Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Háttal a mezőnynek - a spanyol bajnokság 29. fordulója

2010.03.30. 14:54 Garcia bőrmester

Nehéz csörtéket vívtak meg sikerrel a listavezetők, összerázódni látszik a második vonal és láttunk valami olyat, amit csak nagyon ritkán lehet, és Guti visszasarkalós gólpasszához mérhető mozdulat volt. Az eddigi egyetlen szórakoztató hétfő esti meccs lett a forduló legjobbika, és amire leginkább felkaptuk a fejünket (nem): a Malaga-Tenerife és az Espanyol-Sporting Gijón derbik halálosan unalmas döntetlennel végződtek.

Az lehet, hogy összeállt a Real Madrid?

És ehhez az kellett, hogy Kaká és Benzema megsérüljön? Nélkülük lényegében csak azon kell gondolkoznia Pellegrininek, hogy hány védekező középpályást állítson középre. Nem szeretnénk kijelenteni, de a Real Madrid játéka egyre inkább arra mutat, hogy bőven elég két olyan ember, aki támadásban elég sokat változtatja kereszt irányban a helyét. Ez a kettő pedig C.Ronaldo és Higuain. Kaká és Granero egyszerűen zavarja a játékot, míg ha Van der Vaart és Guti játszik, akik nem kolbászolnak össze-vissza a támadóharmadban, hanem statikusabban játszanak, akkor tűnik összeszedettebbnek a Real játéka. Ez nem Kaká és a hozzá nagyon hasonló stílusú Granero képességeinek kritikája, hanem annak a felismerése, hogy ha C-t és Higuaint nem hagyhatjuk ki, akkor nem kell több bizonytalan pozíciójú játékos melléjük. A madridi derbin semmi újdonságot nem láttunk, – természetesen a Bernabeuban rendezték, nem pedig az általam vélt Vicente Calderónban, ez nekem új volt, mert valamiért annyira így élt a tudatomban, hogy annak ellenére sem iktattam ki, hogy ha máshol nem az előtte megnézegetett hírforrásokban beláthattam volna a helyszínt – mert az nem újdonság, hogy a Real kicsit rosszabbul kezd, mint például a Bilbao vagy a Sevilla ellen és utána magára talál legalább játékban, az Atlético pedig bárki ellen tud annyira rossz lenni, hogy kapjon hármat, nem még a Real ellen. Lejjebb az összefoglalóban meg lehet tekinteni a Real gólszerzőit: Arbeloát, aki olyan gólt lő, amilyet kb. Messi szokott és Xabi Alonsot, aki pedig ugyanott szokott állni a szögleteknél, lényegében kiszélesítve a kaput, immár másodszor

Palma de Mallorcán UFO-t láttak

Rikító színű volt, elég magas és hátul is volt szeme. Ibrahimovic, aki mostanában a svéd Elding nevet érdemli ki leginkább a gólvonalról szerzett góljai miatt, megmutatta, hogy mivel több, mint az említett zöld sas. A mozdulat kivitelezését el tudjuk ugyan képzelni a gyakorlatban, mert az embernek végig a labdán tartva a szemét, lehet egy utolsó előtti pillanata, amikor ahelyett, hogy hagyná a mellére esni a labdát, hagyja inkább a hátára esni, ahonnan körülbelül ugyanúgy pattan, mint a mellkasról. Elképzelni tudjuk, de elvétve alkalmazzuk.
A Barcelona egyébként előzetes várakozásainkkal ellentétben nem volt jobb, mint a Mallorca, de jelenleg van kétféle meccseldöntési taktikájuk, az egyik hogy Messi rúg hármat, a másik, hogy Ibrahimovic talál egyet. Bármelyik jó lehet, de talán fenyegető jel, hogy egyik sem igazán a játékukból következik. A folyamatos játékhoz nem ártana, ha a belső hármasból nem hiányozna állandóan valaki, most éppen Iniesta esett ki.

Ja, és még egy dolog

Annak az égvilágon semmi értelme, hogy az El Clasico előtti meccsre Ramos, Xabi Alonso és Dani Alves is szándékosan gyűjtötte be az ötödik sárgalapját. Nyilvánvalóan ez meg volt beszélve az edzőkkel, de ugyanennyi erővel, akár azt is megbeszélhették volna, hogy - különösen Xabi Alonso szándékos sárgája, ami majdnem pirosra sikeredett – helyett egyszerűen nem nevezik őket a Racing illetve a Bilbao elleni meccsre. Olyan szempontból talán logikus lenne, hogy a rangadó után, így tiszta lappal indulhatnak majd, de elveszti ez is az értelmét, ha azt vesszük, hogy lényegében az összes további meccset meg kellene nyerniük.

Három a spanyol igazság is

Öt olyan csapat is három góllal terhelten fejezte be a hétvégét, amely minimum eséllyel pályázik a nemzetközi szereplésre. Egy forduló eredményei nem mérvadóak statisztikailag, de azért nézzük csak meg ezt az adatot közelebbről.
A Valencia, Villa plusz még legalább egy-két stabil kezdőember hiánya esetén elveszíti nagycsapat jellegét és főleg idegenben, zsinórban kap 3-4 gólokat (Werder, Barcelona, Real Madrid, Zaragoza) erős vagy lendületben lévő csapatoktól. Abban az esetben, ha Villa plusz még legalább egy-két stabil kezdőember hiánya állandóvá válik, mondjuk azért, mert eladják őket és nem érkezik megfelelő pótlás, akkor a Valencia csak valami olyan változás okán maradhat nemzetközi tényező jövőre, amit az edző személye és a Valencia szokásaitól eltérően defenzív taktika jelenthet. Ezen meglepődnénk.
A Sevilla unalmas lett és szürke. Megvárjuk a következő egy-két fordulót, mert az új edző személye akkor is fel szokta rázni a csapatot, ha a tartaléktól érkezik. Nem volt sanszuk a Villarreal ellen és ez még akkor is kevés, ha a sárgák jók otthon.
A Depor padlón van és várható volt, hogy kikap a Getafétól, de ha nemzetközi szinten is szerepelniük kellene, akkor ez tipikusan az a helyzet, amit nem szoktak bírni az ilyen kaliberű csapatok. Még úgyis eléri őket a hullámvölgy , hogy nincs több front.
A Bilbao a forduló legjobb meccsét játszotta a Racing Santander ellen és nagy lépést tett az ismételt nemzetközi kupaszereplés felé, de a nyerő helyzetben megingás itt is problémákról árulkodik. Mindenesetre Joaquin Caparrósban van annyi kurázsi és tudás, hogy ezt összességében kiegyenlítse egy teljes szezonban, de előrelépésre vajmi kevés esélyt látunk, ha jövőre is az EL-ben indulnak.
Az Atlético 3 kapott gólja senkit nem lep meg, már százszor elmondtuk, hogy az összeszedett védekezés nem az erősségük, amit a Barcelona hívei tudnának cáfolni, de az mintha véletlen lett volna.

Van visszaút?

Pár hete, pusztán matematikai alapon arra jutottunk, hogy az akkor és most is kieső helyen álló csapatok számára nincs visszaút, mert esélyük nincs folyamatos győzelmeket aratni. Ez kéne ahhoz, hogy a néha azért győző Zaragoza, Malaga, Espanyol féle gárdákat megelőzhessék. Őszintén szólva, a Valladolid, Tenerife, Xerez trió hiánya nem borzolná fel senki idegeit jövőre, így viszonylagos kapaszkodásuk csak arra lesz jó, hogy elvegyenek pontokat másra törekvőktől, de nem ilyen olasz kiesőjelölt szinten, hogy talán elverjék akár az élen állókat és biztosan elverjék a semmiben lebegőket, hanem csak úgy véletlenszerűen. Továbbra is úgy véljük, hogy a kiesésük már alá van írva, izzítják a rájuk kerülő pecsétet, és kilenc forduló múlva megkapják a másodosztályú igazolásukat borítékba zárva.

A forduló eredményei

Real Madrid-Atlético Madrid 3-2
Mallorca-Barcelona 0-1
Zaragoza-Valencia 3-0
Villarreal-Sevilla 3-0
Deportivo-Getafe 1-3
Bilbao-Racing 4-3
Osasuna-Almeria 1-0 (Vadócz a 74. percben állt be)
Espanyol-Sporting Gijón 0-0
Malaga-Tenerife 1-1
Xerez-Valladolid 3-0
 

A forduló mérkőzéseinek összefoglalói itt egy helyen

Táblázat, góllövőlista

114 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr411880892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luqe 2010.03.30. 16:58:17

Granero egyszerűen szar mostanában. Lass is. Egyértelmű, hogy nem a képességeiknek megfelelően játszanak. A formahanyatlásuk legfőbb oka, hogy nem érzik a f_szt a seggükben, tudják, ha kolbászolnak egész meccsen, akkor is kezdők. Egyébként igazuk is van. Pellegrini megéli a szokásos agyi leépülést, amit a Madrid (de olykor a barcelona kispadján is, lásd riijkard) edzői posztján általában meg szoktak tenni azok akik odakerülnek.

Ami miatt a Madrid esélytelen a clasicón az egyrészt az, hogy egészséges keret idén még nem volt, Ronaldo, Kaká meg Benzema idén talán 1 meccset tudtak együtt végigjátszani. Másrészt a nem egészéges keret láttán Pellegrini a Lass(Gago), Xabi, Granero, VDV középpályássort alkalmazza, harmadrészt 1 csatárral játszik a csapat, negyedrészt nincs szélső.

Szóval (félig edzői, félig balszerencse - sérülések - okán) abszolút nincs kész a csapat, semmivel sem tartanak előrébb, mint októberben. Max. annyival, hogy a középcsapatokat gond nélkül verik. De a barcelona meg nem középcsapat.

Mellettük talán annyi szól, hogy ha valaki nem játszik a barcában aki fix kezdő, az azért őket is erősen megviseli (xavi, iniesta, messi), meg ha Ronaldo, Higuaín és Alonso is nagy napot fog ki. Ők azok akikben maximum bízni lehet.

A realitás amúgy egy 1-2, 2-3, talán 1-1. Ami fájó számomra, de egyszerűen nem látom az edzői stáb elképzeléseit...

rizla 2010.03.30. 18:10:27

hát ez a hátas passz azért erősen túl lett lihegve. a sport tv "szakértői" elhűlve állították, hogy ők ilyet még nem láttak. mondjuk elég szenilisek lehetnek, mert csak pár év telt el ronaldinho óta, ő ténylegesen gólpasszt is adott így, ha jól emlékszem.
egyébként pedig ibrahimovic sokszor iszonyú feleslegesen csinálja ezeket, sarkazások a semmibe, stb, de kényszerítőket bezzeg alig látni tőle (nem feltétlenül erről a meccsről beszélek, itt egészen jól illeszkedett a játékba, de túlokoskodott sziporkái itt is voltak). az a baj vele, hogy bonyolítja a játékot, a barcának viszont pont, hogy egy egyszerű gyilkos kéne előre. egyszer henry rá is kiabált, hogy miért mellel akarta elétenni a labdát, ahelyett, hogy precízen odabólintotta volna.
na mindegy, ez a passz azért szép volt, de ha már iderángatjuk gutit, akkor inkább azt a két sarkazásos gólpasszát nézzük meg ibrának amit idén adott, egyet piquének, egyet pedronak (sőt, az sarokkal indítás volt). arról meg nem olvastam sehol ámulást meg bámulást a barca-fórumokon kívül.

rizla 2010.03.30. 18:15:08

@luqe: azért azt kalkuláljuk bele, hogy a clasicora iszonyatosan fel fog pörögni a madrid, zsinórban három vereség után az év legkoncentráltabb játékát várom tőlük. nem feltétlenül a legjobbat, de télen is a clasico volt talán a fordulópont, akkor tűnt először tényleg jó csapatnak a madrid.
úgyhogy abszolút háromesélyes meccs lesz, persze attól is függ, hogy ki tud pályára lépni. iniesta pl a lehető legrosszabbkor sérült meg, állítólag nem komoly, de ki tudja. a barcelonának mindenesetre ez egy 4 pontos meccs lesz.

