Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A Nosztalgia-derbi és a New Firm

2010.03.14. 08:00 Ryan O'Brien

Biztosan sokaknak feltűnt, hogy alakul, formálódik, és reméljük, elindul arra az NST, amerre tartania kell. A szent cél érdekében visszacsábítottuk magunk közé a Gurut, aki állandó rovattal jelentkezik mostantól, minden továbbit akkor tőle: A derbit az különbözteti meg a rangadótól, hogy az előbbiben a pillanatnyi helyezéstől, formától függetlenül, két óriási hagyományokkal rendelkező csapat csap össze. Egy korábbi írásomat kezdtem ezzel a mondattal és a rovat indulásához is ezt a gondolatot választom mottónak. Vasárnap négy városban nyolc szurkolótábor készül az év legfontosabb meccsére.

Zöld a lila ellen Bécsben is

A 292. Vienna Derbyt várja Bécs zöld-fehér és lila-fehér érzelmű szurkolótábora. Bár csak az 50-es évektől használják ezt az elnevezést, 1911. szeptember 8-án játszották az első Rapid Wien-Austria Wien meccset, amelyet a Rapid nyert meg 4-1-re az akkor Bécsi Ligának hívott formációban. Ahogy sok más helyen, így Bécsben is a társadalmi és a gazdasági különbségek hatása formálta a két csapat táborát. Míg az 1898-ban alapított Rapid szimpatizánsai főleg a munkásosztály tagjai közül kerültek ki (nem véletlen az sem, hogy a klub 1899. január 8-án a First Workers’ Football Club of Vienna néven kezdett el történelmet írni), addig az Austria támogatói Bécs tehetősebb polgárai voltak. Mindemellett azt is fontos megjegyezni, hogy mindkét klubnak kezdetben a város Hietzing kerülete adott otthont.

1916-ban a Rapid 9-0-ra is verte vetélytársát és 1917-ig kellett várni az első Austria győzelemre. A két csapat 12. egymás elleni meccsén, ugyancsak a Wiener Ligában 1-0-ra nyertek a lilák. Nem ez volt a leghosszabb Rapid sorozat, ugyanis 1996. május 25-e és 2000. május 9-e között 17 meccsen maradt veretlen a zöld-fehér csapat. Hasonlót produkált az Austria is 2001. és 2005. augusztusa között.

A már említett 9-0 után az Austria 1929-ben aratta eddigi legnagyobb sikerét, amikor 8-4-re nyert. Két számjegyű gólt a Rapid lőtt először riválisának, 1942-ben 10-1-re nyert, míg 1950-ben született a legtöbb gól egy meccsen, akkor is Rapid nyert, 7-5-re. Az 1968/69-es szezonban jött a két együttes 150. egymás elleni meccse. Az eddigi, közel háromszázon 119 Rapid-siker mellett az Austria 105-ször nyert.

A bajnoki győzelmek tekintetében a Rapid a jobb, itt 32-23 a javára, sőt a zöld-fehérek egyetlen, most már nem Németországhoz tartozó város csapataként, nyert német bajnokságot a II. világháború idején, 1941-ben. Az Austria viszont sokkal több kupagyőzelemre lehet büszke, 27-szer nyert, szemben a Rapid 14 sikerével. Mindkét csapat eljutott a már megszűnt KEK-döntőbe, a Rapid kétszer is (1985, 1996), míg az Austria 1978-ban, nyerni azonban egyiknek sem sikerült.

Ha a két csapat elmúlt években mutatott teljesítményét nézzük, 15 meccs óta nem nyerte vendégcsapat a rangadót, legutóbb az éppen most idegenbe látogató Austriának sikerült 2006. március 5-én. Az utolsó 10 meccsből 4-et nyert a Rapid, csak egyet az Austria. Az idei szezonban sincs nagy különbség a két gárda között, a Rapid a második, az Austria a 3., mindkettőjüknek 43 pontja van. Ebben a szezonban már kétszer találkoztak. Tavaly augusztusban az Austria otthonában, a Franz Horr Stadionban 1-1 lett, míg a Gerhard Hanappiban 4-1-re nyert novemberben a Rapid.

Olyan nem lesz mint Pelével és Altafinivel

Brazília az egyetlen, komoly futballkultúrával rendelkező ország, ahol sokkal nagyobb rangja és tétje van egy területi bajnokságnak, mint az országosnak. Míg az összes brazil csapatnak kiírt sorozat csak 1973-ban indult, addig a Campeonato Paulistában már 1902 óta avatnak bajnokot. E sorozat egyik jeles párharca két Sao Paulo-i sztárcsapat, a Santos és a Palmeiras rivalizálása, az úgynevezett Nosztalgia Derbi (Clássico da Saudade). A történet itt is majd százéves és közel háromszáz meccses múltra tekint vissza.

