Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Újra van olyan, hogy INTERnazionale

2010.05.23. 13:04 heinrich

Kicsit amerikai focisra sikerült az idei BL, hiszen a szezonban legnagyobbat alkotó edzők vívhatták a döntőt, sőt egyiküknek még quarterbackje is akadt. Extra tétként a BL-szereplést érő negyedik helyért is megküzdöttek a csapatok – végül az Inter mindent megnyert Olaszországnak – teljes joggal. Olaszországnak, hiszen régi kérdés, hogy akkor a labdabirtoklás, vagy a helyesen felvett pozíció ér-e többet a futballban. Tavaly a Barca az előbbivel iskolázta le Európát, most pedig a másik véglet csúcsra járatott változatát láthattuk, Sacchi után először.

Mourinho idén két csapatot épített fel. Egyet a bajnokságra, egyet a BL-re. Ez utóbbit azonban nehezebb volt beazonosítani, hiszen az egyenes kieséses szakaszban rendre indokolt volt, hogy az Inter nagyon mélyen, a saját tizenhatosát megszállva védekezzen. Egyedül a döntő mutatta meg, hogy Mourinhót nem igazán érdekli az ellenfél személye, oda-visszavágós párharcokban az Inter egyértelmű kontrajátékot választott, miközben magasan tett a labdabirtoklásra, Eto'o-t és Pandevet is kötőféken tartotta, emiatt játékuk is inkább volt 4-4-1-1, mint a megszokott 4-2-3-1.

Már csak azért is így gondolom, mert látszólag Van Gaalt is meglepte az Inter újabb sündisznóállása. A Bayern kezdőcsapatának jobban feküdt volna, ha nyitottabb játékot hoz a döntő, és Schweini mélységből, Müller pedig az ellenfél térfelén tudja mozgatni a csapatot, elsősorban Robbennel és Oliccsal keresve az összjátékot.

Ehelyett viszont az történt, hogy a Bayern – a többi BL-csapathoz hasonlóan – megkapta ajándékba a labdát, de adott körülmények között hasznosabb lett volna Gomez és Klose centerjátéka, mint Müller ál-középcsatár, és Olic árnyékék szerepe. Azt egyébként szintén nem értettem, hogy Van Gaal miért várta meg a meccs végét azzal, hogy mindkét támadóját centerre cserélje, hiszen már szünetben látni lehetett a meccs forgatókönyvét. Valószínűleg bízott benne, hogy a helyzeti hátrány ellenére sikerül egyenlíteni, és nem akarta megkockáztatni azt, hogy ha a meccs későbbi szakaszában mégis vált az Inter, és beszorítja a Bayernt (amire kétségtelenül bármikor képes lett volna), akkor ott maradjon Gomezzel és Klosével ötven méterre a kaputól.

A másik nehezen érthető kérdés Eto’o teljes mellőzése, sokszor bántóan egyedül ácsorgott, előtte negyven méter üres terület, mégsem kapott labdákat, gyakorlatilag két Badstuber-Eto’o párharca emlékszem az egész meccsről, miközben Robben percenként csapott össze Chivual.

Talán egyszerűen az az oka, hogy az Inter még csak nem is játszott különösebben jól tegnap. Maicon felfutásait betiltotta Mourinho, a védekezés pedig nem a legerősebb oldala. Lucio is többször hibázott, Chivu nagyon kikapott és a saját szememmel láttam Zanettit két labdát is csúnyán elveszíteni, ez minimum szokatlan. Pandev alázatos hangyaszorgalommal gürcölt, de előre játékban egy értelmes megoldást nem mutatott, azt leszámítva, hogy rendszeresen elrángatta Lahmot a helyéről, így Sneijder sokszor szabadon tűnt fel a bal oldalon.

Tegnap elég volt, hogy a döntő párharcokat azért így is megnyerte az Inter, Julio Cesar a legkisebb bizonytalanság nélkül, bravúrosan védett, és ezúttal Samuel nőtt védőtársai fölé. Szép türelmesen kivárták, míg a Sneijder-Milito páros megnyeri a meccset.

A Bayernt kár lenne bármiért hibáztatni, hiszen a sorozatban értelmet adtak az egyébként bosszantóan ostoba 120%-os közhelynek, hiszen többször is vert helyzetből álltak fel, a MU kiverése elképesztő bravúr volt részükről, magasan túlteljesítettek. Mourinhóhoz hasonlóan Van Gaalnak sem maradt semmi, amit jövőre bizonyíthatna. Ha csak az nem, hogy két-három okos igazolással, Kroos visszatérésével és Müller beérésével újra az igazán nagyok közé sorolhatjuk majd a Bayernt, tehát hónapok alatt elérte azt, amit Magath, Hitzfeld és Klinsmann évek alatt sem tudott megközelíteni.

Ha mégis mondanom kellene valamit, amivel a Bayern eredményesebb lehetett volna, az Schweinsteiger és a két szélsővédő játéka. Lahm és Badstuber fellépett ugyan a támadásokkal, de játékuk a középpályás emberfölény kialakítására korlátozódott – amit az Inter egyébként is engedélyezett számukra – pedig ha olykor még tovább nyomultak, akkor a visszafogottan teljesítő Maicont, és a csapnivalóan futballozó Chivut – főleg Müller bevonásával – meg lehetett volna kerülni. Már csak azért is, mert szép-szép Eto’o és Pandev védőmunkája, de minél közelebb kényszerülnek  a saját tizenhatosukhoz, annál önveszélyesebbé válnak.

Megoldást csak Cambiasso és Zanetti kikeresztezése jelentett volna, viszont a helyükön benyomuló Schweini-van Bommel páros veszélyes lövőhelyzetekhez juthatott volna – utóbbi pont így szerzett gólt a Fiorentina elleni idegenbeli meccsen. 

A bajorok közül mindenképp ki kell emelnünk Robbent, aki idén a müncheni Céronaldóként fungált. Lehet firtatni, hogy akkor magáért, önmaga egójáért teszi mindazt, amit tesz, de a csapat szempontjából teljesen lényegtelen a motivációja. Az egész szezonban agresszíven, és látványosan játszott, döntő gólokat lőtt, lejátszotta Ribéryt a pályáról. Tegnap sem tologatta a felelősséget, szinte minden labdájával gólra, gólhelyzet kialakítására tört, a végén még passzolt is, bár ez teljesen váratlanul érte a csapattársakat, így ezekből nem alakult ki veszélyes szituáció. Ettől függetlenül így kell egy csapatot szolgálni, és egy BL-döntőn pályára lépni.

Többször is felmerült a kérdés, hogy mi a különbség a tavalyi és a mostani Inter között. Ez elég egyszerű: szinte minden másképp működik, a két csapat sem nevekben, sem játékban nem hasonlítható össze.

Az első évében Mourinho élből nekiment az olasz focinak, majd ő megmutatja a 4-3-3-at, vett hozzá Quaresmát meg Mancinit (borzalmas ötlet volt), a csapat játékát pedig – mintha valami olasz középcsapat lenne az Inter – Ibra centerjátékára és kiszolgálására építette fel. A leszállóágban lévő olasz bajnokság behúzására az elég is volt, de ez minden.

A viszonyok felmérése után azonban alapjaiban változtatta meg a csapatát, és mégis csak letuszkolt az olaszok torkán egy eddig sosem látott szisztémát, miközben minden igazolása telitalálat volt.

Luciót bagóért szerezte meg Münchenből, már szinte mindenki kiégett vulkánnak tartotta, erre tanári játékot egész évben, Drogba és Ibra csak senyvedett mellette. Motta a szezon kulcsmeccsén eltüntette a pályáról Messit. A legnagyobb húzása mégis az volt, hogy Eto’o-val és Pandevvel, vagyis két támadóval játszatott… ööö, mit is? Szélső középpályásnak nem mondhatjuk őket, mint ahogy szélsőnek (winger) sem, ami rendszerint megoldhatatlan taktikai feladat elé állította az ellenfeleket, hiszen ilyen  feladatkör/poszt nem is létezik a futballban, ezért még nincs is kialakult ellenszere. Különösen úgy, hogy Eto'o a szezon során számtalan alkalommal cserélgette helyét Militóval, Pandev pedig Sneijderrel – ez utóbbiból született például a Barca elleni hazai egyenlítés – , és mindennek a tetejében Maicon felfutásaival is foglalkozni kell.