Garcia bőrmester 2010.03.30. 18:20:40

@rizla: saját, focipályán szerzett tapasztalatom mondatja velem, hogy pontosan lövésre letenni így háttal, sokkal nehezebb (lehet) mint szinte bárhogy sarokkal
abban természetesen nincs vita, hogy Ibrahimovics gyakran feleslegesen trükközik, ez pont nem az volt

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.03.30. 18:42:19

@rizla: Az a 3 csak kettő szerintem, a sorfalas meccs volt a 3-al ezelőtti. De a többiben egyetértek, noha aggodalomra ad okot, hogy a Madridból jelenleg két embert kell igazán fogni. A Barcelona ennél jóval komplexebb, még akkor is, ha a Madrid védelmet most jobbnak tartom.

halalosiram 2010.03.30. 18:43:10

off

"Ezen vizsgálatok sorában a National Autonomous University of Mexico (UNAM) két kutatója, Xavier Hernandez és William Lee most becslést adtak sűrűségének felső határára egy nem kevésbé egzotikus objektumtípus, a galaxisok centrumában található szupernehéz fekete lyukak környezetében."

Véletlen egybeesés lenne, vagy Xavi nem csak focistaként nagy spíler? :D

on

háromballáb 2010.03.30. 18:52:18

@Csöncsön:
A Valencia temetéséről én is vitatkoznék. Az "egy-két stabil kezdőember hiánya" a Zaragoza ellen például a következőket jelentette: Villa, Silva, Marchena, Mathieu, Navarro, Miguel, Albelda, Alba. Ez szűken számolva is 5 játékos a legjobb 11-ből. Egy ilyen névsor hiánya kevés csapatot nem viselne meg, plusz még ugye jött az emberhátrány.
Hasonló volt a Barcelona és az Atletico ellen is. A Werder elleni meccs külön kategória:)

A "Valencia szokásaitól eltérő defenzív taktika" szófordulatról pedig nekem valahogy Canizares, Carboni és Ayala neve ugrott be:)

krysal 2010.03.30. 18:55:03

@halalosiram: dehogy, másodállásban melegmodell, és nagyon jó, igaz-e, csizsikpizsik? haha:)

@_Maverick: hát, nem tudom, látva az utóbbi meccseken milyen gólokat szipkáztunk, nem mernék olyat leírni, hogy a védelmünk jobb...

Garcia bőrmester 2010.03.30. 19:01:39

@háromballáb: @Csöncsön: A lényeg, hogy szerintem odáig evidens a dolog, hogy ha Villa és/vagy Silva távozna, vagy hosszabb ideig nincs, akkor minimum egy szinttel lentebb lenne a Valencia, a többi felsorolt hiányzó pedig nagyjából azért kezdő, mert gyenge a keret. Marchena és Miguel talán rendben vannak, de igenis durva visszaesés lenne, ha Villa plusz még két ember eltűnne a támadó alakzatból, mert akár ezek a kezdőemberek, akár a pótlásaik spanyol középszintet jelentenek jelenleg.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.03.30. 19:03:19

@Messi88: De hülye vagyok, persze... még le is írtam melyik volt az utolsó:)))

@krysal: Ebben van valami. Alapból tartom jobbnak, de mostanában elkényelmesedtek, mert mindig belefért kapni kettőt... Kíváncsian várom,de részemről abszolut fel vagyok készülve egy vereségre is... A Barcelona továbbra is sokkal összeszedettebb, és azt meg továbbra is tartom, hogy Cé az ilyen meccsen összecsuklik, Higanyt meg magányában le fogják venni. Messit meg semmi nem állítja meg, de ne legyen így persze. Ha mindenki maxot hoz, akkor meglehet nyilván!:) Várom nagyon, és végre olyan időpont, ami tuti megfelel:))

halareaal 2010.03.31. 00:27:02

@zsakfos : Sneijdertől kb azt várták volna el, mint amit most csinál az Interben, de abszolút képtelen volt rá itt. Kaká meg nem vmi jó itt, magához képest főleg, de akkor is nehezen tudom elképzelni, hogy ez hosszútávon állapot maradjon, ha egyetértek Garcia elemzésével. mondjuk ha Kaká tudását közelítően játszana, Higuain maradhatna fönnt, nem kéne összevissza kolbászolnia, és ugyanúgy csak két ember lenne, aki szabadon mozog. persze lehet, hogy Higuain nem klasszikus center, de hogy hamar beletanulna, az sztem fix.

halareaal 2010.03.31. 00:30:46

amúgy a Realnak van a legtöbb gólszerző játékosa, szóval sztem nem igaz, hogy csak Higuainban és Cében reménykedhetünk. illetve akkor a Barca ugyanez Messivel és Ibrával.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.31. 13:01:24

@Garcia bőrmester: @háromballáb:

Én úgy látom a Valenciánál, hogy egybeesett a sok sérülés PLUSZ Villa/Silva hiánya, és mindehhez jött egy kisebb formahanyatlás. Ezt így már tényleg nem bírják el. Villa/Silva nyilván pótolhatatlan, minden csapatnál az lenne. De azzal nem értek egyet, hogy a többi játékos spanyol átlag volna: egy egészséges Marchena, Mata, Pablo H., Banega, Joaquín, Matthieu, Vicente stb. klasszis futballisták. Ha van egy általános hullámvölgy a sérülések miatt, akkor persze az egész csapat leül.

Neil Blender 2010.03.31. 13:05:49

@Csöncsön: nem vagyok egy kukacoskodo gyerek de Banegat, Matthieut, Vicentet klasszis jatekosnak leirni kb olyan ciki mint az irani valogatottakkal peldalozni...

No offence :) (na jo csak egy kicsit)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.31. 13:12:54

@Neil Blender:

Banega és Matthieu az idény nagy részében klasszis teljesítményt nyújtott. Utóbbi sajnos megsérült, előbbi formája pedig az utóbbi időben egy kicsit visszaesett, tény. Ettől még, amit írtam, igaz: egészségesen, jó formában klasszis játékosokról van szó.

Vicente esete nyilván más. Sajnos őt is tönkretette a legendás valenciai orvosi stáb, így az utóbbi években csak perceket játszott. De amikor játszhatott és egészséges volt, teljesen megérdemelten volt spanyol válogatott.

Garcia bőrmester 2010.03.31. 13:18:20

@Csöncsön: én személy szerint szeretem a Valenciát és örülnék, ha valóban igaz lenne, de egyrészt a háromballáb által említett hiányzók között csak Marchena és Mathieu neve szerepel azok közül, akiket te is említesz klasszisként, másrészt pedig Viilán és Silván kívül szerintem tényleg nincs nemzetközi szintű klasszisuk: Joaquin és Vicente mindenképpen az lehetett volna, de szezononként max 5 meccses jó teljesítménnyel nem lehet, Banega, Mata és PH még lehet valami, de eddig kb. összesen volt egy jó szezonjuk, a többiek nem klasszisok, csak nem rosszak a spanyol mezőnyben

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.31. 13:25:15

@Garcia bőrmester:

Talán ismét elragadt javíthatatlan optimizmusom. :-) Mondjuk Mata már évek óta nagyon jó. Banegában és PH.-ban meg nagyon bízom, hogy tartani tudják azt a játékot, amit ősszel hoztak. Marchena kapcsán szerintem megtéveszt, hogy hisztis. :-) Azért a spanyol válogatott kulcsembere középhátvédként, azé a spanyol válogatotté, amelynek az utóbbi években nemigen tudnak gólt lőni az ellenfelek.

Garcia bőrmester 2010.03.31. 13:35:27

@Csöncsön: Mata OK, ő talán klasszis játékos már most, de Marchena nekem akkor is szúrja a szemem, ha EB-győztes, meg is lepődtem, hogy a válogatottban tényleg jó volt, mert nem tartottam sokra és a spanyolok között most is vannak, akik jobbak szerintem (Ramos,Piqué,Puyol, Albiol) és a Valenciában pedig soha nem volt kiemelkedő, csak a keménysége miatt néha, de a játéktudása szerintem továbbra sem emeli klasszis szintre

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.03.31. 13:50:04

@Garcia bőrmester: @Csöncsön: A Valencia játékoskerete egyértelműen erősebb, mint 10 évvel ezelőtt, az már az ő problémájuk, hogy ebből nem tudnak gyakorlatilag semmit kihozni.

@zsakfos : A mostani keretet figyelembe véve a Real Madrid nem tud úgy kiállni spanyol csapat ellen,h ogy ne nyerjen. Ha Marcelot és Arbeloát rakod fel centerbe, valamint Ronaldo és Higauín játszik belső védőt, akkor is lenyomnak mindnekt, csak legfeljebb nem lesz 40 kapuralövésük csak 37. Innetől fogva edzői koncepciót, stílust vagy akármit is elemzni teljesen felesleges velük kapcsoaltban. Az egész szezon azt szolgálta volna, hogy felkészüljenek a Bl negyeddöntőjére, de a felkészülés helyett versenyt szopogatták egymás faszát a játékosok, edzők, a Marca és a szurkolók, hogy mekkora királyok ők. Remélem jön Benítez és védekező csapatot csinál belőlük, akik szerényen lehozzák a meccseket egy nullra mindenhol és nem a sajtószobában királykodnak, hogy aztán az öltözőfolyosón 16 éves türkmén gyerekek szopassák őket a BL kupakiesés után.

Garcia bőrmester 2010.03.31. 14:16:04

@pancho_sanza: később megnézem, de nekem kb. egy Canizares - Angloma, Djukic, Ayala, Carboni összetételű védelem rémlik a BL-döntőből, az biztosan erősebb, mint ezek a Dealbert, Bruno, Mathieu, Marchena, Alexis féle legények

Neil Blender 2010.03.31. 14:31:05

@pancho_sanza: megint hoztad magad pancho.

Frocsoges 100% mondanivalo 0.

De ne izgulj a "bearazos" dumad miatt megmaradsz a koztudatban, nem kell berityentened ilyen "faszakemenycsavovagyok" commenteket from time to time.

Neil Blender 2010.03.31. 14:40:25

„Mindig kimondom, amit gondolok, de ha őszintén beszélnék a Serie A-ról, akkor eltiltanának. Nem szeretnék megint így járni. Könnyű dolgom volt, amíg nem beszéltem a sajtóval. A helyzetem egyértelmű: nagyon boldog vagyok az Internél, de nem az olasz labdarúgásban. Nem szeretem az itáliai futballt, és ő sem engem. Ez ilyen egyszerű" – mondta Mourinho

Remelem Mourinho mar nem a "dicsoseges" tavozasat kesziti elo az Intertol hogy nalunk vegye at a padot...

Jezuskatol is azt kertem hogy legyen mar vki aki nem 1 evig vagy kevesebbig Real edzo. Adja eg hogy megnyerjuk a La Ligat es Pellegrini maradhasson.

Neil Blender 2010.03.31. 14:44:13

Masik lapertesules, hogy Blanc lesz a Sevilla edzoje nyartol.

Ha ez igaz akkor nagyot fogott a klub, az egyik legtehetsegesebb fiatal edzo...

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.03.31. 14:46:29

@Neil Blender: nem hiszem, hogy Mourinho egy negyedik bajnokságot is ki akarna próbálni, előbb megy vissza Angliába.

