Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - a 10 legnagyobb gól

2010.02.21. 06:00 Garcia bőrmester

Hangrobbanás, magasba emelt karok, hirtelen fordul egyet az egész világ. Van egy kifejezés, ami az olyan emberek fejében, akik valaha futballoztak vagy nézték a világ legjobb játékát száz meg száz, a fentihez hasonló élményt juttat eszébe. A gól. A gól, amit ha egy világbajnokságon, ráadásul ki-ki meccsen szerez valaki, egész országoknak, sőt akár kontinensnyi embernek határoza meg vele a következő négy évét. Mindenkinek van ezek között különös kedvence, akár azért mert irgalmatlan bomba volt vagy dőltek jobbra-balra a védők a cselsorozat hatására, akár azért mert továbbjutást ért, vagy éppenséggel egyenlítést szorult helyzetben. A labdarúgó világbajnokságokkal foglalkozó sorozatunkban ezúttal a vb-k történetének egyszerre fontos és szép góljait szedtük csokorba, összeállítva ezekből egy 10-es listát kényszerűen szűkítve a körülbelül háromszor ennyi találatból álló, felmerült felhozatalt. Ma este 9 órától a Rádió Q adásában is mesélünk a gólokról, és ami még eszünkbe jut róluk.

10. David Platt (Bologna, 1990. június 26., Anglia-Belgium nyolcaddöntő 119. perc)

Sir Bobby Robson nagy megkönnyebbülésére Anglia ekkor még megúszta a 11-es párbajt. A csereként beállt Platt, élete gólját szerezte Gascoigne átadásából és ezzel a legjobb nyolc közé lőtte az angolokat. Platt első gólja volt ez az angol válogatottban, melyet az olaszországi vb-n még kettő követett, hogy azután tizenegyesét és értékesítse a németek elleni elődöntőben, amelyen természetesen nem a szigetországiak jutottak tovább. Fordulásból szerzett kapásgólja, mindeni idők legkésőbb esett vb-gólja, leszámítva természetesen a tizenegyeseket. Gascoigne és Lineker árnyékában, Platt nem lett a vb-sztárja. Később 3 éven át mégis az angol válogatott csapatkapitánya volt, egészen Tony Adams érkezéséig.

9. Eder  (Sevilla, 1982. június 14. Brazília-Szovjetunió csoportmérkőzés 87. perc)

Azóta is folyamatosan úgy gondoljuk, hogy születik időnként egy-egy olyan brazil ember, aki akkorát lő ballal, mint egy ágyú. Eder egy olyan selecaoban szerzett 3 gólt a ’82-es vb-n, amelyből úgy kerültek be hárman (Zico, Falcao, Socrates) a torna válogatottjába, hogy még a legjobb négy közé sem jutottak. Ez volt az igazi brazil szamba, ami a spanyolországi tornán 15 gól eredményezett, melyből érdemes volt összeállítani a legszebb 11 listáját. A ballábas bomba a lista első helyezettje, de nem akartunk megfoztani senkit az összes gól együttes élményétől. Mindenesetre sok más estével együtt nem lettünk volna szovjetek 1982. június 14-én este sem. Miután Sócrates rúgott egy bombagólt jobbal, úgy lépett át egy labdát, mintha éppen arra sétálna, és aztán jön Eder…

8. Arie Haan (Buenos Aires, 1978. június 21., Hollandia-Olaszország középdöntő mérkőzés, 76. perc)

Mindenki szeretne győztes gólt rúgni egy vb-elődöntőt érő meccsen, ezt leszögezhetjük. Arie Haan is így gondolta közel 32 évvel ezelőtt, amikor jó 35 méterről elvállalta a lövést, az olaszok kapujára, amit Dino Zoff védett. A videón 2:55-nél Zoff arcával kezdődik a gól. Ha lehetne választani, hogy milyen legyen az a bizonyos győztes gól, akkor mi magunk is hasonlót választanánk. Mondjuk, lehetne kicsit erősebb vagy távolabbról, esetleg egy jó kapusnak. Haan a németek ellen is fontos gólt szerzett a vb-n. Ezekkel együtt a manapság a kínai élvonalban edzősködő volt Ajax és Anderlecht játékos összesen hatszor volt eredményes holland mezben.

