Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ligue 1 - #25 Schirillánál is van keményebb!

2010.02.23. 06:00 OJ

A szülinapos posztban ismertetett blogfejlődési tengelyhez illeszkedve apróbb igazítást írtunk elő magunknak itt a francia pultban is, ennek jegyében összegezzük most a 25. forduló történéseit. Mielőtt végiggyönyörködnénk Niang és Bastos mesterhármasát, felderítjük, miért nem ér olyan sokat a Le Mans precedens-értékű győzelme, miért nem tudták befogni a BL-re gyúró Bordeaux-t, illetve, hogy miért kell(ett) magyarázkodnia a korzikai hajcsárnak és a monacói srácoknak. Visszatér a játék is, mert újabban elvesztettük az interaktivitást és ez nagyon nincs jól így.

 

1. A majdnem hosszú lépés

Sikerült rendesen megérezni a Le Mans első idegenbeli sikerét, ráadásul pont egy közvetlen rivális udvarán sikerült nagyot alkotni, mégsem ragyog teljes szépségében a diadal, mert a még menthetőnek ítélt St-Étienne és Nizza is hasonlóan nagyot villantott. Heinrich szaktárs egészségi állapota a meccs után valószínűleg kritikusra váltott, amiből már csak egy kiadós szülinapi tütü rángathatná ki, de ettől sajnos még kiesik a Boulogne. Bár az öthónapos kihagyásból visszatérő boulogne-i legenda, Thil félidőnyi játéka is kétségkívül inspiráló lehetett, enyhe önhittségtől vezérelve mégis úgy hisszük, inkább a beharangban közzétett norvég reszelés mutatkozott meg a váratlanul hibátlan helyzetkihasználásban: Dossevit elfelejtették megtámadni, ő pedig ősei erejét a feszültséggel kombinálva akkorát eresztett, hogy ha nincs háló, leviszi a szomszéd falu templomtornyát, de minimum egy mit sem sejtő néző fejét. Erre tett rá Dembele tragikus lámaságából Cerdan, a kegyelemdöfést pedig a padról beszálló Le Tallec és Maiga vitték az újonc bordái közé. [Boulogne-Le Mans 1-3]

Nemhogy nem botlott, kisebbfajta csodát tett a St-Étienne a másodikkal szemben, bár Payet volt a motor, a bozontos cserecsatár Riviére köszönte meg végül Girardéknak a látogatást, nem is akárhogy. [St-Étienne-Montpellier 1-0] Nizzában ugyanerről a már nem bozontos, így meglehetősen nyúzott ember benyomását keltő Rémy gondoskodott: az edzőjükért játszó, ergo felettébb aktív nizzaiak - fáj ám ezt mondani - megérdemelten hajtották be a győzelmet, így ezt a hétvégét akár sorsfordítónak tekinthetjük számukra, lévén egy bizarr Lyon-verés mellett csak orbitális mennyiségű tahóságot voltak képesek az asztalra tenni. Talán megtévesztett a hit, hogy a kenus és társa is játszhatnak, de még a padon se leltük nyomukat. [Nice-Lorient 1-0] Ljuboja nélkül is kihozhatta volna az ikszet a sereghajtó, de Carlos Sánchez tescovalue-gólja végképp elintézte a beutalót mindenkinek, akiben még élt egy pici reménye a bennmaradásnak - úgy, hogy már az edzőben se él. [Grenoble-Valenciennes 0-1]

2. Engesztelő műveletek

Török csúcsként harangoztuk be, a hazai tábor engesztelésén túl nem sok jelentősége maradt a kupahelyre igyekvő Toulouse és a taknyoló PSG összecsapásának. Elég volt egy módszertanilag helyes büntető Hoarautól ahhoz, hogy hősi hörgés szakadjon föl ezrek torkából és pár percre még az elővárosi közlekedés is leálljon. Hetven percet talpalt emberhátrányban a TFC (Ebondo a tizinél kiszállt), ennél több ellenállást vártunk és ezt Gignac távolléte sem magyarázza. [PSG-Toulouse 1-0] Monacóban is kell majd pár kört futni a maroknyi had kedvéért, mert az újévi mutatók mellett elég rosszul mutat ez a hármas. Cetlilobogtatás ezúttal nem volt, de akadt másik három delikvens, akik menetet vágtak a havas esőbe. [Lens-Monaco 3-0] A rennes-iek is magyarázkodhatnak egy szépet, mert a Lille ellen minimum egy iksz volt bekalkulálva, meg is volt ehhez a kellő számú lehetőség, de a likluk védőmunkával azt is sikerült elbaltázni: előbb Frau-t, aztán Dumont-t engedték a tizenhatosig masírozni, miközben a hátsó alakzat Labancz Lillaként kongott az ürességtől. Ezek után belegondolni is dermesztő, mekkora oltást kapna Antonetti Dezsőtől. Amúgy ezen a partin is csere, Aubameyang döntött, Gervinho pedig néhány hétre lesérült. [Rennes-Lille 1-2]

