Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

La via dell'Inter alla finale

2010.05.18. 13:30 _benito

Aki kételkedve fogadja azt a megállapítást, hogy az Internazionale jelen pillanatban a világ legjobb klubcsapata, az méltóztasson megnevezni azt a csapatot, amely szerinte egyértelmű esélyese lenne egy olasz bajnok elleni meccsnek. Senki? Oké. Amikor szeptember 16-án az Inter nekifutott az első idei BL-meccsének, még fogalmunk sem volt róla, Mourinho mire lesz képes a csapattal, csak azt tudtuk, hogy a második évében posztra igazolt, ráadásul nem is rosszul, és hogy az elvárások szokás szerint az egeket verdestek. Azt még nem tudtuk, hogy iszonyatosan durva ág vezet majd a döntőig, arra pedig csak nagyon kis összeget tettünk volna, hogy ennek lesz bármiféle jelentősége. Hát lett, az Inter úgy döntős, hogy szemben ellenfelével senki egy mukkot nem szólhat azok közül, akiket lemészárolt a Madrid felé vezető úton.

Első ránézésre minden jól alakult, a csoportban a Barcelona mellett a Rubin Kazany és a Dinamo Kijev szerepelt. Ez olaszra fordítva azt jelentette, hogy a Barcelona mögött második helyen fog továbbjutni az Inter, idegenben egyszer kikap, és lesz legalább egy olyan meccse, amikor pofátlanul csalja a játékot. A gond csak ott volt, hogy a Rubin és a Dinamo sokkal erősebbek voltak, mint arra számítani lehetett, az Inter pedig egy fél csapatnyi új játékost próbált minél gyorsabban összecsiszolni. Ez pedig ugyebár hiába hívják az embert Jose Mourinhónak, azért nem úgy megy, hogy Wesley, tedd be üresbe, aztán Samu vagy Diego majd befutja.



Három meccs után, azaz a csoportkör felénél az Inter még győzelem nélkül állt (halkan teszem hozzá, ekkortájt még a bajnokságban sem vezettek), így a negyedik körben már nagyon meleg volt a pite. Aztán már égette is a milánói szájakat, Sevcsenko (muhaha) góljával a 85. perben még vezettek az ukránok, a vereség pedig egyet jelentett volna a kieséssel. A Bayernhez hasonlóan tehát az Inter is került ilyen helyzetbe, ráadásul jóval korábban, mint a németek, de nem kevésbé látványos módon vágta ki magát belőle: Milito és Sneijder góljaival négy perc alatt fordított. Mourinho feladta a barcelonai meccset, a katalánok nagyon simán lépték le az Intert, de ez nem okozott komoly gondot, hiszen a továbbjutást a Kazany hazai legyűrésével pont megfelelően ki lehetett harcolni. Eto’o és Balotelli (ebben az időszakban volt olyan haja, mintha egy raj seregély fosta volna telibe a fejét) szállították az eredményt, de már ekkor bőven beindult a legyintgetés, hogy megint második hely, ki lesz pofozva az Inter.

Mert hát eddig olyan marha sok változást nem hozott az év, pedig 2009 utolsó napjait éltük. Nem sokkal ezelőtt az Intert legyőzte az a Juventus (ezt azóta sem tudom megmagyarázni), amelyet a milánóiak BL-döntős ellenfele megkínzott, megölt, megbecstelenített, majd ami megmaradt belőle, azt egy véres Ferrara-mezbe csomagolva egy dögkútba hajította. Látszott, mit akar csinálni Mourinho, de valahogy nem tűnt úgy, hogy ezt Olaszországon kívül bárki bekajálja. Vagyis nem tűnt ennyire jónak az Inter. És talán akkor még nem is volt.



Jött a Chelsea, és nem úgy nézett ki, hogy az Internek most fordulna meg a szerencséje a csoportelső angolokkal szemben. Az érdekes odavágó 2-1-es hazai győzelmet hozott, a világ egyik legjobb kapusává váló Julio Cesar sorsszerűen benyalta ritka potyáinak egyikét, és az ember már vette a levegőt, hogy bemondja: a szokásos Inter-lúzerség szemtanúi vagyunk. A Chelsea meglőtte az idegenbeli gólját, és tulajdonképpen gyengén játszva is jó eredménnyel várhatta a visszavágót, finoman fogalmazva nem az Internek állt a zászló. Londonban azonban kitavaszodott, és nem csak az Internek, de az olasz futballnak alles zusammen: amit Mourinhóék elővezettek a Stamford Bridge-en, azt a tévék előtt pont olyan tátott szájjal néztük, mint Ancelotti a padja előtt. Tökéletesre feszített védekezés, harctéri fegyelem, és gyilkos kontrák, azaz a XXI. századi catenaccio robbant bele hangos dörrenéssel a jó Carlo képébe, az Inter pedig egy csapásra az esélyesek közé került.



Annál is inkább, mert a CSZKA Moszkva következett, és bár a muszkák az első meccset lehozták egy szolidnak mondható 0-1-gyel, fogalmuk nem volt róla, mihez akarnak kezdeni az eredménnyel a második meccsen. Végül néhány ványadt távoli lövéssel letudták a viziteket az ellenfél térfelén, kettős vereséggel este ki, de ez akkor már inkább dicséret volt, mint elmarasztalás, hiszen ez – ahogy a következő kör előtt Mourinho is fogalmazott – már egy teljesen más Inter volt, mint az őszi.

