Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1974, NSZK

2009.10.25. 19:30 heinrich

A hagyományoknak megfelelően ismét európai VB következett, és a hagyományoknak megfelelően ismét behúzta a rendező ország – noha a torna előtt és az alatt is többször a teljes szétesés szélén állt a német válogatott. Sajnos, ez a torna is nélkülünk zajlott, a betyár svédek tettek nekünk keresztbe, akik azóta rendszert csináltak ebből, fene a pofájukat. Ugyanakkor megismerhettük Zaire leopárdjait, a világon a totális futball forgószele söpört végig és lengyel barátaink helyettünk is berobbantak az elitbe. Tovább után folytatódik a RádióQ-val közösen indított vébétörténeti sorozatunk.

Selejtezők 
98 ország próbálta kvalifikálni magát a tornára, ami új rekordot jelentett a VB-k történetében. Haiti, az NDK, Ausztrália és Zaire először jutott ki, miközben olyan nagyhatalmak mint Spanyolország, Franciaország, Anglia vagy a Szovjetunió elvérzett a selejtezőcsoportjában – melyekben egyébként először rangsorolt a gólkülönbség a csapatok között.

A Szovjetunió távolmaradása külön is említést érdemel, hiszen a kilences selejtezőcsoport győzteseként Chilével kellett volna párosmeccset vívniuk a kijutásért, de a chilei kormánypuccs, és az azt követő megtorlások miatt – melynek során a marxista ex-elnök, Salvador Allende híveit tömegesen végezték ki a santiagói Népstadionban - bojkottálták a meccset. Olyannyira, hogy a szovjet csapat nem is volt hajlandó elutazni a visszavágóra (az első meccs kettő-kettes döntetlent hozott Moszkvában), ám ettől függetlenül a chilei csapat kivonult a pályára, a bíró sípolt, majd a töküres vendégtérfelet lerohanva azonnal gólt szereztek, ami egyben a mérkőzés végét is jelentette – Chile kvalifikálta magát a VB-re.

Szintén említést érdemel Belgium, hiszen annak ellenére nem jutottak ki, hogy gólt sem kaptak a csoportjukban.

Magyar szereplés
1970 után ezúttal sem sikerült kiharcolnunk a részvételt. A sógorokkal, máltával és Svédországgal kerültünk egy csoportba -  tizennégy perc hiányzott a sikerhez. Az utolsó körben a svédeket fogadtuk, a győzelem automatikus részvételt jelentett volna. A magyar válogatott jó részt az akkor hazai szinten verhetetlen, zsinórban hat bajnokságot behúzó Újpesti Dózsára épült (Horváth József, Bene, Zámbó, Fazekas, Fekete, Dunai II, ...) – ez a csapat egyébként a BEK-ben is igen ütőképes volt – szóval a svédek ledorongolása nem tűnt megoldhatatlan feladatnak.

Csakhogy a kapuban nem parádézott Bicskei Bertalan, aki élete első és utolsó válogatott meccsén védett, a hátvédeink közül Páncsics sérült volt, állandó balbekkünket, Juhász Pétert pedig pedagógiai célzattal kihagyta Illovszky Rudolf és a csatársorunk összeállítását is többen vitatták.

Kozma góljával mi szereztünk vezetést, ám a svédek fordítani tudtak, de Vidáts és Zámbó találataival újra nálunk volt az előny, mikor jött Edström és a hetvenhatodik percben beállította a három-hármas végeredményt, amivel kiestünk.

X. Labdarúgó világbajnokság – 1974, Németország


A tornát visszafogott szurkolói érdeklődés övezte, elsősorban azért, mert a nyugat-európai országok közül sokan ki sem jutottak, ha mégis, akkor már a csoportban elvéreztek, mint Skócia vagy Olaszország. A keleti blokkból szimpla halandónak esélye sem volt kiutazni a VB-re, ők aztán nem sok valutát hoztak az országba. Mindennek a tetejében ott volt a csípős, hideg, esős időjárás, ami a lelkesedés utolsó cseppjét is kiszívta az emberekből.

Mivel a Jules Rimet trófeát Brazília végleg elnyerte, a FIFA új kupát készíttetett egy olasz mesterrel, melyet már nem lehet végleg elnyerni. A serleg talapzatán tizenhét bajnok nevének feltüntetésére van hely, így 2038-ig lesz majd szolgálatban, utána ismét új kupa készül, ez pedig végleg a FIFA központjában kerül elhelyezésre.

A torna lebonyolítás rendje ismét változott, nem volt egyenes kieséses szakasz (agyrém), az első csoportkört (a két első jutott tovább) egy második követte, ahol szintén mindenki játszott mindenkivel.

Résztvevő országok – csoportbeosztás a végső sorrend alapján; 

1. csoport
NDK
NSZK
Chile
Ausztrália

Rendező országként természetesen az NSZK számított a torna talán legnagyobb esélyesének, hiszen 1972-ben Európa bajnokságot nyertek, a csapat gerincét adó Bayern München (Sepp Maier, Paul Breitner, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeness, Kapellmann) pedig három BEK-győzelmet is betakarított 1974 és '76 között.  Ha ehhez a névsorhoz hozzávesszük Vogts, Jürgen Grabowski, Günter Netzer vagy Overath nevét, akkor brutálisan erős csapatot kapunk.

A csoport utolsó körében találkozott egymással a két német csapat, a meccset példátlan biztonsági intézkedések előzték meg. Az NDK csapatot elkisérő 2000 szurkoló például egyenként lett kiválogatva a kommunista párt legelkötelezettebb hívei közül, hiszen szó sem lehetett arról, hogy a drukkerek tetszés szerint utazzanak a vasfüggönyön túlra.

A meccs drámai küzdelmet hozott, és óriási meglepetésre Jürgen Sparwasser góljával az NDK diadalmaskodni tudott. A győzelem értékét természetesen ezerszeresre fújta a kommunista propaganda, Sparwasser egyenesen a rezsim arca lett, a rothadó nyugatot legyőző hőst csináltak belőle, komoly pénzügyi elismerésben részesült, új autót és lakást kapott. Legalábbis látszólag, mert mindabból ami a médiában megjelent, egy szó sem volt igaz. Sparwasser nem kapott semmit, egyszerű bábként rángatta a hatalom, míg végül azt kívánta, bár sosem szerezte volna azt a gólt. Ekkor átszökött a berlini falon, és egyszerű testnevelő tanárként folytatta életét Nyugat-Németországban. 

(a videó megtekintése kimondottan javasolt, akit csak a vonatkozó rész érdekel, az 01:18-tól keresse) 

 

2. csoport
Jugoszlávia
Brazília
Skócia
Zaire

Hasonló politikai téboly övezte Zaire szereplését is. Az ország diktátora, Mobutu elnök Hitler és Sztálin módszereire támaszkodva irányította az országot, az afrikai kontinensen ő vezette be például a titkosszolgálat fogalmát. Nagylelkűen nem várt döntőbe jutást a csapattól, sőt meccset sem kellett nyerniük. Viszont kategórikusan megtiltotta (érted, megtiltotta...), hogy a csapat szégyent hozzon Zaire büszke népére.

Az első meccsüket becsületesen lehozták a leopárdok, csak kettő-nullra veszítettek a skótok ellen, de Jugoszlávia ellen örülhettek, hogy kilenccel megúszták – de még ez is rekordméretű verést jelentett a VB-k történetében. Mobutu bepöccent, úgy döntött maga veszi kézbe a dolgokat és iziben a helyszínre utazott. A taktikai utasítása tisztán érthető és világos volt. Ha négygólos vagy annál nagyobb vereséget szenvednek az utolsó meccsen, akkor a csapatnak sanyi. Ahogy mondom, sanyi, lehet rendelni a koszorúkat. Na, kivel nem akar ilyenkor találkozni az ember az öltözőfolyosón? Ott a pont, a brazilokkal.

