Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Az apokalipszis lovasa

2009.09.06. 12:31 heinrich

Ilyen márpedig nincs, ez nem történhet meg. Hova futottál, Halmosi; miért nem lőtted el, Gerzson; fújtad volna le, te varnyú; Tímár, a jóisten megáldjon, mire gondoltál, fiam; Babos, Gabikám, hát miért nem fogtad meg inkább? A káosz-mozaik összeállt, mi pedig megsemmisültünk, mégis a kék drótot kellett volna elvágni. Rutintalanok voltunk, elhittük, hogy előre, fiúk, miénk a győzelem, és rettentő rémesen ráfaragtunk. Kikaptunk a svédektől, mert nem hoztunk ki magunkból mindent, anélkül pedig nincs esélyünk senki ellen. (hosszabb értekezés a magyar válogatottról és a további VB-selejtezőkről ma este 21.00-tól a Rádió Q-n).

Mégis, a tudat, hogy nem fogcsikorgató bekkelés, vagdalkozás után kaptunk ki, hogy ha nem is tudatosan, de ösztönösen a győzelemért mentünk a végén, fogyaszthatóvá teszi a fertelmesen keserű végeredményt. Van különbség harmadik-negyedik hely között? Nemigen. Ha valóban komolyan gondoltuk, hogy mi a VB-ért játszunk, ennyi kockázatot fel lehetett vállalni, különösen egy olyan szerény, alázatos csapatnak, mint a miénk. Az persze egy másik kérdés, hogy nem így, de egyszer talán majd azt is megtanuljuk.
 
Ismét bebizonyosodott: a magyar válogatott nem bírja el, ha akár csak egy kulcsjátékosa is gyengén játszik, azt meg főleg nem, ha gyakorlatilag mindegyik.

Lehet vitatkozni, hogy jó ötlet volt-e klasszik csatár nélkül kezdeni. Szerintem alapjában véve nem, de ezzel egy időben egyetlen labdát sem lett volna szabad a szélről beadni. Laposan-félmagasan, erőből begyilkolni az ötös és a tizenegyes közé vagy egyenesen a tizenhatosra, az frankó, második hullámban érkezni ráadásul nem is akkora energiabefektetés.

Szintén jó ötletnek tűnt a svédek letámadása, megfojtása, de mire istenigazából kiderült volna a taktika létjogosultsága, máris gólt kaptunk – amit a körülményekhez képest egyébként egészen jól kihordtunk, de morálunkat tekintve igen távol kerültünk attól, hogy rá tudjuk kényszeríteni akaratunkat az ellenfélre.

Nem gondolom, hogy Buzsákyval, Torghellével előbbre lettünk volna - felesleges olyan számban (fizikai csata) megmérkőznünk a svédekkel, amelyben eleve halálra vagyunk ítélve.

Az ívelgetések mellett a ki nem kényszerített szabadrúgásokkal volt a másik probléma. Huszti, Gera, Dzsudzsák vagy Hajnal kereshette volna a lehetőséget, hogy valaki alápakoljon, ahogy egy átlövő is bemegy a falba a pofonért. Addig cselezget, míg ki nem provokál egy faultot 20-30 méterre a kaputól, mert ezek a beadások akkor is esélytelenek lettek volna, ha a Balog Torony-Fischer-Klausz csatársorral rohamozunk. Azonban meccs közben nagyon kevés sikerélmény érte a játékosokat, szinte minden párharcot elvesztettünk, nem volt önbizalmunk, féltünk váratlan megoldásokat választani, a cselezésre nem is gondoltunk, ráadásul a svédek bántóan sok labdát szereztek szabályosan a pálya minden pontján.

Dzsudzsák legalább próbálkozott, Gerától – szokatlan módon – egy fél szellemes megoldásra sem futotta, de legalább végigzakatolta a második félidőt. Huszti a tizenegyesen kívül semmit sem csinált, viszont azt prímán belőtte, míg Hajnalnak – nemszokatlan módon – egyetlen egy említésre méltó megmozdulása nem akadt. Egy sem. Márpedig a letámadás, az ellenfél térfelén történő labdatartás elképzelhetetlen egy irányító nélkül, de a játékosok számára is demoralizáló azt látni, hogy szellemi vezérünk megjátszhatatlan, szabadul a labdától, jószerével azt sem tudni, merre jár, mivel múlatja az időt.

Ha öt labdát kirúg a Stefániára, és másik tízet elcselez a középpályán, azt mondom, Hajnal megtette a magáét. Nem ment neki, de legalább egy morzsányi felelősséget képes volt érezni a csapatért. Hát nem. Ilyen vérlázító, semmirekellő játékot talán Balog Rókától láttam utoljára.

Ami a hátsó alakzatot illeti, Juhászon kívül teljesen mindegy, hogy ki és melyik poszton szerepel, a késztermék ugyanaz: egy jobb napján masszív, de egy-két szarvashibára mindig kész védelem; tegnap Szélesi és Tímár volt soron.