A Barcelona elleni párharcról már nem nagyon fogunk tudni újat mondani, mintegy kétezer komment gyűlt össze az elképedt katalánok, és a boldogságtól félőrült Interisták szófosásából. Ekkor nyert értelmet minden, amit Mourinho a korábbi másfél évben csinált: a három csatáros szerencsétlenkedés tavaly (Quaresmával és Mancinivel), a labdával is jól bánó középhátvédek cserkészése (Lucio), és az utolsó láncszem helyére illesztése: Wesley Sneijder leigazolása. Mourinho elérte, hogy a csapata ugyanabban a felállásban képes áttelepedni az ellenfél térfelére, és addig szorongatni az ádámcsutkáját, míg fenn nem akad a szeme, de tud olyan szűken védekezni, hogy a saját térfelén egy katicának is engedélyt kell kérnie az áthaladásra. Mindezt azzal, hogy megnézte, akiket igazol, képesek-e arra, amire neki kellettek. Ki tudta Sneijderről, hogy nem egy öncélú labdafényező, és képes a saját térfeléről hajszálpontos passzokat osztogatni? Sejtette valaki Pandevről, hogy használható lesz balszélsőként is? Várta bárki, hogy Eto’o lesz jobbszélső, és balhátvéd is a Barcelona elleni párharc során? Gondolta még élő ember, hogy Luciót le lehet szoktatni az önveszélyes kamikazeakciókról? Igen, egy valaki: Jose Mourinho.



A Barcelona kiejtése nem 180 perc, hanem másfél év kőkemény munkája volt a kispadról nézve. Az Inter teljesen megváltozott ez alatt az idő alatt, Mourinho erős keretéből nagyon erős csapatot csinált, mindehhez pedig hozzátette saját zsenialitását, amivel minden ellenfeléről pontosan tudta, mit fog csinálni. Ő mindenkit meglepett, őt egyszer sem lepték meg. A maga részéről mindig mindent megtett, így jogosan követelte ugyanezt a játékosaitól, akik vakon mentek utána, mert ők is tudták: ő tudja!



Hasonló, de azért messze nem azonos kvalitású edzővel néz majd szembe Mourinho a döntőben, de egyszerűen jobb csapata van, így ha az edzők közti különbség nem is dönthet, a pályán rohangáló 22 játékos miatt az Inter nyeri a Bajnokok Ligáját. Ez azonban már sajnos nem azt jelenti, hogy a Serie A és a Bundesliga között is megvan ugyanez a különbség, merthogy azt ne felejtsük el, hogy a két ország egyeduralkodói csapnak össze: a bajnok, és kupagyőztes.

316 komment

Címkék: bl inter beharang

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr252011054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balu11 2010.05.18. 20:24:48

@Csöncsön: @madbalee: így van, ma, most jobb csapat

(mi értelme van egyébként a bajnokságoknak, kupáknak, ... alapvetően, ha nem az, hogy megtudjuk ki a jobb, illetve a legjobb???)

de befejezem, mert tényleg beszéljünk az Interről

jut eszembe, ha javasolhatnék valamit Zanettinek vagy Cambiassonak, akkor az az lenne, hogy küldjenek egy jegyet Maradonának a döntőre... elegáns lenne

értelmetlen_nevű 2010.05.18. 20:25:20

@Mr.AT:

a) hirtelen eltűnik 2 napra (=valami nagyon fontos dolga akad) (70 % esély)

b) valamilyen béna nyakatekert magyarázat, természetesen nem fog elismerni semmit (30% esély)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.18. 20:26:14

@Mr.AT:

Semmiféle ellentmondás nincs. A futballban nem mindig a jobb csapat nyer/jut tovább. Mint ahogy a megérdemelt továbbjutáshoz is kell(het) szerencse meg bíró. Például szerintem a Barca tavaly megérdemelten verte ki a Chelsea-t, de kellett hozzá óriási szerencse is.

@ferenck:

Nagyon szeretem az olyan játékosokat, akik mindig meg tudják lepni az embert, és akik nagyon technikásak. Ha még a Barcában is játszanak, akkor meg aztán ők az istenek. :-)

Mr.AT 2010.05.18. 20:32:03

@Csöncsön: Ettől függetlenül nekem nagyon úgy tűnik, hogy te voltál az, aki elkezdted vadbarmozni meg nevetségessé tenni a srácot, aki amúgy teljesen korrektül leírta a véleményét, és még a kezdeti provokációdra sem reagált.

Tessék szépen elfogadni, hogy nem mindenki alszik hozzád hasonlóan Messi formájú kismackóval éjszaka. Attól, hogy ő nincs elájulva, és úgy látja, megfogható az isteni formátumú csapat, még nem automatikusan hülye.

De másokhoz hasonlóan én sem bánnám, ha nem Lionel Messiről szólna ez a poszt is, mert már valami elképesztően unalmas ez.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.18. 20:36:21

@Mr.AT:

Nem hiszem, hogy te higgadtabb tudtál volna maradni, ha valakinek minden, de minden mondata pontosan az ellenkezőjét mondaná, mint amit te hosszú évek, ill. évtizedek alatt kialakítottál magadban egy klubról, egy sportágról, egy csapatról.

madbalee 2010.05.18. 20:37:01

Mourinho nyilatkozat:

www.youtube.com/watch?v=EljY5_9jsp0&playnext_from=TL&videos=BehxD0RgKtk&feature=sub

Sok érdekesség között egy nemrég emlegetett szófordulatát upgradelte:) (kb 14:40-től):

".. people like to speak about the second game in Barcelona where people say we parked the bus. But is not true we parked the plane. Not the bus, the plane. And we parked the plane for two reasons. The first reason: because we had 10 men and the second reason because we beat them 3-1. And to beat them 3-1, we didn't beat them with the bus, with the boat, or with the plane, we beat them by smash them at San Siro with an incredible attacking football."

Érdemes megnézni ;)

vadkutya 2010.05.18. 20:37:25

@Mr.AT: "De másokhoz hasonlóan én sem bánnám, ha nem Lionel Messiről szólna ez a poszt is, mert már valami elképesztően unalmas ez."

+1 Fasz kivan már Messivel.

madbalee 2010.05.18. 20:42:35

@madbalee: esetleges hibákért sorry kb. szinkronszerűen írtam le.

Mr.AT 2010.05.18. 20:43:54

@Csöncsön: Ő a zárt, taktikus, rakkolós focit szereti, te a huzogatós-fényezőst. Én meg mindkettőt. És nagy valószínűséggel egyikünk sem hülye.

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2010.05.18. 20:52:13

@Tika_: Mitől jobb az idei Inter, mint a tavalyi? Nem olyan bonyolult, igazából visszavezethető egy dologra:

Elment Ibra.