3. Királyok a házban

Ha egyazon fordulóban ketten is mesterhármast merészelnek lőni, kényszeresen rangsorolni támad kedvünk, így most a három gólnál felhasznált eszközökre és a kivitelezésre adott pontszámok súlyozott átlagából hoztunk döntést. A változó hangerővel, de folyton kritizált Bastos például - aki úgy kerülhetett be, hogy Puel lecserélte a támadótrióját - annyira nem használja a jobbosát, hogy kiszolgálhatna vele egy komplett nyugdíjasotthont, ellenben a másikat húsz perc alatt háromszor süti el úgy, hogy egy kisvárost kollektíven demoralizáljon. Bastos nagyon büszke lehet, kár, hogy erre a rendkívüli eseménysorra pont ebben a minősíthető kategóriát el sem érő színösszetételű mezben került sor. Niangnál némi respektpontot is elszámoltunk, mivel a klasszikusba hajló bombafejes-tankerjancker-örömkontra szentháromságot csapatkapitányként helyezte el a Nancy hálójában. Bizony mondom, a szenegáli keményebb, mint Schirilla, 14 góllal már vezeti a góllövőlistát. [Sochaux-Lyon 0-4] [Marseille-Nancy 3-1]

Tabella

Góllövőlista

***

Játék

Na ez most olyan, ami még nem volt: a góllövőlistán előkelő helyen tanyázó vadászok nevét rejtettük el, összesen hatot kell kihúzni, a betűmaradékból meg összerakni egy ligaceleb nevét, majd elpostázni a ligue1.nst@gmail.com címre. A nyertesek közt értékes tippelési lehetőséget sorsolunk ki.

 

15 komment

Címkék: francia videó beszámoló összefoglaló ligue 1

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr71782580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.02.23. 14:45:46

nekem van hat maradék betűm,
de az anagramma már nem megy :(

bjoe0502 2010.02.23. 14:53:22

visszatérek pár fordulós hallgatás után a francia post-tokhoz :D

Juan de Keserű, a keselyű 2010.02.23. 15:16:19

@pote: Nekem most épp hét, de egyelőre megakadtam.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.02.23. 15:19:32

@Juan de Keserű, a keselyű:
nálam a góllövőlista 1., 2., 5., 9., 11, és 18. helyezettje volt meg

Juan de Keserű, a keselyű 2010.02.23. 15:25:06

@pote: No, egy betű megtréfált. Annyit elárulhatok, hogy végül nálam is csupán hat betű maradt.

Akkor Te is megfejtetted (nálam is egyeznek a találatok), a maradék hatból már nem olyan bonyolult kitalálni, a ligaceleb jelző gyakorlatilag eléggé leszűkíti a lehetőségszférát.:-)

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.02.23. 15:28:36

@Juan de Keserű, a keselyű:
akkor te fogsz tippelni, mert nekem hiányos a franciatudásom.
ha oj nem ontaná a posztokat, azt se tudnám, h a boulognénak kell szurkolnom

füligjimmy77 2010.02.23. 18:41:24

A másodiktól a hatodik helyig lesz még érdekes a tabella, a kupás helyezésekért tolongani fognak. Ott bőven várható kavarodás. A kiesők szerintem már megvannak, a többi meg nem érdekes. A Montpellier lecsúszik pont az ilyen bukott meccsek miatt, de ez az idény mindenképpen hatalmas barúr tőlük, Lyon befut BL-t érő helyre, az OM nem, Lille lesz a szezon meglepetése(?), Auxerre örül az Európa Ligának (vagy mifene az Uefa kupa utóda). Uff.

mantegna 2010.02.24. 10:03:14

@pote: Én is imádom amit végez, innen látszik a kellő színvonalú és mennyiségű információ, lelkes tálalással még az eddig alig követett francia ligához is kedvet tud teremteni. Hajrá Bordeaux!
Pöpec lenne ez a bajnokság, ha a két nagy(városi) csapat hozná a 90-es évekbeli formáját. Ne meg a Chablisívok is csatlakoznának némi sportsikerrel.

két duda( . ) ( . )egy csárdában 2010.02.24. 15:16:51

Innen is egyetértés. Nem a többieket akarom ekézni, de szerintem színvonalban, és úgy egyeltalán, stilisztikában, összeszedettségben, formáját tekintve messze kitűnnek OJ posztjai.
Olyan szintű bejegyzéseket produkál, melyek szükségszerűen lángra lobbantják a LIgue1 felé esetlegesen érzett, ám csupán pislákoló érzelmeinket.
Nála láttam először linkelt tabellát, góllövőlistát- egyszerű és mégis milyen nagyszerű adalék.
Örülök a rejtvények visszatérésének is.
Számomra továbbra is a francia, holland, orosz bajnokság élvez prioritást, s megnyugtató, hogy ha valamiről lemaradok, akkor - francia vonalon legalábbis- minden fontos részletre kiterjedő összegzést olvashatok OJ jóvoltából.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.02.24. 17:46:59

Köszönöm, jólesik, motivál. :)

Juan de Keserű, a keselyű 2010.02.24. 18:12:38

@OJ: Upsz, tényleg, sorsolás lesz, most látom.
Tombolán sem nyertem soha, szóval nincsenek illúzióim.:-)

Pampito 2010.02.24. 20:31:24

@OJ: Bravó,Bravó! Éljen a francia poszt!
A góltippes játék jobban tetszett és még
eredményes is volt :) Erre túl sokan pályáznak,
nem szeressük a konkurenciát :D
-Viva St Etienne !!
süti beállítások módosítása