Rengeteg középre kifejelt labdánk, meg erőtlen stukkolásunk akadt, de azon azért ne lepődjünk meg, hogy amelyik magasságon egy svéd játékos még izomból rá tud bólintani a labdára, mi már csak fejtetővel tudunk csúsztatni.

A korai gól, a párharcok egyoldalúságából következő konstans labdakergetés felmorzsolta, elbizonytalanította a vezér nélküli csapatot. Lassan, körülményesen, ráadásul pontatlanul játszottunk, kevés mozgással, sablonosan araszoltunk előre, nyoma sem volt az idegenbeli rövid, lapos, pontos passzoknak. Hitnek, önbizalomnak pedig még kevesebb.

Ha valamit, akkor ezt mindenképp számon lehet kérni a csapaton. Senki nem tett extra erőfeszítéseket, a védők nem léptek be a támadásokba, a védekező középpályások nem lőttek távolról, a kreatív embereink sem cselekben, sem összjátékban nem tudtak túllépni a minimumon. A közönség, vagy egy svéd hiba után kialakuló alkalomszerű helyzet rövid időszakokra magával tudta ragadni a csapatot, de belülről, saját erőből egészen a tizenegyesig nem tudtunk felpörögni.

A svédek sokkal rosszabbul kezelték a bekapott gólt, mint mi a meccs elején, higgadtabb döntéseket hozva meg is fordíthattuk volna a meccset. Nem mintha jogos vagy megérdemelt lett volna, de ez akkor is tény. Ez volt az egyetlen időszak, amikor egyértelműen érződött, a csapat elhiszi, hogy meg tudja nyerni a meccset, és ezért mindent el is követ. Még olyan butaságokat is, amit egyébként nem kellene. De mi a lehetőségtől megrészegülve rámentünk a nagyvadra, és rajtavesztettünk.

Nem lett volna rossz az iksz, de a gondolat, hogy végre igazi, színes-szagos tétmeccset nyerhetünk Európa egyik meghatározó csapata ellen, elhomályosította ítélőképességünk, és végül nemhogy isteni segítségnyújtás, meg deus ex machina nem érkezett, de egyenesen az apokalipszis vérhabot prüszkölő lovasa nyerített fel a kapunk előtt.

Ilyen helyzetben még nem láttuk a kapitányt, most egyértelműen rajta a sor, meg kell mutatnia a különbséget az évtizedek óta az NBI posványában dagonyázó ártányok, és egy profi, nyugat-európai edző között.

Az ökölvívó szaklapok kedvelt fordulata a career-defining fight. Ez alatt olyan összecsapást kell érteni, melynek kimenetele alapjaiban meghatározza egy boxoló általános megítélését. Valami hasonló következik a hátralévő három meccsen, elsősorban persze a portugálok ellen.

Nem, nem az eredményt értjük alatta elsősorban, sorsdöntőnek kikiáltani meg akkor is felesleges, ha a továbbjutás szempontjából valóban az.

Jellemről, igazi karakterről kell számot adnia csapatnak, kapitánynak egyaránt, bebizonyítani, hogy méltóak arra a szeretetre és támogatásra, amivel eddig körülvettük őket.

---

Lapzárta után érkezett videót adunk közre, egy lelkes olvasónk pont a svéd csapatba botlott a meccs után. Nem is örülnek, favágó, fapofájú, fatökű banda.

 

389 komment

Címkék: magyar h magyar válogatott válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr831363444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idiotapocs 2009.09.07. 11:22:06

@no-grady: Már az olaszok elleni teljesítmény is inkább kicsúszott volt, akkoriban sem ment már neki igazán...

Titi120 2009.09.07. 11:26:00

@Mr.AT:
Nem hinném, hogy Messit, Robinhot vagy Diegot a válltoló gép tette nagy futballistává, egy dekával nincs több izom rajtuk, ugyanolyan nyeszlett srácok, mint a Hajnal.

És mégse nyomják el őket, mint láncdohányos a csikket, ezt fejtse meg nekem valaki !

Egyébként is, ezeket a játékosokat már nem a helyi Pityu bácsik edzik a Pénzügyőr salakpályáján, és még csak nem is Csank félék erdei futtatásából szerzik a fizikumukat, hanem ugyanazt a munkát végzik, mint társaik a Dortmundnál / Fulhamnél / Hull City -nél stb.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 11:40:51

@calcio_di_rigore:

Már ne is haragudj, de a Juventus alig tíz éve még a világ egyértelműen legjobb csapata volt, most pedig éppen jobb, mint egy átlagos olasz középcsapat. Még jó, hogy elégedetlenek a szurkolók. A magyar válogatottnál hol láttál te tíz év távlatában ilyen (vagy akármilyen) visszaesést? Mindent egy csapat erjéhez és lehetőségeihez kell viszonyítani.

@montipájton:

Ezt csak argentingyűlöletből írod. A világ legtermészetesebb dolga, hogy egy csapat az év meccse előtt fogadkozik.

Sajnos úgy tűnik, nem működik ez a "Maradona mint talizmán" ötlet, pedig nagyon drukkoltam nekik, hogy működjön.

