Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - minden idők 10 legjobb vb-meccse

2010.01.10. 17:09 _benito

Ha van nehezebb feladat, mint kiválasztani a világbajnokságok történetének 10 legjobb csapatát, az a 10 legjobb meccs összeállítása. A gond csak az, hogy ilyesmit nem lehet csapatmunkaként összerakni, mert - bár az első öt helyezettben jobbára mindenki egyetértett - a listáinknak nem sok közük volt egymáshoz. Vitatni lehet az alábbiakat, de az biztos, hogy valamilyen szempontból ezek a vb-meccsek különlegesek voltak, hősök és legendák születettek - és persze van köztük néhány, amelyet csak az eszetlen mészárlás miatt vettünk bele. Az összeállításban jönnek a harcos komcsik, a még náluk is harcosabb németek, két afrikai csillag, és az olasz futball teljhatalmának beteljesülése. Jó mulatást a Rádió Q-val indított vb-történeti sorozatunk aktuális kiadásához.

10. Brazília-Dánia 3-2 (1998, Franciaország – negyeddöntő)
Ez, kérem szépen, jobbára ugyanaz a brazil csapat, amelyet múlt héten minden idők legjobb csapatai közé választottunk, mégis nagyon megszenvedett a dánokkal a negyeddöntőben. Mindkét csapat simán jutott a nyolcba, a brazilok Chilét, Dánia Nigériát oktatta, és a két Laudrup zsenialitása miatt nem is tűnt esélytelennek a címvédővel szemben. Ezt már 2. percben be is bizonyította, amikor B. Laudrup tört be a 16-oson belülre, okos passzából Jörgensen megszerezte a vezetést. A brazilok viszont mindent bemutattak: előbb Bebeto egy hajszálpontos lövéssel egyenlített, majd Ronaldo adott akkora passzt Rivaldónak, hogy az ember szeme könnybe lábadt. Roberto Carlos hibájából Laudrup egyenlített (ezután jött a híres gólöröm: a Gondolkodó fekvő változata), de Rivaldo a 60. percben újra mérnöki pontossággal metszett ki egy szeletet Schmeichel kapujának bal alsó sarkából.



9. NSZK-Hollandia 2-1 (1974, NSZK – döntő)
20 évvel az I. Döglött Lúd hadművelet után a németek újra megcsinálták: tökéletesen esélytelenül leverték a döntőben a korszak meghatározó, és így természetesen bombafavorit csapatát. Cruyffék ráadásul elkövették ugyanazt a hibát, amit a magyarok Bernben, és már a meccs elején vezetést szereztek (emlékezetes, 15 érintéses gól), ami annyira megnyugtatta őket, hogy elfelejtették, ki áll a másik oldalon. A németek szívósak voltak, azonnal odavágtak, ha veszélyt éreztek, és az egyre nyafkább, kicsit talán túlságosan is nagyképű hollandok ellen megfordították a meccset. A második félidőben hiába támadtak sokkal többet a hollandok, a németek kibekkelték, és – bár örömködés helyett inkább összeveszett mindenki mindenkivel a döntő után – újra világbajnoki címet szereztek.

8. Portugália-Észak-Korea 5-3 (1966, Anglia – negyeddöntő)
A Goodison Parkban jött el a kommunizmus legnagyobb pillanata, a 2010-ben is vb-résztvevő Észak-Korea nem kevesebbet tett 1966-ban, mint ki-ki-meccsen legyőzte a továbbjutásról így lecsúszó olaszokat. A  Nagy Vezér hű alattvalói a negyeddöntőben sem tököltek sokáig, már az első percben vezetést szereztek Portugália ellen, fél óra után pedig 3-0-ra mentek. Eusebio viszont megneszelte választott hazája segélykiáltását, és négy gólt lőve egymaga nyomta le az harcias komcsikat. Valószínűleg a jobbára 5-4-1-felállásban pályára lépő 2010-es észak-koreai csapattól hasonló csoda nem várható, Eusebio szerepét C. Ronaldo alakíthatja.



