontpart és Észak-Korea található ebben a csoportban. Brazília kiesése ugyanakkora szenzációt jelentene, mint az ázsiaiak továbbjutása, míg a másik két csapat felé alapvető elvárás lesz a kieséses szakaszba történő továbblépés. Olyan csoport ez, amelyben minden egyes mérkőzésnek hatalmas jelentősége van, mert az Észak-Korea elleni mindenkinek kötelező győzelem, nekik maguknak élet-halál harc, míg a többi mérkőzés óriási rangadó. Ráadásként az sem mindegy, hogy hányadik helyen jut tovább az adott csapat, mert abban a csoportban, amelynek továbbjutóival találkoznak a legjobb 16 között, ott található az Európa-bajnok spanyol válogatott is.

Brazília (FIFA világranglista 1. helyezett)

Elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a széles közvélemény számára, lehet akármilyen jó Argentína vagy bármely európai rivális, fociban a brazil olyan, mint csókban a francia vagy mintás pulóverben a norvég: legalább hallomásból mindenki úgy tudja, hogy az a csúcs. Legfeljebb az aktuális világbajnok legyőzése vetekedhet a mindenkori brazil válogatott felett aratott siker értékével, de az meg elég gyakran Brazília. Eddig ötször nyerték meg a világbajnokságot, és ők az egyetlen nemzet, amelyik mindegyik eseményen részt vett.

Hihetetlen mennyiségű tehetséges játékossal rendelkeznek, akik közül a legtöbben szegény sorból álmodoznak európai futballkarrierről és válogatott mezről. Az aktuális szövetségi kapitány feladata mindenekelőtt megnyerni a világbajnokságot és egyébként minden mást, amin a válogatott elindul. A brazilok megítélését az is árnyalja, hogy nem lehet ám csak úgy simán megnyerni a vb-t, káprázatosan is kell hozzá játszani minden egyes meccsen. Volt már a történelem során olyan brazil válogatott, amely csodásan játszott, de nem nyert, volt amelyik brillírozott és nyert, de az is igaz, hogy a Dungát is soraiban tudó 1994-es csapat szürkébb játékosokkal (főleg a most is kritizált középpályás-sort értjük ezalatt) győzni tudott, míg mondjuk a ’90-es unalmas selecao leégett. Ember legyen a talpán, aki eldönti, melyik éppen az üdvözítő módszer. Dunga sokkal inkább ember a talpán, mint Maradona vagy Domenech, így hármuk közül ő az, akit előzetesen a legkevésbé mernénk kritizálni a válogatási elvei miatt. Az viszont fix, hogy ő inkább az 1994-es keret összetételéhez alakított ki hasonlót, ahol a középpályán Dunga, Mauro Silva, Zinho, Mazinho és Rai kaptak lehetőséget, akik közül egyik sem volt labdazsonglőr. Ilyenekkel most is tele van a keret, Gilberto Silva, Kléberson, Felipe Melo, Elano nagyjából ugyanazt tudják, Kaká pedig egy sokkal jobb Rai, de idén (talán inkább 2 éve) nem futballozott jól. Akkor lesz a probléma, ha arra lenne szükség, hogy valaki kicselezzen egytől négyig terjedő tetszőleges számú embert, de legalábbis ezek mind köré gyűljenek, mert félnek tőle. Ezért óriási baklövésnek tűnik Ronaldinho kihagyása a keretből. Hangsúlyozzuk, hogy ez egy keret, ami 23 főből áll, és lehet, hogy Ronaldinhónak a padon jutna hely, de ő nem az a fajta, aki nem szívesen állna be 30 percre, mondjuk Észak-Korea ellen 0-0-nál, hogy amíg autogramot kérnek tőle az ellenfelek, addig a többieknek legyen területe gólt szerezni. Annak a lehetőségét ekkor még fel sem vetettük, hogy mi történik, ha Kaká megsérül. Nagyon meredek húzás erre az esetre Robinhóval vagy Baptistával válaszolni.

Idén a védelem a brazil keret legerősebb része. Julió Cesar, Maicon és Lúcio világlasszisok és a többi védő is egytől-egyig stabil, jó játékos. Balbekkben van némi hiány, de ha vészmegoldásként Dani Alvesnek kell is ott szaladgálni, attól még igaz a fenti kijelentésünk. Valószínűleg három belső középpályással képzeli Dunga a kezdőcsapatot, így Maiconnak lehetősége nyílik arra a játékra, amit az Interben is bemutatott, míg Kaká és Robinho minden bizonnyal kötetlenebbül mozoghatnak és segíthetik az egyetlen csatárt, aki minden bizonnyal Luis Fabiano lesz. Ronaldinho mellett Pato is elfért volna a keretben, mert konkrétan nincs egyetlen olyan játékos sem, aki Kakát és/vagy Robinhót pótolni tudná a fent vázolt taktika esetén. Szóval kevés a kreatív támadó, akik vannak, azoknak pedig nem volt olyan az elmúlt két szezonja, ami alapján rájuk lehetne bízni egy világbajnoki cím megnyerését. Ja és, hogy el ne felejtsük megjegyezni, a belső védekező középpálya is gyengébb, mint a Mauro Silva, Dunga, Zinho trió nem beszélve a legutóbbi vb-n még szereplő Juninho, Zé Roberto párosról.

Dunga elvei mellett leginkább az szól, hogy mind a legutóbbi Copa Americát, mind pedig a Konföderációs Kupát megnyerték a brazilok és a világbajnoki selejtezőkön is első helyen végeztek. A jelenlegi keret leginkább stabil védekezésből induló 3-4 emberes kontratámadásokra alkalmas. Ez azért furcsa, mert az ellenfeleknek is Brazília volt meg először gombfociban, úgyhogy kíváncsian várjuk, melyik lesz az a válogatott, amelyik nekiront majd a braziloknak és hagyja őket vígan kontrázgatni. A világbajnoki selejtezőkön hazai pályán négy 0-0-s döntetlent értek el Dungáék, ami azért intő jel lehet a beálló ellenfelek elleni meccsek előtt. Már a csoportban is kijöhet ez az általunk vélt egysíkú volta a játékuknak, amitől lassúvá, szenvedőssé válhat a brazilok teljesítménye. A csoportból azért nagy eséllyel továbbjutnak, mert a portugálok gyengék, az ázsiaiak pedig ismeretlenek ugyan, de azért világklasszisokból csak nem állnak. A brazilok ellenfelei csak Drogbáék lehetnek, de nagyon nem mindegy, hogy ki játszhat a vélhetően csoportelső spanyolokkal a 16 között.

A brazil keret: Júlio Cesar, Gomes, Doni – Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos, Dani Alves, Luisao, Thiago Silva, Gilberto – Felipe Melo, Elano, Gilberto Silva, Kaká, Josué, Ramires, Júlio Baptista, Kléberson – Luis Fabiano, Grafite, Robinho, Nilmar

Elefántcsontpart (FIFA világranglista 27. helyezett)

Amióta kiderült, hogy Afrikában rendezik a 2010-es világbajnokságot felerősödött az a szakmai alapokat nélkülöző nézet, hogy ez a torna felnőtt szinten is áttörést hozhat és akár a legjobb négy közé is eljuthat afrikai csapat. A keret ereje alapján, ha valakinek, akkor Elefántcsontpartnak van erre esélye. A fogadóirodák ennél óvatosabbak, és talán joggal, amikor a nyugat-afrikai ország válogatottját a tizedik hely környékére sorolják a világbajnoki címre esélyes válogatottak között. 2006 után 2010-ben is nagyon nehéz csoportba sorsolták őket így nagyon nehéz lesz megfelelniük a magas elvárásoknak, annak ellenére, hogy a ’94-es nigériai keret mellett talán minden idők legjobb erőkből álló afrikai csapatával rendelkeznek.

Hagyományaikhoz ragaszkodva most is európai szövetségi kapitánnyal vágnak neki a tornának. Sven-Göran Eriksson a januári Afrikai Nemzetek Kupája után váltotta Vahid Halihodzsicsot, aki a negyeddöntőbeli kiesést és leváltását követően mélyebb betekintést engedett az elefántcsontparti válogatott problémáiba és azt emelte ki, hogy a csapat tagjainak olyan erős a kötődése hazájuk iránt, hogy ez napi szinten érezhető feszültséget okoz az öltözőben is. Annyira szeretnének bizonyítani, hogy ez gyakran béklyót köt a lábukra és a sport politikai-nemzeti érintettsége óriási terhet helyez a játékosok vállára. Az afrikai rendezés véleményünk szerint nem kecsegtet olyan nagy előnnyel Eriksson csapata számára, mint azt sokan tudni vélik. Fővárosuk egyenlő távolságra van Münchentől és Port Elizabethtől, azoktól a városoktól, ahol a legutóbbi és a legközelebbi világbajnoki meccsüket vívták, illetve vívni fogják, és ha létezik egyáltalán valamiféle pánafrikanizmus az is inkább a kontinens egyes részein belül érvényesül, nem pedig egész Afrikára vonatkozik.

A 30 fős bő keret két kapust kivéve kizárólag európai idegenlégiósokból áll, akik között egy világklasszis és több európai szintű, kiváló játékos található. Didier Drogba 2004 óta a Chelsea játékosa, és azóta folyamatosan a világ öt legjobb csatára közé tartozik, ami még lakótelepi szinten is elismerésre méltó teljesítmény lenne, hiszen mindig költöznek oda új gyerekek és felnőnek kisebbek. Drogbát senkinek nem kell bemutatni, a tökéletes befejező csatár, aki nem elhanyagolható módon, nemzeti hőse is hazájának. 66 válogatott meccsén 43 gólt szerzett és olyan szezont zárt angol klubjánál, ami mind csapatszinten, mind egyénileg kiemelkedően eredményes volt. A középpályán a Barcelonában játszó Yaya Touré és Didier Zokora jelenthetik a garanciát arra, hogy a labdaszerzés és a támadások indítása is megoldott legyen, a védelemben pedig a Manchester City középhátvédje Koló Touré a legnagyobb sztár. Rajtuk kívül a várható kezdőcsapat többi tagja, mint Eboué, Kalou vagy Gervinho is képes lehet olyan teljesítményre, ami nagy hasznot hajt csapatának. Mint majdnem minden afrikai válogatottnál náluk is lyukas poszt a kapusé. Boubacar Barry nem elég, hogy kapushoz mérten alacsony, de a kifutásoknál és a beadásoknál is kifejezetten bizonytalannak tűnt az afrikai kontinensviadalon. A magabiztosság hiányát növelheti, hogy a Koló Touré mellett játszó másik belső védő sem életbiztosítás. Akár Meite, akár Gohouri, akár Bamba kerül erre a posztra, benne van a hibalehetőség.