Mr.AT 2009.09.07. 11:45:46

@Titi120: Diegoról annyit, hogy bár közel ugyanolyan magas, mint Hajnal, 73 kg, míg Hajnal 66. Ez eleve 7 kg izomtömegkülönbség - ami amúgy szabad szemmel is jól látszik, Diego konkrétan kis izomgolyó, míg Hajnalon mindenfelé száll a mez, még szélcsendben is.

(Ha mondjuk megnézed Diego AS Roma-Juventus meccsen lőtt első gólját, ahol Cassetti és Riise is lepattant róla, meglátod, hogy hol a különbség.)

A másik pedig, hogy nyilván nem Diego vagy Messi az összehasonlítási alap, mert ezek a világ abszolút legjobb elitjátékosai, akik azért azok, akik, mert úgy bánnak a labdával, mint rajtuk kívül csak roppant kevesen.
Ezekhez képest a mi legjobbjaink is legalább két szinttel gyengébb szorgos iparosnak tűnnek talán - ahol viszont pont emiatt már elengedhetetlen a jó fizikum.

Erős közepes technikai képzettség már nem áll meg fizikum nélkül.

És itt nem az erdei futtatásról van szó, ami alap, hanem a szisztematikus súlyzós edzésről, precízen kalkulált táplálékkiegészítőkkel kombinálva. Míg nálunk a híres-neves első osztályban is az a jófej arc, aki a bevezető kocogást levágja, amint a domb mögé kerül, s már nem látja az edző, addig az angolok meg az olaszok heti 4 súlyzós edzés nyomnak, alsó- és felsőtestre egyaránt.

Nem arról van szó, hogy néha csinálunk egy-két combfeszítést, alibiből, hanem dekára pontosan, ismétlésszámra előírva, személyi edzővel követve fejlődnek, gyakorlatilag napról napra.

Ez hiányzik nálunk, s erre nekem senki ne mondja, hogy infrastrukturális meg pénzkérdés - ha én magánemberként simán csinálom ezt 8-10 éve, szisztematikusan, akkor egy embernél, aki elméletileg a sporton keresztül a testéből él, ez lenne a minimum.

Mr.AT 2009.09.07. 11:53:29

@Csöncsön: Viszonylag kevés Juve-drukkert ismerek, aki jelen pillanatban elégedetlen lenne.

A Juventus "elmúlt években vett visszaesésének" egyetlen oka volt, az az arcátlan, lejárató összeesküvés, amit Milánóban sikeresen kifőztek, s ennyi (ennek részleteibe itt most nem is mennék bele).

A Juve addig egyértelműen uralta Olaszországot, s jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy újból ez a helyzet - egyetlen reális ellenfelünk van idén, az pedig az Inter. E között a két csapat közt dől el idén a bajnoki cím, s a helyedben arra sem tennék komoly pénzt, hogy eközül a két csapat közül valamelyik nem dob idén nagyot a BL-ben. (Ha megnézed, sikeresen befoltozták az idei igazolásokkal pont azokat a lyukakat, amik korábban jellemezték őket.)

Szóval ez a "most pedig éppen jobb, mint egy átlagos olasz középcsapat" duma finoman szólva is öntelt és ugyanakkor köze nincs a valósághoz.

Dr Minimum 2009.09.07. 11:58:32

@durumdara:

Ha valóban 25 éve figyelemmel követed a magyar focit, akkor nem tudom mi ez a hatalmas katarzis (lehet nem a legmegfelelőbb szó rá) részedről? Ez a 2:1 semmi a 1:12-es pótselejtezőhöz, vagy a 0:6-os szovjetek elleni meccshez képest. Kikaptunk egy papíron sokkal esélyesebb csapat ellen. A fél védelmünk hiányzott, csatárunk egyszerűen nincs, erre mindenki úgy éli meg ezt a vereséget, mint a berni vb-döntőt...

Minden józan ember tudta a selejtezők előtt, hogy itt a 4. hely a papírforma. Most meg megy a hiszti, hogy nem leszünk 2-ak. Szerintem az, hogy még most is versenyben vagyunk a 2. helyért, dicséretre ad okot, nem gyalázkodásra. Nem azt mondom, hogy ne is legyenek elvárásaink a csapattal szemben, de ami menni szokott 1-1 vereség (és győzelem) után, az azt mutatja, hogy itt az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen helyzetben van a magyar foci...

Amúgy nem értem mi köze van a politikának (ahol szarháziak szánt szándékkal tesznek tönkre mindent) ahhoz, hogy a magyar foci gyenge. A mai fiatalok igen komoly része külföldön lesz felnőtt játékos, ahol elvileg nem úgy mennek a dolgok mint a magyar posványban. Csak az a baj, hogy többségük még most is olasz 2cserepadon, meg spanyol 3ban szórakozik. És még ott is többszörösét keresik annak, amit itthon. Annak, amit mindenki úgy irigyel tőlük. Szóval nem csak a rendszerrel van baj, bár azt elismerem, hogy ott hatamas problémák vannak, de ezzel se te, se én nem tudunk mit kezdeni.