És akkor a leopárdok újraértelmezték az életéért küzdő csapat fogalmát. Hármasával vetődtek bele a lövésekbe, minden adandó alkalommal a lelátóra bombázták a labdákat, futballpályán sosem látott jeleneteket produkáltak egy-egy szabadrúgás kapcsán, végül boldogan rogytak össze a három-nullás vereségük után. A teljes történetért szintén érdemes megnézni a videót, 01:50-től kezdődik a releváns rész és hihetetlen meccs képei.

 

3. csoport
Hollandia
Svédország
Bulgária
Uruguay

Nagyjából a hatvanas évek közepéig holland futball mint olyan, nem létezett. Focizgattak persze, de mind klub-, mind válogatott szinten súlytalanok voltak. Aztán egyszer csak bevezették a profi labdarúgást, megreformálták a bajnoki rendszerüket, jött Johan Cruyff, Rinus Michels, Kovács István és a Totális Futball, az Ajax pedig módszeresen hülyére verte Európát, 1971 és '73 között a Bayernhez hasonlóan háromszor tarolt a BEK-ben.

A totális futballról majd egy későbbi, a futball-rendszerek fejlődési fázisait taglaló VB-posztunkban  szólunk bővebben, most csak annyi, hogy a holland válogatott 24-2-es gólarányt produkált a selejtezőkön, amit 14-1-gyel fejelt meg a VB döntőig vezető úton. Nem satnya.

4. csoport
Lengyelország
Argentina
Olaszország
Haiti

Eddig lengyel tezsvéreink sem hagytak számottevő nyomot a futballtérképen, ezen a világbajnokságon robbantak be a nemzteközi köztudatba. Hihetetlen gyors játékot mutattak be, ostorcsapás-szerű támadásaikat félelmetesen egységes csapatmunkával ötvözték, Angliát már a selejtezőkben kiebrudalták a résztvevők közül, (a kijutásért vívott meccs döbbenetes küzdelmet hozott) első VB meccsükön leoktatták Argentinát, és végül pontveszteség nélkül nyerték a csoportot.

Második csoportkör – a győztesek kerültek a döntőbe, a második helyezettek pedig bronzmeccset nyomhattak

A-csoport
Hollandia    3-0-0 8:0 6p.
Brazília    2-0-1 3:3 4p.
NDK        0-1-2 1:1 1p.
Argentina    0-1-2 2:7 1p.

Hollandia nem variált sokat, kezdésnek elpusztította Argentinát (4:0), aztán magabiztosan intézte el a többieket is (2:0, 2:0)

B-csoport
NSZK        3-0-0 7:2 6p.
Lengyelország    2-0-1 3:2 4p.
Svédország    1-0-2 4:6 2p.
Jugoszlávia    0-0-3 2:6 0p.

A németek szintén százszázalékos eredménnyel kerültek a döntőbe, de játékuk sokkal kevésbé volt meggyőző, a csapaton belül folyamatos belviszályok dúltak (erről bővebben beszélünk majd a rádióban), a lengyeleket csak igen necces meccsen bírták legyűrni - a meccs hőse a két nappal korábban még éjszakai tivornyát rendező, a csapatszállásra hajnalban, macskarészegen beeső Sepp Maier volt

Döntő
1974. július 7. (16.00), München, Olimpiai stadion (77,833)
Vezette: Jack Taylor (ENG), Ramon Barreto (URU), Alfonso González Archundia (MEX)

NSZK - HOLLANDIA 2:1 (2:1) - 0:1  (Neeskens 2. (11-es), 1:1 Breitner 25. (11-es), 2:1 Müller 43.

NSZK: [1] Sepp Maier; - [2] Berti Vogts, [5] Franz Beckenbauer (c), [4] Hans Schwarzenbeck, [3] Paul Breitner; - [16] Rainer Bonhof, [14] Uli Hoeness, [12] Wolfgang Overath; - [9] Jürgen Grabowski, [13] Gerd Müller, [17] Bernd Hölzenbein

HOL: [8] Jan Jongbloed; - [20] Wim Suurbier, [17] Wim Rijsbergen (69 [7] Theo De Jong), [2] Arie Haan, [12] Ruud Krol; - [6] Wim Jansen, [13] Johan Neeskens, [3] Wim van Hanegem; - [16] Jonny Rep, [14] Johan Cruyff (c), [15] Rob Rensenbrink (h-t [10] Reiner Lambertus 'René' van de Kerkhof)

Sárga lap: Vogts / Neeskens, Van Hanegem, Cruyff (a lefújás után)
(a meccs egy apró baki miatt késve kezdődött, mert a szervezők elfelejtettek zászlókat húzni a szögletzászlókra)

A döntő első gólja több szempontból is történelmi volt. Ez volt a döntők történetének leggyorsabb gólja, első tizenegyese, és egyben olyan találata, ahol az ellenfél hozzá sem ért a labdához, mire gólt kapott – hiszen a hollandok tizenötször passzoltak egymásnak, mire Vogts felütötte Cruyffot a tizenhatoson belül.

Az NSZK elég gyorsan kiheverte a sokkoló kezdést, és nemsokára Hölzbein harcolt ki számukra tizenegyest, és Gerd Müller, véletlenül megint Gerd Müller még a szünet előtt fordított is.

A második félidőben aztán hiába támadtak sokkal többet a hollandok, a németek kibekkelték maguknak a VB címet.

Azt gondolnánk, a siker visszavonhatatlanul összekovácsolta a csapatot, pedig csak most törtek felszínre az igazi gondok. A világbajnok gárda még a banketten fertelmesen összeveszett a szövetséggel és a komplett vezetéssel, Gerd Müller, Breitner, Grabowski és Overath még aznap este, a TV kamerák előtt mondta le a válogatottságot, a csapat pedig az ünnepi bankett végét meg sem várva elviharzott egy divatos müncheni lebujba, a Why not-ba. (első körben egyébként Beckenbauer is csatlakozott a válogatottságot lemondó szakadárokhoz, de már akkor is nagyobb taktikus volt ennél, másnap mindent visszavont, és a folytatás mellett döntött)

Bronzmeccs
1974. július 6.  (18.00), München, Olimpiai stadion (74,100)
Vezette: Aurelio Angonese (ITA), Youssouph N'Ddiaye (SEN), Jafar Namdar (IRN)

Lengyelország - Brazília 1:0 (0:0) - 1:0 Lato 77.
POL: [2] Jan Tomaszewski; - [4] Antoni Szymanowski, [6] Jerzy Gorgon, [9] Wladyslaw Zmuda, [10] Adam Musial; - [14] Zygmunt Maszczyk, [12] Kazimierz Deyna (c), [13] Henryk Kasperczak (73 [11] Leslaw Cmikiewicz); - [16] Grzegorz Lato, [17] Andrzej Szarmach (73 [20] Zdzislaw Ryszard Kapka), [18] Robert Gadocha.
BRZ: [1] LEÃO, - [4] ZÉ MARIA, [15] ALFREDO Mostardo Filho, [3] MARINHO PERES (c), [6] FRANCISCO MARINHO, - [17] PAULO CÉSAR CARPEGIANI, [10] RIVELINO, [21] DIRCEU, - [18] ADEMIR da Guia (56 [19] ‘MIRANDINHA’), [13] VALDOMIRO, [7] ‘JAIRZINHO’.
Sárga lap: Kasperczak / Jairzinho 

A világbajnokság gólkirálya 7 góllal a lengyel Lato lett.

A világbajnokság magyarja

1964-ben Palotai Károly még a magyar csapat kapitányaként lett labdarúgó olimpiai bajnok, tíz évvel később pedig első világbajnokságára készülhetett, mint játékvezető.