Az első összecsapást 1915. augusztus 3-án rendezték és a Santos 7-0-ra verte az akkor még Palestra Itália névre keresztelt zöld-fehéreket. Azóta 290-szer találkoztak, a Palmeiras áll jobban, 122-szer nyert, míg a Santos 91-szer.

Az 1912. április 14-én alapított Santosról szinte mindenkinek Pelé jut az eszébe. Nem is érdemtelenül, hiszen az 1999-ben az Évszázad Sportolójának választott futballistának elvitathatatlan szerepe van abban, hogy fekete-fehér klub lett a futballtörténelem első alakulata, amely története során 1998. január 20-án elérte a 10 000 gólt, sőt már a 11 ezren is túl van, ezt Geílson lőtte 2005. október 26-án a Vasco da Gamának. A Halak (ahogy becézik, utalva ezzel, hogy Santos Sao Paulo kikötőnegyede) 1935-ben nyertek először Paulista bajnokságot, most 21 sikérnél tartanak. Kétszer nyert (2002, 2004) brazil bajnokságot, kétszer Libertadores-kupát (1962, 1963)

Két évvel később, 1914. augusztus 26-án Sao Paulo olasz kolóniájának négy tagja hozta létre a Palestra Italiát, amely 1942. szeptember 14-éig viselte ez a nevet. A 17 millió rajongójával Brazília legnépszerűbb klubjának számon tartott Palmeiras nem csak ebben csúcstartó. Története során 67 bajnoki és kupagyőzelemmel a legsikeresebb hazájában, négyszer (1972, 1973, 1993, 1994) nyerte hazája bajnokságát, 22-szer a Campeonato Paulistát, 1999-ben a Libertadores, egy évvel korábban a Mercosur serleget vitte haza.

Számos nagy csatát vívott egymással a két klub, a legnagyobb mégis a Rio-Sao Paulo-i bajnokság 1958-as szezonjában lejátszott meccs volt, amit másnap Csoda Pacaembúban címmel írtak meg a helyi lapok. Az egyik oldalon Pelé, a másikon a később a Serie A-ban minden idők harmadik leggólerősebb játékosává lett Altafini szerepelt. A 46. percben 5-2-re vezetett a Santos, de 11 perccel a vége előtt 6-5-re fordított a Palmeiras. Ezzel korántsem volt vége, Pepe a 83. és a 86. percben vágott kettőt és 7-6-ra nyert a Santos. Ez volt minden idők legtöbb gólt hozó Clássico da Saudade-ja.

Az utóbbi években a Palmeirasnak ment jobban, hiszen az utóbbi 10 meccsből négyet nyert, négy döntetlen és két Santos-siker mellett. Az idei Campeonato Paulistában viszont a Santos két pont előnnyel vezet, a Palmeiras csak a 8. helyen áll. Igyekezni kell a zöld-fehéreknek, hiszen a bajnoki kiírás értelmében az első négy játszhat majd a 2010-es bajnoki címért.

Nem csak Old Firm, New Firm is létezik

Sem a Bröndby IF, sem pedig az FC Köbehavn nem büszkélkedhet ilyen dicsőséges múlttal, mint a fenti négy csapat. Ennek ellenére egészen biztosan megtelik vasárnap este a koppenhágai Parken, hiszen a két csapat a 75. tétmeccse a dán bajnokság mindig legizgalmasabb összecsapása. A dánok nagyon ötletesen az Old Firm után szabadon a New Firm-ra keresztelték a két csapat rivalizálását. Nem véletlenül, hiszen két, viszonylag fiatal sportegyesületről van szó.

A Bröndby IF 1964-ben alakult, két helyi klub összevonásával. Bár nem egyértelműen koppenhágai csapat, de Bröndby a fővároshoz agglomerációjához tartozó település 21 négyzetkilométeren, Sjaelland sziget keleti részén, 33 ezer lakossal. Az FCK még ennél is fiatalabb. 1992-ben a Kjöbenhavns Boldklub és a Boldklubben 1903 összevonásával jött létre. Az FCK 7, a Bröndby 10 bajnoki címet nyert eddig, az elmúlt 15 évben csak háromszor fordult elő, hogy ne ez a két csapat legyen az első.