Ferguson a padon fog meghalni, oda tehát nem, Poolnál nincs zsuga, maradt a Chelsea, esetleg-esetleg a City, abban van kihívás.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2010.03.31. 14:50:37

@Garcia bőrmester: ebből 3 szélsővédő inkább. Pique meg nagyon fiatal ahhoz, hogy egy kis tiszteletet iniciáljon a jelenléte ott középen.

Garcia bőrmester 2010.03.31. 14:52:57

Valencia 2000/01: Canizares, Palop, Lopez – Carboni, Fabio Aurélio, Ayala, Pellegrino, Djukic, Angel, Björklund, Angloma – Vicente, Baraja, Luis Milla, Deschamps, Aimar, Zahovic, Albelda, Parri, Gerardo, Mendieta – Angulo, Kily, Diego Alonso, Carew, Ilie, Juan Sanchez

hát kinek a pap, kinek a papné, nek mez kibszt erősnek tűnik, főleg a tekintetben, hogy ebből gond nélkül össze lehet állítani egy csak húzóemberekből álló kezdőt

fasza volt újraolvasni ezt a névsort

montipájton 2010.03.31. 14:57:57

@pancho_sanza: azért most megint azt érzem, hogy ennyire leegyszerűsíteni a dolgokat a Reallal kapcsolatban inkább csak nagypofájúskodás, mint érvelés. Milyen frappánsan hanzgik ez az "egész szezon a Bl-negyeddöntőről szólt" duma, de nincs, szerintem nincs benne semmi a szólamon kívül.

Egyébként meg a Barcát Marceloval a csatárposzton sem tudnák megverni.))

Neil Blender 2010.03.31. 15:06:04

@heinrich: Mourinho 100% hogy a Real edzoje lesz vmikor.

Perez ezt a ziccert nem fogja kihagyni, egy ilyen nagypofaju edzo, aki korul mindig izzik a levego az o alma...

Nem mellesleg jo szakembernek is tartom de megneznek egy 2 eves Pellegrini fele Realt a kovetkezo szezonban.

Endoscope 2010.03.31. 15:24:49

@pancho_sanza: A mondanivalód végén mindig várom azt a kőgagyi Máté Krisztás "Nyugi nem gondolom én ezt komolyan..." kacsintást, de sajnos időről időre rá kell jönnöm, hogy amit leírsz, azt bizony te véresen komolyan gondolod. Ami nagy kár. Mert azért vannak nagyon jó meglátásaid, amik mögött látszik a tárgyi tudás és hónapokkal később visszaolvasva is helytállóak, csak sajnos időközben olyanná váltál, mint a fiú a faluban, aki mindig farkast kiáltott.

Én azért még bízom abban, hogy sikerül kiköpnöd a lenyelt karót és elvonatkoztatva attól, hogy hova és ki(k)nek szánod a gondolataid, megcsillantasz valamit abból, amiért anno az NST blog a spanyol foci rovat szerzőjének választott.

Keelhaul 2010.03.31. 17:04:18

@Endoscope: Jóindulatú vagy azzal, hogy mindig farkast kiált. Szerintem állít úgy 250 dolgot, amiből némi sarkítással átlagosan és várhatóan, az eddigi trendeket, tendenciákat és az óbudai álmoskönyvet figyelembe véve 2 igaz. A spanyol posztokat pedig én nem sírom vissza, egy nagy részük elég igénytelen volt, bár kétségtelenül annyiszor nyílt ki a bicska tőle a zsebemben, hogy ideszoktam.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.31. 19:56:47

@pancho_sanza: @Garcia bőrmester:

Az én véleményem valahol a kettőtöké között van, azaz: az ezredfordulós Valencia kerete talán valóban valamivel erősebb volt, mint a jelenlegi (nem annyira minőségben, mint inkább bőségben), de a jelenlegi is szerepelhetne jobban, ha nem sújtaná őket ennyi sérülés, ha rutinosabb lenne az edző, ha rendezett lenne az anyagi háttér stb.

Hadd tegyem hozzá: addig egyetlen csapatnak sem lesz esélye megszorítani a két nagyot, amíg azok évente összesen ötször veszítenek pontokat. Annyi vesztett ponttal, amennyi a Valenciának van, a Milan Olaszországban még a bajnoki címért harcol.

Keelhaul 2010.03.31. 21:19:29

Hadd említsem meg, hogy sem Xavi, sem Ibrahimovic, sem Busquets, sem Messi nem Barcelona szint, mert már hagytak ki helyzetet! Anyájukat!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 11:35:42

@Garcia bőrmester: Ez a keret azért jól hangzik, de ebben már benne vannak az első BL döntőből, valamint Claudio Lopez, Gerard és Farinos eladásából származó pénz is. Többek között Deschamps, Ayala, Carew, Fabio Aurélio, Aimar, Baraja, Zahovic érkezett, ami akkoriban minden keretet megkozmetikázott volna és a második döntő már az akkori BL mezőny keretei alapján teljesen jogosnak tűnt.

@Keelhaul: Gondolom ezt Higuaín védelmének (?) szántad. Az általad említett játékosok legalább már nyertek kupapárharcot életük során. Ráadásul még mérkőzést is nyertek egyenes kiesés párharcban. Sőt majdnem mindegyikük lőtt is gól egyenes kiesés párharcban. A spanyol kupában és a BL-ben is.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2010.04.01. 11:45:30

@pancho_sanza: némi kegyelmet azért gyakorolhatnál :)
(keelhaulos rész nagyon üt).

Garcia bőrmester 2010.04.01. 12:13:11

@pancho_sanza: nem vitás, hogy ehhez pénz kellett, de már az előző évi keret is erős volt annyira pont az említett 3 játékos miatt is, hogy jól tolják a BL-ben, és az eredeti kérdésre visszatérve, szerintem valójában az a különbség, hogy sokkal markánsabb arcok alkották az akkori Valenciát, egy Ayala - bármely mostani védő, Mendieta - bármely mostani középpályás párból az előbbiek egyértelműen erősebb emberek

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.01. 12:23:09

@Garcia bőrmester:

Silva van olyan játékos, mint Mendieta volt. (Mondom úgy, hogy nagyon szerettem Mendietát.) Villa pedig akármelyik egykori Valencia-játékosnál jobb csatár. Szóval van olyan kezdő tizenegye a mostani Valenciának, amelyik partiban lenne az akkorival, hosszú távon viszont valószínűleg nem tudná vele tartani a lépést.

balu11 2010.04.01. 12:30:41

@Csöncsön: (bocs, hogy belepofázok, de Csöncsön is megtette, és egyébként sem bírok ellenállni, hogy részt vegyek egy vitában ami végre nem bírózós/messizős)

1 - nem, Silva nincs olyan játékos, mint Mendieta (sztem). Egyrészt nem annyira sokoldalú, másrészt nem _annyira_ meccseldöntő, mint elődje. Az lehet, hogy van olyan értékes.

2 - egy (szted) egyenlő szintű kp, és egy jobb csatár még nem ad ki ugyanolyan erősségű csapatot. Kapus, védősor egyértelműen erősebb, pl. Arról nem is beszélve, hogy ha a kezdőkből 3-4 játékos hiányzik (ami már akkoriban sem volt ritka, manapság meg mindennapos), azt a "régi" Valencia elbírta, a mostani nagyon nem bírja/bírná.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.01. 12:37:22

@balu11:

1. Nem tudom, mit értesz sokoldalúan. Silva jelenleg a világ öt legjobb támadó középpályása között van. Ez kb. a Mendieta-szint.

2. Igen, én is azt mondom, amit te. Az akkori Valencia kerete _bővebb_ volt, ezért volt valamivel erősebb.

Garcia bőrmester 2010.04.01. 12:39:49

@Csöncsön: Villa valóban jobb lenne a régi Valenciában, mint bármelyik csatár, de én igazából az egész csapat szintjén meglévő "influence"-beli különbséget tartom mérvadónak és abban továbbra is tartom, hogy 11-ből 9,5 a régebbi Valenciában volt erősebb és csak az első "kevésbé gazdag" kerettel zúzták többek között a Bayern, Lazio, Barcelona hármast a BL-ben, majd jövőre a MU, Arsenal, Leeds triót

Garcia bőrmester 2010.04.01. 12:41:15

@Garcia bőrmester: mai modern kifejezéssel élve: beárazták Európát

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.01. 12:47:57

@Garcia bőrmester:

Szerintem arról fölösleges vitatkozni, hogy _mint csapat_ az akkori Valencia jobb volt: ezt megmutatják az eredmények, melyek önmagukért beszélnek. A játékosok egyéni kvalitásainak különbsége már közel sem ennyire egyértelmű. Talán a két védelemben tényleg nagy a különbség. A többi csapatrészben én nem látok olyan nagy differenciát, ami a játékosok egyéni képességeit, potenciálját illeti. Hogy persze igazi csapattá forrjanak, amely stabilan képes jól teljesíteni, ahhoz idő is kell.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.01. 12:59:16

Hehe, nem tudom, hova offoljam, úgyhogy ide: most már biztosan Argentína nyeri a vébét. :-)

sportgeza.hu/futball/hirek/2010/04/01/pele_szerint_oteselyes_a_futball-vb/

krysal 2010.04.01. 13:09:16

Áhem...

12:56 - José Mourinho lesz a Real Madrid új edzője! A portugál tréner a goal.com-nak elmondta: "Valóban igazak a hírek, hogy a Real Madridban folytatom. Az ügynököm felhívott, hogy Pellegrinit májusban menesztik, és enyém az állás, ha rábólintok. Az ajánlat visszautasíthatatlan volt, így kimondom: igen, elfogadtam!"

11:42 - Brit hírek szerint Ginés Carvajal, Raúl ügynöke a napokban Liverpoolban tárgyalt, s kezdeti megállapodást ért el az angol együttessel. A Real Madrid jövőre már nem számol Raúllal, aki aktív labdarúgóként máshol folytatná a karrierjét. A kérdés csak az, hogy a Királyi gárda milyen gazdasági feltételekkel küldené el.

@madridista. Most akkor mi a jó f...om lesz...?

krysal 2010.04.01. 13:11:40

@krysal: najó, éljen április 1. -.- Jóreggelt

Keelhaul 2010.04.01. 13:34:04

@pancho_sanza: Robert Horry jobb játékos, mint michael jordan mert több aranygyűrűje van. Idióta :)

Keelhaul 2010.04.01. 13:42:17

@Keelhaul: Hogy értsd is, szerintem nem 1 játékos nyer meccset, hanem egy csapat. Nem egy játékos veszít meccset, hanem egy csapat. Ha a Barca játékosai lelövik a helyzeteiket, kb 10-2 lenne, amivel a Barca beárazta az Arsenalt, és persze már rég továbbment volna az Arsenal. De fel sem merül benned, hogy Messit ekézd, mert Messi "már lőtt gólt".
Nem tudom, érzed-e az inkonzisztenciát. Ha a Madrid képes lett volna úgy nyomni két félidőn keresztül, mint a Barca, nem lenne kérdés Higuaín jósága sem. Egy félidő alapján Ibrahimovic sem való nemhogy béellbe, megyekettőbe se a te "logikád" alapján.

Egyébként nem Higany védelmének szántam, nem kell védeni, hanem a te ekézésednek, mert (április elseje van, viccelek) ostoba vagy.