Tavaly Ibra, idén viszont Milito ÉS Sneijder mozoghatott kötetlen szerepkörben az alázatos csapatmunkának köszönhetően. Ez így elsőre nem tűnik olyan veszedelmes dolognak, de ha a védők fejével gondolkodunk, akkor rögtön a pokolba kívánjuk a rendszert, hiszen még egy szabadon játszó, és bármely pillanatban potenciálisan gólveszélyes játékos mozgását is nehéz lekövetni, nemhogy kettőét, nemhogy kettőjük kiváló összjátékát.

Kilépjek, ne lépjek, átadjam, kövessem, hátráljak vagy esetleg megszegve a fekvő védő nem védő alapelvet becsússzak? Olyan kérdések ezek, melyeket három nagy liga bajnokcsapata, sorrendben a Chelsea, a Barca és a Bayern védelme sem tudott megválaszolni.

Sneijder pazar, világklasszis szezonja némiképp váratlan, de kirívó meglepetésnek nem lehet nevezni. Ugyanakkor Diego Milito evolúciójára nincsenek szavak. Összjátékban, taktikai képzettségben, egyéni adottságokban is a legjobbak között van a helye, de ő mindezt olyan magabiztos helyzetkihasználással fejeli meg, amit talán Ruud van Nistelrooytól láttunk utoljára, de Milito játéka sokkal szellemesebb, ebből a szempontból olyan, mint Gombóc Artúr, mindenféle gólt szeret, mindenféle gólt tud rúgni. Okosat, erőset, váratlant, ütemtelent – gurít, passzol, emel, pörget, ahogy a helyzet megkívánja. Emellett rendkívül szerethető figura, még csak műmájer gólörömet sem láttam tőle, régóta nem lelkesedtem ennyire játékosért. 

Egy év után aligha nevezhető korszakosnak egy csapat, erre az Interre mégis sokáig emlékezni fogunk. A legjobbak legyőzésével húzta be a BL-t, méterre megszervezett csapatjátékukat kimagasló egyéni teljesítményekkel fejelték meg minden csapatrészben, a kapustól a centerig.

Nem lehet kérdés, a 2009/10-es Bajnokok Ligája sorozat legjobb csapata az Internazionale volt. 

339 komment

Címkék: h bl bayern münchen inter

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr712024986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G_P_T 2010.05.25. 09:31:33

@touristique: Ambrosini volt, a történeti hűség kedvéért.

vadkutya 2010.05.25. 09:58:33

@popp: Hegyi Iván az hagyján, 5 meccs után le fogja hozni a spanyol sajtó,h ez a Real unalmas...

Klárensz 2010.05.25. 10:10:47

@touristique: Ambrosini volt az, köcsög volt nem vitás, nem is védte senki. De te úgy próbáltad beállítani Materazzi pólóját mintha ez csak valami olyasmi lett volna, mint ahogy Zanetti elsírta magát.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.25. 10:44:40

@vadkutya: A spanyol sajtó még hagyján, de az nst úri közönsége is hajlamos végletes következtetésre jutni, egy-két meccs alapján.

vadkutya 2010.05.25. 10:56:23

@popp: Haha, mi lesz itt szeptembertől a spanyol posztokban. 1-2 komment-morzsát majd érdemes lesz bedobni a tűzbe, olajként... :)

ecky 2010.05.25. 11:03:32

nem szeretem murinyót... de pár dolgot nem vitatok. 1- hatalmas pedagógus. megmutatta ezt már a koránsemviláglegjobbja portónál is ahol bl címig motiválta őket /persze az ellenfél egy szintén egy szezonos csoda a dechamps féle monacó volt.../ és megmutatta eto'o fegyelmezésével is /hogy militóból meg snejderből kihozta a maxot az szerintem nem akkora csoda/ 2- remekül megszervezi a védelmet.
DE: csak nekem tünik úgy h ugyan az a sablont használja mindig? portóra annyira nem emlékszem de ott robbant be egy deco és az egész védelem, chelsea-nél volt ugye 1 lampard (deco 2) egy drogba akire épült minden támadás és a védelem most pedig az internél van egy snejder (deco 3 és lampard 2), mondjuk itt a csatár dolog már több emberre épül. milito és eto'o is lehetne drogba 2. és a védelem.
nekem az a meglátásom h murinyó 2 azaz 2 bl címet szinte ajándékba kapott. oké nem kis teljesítmény eljutni egy döntőig főleg a mostani chelsea barca duón keresztül de a döntőbe most se és a portóval se találkozott igazán ellenféllel. a bayern nagyon buta focit mutatott az egész meccsen amit igazán egyszerű kibekkelni ha mindenki teszi a dolgát. olic és müller harmatgyenge volt. robben sablonos, kiszámítható, van bommel-t elkapta a vére és reklamált rugdalózott, schveini lassú, körülményes és ötlettelen. lassú és körülményes volt mind2 középhátvéd is. talán ha a török maradhat és kicsit köépre tolják ő átlőhette volna a saját tizenhatosán(!) tömörülő intert. a barca már megmutatta h a tilitoli hatástalan viszont egy altintop, robben, shcveini, van bommel 4esből kinézem h 20-25-ről eltalálja a kaput és abból akármi is lehet. akkor talán olic harcossága is jól jött volna a kipattanó labdáknál. talán. én ebben látom murinnyó ellenszerét.
kíváncsian várom h az általam régen /del bosque idején/ szeretett "elég ha a kapus védekezik" reálnál mire megy a "van egy ember aki 40-ről is rálövi talán bemegy de védekezzen a szertáros is" murinnyó. adok neki egy szezont. bizonyítson! én várom. igaz nem szeretem murinnyót... és egy ideje a reált se...

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2010.05.25. 11:15:29

@ecky: csak pár észrevétel, ha ilyen szar a bayern, hogy juthatott a döntőig?
Na ne már a Barca legyen a szar mert az Inter kiverte.
Porto meg nem találkozott ellenféllel mikor nyert, hát a MU tényleg nem volt az. :)

Iustizmord 2010.05.25. 11:25:13

@Great Cornholio: én bármikor szívesen látok egy mocskos-juve vendégposztot :o))))

Iustizmord 2010.05.25. 11:26:30

@ecky: ne csodálkozz ha itten most megskalpolnak , tabukat feszegetsz :o)))

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2010.05.25. 11:32:12

@Iustizmord: Ha van rá igény megpróbálhatom formába önteni. :P

ecky 2010.05.25. 11:32:34

nem a döntőig vezető út az amit véleményezni akartam /le is írtam h barca és chelsea kiverése nem ki szó és ez igaz a másik oldalon is pl a mu-ra/ hanem maga a döntő. tartom magam ahhoz az állításomhoz h a döntőben vagyis a döntőben murinnyó nem találkozott még igazán ellenféllel. előtte igen. barca kiejtése nem kis tett volt. ami zavar az igazából az h van gaal nem volt a helyzet magaslatán a döntőben /ugyan úgy mint tavaly sir alex/ meg h murinnyó szerintem /szerintem!/ túl van kicsit sztárolva. nem akkora újítás amit csinál. igaz nem az idei de kb hasonló stílusban és már akkor is a döntőbe várt barcát benitez és azt hiszem hiddink is ejtett már ki. benitez tuti hasonló taktikával. és ne feledkezzünk meg a "hú de csúnya anti foci" görög válogatottról se akik az európa csúcsára várt portugálokat 2szer verték el. hasonló focival. egyetlen kérdésre nem kaptam még senkitől se választ: akkor ez anti foci volt most meg zseni aki kitalálta? ez zavar csak. de várom h a reál leiskolázza a barcát jövőre úgy h a labda is náluk legyen. nekem az a foci...

_benito · www.nst.blog.hu 2010.05.25. 11:38:25

@Great Cornholio: én pártolom, ahhoz ugyanis bl-döntőbe kell jutnia a juvénak. na, az nem jövőre lesz.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2010.05.25. 11:40:19

@_benito: Ok, ha Inter Juve döntő lesz ígérd meg hogy enyém lehet a Mocskos Juve. :)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2010.05.25. 11:42:48

@_benito: Amúgy lehetne használni ezeket, ilyen szoros bajnoki finálénál mint ami most volt. Hátha jövőre a Juve is csatlakozik a bajnokesélyesekhez akkor elsüthetném :)

ecky 2010.05.25. 11:46:48

@Iustizmord: egyébként mi számít itt tabunak???

