Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Pazarlás, ha padozik

2010.03.03. 07:00 OJ

Nincs olyan hét, hogy ne akadnánk sokatmondó hírekbe új Messikről, Zizoukról és Maradonákról, 12-14 éves igazgyöngyökről, scoutokkal egyezkedő szülőkről és az élklubok legszűkebb elitjének versenyfutásáról. A különleges tehetségek előtt - ha akarják, ha nem - nagyon korán megnyílik az út, onnantól pedig már nemcsak saját képességeikre vannak bízva, a körülmények sokszor hamarabb döntenek arról, kiben reked benn a zseni és kitől zuhan majd szét a fél világ. Most épp egy belga óriás tartja sakkban Európát.

Romelu Lukaku, az Anderlecht ügyeletes bombázója ijesztően fiatal - májusban tölti a tizenhetet. Mostanában, amikor egyre gyakran kérdőjeleződik meg egy-egy tehetség kora, tán nem bűn kételkedni abban, hogy étrendkiegészítők és elnagyolt dokumentumok állnak a háttérben, de most persze csak hangosan gondolkodtunk. Tény: ránézésre nem létezik, hogy ennyire fiatal legyen. Lukaku 1993-ban született, tehát kora alapján nyilván a tavalyi U17-es vébé korosztályával mérhető össze leginkább, habár eddigi karrierje során rendszeresen a két-három évfolyammal idősebbekkel szerepelt együtt. A FIFA nemrég közzétett tehetséglistáján 38 név szerepel (többek között Balotelli, Pjanic, Hazard, vagy a manchesteri ikrek), akiknek valóban remek pályát remélnek. A listán messze Lukaku a legfiatalabb - a másik '93-as Yaya Sanogo januárban játszotta első felnőtt meccsét az Auxerre-ben - , de biztos sokan várnak nagy dolgokat a kevéssel korosabb Muniaintól, nála még nem viselték fiatalabban a Bilbao mezét, hacsak a lelátón évődő gyerekeket nem számoljuk.

Fiatal, de kinek és hol? Németalföldön, ahol az utánpótlásban dolgozók halálpontosan és következetesen nevelik a profi futballra gyakorlatilag majdnem teljesen kész delikvensbe, hogyan illeszkedjen észrevétlenül az előre meghatározott játékrendszer(ek)be, vagy itthon, ahol az edzőkoponyák előszeretettel tehetségeznek le mindenkit 25 alatt? Csak néhány példa, akiket Lukaku már "megelőzött": Casillas 18 éves korában a kapu elé betonozta magát a Realban, de Raúl se volt sokkal több, mint 17, amikor beépült a felnőttek közé. és Messi szintén a 18. születésnapja előtt szerezte első élvonalbeli gólját, Torres kevéssel a 17. után nyomta be az elsőt a felnőttek közt, Rooney meg már a 17.-et is azzal a tudattal ünnepelhette, hogy mocsok nagy gólt akasztott az Arsenalnak. Owen és Fabregas szintén a rekordokat borogatták alig több mint 16 évesen. Seedorf pedig 16 és fél évesen debütált abban az Ajaxban, amivel nem sokkal később először BL-t nyert. A Freddy Adu-kisregény pedig talán mindenki előtt ismert, bár ő legalább annyira ideillő, mint ellenpélda.

Ők és edzőik döntése beigazolódott, de az érettség fizikai és szellemi értelemben egyaránt egyén- és nem korfüggő. Korántsem biztos, hogy egészséges dolog várat építeni egy kamaszra, akinek - kis túlzással - a faterja is simán aktív játékos lehetne, de Lukaku adottságait látva tényleg pazarlás minden perc, amikor nem játszik. Ha valakinek van profifutballban érintett ismerőse, kérdezze már meg, látott-e már a középcsatárság kritériumainak ilyen fiatalon ennyire tökéletesen megfelelő játékost, és nyugodtan tegye közzé az eredményt. Előre megmondom, Drogba jön majd ki a listán elsőként, mert tényleg, nála aligha létezik eklatánsabb példa arra a futballista-archetípusra, akinek karakterében egyszerre jelenik meg a felvonó, a tank és a rakéta. Lukaku 190 centivel, 90 kilóval a gyep fölé magasodva is gyorsabb a hasonló felépítésű játékosoknál, fejjel és mindkét lábával ugyanolyan pontosan céloz és ahogy az az alábbi összeállításból világosan kitűnik, a kapunak háttal indított, lefordulós, esetleg ollózós manővereket is szőröstökű kosarasok módjára oldja meg. Persze, nemcsak a pályán összeszedett: meghökkentő érettséggel, intelligensen nyilatkozik és példás alázattal bírja az egyre komolyabb érdeklődést. Szerződése 2012-ig szól - ezt kitölteni aligha fogja, bár már javában röpködnek körülötte a milliók, igaz, csak a feltételezett vételár szintjén -, de édesapja szeretné, ha az iskolát Belgiumban fejezné be.