A játékosok helyzetét jól érzékelte és kezelte. Játék-párti volt, de a fegyelmezetlenséget, a durvaságot nem engedte. Palotai Károly unikum a világ legjobb bírói között, volt olimpiai bajnok, nyert magyar bajnoki címet, szerepelt a BEK elődöntőjében. Palotai az egyetlen ember, aki játékosként és játékvezetőként is részt vett a BL-ben, illetve még annak elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. Egy időben ő volt Európa legtöbbett foglalkoztatott FIFA-játékvezetője.

A VB-n egy csoportmérkőzést, az Uruguay–Hollandia (0:2) találkozót vezette, és a döntő negyedik játékvezetője volt. (A FIFA ezen a világbajnokságon alkalmazta először a negyedik játékvezetőt. Az angol John Keith Taylor tartalékja volt) 
A FIFA elvárásának megfelelően, ha nem vezetett, akkor valamelyik társának segített partjelzőként. Egy csoportmérkőzésen és a második körben volt a működő játékvezető asszisztense.

A VB álomcsapata az újságírók szavazatai alapján

Tomaszewski - Vogts, Breitner - Perreira, Beckenbauer, Bonhof - Lato, Neeskens, Cruyff, Deyna, Rensenbrink

A részleteket, és német csapatot övező egy-két-há'-négy-öt botrányt 21.00-tól tovább boncolgatjuk pötével a RádióQ-n, hallgassátok online vagy a kocsiban - mit bánjuk mi, csak legyen mindenki interaktív legalább az NST fórumon, lóg a belünk, baszki, ne csak mi dolgozzunk.

95 komment · 1 trackback

Címkék: történelem h válogatott történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr911473605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar foci utolsó nagy korszaka VI. 2009.10.26. 11:32:47

Csoportelsőként jutunk ki a világbajnokságra! Drámai döntetlen Bukarestben, parádés játék a Népstadionban, gólzáporos győzelem Norvégia ellen. Itthon megkezdődik a Verebes korszak. Gólgazdag mérkőzések, hálószaggató lövések, új nevek a porondon. A...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.10.25. 20:01:36

a futballtortenelem masodik legnagyobb igazsagtalansaga - az 1954es vb utan -,h az a holland valogatott (talan minden idok legzsenialisabb csapata) nem nyert vb-t. koszonhettek persze maguknak is,h 1-0 utan lealltak,es arra mentek ra,h alazzak a nemeteket...

Titi120 2009.10.25. 20:51:54

Bár fogalmam sincs, hogy áll a szavazás (valamiért nekem nem működik), de nem csak Hegyi úr szokta hallgatni a műsort, ha ez ad valami motivációt. :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.25. 21:10:14

A Juhász-sztorit már egy korábbi posztban leírta kroos. Egy takarodó utáni heves ulti party közepén szólt be a szobába nyitó rudo bának. Hogy is volt ez pontosan Toni?

bög 2009.10.25. 21:19:22

zaire nagyon kemeny, foci életre halálra

Titi120 2009.10.25. 21:38:27

@bög:
Azt gondolná az ember, hogy ilyen csak a mesékben meg Hollywoodban van, de sajnos nem ... :S

Titi120 2009.10.25. 22:10:36

Annyi pontosítás, hogy 3-0 lett az a Brazília - Zaire meccs, nem 4-0.

Zigi 2009.10.26. 00:20:55

Én úgy tudom a Jugoszlávia-Zaire meccsen szándékosan feküdtek le az afrikaiak, mert valami hatalmas összeg volt nekik feldobva 1 évvel korábban, ha megnyerik az Afrika Kupát és kijutnak a VB-re, de persze a párducsapkás b...ott kifizetni őket, ezért aztán ilyen látványos módját választották a tiltakozásnak, de úgy látszik Mobutut nem nagyon lehetett zsarolni. A másik, hogy valószínűleg a német-német meccs is bunda lehetett, mert így mindkét csapat jól járt. Az NDK a győzelemével biztossá tehette a továbbjutását, míg az NSZK, azzal, hogy csak második lett a csoportban a könnyebb középdöntő ágra került, elkerülve Hollandiát és Brazíliát.

Irapuatótól Szuezig 2009.10.26. 01:41:23

huh, a zaire-brazilon hangosan röhögtem. ilyet csak a monty python találhatott volna ki. de a kommentátorok is jól adják.

shinigami 2009.10.26. 01:54:27

a zaires videoban a hatterzene a legsulyosabb amikor mobutu megjon :D

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.10.26. 06:49:58

igen, brazil-zaire 3-0 lett "csak", ami a jugó-zaire 9-0 után teljesen korrekt volt.

a német-lengyel előtt meg özönvízszerű eső volt, szivattyúzták a pályáról a vizet, de így is csúszott a meccs, és tele volt tócsával a pálya.

kroos 2009.10.26. 07:48:39

Én a ruszkikat nem értettem sosa...miért nem utaztak el a visszavágóra?
Mert Chilében kivégeztek sok ártatlan embert-lol.
Pont öket zavarta ez mi...?@Zigi:
Én ugy tudom hogy az NDK részéröl nem volt .."bunda"
viszont az Nszk ezzel a vereséggel tényleg sokkal könnyebb ágra került.
Bár a szurkolók ezt nem bocsátották meg nekik
,,VB-t nyertünk de kikaptunk az NDK-TÓL"
Az Ndk meg a többi kommunista ország amugy is véresen komolyan vette az ilyen meccseket ahol le lehetett győzni az ,,imperialista kutyákat".
Meg kell nézni az ágakat hogy mi mikor dölt el, én nem vagyok biztos benne hogy a vereséggel kalkulálható lett volna egy könnyebb csoport, bár lehetséges.

kroos 2009.10.26. 07:57:08

Ugy tudom a Svédekkel az is volt a baj hogy mi Máltával korán lejátszottuk az első két meccset, 5-0 ás összesitéssel vertük őket. Csakhogy a sportvezetöink nem számoltak azzal hogy először rangsorolt a gólkülönbség és mivel a svédek és az osztrákok késöbb játszottak Mátlával, már tudták mennyit kell löni nekik, ugyanis nekünk a svédekenek és az osztrákoknak is 8 pontja lett végül.
Igy a svédek és az osztrákok játszottek végül egy ki-ki meccset a továbbjutásról Gelsenkirchenben mert nekik +7 volt a gólarányuk nekünk meg csak +5. Mindezt ugy hogy Máltának lehetett volna rugni 10-et is de mi csak a 3 pontban gondolkodtunk még akkor.Nem ugy mint a többiek.

kroos 2009.10.26. 08:13:24

@popp: ofkorsz

,,A sorsdöntö svédek elleni meccs elött ultiztak Vidátsal,Kocsissal meg még valakivel.Benyitott illovszky bá hirtelen.Megkérdezte ki hogy van.a válaszok
-köszönöm jól
kivéve Juhásztól.Mert piros 40/100 ulti redurtmarch volt nála és izgalmában azt válaszolta
-tudja a faszom hogy vagyok.
Na hát az öreg nem szólt semmi és kihagyta a keretböl másnapra.
Csakhogy ö volt az egyetlen balhátvédünk,elötte az évjátékosa stb....és kaptunk 3 gólt a jobb oldalról és nem jutottunk ki az nszk-ba........."
Igy kellett Szücsnek balhátvédet játszania és az onnan jövö beadásokból kaptunk 2 gólt.
Annyit hozzátennék hogy Máltán kivül SENKIT sem vertünk meg, szóval a továbbjutás nem csak Bicskein vagy Juhász mellözésén mulott.
Egyébként a post kurva jó lett.

sporttárs 2009.10.26. 09:45:22

@kroos: Hát, nem tudom, ha van bojkott, amit jogosnak érzek, akkor ez a ruszkik által elkövetett az volt. Ez független attól, hogy akkor őket is lehetett volna párszor bojkottálni, olimpia kapcsán meg is történt.