Az afrikai selejtező nem jelentett igazi kihívást a számukra, csoportelsőként veretlenül jutottak túl Malawi, Burkina Faso és Guinea gárdáján. Drogba az egész selejtezősorozat gólkirálya lett 6 góljával. A kötelezőt már teljesítették tehát, de a valódi feladat most következik. Sok ország aranygenerációjához hasonlóan, ennek a csapatnak is eljött az utolsó lehetősége, hogy együtt elérjenek egy igazán kiugró eredményt, a 2006-os ANK-győzelem után. Ehhez a kulcsot az első két világbajnoki mérkőzésük jelentheti, hiszen először Portugáliával és Brazíliával mérkőznek, annak reményében, hogy a kötelező győzelemként kezelt KNDK elleni utolsó meccsen, már csak a döntő találatot kelljen bevinniük. Véleményünk szerint, ez sikerülni is fog nekik és Brazília mellett továbblépnek a csoportból.

Az elefántcsonparti 30 fős keret: Barry, Zogbo, Yeboah – Boka, Gohouri, Demel, Eboué, Koló Touré, Bamba, Meite, Angoua, Tiéné – Zokora, Yaya Toré, Yapi Yapo, Akalé, Romaric, Faé, Tioté, Emmanuel Koné, Gosso, Abdul Kader Keita, - Gervinho, Drogba, Kalou, Dindane, Bakary Koné, Doumbia, Traoré

Portugália (FIFA világranglista 3. helyezett)

Volt időszak, amikor Portugália válogatottját méltán emlegették a legszebb futballt játszó európai csapatként. A Rui Costa, Figo és Joao Pinto vezett generáció csillaga azonban leáldozott a 2004-es hazai rendezésű Európa-bajnokság és a 2006-os vb után, és azóta minden varázást elvesztette a portugál válogatott. Saját bőrünkön is tapasztalhattuk, hogy ugyan oda-vissza vertek bennünket, de ez inkább már az európai második vonal, mint a közvetlen elit. Az elvárások megmaradtak és Cristiano Ronaldo személye reménykedésre is adhat okot, de úgy érezzük, hogy ez a világbajnokság csalódás lesz Carlos Queiroz csapata számára.

A portugál nemzeti csapat mindössze ötödik világbajnoki fellépésére készül. Az eddigi négy közül az 1966-os bronzérem és a 2006-os negyedik helyezés emelkedik ki. Kis országról lévén szó, őszintén szólva nem is lehet valósan elvárni, hogy folyamatosan a közvetlen élmezőnyhöz tartozzanak. Inkább az aranygeneráció évtizedének múló emléke az, ami miatt a portugálokat valaki is nagy csapatnak tartja manapság. Legnagyobb sztárjuk Cristiano Ronaldo, aki minden idők egyik leginkább egyedülálló képességekkel felruházott tehetsége. Zsenialitásának két fő összetevője, hihetetlen fizikai állapota, sebessége, robbanékonysága, ruganyossága és a közönségcsalogató cselezőkészsége és lövőereje. Vitán felül áll, hogy a portugálok világbajnoki teljesítménye legalább 50 százalékban az ő játékán múlik. Egy a bökkenő: Maradona 1986-os teljesítményét kellene megismételnie, ha világbajnoki győzelemre szeretné vezetni országát, ugyanis a többiek között vannak jó játékosok, de világklasszis nincs másik. A már régóta portugál Deco, ha valami csoda folytán jó formába lendül és a friss portugál, patkánymaszkban futballozó Liedson lehet leginkább segítségére a támadásokban, és Nani akinek bár jó szezonja volt a Manchester Unitedben, azért még nem vennénk rá mérget, hogy egy-egy meccsnél hosszabb távon lehet vezéregyéniség. Simao Sabrosa évek óta a nevéből él, amit már nem emlékszünk, hogy hogyan szerzett magának. A védelemben nagyobb probléma nincsen, egytől-egyig tapasztalt jó játékosok alkotják, mint Pepe, Carvalho, Miguel vagy Duda. A középpálya lehet az a ballaszt-halmaz, amit nem fog tudni elviselni a válogatott. Tiago, Raúl Meireles, Miguel Veloso, Pedro Mendes távol vannak attól a szinttől, ami szükséges lehet a játék uralásához, főleg ebben a csoportban. Taktikájuk valószínűleg az lesz, hogy minél gyorsabban el kell juttatni a labdát Cristiano Ronaldohoz vagy Nanihoz, akikre így még annál is nagyobb teher hárul majd, mint klubjaiknál.

A selejtezők során Dánia mögött második helyen végeztek a csoportban a svédek és Magyarország előtt, majd a Bosznia-Hercegovina felett aratott kettős győzelemmel vívták ki a részvételt. A döntő meccseken a belső védő Bruno Alves és Raúl Meireles szerezték a gólokat. Ahogyan az afrikaiknál már korábban megjegyeztük, nagy jelentősége lesz az első csoportkörben megrendezésre kerülő Portugália-Elefántcsonpart meccsnek, amelyen döntő jelentősége lehet a pontrúgásoknak, hiszen a portugálok több veszélyesen fejelő játékossal rendelkeznek, míg az afrikaiak kapusa és védelme elég gyakran kapitulált beívelések, szögletek után.

A portugál keret: Eduardo, Beto, Daniel Fernandes – Fabio Coentrao, Paulo Ferreira, Duda, Miguel, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Rolando, Ricardo Costa, Pepe – Zé Castro, Pedro Mendes, Miguel Veloso, Raúl Meireles, Tiago, Deco, Danny – Simao, Nani, Cristiano Ronaldo, Liedson, Hugo Almeida

Koreai Népi Demokraikus Köztársaság - Észak-Korea (FIFA világranglista 102. helyezett)

Eddigi egyetlen világbajnoki szereplése alkalmával, 1966-ban óriási meglepetést okozott az északabbra fekvő koreai állam csapata. Olaszország kiejtését követően 3-0-s előnyről bukták el a Portugália elleni negyeddöntőjüket, azon a mérkőzésen, amit a futball vb-k történetének legendái között tartunk számon. Azóta nem jelentkeztek a nemzetközi futballéletben és államuk berendezkedése okán szinte semmilyen területén a sportvilágnak. Nehéz kiszámítani, hogy mire lehetnek képesek, de sokak véleményével egyező módon nem sok esélyt adunk annak, hogy ebben a csoportban a tisztes helytálláson kívül bármire is hivatottak legyenek.

Az ázsiai selejtezők során mindössze öt gólt kaptak, ami a harmadik legkevesebb összesítésben, így okkal feltételezhetjük, bár nem ismerünk olyan embert, aki látott volna akár egy mérkőzésüket is, hogy nagyon stabil a védelmük. Az már a selejtezők során is kiderült, hogy a masszív, öt védővel megerősített védekezésre alapoznak és arra a mentalitásra, amit Dél-Korea esetében is megszoktunk. Zokszó nélkül fogják végig robotolni a meccseket és ezzel egy szorult helyzetben lévő, győzelmi kényszer alatt álló ellenfélnek nehéz perceket okozhatnak.

Keretükben mindössze három idegenlégiós található, akik közül ketten Japánban, míg a csapatkapitány Hong Jong Jo Oroszországban, az FC Rosztov csapatában futballozik. Egyetlen 30 év fölötti játékossal rendelkeznek és a három csoportellenfelükhöz képest elenyésző komoly meccsen szerzett rutinnal. Ha nagyon a kedvükre akarnánk tenni, azt hozhatnánk fel előnyükként, ami egyben a hátrányuk is, hogy játékukat egyáltalán nem ismerik a riválisaik, de ennek valószínűleg csak abban az esetben lenne értelme, ha nem sokkal erősebb válogatottak alkotnák csoportjukat. Abban biztosak lehetünk, hogy életüket és vérüket fogják áldozni a világbajnoki mérkőzéseken, és aki nem veri meg őket, az igen nagy bajba kerülhet a továbbjutás szempontjából. Meglepetés lenne, ha akár egyetlen pontot is szereznének, de előzetesen nem szabad leírni őket, mert az csúnyán visszaüthet.

A „B” jelű ázsiai selejtezőcsoport második helyezettjeként, Szaúd-Arábiát, Iránt és az Egyesült Arab Emirátusokat utasították maguk mögé, akik náluk rutinosabb vb-résztvevők, így már az meglepetést keltet, hogy elérték a kvalifikációt
 

638 komment

Címkék: dél afrika válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr512042652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 11:44:34

@horas:

Mondjuk Xavira tényleg nehéz szavakat találni. Minden meccsen végig ott van, bajnoki, BL, kupa, válogatott, barátságos, minden meccsen ő futja a legtöbbet, ő passzol a legpontosabban, és semmi jelét nem mutatja formahanyatlásnak vagy ilyesminek.

Nyilván ő is egy szélsőséges példa, de inkább ez a jellemző, mint Robbené, aki edzésen is bármikor belesérülhetett volna ugyanebbe a mozdulatba.

horas 2010.06.06. 11:56:20

@Csöncsön: Igen,kiváncsian várom mikor kezd majd elszürkülni Xavi ez elöbb utóbb be fog következni,de ahhoz képest,hogy Pirlo egy évvel idősebb,de már min 2 éve szarul játszik Xavi valószinüleg jövőre még mindig a toppon lesz.
Hihetelen egy figura minden szempontból.

rizla 2010.06.06. 12:11:21

@raja ram: akkor szerintem ez nem a te blogod.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.06.06. 12:16:52

@rizla: "gerát azért visszaköveteled magyarként, nemde?"

nem.

nemtom a gyerekszobám hogyan jött ide, de egyébként a lényeget megint nem fogtad fel, csak az anyázásig jutottál el as usual. aki itt kbsztt önző, az a válogatott, meg a szövetség, akik basznak rá, hogy valaki hetente öl bele milliókat a játékosba, a lényeg, hogy egy hónap alatt a szart is kifacsarják belőle, mert nekik ez az egy hónap fontos. a játékos egészsége, meg aki karban tartja iszonyú drágán, az ő érdeke le van fosva.

a g14-nek pedig igaza van, mert elképesztően messze vagyunk attól, hogy a valódi kárt megtérítsék.

és ebből a szempontból nem számít, hogy ki akar pályára lépni, mert a klub orvosa megmondta volna ronaldonak, hogy ne csináld, haver, hosszú távon nem éri meg, a klubedző meg nem küldi pályára, csak a válogatottaknál nincs hosszú táv, MOST van, meg döntő, meg nagyon fontos selejtező.

ja, önző klubok. és én pont, hogy a futballszurkoló álláspontját képviselem, aki akarja látni a nagyokat, de olyan áron nem, hogy szarrá van injekciózva a fájdalom miatt, aztán egész ősszel nézhetem (többek közt a kedvenc csapatomban) a hetente lesérülést.
(igen, a kedvenc csapat sztárjával kapcsolatban ez jobban zavar, mint a nemkedvencével, kiváló meglátás.)

horas 2010.06.06. 12:19:33

@raja ram: A labdarúgás az egyik legjobban jövedelmező szorakoztató iparág lett.
Ezáltal a professzionalista szemlélet eluralta,de én úgy érzem,hogy ez csak a sportág fejlődését szolgálja a pátoszos szentimentalizmus megmaradt a szurkolóknak.

rizla 2010.06.06. 12:31:01

@mocsing: "nemtom a gyerekszobám hogyan jött ide, de egyébként a lényeget megint nem fogtad fel, csak az anyázásig jutottál el as usual. "

nem anyáztam. nem volt gyerekszobád=nem hiszem el, hogy a nemzeti válogatottakat valaki a klubok javára akarja visszaszorítani, amikor mind a vb-ken, eb-ken nőttünk fel. válogatott futball nélkül szar lenne az egész.

