Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - All-Star csapatok (1962 - 2006)

2010.01.24. 20:30 pote

Van egy olyan érzésem, hogy előbb vállalok fel egy sunyi pukit a liftben, mint hogy legközelebb is jelentkezem a minden idők legjobb vébétizenegye összeállítására. Az a legdurvább az egészben, hogy még a kommentekben való porig alázás előtt simán összevesztem magammal legalább háromszor. Azonban panaszkodásnak helye nincs, meg az objektivitás irányába is sikerült tennünk egy óriási lépést. Így lapozás után nem egy, nem kettő, és nem is három, hanem egyszerre négy nagy műgonddal összeállított tizenegyet tálalunk elétek. Ezekből az utolsót az éterből is lehalászhatjátok, ha a 99,5-re tekertek vasárnap este 9 órakor, hiszen ott lesz hallható a Rádió Q-val indított vb-történeti sorozatunk aktuális kiadása.

Egy fontos kikötés volt az elején: csak a vébéken nyújtott teljesítmények számítanak. Vagyis Puskás Öcsit már az elején elfelejthettük, és Kurányi neve sem merühetett fel. A lehetetlent pedig úgy próbáltuk meg áthidalni, hogy nem hetvenhat év legjobb tizenegyét próbáltuk meg kapásból kijelölni, hanem három - viszonylag - l elkülöníthető korszakra osztottuk a tornákat, és mindegyiknek lett egy válogatottja. Nekünk ez így már faszipántos is volt, de felsőbb politikai nyomásra, hogy rádiókompatibilisebbek legyünk, ezt a hármat leszűrtük végül egyre.

A második korszakunk Chilétől (1962) tart egészen Spanyolországig (1982). A kapusposzt a világ legjobb kapusáé, Lev Jasiné. Kevés olyan rangsort találunk különböző portálokon, ahol nem őt illetné a minden idők legjobb kapusa cím. Bár voltak potyái is a tucatnyi világbajnoki meccsén (Kolumbia ellen közvetlenül szögletből evett egyet 62-ben), de 1958-ban ő lett a torna kapusa, és 66-ban nagyrészt az ő védéseinek köszönhetően - a mi válogatottunkon keresztül - jutottak elődöntőbe. Egy olyan korban sikerült négy vébémeccsen is megvédenie góltól a kapuját, amikor még a nagy tornákon is sorban születtek vízilabda-eredmények. Pár félelmetes adat a karrierjéből: 812 lejátszott meccs (ebből 480 kapott gól nélkül), több mint 150 megfogott büntető, 78 válogatott mérkőzés (ezeken 70 gólt kapott)

A védelem is simán pályázhat a minden idők legjobb védelme címre. Jobb oldalra Djalma Santost állítottuk. Tudjuk, hogy egy mondaton belül furán hangzik a jó védő és a brazil jelző, de nála (és még lesz valaki a későbbiekben) tényleg igaz a kivétel erősíti a szabalyt meghatározás. A leírások alapján tökéletesen ellátta védőfeladatait, s emellett még a támadások építésében is szerepet vállalt. Négy vébén szerepelt (1954-66), ebből kettőn ugye nyert is.

Franz Beckenbauer szerepeltetését sem kell indokolnunk. A Császár három vébén lépett pályára, és mindhárom színű érmet a vitrinjében tudhatja. Választásunk jogosságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tornák all-star válogatottjában mindig beválsztották a FIFA szakírói. Mi több, 1966-ban ő lett a legjobb fiatal játékos is.

A német nemzeti ikon párja egy angol nemzeti ikon. Bobby Moore volt a 66-os vébégyőztes angol válogatott kapitánya. A West Ham legendája 108-szor viselte a nemzeti mezt, és vállalt óriási szerepet az angol foci legnagyobb (egyetlen?) diadalában.
A  védelem baloldala is adja magát. Egy NST-szerzőnek soha sem könnyű egy interistát dícsérni, de Facchetti maximálisan megérdemli a magasztalást. Három vébén (66, 70, 74) lépett pályára. Legemlékezetesebb produkcióját a 70-es tornán nyújtotta, de a mágikus brazilokat ő sem tudta megállítani.

A középpályán kicsit gondban voltunk. Azt a taktikát választottuk, hogy bárkit is teszünk ide a bő keretünkből, nagyot nem tévedhetünk. Ahogy Facchetti, úgy Socrates sem emelhette magasba a világbajnoki trófeát, mégis felejthetetlen produkcióval ajándékozott meg minket 1982-ben. Érdekes, hogy őt meg pont az olaszok akadályozták meg ebben. Hihetetlen játékintelligenciája volt. Kimagasló egyéni képességei mellett, igazi csapatember volt. Olyan, amilyenek mi is szeretnénk lenni a pályán. A sors furcsa fintora, hogy a csöppnyit tehetségtelen öccse, Rai, 1994-ben világbajnok lehetett.