sporttárs 2009.10.26. 09:46:12

@kroos: Baszki, ha gyenge lapokat kap Juhász, kint vagyunk a vébén? :))

christvhu 2009.10.26. 10:03:51

@sporttárs: Ettől függetlenül inkább politikai jellegű bojkott volt, mintsem humánus megfontolások vezérelte jogos erkölcsi felháborodás. Ez utóbbi azért a hatvanas-hetvenes évek Szovjetuniójával kapcsolatban amúgy is nehezen volna értelmezhető fogalom.
A post qrva jó, alig vártam, hogy eljussunk végre '74-ig, az első VB volt, amit már "értő" szemmel láttam, zokogtam is a 10 évesek minden világfájdalmával a holland zakó után.
Zaire megacool

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.10.26. 10:16:42

en is szinten gyerekfewjjel sirtam a vb utan (az elso,amit lattam),sot,utana egy-masfel evig nem is neztem focit,annyira elkeseritett a vegeredmeny. ott szerettem bele 1 eletre a holland fociba,azota szurkolok mindig nekik. egyszeruen nem akarok ugy meghalni,h hollandia ne legyen legalabb egyszer vilagbajnok. yah,es azota cruijff az atyauristen. miatta lettem barca-drukker is.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 10:34:38

@kroos: "...háröm pontban gondolkodtunk...". apró kötözködés: akkoriban még két pont járt a győzelemért.

kroos 2009.10.26. 10:43:18

@popp: ááá bocsánat, jogos.
A vicc hogy az akkori sportdiplomácia sikernek könyvelte el hogy elöször sikerült lekötni a két Málta elleni meccset, ezen meg a svédek mai napig röhögnek...:(

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.26. 11:00:11

Ez az első olyan VB lehetett, amelyik már teljesen hasonló volt a maiakhoz. (Abból a szempontból is, hogy a svédek az utolsó percben lőtt góllal ütnek el minket a részvételtől, ehh...)

A hollandokról legendákat zeng mindenki. A hatvanas évek európai focija Helenio Herreráról és a védekezésről szólt. A hetvenes éveké a holland totális futballról, Cruyffról, az Ajaxról, a támadófociról.

A holland-brazil ilyen értelemben szimbolikus meccs is lehetett. Csodálkozom, hogy elmaradt a posztban annak a meccsnek a mélyebb vesézgetése. (EJnye.) Amúgy természetesen nagyon jó a poszt!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 11:11:41

@kroos: Az akkori propaganda, mindig megtalálta a módját, hogy bármely hajmeresztő baromságot sikerként tálaljon.

"- A párt és a Kisz győzelemre visz!
- Te Géza, mikor ígérnek már egy döntetlent?"

Jajaja, totális foci! A szerző Rinus Michelst említi ennek atyjaként, pedig ahogy én hallottam/olvastam az erdélyi származású Kovács Istvánnak is volt némi része a dologban. Azt is sokan mondják, ha régi magyar iskola nyomait keressük, akkor a totális fociból kiinduló holland stílusban találjuk meg.

kroos 2009.10.26. 11:16:31

Szimbólikus lehetett volna de nem volt az mert ez már nem a 70-es brazil csapat volt. a csoportból is nehezn mentek tovább,
YUGOSLAVIA 3 1 2 0 10- 1 4
BRAZIL 3 1 2 0 3- 0 4
Scotland 3 1 2 0 3- 1 4
Zaïre 3 0 0 3 0-14 0.
A döntöt kivül ami szimbólikus volt az a Nszk-lengyel volt.
Az europai foci itt agyonverte a dél-amerikait, az az igazság.
Apropo tegnap látta valaki a River-Boca-t? Kurva nagy volt..kár hogy ganxt zoli volt a kommentátor...

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.26. 11:17:58

@popp: "jött Johan Cruyff, Rinus Michels, Kovács István és a Totális Futball, az Ajax pedig módszeresen hülyére verte Európát"

volt pár baki a posztban, ez pont nem :)

Irapuatótól Szuezig 2009.10.26. 11:18:01

@ferenck: hehe, nálam ugyanez volt csak a 86-os vébén. a selejtezőben mutatott játék miatt jól felspannolva ültem le a tévé elé szintén 10 éves fejjel, hogy 6 perc után már a szobámban sírjak. hogy azóta se sokat örülhessek...

kroos 2009.10.26. 11:23:22

@sporttárs: Ha Illovszky más büntetést talál ki Juhásznak (pl. pénz) akkor ott vagyunk a Vb-n?
Hasonló sztoti Müller Sanyikáé aki a 78-as Vb elött került ki a keretből mert rosszkor gyujtott rá.Aztán késöbb Baróti azt mondta hogy hiba volt emiatt kirakni, az amugy Nyilasival szinte egyszintü futbalistát aki miatt visszavonult Mátrai de ez egy másik post témája lesz............

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 11:23:26

@heinrich: ööö, tényleg, "én vagyok a fasz".

Mondjuk szerintem Mobutu ;-).

@Irapuatótól Szuezig: Dettó, de csak nyolc éves voltam.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 11:27:08

@kroos: Láttam. Ganxtán meg bíro röhögni, ellentétben Hortival. on.

kroos 2009.10.26. 11:30:56

@popp: két dolog csak.
1.,hogy nem lehet legalább annyira felkészülni hogy a játékosokat ismerje?,
2, Argentinában raklapostul vannak a messik csak épp buenonotte a nevük.
on

szempontpuska 2009.10.26. 11:31:07

Bravó !!!
nagyjából innentől kezd el érdekelni a VB-k története, a következőről már vannak személyes élményeim is...

kroos 2009.10.26. 11:32:06

@kroos: amugy azzal a fantasztikus lengyel csapattal két évvel korábban tökéletesen partiban voltunk az olimpiai döntöben..
még egy HA
ha Varga Zoli nem diszidál akkor..........

zsakfos 2009.10.26. 11:50:14

Azért kurvára kiváncsi lennék Hegyi Iván úr véleményére, aki oly sokat emlegeti a régi dicső magyar futballt( mondhatnám azt is, hogy csak azt emlegeti...), hogy szerinte melyik a nagyobb égés, nem kijutni a vbre Gyepessel, Vanczákkal meg Torgellével vagy nem kijutni a vb-re Benével, Alberttal, Szűccsel...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 11:52:13

@kroos: pár utolsó szó: Ganxta sokkal jobban ismeri a játékosokat, mint Horti és nagyon sokat tud az argentin focikultúráról. Amúgy szoktam nézni az argetin bajnokikat. Buenonote jó, de elég messze van Messitől. Viszont tegnap is visszaköszöntek régi ismerősök: Gallardo, Almeyda, Ortega, Riquelme. On.

A minket paraszthajszállal verő svédek is továbbjutottak az első csoportkörből.

Zigi 2009.10.26. 12:03:06

@kroos: Kalkulálható volt. Jún. 22-én játszották a brazil-zaire-i meccset, másnap volt a két német csapat meccse egymás ellen és a holland-bolgár mérkőzés, amin nagyon valószínű volt volt a holland győzelem és azzal a csoport győzelmük. Az a mentalitás, hogy most "megmutatjuk az imperialista kutyáknak" pedig legfeljebb a keletnémet sportvezetőkre volt jellemző. A futballisták ugyanolyan fiatalemberek voltak, mint nyugatnémet társaik, Szerintem lehetett velük beszélni. Elég volt, ha Beckenbauer odaszólt a keletnémet csk-nak, hogy jó lesz-e az 1-0, azt már el is volt intézve a dolog. :)

kroos 2009.10.26. 12:06:18

@popp: és tényleg Gazsardónak kell ejteni?
Na azért...
-Ibarra nem játszott európában-lol a bl döntös Monacó oszlopos tagja volt.

kroos 2009.10.26. 12:07:38

@zsakfos : azért ne feledd hogy volt egy Eb bronzunk, Ute Bek elödöntö, olimpiai döntö stb.....