7. Dennis Bergkamp (Lyon, 1998. július 4. Hollandia-Argentína negyeddöntő 89. perc)

Július 4. napja, Hollandia számára is piros betűs ünnep azóta, és, hogy milyen energiákat szabadíthatott fel ez a gól, arról a videó is árulkodik. Bergkamp ezen a vb-n már csapata egyik legnagyobb sztárja volt, de kétségkívül ezzel a góllal tette fel a koronát teljesítményére. Minden tökéletes, az indítás, az átvétel, a visszacsel Ayala mellett és a lövés külsővel. Az 1992-es Eb-re kifejezetten Gullit és Van Basten kérésére került a csapatba, többek között Wim Kieft és Johnny Bosman kárára. Amikor annak ismeretében, hogy a 2002-es világbajnokságot Ázsiában rendezik, a 2000-es Eb után elköszönt a holland válogatottól, ő volt a narancsmezesek gólrekordere 37 góllal, amit azóta Kluivert tudott csak túlszárnyalni.

6. Maxi Rodriguez (Lipcse, 2006. június 24. Argentína-Mexikó 2-1 98. perc)

Néhány általunk látott argentin középpályáshoz képest semmi különöset nem tud Maxi Rodriguez technikailag, inkább megbízható, mint zseniális. Ezért is hajoltunk előre a fotelból azon a nyári estén 2006 júniusában, amikor a már-már unalomba hajló amerikai rangadón ezt a gólt ragasztotta a hosszú felsőbe, hozzátennénk, hogy a rosszabbik lábával. Argentína ezen a vb-n sem szedte össze magát jobban, mint ahogyan Maradona óta megszoktuk. Rodriguez karrierje egy U21-es vb-győzelemmel kezdődött 2001-ben, amikor ő lett az argentinok házi gólkirálya. Az argentin válogatottban első gólját éppen a magyarok ellen szerezte 2005 augusztusában, eddigi utolsót pedig Diego Maradona kapitányságának első meccsén Skócia ellen. A 2010-es világbajnokságon való szereplése ennek ellenére kérdéses, sok múlik azon, hogy új csapatában a Liverpoolban fontos szerepet tud-e betölteni.

5. Szaid Al-Owairan (Washington, 1994. június 29. Szaúd-Arábia-Belgium csoportmérkőzés 5.perc)

Listánk 5. helyezettje egy olyan vb-n szerezte a torna gólját, amelyen Hagi az oldalvonal mellől, Dumitrescu két briliáns érintés után vagy például Claudio Caniggia Maradona emlékezetes, sípszó előtt elvégzett szabadrúgását követően szerzett hihetetlen gólt. Szaúd-Arábia eleddig semmi egyéb emlékezeteset nem tett a futball világbajnokságokon. Ezzel a góllal viszont továbbléptek a csoportjukból, azzal együtt, hogy a belga védőknek illett volna, nálunk nézőknél előbb elhinni, hogy ebből a szólóból baj lehet. Tegyük hozzá, hog ezen a napon közel 40 celsius fokot mértek a stadionban, ami még elképesztőbbé teszi a cselsorozatot és a nem egyszerű befejezést. Owairan, aki egész pályafutását az Al-Shabab csapatában töltötte, kétélű kardott rántott elő góljával. Az ajándékba kapott luxuskocsi mellé, állandó megfigyelés is járt a szaúdi király részéről. Egy meg nem engedett marokkói utazást még megúszott, de az 1996-os Ramadan alatt rajtakapták egy külföldi nőkből is álló társasággal, amelynek tagjai (Owairan maga állítólag nem) alkoholt is fogyasztottak. Ez egy bő féléves, ámbátor nem túl szigorú börtönbüntetést és 1 éves eltiltást jelentett a versenysporttól. Owairan 50 válogatott meccsén összesen 24-szer volt eredményes és az 1998-as világbajnokság után vonult vissza a válogatottól.

4. Manuel Negrete (Mexico City, 1986. június 15. Mexikó-Bulgária nyolcaddöntő, 34. perc)

Az Azteca stadionban 114 ezer ember látta, ezt a gólt, ami lényegében a negyeddöntőt jelentette a hazaiak számára. A világbajnokságok történetének egyik legkülönlegesebb gólja, aminek a megvalósításához olyan technikai képzettség kell, amiről azt gyanítjuk, nagyon keveseknek van. Maga a befejezés természetesen a hab a tortán, de a torta sem akármilyen. Lehet, hogy mi magyarok a sűrű magaslati levegőre fognánk, de nem nagyon akar leesni a labda, csak a hálóban. Negrete már a mérkőzés után, szögre akaszthatta volna a futballcipőt, mert minden kétséget kizáróan túl volt élete pillanatán. Viszont meg kell hagyni, hogy gyerekeknek, unokáknak később is mesélhető a sztori, és életpillanatnak is elég jó. Az 57-szeres válogatott játékos, sok honfitársához hasonlóan hazájában aratott igazi sikereket, Európában két idényt töltött a Sporting Lisszabon és Sporting Gijón színeiben, de összesen 19 mérkőzésen lépett pályára.

