Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

U20-as VB, Egyiptom - Ti vagytok a legnagyobbak

2009.10.10. 21:45 heinrich

Magyarország – egyedüli európai csapatként – bejutott az U20-as labdarúgó világbajnokság legjobb négy csapata közé. Püff neki, ráadásul a csehek és az olaszok legyűrésével ezért mi magunk tettük a legtöbbet, azaz az EB első négy helyezett csapatából kettőt is kiejtettünk. Elképesztő, zseniális, felszabadító, már-már szürreális érzés néhány napra átélni, milyen az, amikor nem az olaszok meg az angolok sikeréért drukkolunk egy világeseményen - merthogy ez itthon szinte nemzeti sport. Ez most arról szól, hogy mi vagyunk a legnagyobbak, veletek vagyunk és mindent bele, meg még harcoljatok is. U20 vagy nem U20, ez engem cseppet sem érdekel, épp elég pokoli meccset szenvedtem végig a magyar futball mellett ahhoz, hogy most gondtalanul, felhőtlenül és maradéktalanul boldog legyek.

Láttad a meccset, bazdmeg?

Még szoknunk kell az érzést, az ember még a csehek elleni meccset sem heverte ki teljesen, mikor kap a gyomrába egy hatkiállításos, a hosszabbítás második felében három gólt hozó, fejzsongató, végletekig feszített drámát, felszabadító magyar győzelemmel a végén. Egyenes kiesést, hosszabbítást, tizenegyeseket az U30 generáció gyakorlatilag nem látott, válogatott mezben meg főleg nem. Most meg azon vitázunk, hogy vajon a szenzációs labdákat osztó, a csapatot remekül mozgató Koman, vagy az olasz védelmet egyedül felőrlő Németh volt-e a legjobbunk a VB-elődöntőbe jutásért. Ja, igen, hahó, az ég kék, a fű zöld, a futballista meg baszdmegel Tibettől Jamaikáig, ne kelljen már irgalmatlan képmutatással erre rácsodálkozni, meg cöccögni.

Fel nem foghatom, mi vezérli azokat, akik most is csak arról képesek savanyogni, hogy a bírónak köszönhetjük a meccset (mintha egy kiállítást nem kellene kiharcolni), meg hogy milyen gyengék voltunk a második félidőben, és hogy nem téptünk darabokra egy emberhátrányban játszó ellenfelet, és hogy na, majd meglátjuk, mi lesz belőlük öt év múlva. Ezektől a srácoktól már most többet kaptunk, mint az elmúlt évtizedekben bárkitől. Ezt illene viszonozni. 

Ha mással nem, akkor azzal, hogy két és fél percre mindenki veszi a fáradtságot, hogy belegondoljon, ő maga mivel és hogyan múlatta idejét húsz évesen, majd rögtön ezután belegondoljon abba is, hogy mekkora különbséget jelent ennek a csapatnak az, hogy egy ország fanyalgását, esetenként bezzegelését hallgatja, vagy egy csapatára büszke ország maximális támogatását érzi-e maga mögött.

Nem tudom, mit kellene még tennie ennek a generációnak (és persze az utánuk jövőnek), hogy ezt megkapja.

Honduras kegyetlenül megalázott minket, mire a másik két csoportellenfelünknek sanszot sem adtuk. Nem törtünk meg a csehek vezetése után, javítottuk Németh kihagyott tizenegyesét, és nem izgatott minket az olaszok kétszeri egyenlítése sem. Megcsináltuk, a srácok megcsinálták. Nyertünk, odabasztunk, bunkósbottal sem tudnak agyonverni.

A VB eddigi lélekrajza azt mutatja, hogy a nehéz helyzetekből nemcsak hogy felálltunk, de még a magunk javára is fordítottuk azt, legutóbb Németh jött ki pengeélesre húzva az olaszok elleni meccsre, élete egyik legfontosabb meccsére. Kiharcolt kiállítások, egy tizenegyes, két gól a hosszabbítás második félidejében. Németh Krisztián ezen a VB-n mindenkinek bizonyított.

Németh Krisztián – mint metafóra
A világversenyektől huszonhárom évnyi távolságban is olyan frankó véleményünk van mindenről, hogy be kell szarni. Mert nekünk Messi a mérce, meg Rooney. A magyar futball megújulásának egyik legfőbb akadálya a gőg, a korlátoltság, és az alázat hiánya, mi a Jobbantudás apostolai vagyunk Európa futballtérképének szélén imbolyogva, miközben vajmi kevés fogalmunk van arról, hogy egy-egy angol vagy német másodosztályú klub is több klasszissal múlja felül a magyar bajnokság lehetőségeit, már oda bekerülni is elismerést érdemel.  Nem még Görögország egyik kirakatcsapatába, ahol - ezen szinten - a pénz nem számít, és ahol az Európában fellelhető kétszáz fiatal csatártehetség közül pont a Liverpoolban játszó Németh Krisztián játékában bíznak leginkább. Ennek az információnak azért van súlya, ez nem csak egy jól eltalált átlövés.

Németh labdakezelése, helyzetfelismerése, játékintelligenciája, gólérzékenysége és elsősorban talán zseniális ütemérzéke elvitathatatlan, nem arról van szó, hogy akadt egy kifutott szériája, hanem arról, hogy bizonyítottan rendelkezik öt olyan tulajdonsággal, ami európai szinten is ismert játékossá teheti.

A másik slágerkérdés, hogy akkor nagyképű-e Németh vagy nemnagyképű-e Németh.

Vitathatatlan, hogy olykor hajlamos a nagyképűségre, túlzott magabiztosságra. Ugyanakkor, ha egy komoly tétmeccs előtt választanom kell, hogy egy végtelenül tisztelettudó, illedelmes csatár legyen a csapatomban, vagy ő, akkor én bizony őt választom. Kapusnak nem, védőnek nem, de csatárnak igen. Mert kettőjük közül ő lesz az, aki egy rápasszolt labdát külsővel úgy vesz át, hogy ezzel az egyetlen, zseniális  mozdulattal a) felbőrözi a védőjét 2) maga elé teszi a labdát 3) olyan helyzeti előnyt teremt a komplett védelemmel szemben, amit ziccerként ismer a labdarúgás; vagy úgy fekteti el a kapust a hosszabbítás utolsó perceiben, ahogy az eleve elrendeltetettség okán egy kapusnak feküdnie kell.

Még egyszer: élete egyik legfontosabb meccsén, kihagyott tizenegyessel, ostoba kotkodácsolókkal a háttérben.

Úgy tűnik, a torna arra kérdésre is választ ad, hogy akkor mi a jobb nekünk; húsz-huszonkét éves korig itthon játszani, erősödni, vagy az első adandó alkalommal külföldre távozni.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján Dzsudzsák Balázs esete a kivételek közé tartozik, és akkor járunk jól, ha mar tizenévesen külföldi csapatok akadémiáit, tartalékbajnokságait választjuk. Az U20 keret pillanatnyilag legjobb játékosainak legalábbis ez volt az útja. A többiek is felveszik a versenyt korosztályuk legjobbjaival, de a meccseket a külföldön játszók döntik el.

A kérdésnél döntő érvnek érzem, hogy a külföldi akadémiákon és tartalékbajnokságokban meglévő roppant kiélezett versenyhelyzetet itthon nem lehet szimulálni. Edzésmódszereket, szakértelmet átvehetünk, de egy ilyen kompetitív közeget nem, ahol több száz, már alaposan megrostált tehetség hajt azért a 2-4 helyért, ami az elsőcsapat keretében elérhető, azért a négy-öt sorért, ami a klub honlapján nekik jut.

Az ilyen szintű tömegtermelésből - merthogy ez az - csak kivételes sportbeli és emberi adottságokkal lehet kiemelkedni. Bestek, gazzák már régen nincsenek, nem is nagyon lesznek, éppen ezért az sem lehet ellenérv, hogy egy fiatal tehetséget megvisel az országváltás, mert bár kétségtelenül igaz, de aki ebben a közegben érvényesülni akar, annak különb dolgokat is el kell viselni, fel kell dolgozni - sikert és kudarcot egyaránt.