7. Argentína-Nigéria 2-1 (1994, Egyesült Államok – csoportkör)
Igaz, még a torna kevésbé fontos szakaszában rendezték ezt a meccset (mindketten továbbjutottak a csoportból), aki látta, biztosan egyetért a beválogatásával. A Finidi, Amokachi, Oliseh, Yekini neveket bevető afrikaiak egy gyönyörű – ám kicsit lesgyanús – Siasia-góllal szerezték meg a vezetést, amire az argentinok két szabadrúgást követő góllal válaszoltak. Caniggia második gólja, ahogy az már itt a blogon is többször szóba került, egyike a kedvenc góljainknak, talán nem érdemtelenül. Egyébként a 3. helyen továbbjutó argentinok akkor úgy érezték, pont jó lesz nekik ez a hely a csoportban, mert így Romániával kellett játszaniuk, miközben Nigéria Olaszországgal találkozott. Aztán az élet úgy hozta, hogy egyikük sem jutott a nyolc közé.



6. Olaszország-Brazília 3-2 (1982, Spanyolország – középdöntőcsoport)
Sokkal többről döntött ez a meccs, mint az elődöntőbe jutásról. Itt két futballfilozófia csapott össze: a Jediket Falcao, Zico és Socrates képviselte, a Sith-eknél elsőre mindenképpen Paolo Rossi ugrik be, pedig hát Gentile és Scirea legalább annyit tettek a továbbjutásért. Miért is ne lettek volna magabiztosak, miután Maradonát a színről eltüntetve gyalulták le Argentínát az előző körben. Ezt egyébként a brazilok is elmondhatták, úgyhogy ez a meccs olyan volt, mint egy negyeddöntő: a győztese az elődöntőbe jutott. Ez pedig a saját erényeit – amelyek ugyan sokaknak kevésbé szimpatikusak, de igen hatékonyak – tökéletesen kidomborító, ellenfele fölé kerekedő olasz válogatott volt. Az olaszok olyan lendületbe jöttek, hogy a brazilok elleni meccs előtt gól nélkül, botrányos teljesítménnyel tüntető Rossiból gólkirályt csináltak, a döntőben pedig lelépték a németeket.



5. Anglia-Kamerun 3-2 (1990, Olaszország – negyeddöntő)
Ez még itt egy angol futballt játszó angol válogatott volt, de volt egy agyatlan szélütöttjük, aki történetesen az angol futball elmúlt 30 évének legnagyobb zsenije volt, és velük volt az utolsó úriember a pályákon, aki pedig ugyanennek az időszaknak a legjobb angol csatára. Mint az ismeretes, Kamerun nemcsak kiegyenlítette az angol támadások prototípusából született gólt, de a 83. percig vezetni is tudott. Ekkor Lineker egy büntetőből egyenlített, majd a hosszabbításban egy újabb 11-est értékesített, amelyek jogosságának megítélését a ezennel kommentelőkre bízzuk. A videóval próbálunk segíteni még:



4. Ausztria-Svájc 7-5 (1954, Svájc – negyeddöntő)
A Hitzeschlacht von Lausanne minden idők legtöbb gólt hozó világbajnoki mérkőzése. A torna házigazdája a 16. és a 19. perc között három gólt szerzett, de az osztrákok a 24. és a 27. között ugyanennyivel válaszoltak, azaz szűk félórányi játék után 3-3-ra álltak az izgága csapatok. A szünetben már 5-4-re Ausztria vezetett (igen, a 9 gól is rekord), amibe még egy kihagyott büntető is belefért nekik, a végén 7-5-re nyertek, mert a szóbeszéd szerint a svájciak nem bírták a nagy hőséget. Ennek némileg ellentmond, hogy az osztrák kapus mutatott kiszáradási tüneteket, de az első három beszedett gól után összekapta magát. Mindkét csapatban volt egy mesterhármas: a svájciaknál Hügi, az osztrákoknál Wagner triplázott. 