3. Bene Ferenc (Liverpool-Goodison Park, 1966. július 15. Magyarország-Brazília csoportmérkőzés, 2. perc)

Az első három helyezett közé már csak zseniket illik beválogatni és főleg akkor, ha az aktuális világbajnok ellen lőnek pazar gólt. Benéről mi biztosan tudjuk, hogy az volt, és kétség sem fér hozzá, hogy nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét, ez a már ezerszer látott gól. 21 éves fejjel mi mást is kezdene az ember, ha Brazília ellen játszik világbajnoki mérkőzést, gondol egyet és csak illendőségből nem viszi át a labdát a gólvonalon, hanem már 6 méterről ellövi, miután az összes arra járó eldőlt, mint a tekebábú. Bene Ferenc ekkor már nem számított rutintalan labdarúgónak, sőt két évvel korábban 12 góllal a tokiói olimpia gólkirálya lett, magyar gólkirály valamint az év játékosa. Nagyon nehéz elhinni, de 1964-től volt egy olyan játékosunk, mint ma Messi. Bene összesen 76 mérkőzésen szerepelt címeres mezben és 36 gólt szerzett, e közben összesen hat alkalommal volt magyar gólkirály, elég erős mezőnyben. Később edzőként, majd a strandlabdarúgó válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Elnézegetve a felvételeket, azzal nagy baj nem lehet, ha olyasvalaki magyarázza el a fiúknak, hogy hogyan kell futballozni, aki meg tudta mutatni a világbajnok braziloknak is. Köszönjük szépen, mindig nagyon jó újranézni.

2.  Pelé (Solna, 1958. június 29. Brazília-Svédország döntő, 55. perc)

A legendás 10-es azt csinálja a videón, amit ennek a válogatottnak ebben a mezében kell. A könnyedség és a tökéletes érintések mellett ellentmondást nem tűrő a befejezés is. Mindez egy világbajnoki döntőben, igaz már majdnem 18 évesen. Igaza volt Pelének, hogy nem engedte leesni a labdát, mert az újságpapírral kitömött zokni vagy a grapefruit, amivel néhány évvel azelőtt megtanult futballozni, nem mindig pattantak fel és csak nem engedhette meg magának, hogy egy világbajnoki döntőben esetleg valami hasonló probléma merüljön fel. Az volt a biztos, ha a labda a lábán van. Eredményei alapján minden idők legnagyobb labdarúgója, egyike azon három zseninek, aki két vilábajnoki döntőig vezette csapatát, de Maradona és Zidane csak az egyiket tudta megnyerni, ő mind a kettőt. Karrierje során három világbajnoki címet szerzett, melyek közül az 1962-es győzelemért csak 2006-ban kapta meg az érmet. A brazil állam „hivatalos nemzeti kincsnek” titulálta Pelét 1958-ban, ezzel akadályozva meg „kivitelét” az országból, a Juventus, a Real és a Manchester United érdeklődése ellenére. Így 1956 és 1974 között a Santosban töltötte futballista éveit, majd három szezonra a new york-i Cosmos csapatához szerződött. 92 válogatott meccsén összesen 77 gólt szerzett.

1. Diego Maradona (Mexikóváros, 1986. június 22. Argentína-Anglia negyeddöntő, 54. perc)

Három perccel azután miután megszerezte a futballvilágbajnokságok egyik leghirhedtebb gólját, megszerezte az évszázad gólját, nyomatékosan felhívva a világ figyelmét arra a nagyon egyszerű rendezőelvre, hogy a futball a legnagyszerűbb játék, amiben annak a csapatnak kell nyernie, amelyben a legnagyszerűbb játékos játszik. Ilyen gólt életében maximum egyszer rúg az ember, kivéve Maradonát, aki pár nappal később pedig Belgium ellen is hasonló gólt szerzett. Egy ember, ennyit sosem tett hozzá egy világbajnoki címhez, mint Maradona azon a nyáron. A világbajnokságon az argentínok minden egyes meccsét végigjátszotta és öt gólja mellett öt gólpasszt is adott. Az angolok elleni második gólja előtt 60 méteren át vezette a labdát, és sorrendben  Hoddle, Reid, Sansom, Butcher és Fenwick követte szemmel mielőtt Peter Shilton mellett is elhúzta azt. Ezek az emeberek összesen több mint 300 alkalommal szerepeltek az angol válogatottban, de Maradonával szemben semmi esélyük sem volt. A futballtörténelem legellentmondásosabb egyénisége,  kábítószerélvezői, hivalkodó műsorvezetői és szélsőségespolitikusbaráti karrierjét átmenetileg felfüggesztve, jelenleg az argentin labdarúgó válogatott mindennapjait nehezíti, szövetségi kapitányi tisztségében. 91 meccsen szerzett 36 góljával, Batistuta mögött második az argentin válogatott örökranglistáján, viszont rekorder azzal, hogy Argentína 21 egymást követő világbajnoki mérkőzésén lépett pályára kezdőként és azzal is, hogy 16-szor egymás után csapatkapitányként.

