Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Filmajánló - Eric, nem a viking... De nagyon jó!

2010.01.03. 04:49 pote

Ritkán vannak olyan pillanatok az ember életében, amikor azt érzi a Művész Moziból való kijutásakor, hogy még megiszik pár pohár bort a barátaival, de utána rohan haza a hóesésben, hogy reggelre a világ egyik legjobb fociblogján posztolhasson az este látott filmről. Ezután a mondat után meglepő lenne azt írni, hogy most nem ez a ritka pillanat teljesedett be. Igazából a film, mint művészet, legalább olyan mélységig érdekel, mint a foci, és többször is éreztem már késztetést a kettő összekapcsolására itt az NST-n. Azonban az alkotótársaim nagyrészétől több cink érkezett a hetedik művészet iránti rajongásom miatt, mint a Körmend-Róma-City tengely felé tanúsított elfogultságom végett. Így eddig próbáltam kerülni a témát, de a mai - premier előtti - vetítés cselekvésre készetetett. Lapozás után egy nemsablonos filmajánlót olvashattok, ami nem csak Cantona és/vagy United szurkolóknak szól.

A következő pár bekezdésben semmi mást nem szeretnénk (vagy szeretnék, itt nehéz eldönteni a helyes számot) elérni, csak kedvet csinálni egy filmhez, amiben a világ egyik legnagyobb klubjának legnépszerűbb játékosa is szerepel, és nem mellesleg eléggé rendben is van. Mármint a film. Bár, nehéz lenne az ikonról is sok rossz szót szólni, de lehet, hogy fogunk (ellenpontozásképpen, apróbetűkkel). Mindemellett, pár olyan dolgot szeretné(n)k megemlíteni, ami a laikusoknak is egyszerűbbé teszi a fogyasztását. Igaz, meglepődnénk, ha bármely olvasónknak újdonságot rejtenének a belinkelt videók, vagy sztorik.

Barátom Eric. Ez a film címe. Illetve, ez a film magyar címe, mert az eredeti Looking for Eric-ből ezt sikerült megalkotnia a hazai forgalmazónak. Elsőre fel is háborodtunk, de ha letudjuk a kétórás filmet, akkor hazudnánk, ha azt gondolnánk, hogy Eric keresése faszipántosabb megoldás lenne. Nem beszélve arról, hogy lassan egy évünk volt már megemészteni mindenidők legpocsékabb magyar filmcímét, az Erőszakikat. Ahhoz képest ez szinte már-már főnyeremény.

Oké. Megvolt a cím. Mit csinál ezután a rutinos filmnéző? Megnézi a rendezőt.
Ken Loach. Nem-nem, ez nem a South Park-os Kenny. Ő egy angol filmrendező (ejtsd). Dióhéjban annyit illik tudni róla, hogy realisztikus filmeket készít. Általában a napi problémák érdeklik, és a _kisember_ van a középpontban, vagy a célkeresztben. Szerintem annyira nem mélyen, vagy tökéletesen, mint Mike Leigh, de az biztos, hogy könnyebben fogyaszthatóan. Tényleg a teljesség igénye nélkül, az alábbi filmek által vált ismertté: Kes, Nevem, Joe, Lim-lom, Még egy csók, Édes kamaszkor, Felkavar a szél.

Nézzük, miről is szól a film. A port.hu ezt írja:
"Eric, a postás saját kezei közül csúszik ki. Zűrzavaros családja, két vadóc mostohafia és a első kertben lévő cementkeverő tovább rontja a helyzetet, de Ericet igazából nem ezek a dolgok kergetik az őrületbe. Szembe tud-e nézni Lilyvel, a nővel, akit harminc évvel ezelőtt szeretett? Az eszeveszett erőfeszítések és futballrajongó haverjainak (olykor kissé célt tévesztett) jószándéka ellenére Eric nem áll meg a lejtőn."

Még mindig nem világos, mit keres egy ilyen film egy fociblogon. Azonban, ha elolvassuk a szereplőket, akkor már a második névnél elégedetten bólogatunk. Eric Cantona.

