Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Jornada 20 - A forduló beharangozója

2010.01.30. 18:52 Garcia bőrmester

A szezon második fele rögtön két rangadóval kezdődik a spanyol ligában. A Real Madrid a Deportivo La Coruna otthonába látogat, ahol utoljára akkor nyert a királyi gárda, amikor Raúl még az Atlético játékosa volt, míg a Sevilla-Valencia meccs, az év összecsapása, azok számára, akik a spanyol bajnokságot nem a két óriásklub viaskodása miatt figyelik. A múlt hét a Copa del Rey küzdelmei ellenére, lényegében Cristiano Ronaldo, két meccses eltiltással büntetett kiállítása és az ehhez óhatatlanul kapcsolódó médiavisszhang jegyében telt, ezért kitérünk lelkesen vitázó közönségünk hozzászólásira is az ügyben, semmiképpen sem tovább szítva a tüzet, inkább megkoronázva teljesítményüket egy frissiben alapított díjjal.

A spanyol sajtó imádja a drámát és mikor, ha nem most a Depor-Real rangadó előtt lehet a végsőkig fokozni, szembesítve mindkét oldal embereit a lassan két évtizede húzódó vesszőfutással, ami 1992- ben kezdődött a Riazorban, amikor Bebeto duplájával és egy öngóllal 0-2-ről fordítottak a hazaiak, hogy aztán páratlan sikersorozatot produkáljanak. Az elmúlt 18 mérkőzés alatt, a már említett brazil kétszer rúgott mesterhármast, míg Mauro Silva 14 meccset játszott le veretlenül a Real ellen. A történetben az a legszebb, hogy a Depor közben megszűnt a Real közvetlen riválisának lenni, ugyanakkor a vereség nélküli szériát kisebb csoda folytán, sikerült fenntartania. A forduló párharca, Raúl a Depor ellen nem kicsit szimbolikus a tekintetben sem, hogy míg a Real legendás zseniket állítana ki évről-évre, addig a Depor inkább csapatjátékával és szervezettségével próbál megélni a bajnokságban. Raúl előtt most ott a lehetőség, hogy bizonyítson C. és Higuain hiányában. A Depor esetében a sors iróniája, hogy a hasonló sérülésen átesett Manuel Pablo pótolhatja balbekkben Felipét. Lotina szerint nem sok esély van új balhátvéd igazolására, hacsak nem Del Horno kölcsönvételére a Valenciától, amely a ritka olyan kerettel rendelkezik, amelyben két ballábas szélső védő is található. Lotina egyúttal igazat adott panchonak a tekintetben, hogy a bajnokság színvonala esett, mert amikor a Depor bajnokságot nyert 10 évvel ezelőtt, féltávnál csak hárommal volt több pontjuk, mint most, úgy, hogy néhány világbajnokot tudtak a soraikban. (Depor-Real Madrid 1-1)

Egyetlen olyan spanyol csapatként, amelyik három frontotn érdekelt, a Sevilla ismét fordulatos hónap elé néz, csakúgy, mint januárban. Egyrészt a keret kiegészül Kanoutéval és Zokorával, másrészt a brazil tengely Luis Fabiano, Adriano és az elmúlt héten pihentetett Renato jelenlétével újra teljessé válik. Különös pikantériát biztosít a mérkőzésnek és a Valencia sikerét vetíthetné előre, hogy míg a Sevilla a Pizjuanban igen gyenge mérleggel bír, addig Villáék idegenben parádéznak. Villa jelenleg Messi mögött második a góllövőlistán, viszont még sosem szerzett gólt Valencia mezben a Sevilla otthonában és úgy általában véve is kicsit megtorpant mostanában a góltermelése. Mindkét csapat inkább támadásban erős, a védelmükben vannak gyenge pontok, így taktikailag nem bonyolult, de érdekes meccsre számíthatunk. Bruno, aki kényszerből balhátvéd Jésus Navasnak próbál majd ellenállni, míg a 3 középső védőjét nélkülöző Sevilla a spanyol válogatott elképzelhető támadósorának. A Sevilla játékosain talán nagyobb a nyomás, az elmúlt hetek rossz bajnoki szereplése miatt, de a kulcsembereik hatására elkezdhetik a felzárkózást. (Sevilla-Valencia 2-2)

A Barca a Sporting Gijón vendégeként gyarapíthatja pontjai számát, mégpedig ismételten úgy, hogy már a jelentős ellenállás is meglepetésszámba menne. Az őszi első fordulóban a Sporting 21 százalékos labdabirtoklás mellett, kapott egy sima hármast, talán az segítene, 50 százalék környékére feltornázni, ha lenne még egy labda, amit csak a hazaiak tarthatnak maguknál. Dani Alves valószínűleg, Keita pedig eltiltása miatt biztosan hiányozni fog, de ez sem a játékon, sem az eredményen nem fog nyomot hagyni. Kíváncsian várjuk, hogy Manuel Preciado végül mit talált ki Messi semlegesítésére, mert péntekig a 9 milliméteres lövedékig jutott, amikor az argentin megállításának lehetőségéről kérdezték. (Sporting Gijón-Barcelona 0-2)

Itt a kiválo alkalom a Mallorca számára, hogy a mit sem érő Getafe elleni kupasiker után ismét idegenben szerezzen pontokat. A Xerez egyetlen célja, hogy elkerülje a La Liga történetének legkevesebb rúgott góllal zárt idényét, amihez az eddigi nyolchoz még nyolcat kellene hozzátenni. (Xerez-Mallorca 1-1)

Két jó formában lévő kupaelődöntős a Getafe és a Racing csap össze előbbi otthonában, azzal, hogy Michel csapata zsinórban négy győzelmet aratott hazai pályán, míg a Racing kettőt idegenben és Miguel Angel Portugal irányításával a táblázat első felébe tart. A teljes felzárkózásra azonban még várniuk kell, mert a Getafe túl erős nekik otthon. (Getafe-Racing 2-1)