76 komment

Címkék: válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr201777146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_alerob 2010.02.21. 01:01:32

első!

Maradona góljától libabőrös vagyok.. annyira jó! jogosan első. bekell szereznem egy maradona mezt valahonnan

rizla 2010.02.21. 01:34:11

azért ezek az angol védők mai szemmel inkább emlékeztetnek bójákra, mint 100meccses veterán klasszisokra.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.02.21. 01:59:54

@rizla: De ahhoz akkor is kellett egy Maradona, hogy bójává válljanak. Persze ötszázadszor és legnagyobb góljának méltatása közben is le lehet írni róla, hogy ellentmondásos egyéniség, mert igaz. De a futball történelem egyik - szerintem a - legnagyobb zsenije. És ha körülnézzünk a zsenik nem túl népes táborában kevés ellentmondás nélküli egyéniséget találunk közöttük.

Aztán szemére vethetitek százszor is, hogy fúj drogos. De szerintem egy olyan nyomorban fölnőtt srác, aki olyasmiket művel a foci pályán, hogy attól emberek millió tekintik szinte félistennek, nehezen tud ellenállni az efféle csábításnak.

Ráadásul Maradona esetében az a duma sem áll meg, ami Törőnél, Gazzánál, de még Ronaldinhonál is gyakran fölmerül, hogy de nagyobb alázattal és sportszerűbb életmóddal még többet elérhetett volna.

Sokféleképpen meg lehet ítélni az isten keze megmozdulást, meg lehet bélyegezni emiatt. Én viszont egy másik momentumot említennék meg abból az időből, amikor ő volt Nápoly királya. Nem igen nyilatkozott akkoriban senkinek, a legnagyobb újságoknak és tévétársaságoknak sem.

Ekkor Dévényi Tibi bácsi megkereste, egy vasfüggöny mögötti ország televíziójától, hogy egy kisgyerek kívánságát kellene teljesítenie, Maradona "a rohadt csaló, a senkiházi drogfüggő" kérdés nélkül kötélnek állt.

rizla 2010.02.21. 02:24:57

@popp: hangsúlyozom, mai szemmel tűnnek bójáknak. de mai szemmel maradona cselei sem tűnnek annyira nem eviláginak, mint akkor. dehát ez természetes, több, mint 2 évtized alatt elég sokat fejlődött a foci.

egyébként nekem személy szerint nem az a bajom maradonával, hogy drogos, vagy ellentmondásos, vagy hogy csalt. az a bajom vele, hogy rettentő buta, legalábbis nagyon annak tud látszani. ezzel sem lenne gond, de szövetségi kapitányként ez az ember botrány, és a foci szégyene.
a szíve ettől még lehet jó.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.02.21. 03:12:41

@rizla: Abban egyetértünk, hogy nem való edzőnek, meg abban is, hogy nem egy agysebész. Az se csoda, hogy a kokain ette agyával nem látta be, hogy alkalmatlan kapitánynak, sőt én még emiatt sem tudok haragudni rá. Számomra az sokkal inkább abszurd, hogy az argentin szövetség vezetői képesek voltak kinevezni.

Pelé sem egy Einstein, de annyival azért bölcsebb az isteni Diegonál, hogy az eszébe sem jutott edzősködni. Ettől függetelenül Argentinának vannak olyan játékosai, akik Maradona ellenére is jók lehetnek a vébén már amennyiben ki viszi őket a még így is nagy Diego.

AIR 2010.02.21. 05:07:02

sokszor láttam már ezt a Maradona-gólt, és mindig azon gondolkodtam, hogy oké, hogy saját térfeléről indult, de ez az angol védekezés valami botrányos. különleges gól, de - kövezzetek meg - ez nem Maradona félistenségét dicséri, hanem az angol bekkek tehetetlenségét.
ha már itt tartunk, ha a szaúd-arábiai srácnak 10x olyan nehéz dolga volt végigvinni a labdát, őt nem csak távolról csodálták a védők.

szeme közé, laposan! 2010.02.21. 08:39:22

Lefogadom, hogy nem véletlenül került AZ a videó Bergkamp góljáról ide, amelyik!:) Szerintem a kommentátor alakítása is van legalább akkora, mint Bergkampé.:)

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.02.21. 09:02:44

Nagyon hasonló izléssel válogattam volna én is!