- Már nem csak abból állt a játék, hogy rápasszolta a csapat, azt majd megoldja.
- Ibra helyett jött Eto'o, aki képes küzdeni, ha kell, akkor a saját tizenhatosa előtt.
- A pénzből jött Milito, akinek hihetetlen helyzetkihasználása van
- A maradékból jött Sneijder, aki a hiányzó láncszem volt a gépezetben. Valaki, aki összeköti a tavaly is masszív védelmet és középpályát a támadószekcióval (Stankovic erre nem volt alkalmas, Ő egy vonallal hátrébb jobban érzi magát)
- Borravalóból jött még Lucuio, aki nagyon jól irányítja a védelmet

- És a legfontosabb, ami szintén Ibrának köszönhető: Összeszokott a csapat, és csapatként küzdenek.

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2010.05.18. 20:53:23

Amúgy mi a f*szért kellett szombatra rakni a BL döntőt? Asszony most morcos, hogy nem a szülinapját ünnepeljük, hanem BL döntőt nézünk.

vadkutya 2010.05.18. 20:53:34

@Bajnok: + jött egy José is, ezt azért ne felejtsük el...

vadkutya 2010.05.18. 20:55:00

@vadkutya: Mármint egy picit előbb, ez lemaradt. :)

calciomax 2010.05.18. 20:59:46

Egyébként a Cruyff-os barca(már amikor edző volt) valami elképesztő mekkora hulladék volt! Gyakorlatilak faszt se nyertek csak a Depor veszitett el két bajnokságot. A BL-ben is totál fogalmatlan volt a 92 döntőbeli győtzelmével együtt is.

madbalee 2010.05.18. 21:05:54

@Bajnok: Meki nem kell nézni;) Vagy nálatok kötelező?

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.05.18. 21:08:06

@calciomax: 4 bajnoksag zsinorban,1 bl,1 kek. spanyol kupakra nem emlekszem,de valszeg oanbol is vt.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.05.18. 21:12:44

kozben meg vt 1 elveszitett bl- es kek-donto is (milan,ill. manu ellen).

Boodler 2010.05.18. 21:14:45

@madbalee: 20:55
"I did an incredible run at Old Trafford with Porto in front of the biggest coach you can have in the world of football".

Ennyi. :)

Érdekes egyébként az a rész (~18:30-tól) ott a "homokdobásról".
"Sand from Catalonia. Special soil. Special sand."

deki1 2010.05.18. 21:15:52

URAK!
Amíg veszekedtek és levegőt vesztek,elmesélek egy történetet, amely idén áprilisban esett velem.
Történt, hogy a barátom, ( madridista ) születésnapjára, Lyon-Real Madid BL jegyet kapott tőlünk.A meccs nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, ( sikerült a gyengébbik formánkat hozni " 1-0 a Lyonnak ) esett az eső és még csak a repteret ismertük a városból, indultunk a központba vacsorázni. A főtéren, az óriáskerék mellett volt nyitva éjfélkor az egyetlen étterem ( 1 nagy hodály ), nosza a már majdnem telt ház előtt kaptunk még 1 szabad asztalt.
Mellettem üvegfal, kisebb ( 4 asztal ) helyiség, ahol 2 méterre tőlem két sapkában megbújó, emberke ült, félig az ételt meghagyva beszélgetett. Mikor fizettek, a pincér ordítani kezdett, jegyzettömbért rohant, nagy lett a nyüzsi, hát Zinedine Zidane volt az egyik vendég.Amint felismerték, felismertük, nagyon kedves volt mindenkivel, fotó, aláírés stb.
Amikor elment, kicsit körülnéztünk ( nem lehetünk még egyszer ilyen bénák-:))) ), láttunk egy hosszú asztalt, amint a Lyon focistái, jó étvággyal, pia nélkül, drukkerhad molesztálása nélkül örvendezett a győzelem után.
Ez azért jutott eszembe, mert Londonban a Chelsea-Monaco BL-elődöntő visszavágó előtt fél órával a stadionnál Mourinho-t
( előző nap a Portóval már döntőbe jutott ) rajtam kívül a kutya nem ismerte fel.Másnap Abramovics már magához láncolta pár millával...Gondolom 2 nap múlva már csak testőrökkel mert kimozdulni a városba. A Real-Juve ikont én is elbaltáztam, de Madridban éber leszek, lehet hogy 23.-án már a Real edzője lesz a Special One???

madbalee 2010.05.18. 21:22:41

@Boodler: van pár komoly mondata a "Special One"-nak:)

madbalee 2010.05.18. 21:23:41

@madbalee: Vagy ahogy Van Gaal-ról beszél:)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.18. 21:29:11

Megszakítva kissé a vitát, ideírnám mai remek élményemet: mint azt fentebb írtam, részt vettem a pécsi Uránia moziban a Real-Frankfurt BEK-döntő "ősbemutatóján", a teljes 90 percet levetítették Hajdú B. és Szepesi tolmácsolásában, és uraim... elképesztően jó volt! Mai szemmel nézve is. Nagy iram, remek cselek, ami szembetűnő volt, hogy sokkal kevésbé vannak keményebb szabálytalanságok és a védekezés kissé levegős, de ezeket kivéve...

Puskás mozdulatain nem lehet nem ámulni, de a másik ami valami elképesztő volt az Gento. Már a labdát is csak trükkel vette át, ráadásul nem tudom mikor láttam ennyire gyors játékost. Összességében egészen fantasztikus élmény volt, csakúgy, mint utána a kis állófogadás, a pécsi futball arcaival, Nagy Tamás, Márton Gábor, mind kedves ismerősök, de ott volt Várhidi vagy Rátgéber is, a díszvendég pedig Grosics Gyula. Mindenkinek ajánlom, hogy vegye meg a meccsről készült DVD-t, párját ritkítja!

calciomax 2010.05.18. 21:31:41

@ferenck: Igen de nekem nem jött be ennyi...:)

madbalee 2010.05.18. 21:33:11

És utoljára még 1 amivel a VB-nek is ad 1 ütést:

“This game is the most important in the world,” “It is even bigger than the World Cup because the teams in it are at a higher level than national teams, who can’t buy the best players."

madbalee 2010.05.18. 21:35:05

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Érdemes megnézni azt a mecset. Vagy 12-13 éve láttam egyben utoljára. Az MTV adta le. Gento hihetetlen milyen sebességgel szántotta fel az oldalvonalat.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.18. 21:38:33

@madbalee: Én Gento játékát ma láttam először pár percnél hosszabban és valami kurva jó volt!

