Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Élőben a Roma-Cagliariról

2010.05.14. 15:24 Vendégszerző

"Soha nem érdekelt igazán egy város, sem egy táj - a valóságban mindig csak az emberek érdekeltek. Firenze értelme számomra nem az Uffizi, nem is a Boboli-kert, hanem egy angol nő, vagy a Via Tornabuonit környező szűk utcák egyikében egy toscanai suszter."

(Márai Sándor)

Fenti idézet egészen nyugodtan átültethető a Roma – Cagliari meccsre is, valahogyan így: a meccs értelme számomra nem csak Totti két gólja, nem is az, hogy még az utolsó forduló előtt van a remény a bajnoki címre; számomra a meccs értelme a jegyeket intéző magyar utazási iroda alkalmazottjának talpraesett vasárnap délutáni telefonos intézkedése, a Curva Sud ultráinak lovagias viselkedése, vagy a római Campo dei Fiori piac egyik kofájának Roma és Totti iránti rajongása. De nézzük végig szép sorjában pár nap történését a meccs szemszögéből!

Az utolsó előtti forduló mérkőzései kivétel nélkül mind vasárnap 15:00-kor kezdődtek, az utazási iroda visszaigazolása szerint a jegyeknek legkésőbb vasárnap 12:00 óráig meg kellett (volna) érkezniük a szállásra. Fentieknek megfelelően szombat esti repülőjegyet foglatunk abban a reményben, hogy vasárnapra kipihenjük az utazás fáradalmait, komótosan megreggelizünk, legroszabb esetben pedig délben átvesszük a jegyeket, majd kényelmesen elbuszozunk a stadionig. (Csak a történeti hűség kedvéért említjük meg ferihegyi találkozásunkat a szintén a meccsre igyekvő párral, a háromtagú családdal, valamint a debreceni ultra testvérekkel – velük kedélyesen együtt nézzük a váróban a ZTE – Kispest meccset a várakozás perceiben.)

A terv szerint szombat este tíz fele már a szálláson vagyunk, első kérdésünk természetesen a jegyekre vonatkozik, amelyek, mint megtudjuk, még nem érkeztek meg. Nagyvonalúan legyintünk, hiszen Olaszországban vagyunk, nem számítunk tehát germános precizitásra. A legnagyobb lelki nyugalommal hajtjuk álomra fejünket: holnap úgyis minden rendben lesz. Nyugalmunk szilárdnak hitt falán az első hajszálrepedések úgy vasárnap 11 óra felé jelentkeznek: a jegyek még mindig sehol. A szállás kertjében várunk, motoros futárokhoz szokott fülünk minden motorberregésben a futárt hallja, fél órának kell eltelnie, hogy tudatosítsuk magunkban: a robogók hazájában vagyunk. Közben az első telefonhívást intézzük a vócseren megadott sürgösségi szám felé: kicsöng, de senki nem veszi fel. Déli tizenkettőkor már határozottan idegességről kell beszámolni; negyed egykor a számtalan sikertelen hívás után megpróbáljuk elérni a magyar utazási iroda kontaktját, aki nyilván a fenébe kíván minket pihenőnapján, ennek ellenére szívélyes és segítőkész. A negyed egy és háromnegyed kettő közötti másfél óra a folyamatosan emelkedő vérnyomás és pulzusszám, valamint az egyre halványuló remény jegyében zajlik: jegyek továbbra sincsenek sehol. Egy és negyed órával a meccs előtt döntünk: irány a stadion, majd csak lesz valahogy, majd csak be tudjuk magunkat könyörögni a vócserrel. Pár perces séta a buszmegállóhoz, hosszú percek óta várakozunk, mikor is megcsörren a korábban az utcai üzemmód legerősebb hangerejére állított telefon! A magyar iroda alkalmazottja jelentkezik: a jegyeket az olasz partner állítólag már pénteken a recepcióra szállította. Rohanás vissza a szállásra: ők természetesen semmit nem kaptak, telefon az utazási irodának újra: az olasz partner határozottan állítja, hogy a jegyek kiszállítása megtörtént, sőt alá is írtak valamilyen papírt. Patt. Elfojtott idegességgel kérjük a recepciós hölgyet – valósággal könyörgünk –, hogy a leglehetetlenebb helyet is nézze meg, minden apró zeget-zugot kutasson át, nem túl nagy lelkesedéssel, de azért megteszi: sehol semmi. Negyed három: időközben a zarándokszállást vezető nővér is megjelenik a színen; személye és a hely szelleme a más esteben sűrű káromkodások és ordibálás gondolatát sem engedi meg, feszültségoldónak kinyílik az első üveg sör, közben a nővér jóindulatát megnyerendő a futball és az egyház viszonyáról kezdünk neki magyarázni.