Miután először a mélyvízbe dobták  a tavalyi bajnoki playoffon (na ez is milyen, mikor máskor debütáljon?), a futó bajnokságot már a kerettel kezdte, csakhogy csereként szinte minden sansszal tudott élni, így ahogy pörgött előre az ősz, inkább a másik támadó helye vált kérdésessé. Azóta eltelt egy félév és már minden évére jut egy gól, továbbá öt gólpassz, meg egy majdnem-rekord: csak ketten voltak nála zsengébb korban eredményesek európai kupasorozatban. Lukaku már most hatalmas egyénisége az Anderlechtnek, de azt se feledjük, hogy a liláknál szinte sportot csinálnak abból, hogy az ifjúságot szürreálisan korán pályára állítják. A ghánai Nii Lamptey szintén 16 évesen robbant a köztudatba, a varázslatosan induló karrier aztán drámai ívre váltott. Celestine Babayaro 1994 novembere óta tartja a legfiatalabb BL-szereplő rekordját (16 éves és 87 napos volt a Steaua ellen), Lukaku csak pár nappal marad el ettől - elképesztő, de idén is csak 32 lesz a babaképű balbekk. Anthony vanden Borre 2004 áprilisában 16 és fél évesen játszott először a nemzeti mezben, két hónappal előtte hasonló korú csapattársa, Vincent Kompany is debütált. Mindketten kongói származásúak, akárcsak Lukaku, aki első A-válogatott meccsére készül a héten. Lehet valami a vérben.

Már említettük Owent, a szöszi első gólkirálysága idején 18 és fél volt. Az újabban a visszavonulás gondolatával kacérkodó Ronaldót első eindhoveni évében, 19 évesen a holland liga legjobb gólszerzőjeként ünnepelték. Lukaku pillanatnyilag vezeti a góllövőlistát az exlokisták (Kouemaha- Sidibe) előtt, így 17 évesen a csúcsra érhet. Tegyük fel, hogy összejön: bár az ajaxos csodagyerekként megismert örmény Edgar Manucsarjan már hazájában elérte ezt a bravúrt, de hogy jegyzett bajnokságban - és itt a történelem belátható részén van a fókusz, nem a századelőn - találunk-e még egy ennyire fiatal gólkirályt, nem valószínű.

ROMELU LUKAKU

Született: 1993. május 13., Antwerpen

Korábbi klubok: Rupel Boom, Wintam, Lierse (1999-2005), FC Brussels (2005-06), Anderlecht (2006-)

Mezszám: 36

Mérleg: 23/13 (bajnokság), 8/3 (Európa-liga)


58 komment

Címkék: videó belga lukaku

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr971796895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2010.03.03. 07:27:59

és hány kiló lesz 22-24 évesen? olyan lesz kb, mint Heskey. vagyis irány a rögbi. de addig biztos lesz pár jó éve a fociban is. magyarán, nem vagyok elragadtatva tőle :). (ami persze semmit se jelent).