3. NSZK-Franciaország 3-3 (1982, Spanyolország – elődöntő)
Visszatérünk 1982-be, méghozzá minden idők egyik legdrámaibb meccsére, az elődöntőbe. Littbarski és Platini gólváltása mellett volt más izgalom is a rendes játékidőben, a Tapló Német Kapusok FC zászlóshajója, Harald Schumacher hírhedt taglózása, ami után a 10 perce pályán levő Battiston életéért kellett aggódnunk. A kapus maradhatott, a dráma folytatódott. Tresor Trezeguet-góljával újra a franciáknál volt az előny, Giresse pedig úgy tűnt, eldöntötte a meccset a 108. percben, de a németekről tudjuk, hogy… bedobásnál nincs les, ezt használta ki. Büntetőkkel a németeket megverni lehetetlen (4-0-s vb-teljesítménnyel vezetik a listát – utolsók az angolok 0-3-mal), most sem sikerült, de aki akarja látni, hogy néz ki egy német játékos a kihagyott 11-ese után, az tekintse meg, ahogy Stielike megkísérel szeppukut elkövetni a stoplijával.



2. Brazília-Hollandia 3-2 (1994, Egyesült Államok – negyeddöntő)
Ez a világbajnokság a Romario-Bebeto kettősről szólt, az egymást legendásan rühellő csatárok be is találtak a hollandok favágó-arcú kapusának, de a hollandok – akik látszólag képtelenek voltak felfogni, hogy az áldozat szerepét szánták nekik – óriási harcolva visszajöttek. Az egyenlítést ráadásul a kelet egyetlen botlábúja, a 86 meccsén bepréselt hat válogatott gólja egyikét bevágó Winter révén jött a 79. percben. A meccset aztán – milyen kegyetlen a sors – egy másik botlábú, a hasonló gólszerzési mutatókkal rendelkező balhátvéd, Branco döntötte el, és talán így van ez jól, mert ennek a brazil válogatottnak meg kellett nyernie az 1994-es világbajnokságot. Ez a mérkőzés nemcsak a világbajnokságokon, hanem az összes nemzetközi tornát nézve is ott volt a legjobbak között, csak azért nem lehet első, mert az a hely nagyon foglalt.



1. Magyarország-Uruguay (1954, Svájc – elődöntő)
Nem döntő, de ha volt olyan esemény, ami értelmet adott a rongyosra mantrázott előrehozott döntő klisének, ez az volt. Az Aranycsapatot már a világbajnokság előtt is a világ legjobbjának tartotta mindenki, amit pedig Svájcban mutattak, az minden reménykedőt lelombozott: verhetetlennek tűntek. Amikor a szóba jöhető méltó ellenfelekre terelődött a szó, mindenkinek elsőre Uruguay ugrott be, és ez sem véletlen: a celeste először is címvédő volt, másodszor története során nem veszített meccset világbajnokságon. Mindkét csapat veretlenül jutott az elődöntőbe, ahol aztán a magyarok – a brazilokkal szembeni csontzenés negyeddöntő után – a 2-0-ról is felálló Uruguayt Kocsis Sándor két hosszabbításban szerzett góljával legyőzte. A korszak futballjának két kiemelkedően legjobb válogatottjáé az első hely.  Miracle of Bern, mi?

62 komment

Címkék: szakértelem több mint foci vegyes izé válogatott történetek fwc tort

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr751661562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

England win The Ashes! 2010.01.10. 17:52:51

Na, benito, asszem én kivétel leszek, mert úgy nagyjából adom a listát, bár (természetesen) a sorrenden kozmetikáznék. A '82-es olasz-brazil pl. top 3 nálam, pedig rühellem mindkét válogatottat. A 2002-es brazil-costa rica-i meccset meg talán becserélném a '94-es Argentína-Nigériára. Talán...

(Kösz a fordított listázást!)

Titi120 2010.01.10. 18:10:11

" ... majd Ronaldo adott akkora passzt Rivaldónak, hogy az ember szeme könnybe lábadt. "

Annyi dolog van, ami alkalmat adhat a 'Fenomén" körbeszopkodására, na, de ez ... Ez mi ? Egy egyszerűbbnél is egyszerűbb 3 méteres kiugratás.