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.26. 12:11:52

@Zigi: nem kapnék sokkot a meglepetéstől, ha kiderülne, h igazad van, de én mégsem fogadnék erre. Bár igazán logikusnak tűnik, csak valahogy nem tudom elképzelni a közeget, a kort, meg az NSZK csapatot ismerve + kurva jól csinálták (meccsjeleneteket tekintve), ha tényleg az volt.

Fene tudja, h valami biztosat is mondjak :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 12:15:18

@kroos: Az argentínok úgy ejtik. Na ezt részét is eléggé vágja a Ganxta, az európai vonatkozásokban viszont tényleg vannak hiányosságai.

kroos 2009.10.26. 12:20:02

@popp: bár mintha egy 66-os postal lógnának a postirók...n'est pas?

kroos 2009.10.26. 12:25:14

@Zigi: és csak azon a meccsen játszott Netzer vagy 20 percet aki zseniális középpályás volt, arra jó volt hogy a reál visszahóditsa Spanyolországot a cruyyf-os Barcától de a válogatottban már nem:(

zsakfos 2009.10.26. 13:47:37

@kroos:
Nem vitatom, hogy sokkal magasabb szinten állt akkor a magyar labdarúgás ( elég nagy dőreség is lenne....), és voltak is sikereink,csak agyfaszt kapok attól a hozzállástól, hogy " bezzeg régen" , " bezzeg a mi időnkben" akkor minden szép és jó volt. Hegyi minden írásában, megszólalásában kitér erre: " bezzeg a 64es Vasas-Dószán"...
Ezek az idők elmúltak és igen is örülni kell ( emellett persze helyén kell kezelni) minden apró sikernek.
Emlékezzünk és tisztelegjünk a régmúlt nagyjai előtt, ( nekem örök élmény marad, hogy egy ifjúsági csapat kapitányaként a Hidegkuti, Szusza, Bányai háromastól vehettem át a győztesnek járó kupát meg a non plus ultra a személyesen dedikált Puskás fénykép is), de ne hivatkozzunk állandóan rájuk, hanem a éljünk a mában!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.26. 14:04:23

@kroos:

Tehát ő volt az akkori Sneijder. :-D

kroos 2009.10.26. 14:04:37

@zsakfos : Én Buzánszky-val éltem át hasonlót...fantasztikus élmény volt az biztos.....
erröl a régi Dózsás cuccról jut eszembe...
Mikor Barotit odavitték edzönek akkor ELÖSZÖR Göröcs Titit kérdezték meg hogy ,,titi nem bánnád ha jönne Baroti? Persze ha nem akarod nem jön"
Nem semmi lehetett az a játékos uralom...:(

kroos 2009.10.26. 14:05:31

@Csöncsön: inkább az akkori cé x messi+xavi.:)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.26. 14:08:13

@kroos:

Blanco Feri mondta a múltkor (érted: BLANCO Feri!!!), hogy szerinte Messi MINDEN IDŐK legjobb labdarúgója. :-)

kroos 2009.10.26. 14:10:03

@Csöncsön: Ha ő mondta akkor erről kár lenne ugye vitát nyitni...

sporttárs 2009.10.26. 14:12:46

@Csöncsön: Nemcsak a csapatlétszám miatt, a lebonyolítás miatt is különbözött a mai vébéktől.
Érdekes felvetés lenne, hogy valóban sokkal rosszabb volt-e ez a rendszer a mai egyenes kiesésesnél, ahol akár 11-esekkel, tehát semmiképp sem igazságosan, de el kell dönteni a továbbjutót és már az utolsó csoportmeccseken is lehet taktikázni, kivel akar játzani egy csapat.

Itt meg ugye a csoportmeccsek után újabb csoportkör jött, vagyis akár belefért egy szerencsétlenebb meccs. Továbbfejlesztett változata volt a '82-es (majd gondolom kitérnek rá heinrichék), amikor volt második csoportkör hármas (!) csoportokkal, és az onnan továbbjutók aztán igazi ki-ki elődöntőket játszottak. (Mindenesetre a lengyeleknek bejött ez a rend, mit mondjak. :) )

Szerintem a mai lebonyolításban, ahol a csoportmeccsek után négy ki-ki meccset kell nyerni a címért, talán túl nagy szerepe van már a szerencsének is, még ha persze a végső győztest nem is illik megkérdőjelezni.
De dramaturgiailag ez a legjobb, az nem vitás.

sporttárs 2009.10.26. 14:15:33

Konkrétan a vébéről meg annyit, hogy ez volt az utolsó, amikor ugyan már éltem, de még nincs róla semmilyen emlékem, legalábbis direkte - mert négy évvel később, az argentinai tornán szembesültem vele, hogy a hollandok már másodszor buknak döntőt, és rettenetesen igazságtalannak éreztem. :)

Ha nem mindkétszer a kellően támogatott házigazdákkal futnak össze, legalább egy aranyuk van, szerintem.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.26. 14:19:01

@sporttárs:

Én szeretem a mostani egyenes kieséses rendszert, pedig, hogy úgy mondjam, ezt sejtheted is, nem mindig a jó végére került szeretett csapatom annak a bizonyos bránernek. De a full adrenalin, hogy "most már nem lehet hibázni", óriási varázst ad neki.

Sőt, a 11-es párbajokat is szeretem. Soha nem értettem azt a nyafogást, ami a döntésnek ezt a formáját körülveszi. Ha egy csapat jobb az ellenfelénél, bizonyítsa be 120 perc alatt. Ha nem tudja bebizonyítani, jöjjenek csak a büntetők. Igazi dráma, én nagyon szeretem.

kroos 2009.10.26. 14:24:52

@Csöncsön: @sporttárs: ok ez is egy hozzáállás de szerintem a 82-es cucc tényleg -lol- volt. Nézd meg pl a brazilok csoportját meg a többit....kieséspárti vagyok én is, bár a 74/78-as variácio elgondolkodtató az biztos.

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.10.26. 15:09:11

netzer valogatottban azert nem lehetett isten,mert overath is ott vt,es ketten 1utt tul sokan vtak a palyan. kb. uaz a szituacio lehetett,mint ah rivera es mazzola sem mukodtek 1utt,vagy mostanaban az angol valogatottnal lampard es gerrard. helmut schon overath mellett dontott,netzer azon a vb-n csak 1 meccsen jatszott,raadasul ami nem osztott,nem szorzott,sot az nszk megverette magat a keletnemetekkel,h elkerulje a brazil,argentin,holland agat,kulonosen hollandiat (1 evvel korabban vt 1 ajax-bayern bek-negyeddonto: amsterdamban 4-0,visszavagon nyert a bayern,de oda cruijff pl. mar el sem ment). uezt amugy herberger is elsutotte 54ben: tartalekcsapattal magyarorszag ellen,utana meg jott a konnyebbik ag,ahol besetaltak a dontobe. nyilvanvaloan senki nem jelentette ki,h ez igy vt (nem is fogja soha),de eleg logikus.
totalis futballhoz kovacs is sokat hozzatett,de az ujitas - ami forradalmasitotta focit,azota beszelhetunk modern labdarugasrol - egyertelmuen michels nevehez fuzodik.

azt meg,h messi - 22 evesen - minden idok legnagyobb labdarugoja,egyszeruen tulzas,hulyeseg. benne van a potencial,h az lehet,de meg nem az. mi van,ha 1 serules ugy kettetori a karrierjet,mint anno van bastennek,aki 28evesen jatszotta utolso tetmeccset? (benne is megvt a potencial,de igy "csak" minden idok legzsenialisabb kozepcsatara vt.) pelerol,crujffrol,puskasrol,maradonarol,di stefanorol sem hiszem,h 22 eves korukban kikialtottak,h ok minden idok legnagyobbjai. ezzel egyutt,blanko feri sokat nott a szememben,h ennyire kedveli messit:DD raadasul szopkodja is rendesen... tnap zavart is,h nem o,hanem farkas norbi kozvetitte a barca-zaragozat:d

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 15:59:59

@kroos: Szerintem ez a játékos uralom dolog sem teljesen egyértelmű. Azt nem vitatom, hogy sokat engedhettek meg maguknak az edzőkkel szemben és sokat a létező cuci átlagemberéhez képest is. De ezek a focisták a külföldet járva látták, hogyan élnének, ha elengednék őket nagyobb bajnokságokba, látták mennyit érne a tudásuk nyugaton. Hogy ne zúgolódjanak emiatt voltak viszonylagos kiváltságaik, például fizetés kiegészítésként csempészgettek és bundátgattak.

