Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A Championship királya: Kerry Dixon

2010.02.15. 09:45 Vendégszerző

Egy különleges esemény kapcsán most a Chelsea egyik legendájáról, Kerry Dixonról olvashattok pár sort. Egy vérbeli Chelsea szurkolónak talán nem kell magyarázni, ki is az a King Kerry, talán a riválisok szurkolóinak is ismerős lehet a név, ám nem tudják hova tenni. Dixon a Chelsea szürke korszakának, a ’80-as éveknek félistene volt, hajtás után kiderül, miért - kecsegtet minket ZenZo vendégszerző, akitől legfrissebb posztunkat kaptuk.

A Luton-i születésű, teljes nevén Kerry Michael Dixon fiatal korában több csapatnál is növendék volt, kisebbeknél, mint a Chesham vagy a Dunstable, s nagyoknál, mint a Tottenham. Profi karrierje azonban a Readingnél kezdődött, ahol 3 szezon alatt 116 mérkőzésen 51 találatig jutott.

Fel is keltette ezzel az akkori Chelsea edző, John Neal figyelmét, aki az akkor másodosztályú Chelseaből próbált ütőképes alakulatot fabrikálni. 1983-at írunk, Ken Bates első elnöklése épphogy elkezdődött – a jelentősen eladósodott klubot 1982-ben mindössze 1 fontért vásárolta meg. Az akkori anyagi helyzet a harmadosztályba való visszasorolás rémével fenyegetett, ráadásnak a nézőtéren rendszerint feltűntek szélsőjobbos huligánok, akik szintén nem tettek jót az így is komoly gondokkal küzdő klub hírnevének. Bates megoldotta mindkét problémát, s keze alatt új, ütőképes gárda kezdett egyesülni. Bates majdnem meghiúsította a csatár érkezését, lévén az akkor érte kiadott 150.000 font soknak találtatott, ám valószínűleg később nem bánta meg az üzletet.

Dixon megérkezett, s gyakorlatilag megalapozta hírnevét azzal, hogy már a bemutatkozó mérkőzésen két gólt vállalt a Derby County ellen, a szezon során pedig összesen 34 találatig meg sem állt, s gyakorlatilag feljutatta a gárdát az első osztályba: a feljutásról döntő mérkőzésen a Kékek módszeresen ledózerolták az ellenfél Leeds-et, 5-0 lett a vége, Dixon mesterhármasával.

Csatártársával, David Speedie-vel és a szélső Pat Nevin-nel félelmetes támadósort alkottak - õk hárman közel 200 gólt termeltek az elkövetkezõ három évben. Dixon a Chelsea feljutását követõen a Division 1-ben is parádézott. A következõ szezon nyitómeccsén a Highbury-ben 1-1-et játszott a két londoni rivális, Dixon pedig felejthetetlen gólt lõtt a vendégszurkolók elõtti kapuba. A Chelsea drukkerekkel zsúfolásig megtelt 'Clock End' majd felrobbant a bombagól után. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a londoni rangadó akkoriban is londoni rangadó volt, így különös jelentősséggel bírt, mégha akkoriban a Chelsea szürke kiscsapatnak számított is a rivális Arsenalhoz vagy Tottenhamhez képest. Akkoriban, ha a Chelsea új játékost szerződtetett, az legfeljebb a Richmond & Twickenham Timesban volt hír, ahogyan azt a Total Football c. neves angol magazin írta korábban.

Második szezonjában 24 góllal, Gary Linekerrel megosztva gólkirály lett, ezzel együtt első két királykék szezonjában 101 mérkőzésen 70 gólig jutott, a Chelsea pedig kétszer egymás után is hatodik lett az angol élvonalban. Dixon meg is kapta a válogatott behívót, a ’86-os VB-re nevezték, ám egy sérülés miatt gyakorlatilag epizódszerep jutott neki Lineker és Beardsley mellett. Valójában mindössze hat percet kapott, miután Lineker mesterhármast vágott a lengyeleknek, őt váltotta.

A válogatottban egyébiránt ’85-ben debütált a Nyugat-németek ellen, két góllal, ám összesen 8 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, 4 gólig jutott.

A VB után csapatszinten is problémákkal találkozott a csatár: a feljutást elérő Chelsea szétesett, s ’88-ban újra kipottyant a második ligába, többek közt a formán kívüli Dixonnak is köszönhetően. Kerry ki is került a keretből, sőt, olyannyira kegyvesztett lett, hogy majdnem a rivális Arsenalhoz szerződött. John Hollinst azonban Bobby Campbell váltotta az edzői székben, így Dixon maradt, az új tréner s a második liga előhozta klasszisát, 25 góljával járult hozzá, hogy a Kékek egyből visszajussanak az élvonalba (utoljára, hiszen azóta mindmáig a legfelső osztály tagja a csapat), majd a következő szezonban 26 találattal segítette hozzá 20 év óta a legjobb eredményhez a Chelseat, akik az ötödik helyen végeztek az élvonalban. 1992-ig, 10 szezonon keresztül szolgálta a londoni Kékeket, 420 mérkőzésen szerzett 193 találatával (ebből angol bajnoki: 335 mérkőzésen 147) a klub második legeredményesebb játékosa lett Bobby Tambling után. Utolsó gólját 1992 márciusában a Norwich City ellen lőtte a Chelseaben.