Keelhaul 2010.04.01. 13:44:00

@krysal: Elég gyökér humor, de én is majdnem ideges lettem. Raúl miatt nem is annyira, bár a "12 millióért távozok" dolog vicc, nem április elsejei, sokkal durvább annál.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 14:08:02

@Garcia bőrmester: A Bayernt Anelka ütötte ki abban az évben:)
Mivel két csoportkör volt, ezért csak a Laziot és a Barcát verték ki egy olyan csapattal, amiben Farinos szűrt és Gerard irányított (vagy éppen hármasával verte a gólokat a Lazionak) Farinosnál jobbnak kéne lennie Barajának vagy Albeldának, Ha Gerardnál nem jobb Banega,akkor nem is nagyon érdemes hosszútávon foglalkozni vele, de David Silva akkor is jobb irányító. Villa egyértelműen jobb, mint Caludio Lopez.
Középen szerintem egyéni képességekben jobb az akkori Farinos,Angulo,-Gerard-Caludio Lopez tengelynél a mostani Baraja, Albelda - David Silva - David Villa vonal.
Széleken a nagy kérdés, hogy Mendieta és Kily Gonzalez jobb-e, mint akármelyik mai szélsőjük. Védekezésben azért a két öreg brutális volt, de támadásban szerintem simán felveheti akármelyik mostani játékos a versenyt velük.
A védelem egy nagyon érdekes kérdés, hiszen 2000-ben szerintem hasonló intenzitással kapkodták a gólokat (+/-10%) . Pellegrino, Djukics, Carboni és Angloma átlagéletkora akkoriban 34-35 év körüli lehetett. Már a végüket járták, de kétségtelen hogy egyéni képességek terén nem álltak rosszul (vagy legalább jó nagyok voltak, mint Pellegrino) és hatalmas rutinjuk volt, de azért nem gondolom, hogy Miguel vagy Marchena annyival szarabb játékos lenne, mint a kiöregedett Angloma, Carboni, vagy akár Pellegrino. Djukics nagy kedvencem, ő biztos jobb minden maináll.

Az érdekes, hogy az akkori csapatot teljesen szétszedték és egy nem volt közülük, aki meg tudta volna közelíteni a valenciai teljesítményét (Mendieta --> Lazio, Gerard -->Barcelona, Claudio Lopez -->Lazio, Farinos-->Inter, Kily Gonzalez-->Inter, Pellegrino -->Liverpool).

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 14:15:01

@Keelhaul: De akkor mi történt a Lyon ellen? Oda-vissza? Mi volt a baj?

Keelhaul 2010.04.01. 14:24:21

@pancho_sanza: Az utolsó bekezdésed tartalma szerintem annyira nem meglepő, Hector Cúper abból a keretből a tökéletes maximumot hozta ki, az az ő csapata volt, a játékosok illettek az elképzeléseibe és fordítva.

Egyébként szerintem értelmetlen ilyen összevetéseket tenni, eltelt 10 év, és szerintem a mostani játékosok nagyrésze akkor abszolút gyilkos robotnak számított volna. Érdemes magyar meccs után az egyébként nem túl gyors spanyol bajnokságot nézni. Ha elfogadjuk, hogy cirka 10-15 év lemaradásban vagyunk, akkor látható, hogy mennyivel gyorsabb a mai foci, mint a 10 évvel ezelőtti.

Endoscope 2010.04.01. 14:32:38

@pancho_sanza: Bár nem nekem szól a kérdés és nem is vagyok madridi bennfentes, a saját korlátaim között szívesen válaszolok, ha megengeded. :)

Az első meccsen emlékeim szerint a saját stílusunktól merőben eltérően, defenzív módon, telesz.rt gatyóval ('csak ki ne kapjunk vagy legalább ne nagyon') játszottunk. Itt már erősen felmerül Pellegrini mester edzői és azonbelül a MENTÁLIS felkészítésben elért felelőssége.

A második meccsen pedig 1 félidő alatt le lehetett volna zárni az egész párharcot, de sajnos nem sikerül bevinni a halálos döfést. Előfordul az ilyen még a legnagyobbakkal is pl. a Kazany ellen. :)

A 2. félidő történéseire pedig érdemben nem tudott reagálni sem a Madrid, mint csapat, sem Pellegrini, mint edző. És ezen a ponton már a Jock Ewing dublőr edzői munkájának TAKTIKAI felelőssége is felmerül.

Mindezekkel együtt tartom, hogy ha a bajnokságot behúzzuk, akkor a Mérnök úrnak járna még egy év bizalom. Akkor is ha súlyos hibákat követett el az év során. Akárcsak Senor Pep-nek, úgy Pellegrininek is tanulnia kell ezen a szinten a melót, mert a Villareallal BL-be jutni nem ugyanaz a szint, mint a 'nyerj meg mindent a Reallal és nyűgözd le a világot a játékkal'.

A tanulásról pedig mindenki ismeri a Lenin elvtárstól eredeztetett mondást.

Keelhaul 2010.04.01. 14:42:11

@pancho_sanza: Szerintem több dolog játszik ebben közre. Nem vitatom el Higuaín felelősségét sem, de a Barca tegnapi játéka megmutatta, hogy ez a két (Barca, Madrid) csapat valszeg nem csak a spanyol mezőnyt picsázná szanaszéjjel ha mondjuk 100 nyert meccsre játszanák a továbbjutást. Olyan szinten alázták fossá az Arsenalt, hogy csak azt tudom mondani, hogy le a kalappal. Ha továbbjut az Arsenal, akkor sem jobb csapat, ez gyakorlatilag 15 perc alatt kiderült.

Ami probléma, mostmár krónikus probléma, hogy a csapat nem képes magából a legtöbb rangadón kiadni a maxot, görcsösek. Ezt megvitattuk. Higuaín, aki betalált a Barca és a Sevilla ellen is, nem képes betalálni a Lyon kapujába. A Lyon semmivel sem jobb csapat (hehehe) mondjuk a Barcelonánál, és a Sevillát is max 60-40-re vernék szerintem (max). Ronaldo képtelen betalálni a Barcelona kapujába (évek óta). Elképzelhető, hogy Pellegrini nem kupaedző, de még ez sem igaz, hiszen a MU ellen például mindig helytállt (mit helytállt) a Madrid kereténél nagyságrendekkel gyengébb Villarreal kerettel (és azzal a közepes kerettel nagyon messzire el tudott jutni). A MU edzője/menedzsere pedig az elvileg minden idők top edzői közé tartozó SAF. Gyakorlatilag nincs olyan poszt, ahol most ne lenne jobb játékosa, mint bármikor volt. Lehet, hogy amolyan Hector Cúper/Juande Ramos-féle edző, de ez majd elválik.

Elkanyarodtam. Higany tehát ugyan képes helyzetbe kerülni gyakorlatilag bármelyik csapat ellen, de elgörcsöli a helyzeteit (általában persze mondjuk 5 centin múlik, hogy nem szuperlatívuszokban beszélünk-e róla már most). Ronaldo bizonyos topcsapatok ellen túl görcsösen akar megmentő lenni, de nem tud. Kaká szar.
Az igazi probléma viszont az, hogy a Madridi középpálya és szélső védelem vall kudarcot rendre. A spanyol bajnokságban is.

Szerintem Lassana nem elég. Alonso sem elég. M. Diarra a sérülései után sajnos már nem képes igazán jó teljesítményre. A madridi közönség pedig türelmetlen, ezért egyszerűen muszáj beáldozni egy vkp-t egy támadó középpályásra. Ez nem lenne gond, ha lenne kettő darab Xabi Alonso (maradnia kellett volna Sneijdernek), vagy legalábbis valami nagy munkabírású, intelligens középpályásunk, de nincs. Emiatt van az, amit felrónak most a csapatnak, hogy úgy 45-50 percig képesek jó teljesítményt nyújtani. Ez kurvára nem elég a BL-hez, és Pellegrini nem nagyon tud húzni, vagy ha húz is lapot, akkor max 19-re tud (pl Sevilla ellen, ahol bejött). Mindjárt folytatom, de termet kell cserélnem.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 14:54:26

@Endoscope: A Real Madrid edzőjének két évet kell tanulni egy BL nyolcaddöntő behúzásához?

Keelhaul 2010.04.01. 14:58:09

@Keelhaul: A madridi média és közönség azonnal akarja, hogy történjenek a dolgok. 3 perc labajáratás után már szörnyű unalmas szerintük a játék, és hiába tart 81 gólnál a csapat, még ez sem elég. Csakhogy ami működik spanyolban (egyébként ott is pengeélen táncolunk a középpályán, és ugyanezt Gagoval hétről-hétre nem tudnánk előadni), az nem működik Ajrópában. Arra is volt azonban példa (Capello alatt, amikor nagyon reális esély volt a továbbjutásra), hogy a biztonságos játék sem feltétlenül elég, mert ahogy az Arsenal tegnap összebohóckodott 2 gólt kb. 6 labdabirtoklásból, úgy ez megtörténhet bárhol, bármikor. A Roma ellen is a VAN NISTELROOY-RAÚL páros mellélőtt gyakorlatilag minden helyzetet, annak ittuk meg a levét. Két kipróbált, biztos gólvágó, akik kevesebb helyzetet voltak képesek elérni, mint Higany, de főleg akkortájt még biztosabban vagdalták be azokat.

A másik dolog a szélső védelem. Sergio Ramos valamiért évek óta tragikus szélső védőként, arra lehetett számítani, hogy a korával majd megjön az esze, de pont ugyanolyan, mint amikor vettük. A másik oldalon Arbeloa van vagy Marcelo. Arbeloa képes ugyan hibákra, de alapvetően megbízható (amolyan Miguel Torres 3.0), Marcelo viszont tragédia. Egy kontrajáték ellen ezek a hiányosságok végzetesek. Márpedig a BL-ben jelenleg a nem nagyhatalmi mentalitással fellépő csapatok, tehát gyakorlatilag szinte mindenki, valamiféle kontrajelleggel játszik. Labdaszerzés után gyors támadás, aztán bekkelés. Vannak kivételek, na ellenük relatíve jól is megy/ment a Madridnak idén (Barcelona). Ugyanakkor azt is látni kell, hogy Londonban a közönség nem fog fújolni, ha Drogba 35 percig nem találkozik a tizenhatos környékén a labdával, vagy a csapat egyértelműen kontrákra rendezkedik be, és csak nyomozza a labdát hosszú perceken keresztül. Nem mennek haza a szurkolók, ha éppen nem esett 17 gól. Ez a plusznyomás az, amit ( a meglévő keretbeli gyengeségeken kívül) orvosolni kellene. Meg az erőnlét, de azzal nem tudom, mit lehetne kezdeni. Gyakorlatilag semmit.

Még egy dolog, és ez talán egyértelműen Pelle hibája: nem biztos, hogy olyan támadóstratégiát kéne alkalmazni, amelynek működtetésére a keret egyetlen játékosa alkalmas, aki elmúlt 30 és minden második nap megsérül.

Keelhaul 2010.04.01. 15:03:22

@Keelhaul: Az ellenfél edzőjének kurva egyszerű dolga van tehát a Madrid ellen. Fel kell tenni a pályára 6-7 védekező szellemű játékost, 2 gyors szélsőt, ez gyakorlatilag fix gól. Szinte biztos (elő is fordul rendszeresen), hogy a Madrid győzelmi kényszere miatt valamelyik szélen kinyílik. Az a csapat, amely ebből gólt képes elérni, gyakorlatilag alkalmas arra, hogy megcsípje ellenfelét. Az állandó nyomás, a fáradó középpálya miatt pedig a csapat szinte biztosan fog elkövetni 2-3 hibát. Tedd hozzá ehhez, hogy Casillas a szélről belőtt labdákra a legérzékenyebb, és látszik, hogy mi a gond. Ezen Pelle évközben nem fog tudni segíteni.