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2010.05.25. 11:47:12

@ecky: tegyük hozzá, hogy az Inter a döntőben a kiesési szakasz leggyengébb védekezésével rukkolt elő. Chivu sorozatos vereségei robbennel, ziccer müllernél, 20ról rálőtt labdák kifejelése, ennyi helyzete a Barcanak sem volt a nou campban.

vadkutya 2010.05.25. 12:01:12

www.nemzetisport.hu/olasz_labdarugas/nem-vagytok-sztarok-mourinho-uzenete-a-realosoknak-2030069/

José "máris elkezdte szokásos lélektani hadviselését". Nah, ettől kurva kemény ez az ürge, tökmind1 mit nyilatkozik, azt az emberek nem felejtik el...

horas 2010.05.25. 12:03:44

@ecky: Ez az Inter kiválóan támad,nem csak azért mert 4-5 kiváló támadó van egyszerre a csapatban,hanem a támadásokban rendre van koncepció is,ez az ÍItner felállt védelem ellen is tud játszani,a Barca-nak hátrányból löttek 3-at nemtudom a Görög válogatott rúgott 1-nél több gólt,és nekik nem odavisszavágos meccseik voltak,ők találtak egy gólt és kibekkeltek mindenkit.Az Inter-nek otthon váltania kellett a Chlesea és a Barca ellen is mert kiesésre áltak mind kétszer előnnyel utaztak,ha továbbjutásra áll a csapat nem valószinű,hogy támadni fog.

Komolyan mondom ennyi hülyét,nehogy már azt is felrójjuk az Inter-re,hogy miért nem támad még továbbjutásra is állva.Az Inter addig támadott amíg meg nem szerezte a vezetést majd megtartotta.
Meggyöződésem,hogy ez az Inter tudna támadó focit is játszani birtkolni a labdát.Azzal viszont ne biztos,hogy megnyerték volna a BL-t.Mourinho így gondolkodott.Nehogy azt hidd,hogy azért volt a Bayern-nél a labda mert az Inter nem tudta megszerezni tőlük vagy nem tudta megtartani velük szemben.Ezt a takitkát választotta Mourinho,abban a pillanatban nekem se tetszett de bejött.Mourinho idén legyözte a jelenlegi sztáredzők nagyrészét.Ancelotti,Guardiola,Van Gaal.

horas 2010.05.25. 12:13:03

@mocsing: Sneijder is kihagyott egy ziccert,illetve erre a Müller helyzetre szinte egy percenbelül reagált az Inter Pandev tekert-nyesett lövésével..

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.05.25. 13:27:02

@_benito: és Szervezők!

Van vmi infó a tornával kapcsolatban?
Beharangot kell(ene) írnunk?

Milyen ország csapatai lesznek jelen a tornán?

Köszi, Üdv, ymy

touristique 2010.05.25. 13:47:43

@Klárensz: Nemm, persze, hogy megtervezte. De ez akkor is egy replika volt egy bizonyos jelenségre.

mickeyknox 2010.05.25. 13:52:05

namármost: mit fognak kezdeni a blanco hívek csozé busz/repülőparkolós real madridjával, amikor még capellot IS (aki kicsit nagyobb edző azért) elzavarták a nemtúlszépen játszó, amúgy bajnok margit padjáról...
ez a nincs több kihívás itáliában pont akkora hülyeség, mint az hogy mekkora köcsögök az olasz újságírók. szerintem spanyolországban sokkal több baromság van az újságokban, ők a valós alap nélküli újságírás császárai... az meg milyen már, hogy vissza se ment a csapattal ünnepelni milánóba...

Tika_ 2010.05.25. 13:52:46

Az utóbbi időben egészen kiváló elemzéseid voltak, heinrich; sorry, ez most szvsz messze elmarad azoktól. Ha jól értem, az Inter látványos felemelkedésének kulcsa a taktika és néhány új játékos? Tehát az az állítás, hogy az Inter azért lett sokkal jobb, mert
- Etoo és Pandev védőt játszottak csatár létükre
- Milito és Sneijder cserélgették az oldalakat
- Lucio még mindig nagyon jó
- Mottának volt egy jó meccse
Tudtommal Rooney rendszeresen játszott védőt, és a Barcában standard, hogy a támadók cserélgetik az oldalakat – meg biztos sok más csapatban is, csak én ezeket tudom.
Akkor az lenne a nagy újítás, hogy az Interben 2 játékos is, és a 2 megoldás együtt? (Lucio szintű középhátvéd és Motta szintű nemtudommilyenposztú „focista” gyak. minden nagycsapatban van.)

(újra elolvastam a Mocskos Inter posztot :) – benito odatette magát. Ritkán mondok ilyet; epic!)

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2010.05.25. 14:06:49

@Tika_: Azért a mocskos Bayern klasszisokkal jobb. :)

Neil Blender 2010.05.25. 14:18:39

@mickeyknox: konkretan ha jovore BL gyoztes csapatot csinal a Madridbol akkor egy Iljusin, Tigris tank + olajtanker kombot is leparkoltathat akkor is imadni fogjak.

Meg lehet nezni azert hogy kik fanyalognak Mourinho stilusan... kezdjuk a sort Schusterrel, aki beszolt Ramosnak, Pellegrininek es lenyilatkozta hogy a Barca ellen nincs eselye a csapatanak....

Nem azt mondom hogy oromunnep lesz ha 10 emberrel vedekezos focit jatszik a Madrid, de a Barca elleni 3-1es celfocit barmikor alairom es asszem jelenleg sincs az a fasza joga bonito csak epp cimek nelkul...

A sajtoval egyetertek, talan csak az angol sajto akkora tufa mint a spanyol... foleg ha a Realrol van szo.

sporttárs 2010.05.25. 14:27:16

Jajj, mi lesz, ha Mourinho nem szép focit játszat a Reallal, jaj, jaj. Mi lenne, ha nyernek, legfeljebb győztesen küldik el, Capello esetében sem az edzőn röhögött a világ...
De nem kell félteni Josét, egyébként is, erősen véleményes ez a szép foci dolog, maradjunk annyiban. Aki a jó focit szereti, megtalálta a szépséget a Chelsea meg az Inter játékában is, ha valaki szerint mondjuk az Inter-Barca idén nem volt szép, az nézzen tényleg Real-Valladolidot vagy Barca-Tenerifét, esetleg Debrecen-Kaposvölgyét, majd ott sok gól lesz

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.05.25. 14:36:36

@Tika_: ha elbagatellizálod és leegyszerűsíted a dolgokat, akkor igen. Ha próbálod értelmezni is, akkor nem. Amit Mourinho csinált, azt még ~ soha senki nem próbálta meg szezonális szinten.

Egyébként ez Van Gaalra is igaz, nem tudok mondani egy csapatot sem, ami 4-4-2-t játszana fordított szélsőkkel.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.05.25. 14:42:24

@sporttárs: Szerintem ember nem volt az univerzumban aki azzal a felkiáltással állt volna fel Chelsea/Inter meccs után, hogy Real/Juve/MU/Loki rajongó vagyok, de hát ebben is mi szépség volt. Általában a Chelsea/Inter rajongók találták meg ezeknek a meccseknek a szépségét.
A Real ha győz a kiskutyafarka tornán is és két év alatt 12589 db kupát felhalmoz a rajongóik ugyanúgy fogják osztani az észt védekezés felsőbbrendű nagyszerűségéről mint ahogy az interes kollégák teszik mostan. (legfeljebb Hegyi Iván a habfehér balett helyett habfehér airbust fog emlegetni)

calciomax 2010.05.25. 14:51:51

Megnéztem tegnap józanul is a meccset, hát ez tükörsima volt. Az egy-egy elleni párharcokat rendre hoztuk többször volt hogy annyira belejött az adott játékosunk hogy utána még vagy kettőt befűzött. Sztem azért védekeztünk gyengébben mert egyszerűen zavarta az Intert hogy védekezésre utasította őket a mester egy ilyen csapat ellen, duzzadtak az erőtől és a magabiztosságtól. De Jose már csak ilyen, mindig a tutira megy.

vadkutya 2010.05.25. 14:59:59

Néhány friss hír az átigazolási piacról. Állítólag:

1. José Mourinho idei legnagyobb igazolása az FC Barcelona lesz.

2. Wenger sem tétlenkedik, szenzáció-számba menőleg leigazolja Roman Abramovics-ot.

3. A tulajdonos nélkül maradt Chelsea-t átsorolják az orosz bajnokságba, Dynamo Blú néven.

4. A Bayern megszűnik, mert mindenki így látja helyesnek.

5. A kérges arcú Moratti - a különös helyzetre való tekintettel - egyesíti az Internazionale-t és a Juventus-t, s Öreg Tölgy néven indulnak a Serie A-ban.