"aki itt kbsztt önző, az a válogatott, meg a szövetség, akik basznak rá, hogy valaki hetente öl bele milliókat a játékosba, a lényeg, hogy egy hónap alatt a szart is kifacsarják belőle, mert nekik ez az egy hónap fontos."

de itt lősz mellé, mert gyakorlatilag figyelmen kívül hagyod, hogy a válogatott nem egy önálló szervezet, hanem egy NEMZETET KÉPVISEL. egy EGÉSZ ORSZÁGNAK fontos, hogy robben játszhasson a vb-n, nem a gonosz válogatott vezetőknek, hanem az utca emberének, a teljesen hétköznapi szurkolóknak. és egyébként is ez mi? nem hiszem el, hogy nem érted.

"meg aki karban tartja iszonyú drágán, az ő érdeke le van fosva."

ismétlem: fizessenek kompenzációt, támogatom. de ennyi.

"csak a válogatottaknál nincs hosszú táv, MOST van, meg döntő, meg nagyon fontos selejtező."

bezzeg a kluboknál nincs ilyen, ugye? iniesta sérülten lépett pályára a BL-döntőben, xavi a vb-jét kockáztatta idén, amikor sérülten nyomta végig az utolsó pár meccset. miről beszélünk? ja de a kluboknak lehet, mert ők fizetnek. ezt még le is nyelném, ha nem akarnád az erkölcsi alsóbbrendűségét sugallni egy nemzeti csapatnak.

"ja, önző klubok. és én pont, hogy a futballszurkoló álláspontját képviselem, aki akarja látni a nagyokat, de olyan áron nem, hogy szarrá van injekciózva a fájdalom miatt"

túl sok a meccs, és ki vannak facsarva a játékosok. eddig értek egyet.

Lojzi_ 2010.06.06. 13:22:55

@mocsing: @rizla:
Egyetértek mocsinggal.

Egyrészt úgy gondolom, hogy a válogatottakban olyan szintet ért el a honosítási hullám, hogy nemzeti érzelmekről, meg hazafiságról beszélni minimum megmosolyogtató.
Miriuta Laci? Eduardo? Komplett francia válogatott? Marcos Senna? Deco?
Üzlet az egész karriercélok szolgálatába állított identitásválasztással.
Üzletet meg lesz szíves mindenki saját termelőeszközzel bonyolítani, vagy bérbevenni.
Ha Elefántcsontpartnak nincs pénze Drogba kéthavi bérére, plusz a biztosítsi díjra, hogy egy sérülésnél csak az önrészt kelljen kifizetni a honi szövetségnek, akkor szálljanak le róla.

Amúgy is felesleges ennyi válogatott meccs.
Őszintén mi értelme van, hogy Sneijder, Robben, Van Persie, Elia, Van Bommel és a többiek félgőzzel cicázzanak ötödosztályú labdarúgó-imitátorok ellen barátságos meccsek és selejtezők végeláthatatlan során keresztül.
Kellene itt is A, B meg C csoportos világbajnokság, aztán mindenki játszana olyan csapatokkal, akikkel van értelme.
Mi például Moldáviával, Szingapúrral és az Azori szigetekkel.

És igen. Engem is baromira idegesít, ha egy Bayern játékos válogatott meccsen sérül le. Tét nélküli bohóckodáson.
Főleg úgy, hogy meglehetősen gyakori eset. Robben egész tavasszal ép volt, erre ahelyett, hogy a következő szezonra pihenne rá összeszed egy sérülést és még így is lebegtetik a tornán való részvételét. Maradjon csak otthon.
Ribéry EB-s sérülése egy félszezonba került a Bayernnek minimum.

rizla 2010.06.06. 13:34:47

@Lojzi_: "Egyrészt úgy gondolom, hogy a válogatottakban olyan szintet ért el a honosítási hullám, hogy nemzeti érzelmekről, meg hazafiságról beszélni minimum megmosolyogtató."

nevetséges ellenérv.. ezt végig sem olvasom, akkora baromság, ne haragudj.

rizla 2010.06.06. 13:39:07

de újra mondom, az, hogy a válogatottak fizessenek a kluboknak, azzal egyetértek.

de nehogymár hollandia kérjen elnézést, amiért egy holland játékost játszat egy meccsen!!!! uramisten

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 13:48:31

@rizla: "válogatott futball nélkül szar lenne az egész."

Pontosan.

Egy vébé mindig a legjobb dolog, ami a fociban csak létezhet. Összehasonlíthatatlan az egész atmoszféra holmi klubmeccsekkel. És ezt ráadásul úgy mondom, hogy magyar válogatottnak még (már?) nem is tudtam szurkolni világbajnokságon.

Mocsing szerint ez "líra". Szerintem viszont a foci líra nélkül egy teljesen értelmetlen dolog.

rizla 2010.06.06. 13:55:01

@Csöncsön: és itt álljunk is meg egy szóra. a holland válogatott az utolsó meccsét játszotta a vb előtt, hazai közönség előtt, a honfitársai előtt, a szülőföldjén. olyan boldogan futott fel a pályára, mint egy 10 éves gyerek. a közönség imádja, lőtt két gólt, ünnepelték. ezután megsérült valami olyasmiben, ami megtörtént volna vele egy szimpla edzésen ugyanúgy, mert ő ilyen.
és akkor jön valaki magyar, aki egy német klubcsapatnak drukkol, aki keserű, és gyűlöli a válogatott focit, mert a mi csapatunk nem tényező, és kiveri a balhét, hogy jaj, robben-nek miért kell pályára lépnie a saját közönsége előtt, miért kell játszania a világbajnokságon a hazájáért, be kéne csomagolni, és postázni münchenbe, aztán várja ott a szezon kezdetét. hogy ettől a játékos nyilvánvalóan iszonyú boldogtalan lenne, az nem számít.

én bírlak mocsing, nagyon jól írsz, és jól látod a futballt, de ez most akkor is hatalmas marhaság. semmi személyes.

Everred 2010.06.06. 14:04:02

@Csöncsön: a 2002-es és 2006-os vébéknél számtalan jobb dolog történt már a fociban. Meg még remélhetőleg fog is. És akkor Italia 90-ről ne is beszéljünk...

jó kis pótlék a nyárra, elvonási tünetek kezelésére, egy kis stresszmentes futballnézésre, mielőtt a valódi foci újrakezdődne. A körítés elsőrangú, az igaz.

rizla 2010.06.06. 14:14:09

@rizla: mármint robben a holland válogatottal, kicsit értelmetlenre sikeredett az első mondat.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 14:14:57

@rizla:

Igen, az egész meccs körítése tanulságos volt. 50.000 néző csak a helyszínen egy no-name ellenféllel szemben, teljesen narancssárga Amszterdam, egy tökéletesen tét nélküli meccsen.

@Everred:

Én még olyan jó dolgot, mint amilyen '90-es vébé volt, focival kapcsolatban nem éltem át. Talán csak egyet: a '94-es vébét. Jó egy Barcelona-Chelsea meccs is, de nem ugyanaz. Nem tud ugyanaz lenni.

progvog 2010.06.06. 14:20:08

@Csöncsön: ajj nemár, ugyanezt a véleményt a leglaikusabb fórumokon szoktam olvasni, azoktól az emberektől, akik évente 5 meccset néznek meg, ebből négyet az aktuális vb-n, ugyanazoktól az emberektől, akik miután látták a hollandok gálázását a csoprtjukban, kijelentik, hogy ilyen szép focit az aranycsapat óta nem láttak, "a vb összehozza a világ legjobb játékosait, akik párás szemmel, hogy a címeres mezt felhúzhatják, vállvetve küzdenek a legmagasabb elismerésért", egy másodpercig nem állítom, hohy nem így lenne szép és helyes, de jelenleg a modorosbloghoz közelebb áll ez a dolog, mint a valósághoz

rizla 2010.06.06. 14:24:27

@progvog: az, hogy színvonalukban a válogatott tornák gyengébbek, mint a BL, az tény, ezen nincs mit vitatni. egy válogatott soha nem lesz olyan jó, mint egy klubcsapat, mert évente van kb 8 meccsük. és vicces, hogy van aki még ennyit is csökkentene, pedig pont, hogy a klubmeccsekből kellene kevesebb, mert csak xavi 51 meccsen lépett pályára a szezonban, és most direkt olyat mondtam, akit ismerek. szóval a válogatott tornák szintje alacsonyabb, ettől még nagyon fontosak, a játékosoknak, a nemzeteknek, mindenkinek. nekünk persze nem, akik értékelhető magyar produkció híján külföldi csapatoknak drukkolunk, aztán hisztizünk, ha a kedvenc játékosunk megsérül egy válogatottal, amit mi leszarunk.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 14:31:28

@progvog:

Nyilvánvaló, hogy a szakmai színvonal alacsonyabb a vébén, mint egy BL-elődöntőben, ezt senki nem is vitatja. Állításom lényege csak annyi, hogy egy világbajnokság sokkal, de sokkal érdekesebb, sokkal több embert magával ragad, mint egy BL-sorozat.

Valamiféle futballsznobizmust érzek ki a soraid közül. (Ugyanez Everrednek, Lojzi_-nak és mocsingnak is.)

progvog 2010.06.06. 15:30:52

@Csöncsön: aki gyerekkora óta manchester united szurkoló, és ahhoz a színvonalhoz van szokva, nyilvánvalóan futballsznob lesz :D

viccet félretéve, én az életben nem kezdtem volna bele egy bl-elődöntő vs vb színvonal összehasonlításba, csak mosolyogtam egyet azon, amit Csöncsön mondott, mert, no offense, ezt a mondatot talán még nem is hallottam olyan embertől, aki néz focit, és vicces volt az nst-n halllani
például édesapámtól szoktam, aki megnéz egy vb meccset, látja, h konflettieső, fél stadiont betöltő zászló, faszom, és akkor elkezdi érezni az eufóriát, hogy igen, ez a foci, aminek azért durván mókusvakítás szaga van

ezzel nem téged akarlak támadni Csöncsön, mert te nyilván nem ugyanazok az okok miatt szereted a vb-t, mint egy koca focinéző, akit elvakít a konflettieső, meg a spanyolok aranyszínű meze, csak nekem a vb mindigis egy picit disney volt. amit természetesen sztintén utálok. egy megkeseredett ember vagyok, na :D

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.06.06. 15:34:58

@rizla: "mind a vb-ken, eb-ken nőttünk fel"

mivel én 86-ban születtem, ergo magyar válogatottat csak videón láttam komoly eseményen, így én a bundesligán nőttem fel. meg a zenbéegyen és a csank-féle 1-7-en persze, fasza volt. eb-ken annyira, hogy földöntúli boldogságot tudott okozni a 96-os eb, meg végigdrukkolni a vbket is nagyon jó volt, de ha választani kéne, min nőttem fel, akkor az a bundesliga. off vége.