Neeskenst tettük a középpálya tengelyére. Mindkét alkalommal stabil tagja volt az ezüstérmes holland válogatottnak. Ráadásul, második alkalommal már Cruyff nélkül érték el ezt a sikert. Annak érdekében, hogy a középpálya is működjön ebben a csapatban, kell egy igazi passzológép. Ennek a prototípusa ebben az időszakban Gérson volt. Nem mellesleg, sokak szerint ő volt a 70-es vébédöntő legjobbja is. A 66-os tornán nyújtott gyengélkedése ellenére, nyugodt szívvel raktuk be ide.

Nagyon nem kellett gondolkodnunk a csatársoron.

Pelét ennek a korszaknak a válogatottjába kellett tennünk, hiszen 58-ban még csak tinédzser volt. Igaz, ott is emlékezetes produkciót nyújtott Gerd Müller tizennégyszer volt eredményes a tornákon. A Nemzet Bombázója  70-ben tíz gólig, 74-ben négyig és világbajnoki címig jutott. Sokáig ő volt a vébék legeredményesebb gólszerzője. Aztán jött az igazi Ronaldo. Cruyffnak elég volt egy torna, hogy kivételes mozgáskultúrájával erősítse a 62-82 közötti vébéválogatott csatársorát. A németországi vébé szinte csak róla szólt (természetesen a hazaiakon kívül).



Harmadik, egyben utolsó, önkényes korszakunk az 1986 és 2006 közötti időszak.

Sokáig vaciláltunk, hogy Buffon vagy Kahn. Végül utóbbi mellett döntöttünk, mert 2002-ben nélküle biztosan nem játszanak döntőt a németek. Oli nem egy szép ember, nem ő az a focista, akihez hasonlítani szeretnénk, de profizmusa és fanatizmusa - különösen azon a vébén - egyedülállónak számít.

Talán nem is kellene mást írnunk, minthogy egymás után három vébédöntőben játszott. Mindenki tudja, hogy Cafúról van szó. Csapattársai ösztönösen, rutinból dobták ki a labdát jobb oldalra, mert olyan nem volt, hogy nem érkezett. És nem elhanyagolható információ, hogy ő védekezni is tudott. Felfutásai, beadási, szerelései mellett az örökös mosoly, és a kissé idegesítő rágózás is rögtön beugrik, ha magunk elé képzeljük.

Egyesek Vödörfoltozóra magyarosították, de nem ezért került a védelem tengelyébe Cannavaro. Hanem, mert ő irányította mesterien azt az olasz válogatottat, amelyik a 2006-os vébén, hét meccs alatt, összesen csak két gólt kapott. Év végén az Aranylabda sem maradt el. Fabio párjának először Baresit gondoltuk, de nem akartuk túlzottan elolaszosítani a védelmet. Helyette Desailly került be. Fontos láncszem volt 98-ban, de ettől függetlenül ezen a poszton nem biztos, hogy a tuti választás. Sokkal egyértelműbb volt a balhátvéd posztja. Andreas Brehme bekerülése megtámadhatatlan. Védő létére gólerős is volt. Négyszer betalált a vébéken is, az ő tizengyesével lettek a németek harmadszor is világbajnokok. Igaz, balhátvédként számítunk rá, de ő tipikus kétlábas játékos volt.

Idő szűkében is vagyunk, de különben sem lehetne erről a középpályáról csak pár mondatban megemlékezni. Így álljon itt csak a három legenda neve: Maradona, Platini, Zidane.

A háromcsatáros felállás miatt a támadók kiválasztása már bonyolultabb volt.

Ronaldo a vébék történetének legeredményesebb góllövője, tizenöt találattal. Három vébén is legalább három gólig jutott. Kétlábon járó gólveszély. Néznénk Afrikában is.

Linekert is nyugodt szívvel tettük be, mert azon kívül, hogy emberileg is maximálisan tiszteljük, még tíz gólt is összeszorgoskodott a 86-os és 90-es vébén.

A harmadik csatárnál már erősen a szubjektívitás döntött, mert Romario óriási kedvencünk. A 94-es tornán ő volt A csatár. Hihetetlen gyors volt az első pár lépése, bárkit képes volt öt-tíz méteren megverni, és csőrözni is ő tudott a legjobban.


Egy egyórás rádióműsorban maximum csak egy tizenegyet lehet végigvenni, így engedve a RadioQ nem kis nyomásának, a fenti három csapatból összegyúrtuk egyet, amit elnevezhetünk a Válogatott történetek legjobb vébécsapatának. Itt is maradt a 4-3-3-as felállás.