Rexfelugyelo · http://rexfelugyelo.blog.hu 2010.01.10. 18:20:14

Nálam befér a tízbe az 1970-es olasz-német elődöntő, ha másért nem, a hosszabítás miatt, csak még nem tudom, melyiket cserélném ki a fenti listából.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.10. 18:21:03

Tényleg nehéz egy ilyen listát összeállítani. Én például a '66-os angol-német döntőt, '70-es olasz-német elődöntőt vagy a '86-os francia-brazil negyeddöntőt beraknám a tízbe. Persze nehéz megmondani melyik meccsek helyére. Az argentin-nigériai tényleg jó meccs volt, de azt biztos kihagynám.

reader613 2010.01.10. 18:26:50

amit hiányolok, az pl 1970-ből a német-olasz elődöntő (1-1, hosszabbítás után 3-4).

szeme közé, laposan! 2010.01.10. 18:29:14

@Titi120: hát könnybe lábadt a szeme, ezért nem látta rendesen...:)

Der Beste 2010.01.10. 18:30:12

'86-os döntő nem fér be?

karikaV43 2010.01.10. 18:38:08

És hol van a 86-os brazil-francia,minden idők legjobb meccse.

smartdrive 2010.01.10. 18:51:14

lol, az nszk-nak nem szóltak, hogy az nst szerint előrehozott döntő?

(70-es német-olasz?)

zsakfos 2010.01.10. 18:52:07

A KELET egyetlen botlábúja Winter? ezt nem értem...
Másrészt Branco botlábú? hát nem tudom, én úgy emlékszem elég jó bal lába volt.
Amúgy jó kis összeállítás tetszik:)

Rántott máj (törölt) 2010.01.10. 18:58:34

@zsakfos : Valoszinu elirtak. Egyebkent nem ertem ezt a botlabuzast. Winter Europa egyik legjobb vedekezo kozeppalyasa volt, nem a golszerzes volt a feladata, de azert az is elofordult vele idonkent. Branconak meg foleg nem, balhatvedkent, ehhez kepest azon a meccsen a golon kivul volt meg egy hasonlo kiserlete, ami hajszal hijan beakadt.
Szerintem egyebkent (bar kicsit elfogult vagyok) a 94-es roman-sved es nemet-bolgar egyike is beferne, a 70-es legendas olasz-nemet meg foleg.

IronRock 2010.01.10. 19:16:23

Jaja, szubjektivitás rulez. :-) Ahogy mások is, én is hiányolom a '86-os brazil-francia negyeddöntőt, az 1970-es német-olasz elődöntőt. A '94-es Argentína-Nigéria szerintem nem volt akkora meccs, onnan simán lehetett volna a Románia-Argentína nyolcaddöntőt vagy a Románia-Svédország negyeddöntőt berakni.
Még valami: Brian Laudrup egyedi fekvő-gondolkodó gólöröme nem akkor jött először. Már az 1995. januári Fahd király Kupán (A Konföderációs Kupa elődje), bemutatta ezt a gólörömöt.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.10. 19:19:26

Uruguay-Brazília 1950, húúúú, emlékszem mekkora meccs volt! Tiszta szerencse volt, hogy ott lehettem. Na, az volt a legnagyobb, amelyiket láthattam!

zsakfos 2010.01.10. 19:23:49

Én is a keretre gondoltam, de ha Winter lett volna annak a csapatnak az egyetlen botlábúja, simán verik a hollandok a brazilokat:) Aki ott a legnagyobb botlábú volt az Van Vossen ,de igazából annak a holland csapatnak egy jó kezdősor mellett bőven középszerű cseréi voltak ( van Gobbel, Valckx, De Wolf, Taument, Roy, Bosman, Rob Witschge) sajnos:(
Winter egy nem kiemelkedő képességű, de univerzális és hasznos vízhordó volt, aki minden csapatba kell.

Grigorij 2010.01.10. 19:27:02

Jelenleg minden sporttémájú írás hiteltelen az Indexen!

Két napja elhunyt Barcs Sándor, de ez a szomorú esemény nem érdemel egyetlen pici mondatot, emlékezést sem Uj Péter vezette portálon!