Bár Roma szurkolók vagyunk, most mégis más irányból támadunk, hála Esti sporttárs nemrégiben, az Irriducibiliről publikált írásának, szinte szóról szóra idézzük: „Nem szabad elfeledkezni karitatív tevékenységükről, fő profilja volt ennek a munkanélküliek és az elesettek támogatása. Komoly együttműködésben voltak a római Kis Jézus kórházzal, állatmenhelyeket támogattak. A dél-ázsiai cunami utáni gyűjtésüknek köszönhetően 900.000 liter tiszta ivóvizet jutattak el a legsúlyosabb helyzetben lévő területekre.” Közben az utazási iroda azt ígéri, hogy megpróbál valahonnan jegyet szerezni, az óra 14:25-öt mutat: „Értse meg a nővér, azért kell háromra odaérnünk, mert a meccs Roma, Roma, Roma nélkül olyan, mint a mise Miatyánk nélkül. A nővér nevet: a miséből a Miatyánk elhagyható, közben befut a megmentő hívás: a Stadionnál bizonyos Domenicot kell keresni, a jegyeket ő fogja átadni. A taxi pár perc alatt megérkezik – az egyetlen, amire aznap nem kell várnunk –, 14:40-kor már az autóban ülünk, az Eros Ramazzottiból és Fabio Liveraniból összegyúrt taxis mindent megtesz, ami tőle telik, az égieknek hála, a forgalom is kedvező.

A Stadionnál Domenico – hogy jegyüzér vagy egy utazási iroda alkalmazottja: most ez teljesen mindegy… – egy köteg jegy közül kettőt átad, a jegyek a Curva Nordba szólnak (21-es kapu), mi meg a Curva Sudnál vagyunk, rohanva megkeressük a 21-es kaput, könyörögni sem kell, a jegyszedőnek / biztonsági embernek bőven elég a 21-es szám, mediterrán nagyvonalúsággal átsiklik a kanyaron. A kerítésen belül vagyunk tehát, száguldás fel a lépcsőn: 10-15 perccel a kezdés után – igaz, hogy Roma, Roma, Roma nélkül – de bent állunk a Curva Sudban…

Jó tíz perc, mire kifújjuk magunkat és aklimatizálódunk: a Curva Sud és a Curva Nord lényegében tele, a két oldalsó tribünön van szabad hely bőven, de azért olyan 50.000 – 60.000 nező biztosan összejött. (A Cagliari szurkolói minimális létszámban képviseltetik magukat.)

A meccset megelőző héten egy a Milan – Fiorentina meccset a helyszínen végig szurkoló ismerősöm mesélte, hogy a Milan táborban minden gond nélkül árulták és szívták a füvet: ez a Curva Sudban is így zajlik: szinte állandó hullámokban ér el hozzánk a jellegzetes szag.

Nagy ugrás az időben: a 70. perc táján jelen sorok szerzője már nagyon feszült a 0-0-ás állás miatt, így áldozatot kíván hozni: elmegy sörért és vízért, hátha úgy jár, mint a dohányos, aki éppen csak rágyújt, és abban a pillanatban azonnal megjelenik a busz. A sörszünet alatt azonban nem a Roma, hanem a Cagliari szerez gólt. A délelőtti rohangálástól kellőképpen fáradt, a söröktől és a passzív fűfogyasztástól – egyszerűen lehetetlen nem beszívni – szedált szurkoló azért csak elenged egy cifra káromkodást, és igazi magyaros búskomorsággal lelki szemei előtt már Milánó kék-fekete és Róma bugyikék részének örömünnepét látja. A Curva Sud a 75. percben azután fergetes szurkolásba kezd: pár perc múlva Totti egyenlít. A gól után a felettünk lévő sorokból sorokból valóságos emberzuhatag indul meg lefelé, magával sodorva jelen sorok szerzőjét és annak hölgytársaságát. Két soron át bucskázunk lefelé, valamelyest próbálom feltartóztatni a tömeget, isteni csoda, hogy komolyabb sérülés nélkül megússzuk. A mellettünk és alattunk álló négy ultra azonnal szóban forgó hölgy segítségére siet, valamint a befújt tizenegyes után egy szempillantás alatt testőrként fogják közre. (Az értékesített tizenegyes után egyebként az egyik hozzánk közel álló szurkoló meg is sérül a lerohanásban, őt úgy kell feltámogatni.)