Ennek a csapatnak a játéka egyértelműen a korosztály krémjéhez tartozik, és ebben a pillanatban más egyáltalán nem bír érdekelni. Határtalanul büszke vagyok rájuk, hogy helyettem is berúgták, helyettem is megfordították, miközben határtalanul nem érdekel, hogy vajon az olasz vagy német közvélemény mennyire helyezi fókuszba az U20-as vébét.

Az alapvető sikerélmény mellett a magyar futballnak legalább annyira szüksége van arra, hogy közülük minél többen kerüljenek be külföldi kis- és középcsapatok stabil kezdőjébe, mint arra, hogy néhányan kiemelkedő pályát fussanak be. Komannak, Némethnek, Gulácsinak vagy Simonnak minden esélye megvan erre, és ezzel még valószínűleg nem teljes a lista, például Gosztonyiról is csak öt kiló izom hiányzik, Debreczeniről meg mindössze három év rutin.

A VB-elődöntő egy valós, kézzelfogható, értékes siker, ami mögött munka, kitartás, akarat, tehetség áll. A csapat bebizonyította, innen is lehet, mi is meg tudjuk csinálni. Együtt, közösen, egymás hibáit javítva, vállvetve küzdve. Ez az U20-as válogatott olyan tükröt tart a komplett magyar labdarúgó társadalomnak, amibe csak igen kevesen nézhetnek bele nyugodt szívvel, legyen az edző, tulajdonos, játékos, szurkoló vagy újságíró. Tanuljunk ettől a csapattól, vigyázzunk rájuk, szeressük őket. Mert alighanem az ő példájuk a kivezető út abból a posványból, amelyben olyan jólesően dagonyáztunk évtizedekig.

Holnap este 21.00-tól a rádió Q-ban tovább éltetjük fiainkat, aki telefonos bejelentkezés formájában szeretné emelni a műsor színvonalát, az válaszoljon gyorsan és helyesen az alábbi kérdésre:

Kit és milyen eredménnyel győztünk le utoljára labdarúgó világesemény  (EB vagy VB ) elődöntőjében?

A megfejtéseket a heinrich.nst@gmail.com - ra küldjétek.

387 komment

Címkék: h u válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr741441261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kroos 2009.10.12. 13:52:05

@popp: erre mondta azt Hegyi Iván hogy Terryböl nem lett volna Terry Magyarországon.

kroos 2009.10.12. 13:52:57

muszály offolnom.
Cm legends valaki vágja mi ez?
www.champman0102.co.uk/forum/showthread.php?t=6524
kiadtak egy all time menedzser cuccot?
Eusebio Cé csatársor meg ilyenek?

ON

Paul Newman Jr. 2009.10.12. 13:55:25

@kroos: könyörgöm, kroos, muszáJJJJJJJJJJJJJJJJ, pontos jé, legalább ezt jegyezd már meg.

Amúgy megpróbáltam belépni a linkedre, de az oldal nem enged.

Shikaka 2009.10.12. 14:25:43

@JClayton: Szerintem aki néz meccseket, az helyén kezeli a csapatot.

Egy tehetséges bagázs, akik közül 4-5 lehet a jövő magyar válogatottjának húzóembere, de egyik sem az új Ibrahimovics (akkor nem engedte volna el őket a csapatuk, ahol tuti kezdők).

Az eredmény amit elértek már erőn felüli, lehet neki örülni, mint ahogy a Honduras elleni meccs miatt megérdemelték hogy le legyenek szidva.

Ezen a fórumon, meg máshol sem olvastam olyat hogy majd ők megváltják a világot, csak olyasmit, hogy 'lehet belőle valaki' meg 'köszönöm az élményt, ilyet magyar focicsapattól nem láttam'.
Szerintem ez így rendben van.

A média az meg média, de mit várjuk, ha a híradóban az a fő hír, hogy a pápa vállán végigment egy pók?

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2009.10.12. 15:04:57

A vb-elódöntőt játszó U20-as válogatottunk fantasztikus sikere kapcsán kialakult méltatlan vitába vadiúj, frissen bővített nickemmel szeretnék beszállni. Gondolom, nem kell kifejtenem, hogy melyik tábort erősítenem. Egyébként arról még alig esett szó, hogy a zárójeles mondat elhangzása után Dudás többet nem indította NK-t az oldalvonal felé, mert Koman nem hagyta. Inkább ő adott két brilliáns labdát (igen, oda befelé, bázzmeg!) és lett belőle két gól. Tehát kinek volt igaza? Holnap hasonlóan klasszis folytatást és győzelmet várok a fiúktól - hajrá, magyarok!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 15:06:37

@popp: Na Szekeresnek kéne törölni az eltiltását nem Présingernek.

Szerintetek kivel próbálja pótolni Komant a pöcspingáló? Megpróbálja-e egyáltalán pótolni, vagy máshol lesz a hangsúly a támadójátékunkban. Én el tudom képzelni azt is amit AHB, hogy Simont visszarántja szélsőnek és Futács meg Németh kezd elől. De azt is, hogy Simon és Németh lesz a két ék és valamelyikük a középpályára visszalépkedve megpróbálja kezébe venni a karmesteri pálcát. Esetleg megpróbálja Egervári Tóth Bencét?

montipájton 2009.10.12. 15:12:39

Na, leírom mégegyszer, mert reggel elkerülte a figyelmet.
U 20-as válogatottunk, ha az eddigi tendencia folytatódik, negyedik lesz a vb-n, a döntőben pedig Brazília legyőzi Ghánát.

A párhuzam a 94-es felnőtt vb-vel ugyanis szembeötlő - ha az akkori bolgár és a mostani magyar csapat eredményeit nézzük.

94-ben a csoportmeccseken Bulgária eredménysora sorrendben: 0-3, 4-0, 2-0. A mieinké tökugyanez Egyiptomban.
Nyolcaddöntő: a bolgárok 11-esekkel mennek tovább Mexikó ellen. Mi 11-esekkel a csehek ellen.
Negyeddöntő: katartikus meccsen egy góllal verik az európai topfavoritok egyikét (Németo.). Mi - dettó.

Hát, nem bánnám, ha innentől megszakadna a párhuzam. )))

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 15:14:44

@montipájton: Nekem nem kerülte el a figyelmemet, de nem értem mi következik ebből. Érdekesnek, érdekes.

kroos 2009.10.12. 15:17:47

@red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!):
ez egy harmadik tábor lesz amit te képviselsz mert a bazmeggel senkinek nem volt baja.
Olvasd vissza az elözményeket talán..

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.12. 15:20:14

@montipájton: mi a rosseb volt katartikus abban, h 5 perc alatt rúgtak egy szabadrúgásgólt és fejeltek egyet a tök szarul játszó, gólt csak tizenegyesből elérni képes németek ellen...

balu11 2009.10.12. 15:24:05

@popp: sztem: Gula - Présinger, Debreceni, Szabó, Dudás - Simon Á., Korcsmár, Kiss, Gosztonyi - Futács, Németh

Nem lesz klasszik bal szélső kp-unk (eddig sem volt!), inkább masszív középpálya. Irányítani a bal szélső kp. helyén felfutó Présinger, még inkább Gosztonyi, és a visszalépő Futács (emlékezzünk a Némethnek adott asszisztra), esetlegesen olykor a 3 védekező(bb) középpályás.

Hiba lenne új fiút kipróbálni - Tóth ezen a VB-n egy meccsen játszott kb. 20 percet, és előtte sem volt a csapat tagja (pl. a tavalyi EB-n, ha jól emlékszem).

Simon A. ne legyen szélső, van 3 csatárunk (+ Balajti), kell az. Felőlem kezdhet, hogy Futács nagyobbat "üssön" a 2. félidőben.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 15:26:10

@mocsing: Az nagyon ott volt barátom, üvöltöttem mint az állat. Abban szocializálódtunk ugyanis, hogy a mocsok friccek bármilyen szarul játszanak valahogy behúzzák a meccseiket. Ráadásul eladdig nem nagyon láttam olyat, hogy ellenük fordított valaki, inkább neki volt szokásuk vesztett helyzetből nyerni.

on.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.12. 15:28:53

@popp: akkor minden meccs, ahol a "mocsok friccek" kikapnak, katartikus neked?