Szégyelljétek magatokat!

Brüsszeli antimagyarok!

Vul-Kahn 2010.01.10. 19:36:04

Az én listám:

10. NSZK-Magyarország 3-2 (1954, döntő)
Annyi objektivitás mindenkibe kellett, hogy szoruljon, hogy ezt a meccset igenis betegye a 10 legemlékezetesebb vb-meccs közé. Mégiscsak egy 0-2ről megfordított (elbukott) vb-döntőről beszélünk...

9. Brazília-Dánia 3-2 (1998, negyeddöntő)
Itt egyetértek a poszttal, nagyon nagy meccs volt, helye van a tízben.

8. Spanyolország-Nigéria 2-3 (1998, csoportkör)
Legendás latinfoci-gyűlöletemben ritkán leltem akkora örömöt, mint ennek a meccsnek a megtekintése közben. Az a Zubi-potya, és az az irgalmatlan Oliseh-bomba... Felbecsülhetetlen.

7. Anglia-NSZK 2-2, h. u. 4-2 (1966, döntő)
Nem volt gól a Wembley-gól, stb stb, de emiatt a meccs miatt igazából sosem nehezteltem az angolokra, 1 vb-címet 80 év alatt, és ezt a 7. helyet azért ők is megérdemlik. Ez pedig egy nagyon nagy csörte volt, ezen kár is vitatkozni. (Zárójelben jegyzem meg, hogy nekem mindig is a német-angol partik jelentették a futball csúcsát, klub és válogatott szinten egyaránt, de ez tényleg mellékes ennek a meccsnek az esetében.)

6. Portugália-Észak-Korea 5-3 (1966, negyeddöntő)
Bő összefoglalót láttam róla csak, de ez, és az Észak-Korea-Olaszország meccs góljai elégnek bizonyultak ahhoz, hogy szívembe zárjam a KNDK válogatottját. Mekkora dolog lett volna, ha bemennek a 4 közé... De sebaj, így is szép volt ez!

5. Auszria-Svájc 7-5 (1954, negyeddöntő)
Bazzeg, egy 7-5ös vb-meccs, ráadásul az egyenes kiesésben? Nincs miről beszélni.

4. Olaszország-Brazília 3-2 (1982, középdöntő)
Nem lehet elvitatni, na. Respect a digóknak, szép volt!

3. Olaszország-NSZK 1-1, h. u. 4-3 (1970, elődöntő)
Nem is értem, ez a meccs hogyan nem fért fel a listádra, _benito, óriási német-, és antiolasz-fanként is azt mondom, ez valami döbbenetes találkozó volt. Ismét csak megérdemlik a taljánok a dícséretet, ráadásul csökkenti a fájdalmamat, hogy utána elbukták a döntőt.

2. NSZK-Franciaország 1-1, h. u. 3-3, 11esekkel 8-7 (1982, elődöntő)
Ezt a meccset sem volt még szerencsém teljes egészében látni, de a forgatókönyv alapján tiszta "Wahnsinn von Getafe", márpedig az brutálisan nagy volt. Hasonló egyébként a helyzet, mint 70-ben, a heroikus küzdelem után döntőbe jutott csapatot simán lépte le a döntőben a könnyebben odajutó gárda. Hiába na, egy ilyen meccs megnyeréséért nagy árat kell fizetni. Én nem is bánom igazán, ez a győzelem, ráadásul hogy pont a scheißfranzösék ellen született, majdnem teljes mértékben kárpótol az elbukott fináléért.