Jasin - Cafú, Beckenbauer, Moore, Facchetti - Garrincha, Maradona, Zidane - Ronaldo, Pelé, Kocsis

cserepad: Djalma Santos, Platini, Cruyff

Nem az a tipikus védekező felfogású csapat, annyi szent. Ez van. Vállalom.

34 komment

Címkék: szuperválogatott vébé történelem válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr331695211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2010.01.24. 21:13:29

"...csőrözni is ő tudott a legjobban..." Fúj, b+!:):) Azért utána kértél tőle autogramot?:)

reader613 2010.01.24. 23:17:43

kár volt elkapkodni... ha adásba kellett mennie, attól még lehetett volna írásban kidolgozni.

a nevek rendben vannak.

spangol 2010.01.24. 23:23:04

@reader613: mélyen egyetértek, csak nem akartam ünneprontó lenni. Különösen a téma fényében semmitmondó és sekélyes a poszt.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.25. 02:56:51

Több helyen vitatkoznék. A Kahn véd(et)hető, de azért Buffon, mert ő a döntőben is hozta magát 2006-ban. Ne szégyeljük teletolni olaszokkal. Tehát Desailly helyett Baresi és Brehme helyett Maldini (eszedbe sem jutott?). Andreas is nagyon jó volt, de Paolo három vébén játszott jól, egy ezüst, egy bronz, egy negyeddöntő. Aztán R. Carlos is szóba kerülhetne, de ilyen védekező nélküli középpálya mellett nem jó ötlet.

A csatársot még problematikusabb. Persze karmolom Linekert meg Romariot és jogosan jöhetne még szóba Klinsmann is, de ne játszunk már három középcsatárral. Úgyhogy én egy trequartistát szerepeltetnék, aki nem lehet más, mint Roby Baggio, aki 1990-ben és 1994-ben is kiemelkedő produkciót nyújtott, de 1998-ban sem volt rossz. A két ékem pedig Ronaldo és Batigol lenne az brazil-argentin barátság jegyében.

montipájton 2010.01.25. 07:43:42

@popp: Nanana, azért ne csináljunk már olasz válogatottat a világvaálogatottból.))) Maldini legenda, de nem a vb-ken nyújtott játéka miatt lett az, aki, Baresi jogos (90-ben és 94-ben is nagy volt), Buffon és Baggio nálam se férne be.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.25. 07:51:57

Most jön a 19. vb. Szerencsésebbnek tartottam volna ha az eddigi vbket 6-os csomagban szolgáljátok fel.
Nekem jobb, mert 3 poszt és nektek is, mert valószínű kevesebben oktatnak ki, hogy kit hagytatok ki :)

Mourinho már nem a király 2010.01.25. 09:14:21

Roby Carlost a bal oldalról kihagyni...ezért valam büntetés járna kedves nst :)

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.01.25. 09:22:03

@Anthony - awkward silence:
ha szted jobb védő, mint Brehme, akkor lecserélem...

heinrich · http://nst.blog.hu 2010.01.25. 10:21:24

@Anthony - awkward silence: ezt a bejelentést valóban awkward silence követte :)

Strigo 2010.01.25. 11:10:41

Én csak Desailly-t nem értem, két vébén volt ott, 2002-ben ugye kiestek a csoportmeccseken, 98-ban meg kiállították a döntőben. Akkor már inkább Thuram, Mättheus, Hierro, Maldini.

Walmer 2010.01.25. 11:27:09

@popp: Öregem, ha van a pofátlanságnak csimborazzója, akkor te megmásztad:-)

Könyörgöm, mondd, hogy csak vicceltél.
Amúgy betehetnénk még a Tottit, Ancelottit, vagy éppen Lucatonit is, nem gondolod? vagy valaikt az olasz C ligából. Esetleg a római "utcák-terek" válogatottjából az újságárus Massimót.

__ 2010.01.25. 11:32:50

@Walmer:

Schilaccit kihagytad :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.25. 12:03:45

@Walmer: Minden ilyen válogatás szubjektív és ellentétben az általad fölsoroltakkal, mind Baggio, mind Maldini, mind Baresi ott van a '86-tól-'06-ig terjedő időszak legjobbjai között. Ha ennek megállapítása szerinted a pofátlanság non_plus_ultrája, akkor vállalom. Persze ízlés kérdése, hogy a vébék legjobbjai közül ki kit preferál.