Keelhaul 2010.04.01. 15:03:53

@Keelhaul: Az ellenfél edzőjének kurva egyszerű dolga van tehát a Madrid ellen. Fel kell tenni a pályára 6-7 védekező szellemű játékost, 2 gyors szélsőt, ez gyakorlatilag fix gól. Szinte biztos (elő is fordul rendszeresen), hogy a Madrid győzelmi kényszere miatt valamelyik szélen kinyílik. Az a csapat, amely ebből gólt képes elérni, gyakorlatilag alkalmas arra, hogy megcsípje ellenfelét. Az állandó nyomás, a fáradó középpálya miatt pedig a csapat szinte biztosan fog elkövetni 2-3 hibát. Tedd hozzá ehhez, hogy Casillas a szélről belőtt labdákra a legérzékenyebb, és látszik, hogy mi a gond. Ezen Pelle évközben nem fog tudni segíteni.

Garcia bőrmester 2010.04.01. 15:34:22

@pancho_sanza: igen a Valencia a csoportkörben végzett a Bayern előtt, akiket később Anelka ütött ki, az meg, hogy a játékosok egyéni képességeit ahhoz mérten ítéljük meg, hogy később milyen szezonokat futottak kicist visszás, mert abban a pillanatban, amikor a Lazio, Inter, Barca stb. megvásárolta az adott játékosokat, az egyéni képességeiket is igen magasra kellett, hogy értékeljék, és ha Hectór Cúper nagy edző volt ezzel a Valenciával, akkor az ő egyéni képességeivel mi lett az INternél, majd a Mallorca, Betis, Parma triónál, most meg ahogy meglepődve olvastam az Aris Szalonikinél?

Keelhaul 2010.04.01. 15:37:06

@Garcia bőrmester: Szerintem a Cúper által erőltetett játék fölött elmúlt az idő.

Keelhaul 2010.04.01. 15:42:06

@Garcia bőrmester: No nem mintha látnám mit művel a Szalonikinél, de a Mallorca->Valencia->Inter->Mallorca körút minden állomásán pontosan ugyanazt a játékot nyomatta. Nyilván ehhez a játékhoz elég speciális összetételű keret kell, és lehet, hogy már az sem elég. A Mallorcánál a második kűrje kifejezetten közepesre sikerült, a csapat maga meg elég jellegtelen játékot nyomott. Szerintem ahhoz, amit én láttam tőle, egy jóval lassabb foci kell, hogy működjön.

Garcia bőrmester 2010.04.01. 15:45:21

@Keelhaul: az lehet, csak az, hogy nem ismerte be a változtatás szükségét, arra enged következtetni, hogy a képességei azért korlátozottak voltak és így újra ráterelődik a gyanú a játékoskeret erejére is,

na mindegy nem nyúzom ezt tovább, de azt, hogy a Valencia kerete egyértelműen erősebb, mint 10 éve továbbra sem láttam be

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 15:50:28

@Keelhaul: Ha jól értem, akkor Sergio Ramos gyenge szélsővédő, a támadóstratégia Gutira van felépítve, de Pellegrini azért jó edző, Ronaldo (6meccs/7gól) elgörcsölte a Lyon elleni mérkőzést, miközben Higauínnak (7 meccs/2 gól) csak nem volt szerencséje.Mindezek zárasként a hálátlan madridi közönség okolható, amely számomra szimpatikus módon, egy emberként röhögte körbe Pellegrini bepróbálkozását az elmúlt 15 év legjobb Madridjára, még jóval a Bl párharc előtt. Szerintem ez jelzi, hogy teljesen tisztában van/volt azzal a tisztelt néző, hogy mit várjon a csapattól és valószínűleg feláldozott volna 30 bajnoki pontot, ha most továbbjut a Real Madrid, de én ennél jobbszívű vagyok, mert akár még negyven bajnoki pontot is adnék és továbbjutást sem várok el, csak annyit, hogy lássam a csapat miként akarja megverni majd Manchestert és a Barcelonát. Valahogy úgy, ahogyan Claudio Lopez párosával vitte ki a szögletzászlóhoz a Lazio vagy Barcelona védőit, hogy Gerard egyedül érkezhessen középen. Jelenleg az a koncepció(!) egy BL meccsen (Milan, Lyon), hogy levertük előtte a Sevillát. Attól eltekintve, hogy a Sevillát csak az nem veri meg mostanában, aki nem játszik ellene, ez egy elég korrekt koncepció, bár kétségtelen, hogy engem nem hoz annyira lázba, mint az "igazi" drukkeret.
Casillas százszoros válogatott, a spanyolok csapatkapitánya, kétszeres BL győztes és 10 év alatta még nem láttam olyan BL párharcot, ami rajta ment volna el. Gutin már láttam elmenni párat (ő a közös pont a Roma-Liverpool-Lyon tengelyen, de emlékezetes még a Del Pieronak adott gólpassza), idén Higauínon is elment a hajó, sőt szerinted Pellegrini is hibáztatható. Ilyen szempontból mindegy is, mert negatívumokat találni mindig könnyebb.
Viszont tudok olyan nagy meccseket hozni, amiket gyakorlatilag Casillas döntött el, olyat is tudok, amiket Kaká, sőt olyanokat is amelyeken C.Ronaldo vagy Xabi Alonso kurva nagyot alkotott. Még ezeket tudva is megbocsátanám egy edzőnek, hogy ráépíti a csapatát Higauínra, aki eddig lófaszt nem csinált sehol és sohasem. Na de Guti védhetetlen minden szempontból.

Háromszoros Bl győztes és egy nagy mérkőzése nincs a BL ből, még egy kibaszott Redondo cselre sem futotta neki, vagy egy Anelka fejesre, amivel kiütik a Bayernt, vagy a Karembeau címvédőt kiütő, elődöntőbeli lövéséhez hasonlót sem csinált soha. volt neki vagy 10 edzője, de kollektíven kapucipelésre használták legtöbbet. Vagy amikor az "igazi" játékosok pihentek, sérültek voltak, (de néha még olyankor is Minambresek kerültek előtérbe), vagy már nem számított (bár még Zidane cseréje is inkább Solari volt).

Keelhaul 2010.04.01. 15:50:36

@Garcia bőrmester: Szerintem egy-két poszton erősebb, a védelem főleg fejben gyengébb. Ha Albiol maradt volna, akkor nem így látnám. Poszt-poszt összehasonlítást felesleges végezni.

Az meg, hogy egy edző nem képes változni, nem jelenti sztem azt, hogy nem lehet 3-4-5 jó éve is akár. Utána kiszámíthatóvá válik, eltűnik. Sok ilyen edző van, ráadásul van, aki egy adott kerettel pont jó.

Én nem hiszem, hogy Cúpert vitte volna az a Valencia, Cúper 2000 táján tényleg újat tudott mutatni azzal, amit csinált, 99-ben a Mallorcánál az év edzője lett. Nem jelent persze sokat, csak azt, hogy akkoriban nem volt rossz anyag. (Igaz Rejkárt is kétszer volt az év edzője, de Cúpernek nem volt soha Ronaldinhoja.)

Keelhaul 2010.04.01. 16:09:56

@pancho_sanza: Gutiról egy percig nem mondtam, hogy védhetetlen. Nem lehet rá csapatot építeni, ezt már elég régóta tudom. A probléma az, hogy

1.) A 'pool ellen nem rajta ment el, tudniillik nem nagyon játszott.
2.) A Roma ellen nagyon jó volt
3.) A Lyon ellen az összes valamirevaló támadásunk rajta ment keresztül. (1 gólpassza volt az 1 gól mellé, azt is "csak be kellett rúgni")

Guti egydimenziós játékos, ez az ő felelőssége, ezért nem beszélünk róla másképp. Kurva sok kockázatot vállal, ezt is tudjuk, viszont én tudok mondani egy érdekeset: ha jól játszott, még nem vert meg minket a Barcelona. Érdekes, mi? Hány olyan meccset tudsz mondani, ahol ha jól játszott, kikapott a csapat? Kábé ötöt, mind BL, és minden helyzetben valaki kihagyott valamit. Nistelrooy, Figo, Higuaín. (Halkan megjegyzem, mintha Guti ütötte volna már ki a Bayern Münchent. www.youtube.com/watch?v=MQRKGJslsUw )

Kaká döntött el olyan párharcot ahol KONTRAJÁTÉK-ra berendezkedő csapatban játszott, a világ legjobb KONTRAJÁTÉKOSa. Érted. Kontrajátékos. Olyan középpálya volt mögötte a BL-győztes Milanban, amin nem lehetett átfutni. Az egy kontracsapat volt. A Madrid nem az, és te is sírnál, ha az lenne. Illik a szerkezetbe? Biztos lehetne kontracsapatot építeni. Hagyná a publikum Madridban? Nem.

Céronaldo meg elgörcsölte a Lyon ellen a második félidőben, elgörcsölte a Barca ellen, baszott már el ezt-azt BL-elődöntőben és döntőben is. Ezek tények.
Sergio Ramossal nem jutottunk túl még nyolcaddöntőn és rendre a szar spanyol foci szar szélsői forgatják, fegyelmezetlen, összevissza faltol, fent ragad és rendre kapjuk jobb oldalról a beadásokat. Vagy esetleg dísznek jobbhátvéd? Nem lenne baj, persze, ha valami beadásokat jobban védő kapusunk lenne, de Casillas önhibáján kívül sem igazán alkalmas erre (alacsony). Ramos annyira ostoba módon játszik, hogy a hajam kihullik tőle, és nem csak Pelle, de már Schuster, Juande és Capello is próbálta amikor csak lehet, máshova tenni, még akkor is, ha 2 havonta van egy szenzációs meccse, amikor kivételesen 4 beadásából 1 már ül. Középső védőnek jó, szélső védőnek fos. Az a probléma, hogy 8 éve Cicinho, Diogo és hasonló viccek a szélsőhátvédeink, Száguldó megöregedett, Carlos szintén.

Casillason ment el párharc? Ment hát, max nem olyan látványosan, és nem divatos beismerni. Ellentétben veled én nem feketében és fehérben gondolkodom, és nem fogom azt mondani, hogy Casillas szar, mert hibázik. Sajnos mindenkivel előfordul, vele is. Azzal viszont legyél már tisztában, hogy vannak gyengéi neki is, mégha 100 szoros spanyol válogatott is. MINDENKI, hangsúlyozom, MINDENKI tudja, hogy Casillas bizonytalan a beadásoknál. 1 az 1 ellen jó, távoli (nem ívelt) lövések ellen jó, a hosszút jól fogja, de ívelt labdák ellen nem az igazi. (Így is jobb, mint bármelyik angol kapus persze, csakhogy a Madrid védelmét az esetek 99%-ában szélről verik meg, aminek következménye általában beadás.)

Több hazugságot /tévedést nem találtam, talán még annyi, hogy én 1 pontot sem adnék azért, hogy bejussunk a 8 közé, mert kurvára nem ezen múlik.

Keelhaul 2010.04.01. 16:15:43

@Keelhaul: Mert mint leírtam, amíg a szép játék elvárandó, a sok gól elvárandó, nincs szélső védelem, nem lehet 2 vkp.val játszani, egyszerre kell pályán lennie Alonsonak, Kakának, Ronaldonak, Higuaínnak és Benzemának (legkevésbé paradox módon Higanynak), addig Pellegrini keze meg van kötve, se betonvédelmet nem fogsz látni, sem parádés támadójátékot.

Egyébként kérdezd meg magadtól. 100 lejátszott meccsből hányat nyerne a Lyon a Madrid ellen? 10-et? 20-at? 50-et? Szerinted mennyit? Jobb csapat, pechje volt a Madridnak, a Lyon edzője jobb, Higuaín szarabb, mint Lisandro, vagy mi pontosan a gond? Nem jó a madridi szerkezet? Miért nem? Miért nem akar Pellegrini meccset veszíteni?