A Bilbao annak ellenére jó formában van, hogy kikapott múlt héten a Deportól, és elérkezett egy olyan szakaszához a bajnokságnak, amelyben következő hat meccséből négyet a kieső helyeken vagy azok közvetlen közelében tanyázók ellen játszik. Őszi villámrajtját is nagyjából a sorsolásnak köszönhette a baszk csapat, és ha most is hasonlóan indítják a félszezont, reális esélyük marad az európai indulásra. Ehhez először a vergődő Espanyolt kéne legyőzniük idegenben. (Espanyol-Bilbao 1-2)

A Villarreal mostanra eljutott arra a szintre, ami a szezon előtt még kevés lett volna, de a szurkolók számára legalább így örömet okoz. Hazai pályán ugyanis jól teljesítenek, és emiatt némiképp felzárkóztak. Az európai induláshoz azonban több kell, de szezonkezdetnek jól jönne egy újabb hazai siker is, még akkor is, ha az Osasunát nem olyan egyszerű két vállra fektetni, mert ki tudják húzni kevés kapott góllal. (Villarreal-Osasuna 1-0)

Forlánék a Villarrealhoz hasonlóan legalább eredmények tekintetében elkaptak valamiféle fonalat. Most egy feltörekvő Málagát fogadnak, akik öszi álmuk első periódusában 3-0-val büntették a matracosokat. Zsinórban második madridi látogatásukon, a gyengeorrú Mtiliga hiányában azonban kevés az esélyük a vendégeknek. (Atlético Madrid-Málaga (3-1)

A két újonc kiesőjelölt meccsén és az abszolút árnyékban lévő Valladolid-Almería találkozón is kevés gólos döntetlen a papírforma. (Tenerife-Zaragoza 1-1) (Valladolid-Almeria 0-0)

A múlt heti orrtörés-kiállítás kombóból a kommentelők között is szép kis vita kerekedett, újabb frontot nyitva az örökérvényű C.Ronaldo vs. Messi párharcnak is. A sok komment közül krysal január 27-én 20:25-kor hozzáfűzött gondolatait díjaztuk az „Egy komment a bajnokságról” vándorserleggel. Illyés Gyula ötletadó címet viselő verse, középre zárva, félhosszú sorokba szedve, times new roman 12-es betűvel 4124 karaktert számlál szóközökkel, míg kommentelőnk ugyanilyen formátumban 3974-ig jutott 105 sor terjedelemben. Ez petrarcai szonett formában számolva 7,5 verset tenne ki, ami kb. egy kezdő költő szerelmi ciklusának felel meg. Absolutely no offense krysal, de a vita érdemi része inkább a parttalan jelzőt vívta ki magának.


 

148 komment

Címkék: madrid foci spanyol barca la real liga

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr851715350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sundin 2010.01.31. 10:25:18

@Anthony (kick-ass):
Lehet csak én nőttem már ki ebből, de nevetségesnek tartom, amit a spanyol sajtó vica versa művel (As, Marca versus Sport, El Mundo).
Az As külön cikkben foglalkozik a Barca meccsének vitatható jeleneteivel, megtekinthető egy videó Messi elmaradt piros lapjáról, Mate Bilic meg nem adott 11-eséről, illetve egy kép a lesről:
www.as.com/recorte/20100130dasdasftb_23/XLCO/Ies/20100130dasdasftb_23.jpg
Szerintem ez nem les. Érdemes a fű nyírását figyelembe venni (illetve az objektív csalását). A Gijon védője (talán Gregory, de tök 8) 1 lábbal a nyírás mögött áll. Szerintem Pedro sem áll távolabb...

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.01.31. 10:32:55

A Gijon szépen küzdött, de nyilván köze nem volt a meccshez. A Barca lefocizta őket az első félidőben, kár ezen fogást keresni. A gól meg nem les volt, de az kérdés számomra, hogy a 8 méterrel arrébbról elvégzett szabadrugás elengedése mennyire fért bele az akció indulásánál. Ez nem provokáció tényleg, inkább elméleti kérdés, hogy elengedtétek volna azt? Mert én kicsit hajlok rá, hogy vissza kellett volna fújni, mivel jelentős előny származott belőle.

Ronal-d'oh! 2010.01.31. 10:33:29

Ez a Guti gólpassz priceless volt. Kár, hogy most egy évig fog töltődni, mire újra villant valamit.

Keelhaul 2010.01.31. 10:33:39

@sundin: Én szeretem ezt, szórakoztató. Annyira nem zokogok, ha a kettő trillió forintot kereső Leót vagy Krisztiánót kicsit szopatják a lapok. Van akkora arca ezeknek a srácoknak, hogy nyugodtan aludjanak, akármit is ír a Sport vagy az AS.

Keelhaul 2010.01.31. 10:34:48

@sundin: Én lesnek éreztem mozgásban a dolgot, meg is lepődtem mikor Ricsi azt mondta, hogy nem les. De tökmindegy, a Barca megérdemelte a 3 pontot.

Tika_ 2010.01.31. 10:54:02

No offense, Garcia, de tényleg sajnálom, hogy a bölcsész diplomád nem tanárképes, vagy nincs gyereked, se kutyád, vagy nem vagy kicsit idősebb :). Tudhatnád, hogy a legjobb taktika, ha nem veszel róla tudomást. Súlyos hiba volt visszajelzéssel táplálni a zombihadat, mert legközelebb megint ki fogják vágni a hisztit valami eszement faszságon.
Plusz: kérlek szépen, ne dőlj be a zöldségeknek. A Messi vs. Ronaldo „vita” pont olyan, mint a metroszexuális férfiak: a marketing meg a média fújja 100-szorosára.
Többet várok ettől a blogtól, mint hogy lealacsonyodjon a „spanyol sportsajtó” szintjére.
(lám, tök fölösleges volt elolvasnom ezt a kb. 50 kommentet)

de niro 2010.01.31. 10:56:45

@shinigami: @sporttárs: @heinrich: Nem aranylabdáról van szó nyilván, ez csak egy mozdulat volt, de valami olyan elképesztően zseniális, hanyag, elegáns, nem utolsósorban hasznos. Annyira nem lehetett erre számítani, igazi művészet.