A Chelsea után több klubban is szerepelt (Southampton, Luton, Millwall, Watford, Doncaster), ám hosszú ideig sehol sem tudott maradni, öt év után 1997-ben akasztotta szögre a cipőt – addigra már mindenki a Chelsea újkori forradalmáról beszélt Ken Bates második elnöksége alatt, Ruud Gullit edzősködése mellett. Ahogyan anno a lapok beszámolói összevetették Bates két elnökségét: „míg a nyolcvanas évek közepén a Chelsea szürke kis egérnek számított az Arsenalhoz vagy a Tottenhamhez képest, 1996-ban Gianluca Vialli kisujja is izgalmasabb  és elegánsabb volt, mint az egész Spurs.”

S csak emeli ennek fényét, hogy mint láttuk, a Chelsea már Bates elnöklésének első szakaszában is ért el figyelemre méltó eredményeket – csak a folytonossággal adódtak gondok. Mindehhez pedig termékenyen hozzájárult a Dixon nevű gólgyár. Érdekesség, hogy ennek ellenére a 10 szezon alatt egyszer sem lett az év legjobb Chelsea-játékosává választva, míg támadótársai közül Nevin kétszer, Speedie pedig egyszer elnyerte a rangos elismerést. Mindazonáltal Dixont a Profi Labdarúgok Szövetségének (PFA) szavazásán az év csapatába kétszer is beválogatták (1984, 1985). A nehéz korszakok nagyformátumú embereket igényelnek, ilyen volt Bates és ilyen volt a maga nemében Dixon is.

He’s a true Chelsea legend, óriási hatással volt a Chelsea játékára és szurkolóira egyaránt. Magas, atletikus felépítésű játékos, s nem szimplán klasszis csatár, hanem klasszis angol csatár volt, a nyolcvanas évek angol futballszurkoló fiataljai számára igazi hős. Ösztönös góllövő, aki arra született, hogy a labdát minnél többször a hálóba jutassa. Igazi két lábas csatár, aki magasságát is ki tudta használni, remekelt fejjel is. Olyan nevekkel kell említeni egy lapon a nevét, mint Tambling, Greaves, Bentley, Osgood, vagy később Zola. Visszavonulása után futball-iskolát működtet Dunstable-ben, de kötődése a Chelseahez nem szűnt meg: a Chelsea TV-nél dolgozik, sokszor megjelenik a képernyőn is, stadiontúrákat szervez, s továbbra is aktív részese a focinak, a Chelsea Old Boys csapatának kihagyhatatlan tagja.

S ha valakinek felkeltette érdeklődését King Kerry, s szívesen találkozna vele személyesen, - figyelem, reklám következik – a Magyar Chelsea Szurkolói Klub jóvoltából 2010. március 6-án megteheti Budapesten. Részletek itt.

13 komment

Címkék: chelsea történelem angol championship vendégszerző

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr501756215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadkutya 2010.02.15. 11:01:28

"...a londoni rangadó akkoriban is londoni rangadó volt, így különös jelentősséggel bírt..." ;)

Remek a poszt, főleg abban a tekintetben,h Dixon valóban egy kőkemény angol gólzsák volt. Elkélt már róla 1 értekezés, köszönet érte, Kolléga... :)

Everred 2010.02.15. 11:14:56

Jó poszt, most már csak a címet magyarázza meg nekem valaki.

jnzsblzs (Ki a franc nyúlta le a nevemet?!) 2010.02.15. 11:27:57

Hat valoszinuleg arra utalt hogy egy rakat golt lott a masodosztalyban

Everred 2010.02.15. 11:31:47

@jnzsblzs (Ki a franc nyúlta le a nevemet?!): hát csak egyrészt az élvonalban is nagy király volt (korántsem nevezhető egy tipikus "másodosztályú" játékosnak, mint mondjuk Darren Huckerby), másrészt meg a Championship egy modern név ám, tán 2004 óta hívják így az angol második vonalat.

balu11 2010.02.15. 13:44:55

OFF

(mintha valamikor lett volna szó róla, hogy lesz valami megoldás az NST 3. (?) szülinapjára, ami mostanában esedékes... jól emlékszem, csak mégsem, v. rosszul emlékszem, vagy ...?)

ON

badblood 2010.02.15. 17:22:30

@balu11:
Illetve én valami újra felmelegítendő töltött káposztára is vélek emlékezni, valami N(ó)STop :)) terem/kispályás labdarúgó rendezvény alakjában...
:))

ZenZo 2010.02.15. 17:28:00

@Everred: jogos észrevétel egyébként, más kérdés, hogy én nem tudok belejavítani (meg a division2 királya olyan furán hangzik :) ).

De ha tudsz jobb/odaillőbb címet, s el tudod érni, hogy lecseréljék, én pártolom ;)

szeme közé, laposan! 2010.02.15. 18:14:42

Dunstable -> dunsztolható? :):)

ZenZo 2010.02.15. 18:17:30

@szeme közé, laposan!:
:) végülis jobb, mint a csődbe ment istálló... :D

undertow 2010.02.16. 08:17:30

@Everred:
mert a Stamford Bridge királya cím már foglalt? :)
egyébként passz, szimplán King Kerry, gondolom ZenZo inkább olyat keresett ami jól hangzik.
süti beállítások módosítása