Keelhaul 2010.04.01. 16:24:37

@Keelhaul: A korrektség kedvéért leírom azokat a meccseket az elmúlt évekből, amik rajta mentek el, nehogy a végén úgy nézzen ki, hogy elvakult vagyok. Elment rajta a 2004-es kupadöntő (ha nagyon végletesen nézzük, akkor az egész szezon, mert onnantól került lejtőre a csapat, bár a Monaco ellen még elég jól tolta az első félidőt idegenben is, de a második félidőben lemosták), a pirosra a hosszabbításban nem volt semmi szükség. Elment rajta egy Arsenal elleni BL-negyeddöntő, jónéhány kiscsapat ellen leszarom stílusban nyomult. Capello alatt amikor játszott, már jó volt, Schuster alatt egy szó nem lehetett rá, egypár kiscsapat ellen gyenge volt, a Roma elleni meccseken nem volt szar. A tavalyi szezonban végig szar volt, de a Liverpool ellen nem volt kezdő. Egyszer egy félidőt játszott, nem volt jó, de igazán szar sem. A kiütéskor meg 3-0-nál ment föl a pályára valamikor a második félidő felénél.

A legtöbb Barca elleni vereségen nem játszott, az egyetlen az elmúlt időben, amin igen, az a tavalyi Ramos-féle avató meccs volt, amíg pályán volt, a Madrid nem kapott gólt.

Ettől függetlenül sokszor nem tudta hozni azt a pluszt, amire néha képes, ezt fel lehet róni neki, de elsősorban a kiscsapatok ellen képes az elmúlt 5 évben arra, amiről beszéltél. Az utolsó nagy megomlása az Arsenal ellen volt (illetve a tavalyi szezonban stabilan szarul játszott), de akkor a teljes csapatot nagyon megetette Wenger, de mivel Gutin folyik át minden támadás, ha a pályán van, ezért őt terheli a legnagyobb felelősség.

Endoscope 2010.04.01. 16:31:10

@pancho_sanza: Jelen pillanatban igen. Nagy gáz?

"Háromszoros Bl győztes és egy nagy mérkőzése nincs a BL ből..." - Nem vagyok az évszámok mestere, de nekem kapásból rémlik egy AS Roma elleni idegenbeli dupla és biztos vagyok benne, hogy akadna még ha keresnék. Az viszont igaz, hogy keresni kellene. :)

Egyébiránt az egymás mondatainak elemzése és cáfolása helyett én szívem szerint a te konkrét véleményedre és javaslatodra lennék kíváncsi úgy az edző, mint a játékosok személyét (csapat összeállítást) és a taktikát illetően.

Ha csak nem tényleg komolyan gondoltad a (szép) foci antikrisztusának számító Benitezt és az 1-0ás meccseket. :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 16:37:23

@Garcia bőrmester: De én nem mondtam, hogy Cuper olyan nagyon csodálatos edző volt. Azt azért látni kell, hogy a Valencia milyen úton került Cúper kezébe. Az öreg Hector gyakorlatilag kapott egy kész csapatot, amibe azt hiszem egyedül Kily Gonzalezt igazolta.
Ugyanaz történt mint a Real Madridnál két évvel korábban. Megvolt a csapat, Capello lelépett, és választottak egy edzőt, aki a Tenerifét négybe vitte az UEFA kupában. lááták ezt Valenciában is, meg azt is, hogy ez Cúper gyerek bevitte a döntőbe a Mallorcát és már hozták is.

Na szóval, ha a következő öt évben a Valenciát Guus Hiddink, (a friss világbajnok), Carlos Alberto Parreira, Luis Aragones, Jorge Valdano (igen az) és Claudio Ranieri treniroznák és mindegyiküknek csak egy igazolásuk válna be, akkor könnyen összeállhat egy olyan keret, amelynek képességei exponenciálisan megnövekednek a felhalmozott szakmai és futballkulturális tapasztalatnak köszönhetően. És ekkor érkezett Cúper. Az utolsó láncszem.

Ne feledjük, hogy itt a legmagasabb szintű holland és brazil, valamint eléggé elismert spanyol és olasz szakemberek adták a lovat az argentin Hector Cúper alá. Mindezt még tetézte hogy abban az időben elég jó felkészülést jelentett egy normál La Liga mérkőzés is. Volte gy olyan védelmük, ami mindent tudott a fociról, volt egy középpálya , amelyben ugyan nem voltak nemzetközi klasszisok (még válogatottak is csak elvétve), de mindenki a helyén volt. Aztán Cúperből lett Benítez, Benítezből Flores, Koeman, majd Emery.
Ha felállítanénk az erősorrendet azt hiszem meg lehetne mondani, hogy miért tart itt a spanyol foci.
Ugyanezt fel leehetne állítani a Real Madridnál, hogy Capello, Heynckes, Hiddink, Toshack, Del Bosque vonalon miként jutottunk el, Schuster, Juande Ramos, Pellegrini hármasig (BL címekben van némi kontraszt)
A Barcelonánál Cruyff, Robson, van Gaal vonalon miként lett Rijkaard és Guardiola a szakami géniusz. Az Atléticonál, Antic meg Sacchi voltak a szellemi vezérek, most meg Abel Resino, Aguirre és Flores.

Farinos, Angulo, Gerard, Pellegrino,Caludio Lopez. Ezeknél jobbnak tartom egyértelműen a Baraja, Albelda, David Silva, Marchena és David Villa.
Mendietát odadom Joaquinért és Pablo Hernandezért is (bár a kettő elgondolkodtat). Matavs. Kily Gonzalez legyen az argentiné, bár Csöncsön tiltakozni fog és pont ellentétes dolgokban jók. Miguel/Angloma szerintem legalább ikszes.
Djukics és Carboni legyen.

Az Arisz Sazaloniki azt hiszem két éve simán kicsapta a Zaragozát az Uefa kupából:)

Keelhaul 2010.04.01. 16:37:27

@pancho_sanza: Tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy vajon az Arsenal tegnap milyen stratégiával ment ki a pályára a Barca ellen? És mit gondolt SAF, mikor kiküldte a MU-t a Bayern ellen? Mi történt a második félidőben? Mit gondolt Mourinho az elmúlt években? Hogy lépett pályára a Madrid ellen a Lyon az első félidőben?

Amiben javulni kell még, az a kritikusan szar időszakok kihúzása. Egyelőre a csapat minden rossz periódusában gólt kap a BL-ben, de nem nagyon a bajnokságban. Az Arsenal x-re tud hozni egy olyan meccset, ahol a 0-10 a reális eredmény. A Roma szintén le tudott hozni egy 2-1-re egy olyan meccset otthon a Madrid ellen, ahol labdával csak elvétve találkoztak. Tavaly a Chelsea-Barca meccs mindkét csapat számára teljesen kilátástalan volt, de Iniesta lövése döntött. 10-ből hányszor lövi azt be Iniesta? Tényleg emiatt az 1 lövés miatt jobb csapat a Barcelona? És ha az nem megy be, akkor mi van? Ez az egyenes kieséses rendszer szépsége, nem mindig az egyébként jobb csapat nyer. 1-2 meccsen mindig tud egy csapat jobb lenni egy másiknál. Felesleges 1-1 embert vagy akár az edzőt kipécézni. Ha Pelle ezzel a kerettel 5 évig nem jut be a 16 közé, akkor le lehet írni. Nem abból áll a foci, hogy kiküldök 11 embert a pályára aztán lesz valami. Cúper példája jól mutatja ezt.

A Madrid többször szenvedett vereséget az elmúlt években azért, mert gyengébb csapat volt. Gyengébb volt az Arsenalnál. Egál volt kb. a Romával, Bayernnel, mindkét esetben a szokásos freak accident bejött. A Juve is jobb volt a Madridnál. A Pool is. A Lyon nem jobb csapat a Madridnál. 2 elemű minta nem minta. Sajnálom. 4 elemű minta sem minta, ha félidőket nézünk. Jobb csapat szerinted a Chelsea-nél az Inter? Vagy mondjuk jobb csapat a Bilbao a Valenciánál? A véletlennek nagy szerepe van egy egyenes kiesésben. 2003-ban a Juve nem volt jobb a Madridnál, de továbbment. A Madrid nem is játszott jobban ugyan a Juvénél, de mégis egyértelmű volt, hogy a Madrid a legjobb. Figo kihagyta. Figo sem lett szarabb játékos, a Madrid sem lett szarabb csapat. A 16 között ugyanúgy megeshetett volna, mint a 4 között. Erre mondják: ez van. Vannak hibák amiken javítani kell, de az nem megoldás, hogy homokba dugom a fejem, és azt mondom, hogy a Lyon elleni meccs Gutin, Higuaínon és Pellegrinin ment el, egyszerűen nem igaz. A szezon meg főleg nem rajtuk. Erre mondják, hogy EZ VAN. Majd ha ugyanezzel a kerettel Pellének nem megy jövőre sem, akkor lehet pálcát törni. Ha Higuaín mindig kihagyja, akkor lehet majd pálcát törni. Guti fölött már lehet pálcát törni, de ez az elmúlt 2 hónap nem volt koporsószög. Mint leírtam, azokat beverte úgy 2005-ig, te is azokat szajkózod.

Keelhaul 2010.04.01. 16:47:07

Egyébként ez az egész hisztéria teljesen megalapozott lenne, ha mondjuk lehetne egyetlen Real Madridról beszélni az elmúlt 5 évből. De nem lehet, mivel minden évben legalább egy kulcsjátékos elmegy, vagy kicserélik a fél csapatot. Netalán a teljeset.

A spanyol bajnokságnak meg van gondja, pl. a klubok igazgatási struktúrája nem mindenhol megfelelő. Az a Valencia, amelyik miatt most sírdolgálnak egyesek, olyan komoly anyagi válságban van, hogy minden évben felvetődik a teljes kiárusítás gondolata. A Sevillának egy-két éve még ment (ja az UEFA-kupát nyert Sevillát Guti szétkapta egy félidő alatt, mint a zsebórát, de gondolom az nem számít), most épp nem. A Depor szintén a csőd széléről tért vissza, de kb ugyanezt el lehet mondani majdnem minden korábbi nagyratörő spanyol kis és középcsapatról.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 16:50:05

@Keelhaul: A publikum nem nagyon tiltakozott, amikor egy hazai kibekkelt 0-0 után Manchesterben háromszor megkontrázta a csapatot. Senki nem tiltakozott, mint ahogyan akkor sem, amikor a Bayern elleni hazain a félpályát nem akarták átlépni, nehogy a Bayern megkontrázzon minket. Sőt az is érdekes volt, amikor Ronaldo háromszor ugrott ki Manchesterben és a helyiek megtapsolták. nem hiszem

A Liverpool elég szépen játszott tavaly a Madrid ellen, ha jól sejtem nyerhettek volna vagy nyolcra. Sőt Manchesterben is vertek vagy négyet. Benítez legalább tudja mit akar és még jól is jönne, mert itt legalább nem kellene az igazolásokkal foglalkoznia.
Én már unom egy kicsit a Lyon, a Milan, a Juventus, a Liverpool, a Roma és az Alorcon elleni "szép játékot".

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 16:52:59

@Keelhaul: Azért vannak közös elemek, Higauín, Guti, Raúl, Marcelo, Sergio Ramos, Casillas.
Bár, ha jól értem közülük Casillas és Ramos cserére szorul.

Everred 2010.04.01. 16:57:37

@pancho_sanza: az a kibekkelt 0-0 úgy jött össze, hogy Mark Bosnich volt a meccs legjobbja. Gyakorlatilag végig igyekezett nyomást gyakorolni a Madrid a Unitedre azon a meccsen, szóval elég rossz példa. A visszavágón valóban a jó kontrajáték (meg Casillas) döntött, az igaz.