Magyar focisták túl sok pénzt keresnek? Osztrák másodosztályban vannak ilyen fizetések... Jó pár országban hetente kapnak ekkora fizetéseket, mint itt ezek 1 év alatt.

Aztán persze jön az az unalmas mondat, hogy majd akkor megyek meccsre itthon, ha jó lesz a foci. Angliában is azért járnak annyian, mert jó. Hát persze. Kérdezz meg egy falusi szurkolót, aki a 4-ed, 5-ödosztályú csapatnak szurkol. Ott a 10ezer fős városkában 2hetente kimegy 5ezer ember, biztos azért, mert az angol 4-edosztály olyan marha színvonalas. Ja, mert ott hajtás van.
Itthon megye1-ben is vannak hatalmas rangadók. Hajtással, drámával, küzdelemmel. Csak épp arra sincs pénz, hogy a mezeket kifizesse az egyesület. De a fiatalok inkább otthon nézik a real és a juve meccseit a tv-ben.

A válogatott nem játszott jól szombaton, de mindent megtettek amit tudtak.1-2 játékos kivételével sajnos, akit nem fogok szidni, illetve fogok, de nem ezen lesz a hangsúly. Majd az edző feladata, hogy kitegye a szűrüket, ez már az ő felelőssége. Koemannak vannak hibái, most többet is láthattunk tőle, de szarból nem lehet várat építeni, Mourinho, Ferguson, Wenger sem tudna többet kihozni ebből az alapanyagból. Sőt, szerintem sírva szaladna innen. Nemzetközi szintű csatárunk nincs, védelmünk épp egy kezdőcsapatnyi. Kapus poszton és középpályán van választék. És így vagyunk versenyben (még ha alul maradunk is) a portugálokkal és a svédekkel.

Lehet, hogy azért látom másképp, mint a barca, mu, inter "szurkolók", mert én a helyi kiscsapat szurkolója vagyok, és tisztában vagyok vele, hogy nem a bajnoki cím a cél, és bár letör 1-1 fájóbb vereség, de a helyén tudom kezelni a dolgokat, és minden kis győzelemnek őszintén tudok örülni. És sajnos a nemzetközi porondon a magyar csapat is kiscsapatnak számít.

Próbálok úgy hozzáállni a dolgokhoz, hogy a foci örömöt adjon, ne bánatot. És ez a válogatott rengeteg örömet okozott, sokkal többet, mint az ezt megelőző pár évben. De vannak olyanok, akik abban lelik örömüket, hogy panaszkodhatnak. Ő dolguk, de sajnos most annyi ilyen ember vesz körül, hogy megmérgezik még a levegőt is a rosszindulatukkal. Kösz ebből nem kérek. És most, amikor nem történt tragédia, egyszerűen elmaradt a remélt csoda, mindenhol csak ezt hallani.

Nem személyeskedni akartam, meg kötekedni, csak engem ez a meccs utáni anyázás, meg világvége hangulat jobban zavar, mint maga a vereség.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 12:03:35

@Mr.AT:

Pedig te egyetértettél calcio_di_rigore-vel, hogy elégedetlenkednek a szurkolók...

A Juventus a kilencvenes évek végén olyan volt, mint most a Barca: élmény volt nézni őket, még a semlegeseknek is! Most? Én megpróbálom néha megnézni egy-egy meccsüket, de általában negyed óránál tovább nem bírom. Lehet, hogy idénre ez megváltozik majd.

De nem ez a lényeg. Hanem hogy minden csapatot a saját lehetőségeihez kell viszonyítani. Önmagához képest a magyar válogatottól már az is szép eredmény, hogy a papíron nála gyengébbeket biztosan megveri. Nem volt ez mindig így.

Hispan07 2009.09.07. 12:21:04

@durumdara: riszpekt, a tengerparti történet nagyon-nagyon találó

Mr.AT 2009.09.07. 12:28:34

@Csöncsön: Az, hogy te személy szerint nem élvezed egy meccsüket, s az, hogy "most pedig éppen jobb, mint egy átlagos olasz középcsapat", ettől még messze nem ugyanaz.

Ha meg nem élvezed, ne nézd. Semmi sem kötelező - fikázni sem.

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2009.09.07. 12:33:06

@Mr.AT:
Abszolút egyetértek azzal, amit a fizikum, és a fizikai felkészítés fontosságáról írsz.

Más:
Számomra fura olyan mondatokat hallani, hogy "meccshiány", "nem bírná végigfocizni a 90 percet", stb..
Én normális esetben hetente kétszer futok, ha valamilyen versenyre (tömegrendezvények) készülök, akkor heti háromszor, a megelőző 3 hétben. Van egy pár kiló túlsúlyom, de a félmaraton (21km) megvan két óra
alatt. A focisták 90 perc alatt futnak extrém esetben 13-15 km-et úgy, hogy van közte 15 perc szünet. Nyilván más mindezt labdával, meg más rohanni, megállni, rohanni, de szerintem akár egy hét kihagyás után is végig kellene bírni egy meccset. Aki ezt nem bírja, az nem való futballistának.