Az utolsó tíz perc nyugodtan, már-már unalomban telik, a Roma győzelme nem forog veszélyben, a négy ultrával kedélyesen elbeszélgetünk, egyikük harmadik füvescigijéből meg is kínál – ezt köszönettel visszautasítjuk.

A meccs után kétszer hangzik fel a Grazie, Roma – az elmaradt Roma, Roma, Roma-t azért ez sem tudja kárpótolni –, tiszteletkörök, Riise és Totti a sérülteket szállító kocsit vezeti, a játékosok gyerekei ellepik a pályát. A Capitano két gyerekével külön is tiszteletét teszi a Curva Sud előtt: zeng a c’e solo un Capitano. Külön ki kell emelni, hogy az ünneplés során a Curva Sud megemlékezik Roberto Rulliról is: viszonylag hosszú ideig egy emberként skandálják a nevét.

Bár több videót is készítettünk a meccs utáni fiesztáról, egyik sem lett igazán jó minőségű, ezért inkább hadd linkeljünk be egy közel 10 perces Youtube összeállítást.

A meccs után az elvonulás teljes nyugalomban és békében zajlik: a stadionon kívül nincsen semmilyen éneklés, agressziónak nyoma sincsen – nem mintha győztes meccs után erre számítottunk volna. Ekkor tűnik fel igazán, hogy szinte mindenki Totti mezben van: mint megtudjuk, ez a meccs a Capitano melletti kiállás vagy szimpátiatüntetés is volt egyben. Fáradtan még rövid belvárosi sétát teszünk, majd a szállásra érve azonnal lehívjuk a nővértől a várakozás alatt kapott grátisz söropciót: alvás problémák aznap éjjel nincsenek.

Vasárnap után még három napot maradunk Rómában: elhatározzuk, hogy klubszimpátiától függetlenül minden, focival kapcsolatos dolgok feljegyzünk, lefényképezünk, ezekből hadd osszunk meg még kettőt:

A meccs utáni nap délelőttjén a piacon az egyik standnál idős kofa áll Roma felsőben. Először titokban próbáljuk meg lefényképezni, majd stratégiát váltunk – két pont között a legrövidebb út az egyenes –, és nyíltan felfedjük szándékainkat. A „szabad egy fényképet készíteni?” kérdésre harsány „certo!” a válasz, de várjunk még egy kicsit, a képen mindenképpen legyen rajta a bukósisak is! Az első kép, mint látjuk, maga a visszafogottság, majd az idős hölgy hirtelen hangnemet vált, ujjaiból V betűt formál, és rekedt hangon kiabálja tele a piacot: „Francesco Totti, il piú grande giocatore del Mondo!”

Végül csak érdekességképpen szúrjuk be a meccset követő héten megjelent Il Romanista egyik fotóját, illetve annak képaláírást: Il Re, il piccolo Principe e la Principessa – ez kép és ez a kép aláírás egy stadionnyi Totti meznél jobban szimbolizálja azt a feltétel nélküli imádatot és rajongást, amely messze több már, mint személyi kultusz…

Közérdekű közlés a végére: a római Szent István Ház weboldala: http://www.szih-roma.com/haz.php, akár 16 euróért meg lehet szállni az esetlegesen római meccsnézést tervező olvasóknak.

27 komment

Címkék: olasz beszámoló serie a vendégszerző

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr882003029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.AT 2010.05.14. 15:47:53

Az összeölelkezős-napszemüveges képen a "jelen sorok szerzője és hölgytársasága" látható? :-)

horas 2010.05.14. 15:55:29

Arra kiváncsi lettem volna mikor a Chievo vezetést szerzett a San Siro-ban,erről írhattál volna valamit...

pattopo · http://100ev.uw.hu 2010.05.14. 15:55:30

neeem, az a bukósisakos kofa

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.14. 16:04:54

Nagyon szép élménybeszámoló és irigyellek az élményért. A megemlítést köszi, remélem segítettek a soraim. :) Magam is tanúsíthatom személyesen egyébként, hogy önmagában az hogy ultra valaki és itt most én nyilván a Nordra gondolok, nem von maga után semmilyen negatív viselkedést. Akikkel én találkoztam, és az volt jó pár ember a Nord stabil tagjai közül, mind teljes nyugalomban élő, rendes emberek. Szóval romanista, e tekintetben is teljesen egyetértünk, a gond mindig a nagyon hangos kisebbség.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.05.14. 17:17:58

Nagyon jó az írás, vasárnapra is Forza Magica!

Gera a Romában? www.nemzetisport.hu/legiosok/az-as-roma-is-erdeklodik-gera-zoltan-irant-2028656/ - ahhoz mit szólnánk?