A közös történelmük egy 1-1-es döntetlennel kezdődött 1992. szeptember 9-én, azóta 33 FCK és 27 Bröndby-győzelem született.A 2009/2010-es szezonban, még tavaly augusztusban 1-1-es döntetlent játszottak. Az utolsó 10 meccsből ötször nyert az FCK, háromszor a Bröndby. Most az előbinek megy jobban, 40 ponttal, de csak jobb gólkülönbségével, vezeti a bajnokságot az OB Odense előtt, a Bröndbynek 12 pontos hátránya van, csak a 6. helyen áll.

Az egykori Dinamo-játékos Lenin merénylője volt

Moszkvai derbivel kezdődik az orosz bajnokság 2010-es kiírása. Bár az orosz fővárosban a CSZKA és a Szpartak rivalizálása a legizgalmasabb, de a Szpartak-Dinamo összecsapás is érdekes lesz. Már csak azért is, mert még a szovjet időkben ez volt a két legnépszerűbb csapat. Elég hozzá, hogy az első hét bajnokságból négyet a Dinamo, hármat a Szpartak nyert. Sőt a végelszámolásnál csak az ukrán Dinamo Kijev múlta őket felül. A Szpartak 12, a Dinamo 11 elsőségig jutott, de az összesen 54 szezonból a Szpartak 34-szer, a Dinamo 27-szer jutott el a dobogóra.

Sok érdekesség olvasható a két klub történetéről. Talán kevesen tudják, hogy a Sir Robert Bruce Lockhart Hamilton, aki a Dinamo 1912-es bajnokságban szereplő csapatának tagja volt, állítólag részt vett Lenin ellen 1918-ben elkövetett gyilkossági kísérletben. Halálra ítélték, a végén egy orosz kémért kicserélték. Itt védett korábban Lev Jasin is, aki 1963-ban Európa legjobb futballistájának szavaztak és a klub tiszteletbeli játékosa az egykori teniszcsillag, Jevgenyij Kafelnyikov is. Danny Alves 2008-ban a Dinamotól igazolt a Zenitben 30 millió euróért. Ez volt mindenidők legdrágább orosz transzfere.

Nemcsak sikerei és népszerűsége miatt nevezik a moszkvai Fradinak a Szpartakot. Mivel Szovjetunióban – a kommunista hagyományok szerint – a hadseregnek, a rendőrségnek, a vasutasoknak is volt már csapatuk, így az 1922. április 18-án alapított klubot az élelmiszeripari dolgozók patronálták. A klub alapítója ráadásul egy korábbi jégkorong játékos, Nyikolaj Sztarosztyin volt, aki a római gladiátor, Spartacus nevét választotta.

1992-ben indult a független Oroszország futballbajnoksága és 2001-ig egyetlen megszakítással csak a Szpartak nyert, igaz azóta egyszer sem, de 2005 óta négyszer is második lett. A Dinamo már nem volt ennyire sikeres. Az első hat évben még dobogó közelben volt (3 második hely és egy második), de volt olyan szezon, amikor a kiesés elkerüléséért kellett küzdenie. 2008-ban még harmadik lett, tavaly viszont csak a nyolcadik. Ezért is érdekes az, hogy a Szpartak 2007 november 11-e óta nem tudta legyőzni vetélytársát. Azóta két döntetlen mellett, kétszer nyert a Dinamo.

19 komment

Címkék: derbi derby rangadók

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr331837693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsakfos 2010.03.14. 11:48:10

Hú ez jó volt:)
De hol é van az NHL poszt?:)

Harald hardrode 2010.03.14. 12:54:30

Voltam a parkenben, eszméletlen jó hangulata van. Amúgy azért dán válogatott meccsen nem igen látok ilyen szurkolást.

nagyon halott 2010.03.14. 13:10:35

és lesz ma még egy thessaloniki rangadó is: aris-paok, ráadásul nem csak derbi, az 5. fogadja a 2-at. bővebben itt: en.wikipedia.org/wiki/Aris_and_PAOK_rivalry

AIR 2010.03.14. 14:00:55

lehet, hogy megköveztek, de miért jó ezekről olvasni? ezt kb. egy wikipédiás szócikkből és a táblázatból megállapítja bárki. ez a statisztika nem fehér embernek való, már bocs a fikázásért.

Harald hardrode 2010.03.14. 14:19:31

@AIR: mert 4 lap helyett egyen ott van? :-D Meg talán magadtól nem jutna eszedbe, hogy ma lesz mind a négy?

váév építők (törölt) 2010.03.14. 14:53:18

nem rossz dolog ilyenekről olvasgatni, de konkrétan ezeket a meccseket leszarom, inkább nézek spelling bee-t.

spangol 2010.03.14. 15:02:07

@AIR: ostoba vagy, azért.