Nem kuriózum, hogy vele a moziban találkozunk, hiszen az Elizabeth-ben vagy A lápvidék gyermekeiben is láthattuk visszavonulása után. A különbség csak annyi, hogy jelen esetben saját magát alakítja. Mi több, az egész történetet ő mozgatja. Eric, a király. Ő a lelkiismeret, ő segítség, ő a megoldás, ő az origó, és a megoldás is.
Azonban maradjunk az ajánló szerepnél, csak semmi spoiler.

Szóval egy film, amiben Eric Cantona az egyik főszereplő, és Eric Cantonát játssza. Egy film, ami Manchesterben játszódik. Egy film, amelynek minden kockája közel van hozzám, pedig a város világoskék részéhez állok közelebb lassan három éve (ebből másfél évet extraközel éltem le a film valós helyszíneitől). Egy film, amit ha én rendezek, akkor vagy Barátom Cafú, vagy Barátom Zsebe Feri a film címe.

Még mielőtt elmennénk a szentimentális irányába, zökkenjünk vissza egy fociblog keretei közé. Szóval, Cantona és a Barátom Eric. Pár dolog, ami egy focifóbnak is segítségére lehet a mozibamenetel előtt.

Cantona több francia klubot megjárva (Auxerre, Martigues, Marseille, Bordeaux, Montpellier, Nimes) érkezett  Leedsbe 1992-ben. Onnan - a manapság nevetségesnek tűnő - 1.2 millió fontért került Sir Alex kérésére a Manchester Unitedhez.
Nehéz lenne pár sorban leírni, hogy mivé lett az északi iparvárosban. Elég legyen annyi, hogy ha ma lenne egy közvélemény-kutatás a United-drukkerek között, hogy ki mindenidők legnagyobb Manchester United játékosa, akkor minden bizonnyal, George Best és Cristiano Ronaldo előtt Eric Cantona végezne az élen. Annak ellenére, vagy éppen annak hatására, hogy 1995-ben egy januári napon (pont e sorok írójának születésnapján) mellbe karatézott egy Crystal Palace szurkolót a kiállítása után. Matthew Simmons neve különben nem is hangzik el a filmben.

1997-ig, visszavonulásáig, mégis maradhatott a klubnál. Fergusonnek ehhez mindig volt szeme. Az ott eltöltött öt év alatt, négy bajnoki címet és két FA-kupa címet nyert.

A filmben több legendás megmozdulása felidéződik. Aki még nem látta, vagy már elfelejtette ezeket a képsorokat, azoknak a teljesség igénye nélkül.

Az 1996-os FA-kupa döntőben, a Liverpoolnak lőtt mindent eldöntő gólja az utolsó percekben (McManaman, Redknapp ellenfélként a pályán, és Beckham 24-es mezben tekeri be a labdát a 7-es mez irányába):

Egy parádés találat a Sunderland ellen (Poborsky is megtalálható a képkockákon!). Talán ez volt a legszebb Cantona-gól. Sokan Rooney egyik góljához hasonlítják, de azt a fiatal angol is tudja, hogy csak olcsó másolat:

A városi rivális ellen is az ő vezetésével, és két góljával, sikerült fordítaniuk kétgólos hátrányból:

És az egyik kulcsjelenet a filmből, amit nyugodtan meg lehet nézni, nem csökkenti a százhúsz perc élvezeti értékét:

A film ezen pontján már bizsergés megy át az ember hátán, hiszen egy ekkora egóval rendelkező gall kakas, bele tudja mondani a kamerába, hogy nem az egyik gólja, hanem egy passza volt pályafutása momentuma. Csak halkan teszem hozzá, hogy én még egy cselt azért beleraktam voltam az akcióba. Ugye, heinrich?!