,,Egy ember, ennyit sosem tett hozzá egy világbajnoki címhez, mint Maradona azon a nyáron"

Könnyen lehet így van - én is így gondoltam eddig -, de eszembe jutott hirtelen Rossi, és kicsit bizonytalan lettem!

Most ezen a tavaszt ígérő, madárcsiripelős, minden szemetet újra megmutató, ugyanakkor érzelgős, rügyet fakasztó-bontogató, szenvedélyes, egzaltált reggelen azt mondom: ez a csata nálam döntetlen!

Ashley Cole 2010.02.21. 09:47:50

Jó a lista, tényleg ott vannak azok a gólok amik nekem is azonnal beugranak (Haan, Pele, Bergkamp, Maradona, Owairan)

Amit kissé csodálok, az az, h Farkas gólja nem került be pl szintén a magyar-brazilról.

És még annyi szubjektivitást, h számomra pl. a 70-es döntő 4. brazil gólja (Carlos Alberto) is szenzációs, de méginkább személyes kedvencem Careca gólja 86-ból a brazil-francián, mind az összjáték, mind a befejezés miatt.

zsakfos 2010.02.21. 10:12:50

@popp:
Persze, hogy eljött a szocialista Mo.-ra, már akkor is Castro nagy barátja volt:)

zsakfos 2010.02.21. 10:19:32

Nagyon jó poszt gratula!
Az első 5 nálam: a két szóló ( Maradona és Owairan), Bene gólja ( felejthetetlen ahogy dőlnek a brazil védők) Eder gólja ( elsősorban Socrates zseniális átlépése miatt) és persze a hollandok argentínok elleni gólja 98-ból ( két egykori hatalmas kedvencem részvételével: F.de Boer passza és Bergkamp ahogy megcsinálta áh... A videóhoz meg gratulálok a holland riporter klasszikus :)Mondjuk nem tudnék dönteni köztük.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.02.21. 10:46:50

@zsakfos : Na azért Magyarországra csak akkor jött el, amikor Újpesten játszott a Napoli. Maradona vs. Rostás - az volt ám a csemege!. Ebben az esetben azt hiszem, szegény Tibi bácsi utazott Nápolyban.

www.youtube.com/watch?v=5Z4Ux3a6X4k

zsakfos 2010.02.21. 11:04:22

@popp: Tényleg igazad van így visszagondolva ( és kávé után:) eszembe jutott, gyerekfejjel még láttam is azt a három kívánságot.
Hát pontos labdákat Tibi bácsi is osztogatott, nem csak Maradona. Ennyi közös van bennük:) Egyébként kiváncsi vagyok ki az a srác, aki találkozhatott Maradonával.
Egyébként meg lófasz a seggébe Tibi bácsinak. Én is írtam neki levelet és csak Süsüvel akartam találkozni még se teljesítette:)

madbalee 2010.02.21. 11:18:39

A listával nagyjából egyetértek, és tényleg nehéz lehetett szelektálni 10-et a tömérdek hihetetlen gólból, és órákat el lehet vitázni mik maradtak ki jogtalanul, mik nem valóak ide. Személy szerint én Grosso németek elleni elődöntős gólját is bevettem volna. Német földön, hosszabbításban, hazaiak ellen digók létükre nem semmi módon estek neki a Nationalelfnek Lippi fiai. Az a nem is csúnya gól szerintem a dráma csúcspontja volt annak az estének.

www.youtube.com/watch?v=uzihn2msbKg&feature=related

popp · http://koncertblog.com/ 2010.02.21. 11:26:01

@madbalee: Na az tényleg nagy flash volt, de lehetne mondano Gianni Rivera szintén egy németek elleni elődöntőben lőtt gólját, vagy Marco Tardelli egy németek elleni döntőben elkövetett nagyszerű lövését, akár Lecskov megint a németek rovására elkötött fejes gólját, vagy Jarni ugyancsak a németek hálójába heggesztett jól eltalált lövését.

madbalee 2010.02.21. 11:33:02

@popp: 1 kis németfóbia jött most ki belőled ezzel a hozzászólással:)))))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.02.21. 11:44:27

Nagyszerű összeállítás, nagyon jó volt (újra) látni ezeket a gólokat.