senkit nem érdekel, hogy iniesta a bl-döntőt sérülten végignyomta, mert ott ő és a MUNKAADÓJA dönt. millió másik példa van, amikor meg úgy döntöttek, hogy nem, nem éri meg _hosszú távon_ ugyebár (pl robben esete a mu elleni odavágón).

sérülten játszani a játékosnak szar, ez a kiindulópont. a következő lépés, hogy a kluborvos, akit ugyanaz fizet, aki milliókat költ a játékosra hetente, beleszól, megéri-e. ez egy normális szitu, illik abba a világba, amelyet egyébként profitábilis vállalkozások tartanak fent. az, hogy én a te általad karban tartott játékosból akkor is kifacsarok mindent, ha félig sérült, aztán várom, hogy te összetákold a következő selejtezőmre egy fából vaskarika és bocsika, de itt megint kurvára nem fontos, hogy nemzetet képvisel és hasonlók. az egyik csak kér, követel és learat, a másik meg szív.

ja, és ha már: elég vicces, hogy én sugallom az "erkölcsi alsóbbrendűségét" a nemzeti csapatnak, amikor szerintem meg éppen te a felsőbbrendűségét. de nyilván ebben sem értünk egyet, bár ha igen, az se sokat változtat.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 15:39:01

@progvog:

Én vállalom, hogy ilyen értelemben "koca focinéző" vagyok. A körítés, a stadionok, a mezek, a reklámok, a szurkolók, a városok, a transzparensek, a riporterek, a beszélgetések, a beszólások, a konfettik stb. legalább annyira érdekelnek, mint hogy egy csapat 4-2-1-3-at vagy 4-2-3-1-et játszik-e.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.06.06. 15:42:06

@Csöncsön: senki nem mondta, h nem kell futballba líra, de momentán ez a "líra" irányítja ezt a történetet, amiről beszélünk. ami nem lenne baj, ha a másik serpenyőben meg nem eurószázmilliók lennének, ebben a serpenyőben meg ugye két db széttárt kéz, hogy bocsika, de ez a nemzet képviselése.

@rizla: marhaság az volt, amit te leírtál, ráadásul a számba adsz olyat, amit soha nem mondtam: "aki keserű, és gyűlöli a válogatott focit", gyűlöli a nénikéd térdekalácsa.

balhét meg senki nem vert ki.

Azazello007 2010.06.06. 15:49:29

Tizenegy évesen, a kilencvennyolcas világbajnokság alatt szerettem bele ebbe a játékba. Azóta számtalan csodálatos, felejthetetlen BL-meccset, európai kupadöntőt, bajnokit láttam, de a mai napig semmi, de semmi nem váltja ki belőlem azt az érzést, amit egy VB kezdetekor érzek. Ennyi.

rizla 2010.06.06. 15:51:46

@mocsing: "senkit nem érdekel, hogy iniesta a bl-döntőt sérülten végignyomta, mert ott ő és a MUNKAADÓJA dönt."

a vb-n is eldöntheti a játékos, hogy részt akar-e venni. legnagyobb sajnálatodra gyakorlatilag mindenki részt akar venni, mert szeretné képviselni a hazáját. azon lehet lázongani, hogy miért nincs később a vb, vagy az eb, lehet kritizálni a fifát, az uefát, lehet követelni kompenzációt pénzben. de úgy beszélni a válogatott tornákról, mint nyűgről, és felháborodni, az nagyon nagyon szomorú.

"sérülten játszani a játékosnak szar, ez a kiindulópont."

NEM játszani a játékosnak a vb-n, az a játékosnak a legszarabb.

"elég vicces, hogy én sugallom az "erkölcsi alsóbbrendűségét" a nemzeti csapatnak, amikor szerintem meg éppen te a felsőbbrendűségét. "

én nem sugallok semmiféle felsőbbrendűséget, amikor xavit sérülten játszatta guardiola, és mások verték az asztalt, hogy de így elúszhat a vb-je, azt mondtam, hogy a játékos és a klub döntése, joguk van ehhez. most pedig azt mondom, hogy a válogatottnak joga van számítani robbenre, ha robben is úgy akarja. és ő úgy akarja, úgyhogy ez tényleg csak szócséplés.

progvog 2010.06.06. 15:54:34

@Csöncsön: félreértesz, nem téged kocafocistázlak le, én is gyermeki módon imádom a focit, ha például megmutatnám, h miylen dolgokat gyűjtök a gépemre a focival kapcsolatban, akkor azok szinte csak vicces videók, idióta nyilatkozatok lennének wengertől, és a focival kapcsolatos baráti beszélgetéseimnek sokkal nagyobb részét teszik ki az infantilis fricskák, meg viták arról, h henry vagy giggs szólógólja volt szebb (TERMÉSZETESEN GIGGSÉ :D) mint az olyan dolgok, h a chelsea melyik felállásban hatékonyabb
gyermeki szeretet nélkül szerintem nincs foci, giccs nélkül viszont meglennénk, és a vb nálam a giccs, no meg a falat kaparom attól, h a focival amúgy egyáltalán nem foglalkozó ismerőseim bőszen teszegetik ki facebookra, hogy ők most mennyire szurkolnak a spanyoloknak, braziloknak, akármi

rizla 2010.06.06. 15:57:23

"balhét meg senki nem vert ki."

"imádom a válogatottakat. kbszttul nem jó ez a rendszer így. "

"személy szerint a retkes faszom tele van a válogatottakkal."

azért engem nagyon érdekelne a véleményetek, amikor - adja isten - egy győzelemre van szüksége magyarországnak a kijutáshoz, és dzsudzsák tudna játszani, igaz, kockáztatná a klubkarrierjét, de MEG AKARJA TENNI a válogatottért, és akkor jön a PSV, aki közli, hogy erről szó sem lehet. mit mondanál?
persze erre azt fogod írni, hogy te a barátságos meccseket kritizáltad. hát baszki, 3 barátságos meccs férjen már bele, ezek kb edzőmeccsek, és alig van pár egy évben. hozzáteszem, egyik sérülésről sem a durva tempó tehetett, amiket én láttam, vigyáztak egymásra a játékosok. robben sérülése kapcsán konkrétan VICC előhozni a válogatottat, egy iszonyú hülye és felesleges mozdulat volt, amibe tényleg csak ez az üveglábú páva tud belesérülni, és megtörtént volna ugyanez akármelyik bayern edzésen.

rizla 2010.06.06. 15:59:11

@progvog: "a vb nálam a giccs" mivel magyar vagy, ez érthető is. hollandiának, spanyolországnak, brazíliának, stb-nek nem giccs, ahogy nekünk sem lenne az, mivel a mai napig puskásékba kapaszkodunk, és velük példálózunk. nem ám a real madridos karrierjével, hanem az aranycsapattal.

"a focival amúgy egyáltalán nem foglalkozó ismerőseim bőszen teszegetik ki facebookra, hogy ők most mennyire szurkolnak a spanyoloknak, braziloknak, akármi "

oké, ezek a hülye magyarok. és? nem miattuk kell a vb-n játszania robbennek, talán már hallottál hollandiáról, lakik ott pár ember..

raja ram 2010.06.06. 16:54:30

@Everred: (a VB) jó kis pótlék a nyárra, elvonási tünetek kezelésére, egy kis stresszmentes futballnézésre, mielőtt a valódi foci újrakezdődne. A körítés elsőrangú, az igaz.

A, nem tudom kik, dörzsölik a tenyerüket.Megint sikerült valamit elvenni az emberektől. Nehogy már a saját nemzeti válogatottjuknak örüljenek!

rizla 2010.06.06. 16:58:33

@raja ram: "jó kis pótlék a nyárra, elvonási tünetek kezelésére, egy kis stresszmentes futballnézésre, mielőtt a valódi foci újrakezdődne."

neked. meg nekem. meg a többi magyarnak. 32 résztvevő ország népének meg minden, csak mi azt már elfelejtettük.

raja ram 2010.06.06. 17:01:44

@rizla: ezt nem én írtam, hanem idéztem Everredtől

progvog 2010.06.06. 17:08:31

@rizla: én felhoztam pár példát, h miért tartom irritálónak a vb-t körülvevő légkört (ami egyébként sztem csak akkor lehetne rosszabb, ha kijutnánk, mert akkor a "azért szeretem a vb-t, mert a világ legjobb csapatai játszanak", meg "a braziloknak fogok szurkolni természetesen, mert imádom, ahogy szinte szambáznak a labdával, Puskásékra emlékeztet, de ma már itt magyarisztánban csak álmodhatunk ilyen játékról" mantrák mellé becsatlakoznának a "miért csak egy csatárral játszunk, így akarnak gólt lőni?" és a "én megmondtam, h az u20-as csapattal kellett volna kijönni" napi szintű emlegetése, amiket ígyis eleget hallok), ezért természetesen az irritáló magyarokról írok, fogalmam sincs, hogyan keverted ebbe bele robbent :D én eddig direkt elkerültem a válogatottak < klubcsapatok vitát, csak felkaptam a fejem egy szerintem modoros mondatra :D
az én eredeti mondanivalóm annyi lett volna, h nem szeretem azokat az embereket, akik elkezdenek okoskodni egy oylan témáról, amihez bevallottan nem értenek, csak éppen divatos, és mindenki ezt teszi, és ahogy én sem kezdtem el a hokiról osztani az észt, amikor A csoportosok lettünk, elvárom, h ne találjanak meg az ilyenek, de a vb alatt tobzódnak az iylen emberek, ezért egy picit taszít a vb, de hát rossz sportot választottam, a fociba mindenki bele akar szólni, kibékülhetnék ezzel
tehát tök feleslegesen győzködsz mindenféle üveglábú robbenekkel :D (amúgy én is a klubcsapatok pártján állok, de nekem kivételesen fogalmam sincs, hogyan kéne megoldani ezt a problémát)

rizla 2010.06.06. 17:10:27

@raja ram: bocs. mindenesetre akkor neki ez a reakcióm.

rizla 2010.06.06. 17:13:40

@progvog: "én felhoztam pár példát, h miért tartom irritálónak a vb-t körülvevő légkört"

ok, irritálónak találod a hazai vb-légkört, jogos. sajnos sok közünk nincs ehhez a rendezvényhez, épp ezért nem kell sértődötten fújni rá, hogy ajjaj, most a kedvenc bayern/barca/inter/MU játékosom sérülten kezdi a következő idényt.. a résztvevő országok lakói leszarják már a klubszezont, vb-lázban égnek. ne csinálunk magunkból hülyét, még magunk előtt se.

"ezért természetesen az irritáló magyarokról írok, fogalmam sincs, hogyan keverted ebbe bele robbent :D én eddig direkt elkerültem a válogatottak < klubcsapatok vitát, csak felkaptam a fejem egy szerintem modoros mondatra :D"

oké, igazad van, nem feltétlenül neked reakció, inkább csak te hoztad ki belőlem ezeket, amiket azért fontosnak találok leírni.