6. A munka nélkül maradt Guardiola átveszi a Manchester United-et, de ők vélhetően még a bajnokság kezdete előtt pénzügyileg összeomlanak.

7. Sir Alex Ferguson örökre egy cefrés skót marad.

szemeteske 2010.05.25. 15:06:28

Gyakorlatilag a világ egetlen csapata amivel Murinho bukhat az a Real Madrid. Nem is értem.

Valetudox 2010.05.25. 15:09:27

Ennel jobban mar csak akkor fogjak utalni Murinhot miutan megnyerte a Reallal a BL t. :)

Divat lett utalni a Realt. Kivancsi vagyok ha megindul a szeker hany divat drukker lesz megint....

horas 2010.05.25. 15:25:59

@Tika_: Itt azért szépen összekeverted a dolgokat.
Mourinho jól igazolt minden igazolás bejött.Miért ?mert Motta levette Messi-t amikor kellett,Lucio nem volt egy kiegétt Dinosaurus,Pandev és Eto'o a remek támadó játékuk mellett kiváloan védekeztek.
Milito és Sneijder pedig olyanok voltak mint a "borsó meg a héja".
Egyszerre 3 csatárral is makulátlanúl védekezett az Inter mindemelett támadásban kijött a sok támadó játékos szerepe a felállásban.

Neil Blender 2010.05.25. 15:30:29

@vadkutya: 5. és 7. es pont priceless...

LOL

Mr.AT 2010.05.25. 15:46:26

@Tika_: "(Lucio szintű középhátvéd és Motta szintű nemtudommilyenposztú „focista” gyak. minden nagycsapatban van.)"

Kérlek nevezd meg az idei Lúció szintjén teljesítő középhátvédet a Bayern Münchenben. (Ha lett volna ilyen, valószínűleg nem így alakul a döntő.)

heinrich írása pont arról szól, hogy Mourinho posztokra igazolva tette tökéletessé a csapatát:
1. Samuel mellé hozott egy másik középhátvédet, aki sorozatban képes megbízhatóan biztosítani földön és levegőben egyaránt, nem a néha betliző Cordoba kell hogy sertepertéljen az argentín mellett.
2. A gyakran öncélú, és látványra törekvő Ibra helyett hozta az "argentín Eto'o" Militot, aki nem bonyolult játékos, megkapja, megtolja és belövi. Ezt viszont 50ből 48szor, és valami olyan hihetetlen alázattal és mezőnymunkával, hogy az vkp-knak becsületére válna.
3. És végül becsempészett egy kis fantáziát az Inter középpályára, ami éveken át kizárólag az amúgy nem erre hivatott Stankovic feladata volt - Sneijder személyében, aki már az Ajaxban is hihetetlen rugótechnikájával tűnt ki, mind a szabadokat, mind a mélységi passzokat centi pontosan lövi bárhova. Felismerte, hogy a hollandot nem cseleztetni, meg 1vs1 párharcoztatni kell, mint Madridban akarták, hanem osztogatni hagyni, mert azt nagyon tud. (Két kezem sok lenne, ha meg kellene számolnom, Sneijder egy meccsen hány métert fut labdával.)

Ezen három kulcsjátékos mellett a szintén új Motta, Eto'o vagy Pandev szerepe már akár elhanyagolhatónak is tekinthető, illetve valóban könnyebben behelyettesíthető - az ő szerepük, és Mourinho zsenialitása abban volt, hogy egységes csapattá sikerült gyúrni őket, ahol mki tette a dolgát sallangok és önfényezés nélkül, profi módon, mint egy gép.

Az én olvasatomban erről szól a poszt, amely amúgy egy igen színvonalas és jól összeszedett írás, nem osztom a kritikádat.

mickeyknox 2010.05.25. 15:49:20

@horas: igazad van, meg minden, csak nekem, akinek az egyik kedvenc játékosom a barcából eto'o volt, és 100x elmondtam már itt, hogy mekkora faszság elcserélni ibrára, nem valami nagy öröm samut védekezőben látni. kb. olyan, mint amikor rooney volt a jobb bekk.

samutól a 47 meccsen lőtt 16 gól nem kiváló támadójáték, az a 200/130, amit azon a poszton lőtt a katalánoknál, ahova való.

de ettől függetlenül igazad van, az inter így tudott bl-t nyerni. és savanyú a szőlő is.

Mérgező Hulladék 2010.05.25. 15:59:49

@szemeteske: valószínűleg épp ezért megy oda.

Azért hozzátenném, hogy ebben a kategóriában. Én nagyon szívesen megnézném, mire megy mondjuk - ahogy írta itt valaki - a Pistoiese kispadján. És tényleg azért, mert kíváncsi vagyok; nem azért, hogy utána fikázhassam, "na, ez is csak ott jó, ahol pénz van". Vagy ha elment volna 2007 őszén a QPR-hoz, amikor épp kirúgták a Chelsea-től, a Rangers-höz meg megjött a "nagy pénz".

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.05.25. 16:01:17

@vadkutya: :)))))
Azért most látom Messit fehérben, védőposzton rombolva Gomes csatárjátékát :))))

horas 2010.05.25. 16:06:30

@mickeyknox:
Eto'o Milito egyszerűen kiszorította Eto'o ablak ajtó ziccereket rontott nemtudott olyan kombíntavív sziutációkat parádésan megoldani mint Milito.
Eto'o kikerült a szélre sokat kellett védekezni,de a Barca ellen az ő passzából lett lényegében az első gól ahogy most a döntőben is adott egy gólpasszt.A Chelsea ellen ő szerezte a mindent eldöntő gólt Londonban.Ahogy a Rubin Kazan ellen a továbbjutást kiharcoló meccsen is létfontosságú gólt szerzett.
Ez már pedig kiváló támadójáték.Arról nem beszélve,hogy lehet,hogy nemtámadtak annyit és rengeteg védekező feladatuk volt,de ahogy Heinrich is írta már maga a jelenléte két ilyen kaliberű támadónak a pályán már óriási rizikó,ami csapatrészeket köt le és bénít meg csak azzal,hogy figyleni kell rájuk,ha nem is rajtuk van a fő hangsúly.

horas 2010.05.25. 16:08:45

@Mérgező Hulladék:
Istenem tavaly ilyneket miért nem vetett fel senki,hogy megnézném Guardiola mit csinálna a Xerez kispadján...

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.05.25. 16:11:38

@horas: Olvasd vissza a tavalyi bejegyzéseket ember (ha lusta lennél: Pep egy odarakott, katalánul beszélő dísztárgy, ezt a Barcát a kutyám is 6 kupás csapattá tette volna, méghogy edző, phűűűű, egy taktika, szar cserék, üresfej, blabla)

ericcartmen 2010.05.25. 16:17:21

@mickeyknox: Milito egyszerűen jobb középcsatár Eto'o-nál, ezért szorult a kameruni szélre

mickeyknox 2010.05.25. 16:19:55

@horas: persze, írtam, hogy az internek ez kellett, senki nem kérdőjelezi meg, hogy a csapatod érdemelte meg legjobban a bl címet. csak szubjektív véleményem, hogy samuból egy szürke csatár lett a terminátor helyett.

és itt nem csak az isteni mourinhora vagyok mérges, hanem a barca vezetőségre, amelyik tavaly elcserélte a svédre.

mickeyknox 2010.05.25. 16:20:53

@ericcartmen: ezt nem biztos, hogy így le merném írni.

essien 2010.05.25. 16:37:44

vicces ,h erről komoly párbeszéd de még nem komolytalan se folyt.
sportgeza.hu/sport/marodiaklistaja/2010/05/25/ha_a_biro_befujja_a_bayern_nyer/
az már más kérdés,h az indexnek is 3nap után esik le, h ilyen is volt a meccsen.
máskor kevésbé egyértelmű szabálytalanságok miatt is torokmetszés folyik itten :)
mondjuk az interesek passzívitása nem meglepő, a bayerneseké már érdekesebb.
a post 5* amúgy ,de ennek említését hiányoltam

essien 2010.05.25. 16:40:15

@essien: "vicces ,h erről komoly párbeszéd de még nem komolytalan se folyt."
ez természetesen "NEM" nélkül értendő:)

Mérgező Hulladék 2010.05.25. 16:40:43

@horas: volt rengeteg ilyen :)
Paranoiád alaptalan, ahogy írtam az előbb is, egyszerűen kíváncsi vagyok.