1. Magyarország-Brazília 3-1 (1966, csoportkör)
Na ezt a meccset viszont hál'istennek láttam pár éve teljes egészében is, és egészen döbbenetes volt az élmény. Farkas és Bene góljai örök klasszikusok, nem is tudok mit hozzáfűzni. Az előző két vb győztesét vertük meg iskolajátékkal, a futball hazájában, nálam ez a meccs a Numero Uno.

greycup 2010.01.10. 19:43:24

94-ből inkább a román-argentint hiányolom. A brazil-holland első félideje amúgy híg fos volt.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2010.01.10. 20:02:48

Hát nem klasszikus csapatok, de az utolsó csoportkörben az Uruguay - Szenegál 3-3 (0-3) nekem felejthetetlen marad:) Persze csak 98 óta látom az összes VB meccset, bizonyára ezért emlegetem fel:)

Májking 2010.01.10. 20:07:54

1966-os magyar-brazilt betettem volna, Bene, Farkas, Mészoly... Nagy meccs volt

Nekem nagyon megmaradt a 78-as donto is.

vargamma 2010.01.10. 20:08:36

@AG 2.0: igen, az sztem is jobb meccs volt 1994-ből, mint a listába betett arg-nig.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.10. 20:09:16

@_Maverick: Az tényleg nagyon jó meccs volt.

Májking 2010.01.10. 20:12:37

@Vul-Kahn:

Korrekt lista.

Jajjjj, az a Zubi-potya, valóban

montipájton 2010.01.10. 20:13:40

Hát, a 70-es olasz-német elődöntő és brazil-olasz döntő kihagyása nálam öngól, ezek nagybetűs Klasszikusok.

A 94-es brazil-holland első félideje maga volt a tömény unalom, a 2. félidő tényleg emlékezetes. De azon a vb-n pl. a román-argentin legalább olyan nagy meccs volt, ahogy 86-ban a belga-szovjet, a francia-brazil, 90-ben a német-holland, 98-ban a brazil-holland vagy argentin-angol.

Szóval, nálam most nem jött be a listátok, de hát ízlések és pofonok.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.10. 20:26:16

@montipájton: tényleg az argentin-angol kilencvennyócból.

töröltprofil (törölt) 2010.01.10. 20:44:25

Igen hiányzik a 70-es Olasz-NSZK elődöntő.
De én még kiemelném még a 74-es Holland-Brazil elődöntőt. A korszak két legjobb támadócsapata csapott össze.Óriási nagy rangadó volt.

NORBERT · http://norbert.blog.hu 2010.01.10. 20:50:28

nem ertem mitol lenen jo az 54-es donto... nem, nem arra gondolok, h nekunk nem jo es ezert ne legyen jo meccs, hanem eleve nem volt jo meccs... csunya meccs volt

lecsó73 2010.01.10. 21:36:15

szerintem a 98-as Argentin-Holland meccs is beférne... Bergkamp zseniális gólja szerintem minden idők top 10-es vb gólaji egyike

szamarhegy 2010.01.10. 21:46:17

74-es VB óta követem élőben, 82-es német-francia elképesztően fordulatos és izgalmas mérkőzés volt, a német küzdeni tudás a csúcson volt, már az sem a régi :)

lecsó73 2010.01.10. 21:55:24

szerintem a 98-as Argentin-Holland meccs is beférne... Bergkamp zseniális gólja szerintem minden idők top 10-es vb gólaji egyike

Dindane 2010.01.10. 22:27:08

Hülyeség az az egész. Az ilyen "válogatások" csak arra jók, hogy mindenki felemlegethesse, melyik kedvenc meccse maradt ki.

madbalee 2010.01.10. 22:49:01

a 2006-os Német-olaszt hiányoltam első rápillantásra a listáról, de aztán láttam, hogy az 1970-es NSZK-Olasz sincs rajta, ami viszont mindenképp TOP10.

Meg lehet hogy a 2006-os meccsnek inkább a hosszabbítása volt igazán ott. Ha lenne hosszabbítások TOP10 az kötelező oda!!!!

madbalee 2010.01.10. 22:52:46

@Dindane: Nem hülyeség, csak erősen szubjektív)))

madbalee 2010.01.10. 23:04:36

Hát látom a 70-es német-olasz klasszikust jó páran követeltétek már;)

A 98-as argentin-angolt hogy feledhettem ki.