Maxi Rodriguezéről eszembe jutott az a másik argentin gól ugyanarról a vébéről, melyet már többször linkeltem ide (dehát megunhatatlan), az a 25 passzos:
www.youtube.com/watch?v=z0O7KkZn4rk

madbalee 2010.02.21. 11:49:10

@Csöncsön: Hát igen az is felejthetetlen.

vadkutya 2010.02.21. 12:31:53

@imici77: Készül már, noh. A fele má megvan, jó munkához... ;)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.02.21. 12:39:51

@vadkutya: csak nehogy belesződd, hogy akkor volt pénz és nehogy összehasonlítsd Drogbával:)

vadkutya 2010.02.21. 12:45:57

@imici77: :D Ez övön aluli volt...

Bergkamp számomra A Futballista, senkivel sem lesz összehasonlítva, ezt garantálhatom... :)

Cadaver!! 2010.02.21. 13:07:37

Éder góljánál azt hiszem a következő villan át a szovjet kapus agyán: "a faszt nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni" két ekkora gólt kapni 1 meccsen...

sorozatmania 2010.02.21. 13:19:12

90? belgium-korea? 2-0: két mekkora gól volt már. "csoj in jung! érthetetlen" degryse és de wolf.

vagy amikor az ausztria usa meccsen 94-ben ogris szöglet után 90 méter sprintet letudva vágta be a gólt meolának.

B. MAX 2010.02.21. 14:57:55

Bene Ferenc góljára nincsenek szavak... Jó lenne, ha valamelyik fiatal tehetségünk az EB selejtezőkön valami hasonlóval lepne meg mindannyiunkat :)

Hajrá srácok!

smartdrive 2010.02.21. 15:36:16

"Rodriguez karrierje egy U21-es vb-győzelemmel kezdődött 2001-ben, amikor ő lett az argentinok házi gólkirálya."

ennek azért fuss neki még egyszer

rizla 2010.02.21. 15:39:19

@zsakfos : "Egyébként kiváncsi vagyok ki az a srác, aki találkozhatott Maradonával. "

hát POPP, baszki, ki más

raklap 2010.02.21. 15:42:42

maradona-t az tette félistenné hogy ilyen gólokat lőtt plusz egy középszerű argentin válogatottal lett világbajnok javarészt neki köszönhetően...

a 10 -es listáról azért még egyet hiányolok:

www.youtube.com/watch?v=z0O7KkZn4rk&feature=related

zebaek 2010.02.21. 15:42:53

Maradona goljat csak az argentin kommentarral erdemes nezni! Az minden idok legemlekezetesebb gol kommentarjainak listajan legalabb top 3-as. A csoka konkretan elsirja magat. Felirattal:
www.youtube.com/watch?v=4JmI6u2os00&feature=related

smartdrive 2010.02.21. 15:44:52

mondjuk Cubillas szabadrúgásgólja a skótoknak náram Maradonáét leszámítva mindet veri

OZ a Kételkedő 2010.02.21. 16:40:52

Én vagyok olyan elfogult, hogy Bene gólját szeressem legjobban. Ferike, remélem az örök focimezőkön azóta is ilyeneket rúgsz!

rizla 2010.02.21. 17:40:02

üssetek, de szerintem bene gólja sem igazán állta ki az idő próbáját.

MAti 2010.02.21. 18:05:36

@Csöncsön: Ezt akartam én is belinkelni.
Az egyik legnagyobb, amit valaha láttam. Mert nem csak egy jól eltalált lövés vagy 2-3 jó csel kellett hozzá, hanem egy egész csapat.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.02.21. 18:17:57

@rizla:Én is a Farkasét tartom nagyobbnak arról a meccsről, az az akció még mai szemmel is nagyon ott van.

@madbalee: Ugyan, csak egy egészséges mértékű ;-.).

maracanazo · http://mindenuruguay.blog.hu/ 2010.02.21. 18:44:30

David Platt gólja felejthetetlen élmény volt! Hatalmasat lendített az angolokon a csapatba állítása, és szerintem egyáltalán nem igaz, hogy nem lett belőle sztár.

Sztár lett belőle, és azon a vb-n az angolok a Lineker-Gascoigne-Platt hármas remek teljesítményének köszönhetik negyedik helyüket.

England win The Ashes! 2010.02.21. 18:48:53

@maracanazo:

Ugyan csak pár szezont játszott az Arsenalban, de én nagyon örülök és büszke vagyok arra, hogy szerepelt nálunk is.