(tényleg, ezek szerint ez csak egy baromság, amit hajtogattok ti, akik - őszinte sajnálatomra - ezen szocializálódtatok, vagy egy valós jelenség az univerzumban?)

christvhu 2009.10.12. 15:31:11

ha már bazdmegelünk itt egész nap, akkor a ghánai fekete csillagok legyőzését garantálja a FSZM))))

félreértések elkerülése végett Fegyelmezettség, Szervezettség, Motiváltság))))

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 15:32:51

@balu11: Én is úgy érzem, hogy masszív középpálya kell. Olyan játékoskkal, akik képesek hátra segíteni, mert a két csatáruk ellen egy az egyben nagyon nehéz dolga lenne Debreceninek és Szabónak. Ayewra is nagyon oda kell figyelni. A kreatív játékosaink meg próbálkozhatnak a szélekről.

Titi120 2009.10.12. 15:32:57

@balu11:
4-4-2 -től aligha fog elállni.

Viszont Simon Ádám, Kiss, Korcsmár egyaránt inkább védekezésben használatos játékosok, Gosztonyi meg szintén nem az, aki mozgatni tudja a csapatot, szóval ebben a formációban nem lenne, aki eljuttatná a labdát az ékeknek.

Koman távollétében szerintem Tóth Bence szerepeltetése megkerülhetetlen, mégha lutri is bizonyos szempontból.

Az ő játékának viszont az lehet az ára, hogy Simon Andrásnak valóban mélyebben kell játszania, és visszazárnia Tóth oldalára, mert ő még annyit se védekezik, mint Koman.

r_magpie 2009.10.12. 15:37:01

nem tudom, volt-e szó róla. a meccs elején kicsit idegesített Koman mindenkit leosztó, türelmetlen stílusa, de a végére beláttam, hogy egy-két játékosunknak rohadtul ez, és pontosan így kell. furcsa volt, a meccs után állt bennem össze, hogy mekkora hadvezér volt a pályán a srác, az egész mezőnyt, a játékot és a játékosokat is (le)uralta.

Titi120 2009.10.12. 15:37:04

@Titi120:
Szóval nálam a nyerőcsapat:
Gulácsi - Simon Á., Debreceni, Szabó, Présinger - Tóth, Kiss, Korcsmár, Gosztonyi - Simon A. - Kisjézus.

De lehet, hogy Simon A. -t és Tóthot eleve meg kéne cserélni ...

montipájton 2009.10.12. 15:37:33

@popp: Semmi. Semmi nem következik belőle. Németh Krisztián különben is szebb, mint Sztojcskov, a Koman-Lecskov párhuzamról nem is beszélve. )))

Csak úgy eszembe jutott. (Már a csehek elleni előtt is, ergo, nem is izgultam. )) )

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.12. 15:39:08

Azokat a "fricceket" én nagyon tisztelem, mert nincs feladott meccs, nincs megállás, halálig előre, a 2008-as EB-n az egyik legjobb meccs volt a portugál-német, hogy én mennyire örültem, mikor nagybetűvel oktatták Ronaldoékat. Az az igazság meccse volt.

montipájton 2009.10.12. 15:40:28

@mocsing: Maradjunk annyiban, a bolgároknak elég katartikus lehetett, ahogy nekünk meg az olaszok elleni hosszabbítás volt az.

(Egyébként én azon a meccsen nem drukkoltam a németek ellen, előtte tök jó derbit nyomtak a belgákkal. És hát ott volt Völler meg Klinsmann, a két utolsó szerethető német labdarúgó.)) )

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 15:40:53

@popp: Azért az egy vébé negyeddöntő volt és olyat ritkán veszít a német válogaott. 1998-ban még nagyobb katarzis volt amikor a horvátok ütötték őket. Egy száz-kétszáz fős nagykivetítős sörsátorban néztük, ahol a kocsma félig németekkel, félig magyarokkal telt meg. Az elején csak mi asztaltársaságunk üvöltözte, hogy Croatia, meg hogy Suker, a heves Bertizések és Klinsizések közepette. De 2-0-nál már a kocsma magyar-fele a sörpadokon táncolt azt skandálva, hogy "kelet-európa, kelet-európa".

balu11 2009.10.12. 15:48:08

@Titi120: az enyém is 4-4-2

sztem meg az "új fiú" rizikóját nem vállalja be - és jól is teszi

viszont azt érdemes észrevenni, hogy a pöcspingáló (kiváló eposzi jelző, copyright popp) egészen hibátlanul variál a rendelkezésre álló emberanyaggal, pedig majd minden döntő meccsen van 1-2-3 kieső ember - ahhoz képest, hogy csak 1 hónapja van a fiúkkal, külön szép (nem elfeledve Both és Sisa érdemeit persze)

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.12. 15:50:24

@popp: értem, h te nagyon örültél, azt is sejtettem, h ezzel nem voltál egyedül. két kérdést tettem fel, ezek közül egyre választ vártam volna.

@montipájton: maradjunk annyiban, h minden válogatottnak katartikus lehet a négy közé jutni vb-n. ettől még magában a meccsben nem volt semmi különös.

utolsó szerethető német focisták? mi lesz Lahmmal? :)

Shikaka 2009.10.12. 15:55:57

@mocsing: Szerintem akárkit megkérdezel, tud mondani olyan csapatot, akik ellen szeret szurkolni. Válogatottban nekem ilyen a portugál. Akárkivel játszanak, azért szorítok hogy kapjanak ki.

Gondolom valakinek meg a német, olasz, angol ilyen.

kroos 2009.10.12. 15:57:08

@mocsing: popp nak az emlékezete kivételes ha német vereségekröl van szó, én már meg sem lepödöm hogy Törö kapcsán beugrott neki az a legendás Köln elleni meccs ahol allofs-fischher-littbarski sorral jöttek ránk de megoldották hátul Kardosék elöl meg Törö kisznyér kiss brillirozott...

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.12. 15:57:51

@Shikaka: persze, ez rendjén is van, nem is vitáztam ezzel, vagy csodálkoztam el rajta. csak érdekelt, mitől katartikus egy sima 2-1. poppnak tudom, miért, meg a bolgároknak is tudom, miért, csak ettől még a meccs átlagos volt, nagy Á-val.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 15:58:13

@mocsing: Olyan kérdéseket teszel föl, amelyekre magad is tudod a választ, részint azt , hogy minden esetben örülök, ha kikapnak a németek és ha egy fontos vébé meccset veszítenek el, akkor a katarzis is megvan. Ráadásul mind a bolgár, mind a horvát csapat szimpatikus volt számomra. Azt meg szintén tisztáztuk párszor, hogy a szurkolás elsősorban érzelmi kérdés nálam és sokszor éreztem úgy, hogy a németek bizony érdemtelenül (azt is elfogadom, ha mások máshogy érzik) nyertek és gyerekkoromban sajnos többet is nyertek a kelleténél.

r_magpie 2009.10.12. 16:01:34

@mocsing:

off
tényleg, Lahm már coming outolt?
on

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.10.12. 16:03:56

@popp: én csak kíváncsi voltam, h a Bayern kapcsán oly sokszor megvédeni próbált hülyeségek élnek-e még/éltek-e valaha benned a Nationalelffel kapcsolatban is. megnyugodtam, h igen :)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 16:04:48

Na de nem érnek a friccek egy ekkora flame-et, mikor fontosabb megbeszélni valónk van. Hogy kéne fölállni holnap? Jut-e szerep kroos kedvencének, Balajtinak?

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 16:06:05

@mocsing: Megnyugodhatsz, a Nationalelfet sem utálom kevésbé, mint a Bayernt :-).

kavics30 2009.10.12. 16:14:17

Sziasztok!