Garcia bőrmester 2010.04.01. 16:58:14

@pancho_sanza: ezeket mind értem, de nem ez volt az alap felvetés-vitaindító megállapítás, hanem az, hogy a Valencia nem bírja el a sérültek hiányát, és erre jött, hogy a 10 évvel ezelőtti keretnél egyértelműen erősebb a mostani
igen, pont az van, amit leírtál, hogy a kezdők akár egyenlő erősségű játékosokból is állhatnak, de ha megnézed, hogy pl. ki Villa cseréje, ki Marchenáé és megnézed, hogy voltak-e ekkora különbségek az akkori keretben, akkor rájössz, hogy nem - számomra ezt jelenti a keret erőssége, hogy amint már többször leírtam én is, OK, hogy van Villa meg még ketten-hárman, de utána már Bruno, Maduro, és Zigic kerülnek a kezdőbe

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 17:10:44

@Garcia bőrmester: Ott sem volt igazán cseréje a védelemben senkinek, Közzéppályán meg főleg, különben nem igazolták volna akiket írtam+Vicentét. Itt legalább Joaquinnak van alternatyívája, Silvának van egy Banegája, mint ahogyan ott nem volt egy Mendieténak és Kily Gonzaleznek. Claudio Lopeznek pont volt egy Ilie, de azért egy Gerard vagy Farinos pótlás elég gáz volt. akiket akiket írtam +Vicente mind 2000 ben érkeztek. Egyszerűen abban a keretben nem volt tartalék, ezért is vásároltak olyan sokat azon a nyáron.

Garcia bőrmester 2010.04.01. 17:21:40

@pancho_sanza: na jó, sosem lesz igazam pancho :) ezek szerint Te kifejezetten tudatosan írtad a 10 évvel ezelőtti és nem a 9 évvel ezelőtti keretet, én pedig úgy vettem, hogy kb. 10 évvel ezelőtti ezért összehasonlítási alapként bátorkodtam a korábban linkelt keretet is venni, ami pont kétszer olyan erős, mint a mostani és ilyen szempontból elbaszottul mindegy, hogy milyen pénzből vásárolták össze őket, valszeg a 2000-2001 keret minden idők legerősebb Valencia kerete, hogy ismét manapság divatos frázist használjak

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.01. 17:22:01

@Garcia bőrmester:

Az is érdekes, hogy az elrettentő példaként kezelt Zsigics alapembere egy nem gyenge szerb válogatottnak... :-)

Garcia bőrmester 2010.04.01. 17:30:46

@Csöncsön: igen, de ő mi a Valenciában, ha nem elrettentő példa? :) másrészt meg a keret erejét az adott játékosok képességei mellett, az adott szezonban leadott játékuk is jelenti a számomra, például Baraja és Albelda mindkét korszakban szerepelnek, ugyanolyan képességűek, mint saját maguk, de mégis lementek kutyába idén
ezzel megint visszatérek ahhoz, hogy a keret erőssége az nem csak a technikai, fizikális képességet jelenti, hanem a mentális erőt is, ami most sehol sincs az akkori csapatéhoz viszonyítva és belemehetünk játékosonként, meg hozhatjuk, hogy Cuper jobb edző, mint Emery, de attól még nem fogtok tudni mondani 3-nál több embert a mostani Valenciából, aki húzóembernek számít és nem csak azért fájó a hiánya, mert a cseréje teljesen kutya

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.01. 17:55:55

@Garcia bőrmester: Lehet igazad, de akkor mondd el ki az a kilenc és fél játékos, aki az első Bl döntős alapcsapatból jobb, mint a mostani.
Aztán összehasonlítjuk a cseréket is;)

A keret ereje mentális és minden szempontból elég korrekt lehetett, ha egy komplett csapatnyi elég jónevű gyereket vettek igazságosan elosztva minden csapatrészbe.

Keelhaul 2010.04.01. 18:04:55

@pancho_sanza: Elég sovány ellenpélda. Az akkor volt. Most 2010 van. Capello azért esett ki a BL-ből mert 3 vkpval állt fel a Bayern ellen és Robi Carlos belehibázott a 0. percben. Akkor ekézték halálba Capellot, holott világos volt a terve. A MU ellen pedig...

Benítez tudja, hogy mit akar, mint ahogy Pellegrini is. Csak van olyan, hogy összejön az embernek, van hogy nem. Erről szólt egy kábé 1000 szavas hszem. Véletlen. Tudod, az eloszlás farka. Pozitív valószínűséggel nyersz lottót. Pókerben lehet jó lapod. Fociban lehet jó napod. Ugyanígy lehet rossz is. Lehet, hogy amit egy héttel korábban belőttél válogatott meccsen, nem lövöd be. Lehet hogy az a kapáslövés, amit eleresztesz, a ficakba zúg be, vagy a kapufára megy. Ettől leszel jobb vagy szarabb? Ugyanmár.

A másik hsz-edre válaszolva: nem, szerintem nem ezt írtam. Sőt nem ezt írtam, csak már nem először szövegértési problémáid vannak/ megint hazudsz. (Ha a csúsztatásokat is hazugságnak számítjuk, akkor szinte mindig hazudsz.) Ramos belsőhátvéd (szélen nem megbízható gyk), Marcelo pedig nem való a védelembe. Casillas pedig emberből van, és kurvára be kell magunkat biztosítani szélről, mert különben esélytelenek vagyunk, ha meccsenként 8-10 beadás jön be, mert abból 4-5öt biztosan az ellenfél szerez meg. Abból pedig 1 vagy 2 gól. A csatárok pedig hibázhatnak. 2002-ben is volt balhé abból, hogy Hierro szerint Casillas szarul jön ki beadásokra, de valahogy csak meglett belőle a BL. A döntőn viszont asszem beadásból kaptunk gólt. Jól emlékszem? Nem Casillas sara volt (bár szerintem kironthatott volna a labdára). Következő évben nem jött össze a BL, de mint tudjuk egy pici tizin múlott.

Tehát, hogy megjegyezd: VÉ-LET-LEN. Van ami nem az, van ami az. Szerintem a Lyon elleni kiesésben volt szerepe. Minden jel erre mutat. Tetszik viszont, hogy próbálod elsunnyogni a többi dolgot, amit írtam, nyugodtan beismerheted, hogy a provokatív kérdéseid mindegyike hamis tényen (hazudtál), csúsztatáson (hazudtál), vagy szimplán félreértésen (nem is mondok semmit) alapul.

Kiderülhet egyébként, hogy igazad van, készséggel el is fogom ismerni. Viszont nehogymár 180 perc árazzon be egy csapatot, meg egy bajnokságot.
www.merriam-webster.com/netdict/knee-jerk
www.affordablehousinginstitute.org/blogs/us/Kneejerk_small.jpg

zsakfos 2010.04.01. 19:03:44

@Csöncsön:
Mondjuk messze a csatársor a leggyengébb sora a szerb válogatottnak Zsigiccsel meg a csocsófigura Panteliccsel ( főleg ha az Ivanovic, Vidic, Lukovic, Kolarov védelemmel összehasonlítjuk).

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.04.01. 23:19:19

Kíváncsi vagyok igaz-e:

"José Mourinho lesz a Real Madrid új edzője! A portugál tréner a goal.com-nak elmondta: "Valóban igazak a hírek, hogy a Real Madridban folytatom. Az ügynököm felhívott, hogy Pellegrinit májusban menesztik, és enyém az állás, ha rábólintok. Az ajánlat visszautasíthatatlan volt, így kimondom: igen, elfogadtam!""

Mondjuk Classico és Inter BL menetelés előtt elég nagy faszság lenne ilyet bejelenteni, de végülis nem lepődnék meg, bár nem vallana Jose-ra. Tudtam, hogy Perez egojának egyszer kelleni fog a Special One, és végülis valahol örülnék is be kell, hogy valljam. Kifele azt játszik Mourinho amit akar, de nagy edző az biztos.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.04.02. 08:37:12

@Keelhaul: Tényleg:))) De hülye vagyok, teljesen elvesztettem a dátumokkal való kapcsolatom az elmúlt napokban...

sundin 2010.04.02. 12:11:01

Végre egy érdekes téma. Ezt át kell futnom, csak legyen rá időm...

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.02. 14:18:55

@Keelhaul: Még egy kicsit emésztgetem, mert én eddig azt hittem, hogy Casillas meg Ramos a csapat évek óta legjobb játékosai. Sőt azt is át kell gondolnom, hogy a spanyol bajnokságban a beadások dominálnának, Aztán ez a kontrajáték, meg a nézői elvárás sem tiszta számomra, amikor Capello csapatát lényegesen jobbra értékték a mostani csapatnál, viszont azt állítod, hogy célfocit nem értékelik.
Emlékszem egy ilyesmi gólra: Roberto Carlos kiollózta saját alapvonalról a labdát Seedorf levette, egyből tette Mjatovicnak, aki benyomta. Akkoriban méregették, hogy hány másodperc alatt ért a labda az alapvonaltól a gólvonalig. Nekem még ennyi idő múltán is rémlik. S bár szép is volt, de elsősorban az jut róla eszembe, hogy tökéletes példa rá, milyen kegyetlenül precízen lejátszott a csapat minden szituációt. Nem szaroztak egy pillanatig sem, hanem tették a dolgukat

Keelhaul 2010.04.02. 15:40:28

@pancho_sanza: Hazudj csak tovább.

2010. Madrid. Labdatartás immár 3 perce. Fütty. Nézzél meccset.

Endoscope 2010.04.02. 20:58:43

A Sport1-en jelen pillanatban ismétlik a tavalyi Liverpool-Real Madrid BL meccset. Több szempontból is érdekes látni, még úgy is, hogy madridi szempontból ez mindenképp az elmúlt évek egyik legrosszabb mérkőzése volt.

Egyrészt össze se lehet hasonlítani a mostani Madrid játékával. Másrészt látni Xabi Alonso (és Casillas) mit is tud valójában. Harmadrészt látni, hogy Pepe mennyire nem hiányzik ebből a jelenlegi Realból (Cannavarot és Heinzét nem is említve). Negyedrészt, hogy Ramost egy jobb képességű és gyors csatár mennyire megeszi reggelire a jobb/bal szélen (itt épp Torres, de említhetném akár Ronaldinhot vagy Messit is). Ötödrészt, hogy Gago a felvillanásai ellenére mennyire el van maradva az európai focitól (fizikumban, sebességben, játékintelligenciában).

Szóval akit érdekel és teheti kacsintson rá a meccsre.

Ui: Meglepő látni, de nekem nem rémlett, hogy a belga spori ennyire rosszul vezette a meccset. 1. gólnál Pepét lökte fenékre Torres, míg a 2. gólnál Heinze vállát érte a labda nem a kezét. Ettől függetlenül megérdemelt zakó volt.

halareaal 2010.04.02. 21:07:18

@Endoscope: "Negyedrészt, hogy Ramost egy jobb képességű és gyors csatár mennyire megeszi reggelire a jobb/bal szélen (itt épp Torres, de említhetném akár Ronaldinhot vagy Messit is)"

szégyen, hogy olyan "jobb képességű csatárok", mint Messi vagy Ronaldinho megverik. normális szélsővédőkkel biztos nem történne ilyen.
Egyébként sztem Ramos a világ top 5 jobbhátvédjeinek egyike (az elmúlt szezonban elég fos volt, ha az nem lenne 3ba is simán betenném), még akkor is, ha lehet, h középen még jobb. arról nem ő tehet, hogy már hosszú ideje gyakorlatilag egyedül kéne bejátszania a jobb oldalt. nyilván így többször ragad fennt, illetve könnyebben el is fárad,arról nem beszélve, hogy sokszor rávezethetik lendületből.
a tavalyi Liverpool elleni meccsen ponthogy Casillas és Lass mellett ő volt az egyetlen, aki fel tudta venni a versenyt az angol játékosokkal sebességben és fizikumban. Lass mellett kb az egyetlen volt, aki nyert párharcokat és nem követett el ordító hibákat.