Tényleg nem akarunk spoilerezni ebben a posztban, de átmenni sem akarunk elemzésbe.
Szóval, lehetsz akár született vörös ördög, akár esküdt ellenség, vagy csak egy egyszerű focibolond, esetleg szereted az őszinte filmeket. Akkor sem tudunk mást ajánlani, minthogy tekintsd meg Ken Loach Barátom Eric című műalkotását. ASAP

49 komment

Címkék: ajánló film eric több mint foci eric cantona cantona

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr561641158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 05:30:17

A vizsgaidőszak előnyei, hogy ilyen hajnali órában is találok friss posztot egyik kedvenc blogomon, köszönöm!

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2010.01.03. 06:18:02

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: csatlakoznék.. :D lassan mondjuk tényleg nemártana aludni.. vagy már mind1? :D

király cikk amúgy :)

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2010.01.03. 06:22:29

nemis tudtam, hogy Leedsből ment a MU-ba.. vicces :)

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 06:40:02

@YNWA: Ilyenkor már erősen mindegy, nekem legalább nem vált be pihenésként. :)

Egyébként már csak azért is meg fogom nézni ezt a filmet, mert a Felkavar a szél nagy kedvencem, bár ebben szerepe van nyilván a zseniális Cilian Murphynek is.

YNWA · http://majmedence.blog.hu/ 2010.01.03. 06:56:26

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

jaja, jók az ilyen filmek. és bármennyire is szentségtörés egy Pool drukker szájából, Cantona nagy figura volt, bírom :) kár hogy így eltévelyedett csapatválasztásilag... :D

Ha már focis filmek, könnyed kikapcsolódásnak ajánlom A hetedik mennyországot (The 51th state).. Samuel L Jackson és Robert Carlyle.
Nemkell mondanom, hogy Liverpoolban játszódik. :P

www.youtube.com/watch?v=YXvtoUE1fD8

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.03. 07:06:39

@YNWA: Hát én ezt láttam, tényleg elszállt egy film. :) Carlyle meg az Alul semmi óta szintén kedvenc, az SGU-ban is baromi jó, hiába, nagy színész. Na de ez már erősen off.

rizla 2010.01.03. 08:05:26

még nem láttam, de nekem az előzetesek alapján úgy tűnik, hogy cantona egyénisége, karaktere, világnézete kulcsfontosságú a filmben. talán kicsit szerencsésebb lett volna, ha a poszt cantonával kapcsolatban inkább erre fókuszál.
abszolút popkulturális ikon amúgy cantona, tényleg mozivásznon a helye, akárcsak a történelem többi nagy alakjának.

rizla 2010.01.03. 08:08:23

a sunderland elleni gól esztétikáját illetően amúgy nekem a gólöröm legalább olyan fontos, mint maga a gól. "i am not a man, i am cantona"

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2010.01.03. 08:09:30

off:
úgy ekézném egy kicsit a barcát, de nincs hol... :)
on
a filmhez nincs mondanivalóm.

montipájton 2010.01.03. 08:41:23

@rizla: Hát igen, és azt is megmutatja, hogy egyszerűen van, akinek minden jól áll - Cantona milyen király ezzel a mozdulattal, bezzeg, amikor C. Ronaldo örült hasonlóan egy szabadrúgásgólja után, mindenki nekiállt nagyképű patkányozni.

Tényleg így van, amit az egyiknek elnézünk, a másiknak nem, nyilván kell ehhez minden egyéb, amit látunk tőlük a pályán. (Hm, ha Ronaldo rúgná mellbe vmelyik szurkolót, vajon lenne-e abból is legenda?))) )

danesdzsu2 2010.01.03. 09:45:11

Amikor csak meglátom az Erőszakik címet, üvölteni tudnék a fájdalomtól. Remélem valaki agyonverte már azt a zsenit, aki szerint az eredeti nem volt jó....

való 2010.01.03. 10:10:56

Régóta olvasom a blogot,de újév miegymás és a konkrét téma miatt gondoltam írok.

Ugyanis van egy kevéssé ismertnek tűnő angol film 2001-ből: Mike Bassett: England Manager.