Mourinho már nem a király 2010.03.03. 07:36:07

Na jó, de ilyen csapattársakkal könnyű: 5.35-nél megvan mindenkinek Van Damme? :D

rizla 2010.03.03. 07:59:59

mondjuk a raúl, messi, rooney, owen, torres, stb kompániát azért felesleges ehhez a sráchoz hasonlítani, mert ők kamaszként rögtön a legmagasabb szinten állták meg a helyüket, sőt, emelkedtek ki (raúl már a BL-ben büntetett, messi 18-19 évesen már a vállán tudta cipelni a barcelonát, rooney tényleg pofátlanul fiatalon egy EB-n lehetett volna gólkirály, és beszélt róla a fél ország, stb), míg lukaku csak a belga bajnokságban királykodik. ettől még nyilvánvalóan óriási tehetség, és potenciális világklasszis, vagy aranylabdás lehet, csak vegyük figyelembe a körülményeket is.

court 2010.03.03. 08:19:54

@rizla: 18-19 évesen lehet, hogy éppen az említett sztárok egyikével játszik majd egy csapatban. Egyelőre 16, és fél Európa figyeli árgus szemekkel.

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2010.03.03. 09:02:02

Drogba a kedvenc játékosa, példaképe. --> Remélem a Chelseabe jön tanulni. :D

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2010.03.03. 09:22:11

most már meg is néztem, kit is szidok... hát, nem tűnik túl fürgének. jó nagydarab, és egyedül kószál a 16-oson belül, talán nem veszik észre? szvsz a belga bajnokság sztárjainak értékesítéséből nem csak az adott csapat, hanem a bajnokság is részesedik. de még nézek pár jelenetet. hátha csak vak vagyok. :)

marvin__42 2010.03.03. 09:22:41

@imici77: Csak idő kérdése, de télleg érdekes, Wenger miért nem csapott le rá januárban, amikor úgyis csatárra lett volna szüksége :-)

avenger13 2010.03.03. 09:28:56

szerintem szép arsenalos karrier áll előtte. 17 évesen majd viszi wenger. tehetséges az biztos, bár a linkelt videón elképesztő sok helyet és időt adnak neki az ellenfél védői, és ez az angol bajnokságban nem egészen így lesz. jó kérdés, hogy ott meg tudja-e állni a helyét.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.03.03. 09:35:56

@avenger13:
Neked ad igazat az a tény, hogy a belga bajnokságból csak nagyon kevés gólkirály állta meg a helyét komolyabb helyeken is.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.03.03. 09:39:05

@rizla:
Annyiban érzek különbséget a két csoport között, hogy a fenti klasszisok "jövetelét" szinte kivétel nélkül érezni lehetett, beszéltek róluk, volt előzmény (korosztályos tornák főleg), Lukakut meg jó féléve ha ismerjük.

sundin 2010.03.03. 09:47:24

Ha Antwerpenben született, akkor talán a születési idejében nem lehet kételkedni, mint Martinséban és még sokakéban.
Nekem a gnóm szó jut róla eszembe.

mocsing · http://nst.blog.hu 2010.03.03. 09:51:58

@OJ: éééééééémile mpenza

Dean 2010.03.03. 09:58:04

Ha ez 17 éves akkor én is.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.03.03. 10:06:40

nekem most esik csak le, h az első képen is ő van, és nem drogba :)

Hispan07 2010.03.03. 10:15:17

16 éves profi sportoló... Szerintem nem egészséges az ilyen.

rizla 2010.03.03. 10:20:43

@court: jó, csak mondom, hogy a fent említett urak mindegyike ugyanúgy szétalázta volna a mezőnyt tinédzserként a belgáknál, mint ez a srác, csak őket még ennél is előbb megszerezték a nagy klubok.

@OJ: lukaku melyik nemzet színeiben játszik? mert mondjuk ez is lehet magyarázat. hogy valamelyik nagy klub ifjúsági rendszere nem csapott le rá 12 évesen, az meg lehet szimpla véletlen is (bár a mai világban nehéz elképzelni), vagy tényleg megint machinálnak az életkort igazoló okmányokkal, lol.

rizla 2010.03.03. 10:25:04

ja, szóval belga válogatott, hülye kérdés volt. lehet, hogy tényleg valami afrikai országból importálták, és honosították kamu adatokkal.

realmadrid200708.files.wordpress.com/2009/12/romelu-lukaku-1.jpg

ismertem korán érő típusokat, de ez azért kicsit kemény 16nak.

giacinto 2010.03.03. 10:39:03

valahogy nem tudom elhinni hogy 16 éves. bocs, ha gyanakvó vagyok.

tb 2010.03.03. 10:40:40

@OJ: például Torma Gábor, ő pl a belgánál komolyabb (magyar) bajnokságban nem tudott kiemelkedni

giacinto 2010.03.03. 10:41:50

egyébként jó ez a FIFA-lista: Balotelli, Santon, Krhin, Coutinho :) FORZA INTER!

