Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #30 "Itt az írás!" - szól az OM

2010.03.29. 11:35 OJ

Boldog, sugárzó arcokkal telnek meg most hét elején a marseille-i melóhelyek, az exceltáblákban minden diagram OM-logós, világoskék szettbe öltözik, a mobilok hátterképén pedig kupákat emelgető, csillogó szemű fiatalemberek jelennek meg. Milliók boldogságára törte darabokra Deschamps  hét tizenhét rettenet hosszú és szűk év átkát, de azt maga sem hitte, hogy ennyire tökéletesen sikerül majd bordósat játszani és saját játékával oktatni a címvédőt. A ligakupa-döntő konfettiesője mögött szinte eltörpülnek a bajnokik, noha szokatlan eseményekre került sor és néhányan fogorvos-üzemmódba - fúrás, tömés, gyökérkezelés - kapcsoltak pár óra erejéig. Nyolc meccs, harminc gól és szigorú szakmaiság zakatol odabenn.

Itt az írás

Hadd idézzem pofátlanul saját bölcsességem a beharangból: "Ramé rekorderré válását egyedül úgy torpedózhatja meg a Marseille, ha játékával ránő az ellenfélre, ami viszont idén csak percekre sikerült a Bordeaux ellenfeleinek, ettől (is) különösen nehéz dió kikezdeni Blanc csapatát." Tény: beszorítani, elvenni vagy kikényszeríteni a labdát a Bordeaux-tól szinte reménytelen, mindössze átmeneti sikerélményt nyújtó vállalkozás volt az évad nagy részében. Ebből következik, hogy a megtörésig senki se jutott még el, ezért (is) gondolják-gondoljuk kiemelkedő csapatnak a Bordeaux-t.

Az, hogy szombaton a lényegében legjobb összetételű (Planus helyén Sané kezdett, a kapunál pedig az őskövület Ramé állt őrt, részint nyilván karrier-elismerő célzattal) csapat kapott egy jóízű hármast a rendkívül motivált Marseille-től, jelzőbója lesz mindazok számára, akiknek még szerencséje lesz Blanc-ékhoz az idén, legyen szó a bajnokságról vagy a BL-ben kígyózó Lyonról. A Marseille győzelme abból a szempontból nem lep meg, hogy játszottak ők már nem egyszer hasonlóan elszántan és tudatosan - a címvédő ellenben még nem szembesült az idén ennyire konkrét intézkedési tervvel. Deschamps tizenhét év kupaiszony végére tett pontot azzal, hogy tökéletesen alkalmazta az ellenfél játékát és saját fegyverével tuszkodta a gyepbe a Girondinst. Ezeket a nagyszerű pillanatokat Robert-Louis Dreyfus már csak egy másik tribünről láthatta, a köszönetnyilvánításról a csapat gondoskodott.

Kár volt számolgatni a többfelé is közzétett kvázikezdő védelmének éves meccsszámát, egy kupadöntő nem oktatólabor, hogy kísérletezzenek benne, azt a Stade de France-ban csak válogatott meccsen szokás. A "riogatásból" csak Ramé része volt igaz, két évtized sikereinek egyik fő pillérétől sem Carrasso, sem Blanc nem tagadhatta meg, hogy aktív részese legyen saját rekordkísérletének. Az első negyedóra felhördülést okozó eseményei nem a helyzetek, hanem a Lucho sérelmére elkövetett belépők voltak - ha nem is nyíltan, de ezeket az eseteket a kulcsember kiiktatására tett kísérleteknek is vehetjük -, villámgyorsan ketten is sárgát kaptak róla, az egyiknél szárba is szökkent némi feszkó, de Lannoy sporttárs lehűtötte a forrosodó fejeket. Hatvan perc kellett, hogy gól miatt törjön meg a görcs: a tavalyi társait keserítő Diawara bombafejesét egy Bordeaux-nevelés, Valbuena bombája követte (utóbbinál illesse enyhe feddés Tremoulinast, mert hagyta, hogy ott cickányodjon vele szemben Ben Arfa, a silajszemű letette, innen meg ismerjük). Végül kupahőssé avanzsált a csereember, Chalmé ugyanis az ő szabadrúgását ügyetlenkedte be, ezzel pedig le is főtt a kávé a sötétkékek számára. Sané remek fejesét csak a teljesség igénye miatt említjük, egy döntőbeli találat jól mutat az idény egyik felfedezettjének neve mellett. 