Egy elképesztően jó szatíra, személyes kedvenc, anno harmadjára nézve is szakadtam a nevetéstől.
Áldokumentumfilm, ahol egy tvstáb, az FA kupa győztes Norwichtől szövetségi kapitánnyá avanzsált, féldillettáns rozmár szerencsétlenkedéseit követjük a vb-ig és vb-én.
(Cameo: Ronaldo és Pelé)

info:
en.wikipedia.org/wiki/Mike_bassett_england_manager

és a film első darabja (a többi részletet nem nehéz megtalálni):

www.youtube.com/watch?v=33G8rUpUI08

Ha már első hozzászólás: egyébiránt Sunderland (tudom,kissé perverz dolog) és Celtic szimpatizáns vagyok.(Szurkolónak azért nem nevezném magam és ezen a fő kettőn kívűl, bajnokságonként még van pár preferált csapat,.)

zsakfos 2010.01.03. 10:29:18

A felkavar a szél-t másfél hónapja láttam az nagyon tetszett,de ez is jó lehet.
Asszem egy pár francia már elgondolkozott azon, hogy mi litván ( bocs mi lett) volna, ha Cantona és Papin 5 évvel késöbb születik és egy vb-n nem egy Guivarc'h, Dugarry, hanem egy Papin-Cantona páros játszott volna Zidenék előtt.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.01.03. 10:35:07

@rizla:
semmit sem akartam előre lelőni.
tervben van, h a filmről is írok...

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.01.03. 10:38:48

@rizla:
ja, ezeket az idézetek végképp nem akartam ellőni.
pedig benne van a filmben a sirályos is :)))

nordsee 2010.01.03. 10:44:08

@danesdzsu2: Hát azért az eredeti direkt adaptálása is aggályos. Két szempontból is.
1: A leírás. Bruge-ben vagy Brugge-ben, lásd francia vs. vallon (Brűzsben, Brühhében)? WTF
2: Cím. Valamennyire tömören utalni kéne a tartalomra, erre jó példa az NST-s címadás (lafaty), amikor egy későbbi bekezdésben esik le, miért is lett az a cím. Eképpen az angol címadás is elbaszott.
A magyar címadóknak ezt sikerült megfejelniük, valóba' a legszarabb cím ever.

neeson 2010.01.03. 11:24:52

@zsakfos : Ez a csapat tuti megnyerte volna a vébét;)

Strigo 2010.01.03. 11:38:32

Talán nem meglepő, de már láttam a filmet :)
A magyar cím szerintem rendben van, mivel az eredetije egy szójáték, azt meg nehezen lehet lefordítani. Azt hittem, Magyarországra nem fogják behozni, mert kint nyáron mutatták be, meg is néztem az első héten.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.01.03. 11:45:00

nagyon remélem, hogy ezért a gólörömért vki jól pofánb?szta cantonát :)

zsakfos 2010.01.03. 11:52:09

OFF:
www.origo.hu/nagyvilag/20091223-chilei-elnokvalasztas-sebastian-pinera-eduardo-frei.html

A zorigo szerint az elnökaspiráns részesedéssel rendelkezik a santiagói loco loco futballklubban:)
Ha a hülyeség fájna...
ON

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 12:14:48

@YNWA: Sőt a Leeds utolsó bajnoki címében is nagy része volt.

A film amit emlegetsz Sem L. Jacksonnal meg Carlyle-lal tényleg kuvva jó,kis vígjáték. Van benne Liz Hurley is.

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa: A Trainspolttingban is szépet domborított a srác, Begbie szerepében.

A filmet pedig mindenképpen meg fogom nézni, ha meg lesz elég pénzem leforgatom a Barátom Dömét.

mann 2010.01.03. 12:19:22

@popp: kisebb költségvetéssel, rövidfilm kategóriában a Barátom Koplárovics Béla is jó választás lehet ;)

MUfanatic 2010.01.03. 12:40:38

Mekkora futballista lehetett az, aki össz-vissz 5év játék után elérte azt, hogy a mai napig énekelnek róla az Old Traffordon?
Amúgy meg kéne néznem nekem is! :D

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.01.03. 13:07:22

ha jobban belegondolok, jobb volt, mint zizu...