England win The Ashes! 2010.02.21. 18:51:29

Ugyan nem különösebben szükséges erre a listára, de megemlíteném, hogy Branco szabadrúgásgólja 94-ben a hollandok ellen, valamint 98-ban a bronzmeccsen Zenden találata a horvátok ellen szintén remekre sikerült.

szempontpuska 2010.02.21. 19:02:52

Hijj de jó volt őket végignézni! :-)
Hadd járuljak hozzá a futballtörténelem egyik legszebb gólhelyzetével :-)
www.youtube.com/watch?v=bNjY4aPu3Oc

Artie 2010.02.21. 19:48:48

Ja, és a "világ legnagyobb gólja" nálam van Basten - Daszajev, Eb-döntő. Amikor a Vitray elkezdte magyarázni, hogy de kint állt meg rosszul helyezkedett, akkor beszartam a röhögéstől. Ott egy dolgot csinált rosszul a Daszajev: nem nőtt négy méter magasra.

lecsó73 2010.02.21. 20:27:56

Edernek a szovjetek elleni góljánál volt egy még nagyobb lövése az argentinok ellen, ami a kapufáról lejött, és Zico bepofozta. Tessék parancsolni: www.youtube.com/watch?v=kowoeJimocc

Harald hardrode 2010.02.21. 22:08:25

csak annyit tennék hozzá javításként, hogy Solna nem önálló város, hanem Stockholm része. Csapata az AIK Solna idén nyerte a svéd bajnokságot, de nem önálló város.

bretman 2010.02.21. 23:14:41

Szegény holland rádióhallgatók! Bergkamp gólja után 8 másodpercig nem tudták meg, mi történt :-) Akkor sikított egy goalhoz hasonló valamit a riporter...

badblood 2010.02.21. 23:16:34

Nem válogatott, de nem kis gól. Sőt. Ha vannak gólok, amikre viccesen azt mondom, hogy ez kettőt ért, akkor ez a gól hármat érne, de minimum kettő, és felet :))

www.youtube.com/watch?v=ODF-gE097hg

Lacóka 2010.02.21. 23:35:19

@badblood: értettük, fasza a cselzi, nagyon fasza

Lacóka 2010.02.21. 23:38:52

de akkor már:

www.youtube.com/watch?v=y6yx-mxds6k

életem első vébéjének egyik első gólja (asszem a nyitónap esti meccse volt) ahogy hadji rávezette a védőre, apám bemondta h "visszahúzza és belövi". én meg csak lestem h ezmostmégishogy.

England win The Ashes! 2010.02.21. 23:50:34

@sípos kornél:

Nade az nem vébén esett. RC a mai napig ebből él, mert ezen kívül a hasznos megoldásait összefoglaló videó ráfér egy 3.5"-os floppira.

montipájton 2010.02.22. 00:03:34

@Csöncsön: Ha a csapatszinten történő alázást vesszük, valóban ez a gól minden vb-k legje, mondjuk holtversenyben a 70-es döntő negyedik brazil góljával, amikor nagyjából mindenki hozzáér Carlos Alberto bombája előtt a labdához, kivéve az olaszokat.)))

miskolc 2010.02.22. 00:15:24

Ha jól tudom a FIFA a 70-es VB döntő 4. brazil gólját választotta a 20. század legszebb góljának. A kapus kivételével mind a tíz mezőnyjátékos hozzá ért a labdához az akció során, míg Pelé zseniális passza után Carlos Alberto bevágta. Egyébként youtubon kérem megnézni Pelé gólokat. Rúgták, faragták de egyszerűen feltartózhatatlan volt. Mai szemmel nézve is zseniális a pali. Tényleg mindenidők legjobb futbalistája.

rizla 2010.02.22. 01:25:41

@Dr Jozef Vengloš: hát azért, khm, nem vagyok egy nagy RC rajongó, de volt még pár "hasznos megoldása", ugye brutális gólból van még neki pár.

doktor.dikhed 2010.02.22. 01:37:03

"de mai szemmel maradona cselei sem tűnnek annyira nem eviláginak, mint akkor."

Ez nem is arról szólt, hogy nagyot kell cselezni. Meg kellett látni a rést, bátornak kellett lenni, mert nem mindenki vállalta volna el, pont annyit cselezni, amennyit kell, nem belemenni felesleges trükkökbe, és aztán befejezni. Pont attól olyan szép Maradona gólja, hogy emberileg - olykor a pályán is - akármekkora hülye is, itt nem ragadtatta el magát, és épp annyit trükközött, amennyi belefért.