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.18. 21:53:12

@Bajnok: Miért az asszony születésnapja mindig szombatra esik?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.18. 21:54:51

@calciomax: huhú, szerintem inkább térjünk vissza az Interhez.

vadkutya 2010.05.18. 21:57:37

LEO

Van ez a csöpp argentín,
Ritka fasza gyerek,
Született valami út mentín
De a világ ettől kerek.

Be ne dőlj gyermeki arcának,
A gólokat csak úgy ontja,
Lett is ezáltal a Barcának,
Rengeteg három pontja.

Megnyert ő már sok címet,
Serleget, kupát, cípőt,
Pedig anno - nem szígyen,
Hitelre vett egy fritőzt.

Egy ideje azt mondják,
A világ legjobbja lehet,
Picit az Inter közbenjárt,
Mert ez itt a kőkemény kelet.

S ez a poszt most róluk szól,
Semmi szükség Messire,
Ő folyik már az orrunkból,
Szal' lehet húzni messzire.

De nemsoká jön egy VB,
Hogy tiszta vizet öntsön,
S ha Dundival nem égnek szénné,
Lesz itt egy boldog Csöncsön...

raja ram 2010.05.18. 21:59:10

@madbalee: “This game is the most important in the world,” “It is even bigger than the World Cup because the teams in it are at a higher level than national teams, who can’t buy the best players."

Köszönjük meg ezt is a gobalizációnak.Néhány év múlva Ázsiában nagyobb üzlet lesz a foci és akkor minden sztár odavonul. Nézhetjük a Red Star Shanghai-Blue Dragon Beijing küzdelmét a bajnoki címért a DigiTV-n

horas 2010.05.18. 22:05:56

@váév építők: Istenem állandóan a Barcelona.
Az Inter idény bebizonyitotta amit tavaly a Chelsea már majdnem,hogy a Barcelona egy jól védekező csapat ellen lófasz.
Ez a Barcelona,ha normális játékvezetés van tavaly sem jut be a döntőbe.10-ból 7-szer megvernék az Inter-t,köztük lenne alázás is?
Ember,hazai pályán több mint egy óra ember előnyben nem tudták őket kiejteni,miről beszélsz?
Vicc.

Amúgy óriás élmény,igy olvasni az ember csapatáról,és,hogy végre most róluk szól minden Európába,illetve félig.Szerintem teljesen megérdemelten és jogosan.És ebben talán a legeslegnagyobb szerepe Mourinho-nak van.
Felismerte,hogy a védekező felállású foci halott,a mai játék ennél sokkal gyorsabb és kombinativabb és nincs mese játékügyes futballistákkal kell feltölteni a kezdőt és nekik kell megoldani a védekezést is.És müködik,nem ez a Mancini-féle agyatlan se ize se büze,koncepció élképzelés nélküli bunker foci,ne kapjunk gólt azt lesz valami,aztán megszerezte a labdát az Inter aztán elvesztette fél percen belül televolt a csapat cölöplábú védekező emberekkel akik se futni nem tudtak a labdával,se cselezni,se passzolni...

giacinto 2010.05.18. 22:14:39

Látom 1-2 barcásnak elgurult a gyógyszere.

Visszanézve a milánói mérkőzést majd észhez térnek.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.05.18. 22:25:18

@horas: a csapatodnak meg osszehoztak 1 calciopolit,h egyeduralkodo legyen,a barca elleni elodontot meg elcsalta nektek milanoban a portugal biro. csak azert irom ezt,mert mindig a cselzivel jossz. ahanyszor azzal jossz,emlekeztetni foglak milito lesgoljara,messi elleni szabalytalansagra a 2. gol elott,es az alves elleni szabalytalansag utan elmaradt 11esre. szal lodd le magad a cselzi-temarol.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.05.18. 22:27:32

@horas: es orulj a csapatod sikerenek,h 38 ev utan bl-dontot jatszik,aztan meg varj a kovetkezore ujabb 38 evig. remelhetoleg van gaal a valagara ver a mourinho bagazsnak.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.18. 22:28:59

@raja ram: Ebben szerintem nincs igaza Mourinhonak, mármint hogy szakmailag lehet.

Először is a szükösség törvénye miatt nincs igaza Special Onenak, míg bl-döntő van minden évben, míg vébé csak négy évente

De a világbajnokság kicsit többről is szól, mint a legjobb játékosok vagy csapatok küzdelméről, ott szó van nemzeti büszkeségről és a lenépszerűbb sportág legnagyobb ünnepéről.

A vébére az is odafigyel, aki nem igen nézi focit. Ilyenkor a csajok, lányok, hölgyek aszonyok is vágják az eredményeknek és ők is fociról - na jó a focista faszikról -, beszélnek. Egy egy hónapos versengést könnyebb követni, mint mondjuk ötöt tíz hónapon át.

Aztán ugye a játékosok sem nagy duzzogva mennek a vébére, hanem adott esetben félsérülten a következő klubszezonjukat kockáztatva. Épp ezért hiába a nagy klubok pénze és paripája, nem tudják eljelentékteleníteni a vébét. Jobban teszik, ha egy maratoni workshopként fogják föl, ahol szerencsés esetben játékosuk értéke akár tíz millió euróval is növekedhet.