Nekem semmi bajom Xavival, Iniestával, remek játékosok, kiegyensúlyozottabbak Gutinál, a csapatomba is inkább őket választanám, de ilyen zsenialitásra szerintem egyikük sem képes.

BruceWayne 2010.01.31. 10:57:56

na most már linkelje be valaki azt a Guti gólpaszt

Keelhaul 2010.01.31. 11:15:17

@de niro: Én azért tartom nagyra ezt a passzt, mert nagyo önzetlen volt és történetesen egy olyan csapattársat talált meg a labdával, akinek úgy kellett ez a gól, mint egy falat kenyér.

de niro 2010.01.31. 11:25:14

@Keelhaul: Hátra sem nézett, nagyon laza volt. Egyszerűen tudta, hol jár Benzema, tökéletesen érezte az ütemet.

nasteey 2010.01.31. 11:54:30

@de niro: Szerintem ez nem vita tárgya, én sem hiszem, hogy Xavi, vagy Iniesta "tudna" ilyen gólpasszt adni. Max. Ibrából nézem ki. :) De itt is ott van az érem másik oldala, hogy a Barca két középpályása összesítve sokkal jobb és hasznosabb, mint Guti. Mindenestre a "Liga idei legszebb pillanatai" versenyben tuti dobogós.

Az AS meg fasznán megtalálta ezt a képet, de én is úgy vélem, ha jobban odafigyelünk, és a fű nyírását (hengerelését?) nézzük, akkor nem tűnik lesnek.

luqe 2010.01.31. 11:58:45

Pont tegnap előtt este belekeveredtem az eurosport2-n a Hamburg - Werder meccsbe, rögtön az elejétől. Sokáig nem bírtam nézni, mert elég unalmas volt (inkább csak csodájára jártam egy kicsit a piros vonalaknak), de úgy a 10. perc környékén egy ugyanolyan esetben mint amiből tegnap a barcelona a gólt lőtte, visszafújta a bíró a szabadrúgást. Pedig abból nem gól született, csak annyi volt az "előnybe kerülés", hogy egyből a szélre tudták passzolni a labdát, amivel az eltolódott brémai védelem bajba juthatott volna.

Bár nekem nincsenek különösebb illúzióim erre az évre, meg nem egy Gijónnak kell megvernie a barcelonát, csak azért arcpirongató hogy már a tavaly évet is ide véve legalább egytucat olyan meccs gyűlt össze, ahol 12 emberrel játszott a katalán csapat.

Pedig érdekes dolgok sülhettek volna ki belőle, ha 0-0 mondjuk a félidő. Egyáltalán nem biztos, hogy megnyerik. Nekik is volt már 1-2 ilyen meccsük, a legjobb példa azonban a Real idei két idegenbeli meccse az Osasuna meg a Bilbao ellen. A két meccsen kb. 10 gólt lőhettek volna, ehhez képest 1 pont lett belőle. Viszont megkockáztatom, ha bármelyik meccsen megszerzik a vezetést, az a győzelmet jelentette volna. Na de ez a sok "ha".

Abban azért reménykedem, hogy legalább a BL-ben nem lesz akkora ordas csalás mint tavaly, úgy már az elég visszafogott igazságérzetem még egyensúlyba is kerülhetne.

krysal 2010.01.31. 12:03:36

@luqe: "Pedig érdekes dolgok sülhettek volna ki belőle, ha 0-0 mondjuk a félidő. Egyáltalán nem biztos, hogy megnyerik. Nekik is volt már 1-2 ilyen meccsük, a legjobb példa azonban a Real idei két idegenbeli meccse az Osasuna meg a Bilbao ellen. A két meccsen kb. 10 gólt lőhettek volna, ehhez képest 1 pont lett belőle. Viszont megkockáztatom, ha bármelyik meccsen megszerzik a vezetést, az a győzelmet jelentette volna. Na de ez a sok "ha".

Ez hülyeség, az ilyet számtalan helyen elengedik. Teljesen a bíró megítélésén múlik. Ordas csalást meg kár emlegetni.

@Tika_: ha jól tudom, egy blogon lehet (?) érdemben társalogni, ha az kapcsolódik a postban ecsetelt témához. Adott esetben néhányan elcsámcsogtunk rajta. Mi a baj ezen?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.31. 12:09:25

Miért ne ismerném el Guti gólját? Ilyen hülyeséget... Emlékezetem szerint a Guti-posztnál többször is megírtam, hogy zseniális érzéke van a focihoz.

Egyedül a @de niro: féle megjegyzéseket tartom ízléstelennek/értelmetlennek. Kioltja-e Guti zsenialitása Iniestáét? Miféle baromság ez?

Tika_ 2010.01.31. 12:22:13

@_benito: jesszusom...

ne kezdjünk szánalmas vitákat, urak

luqe 2010.01.31. 12:23:44

@luqe: Aztán lehet, hogy az a wolfsburg volt :D Ződ-ződ.

@krysal: Jah, engedik. Ha hátrafelé passzolsz. Nem pedig gólhelyzetbe hozod a társad. Az egész arról szól, hogy helyzeti előnybe kerül-e a csapat. Ebből következően nyilván nem mindegyiket fújják vissza.

CaBeL 2010.01.31. 12:27:29

milyen szarok lettünk idén már a gijón ellen is a bíró kell. tavaly azért egy chelsea ellen kellett csak használnunk... szánalom. nem is nézek több barca meccset az évben.

Endoscope 2010.01.31. 14:02:05

Guti zsenialitása, a váratlan megoldásai, irányítói képessége, az ahogy lát a pályán vitathatatlan. Ezek a tulajdonságai együttesen, olyan magasságokba emelhetnék, ahol csak nagyon nagyon kevés játékos jár(t).