"amúgy én is a klubcsapatok pártján állok, de nekem kivételesen fogalmam sincs, hogyan kéne megoldani ezt a problémát"

akkor mégiscsak rád is vonatkozik a mondanivalóm:D amúgy megmondom hogy lehetne megoldani: kevesebb klubmérkőzés, a válogatott tornákat pedig a nyár közepén játsszák le inkább. persze egy nagy klub amerikai turnéja már júliusban elindul baszki.. valamikor pihenniük is kell a játékosoknak.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.06.06. 17:31:40

@rizla: ha neked a balhé kiverése, hogy tele van a faszom válogatottakkal, meg szerinted emiatt gyűlölöm őket, akkor nekünk tényleg felesleges beszélgetnünk, bár egyébként is felesleges, ahogy látom, mivel csak azt nem látod át, hogy a rendkívül megható sztoridban dzsudzsákról pontosan a psv álláspontját fosná telibe mindenki, mert az van, amit a szövetség illetékes elvtársa, a válogatott orvosa és a szövkap akar, azoknak a(z orvosi) véleménye, akik durván szopni fognak (anyagilag IS) a sérült játékos további leamortizálása miatt, egyáltalán nem oszt, vagy szoroz.

az meg, hogy robben játszani akar akár 72 injekcióval is (sztem a mu ellen is akart), elhiszem, hogy kurvára mindegy a válogatott orvosának, meg úgy en block a válogatott körül mindenkinek, mivel a bayern edzői stábja úgyis rendbe hozza, ha tovább sérül. nulla rizikó és amúgy is le van szarva minden, most fusson, meg lőjön.

rizla 2010.06.06. 17:38:15

@mocsing: hát verbálisan valóban balhé kiverése. miért, szerinted arra gondoltam, hogy elmentél platini házához, hogy összeverd?

a véleményem a következő továbbra is:
sajnos sok közünk nincs ehhez a rendezvényhez, épp ezért nem kell sértődötten fújni rá, hogy ajjaj, most a kedvenc bayern/barca/inter/MU játékosom sérülten kezdi a következő idényt.. a résztvevő országok lakói LESZARJÁK már a klubszezont, vb-lázban égnek. ne csináljunk magunkból hülyét, még magunk előtt se.

"az meg, hogy robben játszani akar akár 72 injekcióval is (sztem a mu ellen is akart), elhiszem, hogy kurvára mindegy a válogatott orvosának"

fogd fel, hogy egy klub orvosának is mindegy adott esetben. csak két idei példa (az egyik ismétlés, igen): rooney - MU, xavi - barca.

te egyszerűen nem veszed, amit én mondok. totálisan kizárod a vb jelentőségét. számodra nincs jelentősége ezért úgy gondolod, hogy nem jogos egy válogatottól, hogy ha a játékosa vállalja sérülten is, akkor játszatja a játékosát. sőt, nem hogy nem jogos szerinted, hanem egyenesen felháborító. miközben a klubok is megcsinálják egy BL-döntőben, értsd meg.

amúgy sok olyan eset történt amikor valaki egy válogatott tornán sérülten játszott aztán EZÉRT szopta meg valamelyik szegény klub? lehetnék demagóg, és mondhatnám, hogy egy olyan klub szurkolója, amelyik 30 milliót kicsenget egy gomezért, ne vegye már ennyire a szívére a kórházi számlákat, mert tök röhej az egész, de inkább hagyjuk ezt a vonalat.

rizla 2010.06.06. 17:43:29

@mocsing: "pontosan a psv álláspontját fosná telibe mindenki, mert az van, amit a szövetség illetékes elvtársa, a válogatott orvosa és a szövkap akar, azoknak a(z orvosi) véleménye, akik durván szopni fognak (anyagilag IS) a sérült játékos további leamortizálása miatt, egyáltalán nem oszt, vagy szoroz."

ezt meg nem értetted meg. TE NEM FOSNÁD TELIBE? magyar emberként. magyar kijutás a tét. őszintén válaszolj.

vadkutya 2010.06.06. 17:51:09

@rizla: @mocsing: Kezdjük ott,h Robben ebben a vitában jelenleg nem a legjobb példa, tekintettel metódusra,h hogyan szerezte a sérülését. De ne menjünk messzire a megfelelő alanyért, vegyük RvP-t (tudom, szintén üvegből van), ő is egy barátságos mérkőzésen szedett össze tavaly egy komoly sérülést, láttuk hogyan, pedig elvileg annak sem volt tétje.

Szóval részben egyet tudok érteni azzal,h bár "ezek szinte edzőmérkőzések (rizla)", totál feleslegesek, s potenciális sérülésforrások.

A magyarok persze minden további nélkül játszhatnának barátságos mérkőzéseket, de olyan országok válogatottjai, ahol túlnyomó többségben európai topligák meghatározó futballistái vannak...

Vhol nem más, mint marketing. Természetesen vannak létező címeres érzelmek, de a barátságos szó mindenképpen sántít. Ez magánvélemény.

rizla 2010.06.06. 17:57:22

@vadkutya: "ő is egy barátságos mérkőzésen szedett össze tavaly egy komoly sérülést, láttuk hogyan, pedig elvileg annak sem volt tétje."

meg még vagy 2626 különböző arsenal meccsen szedett össze sérülést. persze azok tétmeccsek voltak, azon megsérülhet, a barátságos meccsen ne. ez azért nagyon hülye okfejtés, mert a játékos érdekeit leszarjátok vele. neki fontos a jó szereplés a nemzeti csapattal, márpedig ahhoz néha muszáj barátságos meccsen is pályára lépnie, összeszokottság, értitek. klubbal is pályára lépnek barátságos meccseken a sztárok az előszezonban. AZ PERSZE IGAZ, hogy néhány barátságos meccsre nevetséges elkérni a klubok meghatározó játékosait, de ezt esete válogatja. az a barátságos mérkőzés, ahol robben pályára lépett, nem egy egyszerű barátságos mérkőzés volt, hanem egy tiszteletkör a holland embereknek a vb előtt, tehát eszméletlenül fontos. ezt illene tiszteletben tartani, de a fenti vélemények mellőzik az ilyesmit.

"Vhol nem más, mint marketing. Természetesen vannak létező címeres érzelmek, de a barátságos szó mindenképpen sántít."

marketing? miért nehéz megérteni, hogy egy válogatott egy tornára nem nagyon bír felkészülni a semmiből? szükségük van 2-3 meccsre, hogy élvezhető játékot lássunk a vb-n. amit ti mondtok, annak az a végkövetkeztetése, hogy ne legyen vb. ez most komoly?

agentagent 2010.06.06. 18:04:24

@rizla: @mocsing: A válogatott kontra klub vitátokban szerintem elfelejtődött egy másik szempont, a sérülés és nagy kár éri a klubot témakörben. Mert mi van ha ez ellenkező előjellel történik? Azaz adott játékos irgalmatlan sikeres Vb -t, Eb -t, Uxx meccset produkál amitől meredeken megy fel az értéke és kaszál rajta a klub??? Ez sem frankó azt hiszem.
Szvsz ez szinte csaka pénzről szól amit fellehetne oldani. A nemzeti szövetségek kötelesek lennének minden behívott játékosra biztosítást kötni akkora értékben ami épp a pillanatnyi értéke. A klub viszont egy VB, EB után viszont ha értékesíti a játékost és a szereplése miatt emelkedett az értéke az esemény után akkor x% -ot fizessen a játékos nemzeti szövetségének.
Ez csak egy alapelv amit tudom magam is, hogy sokkal pontosabban kell megfogalmazni hogy életképes legyen, de mindenképp szerintem valami ilyesminek kell kiegyenlítenie ezt az "örök" vitát.....

Azazello007 2010.06.06. 18:07:13

Engem egészen megdöbbent, hogy vannak, akik szerint a nemzetközi válogatott tornáknak nincs semmi értelme. Kérdezzünk meg egy-egy játékost.
Nem tudom elképzelni, hogy van, aki boldog lenne, ha nem lenne világ- és Európa-bajnokság, csak klubtornák,

progvog 2010.06.06. 18:11:08

@agentagent: úgy érted, mekkora biznisz egy klubnak, amikor a vb-n jól játszó játékosukat elviszik, pedig ők nem engednék el, de sok pénzt kapnak érte?

vadkutya 2010.06.06. 18:12:10

@rizla: A végkövetkeztetés egy picit rossz, sztem senki nem ezt írja, én legalábbis nem.

De a barátságos mérkőzések kontra meghatározó játékosok lesérülése-kérdésre megoldást kellene találni, ellenben folyamatos "érdekvédelmi" viták lesznek belőle, ahogy egy ideje vannak is.

A játékos érdekeit pedig senki nem szarja le, nyilvánvaló,h fontos számukra a nemzeti részvétel, a haza képviselete (ezek pl nem "Husztik + Gerák"), de továbblépve ezen logikai vonalon, akkor az is prioritást élvez náluk,h ezeken a meccseken a legjobb teljesítményüket hozzák (amihez NEM mellesleg az kell,h a klubjaikban folyamatosan játéklehetőséghez jussanak, tétmeccseken).

H - Te is kb így írtad - szórakoztassák a honfitársaikat (ezt persze mi, "fiatal" magyarok kurvára nem érthetjük), ergo annyira nem is tét nélküliek ezek a meccsek.

Nehéz témakör, az biztos...

rizla 2010.06.06. 18:18:45

@vadkutya: márpedig ha van vb, akkor kell barátságos meccs is. kapisgálod már?

"De a barátságos mérkőzések kontra meghatározó játékosok lesérülése-kérdésre megoldást kellene találni"

ebben tökéletesen egyetértek. nekem csak az nem tetszik, hogy valaki keserű magyar emberként nem azon bosszankodik, hogy a vb-n nem láthat egy robben-t, hanem azon, hogy ha láthat, akkor utána szegény bayern megszívja. egyszerűen nem tetszik ennek a reakciónak a szellemisége és ennyi.

"H - Te is kb így írtad - szórakoztassák a honfitársaikat (ezt persze mi, "fiatal" magyarok kurvára nem érthetjük), ergo annyira nem is tét nélküliek ezek a meccsek."

szórakoztassák? azt hittem fociról beszélünk, nem cirkuszról ;] ha a mi válogatottunk menne a vb-re, és még nyomnának előtte egy meccset a puskásban, egyszerűen minden követ megmozgatnék, hogy ott legyek, akkor is, ha mittudomén 20 ropi a jegy. mert ez az én igazi csapatom, és ez lesz mindörökké, bocs a pátoszért, de ez ennyi. és kurvára nem amiatt bosszankodnék, ha lesérülne dzsudzsák, hogy milyen rossz cegény psv-nek, ha mi majd telenyomjuk injekcióval, és úgy fog játszani a vb-n.

agentagent 2010.06.06. 18:19:25

@progvog: pl igen mert kapnak egy ellenálhatatlan ajánlatot. De annak is mérhető anyagi haszna van ha nem kerül eladásra egy játékos, de viszont a marketing értéke igencsak megnő, ami a klub életében nagyon konkrétan megjelenik a számlájukon mezeladás, új szponzor bevonása, stb. formájában.

progvog 2010.06.06. 18:26:40

a második variáció ok, de hogy mondjuk a united edzőjeként kapok egy ajánlatot rafaelért, mert jól tolta a vb-n, és rafael azt mondja, neki tetszik ez az új ajánlat, és el akar menni, pedig nekem meg eszem ágában sincs elengedni, de azért csapkodjam a seggem a földhöz örömömben, h sok pénzt kapok érte, és ebből még részesedést is adjak le a válogatottnak, az minimum vicces

vadkutya 2010.06.06. 18:30:16

@rizla: "...és kurvára nem amiatt bosszankodnék, ha lesérülne dzsudzsák, hogy milyen rossz cegény psv-nek, ha mi majd telenyomjuk injekcióval, és úgy fog játszani a vb-n..."