Erről egyébként mindig Giggs Arsenal elleni gólja jut eszembe, csak ugye az nem VB volt, és ez is emeli Maradona góljának értékét.

karway 2010.02.22. 11:10:23

Nálam ez a legszebb gól, így romokba borítani egy nem akármilyen védelmet:

www.youtube.com/watch?v=gv_wVaBXwMo

BISMARCK 2010.02.22. 12:21:09

@zsakfos :

Ha jól emlékszem egy volt fradi játékosnak a gyereke volt. A szülei nem sokkal azelőtt szenvedtek halálos balesetet az autópályán. Talán Pásztornak hívták, de ebben nem vagyok biztos.

medco 2010.02.22. 18:53:03

Nekem nagyon hiányzik az összeállításból Eusebio gólja a 66-os VB-ről. A félpálya oldaláról emelte be, talán a Kóreaiaknak. A másik Ronaldinho gólja 2002-ből. Szintén kb 50 m-es emelés, szintén oldalról a törökök ellen az elődöntőben. Ezen kívül Kocsis felhőfejesét sem kellene elfelejteni az uruk ellen. Egyébként nagyon jó az összeállítás

Garcia bőrmester 2010.02.22. 18:57:44

@medco: köszi! nagyon sok 11. helyezett van nálam is, hidd el

Shikaka 2010.02.22. 21:17:42

nem tudtam máshova beszúrni.

Forever young (nigériai focisták):

www.guardian.co.uk/football/2010/feb/21/nigerian-football-age-old-problem

zsakfos 2010.02.23. 09:24:36

@Shikaka:
Érdekes cikk, és lehet is benne valami,de túlzásnak érzem az 5-10 éves csalásokat.
A cikkben említett Kanu vagy Martins papíron tizenéves korában került olyan klubokkhoz, mint az Ajax vagy az Inter. Ilyen szinten már olyan mélységű orvosi vizsgálatok vannak, hogy kizártnak tartom, hogy valaki 10évet tudjon csalni a korával.

halareaal 2010.02.23. 14:14:46

@medco: sztem Ronaldinho angoloknak rúgott góljára gondolsz, az elődöntőben csak Ronaldo rúgott gólt, de az nem emelés volt.

Shikaka 2010.02.23. 14:30:35

@zsakfos : Szerintem tizet nem, illetve a 'Taribo West most több, mint 50' is túlzás.

De szerintem 3-4 évet simán, az meg elég hogy taroljanak az ifiversenyeken, és hogy ne 'elég jó 21 évesként' hanem '18 éves tinisztárként' keljen el, ennek megfelelő lóvéért...

medco 2010.02.23. 14:33:32

@halareaal: Igazad van, elnéztem. Valóban az angoloknak rúgta, de zseniális volt. Bár azt mondják, hogy beadást akart, csak lecsúszott a lábáról. Mindenesetre beakadt a jobb felsőbe.

Lacóka 2010.02.23. 16:36:29

@medco: én meg pont olyat hallottam, h cafú mondta neki, h emelje rá

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.02.23. 16:49:12

@Lacóka: @medco: többször is beszélt erről a gólról, elismerte, hogy beadásnak szánta.

r_magpie 2010.02.23. 17:09:57

akkor hadd tegyem közzé az eddigi vébéim kedvenc góljait:

90, Scifo: www.youtube.com/watch?v=OHAWsO3tSA4

94, Wynalda: www.youtube.com/watch?v=MHtbb3yd9wM

98, Blanco: www.youtube.com/watch?v=l09G5Le8fbY&feature=related

2002, Borgetti: www.youtube.com/watch?v=4lKne7ArLDs
(szerintem a legszebb fejesgól ever)

2006, Joe Cole: www.youtube.com/watch?v=isuqe8IbYnQ

halareaal 2010.02.23. 18:48:16

@r_magpie: na erre a Borgetti-fjesre nem is emlékeztem, télleg nagyon ott van.

Lacóka 2010.02.23. 19:01:10

@heinrich: kösz, akkor megint bedőltem a bulvárnak

smartdrive 2010.08.05. 22:28:16

"Rodriguez karrierje egy U21-es vb-győzelemmel kezdődött 2001-ben, amikor ő lett az argentinok házi gólkirálya."

Saviola góljait melyik országhoz számolták?

smartdrive 2012.06.21. 20:06:50

"egyike azon három zseninek, aki két vilábajnoki döntőig vezette csapatát"

ha Matthaust 86-ban nem is számoljuk vezérnek, ott van még Meazza és Ronaldo

smartdrive 2013.12.21. 00:10:47

nem először írom le: a szerzőgárdából garcia az, aki átlépi a szépirodalom határát
süti beállítások módosítása