Ez pl. az általam valaha látott legnagyobb gólpassz(ok egyike): www.youtube.com/watch?v=GNpniO665-E

Sajnálatos módon azonban az emberi tulajdonságai (nagyképűség, arrogancia, flegmaság, munkamorál, tiszteletlenség stb.) miatt sosem volt/lesz más, mint egy elkallódott, be nem váltható lottóötös, akikhez hasonlóból a lelkes focirajongók több tucatot tudnának felsorolni a világ minden tájáról (pl. Cassano).

Nem véletlen hogy 14 év (és min. 14 edző keze) alatt sosem volt stabil kezdő a Realban, a spanyol válogatottban érdemlegeset 1x sem nyújtott (14 fellépés címeres mezben 6 év alatt) és átigazolási időszakokban sem merült fel soha a neve komolyan valamely európai élcsapatnál.

Sajnálom nagyon, mert nem csak ő, de mi szurkolók is sokkal több nagyszerű élménnyel lehettünk volna gazdagabbak, de úgy hiszem az ő esetében az Élet kellően igazságos volt.

krysal 2010.01.31. 14:04:15

@Endoscope: "átigazolási időszakokban sem merült fel soha a neve komolyan valamely európai élcsapatnál"

Pontosítanálak: házasították a Milannal, az Interrel, az Arsenallal az utolsó 5 évben. Mindig ő mondott nemet.

sporttárs 2010.01.31. 14:11:09

@heinrich: Hetente? Ilyet? Tényleg nem figyeltem jól. :)

sporttárs 2010.01.31. 14:11:42

@_benito: Ezzel speciel mi a baj? Nem elég divatos?

sporttárs 2010.01.31. 14:12:46

@_benito: Lószart. Nekem nem kellenek divatimádók ezrei a csapatomhoz.

sporttárs 2010.01.31. 14:17:01

@luqe: Szerintem semmi meglepő nincs benne, hogy jóban vannak a bírók a Barcával, amikor a Real volt topon, őket is segítették. Ilyen meccsen mindig a kiscsapat szív, ez alap.
(Ettől még émellgek az olyan dumáltól, mikor 1-0-ra végződő meccsen a gól szabálytalan, és azzal jönnek, hogy na de amúgy is jobb volt a győztes. Ja, és nem győzött volna "amúgy"... De ez a gól speciel szinte kicentizhetetlen, hogy les volt-e, már kár izgulni rajta. Nem emiatt lesz bajnok a Barcelona.)

Endoscope 2010.01.31. 14:20:22

@krysal: Igen tudom. Ezért is írtam, hogy "komolyabban". :) Nem vádolnám, de gyanítom az is szerepet játsz(hat)ott a maradásában, hogy kellemes közeg neki a madridi és van egy olyan respektje és helyzete, ami talán egy Milannál vagy Arsenalnál közel sem lenne meg. Most télen is szólt 1-2 cikk arról, hogy ő meg az Inter (bár most inkább, Guti irányából), de sajnos sosem fogjuk megtudni, hogy ezekben az esetekben mennyi a valóság és mennyi a média ill. a menedzser közreműködése.

Én alapvetően nem bánom, hogy maradt és fehér mezben csillantja meg évente 2x valós tudását.

krysal 2010.01.31. 14:22:57

@Endoscope: a többi felvetéseddel maximálisan egyetértek, de tény, hogy az Inter és az Arsenal illetékesei Madridban tárgyaltak annó, de Guti mindegyik ajánlatra nemet mondott. Persze lehet úgy szemlélni, hogy kényelmesebb volt a padon, de úgy is, hogy szereti a klubot, és vállalta ezt. Szerintem mindkét állítás egyformán igaz. (A Milan érdeklődése gyorsan lelohadt, nagyon nevetséges árat kínáltak érte.)

Keelhaul 2010.01.31. 14:57:59

@Endoscope: Ugye azt tudni kell, hogy sosem fog Spanyolban játszani. Maradnak az angol és olasz klubok. Angliából felmerült most a neve a MU-nál, korábban a Tottenhammel hozták szóba, az Arsenallal gyakorlatilag 2002 és 2006 között folyamatosan. Az Internél újabban került képbe, előtte 2000 óta érdeklődik közepes intenzitással a Milan, 2000-2004 között a Roma érdeklődött.

Több ok miatt nem igazolt el:

- szereti a klubot, Madridban él a családja, barátai, stb.
- relatíve magas volt fiatalkorában a kivásárlási ára, a klub pedig olcsóbbért nem adta volna (40 m €-t kellett volna ajánlani érte)
-a fizetése sem kevés, feltehetőleg nagyon rá kellett volna nála ígérni, ami pl. idén cirka 6-7m €/év lenne, ennyit kb csak a top sztárjátékosok keresnek

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.01.31. 15:26:59

Komolyan mondom néha ég a pofám a klubbvezetés miatt:( Az még hayjaám, hogy a Marca hülyeségeket ír, szívük joga... Na de ez:

Jorge Valdano: "Szomorú voltam, hogy Mosquera és a többi fiatal, akik a csapattal dolgoztak, nem debütálhattak. Egy óráig jól ment a csapatnak, ám utána hiányzott a változás. Talán Pellegrini nem ismerte eléggé a nevezett fiatalokat és ezért nem merte őket beküldeni. Ez esetben valaki segíthetett volna neki."

Hivassa be, beszéljen vele, de ne nyilatkozzon már ilyet nyilvánosan:(( Már ha igaz persze...

krysal 2010.01.31. 15:31:20

@_Maverick: az a kérdés, kinek kellett volna segíteni neki? Guti odakocog az oldalvonalhoz, és tanácsokat ad, vagy mi?