értelmetlen_nevű 2010.05.25. 16:43:34

@essien:
Jobb volt az Inter, ettől az esettől függetlenül. Az más kérdés, hogy fordított esetben mi ment volna itt...

vadkutya 2010.05.25. 16:54:07

@popp: Azóta jött egy hír csak Neked:

"Az fuzionálás hatására visszatért a futball térképére Moggi, s élve újonnan vásárolt szavazati jogával, valamint a közös múltra való tekintettel előterjesztette a névváltoztatást Calcio Póni-ra. Elfogadták, no lám."

Ennyi, ez van, nincs PL poszt, most mit csináljon az, aki kretén? :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.05.25. 16:54:16

@essien: A poszt/a posztok/a hónap/a hónapok arról szólnak Murinyó zseni, kéretik ezzel foglalkozni, nem azzal, hogy bírói tévedések hová sípolták őket.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.05.25. 17:29:14

@essien: talan a cikkironak a szabalykonyvet is el kellene olvasni...

(meg ugy altalaban mindenkinek)

(ja, nyugodtan le lehet hulyezni, a gazzetta szerint is bunteto. a jv gyakorlat szerint lehet, de akkor irjak hozza a szabalykonyvet is...)
---
miert nincs hiszti?
talan a bayern szurkolok is belattak, hogy a csapatuk egyszeruen gyengebben jatszott azon a meccsen. sneijder is hibazott, olic is, meg a jatekvezeto. ennyi.

ecky 2010.05.25. 17:39:42

@horas: nem hiszem h az inter nem tudna támadó focit játszani. nem mondtam h nem volt koncepció a támadásban /volt olyan a döntőben h létszámfölényben kontrázott az inter kb 5 a 4 ellen/ megjegyzem kontratámadásban a görögök se voltak rosszak csak gyengébb képességűek mint pl snejder vagy milito. DE változatlanul tartom magam ahhoz h murinnyó ettől még nem jó vagy ahogy sokan gondolják nem a legjobb edző!!! nem az intert akarom lehordani csak nem értem murinnyó sztárolását. én nem látom h tudna alkalmazkodni a játékosaihoz. én azt látom h a jó pár éve kitalált /ellesett?/ és bevált taktikát alkalmazza mindig. persze tökéletesedik a dolog de könyörgöm. nincs senki aki el tudná verni??? azt hiszem leírtam egy lehetséges taktikát a bayern számára ami nem biztos h nyerő de egy próbát megért volna... még egyszer mondom: nem az interrel vagy a mutatott játékkal van bajom hanem az egész túlsztárolásával és azzal h a világ többi edzője csak aszisztál hozzá és senki nem mer meghúzni váratlan esetleg kockázatos lépéseket... ennyi

danesdzsu2 2010.05.25. 19:00:18

@értelmetlen_nevű: Istenem, szerintem 10 év múlva is azt hallgatnánk....

essien 2010.05.25. 19:52:02

@Pályaelhagyó autóversenyző: akkor kihirdethetjük a következő versenyt: ki lesz az első interes, aki elismeri,hogy ez tizi volt?:)
/nota bene: én nem vitatom, h megérdemelte az inter a serleget, csak így már nem annyira egyértelmű, mivel más a játék, ha ők kapnak előbb gólt./

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.05.25. 20:22:00

@essien: van neked halvany fogalmad arrol, hogy mit jelent a szandekos kezezes a szabalykonyv szerint?

az, hogy maicon a 16-on belul kezezi a labdat, nem szabalytalan. a szandekossagot meg nem kisujjszopogatassal kell megsejteni, hanem a szabalykonyv ad erre utmutatast: az egyik elem a puhl altal allandoan idezett a "kez keresi a ladbat es nem forditva", de van meg par.ha mar ennyire ezen rugozol, akkor indokolj is

amugy nem tudom, mit kell fesztivalozni allandoan a birokon, nekik egy adott kozegben, a pillanat tort resze alatt kell donteni. szerintem meg igy is kevesebbet hibaznak, mint barmelyik sztarcsatar (legyen az messi vagy milito)

szandekosan csalo birot en korea ota nem lattam - a tobbi meg rizsa.

a fegyelmi testuleteket mar jobban erdemes piszkalni, olaszban az intert folyamatosan szopattak (pl. ha mou mondta volna a jatekvezetesrol, amit van gaalnak sikerult a meccs elott, le se ul mar a padra...)

ui. raadasul semmifele nehezseget nem okoz szamomra, hogy egy bennunket segito iteletre azt mondjam, hogy SZERINTEM hibas volt. keita kezet en ugyanugy nem fujtam volna le (a latottak alapjan), ahogy maiconet sem.

na, ennyit a finghamozasrol, inkabb almodozzon mindenki az atigazolasi szezonrol

értelmetlen_nevű 2010.05.25. 20:36:00

@Pályaelhagyó autóversenyző:

Rátapintottál a lényegre: senki sem bírózott a meccs után, és most sem akarja senki erre fogni a vereséget. Csak említés szintjén került szóba, egy indexes cikk kapcsán.

Puhl Sanyival ne viccelj már... Nekem fogalmam sincs, hogy a SZABÁLYKÖNYV mit mond erről az esetről, de tapasztalatból tudom, hogy az ilyet be szokták fújni (mondjuk az esetek 80%-ban)

Az nagyon szép, hogy személyesen te nem fújtad volna le Keita kezezését, de kérdezd meg erről a többi Inter szurkert ist : )

Szerintem egy kis szerencséje volt az Internek hogy ők szerezték meg az első gólt, utána viszont focisuli következett, ha nem is a látványos fajtából. Megérdemlik a győzelmet, de nálam elsősorban nem a döntőben mutatott játék alapján, hanem a Chelsea és a Barcelona kiejtése miatt.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.25. 22:28:02

@értelmetlen_nevű: Pedig játékvezetúi kérdésekben igenis autentikus Puhl, csak a fociba nem kéne beleokoskodnia.

ericcartmen 2010.05.26. 13:05:34

@mickeyknox: Idén szerintem ez mindenképp igaz volt

mickeyknox 2010.05.26. 16:09:26

@ericcartmen: IDÉN tényleg jobb volt, de ez is azt támasztja alá, amit mondtam már nemtudomkinek, hogy eto'o idei támadójátéka a kiválótól elég messze volt, azt barcelonában hagyta, ahol most is játszania kéne.
ebben az idényben higuain, di natale, miccoli is sokkal több gólt rúgott samunál, mégsem jobb csatár nála egyik sem....

ericcartmen 2010.05.26. 18:03:43

@mickeyknox: Mivel szélen játszott nem is tudott volna annyi gólt szerezni, szóval nem biztos, hogy kell ez az összehasonlitás a többiekkel.
Viszont Milito nagyonnagy idént futott, kevesen szoritották volna ki.

horas 2010.05.26. 20:41:02

@mickeyknox: Eto'o-t egyszerűen kiszorította Milito ennyi történt.

@ecky: "még egyszer mondom: nem az interrel vagy a mutatott játékkal van bajom hanem az egész túlsztárolásával és azzal h a világ többi edzője csak aszisztál hozzá és senki nem mer meghúzni váratlan esetleg kockázatos lépéseket... ennyi "

Valószinüleg azért mert nemtudtak rá mit lépni.Most nem gondolod komolyan,hogy végig nézik ahogy kikap a csapatuk miközben van még valami a tarsolyukban.Ha meg télleg volt valami az meg ismét Mourinho erényeit dicséri,hogy nem merték vele szemben meglépni.Mourinho is egy ember őt is lelehet győzni ahogy le is győzték már nem egyszer és le is fogják de idén odabaszott és nemtudott rá lépni senki semmit.

@essien: Valószinüleg azért édesapa mert mindeki látta a meccset és tudja,hoy nem ezen múlott.

horas 2010.05.26. 20:44:19

@essien: Meglehetett volna adni,vétlen kezezés volt de meglehetett volna adni.
De szerintem inkább húzzuk be Klose gólja mellé mit szólsz?