Mr.AT 2009.09.07. 12:38:31

@Csöncsön: Mire nem válaszoltam, ó, vizsgáztató nagymester? Egy árva kérdést nem látok a hozzászólásodban, a frappáns "most?" megjegyzést nem számítva, amit viszont gyanítom költői kérdésnek szántál.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 12:42:18

@Mr.AT:

"De nem ez a lényeg. Hanem hogy minden csapatot a saját lehetőségeihez kell viszonyítani. Önmagához képest a magyar válogatottól már az is szép eredmény, hogy a papíron nála gyengébbeket biztosan megveri. Nem volt ez mindig így."

Mr.AT 2009.09.07. 12:48:29

@Csöncsön: És? Én ezt se nem cáfoltam, se nem vitatkoztam vele, semmi. Miért kellett volna erre reagálnom?

Én nem az eredményt, a szép játékot, vagy a rengeteg támadást hiányolom, mert tisztában vagyok a magyar labdarúgás helyzetével és lehetőségeivel.
Én azt hiányolom, hogy miért nem pakoljuk tele a válogatottat olyan játékosokkal, akik alkalmasak arra, amit évtizedek óta a skandináv csapatok játszanak - ütközzenek, zárjanak, elfejeljenek, stb., azaz fizikálisan őröljék fel az ellenfelet.

Zsugában meg húzogatásban nem mostanában fogjuk még csak a középmezőnyben sem stabilizálni a helyünket, mikor pl. épp Portugáliát fogadjuk, ahol a közröhejnek örvendő Quaresma is 2x akkora zsugás, mint tőlünk bárki.

Ez a fizikális felkészítés része, aminek a hagyománya, a mindennapok szerves részévé válása az, ami szvsz hiányzik.
Hogy Hajnal Tamás ha már 168 centi, legalább ne 66 kiló legyen, hanem 73, de az vállban és mellben, és legalább küzdjön, csípjen és harapjon, 90 percen át, ha már egy cselt nem mer irányító létére megcsinálni.

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 13:13:45

@Dr Minimum:

Kedves Dr Minimum!

Én is elnézést kérek a kirohanásért.
Csak tudod nem szeretem, amikor a fórumok a csak másik anyázásával vannak tele. Mindenki kicsit másképp látja a dolgokat, de ettől még az is egy lehetséges igazság.

Én is tudom, hogy a magyar foci - sajnos! - nem való világbajnoki porondra.

Tisztában vagyok azzal, hogy mi nem adunk olyan sok jó játékost profi kluboknak, mint mondjuk a csehek, vagy a közelünkben oly sokan.

De szerintem a színvonal egy lokális probléma, ami azt jelenti, hogy ha a magyar kormány két évi megtakarításból megvenné Ronaldinho-t, akkor Ronaldinho pár év múlva sokadrangú senkivé fejlődne vissza az itteni viszonyok között...

És ezt látom gondnak.

Figyu: NB2-ben, mikor láttam, hogy mik mennek, elképedtem. Aztán NB3-ban is kijutott az, hogy új edző érkezett, aki hozta a saját embereit, és puszipajtásait. Na itt lett elegem az egészből és eldöntöttem, hogy nem, nem leszek focista.
Mert az, hogy 30 km-ről járok oda szívből, se pénz, se bérlet, heti 6 edzés, este 10-kor szállok fel a visszabuszra és ott állva alszom, ez még elmegy. De az, hogy mikor már kezdtem beleélni magam, akkor megint meg kell harcolni az új fejes új puszipajtásaival és ez félévente várható - na ekkor vesztettem el a reményeimet... Akkor már inkább kispálya és lelkes amatőrök...

Érted, széllel szemben nem lehet... Vagy kell egy jó rokon!

És kispályánál, meg sok kis csapatnál láttam, hogy sok ezer lelkes ember van, és azt is láttam, amikor az kispályás csapatka emberei szétcselezték az NB2-es játékosokat, mert azok a nagy térhez voltak szokva, meg amolyan lassabb játékhoz...

Tegnap volt valami Vasas-Honvéd, v. milyen meccs a Sport TV-n.
És ugyanazt láttam, mint kint, a nagyon. Valahogy - figyeljétek meg - az emberek állva várják a labdát, és úgy is passzolnak, hogy a másik áll. Nagyon-nagyon ritka, vagy érdemben kevés az, amikor futva kap labdát, vagy úgy is adja tovább...
Pedig a foci egyik alapja: fusson a labda, ne te. Ha pedig nem a labda, akkor fusson a játékos.
Figyeltétek, hogy Zlatan kapunak háttal adta a svédtársnak a labdát, aki futva vette volna át?

Abban igazad van, hogy 25 év mérlege szegény.
És nem kéne csodát várni. De másik oldalról meg azt kéred számon, hogy így miért nem szurkolunk, támogatunk? Hát pont ezért... Az ember sok pofáraesés után már nem szívesen teszi oda a másik orczáját...