Keelhaul 2010.01.31. 15:34:00

@_Maverick: Nekem rohadtul elegem van a Real Madrid vezetéséből úgy kb. mióta a Madridnak drukkolok, tehát cirka 13,5 éve. Gyalázatos, amit Valdano, Perez, Sanz, Clownderon csinált. A fellebbezés is rossz vicc volt, de ezek az apróságok azok, ami miatt a Madrid az elmúlt 8 évben sehol sincs. 0 profizmus.

rizla 2010.01.31. 16:41:23

@de niro: "de ilyen zsenialitásra szerintem egyikük sem képes."

szerinted.

luqe 2010.01.31. 16:42:12

@sporttárs: szerintem nem volt les a gól, nem is erre gondoltam. Az meg hogy segítik a barcelonát annyira nem érdekel, szerintem inkább a semleges futball szurkolót idegesítheti, tekintve így már lefutott a bajnokság. Mivel amit majd önerőből nem tudnak megnyerni, majd megnyeri nekik a bíró. Nem kifejezetten a tegnapi meccsre gondolok (bár simán lehetett volna döntetlen), hanem a már ebben a szezonban is elég jól megtömött batyura.

rizla 2010.01.31. 16:44:32

@luqe: jó, nem kell túlzásbavinni a picsogást. a nagycsapatnak fújtak az esetnél, sajnálatos.

Keelhaul 2010.01.31. 17:25:04

@rizla: Szerintem sem. Még sosem láttam tőlük ilyesmit. Másmilyet már láttam.

rizla 2010.01.31. 17:31:25

@Keelhaul: őszintén szólva én nem tartom nagy durranásnak ezt a gólpasszt. ott áll a kapuval szemben, ha véletlenül nem talál embert a sarkazással, mindenki szapulná, hogy teljesen feleslegesen túljátszott egy ziccert.

rizla 2010.01.31. 17:34:54

egyébként én is zseninek tartom gutit, mielőtt még valaki beszól.

Keelhaul 2010.01.31. 17:43:43

@rizla: Egyébként elszabta a ziccert, ezzel mentette meg a helyzetet. Volt egy olyan érzésem hogy kihagyná. A passz meg pont attól egész elképesztő, hogy meg merte csinálni, de bízott benne és bejött. A csapat meg sztem így többet nyert, mint ha elteszi ő maga a labdát.

rizla 2010.01.31. 17:50:07

@Keelhaul: nem tudom. szerintem arra, hogy ziccerben hátrapasszolni három métert nem lehet kifogás, hogy "úgyis kihagyta volna".

"A passz meg pont attól egész elképesztő, hogy meg merte csinálni, de bízott benne és bejött"

igen, csakhogy én nem érzem, hogy ez lett volna a legjobb megoldás. a legjobb megoldás az, ha bevágja.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.31. 17:52:15

@rizla:

Ezért nem csinálna ilyet Xavi soha. Kell ehhez valami linkség, könnyelműség, vakmerőség, ami Xaviból tényleg hiányzik.

_fá_ · http://www.langologitarok.hu 2010.01.31. 18:01:04

@rizla: 99%-os ziccerből csinált egy 100%-os ziccert, ha iniesta csinálta volna, már rég az ebédlőasztal alatt szopkodnád.

rizla 2010.01.31. 18:03:44

@Csöncsön: de a zsenialitás lényege nem a vakmerőség, hanem hogy valaki olyan megoldást választ, ami bonyolultabb (vagy bonyolultabbnak tűnik), mint a nyilvánvaló megoldások, mégis sokkal hatásosabb. vagy ha valaki úgy lát a pályán, mint guti, hogy mindig megtalálja a rést, ösztönösen, akármilyen helyzetben is van.
de ez a megoldása nekem nem ez a kategória, be kellett volna rúgnia, ehelyett hazárdírozott. természetesen látványos, de azért nem olyan nagy durranás. xavi is sarkaz, amikor kell, pl legutóbb a gólja előtt (a valladolid ellen) az ő sarkazásából indult a kontra, kulcspillanatban húzott egy első blikkre váratlant, ám mégis tökéletesen szükségszerűt.

azt elfogadom, hogy guti játéka talán tényleg látványosabb tud lenni, de hogy nem ez a megoldás a jó példa, az tuti.

rizla 2010.01.31. 18:04:35

@_fá_: semmivel sem volt tisztább helyzetben benzema, mint guti a sarkazás előtt. iniesta megpróbálta volna belőni, de eléggé gólképtelen, szóval valószínűleg kimaradt volna, ugyanakkor elégedett lettem volna a játékával.

rizla 2010.01.31. 18:12:28

na, megnéztem még párszor, beismerem, hogy kicsit szigorúan ítéltem meg, tényleg jobb helyzetbe kerül benzema.

montipájton 2010.01.31. 18:13:51

@rizla: Jó, ez egyszer tényleg nem hiszek neked, ha azt mondod, ugyanezt írtad volna egy ilyen gólpasszól, ha Messi vagy Xavi adja. Nem, mást írtál volna.

Vagy ha te számítottál rá, hogy vki így old meg egy ilyen szitut, akkor te is zseni vagy. ))

montipájton 2010.01.31. 18:16:53

@rizla: A zsenialitás lényege, hogy vki nem jobban csinál valamit egy helyzetben másoknál, hanem hogy mást csinál.
Asszem, erre a zsugára ez tökéletesen illik. Százból száznak eszébe se jutott volna.

Illendően hozzáteszem, ettől Guti nem lett nagyobb játékos bármelyik emlegetett irányítónál, legfeljebb láttuk, hogy lehetne.

de niro 2010.01.31. 18:46:42

@rizla: köszi a megerősítést.

egyébként nem értem miért kell még ezt a megmozdulást is lekicsinyelni, itt nem azt kell nézni, hogy madridi csinálta, hanem a foci ünnepe egy-egy ilyen egészen váratlan, tökéletes megoldás a sok jellegtelen futógép között

Aradebil 2010.01.31. 18:47:59

Villarreal úgy kezdi a tavaszi szezont mint az őszit...

de niro 2010.01.31. 18:50:33

@Csöncsön: elég komikus, amikor te minősíted valakinek a hozzászólását baromságnak, tényleg mókás figura vagy

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.31. 19:20:28

@rizla:

Szerintem a zsenialitás lényege az, hogy észrevesz valaki egy olyan megoldást, amelyre előre tervezett úton nem lehetne rájönni. A tökéletes megoldása a Guti-helyzetnek az lett volna, ha belövi a ziccert. De ő talált egy még tökéletesebbet, még jobbat, teljesen váratlanul. (Azért jobbat, mert Benzemának nagyon kellett a gól.) Szóval ez a jelenet megerősítette azt, amiről a Guti-posztban szó volt: Xavira inkább a "tökéletes" jelző illik, Gutira inkább a "zseniális".