2010.03.03. 10:54:39

Amcsiknál rengeteg ilyen túlérett fiatal van aki tiniként, akár 10-15évvel is többnek néz ki.

mickeyknox 2010.03.03. 11:10:41

biztos az összes kis pattanásos gyerek uzsiját meg a zsebpénzét elveszi a suliban :)

court 2010.03.03. 11:13:38

@giacinto: Balotelli a válogatottról, a rasszizmusról és Mourinhoról. www.fourfourtwo.hu/liga-hirek/3060

Walmer 2010.03.03. 11:14:17

Azárt láttunk már olyat, hogy valaki jó volt Hollandiában/belgiumban, aztán egy erősebb bajnokságban a futottak még kategóriába sem fért bele (az utóbbi 10 évről beszélek, nem PSV/Ajax Bek/BL győzelmek éveiről).
Sőt, gyakorlatilag csak ilyet láttunk.
Ami megy a Willem II vagy a Mechelen ellen, az nem biztos hogy menni fog a Portsmouth, vagy a Livorno ellen. És ugye ez csak a legalja.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.03.03. 11:36:24

@rizla: Az is ott van, hogy kongói származású, mondjuk ez egy belgánál nem meglepő.
@tb: Ő például remek példa. :)
@giacinto: Nehéz elhinni, az biztos.

kevert 2010.03.03. 12:06:24

@imici77: afro-flamandként utálja a franciáket :P

nils_h 2010.03.03. 12:14:40

@pote: tényleg azt mutatja a képen, hogy szereti a pinát?

KeRTi · http://blog.gardenee.net 2010.03.03. 12:14:42

OFF: az miért van hogy a komplett magyar sajtó hallgat a ma délutáni Olasz-Magyar U21ről? mlsz.hu is tele van oroszokkal - mondhatni már a spájzban vannak - de az olaszokról nem tudni semmit, pedig az tétmeccs.

Walmer 2010.03.03. 12:17:50

@pote: Ja tényleg.
Meg Gomes a nagy lepkevadász. Őket tényleg vétek lett volna a BENELUX-ban porosodni hagyni.

mickeyknox 2010.03.03. 12:20:00

@KeRTi: az nso-n van valami, de nehezen nevezhető informatívnak

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.03.03. 12:21:50

@nils_h:
nemnem, ez nem rorschach teszt!

meg kben is, az a malouda :)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.03.03. 12:27:31

@nils_h: tegnap óta Tőled nem számítunk ilyen kérdésre:) mit érdekel ez Téged? :) jah, hogy a focista... :)

wan2bee 2010.03.03. 12:32:23

Ha valoban akkora tehetseg lenne es nem csak egy fekete Huntelaar, akkor mar az Arsenalban/Chelseaben/Barcelonaban rugna a bort..! effelol nincs ketsegem

balu11 2010.03.03. 12:41:27

(@KeRTi: ennél már csak az a szebb, hogy semmi nem adja. Végül is csak a következő U21es EB, valamint a londoni olimpiai részvételünk szempontjából kulcsfontosságú - akár döntő - mérkőzés...)

KeRTi · http://blog.gardenee.net 2010.03.03. 13:12:47

@mickeyknox: a semminél ez is több
@balu11: csak online találtam én is néhány adót ami közvetít, nomeg nso szövegel majd live.
@imici77: no comment :D

drani 2010.03.03. 14:18:58

csináltam egy hevenyészett összevetést néhány - csatár gólátlagáról a hollandiai és az azutáni gólátlagáról:
RvN: 0,92 --> 0,64
Ronaldo: 0,91 --> 0,72
Romario: 0,90 --> 0,74 (csak barca)
Huntelaar: 0,83 --> 0,39 (haha)
Kluivert: 0,52 --> 0,45
Ibra: 0,47 --> 0,52
Azért van némi visszaesés, ami bajnokságok közötti különbséget mutatja.

shinigami 2010.03.03. 14:20:50

@KeRTi:
online adokat megosztanad velunk is ha megkerlek?