Én azt látom, hogy itt is elkezdődött egy külföldiesedés. Sokadrangú idegen osztályokból jönnek ide játszani... Nem vagyok rasszista, nem azért zavar. Azért zavar, hogy hol vannak a mieink?
Az, hogy a francia válogatott csupa fekete emberből áll és hogy az olimpián is a futók szinte mind feketék, a fehérek meg kalapácsvetők, meg úszók, szerintem elmond valamit arról, hogy azért vannak különbségek valahogy fizikumban, amik talán genetikában, talán társadalmi szinten jelennek meg.

De ha nekünk is vannak jó olimpikonjaink, akkor a foci terén miért kell idegen zsoldosokat alkalmaznunk, akik utána a válogatottba csak honosítás révén kerülhetnek be?

Mondom, nem vagyok nagymagyar, csak egyszerűen nem értem, mint ahogy anno azt sem értettem, hogy az NB2-es csapatban már a sérülteket játszatták, mert nem volt utánpótlás, közben meg 3 osztálya volt a kispályás bajnokságnak nálunk; illetve amikor hétvégén ki akartam menni játszani csak úgy, akkor üresen pangtak a dühöngők... Mind a 10...
Nem értettem, hogy hol vannak ezek az emberek és honnan jönnek, ha mégsincsenek?

Most a 8-kerben mesélte nekem egy tanítónő, hogy rengeteg tehetséges roma játékos (kis Pisont Pista) szeretne focizni, és NEM ENGEDIK ŐKET. Elutasítják a kérelmüket, pedig nekik pl. kilépési lehetőség lenne a szegénységből.

És végül vannak elit klubok (pl. MTK), ahova igen szigorú elbírálással lehetett anno bejutni...

Szóval én azt érzem, hogy az, hogy egy Csernus kellett anno nemistudommelyik csapatnak (talán Győr?), hogy a játékosaikba önbizalmat öntsön, ez elmond valamit...

Közben meg láttam élőben nagyképű NB1-es játékosokat a legújabb autó- és női modellekkel furikázni és nyilatkozni, mintha istenek lennének.

Nekem ez nagyon nem fér meg a fejemben, értitek.

Azt gondolom, hogy a focit valahogy meg kéne tanítani, a tehetségeket pedig ápolni kéne. És akkor még itt a szív kérdése is. Ha nem érzem, hogy megbecsülnek, ha elég a bajnokságban fele erőbedobás is, ha nem jutok előre, mert brazilok, horvátok, stb. játszanak a posztomon - nos ezek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ott tartunk, ahol.

Nekem nagyon tetszett, mikor a Chelsea alig bírt továbbjutni a kupában X éve, mert egy negyedosztályú csapat megszorongatta és ha lehet, mindig kiscsapatnak szurkolok ilyenkor. És ők mennek, mint a gép... Pedig esélytelenek.

Valahogy a magyar szív félelemmel van teli (jaj, mi lesz, ha), amikor a mieink vannak a pályán. És ha félnek, vétenek és akkor még jobban félnek, hogy vétenek...

Hogy ez azért van, mert kishitűek vagyunk, vagy nagy a teher rajtuk nem tudom.

Ha a 25 évet nézem, akkor nincs teher, mert ennél lejjebb már nincs. Ennél csak jobb lehet, nem?

Ha azt nézem, hogy a közönség mindenért hálás, akkor is próbálkozni kéne.

Ha azt nézem, hogy bármit teszek, már jobb, mint csak úgy kikapni, akkor is inkább tenniük kéne.

Én megértem, hogy ráadásul a magyarok kiéhezettek és most bizonyítást szeretnének - annak ellenére, hogy az előélet nem rózsás - ez pedig teher.

De aki odakint focizik, annak szerintem minden hét teher, hiszen hogy bent maradjon az adott csapatban, keményen kell küzdenie.

Tudod az, hogy a kedvesemmel befogott füllel magunkra húztuk a takarót a tizenegyesnél, mert úgy éreztük, hogy na most bukjuk el, ez elmond valamit arról, hogy valahol a háttérben mennyire bízunk az egészben...

Mert ez is kérdés: vakhitű ősbizalom, és Málta után nagyképű nyilatkozatok, svédek után meg kis pokol, vagy inkább tényszerűen tekinteni a dolgokat és inkább másnap csak az eredményt megnézni.

Hidegen tudomásul venni a tényeket, vagy pedig elkeseredett vörös fejjel felrobbanni a tehetetlenségtől...

Egyébként a szombati meccs után nekem az a hülye borsodi reklám, amiben a lelátóról fújják be a golyóbist, még fájóbb: hát már a közönség segítsége kell, hogy a labda az ellenfél hálójába jusson...????? :-( vö. Legyen Ön is Milliomos...