Amúgy szakmailag is érdekes a vébé - még ha nem is komplett világválogatottak lépnek ott föl -, egyrészt a különböző futballkultúrák találkozása miatt, másrészt meg azért, mert egy-egy ilyen torna jól összegzi az utolsó négy évben megfigyelhető taktikai trendeket.

raja ram 2010.05.18. 22:38:21

@popp:

Nekem inkább az az érzésem, hogy a játékosok az utóbbi években fontosabbnak látják a klubjukat, mint a válogatottat. Legalábbis a sztárok. Ez volt az érzésem 2002-ben és 2006-ban.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.18. 22:41:42

@raja ram: A barátságos meccseket szívesen mondogatják le az tény. Azt viszont nem hiszem, hogy egy vébén gond volna a motivációval, inkább a klubszezon megterhelése üt vissza.

raja ram 2010.05.18. 22:45:39

@popp: 66 óta láttam az összes VB-t, de az utolsó kettőt találtam a legunalmasabbnak. A 2002-es brazil-német döntő utolsó 20 percét végigaludtam. Ez még soha nem fordult elő velem.

horas 2010.05.18. 22:52:01

@ferenck: Istenem.
Mit akarsz még egy órán keresztül ember előnyben játszott a Barca hazai pályán nem elég?
Milito gólja hajszál les volt, Messi-től kb 75 méterre a Barca kapujából jobb oldalt az alap vonalnál szerelték,olyan ordas nagy szabálytalanság nem volt,azért nem két lehetősége lett volna a Barca-nak azt az akciót emgakadályozni.Jó,hogy nem a 3.ik percben egy rosszul emgitélt bedobásra fogod ameccset,hogy amiatt alakúlt így a meccs.
Két olyan dolgot említesz amikből abszolút elnézhetőek a Barca-sokon kívül senki nem említette meg ezeket a szitukat.

Motta kiállítása sokkal inkább csalás és meccset befolyásoló tévedés volt,ahogy az egész Chelsea meccs az volt tavaly.Az igazság tud fájni legjobban,én elhiszem.

38 év?És?
Mikor nyerte a Barca az első BL-t vagy BEK-et?92?Hol volt a Barca 60-70 évig?
Istenem....

horas 2010.05.18. 22:55:04

@ferenck: Calcopoli?
De gyenge..istenem.
Nem zavar,hogy a Milan a calcopoli után nyert BL-t közvetlenül?
Ki tehet arról,hogy a Milan nem akar,a Juve meg nem tud normális csapatot építeni?
Hát persze,hogy az Inter....
Istenem...

raja ram 2010.05.18. 22:56:33

@horas:

1986: Steaua - Barcelona 0-0 (11-esekkel 2-0)

Itt azért nem sok hiányzott! Főleg egy ilyen erős csapattal szemben.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.18. 22:57:02

@raja ram: Öregszel ;-). Szerintem egy vébé nem lehet rossz, mert még egy szar vébé is jó. Én '86 óta nézem és szerintem az utolsó kettő sem volt rossz.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.18. 22:59:17

@raja ram: Helmuth Dukadam!

Aztán Czibor Zoliék is játszottak egy döntőt még a hatvanasok elején, ahol 2-0-ról kaptak ki 3-2-re. Szegény Bolond - éppen Bernben!

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.05.18. 22:59:27

@horas: abidal kiallitasa tavaly? figy,te amugy ruszki vagy? mert ugy vinnyogsz meg mindig a tavalyi cselszki-meccs miatt,mintha nem is inter-drukker lennel. megertem,h interes szemuvegen nezve kicsinyited a milanoi biroi tevedeseket,de hadd emlekjeztesselek arra a tenyre,h a barcelonai meccsen mottanak vt mar 1 sargaja,es yaya toure "kezezeset" sem latta a biro (errol az indexen is vt cikk),megis lefujta. amugy nem erdekel,gyere csak a ruszkikkal meg ezerszer,en ezeregyedszer is emlekeztetni foglak mourinho puszipajtasanak tenykedesere meg arra is,h meik csapat lett a calciopoli igazi nyertese.

horas 2010.05.18. 23:00:48

@ferenck: Jaaa,BEK csak 1955-től van akkor nem 60-70év hanem 1955-1992=37 év...eggyel kevesebb mint 38...
Gratulálok....

horas 2010.05.18. 23:02:33

@ferenck: Idén nemtudták becsalni a Barcelona-t a döntőbe,jobb lesz ha beletörődsz.

raja ram 2010.05.18. 23:02:45

@popp:

32 csapat már sok, a meccsek egy része teljesen érdektelen.

horas 2010.05.18. 23:04:45

@ferenck: Aki vinnyog kettőnk közül az te vagy,jössz a bagatel szabálytalanságaiddal mikor Motta kiállítása sokkal súlyosabb tévedés volt.
Téma lezárva.Ne vagyok ruszki,de ha Barcelona-s lennék ki nem merném ejteni a számon a játékvezetést...

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.05.18. 23:05:05

@horas: emlekeztetnelek ra,h 38 eve nem nyertetek meg a bek-et,mert talan minden idok legnagyobb klubcsapata,a barcelona tiszteletbeli elnoke vezerelte ajax 2-0ra leverte az intert. szal,1965 azert tobb 38 evnel,es ezt a mostanit sem nyertetek meg. inkabb orulj a csapatodnak,meg h tenyleg nem vt ilyen eros es szervezetten focizo inter talan helenio herrera ota,viszont az orokos cselszki-siratasod uncsi es ha targyilagos lennel,a milanoi elso meccs utan biro-kerdesben lapulnal,mint szar a fuben.

raja ram 2010.05.18. 23:05:13

@horas: 1992-ben nem nyert volna a mai Barca, mert nem rúgnak kapura 30 méterről.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2010.05.18. 23:09:46

@horas: te vinnyogsz 1 eve a cselzi-meccs miatt,es ha interes lennek nem ejtenem ki a szamon a jatekvezetest. serie a-ban melyik csapatnak fujjak be leggyakrabban meccset eldonto esetekben a kamu 11eseket? persze most mar ertem is,miert akadsz ki - hozza vagy szokva,h barmi tortenik az ellenfel 16osan belul,amikor az inter rosszul all,az 11es.

btw,lattad a 2005 marciusi cselzi-barcat a bridge-en? tudod,arra gondolok,h mi tortent a 4. cselzi-gol elott. emlekszel? vagy szelektiv a memoriad?

reszemrol - amig nem jossz elo a cselzi-barcaval - tema lezarva.

horas 2010.05.18. 23:12:33

@ferenck: Abidal kiállítása egyenértékű 3-4 nem megadott jogos tizegyessel.
Motta kiállítása nem egy bagatel szabálytalanságra amiből nem is közvetlenül lett a gól és Milito párcentis lesgóljára.