Amellett, hogy a háromból két gólt pontrúgás után szerzett az OM, mindenképp ki kell emelni a labdaszerzést kísérő erőfeszítéseiket is: volt olyan szakasza a második félidőnek, amikor már-már kínosan nagy mennyiségben szedték föl a lepattanókat, különösen Mbia, Lucho, Kaboré és a szúnyogok - Valbuena és Ben Arfa - jártak élen ebben, labda nélkül meg ugye a varázsló is csak modell, Gouffran meg még az se. A marseille-i srácok letették a mintát az asztalra, mi csak egy "itt az írás, forgassátok" üzenetet tűznénk hozzá az aktához: ha a Lyon képes a mérkőzés zömében rákényszeríteni akaratát a Bordeaux-ra, nem engedi őket labdához és nem ereszt le egy csepp időre se, lehetnek győzelmi - és akár továbbjutási - esélyei is. Kizárólag így fog menni. [OM-Bordeaux 3-1]

Coupe de la Ligue, döntő, Stade de France, v.: Lannoy. G.: Diawara (61.), Valbuena (68.), Chalmé (öngól, 77.) ill. Sané (85.)

OM: Mandanda 6 - Bonnart 6, Diawara 7, Mbia 7, Taiwo 7 - Kaboré 7, E. Cissé 6, Lucho 7 (Abriel, 74.) - Niang 5 (Valbuena 8, 52.), Brandao 5, Ben Arfa 7 (Heinze, 86.).

GB: Ramé 5 - Chalmé 5, Ciani 5, Sané 6, Tremoulinas 4 - Diarra 5, Fernando 5 (Jussié, 67.) - Plasil 5, Gourcuff 4 (Gouffran, 70.), Wendel 5 - Chamakh 4 (Cavenaghi, 71.).

 


Fogászat

Kevéssel hét után aligha akadt boldogabb figura Pablo Correánál: Nancy kedvence jóllakott napközis mosollyal nyugtázta, hogy csapata túllépett a hónapos nyomoron és minden dühét-baját ráborította a lens-i fiúk fejére. Issiar Dia hangulatának különösen jót tett, hogy bizonyos források összeboronálták a PSG-vel: az első gól után szinte "vérszemet kapott", rögtön mellétett még kettőt és még Hadjit is hagyta gólt lőni. Megállítani nem lehetett, az utolsó félórában csak becsületből mentek utána az alkalmi bilikékben piruló sárga-pirosak - a hétközi szépség után kár ezért, a Lens legsúlyosabb idei vereségét szenvedte el. [Nancy-Lens 5-1]

Issiar Dia, a mesterhármast gurító 23 éves szenegáli fiú, a szokásos afrikai erőfoci legtöbb erényével és rendszertelenségével jellemezhető. Noha inkább szélső, mint középcsatár, mindkét szerepkörben ugyanazt nyújtja. Correa még 2006 nyarán csapott le az akkor még amiens-i srácra, azóta az egyik legbiztosabb pont elöl, hiába érkezett a nyakára a tavalyi L2-es gólkirály, nem rengette meg a helyét a változás. Nagy összegben nem érdemes a maradására tenni, ilyen adottságokkal nemcsak a francia topklubokban, bármelyik szívós angol bandában szívesen fogadják. 2008-ban váltott a francia utánpótlásról a szenegáli felnőttválogatottra.