Ebben egyetértünk, ezt én is úgy gondolom. Azon véleményem szerint meg teljesen felesleges kiakadni,h idézem: "valaki keserű magyar emberként nem azon bosszankodik, hogy a vb-n nem láthat egy robben-t".

Ezért az esetleges - én nem tudom,h valóban így van-e - gondolatmenetért pedig elsősorban nem Mocsingot (vagy bárkit) kell hibáztatni, ha jól a mélyére ásunk. Nekünk ez jutott. Ettől függetlenül minden más ott van a háttérben, s sztem azok közül "sírnának" a legtöbben azon a bizonyos, soha meg nem történő magyar meccsen, mikor a mieink kijutnak egy nemzetközi tornára, akik mondjuk - a különös helyzetre való tekintettel - a klubfutballért és csapatukért élnek, halnak.

horas 2010.06.06. 18:30:22

Ki kell adni vállalkozásba az utánpotlást pályázatként.
Olyan játék jogokat szerződéseket csinálni,hogy a mindenkori vételárból részesedés minimális részesedéssel és pár játékos visszahozná az egész befeketetést(Mondjuk Dzsudzsák-ot megveszi 10 m euróért a Fenerbache 5% részesedés esetén is már több száz millió forintról beszélünk).Ahogy Tevez játék joga is valami vállalatnál volt vagy hol,úgy müködne ez is.
Hátulütője:Az első generáció kineveléséig semmi profit ami ha a kezdetektől gondolkodunk kb 10 év.

progvog 2010.06.06. 18:36:40

@agentagent: de ez így nekem még mindig egy picit olyan, mintha a haverod pénzével leülnél pókerezni, és ha elbukod, akkor ki kell fizetni a haverodnak, de ha pluszban jössz ki, akkor se kapsz részesedést
nem pont ugyanez, de a klubcsapatnak még ígyis lutri az egész, vagy lesérül a játékosuk, akiért kapnak ugyan pénzt, de sokkal kevesebbet, mint amennyit a sérülésével buknak, vagy el kell adnkiuk a játékosukat, és még sápot is fizetni a szövetségnek, de akkoris sápot fizetni, ha a játékosuk repuja nő, sztem így még rosszabb is lenne a kluboknak, tökmindegy, h mi történik a játékosukkal, ők buknak rajta

rizla 2010.06.06. 18:43:57

@progvog: de mi a faszért kellene nézőként agyonsajnálnunk a klubokat? csak az tesz ilyet, akit nem érdekel a vb. magyarként ez érthető is.

természetesen oldják meg egymás között, legyen kárpótlás, stb. de ezt gyászt a münchenért robben miatt ne.

progvog 2010.06.06. 18:58:56

@rizla: és robbenről még mindig nem szóltam egy kurva szót se :)

agentagentnek volt pár ötlete a feszültség csökkentésére, de szerintem ezek a döntések csak még jobban aláásnának a kluboknak, ennyi, nem tudom, mire ugrottál megint :)

de tudodmit,
robbenrobbenrobbenrobben szegénymünchenszegénymünchenszegénymünchen
:)

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.06.06. 19:02:02

@rizla: "fogd fel, hogy egy klub orvosának is mindegy adott esetben"

erre érdemes reagálni, mivel a gomezesnél elszomorodtam, hogy idáig süllyedtél. tehát én felfogom, de te nem fogod fel, hogy a klubnak jogában áll leszarni, mert a játékosra költött pénzből kvázi megvette ezt a jogot. önmagával baszik ki, de legalábbis tud mérlegelni. a klubon belül se jó, ha ilyen történik (ezért írtam korábban, hogy onnan indulunk ki, hogy mindig rossz a játékosnak, ha sérülten játszik), de ott nem arcátlanság és senki zsebéből nem vesz ki ezzel pénzt.

"TE NEM FOSNÁD TELIBE?"

én egy petákot nem adok bele dzsudzsák fizetésébe, hadd ne számítson már a véleményem. ahogy a tied se. mondhatni, egy eindhoveni szurker véleménye jóval relevánsabb, mint az enyém.

de amúgy ja, én nem fogom, amit te mondasz. sztem ezt megbeszéltük.

vadkutya 2010.06.06. 19:02:26

@rizla: Könnyű helyzetben vagy egyébiránt.

Úgy értem, könnyen dobálod a "magyar szellemiség" szavakat, mivel megdöglesz a spanyol futballért, mind a válogatott, mind a Barcelona szempontjából. Jelen helyzetben egyébként a két legjobb választás a Tied, de ezt nem degradálva írom, nem erről van szó, bár ilyen szempontból is lehetne nézni a "magyarozást", viszont ez nem erre a blogra való.

Gyász pedig nincsen Münchenért, de ha csavarunk egy picit a kérdésen, akkor talán Te is lehívnád az összes katalán szentet az égről, káromkodások formájában, ha netán Xavi, vagy Iniesta, esetleg Messi (vagy mind, ilyen is előfordulhat) használhatatlanul érkezne vissza a tornáról, s ez kihatna a BL és egyéb kupák megszerzésére, adott esetben negatívan befolyásolná, ellehetetlenítené.

Az a "látásmód" meg,h vki magyarként nem sír azért, mert Robbent nem láthatja a vb-n, nem feltétlen vall retardált gondolkodásra, tekintve azt,h úgy egyébként ki a faszomat érdekli a holland válogatott nemzetközi sikere? Ha én mondjuk, teszem azt az Arsenal-ért szorítok, meg azért,h RvP ép maradjon, amire amúgy is kevés esély van...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 19:08:46

@mocsing:

A válogatottaknak legalább annyira érdekük, hogy a kulcsembereik ne sérüljenek meg, mint a kluboknak. Csak az ő számukra nem tárgyról, hanem eszmei értékről van szó, mely csak közvetve váltható pénzre. Nincs értelme úgy beállítani, mintha a sérülés csak a klub számára jelentene kockázatot: a szövetség számára is kockázatot jelent.

Alapvetően egy ember senkinek sem lehet a birtoka (eszköze). Ez ellentmond a kanti etikának. :-)

rizla 2010.06.06. 19:30:38

@progvog: nem ugrottam semmire, azért mert csúnya szó szerepel a mondatban, még nem feltétlenül neked ugatnak, mik ezek a haláltáboros reflexek?

rizla 2010.06.06. 19:33:04

@mocsing: "mondhatni, egy eindhoveni szurker véleménye jóval relevánsabb, mint az enyém."

ezt komolyan mondod? egy eindhoveni szurker véleménye relevánsabb dzsudzsák kapcsán mint egy magyaré? csak azért, mert ők állják a fizetését? úristen, nemár. egy nemzetnek JOGA VAN a válogatottjához, joga van látni, tapsolni neki, szurkolni neki, ez alap. sajnos ahogy te beszélsz erről az egészről, az egyszerűen nem tiszteli ennek az intézményét. felesleges vitatkoznunk tehát, mert végülis szíved-joga, szerintem meg marhaság, aztán ennyi.

egyébként csalódást keltő a reakciód az egészre. vitatkozz, de minek sértődsz vérig?

progvog 2010.06.06. 19:33:56

Kant sok csúnya dolgot tudna mondani a mai világról :)

a klubnak is ugyanúgy eszmei érték is, amúgymeg üzletemberként nagyon meghatna, ha másoknak az elveit nehezen lehet váltani az ÉN pénzemre, és befektetéseimre :)
ha kölcsönadnád mondjuk a drága sennheiser fülesed az én béna cuccom helyett, én nagyon megszeretném ,emrt kényelmes, jó hangja van, majd véletlenül eltörném, mennyire nyugtatna meg, ha azt mondom, h de ne aggódj, sokat jelentett számomra, én is rengeteget vesztettem az eltörésével :)
persze, az analógia sántít, mert a füles nem tartozott eleve hozzám, mint a játékos a válogatottjához, de ha a játékos nem is, a játékjoga a klubbé, és az üzletember nem az a fajta, akinek, ha belebarmolnak a tulajdonába, meghatódik attól, h ez a másiknak is rossz volt

nem azért ágálok, h a válogatottak ne vigyék el a játékosokat, csak ilyenekkel hülyeség védeni őket szerintem

rizla 2010.06.06. 19:35:46

@vadkutya: "Úgy értem, könnyen dobálod a "magyar szellemiség" szavakat, mivel megdöglesz a spanyol futballért, mind a válogatott, mind a Barcelona szempontjából."

ezt honnan veszed, hogy megdöglök a spanyol futballért? találgatsz nagyjából. ha a blogra gondolsz, azt nem azért írom, mert megdöglök a spanyol futballért. számomra csak egy válogatott létezik, és talán nem véletlen, hogy egyedül ezen a blogon nem találsz T/1-et.
a barca egész más tészta. én nem sértődnék vérig, ha messi megsérült volna azon az egy darab barátságos meccsen, amit maradona szervezett a vb előttre. szervezett volna inkább hármat, hogy messinek legyen esélye aranylabdát nyerni idén is. nem lesz.

"Ha én mondjuk, teszem azt az Arsenal-ért szorítok, meg azért,h RvP ép maradjon, amire amúgy is kevés esély van... "

ez oké, de nehogymár hisztit csapj, hogy micsoda köcsög szemétládák a válogatottak, mert rvp megsérült. a komplett holland nemzet jogát vonod kétségbe ezzel a futball élvezetéhez a vb-n.

progvog 2010.06.06. 19:36:01

@rizla: hátbasszameg, ha a nevemre érkezik egy reply, de látszólag nem nekem szól, hadd lepődjek már meg, h mivan :D

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 19:47:08

@progvog:

Nyilván nem a leghatékonyabb érvelési mód, nem is azért írtam. :-) Csak jó dolog tudni, hogy a morális fölény ebben a kérdésben nem a klubok oldalán van. :-) Nekem meg (aki nem vagyok a Bayern München, de az FC Barcelona sem) ez az egyedüli fontos kérdés.

vadkutya 2010.06.06. 19:49:03

@rizla: Én nem csapok hisztit, azt sem mondtam,h ne legyenek válogatott mérkőzések és nemzetközi tornák. Persze,h kellenek, ez teljesen triviális.

De Mocsinghoz hasonlóan nehezen viselném, ha verbálisan azért harapnál agyon, mert mondjuk tegnap, egy tőlem teljesen független holland nemzeti öntudat mellőzésével, azon kezdek anyázni,h egy kedvcsináló barátságos mérkőzésen lerúgták RvP-t, teszem azt komolyabban, minek hatására kihagyja a felkészülést és nem számíthatunk rá mi, Arsenal szurkolók.