Kaptatok több mint egy órányi ember előnyt hazai páylán és pofád bírózni?

Althedokan 2010.05.18. 23:12:39

@ferenck: @horas: srácok semmi értelme ennek, amit itt nyomtok már nem is tudom mióta... Átvettétek EMU és Csöncsön szerepét. Nincs értelme arról vitatkozni, hogy melyik csapatnak kellett volna továbbjutni. Az inter ment tovább és kész.

Egyébként személyes véleményem szerint az Inter (utálom őket mint a szart) akármilyen bírói döntések is születtek nagyon szépen focizott a Barca (szeretem őket) ellen, olyan szépen, hogy meg is lepődtem, és felmerült bennem a kérdés, hogy "hjah, ha így is tudtok, akkor minek a kutyaütés???? ". Szóval le a kalappal előttük, megérdemelten továbbmentek, innentől nincs értelme bírózni. A Barcának akkor is kellett volna tudnia 2 gólt lőni a 10 emberrel CSAK védekező Internek, ha a bírók is beálltak volna a kapuba. Ezt nem tudták megtenni, ez van. Nagyon sajnáltam. De hagyjátok már abba egymás cseszegetését, mert rohadt idegesítő, hogy egy posztnál nem a témáról kell kommenteket olvasni, hanem arról, hogy ki szerint ki a hülye és miért. köszönöm, hoyg meghallgattak

horas 2010.05.18. 23:13:46

@ferenck: Hagyjuk.Ennek már semmi értelme.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.05.18. 23:40:55

@ferenck: fejezd be. biroi csalasrol szo se volt, a tevedes meg benne van a jatekban.

(az indexes cikkhez meg csak annyit: perspektiva. ha tudod mi az, akkor azt is, hogy miert hulyeseg, amit irtak. rossz itelet volt, de a jv lathatta touret meg a labdat)

---

mourinhohoz: azert eleg rohejes, hogy itt mindenfele taktikai zseninek van kikialtva, es egyetlen interes sem mondta, hogy ez netto hulyeseg. hat en mondom. az egesz tavalyi evet vegigalibizte, szinte egy jo csereje sem volt, ki is estunk a mu ellen, momentum nelkul.

iden meg szinten loturo sem volt, egeszen addig, amig KENYSZERUSEGBOL nem valtoztatott a taktikan. azutan pandev erkezeset kovetoen alakult ki a sikerre vezeto (2) taktika.

ehhez kellett, hogy serulesek miatt zanettibol balbunko lett, es o a hihetetlen rutinjanak koszonhetoen kabe fel ev alatt fel is nott a feladathoz. ezzel viszont felszabadult egy hely a kozeppalyan. es a nyero huzas (ez abszolut nem mou erdeme), hogy sneijder is elmegy kozeppalyasnak, es elotte 3 valodi csatar (milito, eto'o es pandev/balo)

ha valaki egy igazan jo csapatot szeretne latni, a jovo evi intert nezze meg. mert (egy normalis edzovel) az idei meg csak a bemelegites, a taktika megvan, az emberek zome is (bar pl. pandev, sneijder vagy balo elol helyettesithetetlen jelenleg)

a bl-dontoben meg gyozzon a jobb. en nem becsulnem le a monaco di bavierat sem, a semleges nezo szamara a chelsea es a barca is jobbnak tunt az internel.

mou szamara csak egy kihivas lehetne jovore: duplazni. ahhoz eloszor nyerni kell, de utana a sok melo mellett szerencse is. nem veletlen, hogy meg nem volt ilyen...

avenger13 2010.05.19. 00:13:11

@ferenck: engem baromira nem érdekel az inter legutóbbi bl győzelmének időpontja hidd el. ez többen tudják tanúsítani is. :D:D:D:D

a problémám csak az volt, hogy azért mert 4 éven belül kétszer nyert a barca, az nem azt jelenti, hogy minden második évben a barca nyer. ilyen statot bárki tud mondani. a manu meg akkor elvben minden évben döntős, ha az utóbbi két évet nézzük. értem, hogy mire gondolsz, de óriási túlzás ilyet állítani.

horas 2010.05.19. 01:51:35

@Pályaelhagyó autóversenyző: Azért ez angyon erős túlzás,hogy Mourinho semmi nem csinált.
Ezt a 4-2-3-1 szinte a semmiből vette elő.
Azt én is túlzásnak érzem,hogy így igazoltak volna,mert látszott,hogyez menet közben kezd kialakúlgatni.
Amúgy tavaly egyértelműen job volt az MU de a momentum nélküliség az ismét nem helytálló 1-0 kb 3 ziccere volt az Inter-nek,az,hogy kimaradtak az még a tipikus lúzer beidegzódésnek köszönhető,mindegyik szitunál már vereve volt az MU.Mourinho le is nyilatkozta,hogy ennél sokkal gyengébb játékkal ejtették ki az MU-tanno a Porto-val.

Mourinho az első évben is probálkozott,nem jött össze.Ami nekem egyedül nagy tévedésnek tűnik részéről az az,hogy nem ismerte fel,hogy az Inter-ből zsigeri szinten hiányzik a kreativitás bármilyen csirája is.Azért a Mancini-Ibrahimovic-Quaresma támadótrió nagyon nem hangzott rosszul,erre azért emlékezzünk,más kérdés,hogy nem jött be,van ilyen.

Papp Sanyi 2010.05.19. 07:59:32

Motta kiállítása teljesen jogos bírói döntés volt. Hátraütött? Igen! Akkor miről beszélünk? Minek ütött hátra? Az más kérdés, hogy nem találta el az ellenfelet.