Így a hatalom a markában tarthatta őket jól, és árgus szemeivel - úgy is mint titkosszolgálat - meg is figyelte minden mozdulatukat és ha valamelyik klubvezetőnek nem tetszett valamelyik játékos pofája, akkor kényére-kedvére kicseszhetett vele. Ettől aztán nem voltak túl motiváltak és ha valamelyik edző meg akarta hajtani őket azt jól megfúrták.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 16:09:29

@ferenck: A '72-es EB-győzelemkor viszotn Netzer volt a kezdő és jól is játszott.

kroos 2009.10.26. 18:14:35

@popp: Titi játékosként döntötte el hogy mehet-e ujpestre edzönek az a Baróti aki 3 VB-n kint volt..
ez elég egyértelmü, bár értem amit mondassz.
)ps:nem hiába fostak az ujpesti vezetök, ne feledd hogy Baroti nem vitte ki 66-ban a fénykorában lévő Göröcsöt, ami örök tüske maradt köztük.

madbalee 2009.10.26. 20:43:07

féloff: RadioQ-s adások után keresgélve myspacen találtam 1 névrokont nektek: NST NonStopTuning

www.myspace.com/nonstoptuning

:))))))))

sporttárs 2009.10.26. 21:06:37

@kroos: A brazilok csoportja '82-ben a második csoportkörben tényleg gyilkos volt olaszokkal és argentinokkal, míg ugyanakkor volt lengyel-belga-szovjet csoport is - no de miben rosszabb ez annál, ha kieséses szakaszban van mondjuk egy spanyol-francia miközben egy svájci-ukrán is...? Mint 2006-ban.

Izgalom és adrenalin miatt biztos jobb a kieséses rendszer, bár szinte mindig van egy csapat a kettőből, amelyik első perctől a döntetlennel és 11-esekkel totálisan kiegyezne, s ennek megfelelően csalja is a focit. Legalábbis a 16 között.

sporttárs 2009.10.26. 21:09:28

@Csöncsön: A 11-es párbajokat én is szeretem,a futballtörténelem tele van ilyen klasszikusokkal, mert itt törvényszerű, hogy lesz nagy hős és nagy áldozat.
Ugyanakkor nem igazságos, bár a pénzfeldobásnál kétségtelenül jobb.
(Ha 1976 óta valaha is kaptak volna ki 11-esekkel a németek, biztos megbocsátóbb lennék. :))) )

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.10.26. 21:25:30

nem szeretem a 11es parbajt. azert nem,mert a lenyegesen gyengebb csapat - tudva,h ott barmi lehet -,ha sikeresen kibekkel 45 percet,utana mar egyertelmuen arra jatszik. a jobbik csapat meg egyre frusztraltabb lesz,aztan esetek eleg nagy reszeben bukja a parbajt. egyik legklasszikusabb eset a 2000es eb holland-olasz elodontoje,amit a hollandoknak 4-5 gollal kellett vna nyerniuk a rendes jatekidoben. jellemzo vt arra a meccsre,h az elso epkezlab olasz tamadas a 105. perc kornyeken tortent.
jobban tetszik a 74es,78as megoldas. viszont 32 csapattal kivitelezhetetlen lenne.

solitaire 2009.10.26. 21:30:38

A totális futballt nem egy ember találta ki. Az alapjait az Ajax egy korábbi angol edzője Vic Buckingham rakta le, és ezt fejlesztette tökélyre Michels és Kovács.

solitaire 2009.10.26. 21:35:05

Ha már a holland válogatott szóba került, nagy a hasonlóság köztük és az Aranycsapat között. Ugyanugy "véres" meccsen verték a brazilokat, hasonlóan kaptak ki a döntőben az NSZK-tól. EZ a két csapat van minden idők 10 legjobbjában, akik semmit nem nyertek. Mindkettő forradalmasította a futballt. A különbség, hogy a hollandok gyakorlatilag csak erre a 7 meccsre álltak össze, mig mi veretlenek voltunk évek óta. Puskáséknak itthon menekülni kellett, a hollandok meg akkora bulit csaptak a döntő után mintha megnyerték volna.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.26. 21:36:30

@solitaire: érdekes, ezt a nevet még sosem hallottam, de a gugli megerősít.

Ami csak ezért zavar össze roppantul :)

en.wikipedia.org/wiki/Jack_Reynolds_%28footballer_born_1881%29

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.10.26. 21:43:09

@solitaire: lehet,h csak erre a 7 meccsre alltak ossze,de azert 78ban is dontot jatszottak. es azt is siman nyerhettek vna,de ott a fifa sajna naon argentin-gyozelmet aratott. ezzel 1utt - meg 1 cruijffal es van hanegemmel - jobb vt a 74es csapat.

@heinrich: csalodtam benned,h vic buckingham-rol es jack reynoldsrol nem hallottal:D ajax honlapjan - a klub tortenetenel - is boven irnak roluk.

hollandfoci-rajongoknak ajanlok 1 remek blogot: netherlands.worldcupblog.org/
raadasul a legutobbi iras pont aktualis ebben a temakorben: the rise of ajax in the 1970s

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 21:43:42

@sporttárs: A sorsolás iránított, ha az esélyesel hoznák a csoportjaikat nem futnának össze már a tizenhat között. Ugyanakkor nem csoportot kell nyerni, hanem az egyenes kieséses meccset, ezt bizonyították a franciák a spanyolok ellen.

@ferenck: Elhiszem, hogy fáj neked az a meccs, de ne légy igazságtalan. Azon meccsen a bírók is sokat tettek a holland sikerért, Zambrotta korai kiállítása, amely alapvetően meghatározta a meccset például teljesen jogtalan volt. Amúgy meg tetszett volna belőni a rendes játékidőben megkapott tiziket.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.26. 21:47:08

@ferenck: ne viccelj, Jack személyes jóbarátom, ráadásul őt én linkeltem :)

Ez a Buckingham tag viszont csak Lord-ként volt ismert előttem eddig. NST fórum rulez.