Keelhaul 2010.04.02. 21:11:16

@halareaal: Ramos egy jó szélsőhátvéd, ergo a BL-ben bármelyik csatár picsánveri meccsenként 3x. Ramos viszont egy egészen szenzációs belsőhátvéd, ott sallangmentesen, fegyelmezetten játszik. Én is nagyon bíztam abban, hogy majd jó lesz szélen, de nem, nem igazán jó ahhoz képest, amit bent tud.

Pepe pedig valóban nem hiányzik.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.04.02. 22:08:54

@Keelhaul: Ramsot nem értem. Szerintem egy pillantaig nem merült fel senkiben, hogy ő lenne a legjobb választás jobbhátvédnek. Ha jól emlékszem, mintha Aragones találta volna neki a posztot, ami aztán rajtamaradt. Látszólag Del Bosque is megvan vele elégedve (több, mint 50-szeres válogatott), meg Schuster és Juande Ramos is benézték, amit Te egyértelműen látsz, hogy ő nem szélsővédő.

Ezt nem értem. A kontrajátékot fütyülik? Mármint azt mondod, hogy most (2010-ben) a szép játékot építgeti "Pelle", tehát akkor a szép játék építgetést fütyülik? Hétvégén volt egy nagyon szép pillanat, ami a kontrajátékra emlékeztetett. 40 méteres indítás (Xabi Alonso), majd némi sprint utáni gyors befejezés (Arbeloa). Kurvára nem fütyült senki.

Emlékszel tavaly a Bl döntőre. Megszámolod hány Barcelona játékos volt a Manchester térfelén a góloknál? Hány másodperc telt el aközött, hogy áthozták a félpályán és gól lett?

Visszatérve az Alonso passzra, pont nemrég mondtam, hogy Alonso ezt lenyomta kétszer Torresnek a válogatott meccsen. Egyszerűen kénytelen vagyok azt gondolni, hogy a hétvégi gólt Beníteznek köszönheti a Real Madrid. Mert ha Pellegrini találta volna ki, akkor ugye nem pusztán Torres és Arbeloa kapná tökéletes ütemben 2010 tavaszán, hanem elvétve azért olyan kitünő adottságokkal rendelkező játékos, mint Ronaldo és Higuaín is.

Keelhaul 2010.04.02. 23:18:07

@pancho_sanza: Caparrós találta ki Ramost jobbhátvédnek, majdnem eltaláltad.

B) Gyors támadás nem egyenlő kontrajáték. Nagyjából a következőt látom.

Capello a 0607-es szezonban egy meglehetősen defenzív és passzív, kontratámadásokra építő csapatot alakított ki, amely 8-10nél többször nem próbálkozott egy meccs alatt. Ha megnézed a BL-t, alapvetően ez a tendencia.

Miért nem alkalmas a jelenlegi Madrid erre a játékra? Többek között nem elég stabil a védelem. Elsősorban szélekről. A csapatnál kell lennie a labdának ahhoz, hogy esély legyen a jóval keményebben focizó ellenfelek ellen Európában. A Barcelona is azért tud sikeres lenni, mert nem mennek bele a picsánrúgom a labdát már a tizenhatosomon fociba, hanem ugyan gyors támadásaik IS vannak, de többnyire lenyelik a labdát. Ha megfigyeled, (egyébként már 32x leírtam), a Madridnak is vannak nem szarozós kontrái (az ominózus Depor elleni kontra pl nem volt több 20 másodpercnél és végig földön volt a labda), de hazai pályán a közönség nem fogadja el sem a tudatos visszahúzódást, sem a labdatartást. A közönségen túl pedig ha a mindenkori madridi edző nem játszat elég látványos focit (ugye a Barcához mérten), akkor szezon végén megy a picsába. Pellegrini gyakorlatilag nem tud olyat csinálni, hogy ne basztassa a komplett sajtó, és emlékezhetsz, Capello sem tudott. Gondolom megvan, amikor bemutatott a közönség egy jeles tagjának, mert basztatták a foci miatt.
(Egyébként az általad mélységesen rühellt Guti az egyetlen aki nem szarozik, de mint azt éles szemmel észrevetted, benne van a játékában a hiba. Nem véletlen viszont, hogy az elmúlt néhány év rangadóinak igen jó hányadán a gólt érő támadások tőle indultak. Madrid-Barca 0607 odavissza, MadridSevilla 0607 otthon, 20072008-ban minden meccs, amin játszott. Idén a Lyon ellen kifejezetten azt lehetett érezni, hogy 45 percig (ennyit bír fizikailag) övé volt a pálya.)

Apropó fizikum. Megnéztem a Madrid játékosok súlyát, alig van valaki 80 kiló fölött. Mi a faszt akarnak? A csapat legtöbb tagja jócskán 180 centi feletti, de átlag 72 kiló. Könyörgöm, ennél Jan Ullrich nehezebb volt, pedig neki két combra, egy tüdőre meg egy szívre volt csak szüksége.

A Xavi-Arbeloa játék nagyon szép volt, gondolom megvan az az összhang közöttük, ami úgy alakulhatott ki, hogy pár éve együtt játszanak. Nem hiszem, hogy Benítez alkoholos filccel azt rajzolgatta volna: figyelj Xabi, ha Arbeloa épp jobbszélső, akkor szorongatott helyzetből fölíveled indulóba keresztbe, Arbeloa leveszi, elfektet mindenkit és bekúrja. Nagyon jó edzőnek tartom Benítezt, de időt is kapott ahhoz, hogy építkezzen.

Visszatérve a Madrid játékára: az a probléma, hogy gyakran ragad be a labda a széleken, kicsit állóháború stílben mozog a csapat, közben pedig annyira feltolódnak a szélsőhátvédek (elsősorban Ramos és Marcelo jeleskedik ebben), hogy egy-egy labdavesztés (amolyan Gutisan, bár Xabinak is összejött már pár ilyen) nagy szart okoz. Azon kellene módosítania Pellének, hogy a támadóvonal ne tolódjon rá ennyire a védősorra, mert ultrakockázatos játékba kényszerítik Xabit (aki egyébként nem szeret kockázatot vállalni, amitől lassul a játék). Gutival azért más a helyzet, mert benne fel sem vetődik, hogy egy 35-ről jobbról balkülsővel átkúrt keresztlabda (ami egyébként megjegyzem a labdarúgástörténeti múzeumokba illő mozdulat) esetleg _némi_ kockázatot rejthet magában. Szokott, ettől borulnak ki aztán néhanapján a drukkerek.

Egyvalami látszik: Kaká nem fogja mozgatni ezt a csapatot, Xabi Alonsonak pedig jobb, ha nem tolul rá ennyire a támadósor a védővonalra. Ezt szerintem nem annyira könnyű beszabályozni, merthogy mint azt már itt elég jól megírták, eléggé esetleges és improvizatív játék a foci, főleg a támadásépítés.

Jelenleg kábé kettő gond van támadásban: amit most leírtam, meg hogy a kurva beadások háromnegyed része szar.

Keelhaul 2010.04.02. 23:24:41

Ki mit tud John Neeskens-ről? Kicsit fura érzéseim vannak. Gondolom már rég Barca utánpótlás lenne, ha annyira jó lenne, viszont mi a francnak igazolna le a Madrid egy (ifjúsági) katalán válogatottat?

Egyáltalán mi a francér ír alá a Madridhoz?

halareaal 2010.04.02. 23:39:56

@Keelhaul: és akkor te kivel helyettesítenéd Ramost jobbhátvéd poszton? hiába magabiztosabb középhátvédnek, azon a poszton pl a (nem csak védőket figyelembe véve) kiemelkedő technikai skilljei kárba vesznek. ráadásul Ramos hajlamos időnként olyan hibákra, amiket egyrészt nem csak a szélen követ el, másrészt középen még nagyobb baj van belőlük. még mindig jobban járunk, hogy ha ő játszik a jobbszélen, ugyanis középhátvéd posztot Albiol és Garay nagyjából megoldják. ráadásul úgy, hogy mindketten fiatal, egyelőre ezen a szinten nem sokat bizonyító védők (bár Albiol egyre inkább kezd világklasszissá válni). a lényeg, hogy könnyebb Ramoshoz hasonló középső védőt találni jelenleg, mint Ramos-szintű jobbhátvédet.
szóval egyáltalán nem igaz, hogy gyenge lenne szélsővédőként, és akkor még finoman fogalmaztam.

Keelhaul 2010.04.02. 23:46:48

@halareaal: Nézzél meccset, nem tudok mást mondani. Nagyon jó technikai skilljei vannak, csak beadni nem tud. Elvileg érik a Maicon-Lass+pénz csere amit én támogatni tudok. Ha egy Pepe-vkp cserét is megejtünk, akkor kiigazoltuk magunkat a nyárra és megúsztuk az egész hajcihőt mondjuk 15 mióból és erősebb lesz a csapat.

Jelenleg Arbeloát jobb szélsőhátvédnek látom, mint Ramost. Nézd tényleg vissza, mit művelt a Lyon ellen, én zokogtam. Nagyon rosszak a zavarórepülései elöl.

Keelhaul 2010.04.02. 23:50:45

@halareaal: Középső hátvédként nem emlékszem tőle komoly hibára. Próbálom visszalapozni a memóriám, nem megy. Volt pár kacska felszabadítása, de az minden belső hátvédnek van. Továbbá amikor center, akkor szögleteknél jelen van, és az a skillje nem fog soha kárbaveszni. Szélső hátvédként voltak egészen penetráns meccsei. Nem Messiék ellen (azokat nem számítom). Továbbá az egészen ostoba sárga lapos félpályás faultok is elmaradnak tőle középen. A csapat sérülékenysége miatt az Albiol-Ramos-Garay trió mindenféleképpen kell középre, Arbeloa jolly joker, mert mindkét oldalon megy neki. Drenthe távozni fog 50 pezetáért, a helyére kell venni egy balbunkót, és Lasért elvileg jön Maicon.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.04.03. 12:06:05

Lass-t szerintem nem szabad eladni. Lehet mostanában nem megy neki annyira, de azért már bizonyított. Nehezen lehetne jobbat találni a piacon.

halareaal 2010.04.03. 20:12:08

@Keelhaul: nézek eleget. sztem komoly különbség van Ramos és Arbeloa között, méghozzá az előbbi javára. Ramos sokkal kevesebb meccset játszott középső védőként, még szép, h nem nagyon voltak sorsdöntő hibái. egyébként nem volt túl hatékony a visszalapozás, nemrég volt ugyanis egy kapitális hibája, amiből Casillas bravúrjának köszönhetően nem lett gól (olyannyira nemrég, h a Gijon v az Atleti ellen, talán inkább az előbbi). mindezt ugye úgy, hogy egyébként finoman szólva nem állították komoly kihívások elé a meccsen.

Lass eladása baromság lenne, az egyik legjobb játékos a keretben. egyébként így könnyű, hogy akkor legyen inkább Maicon a jobbhátvéd Ramos helyett, aki a világ legjobbja ezen a poszton, ettől még Ramos ugyanúgy ott van a legszűkebb elitben. ennyi erővel elhozhatnánk Vidicet meg Terryt is középre, és akkor ugyanúgy erősödik a csapat. persze örülnék Maicon érkezésének, de pont Ramost elővenni sztem tök felesleges, mindent egybevetve egyik legjobb emberünk ebben a szezonban eddig (mint ahogy a tavalyit leszámítva mindig az volt).
a Lyon ellen az első félidőben nem volt baj vele, a második félidő alapján pedig kb bárkire lehet mondani, h nem való arra a posztra, ahol épp játszott, szal ez nem sokat számít.
süti beállítások módosítása