Mourinho már nem a király 2009.09.07. 13:54:27

@durumdara: @Dr Minimum: az a baj, hogy mindkettőtöknek igaza van :(

shinigami 2009.09.07. 14:05:32

@durumdara:
a kis pisontos reszhez annyit, h ja, tenyleg vannak akik iszonyat jol nyomjak, jatszottunk tobb csak romakbol allo cspattal is (tobbnyire igencsak meg lettunk verve, peig nem ma kezdtuk)
ellenben, 1 roma csapattarsam volt, 2 edzesen jelent meg es a masodik vege elott kozolte h elkell mennie, el is engedte az edzo
na mire mi az oltozobe ertunk senkinel nemvolt penz..
gondolom ha ez 1 egyesulet eleteben tobbszor elofordul akkor ertheto a dolog valahol...

balu11 2009.09.07. 14:25:06

a megmaradt (nyilvánvalóan ostoba) válogatott-drukkerek nevében azért kérnénk szerdára is egy posztot... pl. egy Bodor-CR párharc már önmagában megérne néhány mondatot :)

csakazértis: Hajrá, magyarok!

montipájton 2009.09.07. 14:32:00

@Csöncsön: Mi az, hogy argentingyűlölet? Betegre röhögöm magam az ilyen kifejezéseken. Egy magyar, aki gyűlöli az argentinokat. Hagyjuk már.

A "fogadkozáshoz" meg nyilván hozzátartozik, hogy a másik szövkapnál nagyobbnak hirdetem magam, meg 5-0-ás győzelmet jósolok, persze.
Ahogy eddig tejesítettek, illett volna csendben és elszántan készülniük. Mert elég egyértelmű, melyik a jobb csapat, ki is derült szépen.

(Hogy Kaká jobb mint Messi, azt csak brazilgyűlöletem miatt nem teszem hozzá. )) )

kroos 2009.09.07. 14:33:05

@shinigami: Nem, akkor sem érthetö.

Titi120 2009.09.07. 14:41:11

@Mr.AT:
De nem értem miért a hazai első osztályról magyarázol, amikor a válogatott 90 % -a évek óta külföldön játszik, ugyanazt az edzémunkát végzik, mint az ottani csapattársaik.

Gera is ugyanazokat a gyakorlatokat, ugyanúgy elvégzi, mint Andy Johnson, Murphy, Damien Duff vagy Clint Dempsey .

Valamint Hajnal is ugyanazt a terhelést kapja, amit Kehl, Frei vagy Zidan.

Szóval elég meredek a szisztematikus edzésmunka hiányára visszavezetni a dolgokat, ez már rég nem a Mracskó, Bánfi, Illés, Keresztúri Bandi féle alakulat ...

üvöltő dervis 2009.09.07. 14:44:01

Én nem bántom a magyar srácokat, csak szerdán ne így játszanak. Jobban, sokkal jobban.

shinigami 2009.09.07. 14:50:45

@kroos:
szerintem teljesen ertheto, h hiaba lesz 1 jo jatekossal tobb a csapatban ha a masodik utan a fel csapat elmegy...

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 15:07:22

@balu11:

Hát legyen nektek, bár én megígértettem kedvesemmel, hogy rácsap a kezemre valami súlyos tárggyal, ha szerdán a távirányító felé nyúlok... (ő még jobban felhúzta magát a szombati meccsen):

HAJRÁ, MAGYAR VÁLOGATOTT!

kroos 2009.09.07. 15:13:57

@Titi120: Keresztúri Bandi a kedvenc balbekkem volt, öt ne bántsd!

neeskens 2009.09.07. 15:15:03

Gyerekek, ha Tímár nem szalad alá, akkor most arról beszélhetünk, hogy fejlődik a magyar foci?

Őszintén szólva tavaly ősszel Stockholmban jobban játszottunk, mit szombaton. Ez elgondolkodtató azért.

Ezt az olimpiát hagyjuk már, meg a kajakosok, meg a vízilabdások. Meg lehet nézni hány országban űzik ezeket profi szinten.Meg az idegenlégiósok, egyáltalán nem a meglétükkel van gond. Ld. MKB Veszprém.

Ne temessünk és ne emeljünk mennybe . Várjuk meg a selejtező végét és értékeljük higgadtan.

Mr.AT 2009.09.07. 15:24:50

@Titi120: Az alapfizikumát viszont itthonról hozta. Aki 20-22 évesen, külföldre kikerülve kezd ismerkedni a fekvenyomópaddal (lásd. pl. a mindig is látványosan csont és bőr Gera), az olyan komoly alaplemaradásban van, amit extra munkával is csak nagyon nehezen tud később behozni.

Teljesen másképp fejlődnek a csontjai, az ízületei, de akár az alapizomzata is.

Ezenkívül alapvető gondok vannak a kiválasztással is - nálunk nincs egyfajta fizikális minimum, ahol meghúzzuk a határt a kissrácoknál (magasság, alkat, stb.), hanem abból lesz focista, aki tud kettőt dekázni úgy, hogy nem esik le a labda.
Nézd meg az olaszokat, vagy az angolokat (alkatilag), hogy náluk kik játszanak az első osztályban, s nézd meg ugyanezt nálunk.

neeskens 2009.09.07. 15:28:17

@Mr.AT: Most nem azért, de nézd meg Messit, vagy akár Kakát. Egyik sem az az izomkolosszus.