spangol 2009.10.26. 22:03:50

Total Football - Most hogy bejött, utólag mindenki magának akarja :)

solitaire 2009.10.26. 22:07:10

@ferenck: Én is akkor szerettem beléjük és azóta utálom a németeket. Zanzásítva a sztori. A hollandok majdnem lemaradtak. A belgákat előzték meg gólkülönbséggel. Izlandon Hulshoff percekkel a vége előtt szerezte a győztes gólt. Az utolsó selejtezőn, a holland-belgán a belgáka 90.percben lőttek egy gólt, amit a bíró les miatt érvénytlenített. Nekem negvan a meccs összefoglalója, kikockáztam, de nem tudtam eldönteni, hogy les volt-e vagy sem. A partjelző azonnal jelzett az látszott.
Ekkor cseh kapitánya volt a hollandoknak, és Michels jött a VB-re. A csapat a 6 selejtezőn 1x sem játszott azonos összeállításban. Michelsnek ki kellett békíteni az Ajax és Feyenoord játékosokat, plussz az Ajax játékosokat és Cruyffot.
A kor legjobb kapusa Van Beveren volt, de nem volt jóban Cruyffal, ezért lemondta a részvételt. Ezután Michels kipróbált mindenkit és végül Jongbloednál maradt, aki korábban 7 évvel 1x volt válogatott. A VB előtt mindkét középhátvédje (Mansveld, Hulshoff) kidőlt, a veterán Israel meg el volt tiltva az első VB meccstől. Michles elkezdett középső védőt keresni. Blankenburgot nem tudták honosítani, mert 1x szereplet a német ifiválogatottban. Még Neeskenst is kipróbálta ott. A VB előtti utolsó felkészülési meccsen dobta a Feyenoord jobbhátvédjét Rijsbergent és Haan középre. Ehhez képest össz-vissz 1 akciógólt kaptak az egész VB-n.
A középpályán a bőség zavara volt, de Haan hátravonása mellett Muhren lemondta a szereplést gyermeke betegsége miatt és összeállt a Jansen, Neeskens, Van Hanegem sor. Elől csak az volt kérdés ki legyen a balszélső. Keizer - aki sokak szerint jobb volt mint Cruyff - azonban Cruyffal haragban volt. Ekkor vette elő az egykori amszterdami - de nem ajaxos - Belgiumban játszó Rensenbrinket.
A hollandok veszte szvsz a brazilok és Michels lett. A brazilokkal jól összerugdosták egymást, emellett Rensenbrink meghúzódott. Haan és Neeskens játéka is kérdéses volt a döntő előtt. Schön kockáztatott. Ugyanazt próbálta, mint a Bayern egy évvel korábban, kivenni Cruyffot követő emberfogással. Ott Roth vesztett, de Vogts etéren jobb volt. Igy a lassú Schwarzenbeck lett a jobb hátvéd. A sérült Rensenbrinknek momentuma sem volt az első félidóben, Keizer meg a kispadon ült. Ráadásul Rijsbergen sérülése miatt már csak De Jongot vihette be helyette, hogy a védelem ne legyen túl instabil. Michelsnek volt egy terve, hogy ha baj van, a kispadról bedobja Geelst, de a sérülések miatt nem tudta megtenni. Az igazat megvallva, mai fejjel újranézve a döntőt, azon a meccsen a németek jobbak, frissebbek voltak. Maier fantasztikusan védett a 2. felidőben, de Müller lőtt egy szabályos, de meg nem adott gólt és szerintem egy 11-est sem kaptak meg a németek a 2. félidőben. Igaz a németek 11-esénél még ma sem tudom eldöntemi, hogy Jansen elérte-e Hölzenbeint vagy sem.

Zigi 2009.10.26. 22:23:27

@ferenck: Van hátránya ám a 74-78-as megoldásnak is. Gondolj bele, hogy 78-ban az utolsó meccsen az addig remekül védő perui Quiroga hirtelen 6 gólt szedett be az argentinok ellen, kiejtve ezzel a brazilokat.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.26. 22:33:55

@solitaire: Muhren aki lemondta '74-ben, az a Muhren, aki még '88-ban is ott volt?

solitaire 2009.10.26. 22:41:08

@popp: A bátyja. Gerrie Muhren.
De a 88-as is (Arnold) játszott már a 73-as Ajaxban. Onnan elkerülve a Twentében UEFA kupa döntőt 75-ben. Majd az Ipswich-csel UEFA kupát nyert. Végül EB-t. Jó kis pályafutás.

shinigami 2009.10.26. 22:52:52

@Zigi:
ezt sztem sose lehet kikerulni...

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.10.26. 22:59:45

a poen,h az ipswich-csel pont 1 holland csapat,az akkor meg az67 neven szerepelt az alkmaar ellen nyertek (3-0,2-4).

erdekes,h van beveren a 78as keretbol is kimaradt,akkor meg o mondta le,azt hiszem. holland szakertok minden idok legjobb holland kapusanak tartjak,van breukelen es van der sar ele helyezik. egyebkent sztem rensenbrink jobb vt keizernel,de mindenkeppen keizert kellett vna beallitani a dontore. rene van de kerkhof nem sokat csinalt a 2. felidoben,azt leszamitva,h egyszer naon meghulyitette schwarzenbecket. allitolag a donto elotrt par nappal vt vmi hatalmas unneples,medences parti,csajokkal,es vhogy cruijff felesegenek a tudomasara jutott az egesz,nagy csaladi botrany lett belole. frantisek fradhonc v vmi hasonlo nevu vt a michels elotti szovetsegi kapitany.

szempontpuska 2009.10.26. 23:11:04

@solitaire: istenem! ebben a hozzászólásban több gombfocicsapatom is életre kelt! :o)

solitaire 2009.10.26. 23:49:52

@ferenck: Az az Ipswich! Egyik kedvenc angol csapatom volt Bobby Robsonnal (RIP), egy másik hollanddal Thijjsennel, na meg a skót gólzsákkal Warkkal. Amikor a ManUnited 6-0-ra verték, meg még kihagytak 3 11-est :).

ZenZo 2009.10.27. 00:21:39

Sajnos ezt a holland csapatot (koromnál fogva) én nem láthattam, de anno nagyon sokat hallottam róla jóapámtól, aki akkoriban kint élt és dolgozott Hollandiában. Számára (is) Cruyff volt az isten, Barca szurkoló is lett/volt. Nagyjából ezért lettem hollandfutball-szurkoló, válogatott és klubszinten is. Azóta inkább a válogatott maradt... abból pedig én a későbbi generációt, a van Basten féle gárdát csodálhattam élőben (mármint tv-n). Meg persze később a Bergkamp-féle garnitúrát, akivel mindmáig egy bajom van, hogy ágyús volt :)

és kicsit zaire-ről is: jó isteng, kemeny. Kicsit olyan volt ez, mint anno az olimpián (melyiken is, talán Sydney?), mikor az afrikai úszót úgy kellett kimenteni a medencéből, mert már hátrafelé úszott, otthon ugyanis kisebbek voltak a medencék... Zaire esetében is ugyanilyen érzése támad az embernek, hogy hát igen, ezek láttak már labdát, de a sorfal hogy az mi... és ezek kint voltak a VB-n. A vicc az, hogy az afrikai csapatok futballistái hatalmas fejlődésen mentek keresztül, míg a kapusaik ugyanezen a szinten maradtak meg.

medco 2009.10.27. 07:28:51

@solitaire: Nem csak erre a meccsre álltak össze. 1971-73-ig az Ajax mindhárom BEK-döntőt megnyerte. Szerintem egyébként a németek 11-ese jogtalan volt. Holzenbein csak átesett a védő lábán, aki szabályosan becsúszott. Itt a videón tisztán látszott.

kroos 2009.10.27. 07:46:00

@sporttárs: egyetértek veled, pl a 2006-os olasz csapatnak ukrajnát meg az auszikat kellett megverni míg a franciáknak pl. a spanyolokat meg a brazilokat.
a 74-es rendszernek csak annyi a hátránya hogy nem rendeztek elődöntöt, meg óhatatlanul marad 1-2 meccs a végéra aminek már nem lesz igazi tétje.

kroos 2009.10.27. 07:53:10

@solitaire: épp kérdezni akartam miér nem játszott Keizer.
Egyébként grat, ez hsz. volt a javából.

de niro 2009.10.27. 12:40:02

Bőven nem éltem még ekkor, és a kérdésem az lenne, hogyan lehetséges, hogy a német csapat tagjainak több mint a feléről hallottam elég sok dolgot azóta, míg az általatok sokkal jobbnak tartott - készséggel elhiszem - holland válogatottból csak Cruyff-ot és Arie Haant ismerem?