értelmetlen_nevű 2010.05.26. 20:49:17

@horas:

Kezdem úgy érezni, idén az Inter lesz az új Barcelona az nst-n. Mourinho meg új Messi. Te meg az új Csöncsön. :))

(no offense)

A tizenegyesről:
Azt kijelenteni, hogy nem ezen múlott, azért egy kicsit merész. Éppen ez az, hogy elég sok múlott az első gól megszerzésén. Inkább úgy fogalmaznék, hogy jobban megérdemelte az Inter, a kezezéstől függetlenül.

horas 2010.05.26. 20:55:43

Bajnokok Ligájához szerencse is kell.
Volt egy Samuel-Kalou tizi eset és volt egy Sneijder-D.Alves eset mindkettőt belehetett vona fújni.
Ellenben legalább ennyire durva bírói hiba volt Motta-t kiszórni Barcelona-ban.
A Bayern idei BL-döntőéhez is jócskán kellett szerencse,sőt...
Ahogy a Barca sem vitatható itéletektől mentesen jutott tavaly a döntőbe és nyerte azt meg tejesen jogosan.
Ugyhogy ha kérhetem erről a témáról cuppanjunk le,mert szerintem teljesen egyértelmű volt,hogy a Bayern-esek nem azért nem rinyáltak ez miatt mert valami hihetelen nagy uriemberek.Ugyhogy külsős ként az iylen felesleges szarkeveréseket keressük mellőzni.

horas 2010.05.26. 20:57:02

@értelmetlen_nevű: Ennyi,köszönöm szépen.Szerintem maradjunk ennyiben.

horas 2010.05.26. 21:05:23

@értelmetlen_nevű: Én elszoktam ismerni,ha valami jogos volt vagy sem.Ellenben ezt nem érzem jogosnak mert szerintem idén,olyan nagy égbe kiáltó csalásnak nevezhető tévedés nem volt az Inter javára ebben a BL-szezonban.
"no offense" de a Bayern javára viszont volt.
Ezért nem kellene szerintem egy elég egyértelmű meccset elterelni egy ilyen szituáció felé.

De télleg hagyjuk ezt a témát.Nem veled volt itt a gondom.

raja ram 2010.05.27. 00:17:18

Az a gáz ezzel az egész Ch.League-gel, hogy az elmúlt cca. 20 évben gyakorlatilag 3 "szegény" csapat győzött. De ez sem igaz, mert:

- Marseilleben utána lecsukták Tapie-t adócsalás (vagy valami hasonló miatt)
- a Dortmund évtizedekre lenullázta magát, mert túlköltekezett
- Marad a Porto, amit persze utána 10 perc után szétszedtek

Ez nem az igazi foci, ez olyan, mintha az IMF küzdene az OPEC-kel. Mennyivel jobb volt nézni egy Fulham-Atletico döntőt.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.27. 09:45:19

@raja ram: A Bajnokok Ligája így lett kitalálva, a szegényeket nem is nagyon engedik oda a húsosfazékhoz. Így megy ez! A sorozat tulajdonképpen tovább mélyíti a szakadékot kicsik és nagyok között. Az EL-ben még jutnak morzsák a kisebbeknek.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.05.27. 09:53:48

@raja ram: @popp: a "nagyok" megdolgoztak azért, h ott legyenek a húsos fazék körül. Tessék a "kicsiknek" is megdolgozni ezért a húsos fazékért.

horas 2010.05.27. 10:31:54

@raja ram: Ez inkább már gazdasági kérdéseket is fel vet.
Most utáljuk a Real-t mert,több pénze van mint a Sevilla-nak.
De a Sevilla-t nem utáljúk mert több pénze van mint a Tenerife-nek?
A Sevilla-nak nincs esélye BL-t nyerni a Tenerife-nek meg nincs esélye bejutni se a BL-be...
és így tovább

Egy csapatnak az esetek többségében azért van több pénze mert valamit jobban csináltak mint a többeik.Lehet,hogy ez már nem korlátozódik a futball pályára,de egy elnöknek valószinüleg azért van több pénze mint egy másiknak mmert alapvetően az életben valamit jobban csinál és ebbe hullára felesleges belemenni.Ha nem mozogna a pénz a fociban ennyire,akkor rengeteg játékos még mindig a nyomor negyedekben rohangálna kezdve Ronaldinho-tól Drogba-ig...

Igaz,hogy az igazibb foci lenne ha nem lenne egy iparág és mindenki a sajátnveléseivel állna ki,de iparág lett és én ezt nem sajnálom különbségek akkor is lennének mert egy márkáns arculattal,stílussal rendelkező csapat akkor több szurkolót szerezne mint egy kevésbé és az ugyanúgy megteremtené az anyagi különbségeket,ahogy annak idején ez a dolog valhogy így alakúlhatott ki,nem véletlenül tart itt a foci meggyöződésem.

horas 2010.05.27. 10:41:16

@raja ram:
Ahogy annak is megvan az oka,hogy Abramovic nem a Fulham-et vette meg annak idején és az Atlético Madrid szerintem szinte mindenkor sokkal gazdagabb csapat volt a Porto-nál...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.27. 12:23:36

@imici77: Épp arról van szó, hogy bele is gebedhetnek a melóba, akkor sem fognak a nagyok közé férkőzni. Kialakultak már a fociban a brandek. Nem vélezlen, hogy itthonról nem a QPR-nek, a Tenerifének vagy a Grossettonak kezdünk szurkolni, hanem bejáratott intézményeknek. Ezeknek a nagy brandeknek a szurkolói már egy Roma, Sevilla vagy Tottenham drukkert is lenéző mosollyal intéznek el. Vagy ezer kilométerről okoskodnak, hogy Romának most már lépnie kéne, mert ez így egy helyben toporgás.

Olyan lazán lelúzereztük annak idején a kétszer Bl-döntőbe jutó Valenciát vagy az egy évben három ezüstöt hozó Leverkusent. Pedig az igazán nagyoknál lényegesen szűkösebb anyagi lehetőségeik ellenére érték el a bravúrjaikat. Tehát olvasatomban nem a trófeát bukták, hanem az ezüstöt nyerték. Ha aztán időnként odaér egy kisebb csapat, az vagy belegebed, mint a Dortmund vagy a Valencia, vagy ki kell árusítania az értkeit, mint a Portonak vagy a Leverkusennek..

Lehet ezt a helyzetet átkozni vagy üdvözölni - tény, hogy így van. Aztán ha egy Real Madrid vagy egy Barca szarba kerül, akkor vagy az állam vagy a magántőke segítségükre siet hitelekkel vagy másképpen. A kisebb csapatokat viszont benne hagyják a szarban, oldják meg maguk. A Milan és Juve is perc alatt kijön majd rosszabb helyzetéből, de egy St. Etienne, egy Stade Reims, de még egy Leverkusen sem kerül még egyszer a bl-serleg közelébe.

@horas: "Egy csapatnak az esetek többségében azért van több pénze mert valamit jobban csináltak mint a többeik." - nem ilyen egyzerű ez tehát.

horas 2010.05.27. 23:53:05

@popp: Most azon kívül,hoy felsoroltál a 3 általad megnevezett "brand" közül egy párat és leírtad,hogy azokkal mi történt igazából semmi féle rávilágítást érvet konkrét kézzel fogható dolgot nem írtál.
Amikor a klubbok elkezdtek müködni mikor pénz nem volt ennyire domináns dolog,mikor nem volt mögötte egy iylen iparág,sok különbség nem volt a csapatok közöt ezért van rengeteg oylan csapat akinek a címeik az őskorból származnak.Aztán egyszer csak elkezdtek a hozzáértőbbek rátermettebbek kiemelkedni.

Amúgy a Barca példáúl sokáig nem volt ekkora monolit mint manapság.A régi patináns klubbok eltűnése mind mind saját vezetőségi vagy egyéb kudarcaik miatt van,egy klubbot végig a csúcsközelében tartani -vagy odajuttatni mert ezek a gigaklubbok sem csak úgy lettek egyik napról a másikra-ugyanúgy egy csoport feladata mint a játékosokat igazolni vagy edzeni.

Most arról ki tehet,hogy a Dortmund egy kiugróbb siker után elintézte magét évtizedekre?
Arról megint ki tehet,hogy a Valencia eladósodott?
Arról kitehet,hogy a Tottenham egy elég tehetős klub(kb az Inter-rel egy szinten vannak anyagilag)
képtelen egy ütőképes csapatot összehozni már isten tudja mióta?
Az Atlético Madrid sokkal gazdagabb csapat mint a Porto isten tudja mikor jutottak tovább akár a csoportból is...erről ki tehet?Ja a Real,A Barca az MU,Abramovic,Moratti...
Azért mert vannak gyengébbek nem a nagyokat kell utálni.Más dolog,hogy most nagyon elmentek a határok,de hát ez van.