A csehek elleni meccs után én Németh hozzállásáról formáltam véleményt. Ez többeknek nem tetszett vagy nem értettünk egyet.
Fentartom az akkori véleményemet (flegma tizenegyes döntő pillanatban, nem kellő alázat a csapat győzelme iránt), viszont úgy korrekt, ha most elismerem, hogy az olaszok elleni meccsen óriásit alkotott.
Akkor is, most is úgy gondoltam(lom), hogy ahhoz, hogy klasszis játékos legyen van bőven tennivalója. Hogy mennyi köze van a pénteki teljesítménynek a kihagyott tizenegyes utáni érzéseihez azt nem tudom, de én azt éreztem a játékán, a hozzáállásán, hogy tudja, hogy van mit megmutatnia, törlesztenie a csapat felé, a szurkolók felé. Megemelem a kalapom, pénteken fantasztikusan játszott! Remélem ez a teljesítmény lesz hosszú távon az ismérve és akkor a sallangok is szépen lekopnak majd róla.

Heinrich@ grat az íráshoz, remek lett.
Gondolom már tucatnyi helyes megfejtés érkezett a feltett kérdésedre, ezért én csak annyit tennék hozzá, hogy én azt a meccset a helyszínen tekintettem meg, a magam által festett kis nemzeti papírzászlót lobogtatva :) sőt, a döntőn is kint voltam! :)

SamS 2009.10.12. 16:30:25

@hvuk: Hátrapasszokkal legalább 4-5-ször egymáshoz tudtuk továbbítani a labdát, 10-15 mp-ig megtartva azt. Az jobb lett volna, ha megpróbálunk egyből helyzetet kidolgozni? Az egy szem Sanyinak sok esélye lett volna Pepe és Carvalho között.

Élőfa 2009.10.12. 16:40:25

Hm, bezzega régi szentek:

Czibor Zoltán
(balszélső, 1929-1997)
A komáromi származású "Bolond" volt az Aranycsapat fenegyereke. Olykor napokra eltűnt, senki sem találta. Fél kiló kenyérért indult, kocsmában végezte. Hírhedt volt a verekedéseiről is, és a pályán sem volt szent. Az 1954-es vébé magyar-brazil negyeddöntője (4-2) tömegverekedéssé fajult, a lefújás után mindenki ütött mindenkit az öltözőfolyosón, a problémák azonban már a pályán elkezdődtek, Nilton Santos ámokfutásával, aki Tóth II-t és Czibort is hidegre tette. Persze, mindenki Czibort kérdezte, történt-e valami közte és Santos között. "Semmi. Csak leköptem" - hangzott az "ártatlan" balszélső felelete.

:D :D

Ja amúgy: Puskás és Czibor valami hihetetlen módon osztotta egymást a pályán, volt, hogy Czibor dühében le is vonult - pedig akkoriban még cserélni sem lehetett :)

hvuk 2009.10.12. 16:45:19

@SamS: Igen, biztos, hogy így néha(!) meg tudtuk tartani a labdát 10-15 másodpercre, de ez azért 0:1-nél a második félidőben már nem szempont. Mivel nekünk nyerni kellett, így ott már támadni kellett (volna), menni előre akkor is, ha közben nem mi, hanem az ellenfél rúg kettőt. Így is rúgott kettőt, csak közben még beszart üreginyúlnak néztünk ki.

Félreértés ne essék, én szeretem ezt a válogatottat, mert akarnak, küzdenek, vannak köztük egyéniségek (Sanyi az istenkirály), egy szerethető csapat. Különösen akkor, ha támadó felfogásban játszanak (mint most az első félidőben). Ha beállnak védekezni, beszarnak, akkor sajnos kritizálom őket.

SamS 2009.10.12. 16:54:18

@hvuk: Ahogy megpróbáltunk kicsit kitámadni (bejött ugye Priskin Vadócz helyett), egyből kaptunk két gyors gólt. Koeman választatott itt is, meg otthon is, hogy esetleg 15-ről 25%-ra növeli a pontszerzési esélyeinket és kockáztat egy 4+os zakót, vagy inkább a "tisztes helytállás" mellett dönt. A Puskásban egyértelműen utóbbit választotta, kint csak az utolsó harmadra, és így is majdnem csúnya verés lett belőle.

Élőfa 2009.10.12. 17:02:38

Ami pedig Némethet és Dárdait illeti:
Dárdai, a csapatkapitány egy szót sem szólt a köszönésen túl az újonc Némethez, amikor felhívták a nagy keretbe. Aki szerint nem dolga, annak annyi: Stevie Gerrard, aki nyilván kisebb focista mint az "évtizedes Bundesliga tapasztalatú" Dárdai, szakított rá időt, hogy beszélgessen vele, amikor a klubhoz került, akkor is, amikor a felnőtt keretbe hívták akkor is.
Komolyan kérdem: hogy lehet, hogy a kapitány nem megy oda automatikusan az újoncokhoz, és nem beszélget velük legalább öt percet. Biztatni őket, éreztetve, hogy ők is a csapat részei, örülnek neki. Nem tudom elképzelni, hogy Gera ezt ne tette volna meg pl. CSK-ként.

A konkrét helyzetről: kéthetes edzőtábor második hetében esett be az edzőtáborba hullafáradtan Németh. Hogy mitől volt fáradt, és hol "lógott" az első héten? Éppen kirúgta a Ciprus elleni két és a portugálok elleni egy góljával az U19-eseket, és egy hét alatt zavart le három meccset, a harmadikról zuhant be az edzőtáborba.

Hogy Dárdai nem beszélt vele a köszönésen túl egy szót sem, az azt is jelentette, hogy a magyar felnőtt válogatott kapitánya még annyit sem bírt kiejteni a száján: "Gratulálok öregem, hogy kijutottatok az EB-re, isten hozott nálunk" és esetleg, még biztatásként hozzátehette volna, ha akarja "de azt ugye tudod, hogy az igazi meló még csak most kezdődik?" De nem akarta.

Az pedig milyen dolog már, hogy én vagyok a csapat kapitánya, májusban az edzőtáborban nem tetszik, amit csinál egy játékostársam, de nem szólok ám, dehogy. Hanem következő év februárjában(!), utólag bírt ökörségeket írni a sajtóban, akkor, amikor Némethet kettős arccsonttöréssel műtötték. (Ráadásul az ominózus interjúban rengeteg tévedés, és csúsztatás hangzik el Dárdai szájából, de az egy másik történet.)

balu11 2009.10.12. 17:02:44

@popp: csak nem akar a holnapi meccs felé terelődni a kommentáradat... én megpróbáltam. Pedig engem is érdekelne ki mit gondol Koman pótlásáról, a követendő taktikáról, az ellenfélről (Abedi Pelé fia, két csatáruk 10-nél jár, ...), ...

balu11 2009.10.12. 17:07:21

(Néztem a német-brazilt és a meccs vége felé (valószínűleg a hosszabbítás jelzésénél) a kommentátor megnevezte a mali 4. játékvezetőt. Az úriember neve (nyilván a közelmúlt magyar klub- és U20-as sikereire tekintettel: Koman Coulibaly)

SamS 2009.10.12. 17:10:36

@Élőfa: Nagyjából jogosak a kritikáid, de Dárdai az ominózus válaszán kívül semmi valótlant nem állított a magyar futballról.

hvuk 2009.10.12. 17:10:48

@SamS: Te, mi ugyanazt a meccset néztük? Mi az, hogy kaptunk két gyors gólt? Az első félidőben volt három többé-kevésbé veszélyes helyzetünk, miközben kaptunk egy gólt, a második félidőben emlékeim szerint semmilyen helyzetünk nem volt, közben kaptunk két gólt. Ez meg is felelt a játék képnek, az első félidőben támadtunk, a másodikban nem. Tehát nem azért kaptuk azt a két gólt, mert kitámadtunk, hanem azért, mert beszorultunk (ez jól látszott is a meccsen). És azért szorultunk be (többek között), mert hátrafelé passzolgattunk.