Ferguson 2010.01.03. 13:16:41

Óriási ember volt! Meghajolok nagysága előtt! Én azt a címet adtam volna a filmnek egyszerűen, h "Eric, a király!" :)

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.01.03. 13:17:45

@imici77:
majd jön heinrich, és leharapja a fejed :)

Myke 2010.01.03. 13:20:13

Szintén idei, kurvajó focis film a The Damned United:)
(Trailer: www.youtube.com/watch?v=G_QiKT-6hlo)

Ronal-d'oh! 2010.01.03. 13:20:51

Ha választhatnék, hogy mit néznék meg szívesebben, az Aranycsapatot, vagy Cantonát az MU-ban, elgondolkodnék...

...de azért mégis magyar vagyok. :)

Strigo 2010.01.03. 13:21:51

@imici77: 97-ben vonult vissza, ha posztjaik miatt nem is összehasonlíthatóak Zidane-nal, de képzeld el, ha egy év múlva (32 évesen) ő a franciák első számú csatára Guivarch vagy ki helyett.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2010.01.03. 13:21:55

róla kaptam a nickem...de komolyan

Myke 2010.01.03. 13:22:54

@Myke: zárójel nélkül persze...

sporttárs 2010.01.03. 13:30:35

Jó kis figyelemfelhívó Pöte, köszi, ráadásul ezek szerint te is januári vagy, így még az otromba Zsebe-hasonlatot is elnézem. :)

Senderos 2010.01.03. 14:09:22

a sunderland elleni gólja olyan bergkampos

Data4u 2010.01.03. 14:18:49

Én nem szerettem azt a filmet ('in Bruges')
Micsoda csúnya beszólás volt a Spurs-re :-)
Gondolom Imci imádta...

Data4u 2010.01.03. 14:20:16

Komolyan viszont szuper film volt!!!
A többi javallatot most veszem ki éppen a tékából, vagy honnan.
A 'The Damned United' is kafaság!!!

rizla 2010.01.03. 16:37:31

@montipájton: ez azért van, mert cantonának van stílusa, CR-nek meg nincs. de tőlem neked tetszhet ronaldotól is, megengedem.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.03. 16:39:15

@rizla: Így van. Karakteres bunkó volt, hozzáképest (és itt most nem a focitudásra gondolok) Cé egy műmájer.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.01.03. 19:19:15

@Strigo a divatdrukker: csak viccből dobtam be, gondoltam ráharapnak a nagy halak :)

ps: Cesc mindkettőjüknél jobb.

sporttárs 2010.01.03. 21:56:56

@rizla: Szerintem nem mondta, hogy neki tetszik.

Mérgező Hulladék 2010.01.04. 12:55:33

Nem tudom megállni. Csak ideírom, ha már ennyire téma a magyar címe: legalább írták volna le helyesen. Valahogy nem gondolom, hogy a vessző kihagyását is a művészi/fordítói szabadságra vezethetnénk vissza.

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.01.04. 13:28:49

@Mérgező Hulladék:
én a port.hu-n nem is találtam meg,
mert amikor mondták a címet, az alapján én is vesszővel írtam be.
(a looking for eric-re már volt találat)

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2010.01.04. 14:45:32

A Pöte által feltételes módban említett szavazást 2001-ben megejtették, amikor is a MU drukkerek az évszázad legjobb MU játékosára szavazhattak. Igen, Cantona nyert :)

pote · http://nst.blog.hu/ 2010.01.06. 22:07:06

@imici77:
láttalak is a művészben, amikor a pénztárhoz mentél,
csak siettem...
(de így legalább tudtam, h elmarad az ágyűs meccs :)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2010.01.06. 22:11:36

@pote: :)))

elvittem egy reálos barátom, Csabit - aki szintén a MG csapatát erősítette, mint beugró idegenlégiós, s a kedves feleségét, aki szerette Cantonát :)

nagyon halott 2010.01.21. 21:26:40

@pote: megnéztem a filmet, és nagy szentségtörés, ha azt mondom, canto a pályán jobb volt, mint a filmvásznon? amúgy a film helyes.
süti beállítások módosítása