Tényleg érdekel, hogy ez mitől alakult így, nyilván azon kívül, hogy a fritzek nyertek, de ha valóban a történelem egyik legjobb csapata volt ez a holland, akkor hogyan?

solitaire 2009.10.27. 18:49:55

@kroos: Köszi:). Mivel tényleg a 74-es holland csapat az egyik kedvencem, összeolvastam mindent róluk, az összes meccset megszereztem DVD-n, még az osztrákok elleni előkészületit is. De erről a VB-ről még sok kedvencem van. Az NDK is kiváló volt, akkor nyert a Magdeburg KEK-et. Vagy a jugók, Katalinszki és Surjak voltak a kedvenceim. Nagyon szurkoltam a fél Leeds Uniteddel felálló skótoknak. Az akkori argentin csapat sokkal szimpatikusabb volt, mint a 4 évvel későbbi (Ayala és Brindisi). Meg a lengyelek, akik a legjobbjuk nélkül lettek bronzérmesek. Tomaszewski volt az első számú kapuskedvencem. Anno a magyar TV egyenesben adta a lengyel-angolt vagy az angol-lengyelt, erre már nem emlékszem pontosan melyiket.
Zaire-ről jut eszembe, hogy valamelyik meccsen az egyik zaire-i játékos nemes egyszerűséggel fenéken billentette a bírót.

sporttárs 2009.10.27. 19:14:13

@popp: Még csak az kéne, hogy az irányított sorsolásnak köszönhetően a legjobb nyolcig vagy négyig le se kéne játszani a meccseket... Naná, hogy benne van, hogy némely esélyes később kezd a kelleténél felébredni egy vébén, de azért ne kelljen már ilyen ukrán-svájcit néznem a tizenhatban.
Illetve kelljen, ez a szép a fociban, de akkor a másik rendszernek is megvan a létjogosultsága, mert azért '82-ben egymás után egy olasz-argentin, argentin-brazil, olasz-brazil - és aztán a háromból a legjobbnak még egy éles elődöntő majd döntő: szerintem ez az igazi vébé. (Mellesleg pedig az első csoportkörből rettenetes játékkal tovább vánszorgó digók itt ébredtek fel és lettek hősök, úgyhogy aligha van gondjuk az iylen lebonyolítással. :) )

sporttárs 2009.10.27. 19:16:18

@kroos: Ezért volt tökéletes a '82-es. Sajna nem 32 csapattal, de lehet, hogy ekkora mezőnyre is ki lehetne találni hasonlót.
Legfeljebb még tovább tartana, még több válás, demográfiai hullám, stb. :)))

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2009.10.27. 22:01:19

@solitaire: irigyellek az osszes meccsert,nekem csak az argentina es brazilia elleni van meg (+ az 71es ajax-panathinaikosz,72es ajax-inter,73as ajax-bayern 4-0)

christvhu 2009.10.28. 09:46:38

@solitaire: Az hatalmas volt, eleve voltak tumultuózus jelenetek azon a Zaire meccsen, az esetnél a bíró éppen valami vitatható ítélet kapcsán elszabadulni látszó indulatokat próbált megfékezni, mikor a srác vagy 30 méterről odafutva fenékbe rúgta, majd továbbra is a bíró háta mögött maradva futott tovább, miáltal a spori megfordult és egy másik - szintén mögötte tartózkodó - zairei játékost vont kérdőre az őt ért inzultussal kapcsolatban)))
@sporttárs: az a '82-es vb szerintem minden idők egyik legizgalmasabbja volt, hihetetlen imádnivaló olaszokkal..... ezt ma nehéz elképzelni)))))

kroos 2009.10.28. 09:59:39

@christvhu: ebben egyetértek, már alig várom hogy odaérjünk...

dylan73 2009.10.29. 12:47:48

@sporttárs: lehetne úgy, hogy a 32-ben van 8 csoport, és van ugye mindből 2 továbbjutó, akik VINNÉK magukkal az egymással játszott meccs eredményét egy újabb csoportba a 16 között (4 csoport), vagyis itt mindenki 2 meccset játszik. A csoportelsők elődöntőznek, utána kisdöntő, döntő.

STEWART NEAL 2009.10.29. 23:10:23

Gratulálok, szuper az oldal és szakértők a hozzászólók! Szerintem megfontolandó dylan ötlete, végül is kézilabdában így zajlik...

Paul polip 2009.10.30. 23:34:12

Az álomcsapat igazi szerkezete 4-3-3, akkoriban mindenki ezt játszotta. Eszerint így fest:

Tomaszewski - Vogts, Perreira, Beckenbauer, Breitner - Bonhof, Neeskens, Deyna - Lato, Cruyff, Rensenbrink

Nagyon bírtam még a szőke brazil balhátvédet (Francisco Marinho), a holland Rijsbergent és Johnny Repet meg a lengyel Gadochát. Külön említést érdemelne a lengyelek szimmetriaérzéke: mindkét szélsőjük remek volt, kopasz és nagybajuszú. A döntőben 11-est kiharcoló Hölzenbein neve falábút jelent.
Utólag csalódást okozott amikor kiderült, hogy az imádott holland csapatból kimaradtak azok, akiket Cruyff nem szeretett.
A videó szerint "csak" korbács és kínzás fenyegette a zaire-i játékosokat. Nem értem, ha egy ösztönzőmódszer az egész világ szeme láttára ilyen fényesen bevált, miért nem terjedt el széles körben. :-)

Paul polip 2009.10.31. 00:37:59

Ja, és kimaradt Haiti története, akiket Zaire-hoz hasonlóan kitömtek a többiek, a lengyelektől 7-et kaptak, de 1 gólt összehoztak, és a csatár nemzeti hős lett, piros sportkocsit kapott (egy nagyon szegény országban).

kockabela 2009.11.05. 14:45:30

@solitaire: "De a 88-as is (Arnold) játszott már a 73-as Ajaxban. Onnan elkerülve a Twentében UEFA kupa döntőt 75-ben. Majd az Ipswich-csel UEFA kupát nyert. Végül EB-t. Jó kis pályafutás."

És 1987-ben és '88-ban is játszott KEK-döntőt az Ajaxszal, amiből az elsőt meg is nyerték!

kockabela 2009.11.05. 14:47:22

"...a csapat gerincét adó Bayern München (Sepp Maier, Paul Breitner, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Gerd Müller, Uli Hoeness, Kapellmann) pedig három BEK-győzelmet is betakarított 1974 és '76 között."

Amiből azért az 1975-öst és a '76-ost '74 nyarán még nem lehetett előre látni! :-)

kockabela 2009.11.05. 15:08:04

@de niro: Azért Suurbier, Krol, Neeskens, Rep, és Keizer legalább a háromszoros BEK-győztes (plusz 2 Szuper Kupa, 1 Világ Kupa) Ajaxból ismert kellene, hogy legyen. Plusz, ott volt még Rensenbrink aki a VB után 3 KEK-döntőbe vezérelte az Anderlechtet - kettőt meg is nyertek - (akkora sztár volt Belgiumban, hogy a neki szánt levelekre csak annyit írtak rá, hogy "Robby, Anderlecht" és mégis megkapta! :-)). Van Hanegem pedig a Feyenoordban akkora ikon volt, mint Cruyff az Ajaxban, ő BEK- és UEFA Kupa-győzelemre vezette a rotterdamiakat.

franta 2010.03.21. 14:51:01

@kroos: Az nem bronz volt, hanem 4. hely: 1972 EB, Belgium.
1. NSZK
2. SZU
3. Belgium
4. Mo
süti beállítások módosítása