@de niro:

Szerintem az komikus, hogy mennyire nincs önkritikád. Bár néha inkább siralmasnak tűnik.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.01.31. 19:41:28

@rizla: Csak gondolj bele, hogy a La Corunában még nagyon gólt sem tudtak lőni már csillió-millió év óta. S most újra egy BL-ért harcoló, valójában (hiper)SuperDeport nyomtak le többek között ezzel gólpasszal. Pedig hasonlóval olyan irányítók próbálkoztak, mint Michel, Michael Laudrup, Seedorf, Zidane, Sneijder és egyiknek sem sikerült. Egyszerűen nem találok szavakat erre a mozdulatra és a győzelem tényére. Hihetetlen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.31. 19:43:21

@pancho_sanza:

Csöndben elhallgatod, hogy a Deporból hiányzott a csapat két kiemelkedően legjobb játékosa.

Der Beste 2010.01.31. 19:47:58

Zseniális gólpassz volt, de azért nyugodtabb lettem volna, ha Guti maga rúgja be.

de niro 2010.01.31. 19:49:47

@Csöncsön: hát barátom, nem tudom érdemes-e fociról beszélgetni olyasvalakivel, akinek puskás mosolyáról is messi jut eszébe (vagy fordítva?) meg zidane-t hasonlítgatja nbII-es focistákhoz. vicc vagy

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.31. 19:51:47

@de niro:

Te meg egy bunkó. Amit többek között az is bizonyít, hogy olvasni sem tanultál meg.

de niro 2010.01.31. 19:51:59

a fordulót illetően pedig szomorú, hogy milyen sportszerűtlen góllal nyert a barcelona

de niro 2010.01.31. 19:53:28

@Csöncsön: "olvasni sem tanultál meg"

???

Keelhaul 2010.01.31. 19:57:20

@pancho_sanza: Tipikus dagadt bajszos madrid szukolói véleményt hallhattunk. Emiatt süllyed a klub a zérus felé. Igen. Hol lenne ugyanis Xavi és Iniesta, ha a Barca drukkerek így állnának a csapatukhoz? Megmondom. A Castellónban, a Racing Ferrolban és a Pontevedrában.

Ismét okos voltál.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2010.01.31. 20:08:23

@Keelhaul: most nem értem mi a baj? Akkor most az igazi drukkerek szerint nem szép dolog volt megverni a Deport?

Keelhaul 2010.01.31. 20:27:46

@pancho_sanza: Szeretem a szarkazmust, ha jó pillanatban használják. Ez nem az.

sundin 2010.01.31. 20:46:01

@Aradebil:
Ki is rúgták Valverdét. Igazából nem tudom mi lehetett a baj, kurva jó edzőnek tartom. Néhány játékossal összekapott (Fuentes, Gonzalo), lehet nem jött ki a csapattal...
Laudrup lehet az utód.

nasteey 2010.01.31. 20:49:41

@Csöncsön: Azért láttunk már olyat, amikor a Depor ennél bőven gyengébb volt, és mégis megfingatták a Realt a Riazorban. Évek óta "várom" ezt a pillanatot, mindig úgy voltam vele, hogy na majd most. Tegnap "végre" megtört az átok.

krysal 2010.01.31. 21:19:45

Nem vitatjátok túl egy kicsit ezt a gólt...?

nasteey 2010.01.31. 21:25:57

@krysal: Minden héten vitatni kell valamit, különben hamar meghal a buli. :D

Keelhaul 2010.01.31. 21:26:14

@krysal: Elvekről vitatkozunk. Vannak ízléssel megáldott emberek, és vannak akik - önhibájukon kívül - nem rendelkeznek ilyesmivel.

krysal 2010.01.31. 21:28:08

@nasteey: megnyugtató, legalább lesznek kihívóim a fent említett kupáért zajló harcban:)

Aradebil 2010.01.31. 21:55:51

@sundin: Végre....kár hogy Pellegrini nem bukott meg,jöhetne vissza:(

Aradebil 2010.01.31. 22:29:55

Negredo nem szarral gurigázik

gotanfun 2010.01.31. 23:53:14

@Aradebil: pssszt!!! itt ez nem "divat" ;-)

Keelhaul 2010.02.01. 00:08:45

@Aradebil: Alakul Negredo, még pár meccs és beéri a nála sokkalszarabb Higanyt a góllövőlistán!

Keelhaul 2010.02.01. 00:11:00

@Keelhaul: Na ez olyan jó panchos volt. Negredo elég jól nyomta.

rizla 2010.02.01. 00:21:44

@montipájton: jó, már változott a véleményem, de mintha afelett a kommentem felett átsiklottatok volna :(

szóval tényleg szép megoldás volt na, először csak futólag láttam, aztán megnéztem inkább többször. mindenesetre azt tartom, hogy onnan azért inkább illik bevágni, és hogy elég kockázatos manőver volt. mindenesetre guti vízióját eszemben sincs elvitatni.

luqe 2010.02.01. 00:36:00

@rizla: Abból a helyzetből olyan ziccert nem nehéz kihagyni. Egyetlen egy helyre lehet lőni, a védő és Aranzubia is oda helyezkedett. Ha nagyon megemeled sanszos, hogy fölé megy, laposan meg odaér a kapus. Szóval nem csak hazárdírozás volt. Természetesen ha Guti ellövi, nyugodtan bemehet, mert a hibafaktorok mellett az is tény, hogy közel ovlt a kapuhoz, de ahogy említettem, sok ilyen helyzet kimaradt már. Viszont a sarkazás mindenkit meglepett, érdemes megnézni hogy a védő és a kapus is elszáll rá, Benzemának így gyakorlatilag az üres kapuba kellett passzolnia. Előtte azért nem ez volt a helyzet...