Mert szerinted mindenki tud angolul? Meccset se nézzél legközelebb, elég az eredményt tudnod.

---

stat mondjuk tényleg kicsit több van benne a feldolgozhatónál, de azért jók ezek.

AIR 2010.03.14. 15:09:51

@Harald hardrode: a hangsúly nem azon volt hogy ezekről, hanem arra reagáltam, amit egy korábbi hsz-ben írtak, hogy miért _jó_ egy halom statisztikát végignyálazni a kedves olvasó számára?

@spangol: a stílusodból ítélve nem feltételezem rólad, hogy minimális rálátásod lenne szociológiai tényezőkre, mindenesetre érdekelne, hogy szerinted mekkora a keresztmetszete az internettel rendelkező magyar futballrajongóknak, az angolul minimális (futball-statisztikai) szinten sem tudóknak, valamint azoknak, akik érdeklődnek a fenti 4 találkozó bármelyike irányában.

spangol 2010.03.14. 15:38:59

@AIR: azt feltételezel,amit akarsz. Ha nem tetszik a poszt, ellapozod, ezek szerint nem neked készült, end of story.

A te logikádat követve felesleges BÁRMIRŐL posztot írni, hiszen MINDEN ott van a neten.

Strigo 2010.03.15. 17:04:13

A Santos-Palmeiras egyébként parádésra sikeredett. 7 gól, 7 sárga, 2 piros, mesterhármas, minden ami egy jó meccshez kell.

horas 2010.03.15. 17:34:07

@Strigo a divatdrukker: Jaja,de amúgy a brazil és az argentín bajnokság megáll a portugál első és a spnyol másodosztály szintjén...

Strigo 2010.03.15. 18:27:14

@horas: Bevallom, soha nem láttam még spanyol másodosztályú meccset, de nem hinném, hogy egyáltalán megközelítené a top dél-amerikai bajnokságok színvonalát. A Santos-Palmeiras-Corinthians hármas viszont simán megélne a spanyol ligában.

horas 2010.03.15. 18:31:02

@Strigo a divatdrukker: NEmtudom itt vitában leszünk,én szoktam nézni argentín meg barzil bajnokikat...arról nem beszélve,hogy mindig más az első 4-5 csapat mind a bundesligában...szerintem az aktuális bajnok a Flamengo meg a Banfield Deportivo La Coruna és mondjuk a Sporting vagy a jelenlegi Prto szintjén lehetnek de még talán ot se...és ezt most komolyan mondom...

horas 2010.03.15. 18:32:58

@horas: Szóval egy részeges tróger Adriano a liga kiugró játékosa...és így tovább és olyan emberek vezetik a góllövőlistákat akik a Cottbus-ból mennek haza meg ilyenek meg az araboktól...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.15. 18:43:45

Ez egy érdekes kérdés. Mármint hogy (európai viszonylatban) milyen szinten van a brazil és argentin bajnokság. Szerintem kb. a portugál és a francia között lehetnek félúton. (Értsd: a portugálnál valamivel jobb, a franciánál valamivel gyengébb.) Kb. a 6-7. lenne Európában. Ezt persze csak annak alapján mondom, hogy elcsípek néha egy-egy összefoglalót, meg hát a Klubvébé alapján lehet következtetni.

Strigo 2010.03.15. 18:57:06

@horas: Nézd meg az általad említett 3 csapat (Depor, Sporting, Porto) keretét, a kulcsjátékosaikat évek óta Dél-Amerikából vásárolják.
Összehasonlításnak nincs értelme, ez kb. olyan, mintha a gulyás és a makaróni közül akarnád eldönteni, melyik a jobb. Nézőszámban, szponzori pénzekben, játék színvonalában el lehetne persze helyezni valahol a Csöncsön által említett 6-7. helyen, mert a KlubVB az minden, csak nem komoly torna.
A spanyol másodosztályban néhány éve még a tartalékcsapatok is nyomták, ez nem tudom, változott-e.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.03.15. 19:04:53

@Strigo a divatdrukker:

Szerintem a Klubvébé a dél-amerikaiaknak komoly torna, presztízskérdést csinálnak belőle. Az Estudiantes a lelkét is kihajtotta a Barca ellen.

Közben megnéztem, mit ír a transfermarkt. Náluk érték alapján 11-12. lenne Európában a brazil és argentin liga (és a mexikói is hasonló), vagyis görög, belga, ukrán szint. Végülis kb. reális lehet. (Most már a spanyl Segundát is megnézem...)
süti beállítások módosítása