Sőt, ez esetben, főként 6-1 után magyarként jelentettem volna fel saját hazám válogatottját,h ez a produkció egyrészt fáj a szemnek, másrészt, mint látjuk, a testnek is... :)

rizla 2010.06.06. 19:49:28

amúgy még valami. ha rooney rásérült volna a bayern ellen, vagy xavi a bajnokság végén, akkor a klubok megkárosították volna a válogatottakat, a világbajnokságot, és úgy anblok a futballszurkolókat. erre mocsing azzal jönne, hogy az más, mert nem ők állják a fizetésüket. ettől függetlenül hadjárat indult volna ferguson és guardiola ellen, és ha elmentél volna azokba az országba azt mondani nekik, hogy hallgassatok már el, nem a szövetség fizeti őket, akkor szerintem megütöttek volna.
más kérdés, hogy megértettem volna guardiolát és fergusont is. nekik a saját csapataik érdekeit kell nézniük. ahogy a válogatott edzőinek is a sajátjukét. a nemzeti labdarúgó szövetségek meg intézzék el pénzzel, hogy senki se sírjon, ha történik valami valamelyikkel, de ennyi.

rizla 2010.06.06. 19:50:54

@vadkutya: tudom, hogy nem csapsz hisztit, ez egy feltételes mód volt, ha félreérthető lettem volna. ha rvp lesérülne, és te azon problémáznál, hogy szegény arsenal, miközben hollandia a vb miatt borulna gyászba, az azért érdekes lenne, nem?

"egy kedvcsináló barátságos mérkőzésen lerúgták RvP-t"

most jön a nagybetűs lényeg: nem kedvcsináló gálameccsről van szó, hanem felkészülési mérkőzésről. ilyen van a klubcsapatoknak is az előszezonban.

rizla 2010.06.06. 19:54:05

amúgy srácok, most őszintén, hogy képzelitek el a megoldást? van persie, robben és a többiek ne játszhassanak barátságos mérkőzésen?
mert ha a válasz nem ez, akkor a pénzügyi kompenzáción kívül még nem tudom mit vártok.

progvog 2010.06.06. 19:57:58

@rizla:

"a komplett holland nemzet jogát vonod kétségbe ezzel a futball élvezetéhez a vb-n."

egyébként úgy csináltok, mintha fájna, hogy vannak, akik úgy érzik, hogy lehet egyszerre szeretni a focit, és elfogadni, h a topfoci hot üzlet lett, és nem arról szól már, h a postás sanyi bácsi az egész hetes frusztrációit kiüvölthesse magából a lelátón, meg beszóljon a bírónak, és ettől picit jobban érezze magát, mert beszólt az arcnak. szeretni a focit anélkül, h már kimúlt romantikus téveszméket látnánk bele, mintha fel lenne építve bennetek egy habos álomvilág klubhűségből, meg címercsókolgatásból, és ezt a világotokat sértené, ha mások realistábban kezelik az ilyen dolgokat
robben szerepeltetése ellen több joga van pampogni a játékjogáért rengeteget fizető bayernnek, mint mellette a többmillió holland szurkolónak, akik egy forintot se fizetnek azért.
picit nyálasabbra véve, a foci önmagában véve egy csodálatos dolog, ami nem lesz kevesebb attól, h a legmagasabb szintű formája kapzsi üzletembereik érdekeit szolgálja, és nem középosztálybeliek millióit, és még sok más szép téveszmét nyugodtan beleláthatunk.
ennyi volt progvog közhely- és bölcsességtára mára :D

rizla 2010.06.06. 20:00:21

@progvog: "szeretni a focit anélkül, h már kimúlt romantikus téveszméket látnánk bele"

most miről beszélsz? szerinted a holland embereknek nem kibaszott fontos a vb? ha neked ez a véleményed a futballról, hogy csak arra jó, hogy sanyi bácsi üvöltözzön, akkor szerintem semmi keresnivalód nincs ezen a blogon, én legalábbis nem szeretnék veled futballról beszélgetni.

egyébként komplett marhaság amit beszélsz, engem nem sért mocsing véleménye, úgy gondolom, hogy azokra a nemzetekre nézve sértő, akik ott vannak a vb-n. nem az a véleménye, hogy a válogatottak fizessenek, meg a többi, mert aláhúzom immáron ötödjére: igen, a klubokat ki kell engesztelni az ilyen robben-esetek után, teljesen jogos felvetés.

vadkutya 2010.06.06. 20:01:02

@rizla: Érdekes lenne, valóban, egy holland embernek főleg. Engem viszont annyira nem hatna meg, nyilván ez a saját hazám válogatottja esetében másként lenne, de mi folyamatosan gyászban vagyunk a vb miatt, sőt nekünk ez maga a gyász, talán pont ezért is gondolom úgy ,ahogy.

De mondom, én ezzel a "barátságos" dologgal nem vagyok kibékülve, pontosan a tavalyi holland- olasz meccs miatt, ugyanis akkor lehet,h mi végeztünk volna a Chelsea előtt. S ez sokkal jobban feldobna, mint egy esetleges Oranje vbcím. Sztem ez érthető, megérthető.

S akkor azt még nem is említettem,h hány éve várok egy rühes kupára, mint Arsenal drukker, ergo sokféle szempontból is lehet ezt nézni, mindenkinek más a prioritás, s ez nem feltétlen jelenti azt,h leszarok bizonyos alap emberi erényeket. s semmilyen mértékű empátiával nem rendelkezem egyéb nemzetek érdekei iránt...

rizla 2010.06.06. 20:01:08

most átolvasva harmadszorra, szerintem elvesztettük a fonalat: DDDD

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.06.06. 20:02:28

@progvog: "és nem arról szól már"

Honnan tudod, hogy miről szól? Szerintem mindenkinek másról szól. Pont az a kérdés, hogy mi személy szerint mennyit vagyunk képesek meglátni belőle. Aki csak az üzletet látja benne, az pont annyira megcsonkítja, mint aki egyáltalán nem látja benne az üzletet.

rizla 2010.06.06. 20:05:14

@vadkutya: "Engem viszont annyira nem hatna meg, nyilván ez a saját hazám válogatottja esetében másként lenne"

akkor bele tudod képzelni magad az ő helyzetükbe, tedd is meg.

"De mondom, én ezzel a "barátságos" dologgal nem vagyok kibékülve"

tehát a válaszod, hogy van persie és a többi milliós értékű játékos ne játszhasson válogatott meccsen? a kis klubokkal amúgy mi lesz? mert akkor nekik is joguk van ezt követelni. tehát nem tudna kiállni egyetlen emberrel sem a holland csapat, mert nem engedne el senkit a klubja egy barátságos meccsre. ami azt jelentené, hogy csak a selejtezőben, élesben van esélyük összeérni, meg kipróbálni taktikai hadrendeket, meg a tornákon. ez neked működőképes ötletnek tűnik?

"S akkor azt még nem is említettem,h hány éve várok egy rühes kupára, mint Arsenal drukker"

ez nagyon magas labda, mindketten tudjuk, hogy a válogatottaknak van a legkevesebb köze ahhoz, hogy az arsenal évek óta impotens.

abban tök igazad van amúgy, hogy téged az arsenal érdekel, és kész. ez oké. de mondanád azt, hogy NEM JÓ ÍGY A RENDSZER? meg hogy felháborító, és menjenek a faszba a válogatottak? szerintem ez iszonyú sarkított már. nyilván nem tapsikolnék én se, ha xavi vagy iniesta lesérülne, de elfogadnám, mert a hazájukért fognak harcolni a vb-n, és ehhez hozzátartoznak a felkészülési meccsek is. ez teljesen természetes, ez van.

AIR 2010.06.06. 20:16:45

maga a felvetés is nevetséges, hogy magyarországi Arsenal- meg Bayern-"fanok" szerint csúnyarossz világbajnokság. :D
srácok, hát hol a gyerekszoba? kit érdekelnek a minden évben megrendezendő sorozatok, amikor itt van nekünk négy évente a VB?
nem érzitek mókásnak egy müncheni klub pénzügyeiért való aggodalmatokat innen Pestről, az üveggyár mellől?

+1. szerintetek csak a klubfociban van guba? mert szerintem nagyon nem...

vadkutya 2010.06.06. 20:16:58

@rizla: Az utolsó bekezdéseddel én is egyetértek, maximálisan.

A magas labdával viszont nem. Kezdjük ott,h az Arsenalban rengeteg válogatott futballista van, azt is tudjuk,h rengeteg országból. Sőt, nyilván azzal is tisztában vagyok,h a Barca sem kevés válogatott játékossal bír, ergo mindkét csapat játékosai rengeteg mérkőzést játszanak. Ez sztem már pont az az eset, főleg ilyen kiélezett harcokban, mint az európia elitmérkőzések,h nem mind1,h 61 vagy 65 mérkőzést nyom le egy játékos.

Szóval, persze, legyenek felkészülési mérkőzések a tornák előtt, akár több is, de csak úgy beszúrni egy - véleményem szerint csak marketingelésre jó - barátságos meccset, mint volt az említett holland-olasz is, ezt feleslegesnek tartom. Többek közt azért, mert idén pl - a sorozatos impotencia ellenére, aminek nyilván más okai is vannak - RvP-vel a csatasorban úgy érzem reális esélyünk lett volna a PL címre.

Természetesen, ha nem lennének ezek a meccsek, a válogatottaknak sem sikerülne összeszokniuk, s megint ott vagyunk, ahol a part szakad...

vadkutya 2010.06.06. 20:20:26

@AIR: Nagyon nem érted,h miről vitázunk itt.

progvog 2010.06.06. 20:20:52

@rizla: nagyon sajnálnám, ha nem akarnál velem többet beszélni, mert veled viszont nagyon szórakoztató, főleg, amikor az egyértelmű megfogalamzásom ellenére bele akarsz magyarázni valamit, ami nincs ott :)
- "ha neked ez a véleményed a futballról, hogy csak arra jó"
a mondat közelébe se írtam olyat, h "csak arra jó", de azt nem vitathatod, h erre is jó, de kereshetek neked esterházyt is, ahol kábé ugyanezt írja le (fű, ez nagyon fellengzősnek hangzik, azt akartam kihozni ebből, h nem vagyok egyedül a véleményemmel, és nem a szomszéd kristófot akartam felhozni példának, h ő is egyetért velem :D)
- szó szerint azt írtam, "úgy csináltok, mintha fájna", erre jön a valószínűleg rizla-generátorból érkező válaszod, "marhaságot beszélsz, nem sért mocsing véleménye", úgy csinálsz, mivel úgy kardoskodsz egész nap szegény hollandusok mellett, mintha a szólás- és félelem nélküli élet szabadága mellé járna a legerősebb holland válogatotthoz való joguk, amiből nem hiányozhat robben, és mocsing ezen taposna két lábbal

AIR 2010.06.06. 20:23:53

@vadkutya: ám legyen. felfoghatod vitán kívüli megjegyzésnek is.

vadkutya 2010.06.06. 20:24:07

Egyébként meg tegnap vettem egy holland mezt a vb-re. Szevasztok! :D

rizla 2010.06.06. 20:24:14

@vadkutya: "Ez sztem már pont az az eset, főleg ilyen kiélezett harcokban, mint az európia elitmérkőzések,h nem mind1,h 61 vagy 65 mérkőzést nyom le egy játékos."