gastro vazze 2010.01.10. 23:19:28

A VB meccseket 86 óta követem és "valamiért" az maradt meg bennem, hogy az Angol - Argentin meccs Maradona csodagóljai miatt (is) simán bent lehetne a válogatásban.... Franciaország - Brazilia 2006-ból? OK persze, a brazilok mintha a pályán sem lettek volna, nade Zidane! Az egész meccs róla szólt, életem egyik legnagyobb élménye volt azt látni és még a Léderer sem zavart , szerintem le is szopta volna Zidane-t, ha valaki elintézte volna neki:)
Legyen BL top 10 is! :)
vajon melyik lesz majd ott az első? a ManU-Bayern vagy a Milan - Liverpool? Eldönthetetlen...
a 3. helyre meg a Bremen - Anderlecht mehet csak 93-ból! :))

ycool 2010.01.10. 23:25:01

Az első koreai gólnál milyen nyugodt már mindegyik portugál?? Mintha edzésen kaptak volna egy gólt. :)

FlybyWire 2010.01.10. 23:27:32

94: Román-Argentín
94: Németország-Bulgária (negyeddöntő)
Simán top 5 mindkettő!!

Melee 2010.01.10. 23:33:07

Szerintem abszolút ezüstérmes az 1970-es olasz-német elődöntő, az 1-1-es játékidő után a hosszabbításban az olaszok nyertek 4-3-ra. A németek akkor besegítettek a braziloknak, a '70-es brazil csapat tündökléséhez nagyban hozzájárult, hogy a vb-n a legjobban teljesítő másik két csapat közül csak egyet kaptak, azt is akkor amikor az félholt volt a fáradtságtól. ('82-ben ezzel az olaszoknak volt szerencséjük, '54-ben meg a németeknek...)

A '94-es brazil-hollandon a hollandoknak nem adtak meg egy jogos 11-est. A helyette megítélt szögletből egyenlítettek.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.10. 23:52:54

Borzonság!

Brazília-Uruguay 1-2
1950, Maracana, 199 854 néző

www.youtube.com/watch?v=D9HM7fgdKio

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.10. 23:53:45

:))

Borzongás!

A bor az tuti! :))

gastro vazze 2010.01.11. 00:14:57

@mbemba: de Ebner nevű, akkor nem játszott :)

miskolc 2010.01.11. 00:29:55

A 66-os VB-től kezdve végig néztem minden világbajnokságot. Nem is értem, hogy lehet a 70-es NSZK-Olaszt kihagyni. Filmen láttam az 54-es magyar-urut. Mai szemmel nézve is élvezhető, óriási meccs volt (youtuben is rajta van vagy 40 perc )

dinigon 2010.01.11. 01:46:47

Nálam is a Nigéria - Argentína meccs a kakukktojás. Tényleg nagy meccs volt, de azon a vb-n a nigériaiak valami brutalitást mutattak be a pályán, ütöttek-vágtak. Caniggia gólja persze meseszép.

sporttárs 2010.01.11. 07:01:21

Hát, ne haragudj Benito, ha nálad a '70-es olasz-német nem fér be a tízbe (végig simán hittem, hogy az első lesz), akkor... Eh.
Aki annál drámaibb, fordulatosabb, sűrűbb meccset tud a vébékről, pláne tízet (????) annak gratulálok.

Az istenített brazil-holland pl. az első félidőben maga volt a dögunalom. Az igaz, hogy a második hozta az ötgólt és a drámát, no de az a bizonyos 70-es elődöntő a hosszabbításban csúcsosodott horrorrá.

sporttárs 2010.01.11. 07:02:13

Mondjuk az életkorod lehet mentség, benito, nyilván húzott a szíved az általad is látottak felé, de pl. ez a dán-brazil?? Minden vébén van minimum két ennyire "nagy" meccs.

Csülök 2010.01.11. 08:56:22

A lista félkarú óriás az 1970-es Olaszország - NSZK elődöntő nélkül...

VR6 2010.01.11. 09:13:45

A 2006-os Olaszország-Németország valóban hiányzik, mert azért az a Grosso- és Del Piero találat nyomot hagyott! Meg az egész meccs nyomása, megismételhetetlen tétmeccs!