Mellesleg mindig megy a duma, hogy az olaszok csak védekezni tudnak, de ha az ember egy bizonyos időszak vébéinek legjobbjainak nevez azokon jól és eredményesen játszó olasz védőket, akkor még nagyobb a hörgés.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.25. 12:04:50

:-), ez véletlenül lemaradt.

giacomo 2010.01.25. 13:05:18

Értelemszerűen Roberto Carlos. Jasin helyett inkább Zoff.

Boodler 2010.01.25. 14:39:36

Jasin:
"...812 lejátszott meccs (ebből 480 kapott gól nélkül), több mint 150 megfogott büntető..."

Az a 150 védett büntető (ugye 332 meccsen) nagyon durván hangzik.
Vicc nélkül: arról nincs adat, hogy hány gólt kapott 11-ből?

mickeyknox 2010.01.25. 15:58:25

@Boodler: 812 meccsen 150 védett bünti az szerintem. de az is elég durva :)

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.25. 16:01:14

@mickeyknox: Sőt új szülöttként, Jasint leginkább fekete-fehér felvételeken látva elég nehezen is hihető.

smartdrive 2010.01.25. 16:01:27

Romário helyett Klinsmann, Platini (82) helyett Vieira, esetleg Dunga

smartdrive 2010.01.25. 16:03:11

ja,és Kahn helyett esetleg Preud'homme

christvhu 2010.01.25. 16:45:19

szerintem meg teljesen rendbe vannak a nevek, nyilván lehet vitatkozni egy egy játékoson (pl RobyCarlos), de a korszak egészét figyelembe véve korrekt.
Köszönjük

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2010.01.25. 17:16:36

@Artsuhtaraz:
Ma megtanultam egész életemre, hogy van államvizsga, ahol 1 sor is elég a ketteshez és hogy ne pofázzak bele a posztba, hogy ha nem olvastam :)
Köszönöm.

medco 2010.01.25. 17:25:09

Szerintem D.Santos kihagyhatatlan a jobb-beck pozíciból, négy VB-n szerepelt, több, mint százszoros válogatott. Bozsikot betenném a középpályára, mondjuk Socrates helyére. Ld. magyar-brazil 4:2. A balhátvéd vagy Robi Carlos, vagy Fachetti. Ld catenaccio. Nehéz a különböző korok fociját összehasonlítani, de vannak időtálló játékosok. Szerintem ilyen Jasin, D.Santos, Beckenbauer, B. Moore, Fachetti, Bozsik, Garricha, Pelé, Cruyff, Maradona - ha csak a VB-ket nézem.

Boodler 2010.01.25. 19:38:29

@mickeyknox:
Még egyszer átgondolva hülyeséget írtam, nyilván nem csak és kizárólag X-0-ra megnyert meccsen védett 11-est Jasin, szóval nem 322 meccsen hozta össze a 150+védést.

Egyébként egy jópofa idézet wikiről, tőle:
"When asked what his secret was, he would reply that the trick was "to have a smoke to calm your nerves, then toss back a strong drink to tone your muscles.""

en.wikipedia.org/wiki/Lev_Yashin

Iustizmord 2010.01.25. 19:47:11

maldini nem került be???? what a shame

arra meg kevesen emlékeznek hogy baresi ott volt 82-ben. a padon.

Zigi 2010.01.25. 20:05:27

A "62-'82 közti válogatott csatársorából Cruijff-ot mindenképpen hátrébb vonnám, s mondjuk Socrates vagy Neeskens helyett a középpályán szerepeltetném, helyére pedig betenném Paolo Rossit, aki két vébén 9 gólt rúgott, s nélküle nem nyert volna Olaszország világbajnokságot '82-ben. S nem, nem vagyok olaszbuzi.:)

mickeyknox 2010.01.26. 09:17:24

@popp: a 480 kapott gól nélküli meccs se rossz azért...

a wikin van még egy vicces említés az első meccséről:

"It was not the debut he would have hoped for, as he conceded a soft goal scored straight from a clearance by the opposing keeper."

Crouch 2010.01.26. 20:37:27

Matthausnak helye lenne ez egyik csapatban, mondjuk Desailly mellőzésével.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.27. 22:01:54

@Crouch: Ez jogos volna, de Mattheus legjobb vébéin '86-ban és '90-ben még igencsak középpályást játszott, oda meg nem férhetne oda nevezettek helyett, bár ha egyet kiveszünk a csatársorból, akkor talán.

Desailly helye meg mindenképpen Baresit illeti szerintem.

sleepy 2010.01.28. 20:58:37

haaat ezt az utolso 11-et egy komolyabb csapat siman elpi..az. Hol vannak a rakkolo labdaszerzok a kozeppalyarol? Pont annyit er ez a csapat mint anno a Makelele-tlenitett Real Madrid...
süti beállítások módosítása