Neil Blender 2010.02.01. 11:12:02

Remek erzes volt nezni a meccset es gyozni latni a csapatot a Riazorban ennyi ido utan.

Guti golpasszatol sikitottam, zsenialis ez az ember, felelmetes hogy mennyi mindent "vett el" tolunk a karrierje soran a hozzaallasaval. Ha a meccsek 80%an igy jatszana, akkor Xavi benchwarmer lenne a valogatottnal... Nem is az a zsenialis hogy technikailag megcsinalja, hanem egy olyan meccsen csinalja meg ami roppant fontos a csapatnak, 18 eve nem nyert La Corunaban a Madrid, nem mellesleg 1-0nal nem 5-6-0nal... ezekert a mozdulatokert lehet szeretni a focit.

Nem mellesleg biztosan Benzemat is feldobja a 2 gol. @luqe: ezzel egyetertek nagyon kis helyen lohette volna el, raadasul a gyengebbik laban volt a labda (mar ha azt nezzuk hogy ellojuk). Zsenialis volt ez, arra emlekeztet mikor Zidanenak sarkazott egy nem kis golpasszt, amit a francia be is varrt.

T.F.E. 2010.02.01. 11:18:08

Nem elvitatva Guti érdemeit, meg kell dícsérni Benzemát is, akit nem lepett meg, hogy hirtelen elé került a labda. Pedig nem csak a kapus és a védők, de ő sem számíthatott a passzra, valószínűleg a kipattanóra indult. Egyébként a második félidőben többen azt hitték a Real Madridból, hogy nekik is utánozniuk kell Guti megoldását. Legalább három sarkazásra emlékszek, amelyek egyike sem ment emberhez (nem Guti követte el őket).
Iszonyatos feszültség volt a Real Madrid játékosokban főleg a régi motorosokban, akik pályafutásuk alatt még soha nem nyertek a Riazorban, ez látszott, amikor a harmadik gól után Guti térdre esve ordított az ég felé. :-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.02.01. 12:06:17

Lehet, hogy a Sevillának még sokba fog kerülni, a Valenciának pedig még sokat fog érni David Navarro gólocskája...

Keelhaul 2010.02.01. 12:16:53

Torghelle Sanyi Güizát, Negredot és Higuaínt is alázza! Szerintem.

gotanfun 2010.02.01. 12:43:04

@Csöncsön: sztem nem ez fog dönteni, hanem hogy a kicsik ellen melyikünk lesz a nagyobb lúzer. Hajlok arra, hogy mi. De ha mégis ernnyivel lesz jobba Valencia, akkor nem fogom sajnálni tőlük csöncsön (ha megnyernénk a Kupát meg pláne nem). És elnézést az offért. ;-)

luqe 2010.02.01. 17:30:16

Zaragoza ellen idegenben nagyon magas a Sevilla odds-a az egyik sportfogadó oldal szerint. (2,05). Ez miből, hogyan?

Keelhaul 2010.02.01. 17:46:59

@rizla: Nem tölti be rendesen az iceweasel, de aki akarja a katalán sport.es honlapján is megtalálja. Elég meggyőzőnek tűnik a kép, módosítom a véleményem, szerintem sem volt les. A másik képen kicsit csalt az objektív.

Szóval szerintem nem volt les. :)

Xavi közben böffent egyet, talán kicsit hiba volt most megszólalnia, de többé-kevésbé hiba volt.

Keelhaul 2010.02.01. 17:52:07

@Keelhaul: Rám tört a diszgráfia.

..., de többé-kevésbé _igaza_ volt. Aki nem tudja:

hétfő, 16:28 - Xavi: "A madridi sajtó nem tudja feldolgozni, hogy a csapat öt ponttal mögöttünk van. A Real Madrid erős, őszintén. Nincs filozófiájuk, nincs szerkezetük, nincs játékuk, de vannak kiváló és meghatározó játékosaik, valamint jó védelmük. Jól igazoltak. Nagy érvágás a csekkfüzetnek, de jó. A végsőkig fognak küzdeni."

A fordítás egyébként hibás, mert én pl az AS-en a következőt találtam:

No tiene nuestra filosofía, ni nuestro engranaje, ni nuestro juego de conjunto, pero dispone de jugadores buenos y determinantes y de un gran empaque defensivo.

Inkább azt mondja, hogy a Madridnak nincs olyan filozófiája mint nekik (vagy nem az övékét vallják, de gondolom előbbire gondolt, az indoeurópai nyelvek tömören nem túl szabatosak), nincs olyan közösségi szellemük mint nekik (ezt nem tudom honnan tudja, de mondjuk) és nincs olyan egyetértés közöttük a pályán. Szóval, hibás a fordítás, de még így sem kifejezetten sportszerű vagy illemtudó a nyilatkozat. Jobb lett volna, ha csak elmondja, hogy utálja a Madridot.

Tika_ 2010.02.01. 18:22:24

@Keelhaul: "A nem mellényúlás pár alapvető trükkje: [...] - nem nyilvánulsz meg elhamarkodottan"
Keelhaul Cs 2010. 01. 28. 20:37
:kuncog:

talán kicsit hiba volt átjönni az nso-ról.. ;)
Xavi nem szokott "böffenni", kevered pl. Dzsozéval

halareaal 2010.02.01. 18:28:54

@Keelhaul: és ebből a nyilatkozatból hogy hozták ki a csekkfüzetes részt?:DD
pedig már épp akartam írni, előbb nézzen előre, ki várja a labdákat középcsatár poszton.

rizla 2010.02.01. 18:45:44

@Keelhaul: mondjuk ettől függetlenül messi tényleg egy jó 5 méterrel előrébb végezte el a szabadrúgást, mint ahonnan járt, ezt a tisztesség kedvéért megjegyzem. de nekem az első pillanattól fogva nem tűnt lesnek, szóval csak félig szabálytalan.

xavit bizonyára megkérdezték, elmondta a véleményét. casillas is sokat emlegette anno a visszapillantóját ugye, szerintem azzal sem volt gond, a játékosoktól belefér a box. amikor laporta foglalkozott állandóan a madriddal, attól tényleg égett kicsit az ember pofája, de xavi oké. végül is az ellenfél tisztelete benne van a nyilatkozatban.