Walmer 2010.01.11. 09:18:15

Mondjuk arról a körülszopkodott '70-es olasz-Nszk-ról mondta már a '80-es években a kaiser, hogy ha most valaki megnézi, elalszik rajta. Én a '82-es Nszk- franciát mindenképpen eléhelyezem. Jó sokkal. De az is igaz, ha dán-brazil, meg holland-brazil 94-ből, meg Argentína-nigéria (ha már kellett egy argentin meccs miért nem a '98-as angol-argentin?) belefér, akkor a mexikói meccs is.

badblood 2010.01.11. 12:23:10

Érdekes, az a Caniggia gól majd minden foci VB-vel foglalkozó (mozgó)képes anyagban "felüti a fejét". Kétségtelen, hogy szép gól, és valahogy klasszik lett. Nyilván nem véletlenül. :))

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.11. 12:54:05

@Walmer: Az első nyolcvanvalahányon Kaiser bóbiskolhat, utána viszont akciófilm van, olyan ultramegapszichotriller

Ha nem hiszed, járju utána! :))
www.youtube.com/watch?v=i8t1AQZgPgk&feature=related

A vesztes mondja rá, hogy: Jahrhundertspiel!
Emléktáblája van az Azték-stadionban!!

de.wikipedia.org/wiki/Jahrhundertspiel

_benito · www.nst.blog.hu 2010.01.11. 12:57:15

@sporttárs: nincs mentségem, szégyenkezem. először a listámon volt, aztán valahogy eltűnt. misztikus. heinrich tanúsíthatja, ő látta a véglegesnek szánt darabot. aztán hogy miért tűnt el, nem tudom.

nyilvánvaló baromság, na. szkúzi.

Iustizmord 2010.01.11. 13:52:51

86-os döntő? az se volt piskóta, küzdöttek a germánok mint a torkonszúrt desznyó...

medco 2010.01.11. 13:56:50

Két meccs mindenképpen idekívánkozik. Az egyiket jó sokan mondják, olasz-német elődöntő 1970-ben. Hosszabbítás, a végén 4:3 az olaszoknak. A másik, amit senki sem ír: Brazília-Lengyelország 6:5 1938-ból. Leonídas és Willimiowski is négy gólt lőtt. Óriási meccs lehetett, sajnos nem láthatjuk!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.11. 14:32:20

A'70-es vébéelődöntőt ugye "az évszázad mérkőzésének" szokás nevezni társbérletben a 6:3-mal, tényleg baki a kihagyása.

Többen említették a '94-es vébéről a román-argentint. Nos, az sajnos csak _lehetett volna_ nagy meccs, ha az argentin válogatott éppen nem a Maradona kizárása utáni sokkban ájuldozott volna. Igazából az nem volt egy reális meccs. Az az argentin válogatott '94-ben az első két meccsén elképesztően nagyot játszott; személy szerint legfeljebb három futballcsapatot láttam, amely hasonló játékra képes volt. (Éppen ezért jogos az argentin-nigériai meccs jelölése is.)

A '94-es vébén viszont nálam a román-svéd verte a brazil-hollandot.

A '98-asról az angol-argentin hatalmas klasszikus nálam, míg az utolsó két vébéről viszont nagyítóval kell keresni a jó meccseket sajnos. (Kivételek talán 2002-ből az említett Uruguay-Szenegál 3:3, 2006-ból az argentin-mexikói 2:1.)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.11. 14:35:33

Ja, amikor megláttam, hogy NSZK-Hollandia, teljesen azt hittem, hogy a '90-es köpködős, Brehme-kiflis meccsre gondoltak a szerkesztők...

Strigo 2010.01.12. 12:07:48

Az RTL klub és a Digisport tettek ajánlatot az m1-nek a vébé közvetítéséért. Egyik jobb, mint a másik...

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2010.01.12. 21:36:56

@Strigo a divatdrukker: Szerintem az egyik tényleg jobb! :))
Nem hallgathatóbb, de láthatóbb!

pizarro · http://fcbayernmunchen.hu/ 2010.01.14. 13:02:52

Alapvetően tetszenek a beválogatottak.
Én is elhelyeztem volna még a 70-es német-olasz meccset.
süti beállítások módosítása