Amúgy meg tök mindegy volt ezen a meccsen (legalábbis a VB-re kijutás szempontjából), hogy 1:0-ra vagy 6:0-ra kapunk ki. Sőt, a döntetlen sem lett volna jó. Viszont ha nyerni tudtunk volna, akkor nagyon komoly esélyünk lett volna a 2. helyre. Ehhez "csak" a már kijutott, kevésbé motivállt Dániát kellett volna legyőznünk. Épp ezért ezen a meccsen minden idegszálunkkal a győzelemre kellett volna hajtanunk. Erre nyilván nem volt nagy esély (mondjuk úgy 5%), de arra kellett volna rájátszanunk, mert azzal a legkisebb győzelemmel is többet nyerhettünk volna mint amennyit bukhattunk volna a legnagyobb vereséggel. Az első félidőben ezt tettük, a másodikban nem.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 17:29:42

@balu11: Néztem a Ghána-Korea negyeddöntőt. Ez alapján állítom, hogy eddigi legerősebb ellenfelünk következik. Abból nem szabad kiindulni, hogy míg mi négyet vágtunk Dél-Afrikának addig ők csak hosszabbításban verték ki Erasmusékat. Ayew és a két csatár nagyon jól megérti egymást nagyon sokszor hülyét csináltak a koreai védőkből. Adiyah hat, Osei négy gólt rúgott. Mindketten gyorsak jól cseleznek és távolról is jól lőnek. Hátul viszont elég bizonytalanok a ghánai védők, ráadásul legjobbjuk Mensah eltiltott. ha hasonló bírót fogunk ki, mint az olaszok ellen őket is könnyen kisárgázhatja Némó. Szóval hátul nagyon kell figyelni elől meg kihasználni a védők hibáit, uff. Idevágó bölcsességek még: zavard, nyugtalanítsd, ne hagyd élni ;-)!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.12. 17:39:10

@SamS: Pontosan, lehet kritizálni Dárdait, hogy jogosan vagy nem jogosan ekézte-e Némethet, ami mondom,pár mondat volt, míg az interjú 3 oldal. Az viszont tény, hogy a cikk többi részében a Dárdaitól megszokott stílust kaptuk: nem köntörfalazott, nem beszélt hülyeségeket, hanem üditően elmondta mindazt, amit mi is tudunk, csak ugye azt egy válogatottnak nem lehet elmondani, mert hogy is jön ahhoz.

Élőfa 2009.10.12. 18:00:18

@SamS:

Nem mondott hülyeségeket?

Hát akkor lássuk (galád módon kommentelem is majd:D"

"Miért nem nyit focisulit? A Dárdai név Magyarországon is jól cseng, gondolom, lenne mit átadnia a gyerekeknek.
- Focisulit nyitni butaság, mert csak úgy lehet, ha találok olyan embereket, akikkel van értelme. Legfeljebb annyit lehet tenni, hogy megpróbálom megszerettetni a gyerekekkel a focit. Úgy, hogy hazamegyek, és a nyári szünetben néhány 6-10 éves gyermekhez elhívok egy-két sztárt, majd foglalkozom velük, hogy megszeressék a játékot."

Szóval, úgy akar ő hazatelepedni, hogy eleve csak nyáron jönne haza. Magyarországon nem tud senkit(!), akivel lehetne dolgozni. És mi is az, hogy butaság a focisuli? Butaság akkor az MTK, a Honvéd, a Győr, a Debrecen és Felcsút munkája?

"Attól, hogy valaki egy órát eljár edzeni, nem lesz jó futballista, a labdát egész nap szeretni kell. Az a baj, hogy amit a magyar utánpótlásból kiképeznek, az egy selejt, egy nagy nulla. Hiányzik a mentális erő"

Mondta ezt úgy, hogy ezt az U17-es EB ötödik helyet két évvel követő U19 bronz érem után. És ezen a vébén is minden szavát igazolják Palikának. Vagy mégsem?

"Magyarországon eltávolodtunk ettől a szinttől. Hajnal Tamás olyan fiatalon kiment külföldre, hogy már nem tudták elrontani, míg Gera Zoltán mást csinált tinédzserként, talán azért nem romlott el."

Aha, Gera Zoli azért lett jó focista, mert 12 és 16 éves kora között nem focizott egyesületben, hanem bandázott, ivott, stb. Hát, érdekes felvetés, nekem eddig az volt az érzésem, Gera annak ellenére tudott a tehetsége révén előre jutni, hogy 4 évig mással foglalkozott.:)

"Egy másik példa Huszti Szabolcs esete, Garami Józsi bácsi, akit nem bántani akarok, de nem vette észre, hogy Huszti erőszakos, gyors, még kölcsön is adták a Sopronnak, pedig ő a jelenlegi legjobb magyar labdarúgó."

A volt pécsi Dárdai odaszúr egyet a volt pécsi Garaminak. Ezzel nincs is semmi baj, csakhogy a döntést Pintér Attila hozta, mert ő volt a Fradi edzője, nem Garami.

"- A mostani fiatalok nem győzik meg?
- Kezdjük a legnagyobb tehetségnek tartott Németh Krisztiánnal, nem tudom, miért téveszti meg vele a drukkereket a magyar sajtó. Ha én lennék a szövetségi kapitány, az egyhetes összetartáson már két nap után hazazavartam volna. Lusta volt, és öntelt, nem láttam, hogy mutatni szeretne valamit. Amikor Angliában kölcsönadták, azt mondtam, két meccs után már a kórházban lesz, s ha nem is a lábát rúgták le, hanem a fejét, de igazam lett. ."

Szóval még egyszer: Németh éppen akkor volt túl egy hét alatt a harmadik meccsén, ahol éppen a reménytelen küzdeni képtelen magyar válogatott kijutott az U19-es, EB-re, úgy, hogy a portugálok ellen a döntetlen nem volt elég, mindenképpen győzniük kellett. Németh kettőt rúg ciprusnak, egyet Portugáliába, kijuttatja a csapatot az ifi EB-re, Dárdai Pál a magyar válogatott kapitánya pedig... Persze, hogyan is gratulálhatott volna, ha szerinte eleve tehetségtelen és alkalmatlan az utánpótlás, és az elért eredmények elismerése már önmagában komoly tintapacát jelentett volna Dárdai Pál amúgy gondosan fölépített világképén. (Mert hát hogy is érhetnének el eredményt, ha eleve alkalmatlanok...)

"Mit érzett akkor, amikor a válogatottból Lothar Matthäus és Várhidi Péter is mellőzte?
- Matthäusszal nem voltunk jóban, Várhidi Péter pedig hozzá nem értő ember, s ezt nem sértésnek szánom, ez tény, hiszen aki egy Husztit csak úgy arrébb tesz, az nem ért a futballhoz, és egy nemzet ellen dolgozik, hiszen Szabolcs vita nélkül a legjobb focista Magyarországon."

Ilyet, hogy "vita nélkül a legjobb focista Magyarországon" legfeljebb úgy értelmezhetünk, hogy dárdai nem vitatkozik róla, mert egyetért magával. Huszti az egyike volt akkor ia legjobbaknak, de a vita nélkül a legjobb...az erős túlzás kategória azért.. Különösen, mert láttam Huszti Bundesliga meccseinek egy jó részét, és a tavalyi első féléve, ami után ez elhangzott, hogy árnyaltan fogalmazzam: a kevésbé sikerült időszakai közé tartozott.

"Igaz, Várhidi azóta már nem edző. Azt mondta, Huszti az ő játékrendszerébe nem fér be. Kérdem én, milyen játékrendszer az, amelyikbe Huszti Szabolcs nem fér be? Ha más nem, beteszem balhátvédnek, vagy jobbat mondok, a csapatépítést úgy kell kezdeni, hogy felrakom Husztit, Gerát, Hajnalt a táblára, mert ők a jó futballistáink, és hozzájuk keresek egy rendszert."