Lendületben, légszomjban bővelkedő találkozóra készülhetett az élbolyban mozgolódó Lille és a Montpellier, de az első negyedórában kiderült, Hazard és Gervinho összhangja túl patent ahhoz, hogy újoncék újabb győzelemmel gyarapítsák a sorozatukat. A belga villám állandóan a sérüléséből visszatérő elefántot kereste és a vendégek tehetetlenül követték, ahogy legtöbbször meg is találta, ebből lettek a gólok is, még az utolsót is ők ketten gubizták össze, csak azt Larsen Touré pakolta Jourdren hálójába. Gólszerzők: Gervinho, Frau, Cabaye és a vége négy - valahonnan ismerős ez a koncepció... [Lille-Montpellier 4-1] Bár a téli hideg elvonult, hidegrázós rosszullét kerülgetne, ha visszhangos stadionban kellene játszanom, mondjuk ebben a PSG-ben még tán az is menne így húsz kiló plusszal (ha meg nem, hát ki látná?). Egy öngól, egy piros, egy tizi és a Boulogne szépen el is barmolta, amit az utóbbi hetekben összeagyalt, ráadásul a meccs kétharmada értékelhetetlen, el is képzelem, ahogy egy-két vendégjátékos állítja, hogy felvillant előtte a tizenhatos, mire az edző: "csak az akusztika miatt". A bazári majom Kezsmannak is csak akkor "megy" - rápasszolták a lábára -, ha üres a stadion és nem szidják a rokonságát. [PSG-Boulogne 3-0] A Lorient-ról úgy hittem, visszatérnek az ideális ívre, Gameiro és társai hálistennek kezeskedtek a jóslat sikeréről. Dubarbier, aki néhány hete terjedelmes bemutatáson esett át minálunk, a Lorient harmadik góljával iratkozott fel először oda, ahol Romániában elég sokszor szerepelt a neve - addigra viszont már eldőlt a meccs, amihez a St-Étienne-nek parányi köze volt csupán. A statisztikák szerint a zöldeknek is akadtak lehetőségei, de csak az első félórában,  utána inkább csak az tűnt fel, hogy a narancssárgák úgy sétálnak a tizenhatosuk felé, mintha strandra mennének. Van, amikor még Riviére se menti meg a zöldek seggét a lila árnyalattól, nem győzzük elégszer mondani, hatalmas malaca van a bandának az ezévi kiesőkkel, mert kényelmesen, a vonalon ücsörögve vekengheti át a tavaszt (is), nem bírják annyiszor elverni, hogy veszélybe kerüljön a következő szezonja. [Lorient-St-Étienne 4-0]

Egyebek

Gignac hosszadalmas sérülése után életjelet adott magáról, nehogy Domenechnél végleg kiessen a pakliból, más kérdés, hogy az Onze magazin által betippelt huszonhármas vébékeretben nincs ott még ott van. Emberelőnyben - a peremember Mansaré hasznos csere volt - kicsit egyszerűbb volt megőrízni Eric Roy eleddig százszázalékos mérlegét, így a Nizza tovább nyomul felfelé, igaz, ez még csak a lentebb lévőktől számított különbségben látszik. [Toulouse-Nice 0-2] A BL-negyeddöntő sokak szerint már a Lyon bajnokiját érintő mizériával megkezdődött, Bastos és Delgado nem izgatta föl magát a hadviselés ezen formáján és keserédessé tette az ifjú vendégportás Maubleu debütálását. [Lyon-Grenoble 2-0] Tisztességesen tartotta magát az egyre biztosabb kieső Le Mans is, de Briand ghánai komája, Gyan távollétében is hengerelt. [Le Mans-Rennes 1-3]

Az első hat közt továbbra is mindössze három pont, az esti Monaco-Auxerre tanulságainak hagyunk egy kis helyet itt, ugyanis a vendégek az élre szökdelhetnek.*

*frissítés: Eseménytelen iksz, amivel az Auxerre is csatlakozott az ötvenhat pontosokhoz, szép ez így tőlük, de a Bordeaux két elmaradt meccse miatt erősen csalóka. [Monaco-Auxerre 0-0].

Tabella

 

9 komment

Címkék: francia videó beszámoló bordeaux összefoglaló szakértelem ligakupa marseille ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr341876237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benke_x · http://benkebusto.blogspot.com/ 2010.03.29. 11:46:37

OJ! írtam egy mailt a ligue.1-es mail címre, légyszives less rá ha időd engedi. köszönöm

Pampito 2010.03.29. 19:29:55

Jó lett a cikk,mint mindig.
Örülök,h az OM végre nyert vmit-
Igazán megérdemelték már.
A St-Étiennek tényleg szerencséje van.
Ilyen múlttal és szurkolókkal,igazán
megérdemelnének 1 jó csapatot.Remélem
,h jövőre nagy bevásárlás lesz.
Nem úgy,mint idén.Hova tünt a Gomisért
kapott pénz?!

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.03.29. 22:43:26

@Great Cornholio: Majd visszatér, ha az aktuális kérdésekre elküldött válaszok száma meghaladja az egyet.

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.03.29. 22:46:15

mocskos PSG, pfejj, ennyit mondhatok :)

Ilyenkor nyugtat, hogy a Juve és a Vidi is szétalázta őket otthon, nem sikerülhet minden csapatommal.

drani 2010.03.30. 13:18:11

na most mi van, se összefoglaló se bl?

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.03.30. 13:46:17

remélem, az OM-ből is elhozunk vkit a nyáron .)

drani 2010.03.30. 13:57:31

@OJ: értettem. ez is valami :)
süti beállítások módosítása