Keelhaul 2010.02.01. 18:58:23

@Tika_: A szabad asszociáció szép dolog, csak nem vitába való. Köszi, puszi

Keelhaul 2010.02.01. 18:59:23

@rizla: Hát a spanyolban inkább, mint abban amit a madridistán találni. A játékosoknak megadta a tiszteletet, de a sajtót meg a klubot nem kéne összekeverni.

Keelhaul 2010.02.01. 19:01:34

@rizla: Ja és nekem Casillas nyilatkozata sem tetszett. Ő is mondja azt, hogy utálja a Barcelonát. A visszapillantós dolgot utána szépen vissza is kapta :) A trash talk még májkl dzsorden esetében is ellenszenves volt. (Nem mintha lett volna Jordannél ellenszenvesebb játékos sok az NBA-ben.)

Keelhaul 2010.02.01. 19:08:07

@Keelhaul: Közben leesett mit csipogsz. Annyira nem volt könnyű rájönnöm, hogy azt hittem teljesen összefüggéstelen a gondolatmeneted, ami ugyan nem igaz, de ettől még meglehetősen el vagy tévedve.

Pancho esetében arról van szó, hogy kinyilvánít valami ortó kreténséget, majd védi. Én ezzel szemben azt mondtam, hogy inkább lesnek _éreztem_, de a bizonyosságot kevéssé lehetett szerintem érzékelni a hsz-ből. Sőt. Ezek után, miután nézegettem a kamerabeállításokat, találtam a don balón és a sport.es honlapján is egy perdöntő, abszolút jó kameraállást ami alapján már egyértelműen kijelentem, nem les. Ennyi.

Der Beste 2010.02.01. 19:30:24

@Keelhaul:
OFF

Számomra felfoghatatlan, hogy mi alapján cimkézel úgy sportólókat, ahogy.

ON

Keelhaul 2010.02.01. 20:14:34

@Der Beste: Ha arra kérdezel rá, hogy mi bajom Michael Jordannel, akkor azt mondom semmi. Imádtam a Space Jamet, a barcelonai olimpia után rajongtam érte kb. addig, míg el nem kezdtem utánaolvasni az embernek. Azóta is a legnagyobb legmeghatározóbb stb. kosarasnak tartom, de nagyon DURVA sztorik vannak róla. Kevés nála arrogánsabb tahó kosarazott a Földön, de erre szokták azt mondani, hogy győztes mentalitás. Ami Schumacherben és Lance Armstrongban is megvolt, vagy Eddie Merckx-ben.

Erre Jan Ullrich adta a legjobb választ, mikor előre engedte egy vetélytársát,, hogy nyerjen szakaszt (TdF már zsebben). Kérdezték tőle, miért nem sprintelt vele, valószínűleg megverte volna. Ullrich: Lehet, de én nem vagy Kannibál (Merckx igen találó beceneve).

Rokonszenves? Mint állat. Tett valaha ilyet a felsorolt illetők bármelyike? Nem tett, soha nem tett volna. Ha igen, annak nyilvánvaló marketing okai voltak.

Szerintem eléggé konzisztensen formálok véleményt a dolgokról, max. az lehet benne a különös, hogy esetleg olyan dolgokat is számításba veszek, amiket mások nem szoktak.

Keelhaul 2010.02.01. 20:19:31

@Der Beste: Ha szeretnéd hogy válaszoljak, akkor pontosíts, ha nem, akkor mindegy.

Keelhaul 2010.02.01. 20:37:17

@Keelhaul: * ti. nem vagyok benne biztos, hogy válaszoltam arra, amit kérdeztél. Kissé szétszórt vagyok ma.

sAp 2010.02.01. 22:22:40

@Keelhaul: abszolút OFF, de azért ezek Lance Armstrongra startból nem állnak, így fejből pl a legendás mont ventoux befutó pantanival, amikor a végén engedte a kalózt nyerni (marketing okokról 2000-ben még nem igazán lehetett szó), de rémlik egy későbbi eset is, amikor nem támadta talán hincapiet...(persze LA-nek voltak más parasztságai).
merckxnél meg lehet csak a hosszú eltelt idő miatt, de nekem az ő győztes mentalitása egyáltalán nem nyer pejoratív értelmet, én manapság is nagyon szívesen megnézném, hogy ki mit tudna elérni, ha mindenki mindent meg akarna nyerni, tehát hogy összességében ki a legerősebb versenyző.
MJ meg amúgy nagy trash talker volt, de mondjuk gary payton is, aztán ő mégsem volt akkora májer, szóval ez nem feltétlenül csak a legjobbak sajátja (nézd meg ellenpéldaként Kevin Garnettet, aki vagy 10 éve top3as nba kosaras, mégis full normálisnak tűnik).

ON:
guti gólpassza meg olyan, amit kb csak FIFA2010ben (v akármelyik másikban) lehet látni, ilyet ember nem tesz vissza, mindenesetre épp a különlegessége miatt lesz nálam örökbecsű, még ha pölö csak a hétvégén okaka sarkazós gólját amúgy többre tartanám.

Tika_ 2010.02.02. 11:16:50

@Keelhaul: nem, nem esett le :).
Akkor segítek, és ezentúl megkímélem magam tőled, így téged meg attól, hogy tovább locsold magadra a benzint :).

sundin 2010.02.02. 11:22:02

@Tika_:
Van olyan user ezen a blog-on, akit még nem ignoráltál?
süti beállítások módosítása