Várhidinak volt és van rengeteg sara a szememben, de nem, nem úgy kezdek egy csapatot építeni, hogy felrakok 3 embert a pályára és hozzájuk keresek egy rendszert, azért, mert Dárdai Palika szerint ennek a 3 embernek pályán kéne lennie. Az pedig, hogy a volt kapitányt "hozzá nem értő embernek nevezi2, a jelenlegit pedig agyon vissza dícséri, nem teszi a jellem bajnokává sem.

Megjegyzés: Bundesliga kettes időszaka óta követem Király és Dárdai pályafutását, nagyra tartom, amit ott elért, és letett az asztalra, úgy, hogy majdnem minden új edzőnél padon kezdett, de idény végére a csapatba verekedte magát. De szerintem a magyar válogatottban igazán nagy meccse nem volt(igen, szép gólt rúgott az angoloknak, tudom), Viszont egy megkeseredett, féltékeny játékos, akinek meggyőződése, hogy elnyomták, féltékeny a sikeres fiatalokra. Én nem hívnám a keretbe, de ez egy dolog. Viszont emberileg tökéletesen alkalmatlan a kapitányi feladatra, és ez már komoly probléma.

nils_h 2009.10.12. 18:12:32

@popp: @balu11: Kösz srácok. A faszom kivan már ettől a Németh-Dárdai szarakodástól.

SamS 2009.10.12. 18:20:43

@Élőfa:

1. Nem azt mondta, hogy maga a focisuli hülyeség (ez mondjuk más, mint az akadémia), hanem, hogy ha nincs kivel (kétlem, hogy csak hemzsegnének az országban a szakmailag legalább megfelelő és _lelkes_ utánpótlásedzők) ,akkor értelmetlen.

2. "Az a baj, hogy amit a magyar utánpótlásból kiképeznek, az egy selejt, egy nagy nulla"

Ha te ezzel nem értesz egyet, az a te bajod, akkor gondolom tökéletesen elégedett vagy a jelenlegi helyzettel. Nem az utánpótlás eredményt kell nézni, hanem azt, hogy 23-24 évesen milyen játékos válik a srácokból. Itt már nem olyan rózsás a helyzet, ahogyan azt te vázoltad az utánpótlásban elért eredményekkel.

3. Az is a magyar utánopótlás igen erős kritikája, hogy az a Gera volt évekig az ország legjobbja, aki nem is edzett rendszeresen, amikor leginkább fejlődőképes volt. Nem hiszem, hogy ennyivel tehetségesebb lett volna a többinél.

4. "nem úgy kezdek egy csapatot építeni, hogy felrakok 3 embert a pályára és hozzájuk keresek egy rendszert"

Hanem hogyan? Ki kell választani a legjobb játékosokat és a nekik megfelelő poszton játszatni őket.

Az pedig, hogy SZERINTED alkalmatlan a kapitányi feladatra... Roy Keane-t Manchesterben "Captain Fantastic"-ként emlegetik, pedig kritizált már ő nagyon durván edzőt, és a fiatal játékosokat is rendszeresen ő osztotta (igaz, nem csak a médián keresztül). Mondjuk kétlem, hogy az akkori Fletcher az internetes blogjában szomorkodott volna ezen, ugyanis ő összeszedte magát és a United első számú középpályása lett azóta.

Amúgy a némethes részre nem térek ki bővebben, mert az tényleg jogosan támadható.

Élőfa 2009.10.12. 18:30:53

@SamS:

Az az ember, aki nem szól egy szót sem egy újonchoz, amikor az megérkezik, nem mondja a szemébe a problémáját, amikor úgy érzi, hogy van vele, hanem utólag, majdnem egy évvel később, amikor az illető sérült érzi ezt fontosnak: na ez az ember nem vezető alkat. Period.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.12. 18:35:13

Ja, egy tekintetben Korcsmár pótolja Komant, ő lesz a csapatkapitány. Hogy Voli játékát hogyan válthatjuk ki, arról is beszélt Egervári a sajtótájékoztatóján: mlsz.hu/ .

mindegykivagyok 2009.10.12. 18:50:06

Mit akartok ezzel aDàrdaival? Egész életében egy
àtlag jàtékos volt!Csak a szorgalmànak köszönheti,
hogy idàig jutott!Semmi különös! A Hertha-ba is
csak lot-fut,néha egy lövés ami vagy bemegy vagy nem!A jàtékot nem tudja befolyàsolni.Ha megy a csapatnak,akkor jol jàtszik,ha nem akkor àtlag!
Màra meg még lassubb lett mint volt!Pedig sose volt
egy 100-as sprinter!

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.12. 19:01:30

@mindegykivagyok: Ha azt állítod, hogy Dárdai átlagos, akkor sosem láttad őt játszani itthon sem, az irányitó poszton minden volt, csak átlagos nem, azzal is kiemelkedett itthon. A Herthában meg teljesen átképzeték, de ne mond már nekem, hogy aki 10 éve a Bundesligában játszik, mindig beküzdi magát a csapatba, a kerettagok között a legrégebben tagja a csapatnak, az átlagos lenne!
Csak akkor lehet valaki átlag feletti, ha megcsinál 5 cselt, majd gólt lő? Na nehogy már. Dárdai a maga posztján még mindig nagyon jó, nem értem, hogy az ilyen rosszindulatú kommentnek mi értelme van.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.10.12. 19:04:27

@Élőfa: Megint csak azt tudom mondani, egyetérve SamS kollégával, hogy szerinted igy van, szerintünk meg nem.

Élőfa 2009.10.12. 19:51:10

@Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa:

Most pedig mindenki örömére a holnapi meccsről:

"Valamilyen vírusfertőzést kaptam el, amely a kellemetlen panaszokat is okozza. Az igazán komoly gond, hogy begyulladt a mandulám, és a számban is kiütések vannak. Szilágyi doktor úr azt tanácsolta, hogy semmiképpen ne edzzek hétfőn. Kaptam több orvosságot is, és edzés helyett aludtam, remélem, hogy holnap reggelre már változik a helyzet. Most elég rosszul érzem magam, leginkább a torkom fáj, és az a gond, hogy nyelni is alig tudok - mondta Németh a pepsifoci.hu-nak."

Dárdai Pali nyilván majd megmondja, hogy erre is számított. ;)

bög 2009.10.12. 20:02:54

@Élőfa: húha, ez nagyon nem hangzik jól...

Ronal-d'oh! 2009.10.12. 21:13:47

@bög: Valójában kurva szarul hangzik.

Matteo_B 2009.10.12. 21:57:46

Na neeee,remélem ez csak beetetés a Ghánaiaknak,hogy aztán újult erővel csapjunk szét köztük.

kroos 2009.10.13. 08:01:08

Ok, legyen Dárdai semmi meg amit elért az is egy nulla
,,Csak a szorgalmànak köszönheti,
hogy idàig jutott"-ez azért kurva nagy lol de mindegy.....
viszont azt vizsgáljuk már meg hogy melyk magyar labdarugó közelitette meg eddig beleértve a fiatalokat is az ö pályafutását?
Az meg hogy azért baszogatják mert nem labdamüvész,meg csak hajtani tud, meg csak szorgalmas az megint fura ugyanis ez a dolga.Aki ezt irta annak üzenem hogy mekelele meg vieira se voltak igazán gyorsak, Paul ince se volt labdazsonglö, Roy Keane se a biciklicseleiröl ismerjük mégis letettek valamit az asztalra.
Egy interju miatt leirni egy egész pályafutást igazságtalan.

kroos 2009.10.13. 08:16:49

Egyébként a 66-os VB-posztban mindenki Marseilleröl beszélt és odaköti a magyar futball süllyesését,
de ezek az emberek akiket nem érdekelt az pl. 72-ben Eb elödöntöt játszottunk, hogy 68-ban olimpiát nyertünk, hogy az ute 74-ben Bek elödöntöt játszott,72-ben szintén olimpiai döntö és csak a Latoval,szarmachal, gadochaval deynaval felálló lenygelek vertek meg minket de ez mind szart sem ér mert akkor már fos volt a foci ugye (?)
csak ti nem veszitek észre hogy ugyanugy megláttok ezekben bizonyos dolgokat mint mi az U20-as Vb-ben.
Az olimpián könnyebb dolgunk volt meg virágzott nálunk a bujtatott profizmus, az Ujpestnek jó volt a sorsolása
az Eb meg akkor még nem érdekelt senkit..........akkor nem éretem miért nem lehet elfogadni ha valakinek az a véleménye hogy ez az U20-as Vb picit komolytalan ,kezeljük helyén a sikert?
Pedig most még Varga Zolik Dunaik, Kocsis Lajosok sincsennek...........

christvhu 2009.10.13. 08:54:04

@kroos: Az mekkora lengyel válogatott volt, tomasewsky-t kihagytad, ő volt a kapus!