Endoscope 2010.05.14. 18:06:04

Penge kis élménybeszámoló! Szinte ott lenne a helyem. Különösen, hogy ahogy látom-olvasom ti sem a kényelmes, komótos, pályaközeli helyekről sassoltátok a történéseket. :)

horas 2010.05.14. 19:55:56

@popp: Taddei-hez hasonló agyatlan fut gép lenne szerintem itt olaszországban.
Gera szerintem nem jön el onnan ő ott megtalálta a helyét.Egy-két évig még játszik ott míg kikerül a csapatból,még egy-két évet lehúz a másodosztályban majd,hazajön a Fradi-ba egy-két évre,de lehet haza se jön.Én nem jönnék a helyében.

giacinto 2010.05.14. 19:56:56

Gera kb Taddei poszt és szint.

giacinto 2010.05.14. 20:00:25

szép kis edzőkeringő indulhat:

Delneri -Juve
Mihajlovic - Samp

Eriksson bejelentkezett a Laziohoz, a milannak is új edzője lesz, a válogatottnak is, és elképzelhető Mou távozása.

_romanista 2010.05.14. 20:01:18

@horas: tegnap este hulla fáradtan irtam, kimaradt, pedig akartam irni. na, az volt az első a meccs során, amikor felrobbant nem csak a Curva Sud, hanem az egész Olimpico.

madbalee 2010.05.14. 20:09:37

@giacinto: Tényleg mikor volt utoljára olyan, hogy a 3 nagy egyszerre egy nyáron cserélt edzőt?

madbalee 2010.05.14. 20:13:55

@madbalee: 2001 ugrik be hirtelen. Azt hittem régebben volt

horas 2010.05.14. 20:14:37

@giacinto: Te kit szeretnél helyette?

giacinto 2010.05.14. 20:41:35

@horas: Mou helyett?

José Mourinhot :)

tényleg nem akarom elhinni, szerintem két napig zokogni fogok ha elmegy.

rohadt nehéz választás lesz Morattiéknak. olyan kell aki nem bassza szét a csapatot, vitathatatlanul érti a szakmát, van tekintélye és keménykezű.

Lehet meglepő lesz, de Capellora rá merném bizni a csapatot. Másra nem nagyon. A lehetséges felmerülők közül magasan ő a legjobb, mindenkivel szemben lehetne találni érvet, ellene nem nagyon. Max annyi hogy nem látványos a játék de ez izgat a legkevésbé. Legyünk kiméletlen gépezet :)

horas 2010.05.14. 20:55:24

@giacinto:
Igen,elég nehéz szitu.
Capello nálam is favorit,de nehezen hiszem,hogy ő még vágyik klubcsapatok babérjaira.
Én benne vagyok Benítez,Prandelli és Spalletti-ben is.

Benítez:
On: Igazi kupa specialista,nemzetközi szintéren biztos ütne vele a csapat.
Off: Nagyon rossz menedzser(átigazolások,stb),és az is elég visszatartó erő,hogy az angol bajnokságot esélye sem volt meg nyeri egyszer sem.Rég nyert már akármit is.

Prandelli:
On:A Fiorentina szinte bárkivel képes felvenni a harvot egy ki-ki meccsen,sokoldalú,tehetséges edzőnek tűnik.
Off:A Fiorentina igencsak rapszódikus teljesítményéhez biztos van némi köze.

Spalletti:
On:Remek szakember,vele biztos meglenne a bajoki cím,emellett látványos futball is garantált.
Off:Az a 7-1 ordas nagy heget hagyott az ő profílján.

Esetleg még talán Rijkaard akit én eltudnék képzelni,de ő meg aztán végképp zsákba macska.
De talán Descamps se lenne hülyeség,vagy akár Laurent Blanc,bár utóbbi inkább igéret mint kész edző.

giacinto 2010.05.14. 21:20:11

@horas:

Benitez ideiglenesen lehetne jó megoldás, mondjuk 1-2 év max, amig ez a csapat kifut. de az igazolásokat nem szabad rábizni, pláne nem ilyen másodrangú spanyol senkiháziakat.

Prandelli hiába játszik bármelyik nagycsapattal egyenrangú meccset, nyerni gyakorlatilag egyáltalán nem tud ellenük. az idei ultraszar juvét sem verte meg, de a romát sem vagy az atomszar milant. egyébként teljesen szimpatikus a csávó, de nem tudom mennyire lenne tekintélye az öltözőben, neki eléggé megvannak az emberei akik nagyon szeretik (Gila, Marchionni stb..)
előnye lehetne 1-2 fiós áthozása (pl Montolivo, Jovetic, De Silvestri)

Deschamp nem rosz, még ő sem lenne buta választás, de ő meg ölég zebravérű.