Most okoskodás vagy sem a Roma már évek óta stagnál,és szerintem a konkrét okát te sem tudod,csak bítol abban,hogy nem valami emberi dolog,hanem valami komolyabb gond.

horas 2010.05.28. 00:14:12

A Barcelona 1992-ben nyerte az első BEK/BL-t.
Berlusconi a másodosztályban vette át a Milan-t.
A Lyon az elmúlt 10 évben nyerte az összes címét.
Honna tudod,hogy 10-15 év múlva nem újra a Notthingam Forest a Mönchengladbach a St.Etienne lesz újra Európai élcsapat?

"Aztán ha egy Real Madrid vagy egy Barca szarba kerül, akkor vagy az állam vagy a magántőke segítségükre siet hitelekkel vagy másképpen."

Ki síetett a Juventus a Milan az Ajax megsegítésére?
Ki fog segíteni a Liverpool-on?

Arról megint kitehet,hogy az egyik csapat nivósabb tehát hitelképesebb mint a másik?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.28. 00:20:00

@horas: Nem érted amit írok, nem baj!

horas 2010.05.28. 07:37:15

Jó nagy ecet ez a Perez az egyszer biztos.
Tavaly szirre-szarra szorták a pénzt.
Most olyan játékosokra akik bizonyítottak és telleg koncepciózusan érkeznének azokra már sajnálja a pénzt.

Számomra több mint nevetséges,hogy azt a pénzt (35 m) amit egy fiatal kétségtelenül tehetséges de azért zsákba macska játékosért (Benzema) kiköhögetek azt egy bízonyított perpillanat a toppon lévő posztján number one játékosért (Maicon)már vonkodik az arc.

Ahogy Mourinho szaros 16 millióján is megy a rúgózás.
Nyomorékok.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.28. 11:43:43

@horas: A ma létező és emlegetett giga csapatok többsége már az európai kupa vetélkedések első évtizedeiben jelentkezett, ahogy a Real, az Inter, a Milan, a Juve, az MU, a Bayern, a 'Pool és igen állításoddal szemben a Barca is.

Azért mert csak 1992-ben nyeretek először BEK-et a katalánok, még nyertek egy valag európai kupát és bajnokságot. (jelzem az UEFA és a KEK múltbeli jelentősége összehasonlíthatatlan a mostani EL-ével.)

Hiába jössz azzal, hogy honnan hozta visze Berlusconi a Milant. Ő nem egy új brandet épített, hanem egy már létező sikereset épített újra .

De a Celtic és Benfica is meghatározó csapata saját bajnokságának és a nemzetközi porondon is jelen van folyamatosan. Nem háborgok én ezen, de így van.

Annyit állítok, hogy a Bl mai rendszere újratermeli (amúgy ez közhely és nem a spanyolviasz), sőt növeli a különbséget a kicsik és a nagyok között. Szóval az úgy jelentős leegyszerűsítése a dolognak, hogy akik jól dolgoznak fönnmaradnak, akik nem azok elsüllyednek. A történelmi, kulturális és gazdasági okai is vannak, hogy miért nagycsapat, a nagy és kicsi a kicsik.

Amúgy ki mondta, hogy nagy csapatok tehetnek, egy Valencia, egy Dortmund vagy egy Roma anyagi válságáról? Ne magyarázz már félre.

Ami a Romát illeti, Franco Sensinek volt egy kisérlete a 2000-esek elején, hogy a legnagyobb klubok közé emelje a Lupi-t. Összevásárolt egy fél világválogatottat nyertünk egy bajnokságot. de nem tudta befejezni a projektjét, mert részint eladósodott és nem is nagyon tetszett az északi nagyoknak a római csapatok megerősödésének gondolata. A bajnoki cím megnyerése után Sensi újabb sztárokat akart igazolni, Emersont és Cassanot sikerült is, de a náluk nagyobbak megszerzését blokkolták az északiak.

Az viszont kész csoda, hogy a Sensi projekt bukása óta többé-kevésbé tartjuk a helyünket az olasz élmezőnyben, sőt még a Scudettora is nyílik esélyünk.

Amúgy szerinted véletlen, hogy mikor fölmerül a Roma eladása, Berlusconi olyanokat nyilatkozik, hogy szeretné, hogy a frakasok olasz kézbe maradenának, sőt a pletykák szerint nyomást gyakorol a klub idegeskedő hitelező bankjára, hogy legyenek türelmesek?

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2010.05.28. 12:06:50

@popp: biztos volt már, de: brand-nak, és sportszakmai teljesítménynek ritkán van köze egymáshoz. a brand pénzt hoz, és egyfajta befogadó közeget biztosít, nagycsapatnál jó nagyot. magasról meg jó nagyot lehet zúgni. ezek az erőviszonyok még Olaszhonban is megváltozhatnak igen gyorsan, hogy siránkozik a juvés szurkolósereg... egyfolytában igazolnának. ott a hoffeinheim. némi munka, é nagy kaszálás, lásd akár Fradika. nagyvárosban meg mindig megtelik a stadion, kivéve, ha a szurkolók berágnak a csapatra. szóval: ne keverjük a brand-séget, meg hogy épp milyen jó egy csapat. néha köszönő viszonyban sincsenek egymással. (uram bocsi, még azt is megsaccolom, hogy nagyobb biznisz középcsapatot futtatni egy jó bajnokságban, ha ügyesen nevelsz/igazolsz - relatív számokban, persze: kevesebb pénzt is kell mozgatni, ami többet fial).

horas 2010.05.28. 13:45:56

@popp: "Amúgy szerinted véletlen, hogy mikor fölmerül a Roma eladása, Berlusconi olyanokat nyilatkozik, hogy szeretné, hogy a frakasok olasz kézbe maradenának, sőt a pletykák szerint nyomást gyakorol a klub idegeskedő hitelező bankjára, hogy legyenek türelmesek? "

És akkor mivan,ha Berlusconi ilyeneket nyilatkozik.Szerinted ez döntő befolyással volt arra,hogy a Roma-t nem vette egy arab sejk mint a City-t? Vagy bármilyen más tulajdonos aki potenciális veszély a Milan-ra?Ugyanmár...

" Franco Sensinek volt egy kisérlete Összevásárolt egy fél világválogatottat nyertünk egy bajnokságot. de nem tudta befejezni a projektjét, mert részint eladósodott és nem is nagyon tetszett az északi nagyoknak a római csapatok megerősödésének gondolata."

Jaj mindenki a Roma-t akarja megakadáylozni,nehogy nagycsapat legyen...

"A bajnoki cím megnyerése után Sensi újabb sztárokat akart igazolni, Emersont és Cassanot sikerült is, de a náluk nagyobbak megszerzését blokkolták az északiak."

Mindenki probál erősödni,egyértelmű,hogy
mindenki megakarja szerezni az aktuális sztárjátékosokat a másik elől.Úgy írod "Északiak"
,mintha bármilyen minimális összefogás is lenne a Juve a Milan vagy az Inter között.

Érzek egy elfogult szentimentális pátoszt a Roma-val kapcsoltaban az írásodban,körül belül úgy jön le az egész,hogy van a Roma meg vannak a nagy ronda gonosz északi csapatok...akik a Roma minden rezdülését figyelik és minden kis kibújó hajtás azon nyomban vágnak le.Mindenki erősödni probál ahogy a Roma is.Ki miylen sikerrel.

Az említett csapatok (Milan,Juve,Inter,Barca,Real)nem a BL-miatt lettek iylen gazdagok a kiscsapatok(Porto,Dortmund) meg nem lesznek gazdagok a BL-től,ugyhogy ezt hagyjhatjuk szerintem ismét,hogy a BL így meg úgy.A pénz mozgat mindent,és jellemző rá,hogy általában összpontosúl valahol.

Annak idején mikor a Roma összevásárolt egy fél világválogatottat Capello-val a padon,szerinted egy a jelenlegi Roma akkori megfelelőjének szurkolója szemémben az a Capello féle Roma nem azt testesítette meg amit te most csalódott sóhajjal probálsz lebecsteleníteni,hogy azok a fránya nagyok?
-Dehogynem.

horas 2010.05.28. 14:04:10

@popp: "Hiába jössz azzal, hogy honnan hozta visze Berlusconi a Milant. Ő nem egy új brandet épített, hanem egy már létező sikereset épített újra ."

Aha,értem hogyha valaki vissza hozza az Európai elitbe St.Etiennie-t és nyer velük majd 1-2 BL-t akkor nem egy új brand-et épített,hanem egy már sikereset épít újra,értem.
Ahogy a Nottingham Forest is ezek szerint egy létező sikeres brand,csak a másodosztályban bohóckodnak 10 éve,aha.