@mindegykivagyok: Háááát azért Dárdai tényleg elért már(magyar szinten) valamit ebben a sportágban, engedtessék meg neki, hogy esetleg adjon egy olyan interjút, ami kevésbé sikerült..... feltéve, hogy tényleg ezt mondta, így, szó szerint, nem pedig az ujságíró fogalmazta át kicsit a mondatait, hogy jobban felhívja a figyelmet magára (mielőtt lehurrogtok ezért, gondoljuk csak végig, hányszor fordult már elő!). Hagyjuk már a francba ezt a Dárdai-Németh kérdést, hála istennek van még olyan téma, ami fontosabb ennél! (U-20, BL/Debrecen stb......)

Shikaka 2009.10.13. 08:55:37

@kroos: "akkor nem éretem miért nem lehet elfogadni ha valakinek az a véleménye hogy ez az U20-as Vb picit komolytalan ,kezeljük helyén a sikert?"

Az igaz, hogy a sport/kertévék felfújják a dolgot, de itt a blogon szerintem az áltagos hangulat - szép eredmény, jó magyar csapatnak szurkolni, tehetséges srácok, de egyik sem az új Ibra - teljesen normális...
Nem nagyon olvastam olyanokat, hogy Németh aranylabdás lesz, meg hogy ezzel a csapattal majd felnőtt versenyen is elődöntőben leszünk.

balu11 2009.10.13. 09:02:04

várható kezdő (nso): www.nemzetisport.hu/nso_hirek/u20-as-vb-zambo-potolhatja-szekerest-varhato-kezdok-2003045

gyakorlatilag a Dudás-Zámbó cserén kívül eltaláltam - tehát mégis a masszív középpálya mellett teszi le a voksát Egervári, szervezzen, aki éppen arra jár (Présinger, Gosztonyi, Korcsmár, Kiss, Simon A.)

Sztem helyesen teszi. Ne feledjük, h két 120 perces meccs van a lábakban, itt-ott néhány elfedett, de niylván meg nem gyógyított sérülés, ficam, ... Az ellenfél meg bazi erős (fizikálisan főleg, de egyébként is). Szóval legyünk csak stabilak, van annyi kreativitás a keretben, hogy akár egyéni villanásokkal nyerjünk.

@Élőfa: ez meg remélem (és azt is sejtem), h kamu

d3vnull 2009.10.13. 10:48:38

Egyébként szomorú, de olyan korban élünk, hogy ha Dárdaiban kizárólag a szorgalmát látod már az önmagában is megsüvegelendő. Noha én pl. egyet nem értek veled.

Mr.AT 2009.10.13. 11:12:00

@Élőfa: Értem, hogy miről írsz, s megmondom őszintén, egy jelentős részével egyet is értek. Ugyanakkor ez a való életben nem így működik, mégpedig a tudatos/tudatalatti presztízs-hierarchia miatt nem.

Mindenhol, ahol emberek egy csoportja dolgozik együtt (ideértve az útfelújító lapátoló segédmunkásokat is), kialakul egy csoporthierarchia, ahol 1. az idősebbeknek, 2. az erőseknek, 3. az adott tevékenységben legrutinosabbaknak, legképzettebbeknek, s 4. a csoporthoz legrégebben tartozóknak van kiemelt státusza.
Ez focicsapatoknál is így van - lásd. pl. a legendás Milan-féle "szenátorok" asztalát (Costacurta, Maldini, Albertini, stb.).
Ez az egyik oldal - a válogatotton, s a magyar labdarúgáson belül nyilvánvalóan ide tartozik Dárdai is, függetlenül attól, hogy ezen a fórumon ki mennyire tartja őt cselgépnek.
(Abban szerintem vita nélkül egyetérthetünk, hogy az egyik legrutinosabb, életkorához és korunk magyar futballistáihoz mérten legkomolyabb pályafutást befutott játékosáról van szó a válogatottnak.)

Ami a másik oldalt illeti, ez már egyben generációs kérdés is. Adott a 33 éves Dárdai, aki elsősorban az alázatnak, a szerénységnek, a küzdeni akarásnak és a szorgalomnak köszönheti azt, hogy ott tart, ahol. S adott a 20 éves Németh, akiről minden technikai képzettségen vagy ösztönös zsenialitáson túl is süt, hogy egy arrogáns nyikhaj, akinek még rengeteg lázadó tini jellemvonása van, de aki már most Céronáldós sztárocska, tele vannak az újságok vele, ő meg nem épp szerényen nyilatkozgat jobbra-balra.

Hogy úgy mondjam, nem csoda, hogy a skála pont ellentétes két végét képviselő játékos idősebb tagja nem öleli szenvedélyesen a keblére az "új fiút".
Ezt (katonaságnál, sportöltözőkben, farkasfalkában) úgy hívják, hogy betörik az új fiút. Tanulja meg, hogy nem ő fingta a passzátszelet, s hogy hol a helye a hierarchiában.

Aki ezt nem érti meg emberileg, s úgy nyilatkozik a "magyar válogatott érdekeiről", mintha azt érzelem és öntudat mentes 20-25 gép alkotná, az alapvető dolgokat nem lát át emberi kapcsolatokban.

kroos 2009.10.13. 11:29:27

@christvhu: Az olimpián nem tomasewsky védett.

horas 2009.10.13. 11:34:20

@Élőfa: Most nem azt kell nézni,hogy milyen poszton játszik és mennyire tud cselezni.Dárdai a saját posztján igenis példaértékű a mai amgyar mezőnyben.Ha mindenki a saját posztján olyan színvonalon teljesítene mit ő akkor egy kategóriával jobb magyar válogatottunk lenne.És sztem szörnyű,hogy vannak ilyen emberek,hogy egy Dárdai Palit bármilyen szinten is becsmérleni tudnak,már ne is haragudj.

kroos 2009.10.13. 11:40:53

@horas: föleg annak fényében hogy Németh K. mennyivel tud többet a játékról..

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.10.13. 11:42:43

könyörgöm, mondjatok már _konkrétumokat_, amelyekből Németh negatív személyiségjegyeit kiolvastátok.

kroos 2009.10.13. 11:45:51

@Alapvonalszippantó Hapci Benő: természetesen nem volt ilyen, nem is értem hogy kaphatta Obama a béke-nobel díjjat...

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2009.10.13. 11:52:58

2db jegy a milan-realra eladó. oldalsó szektor, első emelet, elég jó hely. egymás mellé szól.

100euró/db a kikiáltási ára. párosan vihető. november 3. kedd. (nov 4. fiorentina - debrecen... - ha értitek mire gondolok)

Üdv, ymy: +36 30 529 52 03

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.10.13. 11:55:41

@Mr.AT:

Érdekes módon én Xavitól vagy Puyoltól még soha nem olvastam olyat, hogy mondjuk Piqué túlsztárolt nyikhaj volna. De lehet, hogy én voltam figyelmetlen, és mondtak ők ennél cifrábbakat is az "új fiúról".

Sath 2009.10.13. 11:56:49

1) HATALMAS HAJRÁ MÁR MOST!
2) A posztírok éledjenek fel!

respekt meg písz + láv end juniti

kroos 2009.10.13. 11:59:02

@Csöncsön: lehet de ettöl az egész pályafutását lenézni nem korrekt dolog..

