Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Pop World Cup - Játék és muzsika 90 percben

2010.02.22. 15:00 Alapvonalszippantó Hapci Benő

A focibuzik különleges univerzumának a kívülállók számára talán legmegfejthetetlenebb összetevője a különböző tornák mérkőzéseinek szimulálása, elő- és újrajátszása. Ez a – szerencsés esetben azért csak a focibuzi gyerekkorát meghatározó – rituálé a legkülönbözőbb formákat öltheti. Bár a futballuniverzumon kívül rekedt szánalomföldiek számára logikusnak tűnhet, hogy erre a legmegfelelőbb terep a focipálya avagy a grund, mi pontosan tudjuk, hogy nagyobbat nem is tévedhetnének. Nem csak, hogy 9 (11, 13, stb.) olyan társat nem lehet találni, akik hozzánk hasonlóan éreznék (sőt: tudnák), miképpen magától értetődő az egyes mérkőzések alakulása, de igazából egyet sem. Magányos tevékenységről van tehát szó, eszközeinek pedig csak a fantázia szabhat határt: pöcifoci; kártya (!); természetesen – a Liverpoolt a Vízivárosba elhozva – a gombfoci; a később születettek számára pedig nyilván a különféle számítógépes játékok. Most egy olyan játékkal ismertetünk meg titeket, amivel újraélhetitek ezt az élményt a világbajnokságra készülve. Természetesen jóval komolytalanabb formában – amit mi sem mutat jobban, mint hogy ezt másokkal együtt játszhatjuk – de ez nem is feltétlenül baj: az a fajta komolyság, ami gyerekkorunkban lehetővé tette az igazi játékot, már úgyis hiányzik belőlünk.

A Freaky Trigger remek kezdeményezése azonban kárpótol bennünket egy járulékos élménnyel. Mi, magyarok különösen örülhetünk, mivel szokás szerint tetszés szerint választhatunk kedvenc csapatot a nyáron, ennek minden szabadságával és nehézségével együtt. És mi könnyíthetné meg jobban a választást, mint az egyes országok popkultúrájának ismerete? Vb-felvezető sorozatunkban terveztünk is valamiféle reprezentatív áttekintést a résztvevő országok zenéjéről, ám Freaky Triggerék – pontosabban az általuk megbízott szövetségi kapitányok – megkíméltek minket ettől az emberfeletti munkától.

A játék lényege, amilyen zseniális, olyannyira kézenfekvő is: az egyes országok a dél-afrikai világbajnokság sorsolásának megfelelően harcolnak az aranyért az egyes szövetségi kapitányok által kiválasztott (körönként változó) dalokkal, az egyes mérkőzések kimenetelét pedig a dalokra leadott szavazatok száma határozza meg. Ha valamelyik csapat 58% fölötti részesedést ér el, bezsebelheti a 3 pontot, ellenkező esetben döntetlenként könyvelik el az eredményt.

A csoportküzdelmek – az A és B csoportok mérkőzéseivel – már meg is kezdődtek. A B csoport izgalmasan alakul: koreai csajpop ixelt görög skiladikóval, argentin indie pedig nigériai katyvaszpoppal; az A csoportban viszont elhúzott személyes kedvencem, az uru beat és a dél-afrikai hip-hop, kapaszkodniuk kell tehát az elektronikával illetve mexikóizenével befürdő franciáknak és mexikóiaknak.

Jelenleg a C és a D csoport első körének összecsapásai zajlanak, mi pedig mindenkit zenehallgatásra és szavazásra buzdítanánk. Illetve olvasásra is: a szövetségi kapitányok értékelései és az oldal szerzőinek esélylatolgatásai roppant szórakoztatóak, a kommentek pedig nemkülönben. Megtudhatjuk például, hogy a görögök bár rendelkeznek néhány tehetséges játékossal, játékuk alapvetően a felívelgetésekre épül, vagy azt, hogy a koreaiak zonális autotune-t alkalmaznak. De szakértő szavakat olvashatunk az uru banda 4-2-4-es taktikájáról, vagy a francia csapat hipermodern, csatár nélküli játékáról is.

Négy év múlva pedig remélhetőleg mi is érdekeltek leszünk a pop-vébén is; persze csak azután, hogy végigélvezhettük a kiválasztási folyamatot, melynek során – az ügy fontosságára való tekintettel – az MLSZ és a MAHASZ közös bizottsága fog botrányoktól sem mentes, parázs vitákat folytatni, hogy végül egy megnyugtató döntéssel harcba küldjék a NOXot

 

4 komment

Címkék: vegyes izé kisszínes

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr731780397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titi120 2010.02.22. 15:21:56

Remek, olyan ez a nap, mint a karácsony, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor nem kell egy órát szenvednem a fenyő farigcsálásával. :)

Estig remélem lesz időm végigmenni a posztokon.

nordsee 2010.02.22. 21:06:36

Hát ez nagyon jó.

tb 2010.02.23. 13:10:15

az ötlet elég jó, bár a számok egyelőre bénák, azért a német Beatles utánzat kapott tőlem egy szavazatot
süti beállítások módosítása