_benito · www.nst.blog.hu 2010.05.19. 08:03:34

borzalmas, ami a kommentek közt megy. mintha egy ki tud nagyon kreténséggel készülni a bl-döntőre kontesztet hirdetett volna meg valaki.

de vajon miért?

montipájton 2010.05.19. 08:08:06

@_benito: Mert az Inter elkövette azt a megbocsáthatatlan hibát, hogy a Barcelonát ütötte ki a négy között.

_benito · www.nst.blog.hu 2010.05.19. 08:14:11

@montipájton: na, jó, de az már tök rég volt, miért most bolondultunk meg?

zsakfos 2010.05.19. 08:25:14

@montipájton: @_benito:
Nem tudom, de azt igen, hogy bár szeretem a Barca játékát, mondhatni szimpatizáns vagyok ( kedvenc csapatom csak egy van az Ajax ), agyfaszt kapok már attól, hogy ha bármiféle vélemény, bírálat megfogalmazódik az "isteni" Barcelonával szemben ( EMU-é pl. tök érdekes volt, attól függetlenül, hogy egyetértek e vele vagy sem), hót sicher, hogy jön egy nincs igazad bazmeg kommentáradat. Kurva idegesítő.

pietro10 2010.05.19. 08:36:48

Mourinho érdemei elvitathatlanok. Ha valaha a real madridhoz kerül (szztem már jövőre) akkor ott könnyen megszülethet az elmúlt pár évtized legsikeresebb csapata.

sporttárs 2010.05.19. 08:42:32

@zsakfos : Erre szokta rizla azt írni, hogy de ki szopkodja a Barcát? És Csöncsön neve neki nem elég. :))

Én se értem, hogy kerül Messi ebbe a posztba, de hiába, úgy tűnik, ő tényleg minden poszton otthon van.

Ellenben az Inter meg a Bayern idén már több trófeát nyert a Barcelonánál, egyikük még többet fog (akár hatot,muhaha), gondolom, majd jön Csöncsön és elismeri, hogy akkor az a világ legjobb csapata.

vadkutya 2010.05.19. 08:48:56

@sporttárs: Sztem hirdessük meg a Korszakos Csöncsönt...

vadkutya 2010.05.19. 08:52:32

@vadkutya: meg elkélne egy olyan poszt is,h zéró tolerancia Messi, ha lehetne választani, én Benito-t jelölném ennek megírására... :)

szangye puncog 2010.05.19. 08:53:48

Kíváncsi vagyok hány bl trófeával fogja Mourinho befejezni a pályafutását. Az európai topcsapatok közé emelte a Chelseat, és az Inter is visszakerült a nagyon szűk elitbe 2 év alatt. A Portóval mindent megnyert.
Soha nem láttam még edzőt aki ilyen hatással van bármilyen csapatra, bármilyen futbalkultúrában.
És még szórakoztató is....

vadkutya 2010.05.19. 08:57:36

@szangye puncog: José egy MANIPULÁTOR. Ezt teszi a futballal és a környezetével egyaránt.

montipájton 2010.05.19. 09:00:03

@szangye puncog: Nem tudom, valahol azzal az alapelvvel értek egyet (bármilyen sportágban), hogy a nagy edzőt a csapat csinálja. Hívják Lobanovszkijnak, Phil Jacksonnak, Rátgébernek, Tyihonovnak, Mourinhónak, mindegy.
Szóval el-vi-tat-ha-tat-lan a szerepük és a hatásuk, az egyéniségről nem beszélve - de olyan, hogy egy edző mindenhol sikeres legyen, nincsen. Ahhoz sokkal kiszámíthatatlanabb játék a sport. Épp ezért marad örökre vitatéma, mekkora az edző szerepe az adott sikerekben, lám, Mourinhóval és az Interrel kapcsolatban is.

(Van Gaal meg speciel a holland válogatottal, tehát elvileg a klasszisok garantált gyülekezetével bukta a legnagyobbat pályafutása során, csak hogy a másik zsenit is megemlítsük.)

szangye puncog 2010.05.19. 09:17:52

@montipájton: Igazad van, nyilván nem mindegy milyen csapatot irányítanak az edzők, nagy játékosok nélkül nem megy.
Pontosan ezért Mourinho nem válalná el mondjuk a Malaga felkészítését, mert nincs benne perspektíva. Ellenben elválalja az Interét, a Realét nagy múltú, igazából kicsit megrekedt csapatokét, és ezekkel a csapatokkal Ő jobb eredményeket ér el valszeg, mint pl Capello, vagy Mancini stb.
egy szó mint száz kegyetlen jól menedzseli magát, talán a Barca és Mu az a két csapat ahonnan nem küldenék el az edzőt, ha megpendítené, hogy szívesen kipróbálná magát a klubnál.

Iustizmord 2010.05.19. 09:21:43

viszont a mai mcsel kapcs. az jutott eszembe, hogy

"ne rezgyivaszja. tu bugyes szaszaty"

szangye puncog 2010.05.19. 09:26:20

@montipájton:Mondjuk simán bukhatja most a bl döntőt az interrel akkor meg lejtőre kerülhet, alkoholista lesz, majd Kínában halálra ítélik egy homoszexuális perben, miután a Sanghajjal bukja a kupadöntőt. ki tudhatja....