Akkor a most BL-elődöntőzött Lyon mi?
Új brand,régi vagy egyáltalán nem is brand?

horas 2010.05.28. 14:16:17

Annyit állítok, hogy a Bl mai rendszere újratermeli,sőt növeli a különbséget a kicsik és a nagyok között.

Ez a logika szerint egy kicsi nemtud elérni komolyabb sikert a BL-ben tehát nem tud lényegében pénzt keresni,nemtud erősödni nem tudja felvenni a versenyt a nagyokkal.

Hol van a Bl-döntőt játszott Monaco?Hol van a nemrég elödöntőzött Villarreal?Hol van a Leeds United?Hol van a Porto?A PSV?Ugyanannyi pénzt keresnek mint a nagyok egy-egy jobb BL-szezonnal.A kicsiknek több pénzt kellene adni?

A logika szerint egy kiscsapatnak ha megnyeri a BL-t vagy messzire jut benne erősödnie kellene,de nem ez történik,a nagycsapat meg mindenképpen csak erősödik.Ez nem a BL-miatt van.

Ahogy már írtam,egy gazdag csapat nem ettől lesz gazdag és szegényebb csapat nem ettől lesz szegényebb.

horas 2010.05.28. 14:20:58

"Annyit állítok, hogy a Bl mai rendszere újratermeli,sőt növeli a különbséget a kicsik és a nagyok között."

Mlg annyit hozzá,akkor a felsorolt csaptok,hogy érték el ezeket a sikereket,hogyha a BL mai rendszere mélyíti a különbséget két régió között.
A Lyon,hogy előzte meg idén,hogy ment messzebb mint a Juventus,Real,MU,Chelsea,Liverpool,Arsenal,Milan.
Jövőre a Lyon lesz erősebb vagy a felsorolt csapatok?
Na ugye.
Részemről mindent elmondtam lezárva a téma,bocs a sokadik kommentért.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.28. 14:56:50

@horas: "Hol van a Bl-döntőt játszott Monaco?Hol van a nemrég elödöntőzött Villarreal?Hol van a Leeds United?Hol van a Porto?A PSV?Ugyanannyi pénzt keresnek mint a nagyok egy-egy jobb BL-szezonnal.A kicsiknek több pénzt kellene adni?" - Juthat messzebb egy-egy évben a Lyon , a Porto, a Monaco, a Leeds, a Valencia, mint a giga csapatok, de ez hosszútávon nem lehetséges, épp erről beszélek. Amúgy meg Porto és a Lyon tartja magát az élmezőnyben, szinte mindig ott vannak a kieséses körben, ők maguk szintjén kuffa jól dolgoznak, de a te értelmezésedben egy helyben topognak, akár a Roma.

Megint oda lyukadunk vissza, hogy hosszútávon nem versenyképesek a legnagyobbakkal dolgozzanak akármilyen jól. Értsd már meg, hogy én folyamatokról beszélek nem egy-egy évről.

Azt nem tudom, hogy van intézményes összejátszás az északi nagyok között Olaszországban, de tény, hogy szent teheneknek tekintik őket és ez sok mindenben megnyilvánul. Ézt sok szurkolójuuk is belátja. Ezzel persze nem degradálni akarom az Intered sikereit, csak helyére tenni. Nagyon nagyot mentetek az idén. Azt meg soha nem tagadtam, hogy elfogult vagyok a Romával, ez az én megfejtésem az utsó tíz évről, nem kell egyetérteni. Aki a Capello-féle gigacsapat miatt szurkolt a Romának, az már rég elpártolt, aki viszont megszeretett valamit a klubban a nagy lehetőségek idején az még mindig a Romának drukkol.

Amúgy bőven túlragoztuk ezt. Egyszerűen csak az újabb sommás megállapításodon akadtam meg, miszerint ahol jól dolgoznak, ott jönnek az eredmények (amelyeket te csak bajnoki címekben és bl trófeákban mérsz, szerintem megint hibásan.), ahol meg nincs ilyen magasszintű eredmény ott szarul dolgoznak. Csak annyit akartam jelezni, hogy vaszottul nem ilyen egyszerű ez ám.

@anonim222 [semleges néző]: Oké, rossz szót használtam, az intézmény helyesebb lett volna, Bár azzal azért vitatkoznék, hogy sportszakmaisikernek nincs sok köze a brandhez. Először a sportszakmai sikerek az alapjai egy nagy brand kiépítésének.

Ami meg Juvét illeti, előbb fognak visszakapaszkodni Európa közvetlen élvonalába, mint hogy a Palermo, a Samp, a Napoli vagy akár a Roma meg Lazio odaérhet.

Amúgy nincs semmi bajom a nagycsapatokkal, meg ezekkel a folyamtokkal sem feltétlenül, de szerintem valahogy úgy mehet az, ahogy írom.

horas 2010.05.28. 15:42:33

@popp: Iegn kicsit túl színeztük.

Endoscope 2010.05.28. 17:44:15

@horas: A legtöbb (multi)milliárdos nem az utcán találta a lóvét. Ennek megfelelően Perez sem hülye és mint látható végül a 16 millió helyett "csak" 8 milliót kell fizetnie.

Te is pontosan tudod, hogy ezek kőkemény pénzügyi alkudozások, amik mögött biztosan vannak egyéb háttéralkuk. Most még csak május 28-a van és baromi hosszú még ez a nyár. Persze mind a klubok, mind a játékosok szempontjából az lenne a legjobb, ha még a VB előtt megtörténnének a szerződéskötések, de hidd el ha Mourinho azt mondja neki kell Maicon és az Inter hajlandó lesz eladni, akkor Perez ki fogja köhögni akár Benzema árát is.

Ezek egyelőre parasztvakító tiszteletkörök. Olvasom a hozzászólásaid és tudom, hogy nem vagy te olyan hülye, hogy ezt ne tudnád pontosan. :)

horas 2010.05.28. 18:52:28

@Endoscope: Néha hajlamos vagyok ellszállni iylen bolhapiacos hírekkel az igaz.
:)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2010.05.28. 20:03:24

Na befejezhetitek az aggódást, hivatalos murinyó kinevezése.

danesdzsu2 2010.05.28. 21:05:51

@imici77: Befizették magukat az első osztályba?;)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.05.28. 21:09:25

@danesdzsu2: értem én a célzást, 100 év alatt eljutottatok odáig, hogy végre BL főtábla is lehet, ha a sors kegyes hozzátok a sorsolásnál :)

danesdzsu2 2010.05.28. 21:18:31

@imici77: Arra gondolsz, hogy mi már akkor európai kupát nyertünk, amikor ti még csak magömléses kamaszálmaitokban álmodozhattatok ilyesmiről?;)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.05.28. 21:20:50

@danesdzsu2: mikor nyertetek utoljára európai kupát vagy játszottatok döntőt? az időgépen tekerj vissza picit :) egy ezredet :)

horas 2010.06.01. 13:35:38

"A viszonyok felmérése után azonban alapjaiban változtatta meg a csapatát, és mégis csak letuszkolt az olaszok torkán egy eddig sosem látott szisztémát, miközben minden igazolása telitalálat volt."

Így nagyon utólag,a második szezon igazolásaiból inkább az jön le,hogy Mourinho engedett,és összedugták a fejüket szakmai stábbal,az első szezonról nagyon az jön,hogy teljesen szabad kezet kapott az igazolásokhoz.Branca-ék kötve hiszem,hogy bármit is láttak volna a leszállóágban lévő és fénykorában sem klasszis Mancini-ben.Quaresma más tészta őt szinte mindenki szerette volna ő a totális mellé nyúlás tipius esete.Muntari pedig a bekkelős lassabb Inter-ben ellébecolt következő szezonban a felgyosrult passzolós csiki-csukis Inter-ből már ordított.

Ezért gondolom,hogy Benítez bejöhet.Az aktív edzők közül azon kevesek egyike aki Mourinho szintjét megüti.Az ellenfél jáékának megüléséhez szinte annyira ért mint Mou.Más kérdés,hogy a Liverpool-nál a kapcsolat fáradt el vagy ténylegesen van valami gond vele.Szal ha Benítez is "belehúz" az igazolásokkal első évben nem hiszem,hogy utána szónélkül megveszik akiket mondd,ahogy egy nála talán még öntörvényübb Mourinho-nál sem történt meg.Nem utolsó sorban az érkezésével megszerezhetővé válik Torres úgy érzem Milito most kell elengedni.Torres 3 év mólva is klasszis Milito már nem feltétlen.
süti beállítások módosítása