és ez csak a válogatottak felelősségét veti fel? angliában pl 4 (!!!!!) különböző sorozat van. aztán csodálkozunk, hogy lampard mosott szar a vb-n. de persze jön az ultimatív válasz: a chelsea állja a fizetését! tehát a pénz mindenek felett, a nemzeti öntudat, aminek a válogatott futball baromi fontos alappillérre, az nem számít. ha pénzkérdés, akkor intézzék el pénzzel, kapjon a bayern 1 millát robben kórházi számláira és csókolom. de ne verjük már az asztalt, milyen jogon, milyen alapon? a válogatott akarja robbent. meghívja. robben mondhatna nemet is akár (pl ibrahimovic lemondta a válogatottságot, szíve joga), de ő is szeretne a válogatottban focizni, barátságos meccsen is. szóval akkor most mivan? mondjátok el, hogy mi a megoldás. mert a pénzen kívül túl sok mindenért nem érdemes reklamálni ezesetben.

"Szóval, persze, legyenek felkészülési mérkőzések a tornák előtt, akár több is, de csak úgy beszúrni egy - véleményem szerint csak marketingelésre jó - barátságos meccset, mint volt az említett holland-olasz is, ezt feleslegesnek tartom. "

én is elmondtam már, hogy bizonyos esetekben teljesen jogosan lármázhatnak a klubok. elrángatni a barcából messit a szezon kellős közepén egy pápuaújginea meccsre, ahol nélküle is 6-0, meg stb. a kluboknak ilyen esetben valóban lehetne beleszólása. de robben kapcsán speciel illik csendben maradni.

"Természetesen, ha nem lennének ezek a meccsek, a válogatottaknak sem sikerülne összeszokniuk, s megint ott vagyunk, ahol a part szakad... "

nézd, egy játékos megsérül itt is ott is, ez benne van a pakliban. a sok meccsről lásd fent, ez mindkét fél sara. a pénz meg pénz: idén már fizetnek a válogatottak a kluboknak. még nem sokat, de biztos eljön majd az az idő is. kár, hogy ezt megint mi magyarok fogjuk megszopni, meg még egy rakás szerencsétlen lúzer, szegény ország.

progvog 2010.06.06. 20:25:55

@Csöncsön: nekem tiszta a lelkem, én szenvedélyesen szeretem a focit, csak nem akarom magam hülyíteni azzal, hogy az üzleti részét alábecsülöm
amúgy nem arról beszéltem, h bennünk mi játszódik le a foci miatt, hanem, hogy akik "csinálják" a focit, mit akarnak, miről szóljon

vadkutya 2010.06.06. 20:31:57

@rizla: Igen, Anglában sok is az a 4 sorozat, ezt sem vitatom, nem véletlen játszatja csak a B vonalat pl Wenger is a ligakupában. Talán pont ezért, én nem beszéltem pénzről, még azt is elvetem,h fizessenek a kluboknak a válogatott mérkőzések után, mert ez is milyen már?

Robben pedig valóban nem jó példa, az első kommentem ezzel kezdtem.

progvog 2010.06.06. 20:33:13

@AIR: kispesten születtem, de már kissrácként sem érdekelt a honvéd, az első fociélményem az, h beckhaméknek szurkolok, ez több, mint 10 éve volt, azóta meglepő módon még mindig nekik szurkolok, ezért nekem ők a csapat, nem valamelyik magyar, sokkal fontosabb a lelki kötődés, mint a földrajzi, légyszíves kössél bele.
csúnya dolog olyat írni, h magyar bayern "fan", remélem a lányod is lebaszod, ha justin bieber nőjére irigykedik, nem sp-ére :D

rizla 2010.06.06. 20:36:44

@vadkutya: "még azt is elvetem,h fizessenek a kluboknak a válogatott mérkőzések után, mert ez is milyen már?"

de akkor mi legyen? miért rossz a rendszer? az is lehet, hogy nem is rossz, egyszerűen csak ilyen a futball: a játékosok megsérülnek. honnan tudod, hogy van persie nem sérült volna le a következő bajnokin a barátságos meccs helyett? pontosan ugyanannyi rá az esélye itt is ott is. annyi a különbség, hogy a bajnoki tétmeccs, és a fizetését a klubja állja, de ezek absztrakt dolgok, a sérüléshez magához nincs közük. tehát voltaképp a veszteség, ami az arsenalt éri, az elméleti, elvi, eszmei, és joggal követelhet kompenzációt pénzben. de azt mondani, hogy van persie TUTI nem sérül le (pont van persie, te jó ég!!!), ha nincs az a barátságos meccs..?

"Robben pedig valóban nem jó példa, az első kommentem ezzel kezdtem. "

én végig ebből indulok ki, hogy robben kapcsán ostorozni a jelenlegi rendszert, hogy micsoda szemét igazságtalanság, az durván túlzás. és ha már marketing barátságos meccsek meg a többi: a BL-ben minek van annyi meccs? na, osztály, tudja valaki?

vadkutya 2010.06.06. 20:46:46

@rizla: Egy szóval nem mondtam,h tuti nem sérült volna meg (főleg nem az ő esetében), de az a meccs pont csak 1el több lehetőség volt neki arra,h megsérüljön. Meg is történt, a sérülés pedig sérülés marad, szerezte azt bárhol is, bármilyen meccsen.

Sok a meccs, ez van, de előbb mondanék le egy válogatott barátságos mérkőzésről, mint egy FA kupabeliről. Én, a szurkoló, a magyar. H más ezt miként látja, egyéni szoc.

Legyenek akkor tétmeccsek ezek is, most őszintén, mi értelme van egy jóval erősebb holland válogatottnak egy magyarral játszani barátságos meccset? Vagy a magyarnak? A tegnapi meccs pont nem volt sztem semmire sem igazán jó, egyik csapatnak sem segített, semmilyen kardinális kérdésben...

crazy_horse · http://mancityfc.blog.hu/ 2010.06.06. 20:47:43

inkább nézzétek a Soccer Aid-ot, jótékonysági gála, Zidane, Maldini, Sheringham, Shearer, Giggs, Keown, Butt, Seaman, Woody Harrelson, Mike Myers, Robbie Williams stb.

Gordon Ramsey éppen balhátvéd:D
Collina bíró...

www.justin.tv/redmanc99

rizla 2010.06.06. 20:49:43

@vadkutya: "A tegnapi meccs pont nem volt sztem semmire sem igazán jó, egyik csapatnak sem segített, semmilyen kardinális kérdésben... "

hát azt az edző dönti el, hogy kit akar ellenfélnek és miért. hogy mit akar felmérni, mit akar kipróbálni. kizárt dolognak tartom, hogy egy 90 perces meccsnek ne legyen értelme meg tanulsága.

progvog 2010.06.06. 20:51:23

@rizla: nyilván azért, amiért a meccsnapok is szét lettek szedve, meg amiért a döntőt áttették szombat estére, de, hogy maradjunk a jól bevált elképzelésnél, ott a játékos a saját munkáltatójáért és fizetéséért sérül le, ha lesérül :D :D

progvog 2010.06.06. 20:53:28

de én jobban is szeretem ezt a leosztást, ahol nem csak egy meccs dönt a továbbjutásról, és szó nélkül megnézem kétszerannyiszor ugyanazokat a reklámokat

AIR 2010.06.06. 20:54:07

@progvog: ez nem az a blog, ahol ilyesmiről lenne értelme vitatkozni, de egy odaszúrás kellett. :)

rizla 2010.06.06. 20:54:34

@progvog: én is szeretem így a BL-t, de ne legyenek illúzióink, hogy miért nő egyre nagyobbra és nagyobbra.

progvog 2010.06.06. 20:59:45

nincsenek hát, ezért mondom, én szívesen beáldozom magam a marketingnek, és megveszek kétszer annyi heinekent :)
a szombati döntőt nehezebben nyeltem le, de akkor megpróbáltam arra gondolni, h nem pénzügyi meggondolásból tették át, hanem jó szándékból szeretnék, ha több kissrác nézhetne focit :D

Gorbok 2010.06.06. 21:11:48

@crazy_horse: óriási, köszi:D
nem is tudtam, hogy van ilyen:)

Zidane egy zseni, hiányzik az a mozdulatsor, hogy kapja a labdát, lefordul, és megoldja...

BruceWayne 2010.06.06. 21:16:17

@mocsing: remélem azzal azért tisztában vagy hogy az emberiség döntő többségének közös érdeke hogy Robben faszán játsszon a vb-n, nem pedig az hogy fitt lesz a szeptemberi bundesliga rajtra :)

rizla 2010.06.06. 21:21:39

@Nerazzurri: nem az emberiség döntő többsége állja a fizetését!

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.06.06. 21:24:34

@rizla:
Az emberiség döntő többsége azt se tudja, ki az a Robben.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.06.06. 21:27:09

Tisztelem a klubok iránti elkötelezettségét mocsingnak, csak szerintem a másik végén fogja meg a kérdést.

And now for something completely different: Nigéria-Észak Korea 3-1. Az utolsó felkészülési meccs volt ez mindkét együttesnek, de a vereséget szenvedőek sem voltak rosszak. Szomorú esemény viszont akadt: a lebonyolítok teljesen inkompetensen végezték a munkájukat, ezért a kapuk becsukásakor szinte agyontaposták egymást a bejutni igyekvő emberek, 20 sérült is van, köztük több életveszélyes.

rizla 2010.06.06. 21:29:22

@crazy_horse: baszki én azt hittem a hülye közvetítők rakták be ezt a fantasy zenét, aztán rájöttem hogy a hülye hirdetés az a jobb felső sarokban:((

BruceWayne 2010.06.06. 21:30:11

azért még jó hogy pont nem egy afrikai vb-re jutottunk ki

danesdzsu2 2010.06.06. 21:51:39

@progvog: Szerinted szomorú volt a Sparta Praha, amikor 96-ban elvitte Poborsky-t a MU?

progvog 2010.06.06. 22:07:19

@danesdzsu2: nekik biztosan jól jött az az öt millió, de pl rooney eligazolásának nem örült az everton, ha jól emlékszem, de abból a kommentből kimaradt valami, amit utána pótoltam, h ezután még "köszönetdíjat" fizetni a válogatottnak, amiért felhúzták a játékos árát, lehet, h egy picit már sok lenne
@rizla:
gyorsan tanulsz! :D

vadkutya 2010.06.06. 22:26:30

@rizla: Tanulsága mindenképp volt: Robben-nek labda kell a lábára, különben elbalfaszkodja. :)

progvog 2010.06.07. 14:46:49

hopp, hülye robben, lesérül, hogy kirobbantson egy vitát az nst-n, majd amikor már legalább három ember küldte el egymást a blogról miatta, akkor kijelenti, h a csoportmeccsek után már valószínűleg játszani fogok, és különbenis végig rossz példa volt :D
süti beállítások módosítása