Iustizmord 2010.05.19. 09:34:10

@szangye puncog: ugyan, a reallal meg az interrel könnyű, de menne ez a malagával? méghogy pont perspekítva nincs benne? onnan szép nyerni :o)

Endoscope 2010.05.19. 09:41:23

@madbalee: Köszönöm a linket. :)

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: Köszönöm a beszámolót. :)

zsakfos 2010.05.19. 09:57:20

@montipájton:
A szövetségi kapitányi és a klubedzői munka azért más tészta kicsit. Az elmúlt 20év edzőfejedelmei ( Lippi, Capello, Ferguson, Hiddink, van Gaal, Hitzfeld, Wenger,del Bosque,Mourinho) közül csak Lippi tudott klubedzőként és kapitányként is igazán sikerese lenni EDDIG. Persze többekben benne van még a lehetőség. Mourinhora kíváncsi lennék majd kapitányként. Van Gaal nemrég azt nyilatkozta, hogy a Bayern után, pályafutása lezárásaként ( jövőre lesz 60éves) szívesen lenne német kapitány, és 4 múlva elég jó korosztálya is lesz a németeknek, na arra is kíváncsi lennék:)
Egyébként holland kapitányként talán pont az is volt a baj, hogy túl sok volt a sztár és nem tudott igazán csapatot csinálni belőlük, pedig egy elbukott vb és eb elődöntő után azt várták tőle, hogy vb címet nyerjen. A játékosanyag meg volt hozzá ( van der Sar, Reiziger, Stam, F.de Boer, van Bronkhorst, Numan, Davids, van Bommel, Cocu, Seedorf, R.de Boer, Overmars, Zenden, Kluivert, van Nistelrooy, Makaay, van Hooijdonk, Hasselbaink).

Endoscope 2010.05.19. 10:09:01

@madbalee: Na igen. Az ilyen "az egyetlen amitől tartok az Gudjohnsen" típusú mondatok miatt (is) lehet imádni (vagy utálni) ezt a figurát. :)

Kicsit OFF, de láttam már 1-2 Pellegrini interjút is. Maradjunk annyiban, hogy szegény jó Manuel mester Joséhoz viszonyítva olyan, mint az az asszony, aki a házastársi "kötelezettség" közben az "...és most Ferenc kérem tegye be!" mondattal tüzeli a férjet. És ez a különbség sajnos nem csak a nyilatkozatok között mutatkozik meg.

raja ram 2010.05.19. 10:27:44

@szangye puncog: .....Pontosan ezért Mourinho nem válalná el mondjuk a Malaga felkészítését, mert nincs benne perspektíva.

Ezért tartom Maradonát a legnagyobbnak, mert ő "névtelen" Nápollyal nyert Scudettókat és UEFA kupát

horas 2010.05.19. 11:34:48

@Iustizmord: Mourinho sem top csapattal kezdte,kisebb portugál csapatokat kezdett irányitani,az egyiket szokatlanúl magas pozicióba hozott fel,majd meg kapta a Benfica-t,ott valamin összebalhézott valami vezetővel,majd a Porto.
Azzal a Porto-val nem sokan nyertek volna BL-t,annak ellenére,hogy a Monaco jelenléte is mutatja,hogy az egy kifutott szezon volt.

krystian · http://detektorok.blog.hu/ 2010.05.19. 11:47:10

Szerintetek Messi nyert volna a Porto-val BL-t?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.19. 12:12:34

@Mr.AT:

Nem azzal volt bajom, hogy ő másfajta focit szeret (én is sokra tartom például az Intert, és tetszik is a játéka, pedig ők inkább egy masszív erőfutballt képviselnek), hanem hogy a Barcelonától, amely hagyományosan soha nem az erőre épített, várja el, hogy erőfocit nyomjon. És ezt még tetézte azzal az állítással, hogy _csak így_ lehetne jó csapatok ellen eredményes. Ezen nagyon fölkaptam vizet, amiért még egyszer is elnézést a blogközönségtől.

Papp Sanyi 2010.05.19. 12:42:00

@raja ram: És miért is ment Maradona a Nápolyba?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.19. 13:03:25

@Papp Sanyi: Mert összebalhézott Nunezzel, az akkori Barca elnökkel.

zsakfos 2010.05.19. 13:58:19

@Papp Sanyi: @popp: Meg ingyen kapta a kokót a nápolyi maffiától:)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.19. 14:29:54

@popp: Ja és Camorra Imre bácsi személyesen hívta.

zsakfos 2010.05.19. 14:39:19

@popp: Ő nem Détárit akarta Nápolyba vinni?:)

Papp Sanyi 2010.05.19. 15:03:01

Erre gondolok én is, hogy nem szívbaráti jóságból ment Nápolyba, megmenteni a "kiscsapatot". Hanem sok pénzért. meg mert kib@szták a Barcából.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.19. 15:06:37

@zsakfos : Volt arról is szó.
@Papp Sanyi: Az igaz, de az is, hogy sem Maradona előtt, sem Maradona után nem járt olyan magasságokban a Nápoly, mint az ő ideje alatt.

Tika_ 2010.05.19. 15:17:58

@_benito: arról is szívesen olvasnék egy posztot, hogy milyen metamorfózison mentek át az Inter-szukolók: 2 hónapja még teljesen reálisan látták a csapatukat, most meg akkora lett az arcuk, mint a csapatuk edzőjéé :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.19. 15:26:22

@Tika_: Hát igen már a Barca fanokéhoz lehetne mérni. Így megy ez amúgy, ha egy kedvezőtlennek tűnő sorolásból döntőbe jut a csapatod. Akkora változás egyébként nincs csak olasz posztot nem olvasol eleget.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.19. 22:16:41

@Endoscope: Szívesen! :) Nem vagyok a fizetett embere a FourFourTwo-nak, de tényleg érdemes megvenni a dvd-t.

sporttárs 2010.05.19. 23:18:15

@Tika_: Ez különösen ismerős jelenség. :)

smartdrive 2010.05.19. 23:39:27

@balu11: Maradona nem ér rá, a válogatottal van

ha az Inter nem jutott volna be a döntőbe, ezek ketten is ott lennének

c'est la vie :)

touristique 2010.05.20. 00:17:02

@krystian: Igen. Messi a futball Chuck Norrisa. :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.22. 18:44:40

@t.o.d.: Amúgy a pár nappal ezelőtt témában ajánlom még ezt a posztot: a srácok ott a blogon igencsak ismerik a brit labdarúgást és többek között ki figyel a top ötben, mint a brit futballra legnagyobb hatást gyakorló külföldiek egyike? rugdesfuss.blog.hu/2009/07/28/the_magnificent_five#comment-form

Ilyen egyszerű ez és igen, bocsánatkérés akceptálva pár fentebbi kollégának. :)
süti beállítások módosítása