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2010.03.03. 15:32:36

@imici77:

Állítólag volt rajta figyelőnk, de inkább az aranylábú Wellingtont igazoltuk le, aki talán 3 év múlva debütálhat is.

balu11 2010.03.03. 16:06:16

@KeRTi: egyébként az is milyen már, hogy meg sem említi semmilyen orgánum, hogy nem közvetíti a meccset semmi! Egyetlen üdítő kivétel (az utolsó mondatban ráadásul ad tippeket is streamre):
sportgeza.hu/futball/grund/2010/03/03/bivalyeros_olaszokat_kellene_feken_tartani/

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.03.03. 16:29:55

@peter135: wenger következetes, nincs szükség csatárra

Mala Suerte 2010.03.03. 20:28:39

Ez nagyon örvendetes, de talán fontosabb lett volna egy pársoros poszt a mai válogatott meccsekről (már csak a kommentek miatt is).

Zolte 2010.03.03. 21:12:00

Szerintem lehet a srácban valami. Majd kiderül. Az biztos, hogy jelenleg nem egy átlagos tini. Az meg, hogy még nem került nagycsapathoz, az lehet azért is, mert nincs elég hírverés körülötte. Jó lenne, ha mondjuk a VB-n kinn lehetne, és ott jól játszana. Akkor biztos jobban kapkodnának érte. Az, hogy még nem olyan hatalmas mindenben, az betudható a korának. Én néztem tavaly az U17-es EB-t, és ott azért másabb volt a játék, mint az "elitmeccseken". (Személyes véleményem szerint jobb is volt nézni, sokkal támadóbb szellemű volt, több volt benne a kockáztatás.)
Nem tudom, ki ismeri Gatót pl. 9 évesen igazolta le a Milan (azt már nem tudom mikor, talán 2008-ban). Akkor lehozta az Index is, több helyen is olvastam. Azóta már nem hallunk Róla. Persze ő még kisebb gyerek, de a hírverés egyszer jön, másszor megy. Közben meg a játékos ugyanaz az ember...

blasco 2010.03.03. 23:02:24

És miért nyúlta le Pato gólörömét?

drani 2010.03.04. 12:22:02

Na mi a csöcs van srácok, befagyott a blog?

KoppányiG · http://www.azbennvolt.blog.hu 2010.03.04. 18:39:04

Szerintem ki van zárva, hogy ez a gyerek ennyi idős legyen; a "szépen megszerkesztett dokumentumos" rész nagy igazságtartalommal bírhat. Amúgy nagyon ügyes.

Eastbay1 2010.03.04. 19:53:31

@KoppányiG: Szerintem meg simán annyi amennyinek mondják. Én középsuliban kosaraztam, szóval találkoztam ennél a csávónál sokkal nagyobb darabokkal is. 16 évesen 190 centi, ez nem túl meglepő. Az mondjuk látszik, hogy nem tavaly kezdték tudományosan etetni, és nem sűrűn jár mekibe.
Egyébként a mozgása egy kicsit esetlennek tűnik nekem, szóval simán belefér, hogy 16 a csávó.

robill760 2010.03.04. 23:06:47

@drani: Huntelaarnál azért vedd figyelembe, hogy mióta eljött a hollandoktól, alig volt kezdő, ha 90 játékpercenként nézed a gólátlagát, az már nem olyan gyatra

clfo 2010.03.05. 08:37:23

Nálunk ki volt utoljára 18 év alatti játékosként nemzetközi szinten tehetségként jegyezve? Németh Krisz.?

rizla 2010.03.05. 08:49:39

@clfo: igen. persze nem lukaku-szinten, de miután az EB-selejtező elit körében szarrá lőtte az összes ellenfelet, sorban álltak érte a csapatok. így utólag kár ezért a liverpool reserve-ért.
süti beállítások módosítása