Spallettit nem tudom hovatenni, megmondom őszintén ,engem a szép támadójáték nem mozgat nagyon, ha az az ára hogy nem nyerünk semmit.úgy emlékszem vannak ostoba húzásai vagy olyan meccsek maikor csak bambul ki a fejéből és nem képes belenyúlni.

Blancnak van interes múltja de ő a hirek szerint szövkap lesz.

giacinto 2010.05.14. 21:23:06

ja, Hiddinket vagy Hitzfeldet is el tudnám képzelni, de durva esetben még Magath-ot is. viccen kivül.
bár egyiknek sincs egy darab itáliai tapasztalata sem, de emiatt nem aggódnék túlságosan (Josénak sem volt) mindegyik elég karakteres edző.

jnzsblzs (Ki a franc nyúlta le a nevemet?!) 2010.05.14. 21:31:17

@giacinto: Magathot fel lehetne venni eronleti edzonek mou melle es megallithatatlan lenne a csapat:)

Piiii 2010.05.14. 21:44:57

a Roma nem cserél edzőt miről beszélsz????:D

horas 2010.05.14. 22:15:41

@giacinto: Magath nekem is eszembe jutott,ő viszont jó menedzser akárhová megy a Bundesliga-n belül mindenhol dominál.Ha marad biztos továbbmennek idén a BL-ből,igazából a Wolfsburg addig ment idén amíg a Magath féle lendület,kurázsi,és szellemiség tartott.
Egy Inter-Wolfsburg-ot megnéztem volna Mourinho-Magath ütközetet.

Magath-al számomra egy kérdés van mennyire ismeri a nemzetközi piacot,mert a német a kisujjában van és szinte minden lépése bejön ott.
Mindenesetre nem leszek elkeseredve ha ő jön.
Deschamps-nak is örülök neki van olasz és BL-múltja is,bár igen a Juve múlt lehet,hogy visszatartóerő.Hiddink és Hitzfeld ők már öregek,nekik sok már a mindenapi rutin.

Jó lenne belehallgatni egy Branca-Oriali-Paolillo beszélgetésbe,mert szinte száz százalék,hogy volt már ilyen jellegű értekezésük.

1.)Capello,Deschamps,Magath
2.)Benítez,Rijkaard,Spaletti
3.)Prandelli,Blanc,Gasperini

touristique 2010.05.14. 23:05:26

A jelöltek közül én csak Capellot tartom Mourinhoval összevethető egyéniségnek. Persze ez nem azt jelenti, hogy mondjuk Prandellivel vagy Spalettivel ne lenne esélyünk a bajnoki címre, de hiányozna az a plusz, amit egy klasszis edző hozzátesz a csapathoz.

Különben Mourinho többször elmondta, hogy kitölti a szerződését. Ráadásul jövőre pár igazolással olyan keretet kapna, hogy csak na. Ha nem nyerjük meg a BL-t, jövőre próbálkozhatna újra, ha megnyerjük, akkor könnyedén nyerhetne a csapattal európai és olasz szuperkupát, sőt klubvilágbajnokságot is. Nem hiszem, hogy nem szeretné megpróbálni ezeket.

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2010.05.15. 00:15:30

Nagyon bánnám ha Mourinho elmenne. Ha meg a Realba menne akkor egyenesen tökön szúrnám magam. A legkedvencebb edzőm a legutáltabb klubbomba. Eddig minden csapatát imádtam. De az a baj, hogy nagy rá az esély. Legalább egy évet maradjon még. Hátha addig a Real talál valakit helyette.

rizla 2010.05.15. 09:52:20

@touristique: mourinho most tudná leginkább elérni a madridnál, amit akar. ha félretenné ezt a tervet későbbre, akkor lehetséges, hogy nem tudna olyan maga által szabott feltételekkel odamenni, mert ugyan jelen pillanatban neki van a legnagyobb respektje az edzők közül, de ezek a dolgok gyorsan változnak. európai szuperkupát meg klubvb-t nyerhet később is, ezek úgysem olyan fontosak.

szanick 2010.05.15. 09:55:05

Nagyon jó élménybeszámoló!
Én is a kedves családommal együtt a Szent István háznál szálltunk meg amikor decemberben Romába utaztunk. Mai napig bánom h nem vettem meg a Roma-Lazio haborúra a jegyet a jegyüzértől 110 euroért (hülyének nézett a pali, 200ról sikerült 110re lealkudni de otthagytam). Sztetek meg kellett volna vennem a jegyet?
süti beállítások módosítása