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2009.10.13. 12:07:08

Ma legyőzzük Ghanat! Csak! Magyar-brazil döntő, ahol parádés meccsen......! Koeman megy, helyére "rajzos" aki ugyanúgy leszerepel az A-val mint elődei.
Úgy érzem kis túlzással bárki ülhetne az U20 padján, ahogy a "nagyválogatottén" is.
Fejben jobbak vagyunk, mint az Ungabangatobe brigád. Csak türelmesen.
Mindent bele!

christvhu 2009.10.13. 12:14:35

@kroos: akkor nem csak a párom mániája, hogy öregszem és romlik a memóriám)))) kösz...

Mr.AT 2009.10.13. 12:19:16

@Csöncsön: Teljesen rossz a párhuzam.

Ha humoros oldalról akarom megfogni, akkor
1. Xavi 29 éves, Piqué meg 22, nincs akkora korkülönbség köztük (7 év), mint Dárdai (33) meg Németh (20) közt (13 év).
2. A Barcelona a liberális divatmeleg metroszexuális ficsúrok gyűjtőhelye, ott testmeleg összebújások vannak, nem kocsmás kivagyiskodás meg kakaskodás. :-) Ezért is passzol olyan jól a személyiségedhez ez a klub. :-)

Ha meg komolyan akarok válaszolni: pont ez volt a mondanivalóm lényege (a terjedelem miatt most kicsit leegyszerűsítve) - Dárdai a szorgalmának, míg Németh a tehetségének köszönheti, amit elért, csak a különbség az, hogy a Dárdai már el is ért dolgokat, míg Németh még csak az út elején van.

A flegmáskodás, meg az arcoskodás ritkán jön be az ilyen típusú (alázatos, szerény, hajtós) embereknél, mint Dárdai, pláne, ha ilyen fiatal, no-score jellegű kissrácoktól látja, s ezt magunk közt szólva maximálisan meg is tudom érteni.

Piqué ráadásul a 116. játékosa volt kb. a keretben sorrendben a Barcelonában, s ha mondjuk Henry meg Xavi közé leülsz az öltözőben 20 évesen, nem támad az az érzésed, hogy te vagy itt a legnagyobb ász, pláne nem kezded ezt a viselkedéseddel sugallni.
Míg Némethről (Németh-tel?) telehype-olta a magyar sportmédia az egész országot, hogy ő az új megváltó meg csodagyerek.

jazs 2009.10.13. 12:30:26

@kroos: "ki ezt irta annak üzenem hogy mekelele meg vieira se voltak igazán gyorsak, Paul ince se volt labdazsonglö, Roy Keane se a biciklicseleiröl ismerjük mégis letettek valamit az asztalra."

Ezek közül melyikkel is képvisel egy szintet Dárdai?
Vagy az összessel?
Dárdai jól szerel, és tiszteletet érdemel a küzdeni tudása miatt, főleg, hogy pont abban jó, ami a legtöbb magyar focistából hiányzik, küzdeni tudás és alázat. De ettől még Németh 10x tehetségesebb, mint Dárdai valaha is volt, persze ettől még Dárdai nekem is szimpatikusabb.
Rajtad kívül mindenki értette, hogy miért tud többet a JÁTÉKRÓL Németh, mint Dárdai.

kroos 2009.10.13. 12:38:11

@jazs: én is értettem csak rá akartam világitani hogy ennek az összevetésnek nincs semmi értelme.
Egy csatár általában jobban érzi a kombinativ technikás játékot, összevetni ezt a fajta képességet egy Vk-éval értelmetlen.Torres többet tud a játékről mint Terry ..és?

jazs 2009.10.13. 12:44:36

@kroos: Dárdai nem rossz játékos, de azért nem egy Vieira, pláne nem Keane, de nem is Gattuso.
Terry azért több dologban is jó, mint a szerelés.
Dárdai akkor lenne nagy VK, ha mellette tudna passzolni is és technikailag is jó lenne.
Ma már a posztja legjobbjai ezeket is tudják.

jazs 2009.10.13. 12:47:12

@jazs: Az még kimaradt, hogy esetében ezért jogos felhozni, hogy Németh többet tud a játékról nála, de amúgy Huszti, Rudolf vagy Gera is.
De talán még Juhász is, meg Sanyi...na mondjuk Sanyi nem:)

balu11 2009.10.13. 13:00:12

esküszöm, én ezt tényleg nem értem...

megvan valakinek (tisztelet a kivételnek, persze), hogy ma VB-ELŐDÖNTŐT JÁTSZIK A MAGYAR VÁLOGATOTT?

(bocs a kapitálisért)

nils_h 2009.10.13. 13:10:55

@balu11: Apa kezdődik! Apa kezdődik! HOL A POSZT?

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.10.13. 13:13:28

@nils_h: hűséges twitterező követőink már tudják :)

Készül, nemsokára kint lesz, extrának Korcsmár-interjúval - ha el nem csűröm a myspacekedést :)

nils_h 2009.10.13. 13:15:53

@heinrich: a labda gömbölyű. a többi bigyóhoz, amiket említettél, nem értek :)

andree 2009.10.13. 13:17:50

@balu11: +1
Amúgy meg nem értem Németh mitől lenne arcos kis köcsög. Mármint, hogy ez miből jött le valakinek. a nyilatkozatai korrektek, a pályán meg mindenki másképp viselkedik. Dárdai meg magyar szinten az egyik legtöbbet elért, posztjára vetítve legjobb játékos, és valószínűleg (nyilatkozatából ítélve) buta mint a föld, ami focistáknál elnézhető tulajdonság.

balu11 2009.10.13. 13:28:23

@heinrich: jól hangzik!

@nils_h: én tudom, hogy azok is vannak. csak azt nem, hogy minek. viszont a lasztit szeretem!

RIA-RIA...

Malachi 2009.10.13. 13:47:20

Bocs emberek, de unatkoztok és hülyeségeken vitatkoztok. Vagy csak ezzel vezetitek le a meccs előtti feszkót. :) Kit érdekel, ki a jobb, vagy kinek van igaza? Dárdai a múlt, a srácok a jövő - eddig egész biztató amit mutatnak. Hajrá magyarok!!!

Kettészakad a pálya középen jön fel a víz 2009.10.13. 14:08:15

Azt írja a zöldsport, hogy lesz vagy 34 fok Kairoban.
A bennszülöttek kicsit jobban hozzá vannak szokva ehhez. Akkor is VB döntőt!

balu11 2009.10.13. 14:33:51

www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/u20-as-vb-zambo-kezd-a-vedelem-jobb-oldalan-nemeth-jatszik-2003086/

most már tuti a kezdőcsapat

örülök a 3 védekező kp.-nak, jó lesz ez így, ha a kreatívabb emberek meg merik csinálni a pluszt - és miért ne mernék!!!

RIA-RIA...

popp · http://koncertblog.com/ 2009.10.13. 14:49:17

@balu11: Jó lesz ez szerintem is, csak masszívan!

CaBeL 2009.10.13. 14:49:55

Egyrészt Dárdai Pali ma még az egyik legjobb magyar játékos, másrészt ez a nyilatkozat arról tesz tanúbizonyságot, hogy mennyire buta ember. Ilyet egyszerűen nem lehet a médiában lenyilatkozni, amit mondott Krisztiánról. Ha így van, ha nem. És pont.

Másrészt meg hajrá fiúk, bár lehetne egy kicsit jobb idő itthon is. Mondjuk átlagolhatnánk azt a 34 fokot az itthonival! :)

Azért félek Koman hiányától... ő itt az ész a csapatban.

Rino 2009.10.13. 14:52:46

ha már ennyire nincs miről posztot írni, ezt ajánlom mindenki figyelmébe:

www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/az-europai-foci-legnagyobb-botranya-robbanhat-ki-2003071/

Alapvonalszippantó Hapci Benő · http://nst.blog.hu/ 2009.10.13. 15:19:55

Help! Pécsett a mai meccset nézni, és egyben jót enni, és mondjuk nem a Flekkenben, lehet-e?
süti beállítások módosítása