Mr.AT 2009.09.07. 15:44:08

@neeskens: Pár hozzászólással fentebb írtam erről. Nyilván van pár kivételes képességű, de apró játékos (Messi, Kaká, Diego, Robinho, vagy akár régebben pl. R.Baggio), aki klasszis, de ők
- egyrészt a világ futballelitjének kis százalékát adják (tehát nem az a jellemző, hogy 10ből 8 klasszis focista így nézne ki),
- másrészt ők technikailag annyival az átlag fölé nőnek, hogy a hihetetlenül jó képességeik kompenzálják a fizikális lemaradásukat.

Mi (azaz a bő magyar válogatott keret tagjai) nagyon messze vagyunk ettől a szinttől. A legjobbjaink is annyira messze vannak Messi vagy Kaká technikai képzettségétől, hogy nem megengedhető az, hogy egyben fizikális lemaradásban is legyenek.
Erre tényleg jó példa az északi ("skandináv") foci - senki sem színezi túl a játékot (nagyítóval lehet csak találni egy Ibrahimovicot vagy egy Laudrupot), de fizikálisan gyakorlatilag lehetetlen megverni őket.

montipájton 2009.09.07. 15:50:20

@neeskens: Jó, de a kézit se hasonlítsd a focihoz, ne csak a kajakot.
Az igazán nagy magyar siker igazán kvalifikált sportágban a hokiválogatott A.csoportja volt.

neeskens 2009.09.07. 15:53:33

@Mr.AT: Ebben teljesen egyetértünk.Nem akarom szétoffolni a posztot, de számomra a tavalyi MTK-Fenerbahcse volt ebből a szempontból durva élmény élőben. Nem az hogy ennyivel jobbak a törökök, hanem, hogy a "bezzeg" Akadémiáról kikerülő játékosok milyen fizikai állapotban vannak az ellenfélhez képest. Csapatszinten 100 kiló izom volt legalább a differencia.

neeskens 2009.09.07. 15:56:17

@montipájton: őkez az idegenlégiósok miatt hoztam fel példának.
Ott a meghatározó játékosok nagy része külföldi, mégsincs ezzel probléma, mert szállítják az eredményeket. Szóval önmagában nem gond a sok légiós, szerintem.

Mr.AT 2009.09.07. 16:25:48

@neeskens: Pontosan. Én, ha klubedző lennék ma Magyarországon, ott kezdeném, hogy szisztematikusan, valóban heti négyszer súlyzós edzést nyomatnék a srácokkal. Tovább megyek, ha mai magyar NB1es focista lennék, ezt el is várnám, vagy ha nem kapnám, csinálnám magamtól - ahogy most, nem a sport területén dolgozva is csinálom, mintegy kedvtelésből, illetve az egészségem és a formám megőrzése miatt.

Aki akár kispályán, akár nagypályán focizott már, pontosan tudja, mit jelent, ha egy plusz 10 (neadjisten 20-30) kilós izomtömegű játékos ellen kell játszania, akár védőként, akár csatárként.

Mi, mint igazi klasszis tehetségekben régóta szűkölködő ország, ebben kompenzálhatnánk valamennyire a lemaradásunkat: az első osztály 10-12 csapata legyen Terminátor FC, legyenek robusztus, kidolgozott, nagydarab iparosaink, akik tetszőlegesen bevethetők és egyben behelyettesíthetők.

Igazából a világ elitlabdarúgása is ebbe az irányba halad: az igazi elitklubok nagy részében már nagyítóval kell keresni a 180 cm és 80 kg alatti játékosokat, akik pedig mégis kisebbek, azok mind kivételes képességű, technikailag hihetetlenül képzett labdarúgók.

neeskens 2009.09.07. 16:46:43

@Mr.AT: Szerintem az Akadémiai képzést kell átformálni, de ez tök más téma.

Viszont tény, rengeteg párharcot vesztettünk a svédek ellen és a fizikai fölényüknek köszönhetően is uralták a meccset. Elmander, Kallström vagy Mellberg nem jobb "focista" a szó klasszikus értemében, mint Hajnal, Gera vagy Juhász.Viszont élőben iszonyú lendületesek, erősek, ami a tv-n gyakran nem is jön át.

neeskens 2009.09.07. 16:55:08

Persze nem feltétlen izomtömegről van szó, ott van pl a spanyol válogatott: Iniesta, Xavi, Villa, Torres, David Silva-mind kifejezetten vékony, alacsony játékosok.Más kérdés, hogy csupa szálkás izom az összes és borzasztó labdabiztosak.Nyilván a gond az volt, hogy a svéd csapat ráerőltette akaratát a magyarra.

SamS 2009.09.07. 16:59:11

@fesztiválozó: Aki normális edzettségi állapotban van, annak iszonyatosan sok egy hét kihagyás.

Egyébként ez a fizikum egyáltalán nem csak súlyzózás kérdése. Pl. Zlatan állítása szerint a Juventusban találkozott először konditeremmel. Ahhoz képest kicsit megerősödött.

janek91 2009.09.07. 17:50:27

minden lényegset leírtak már előttem. Egyébként írni akartam már korábban is, de körülbelül eddig tartott szombat óta míg magamhoz tértem a meccs után. Mostmár ócsak annyit fűznék hozzá, hogy az egyetlen örömteli dolog a mieinkkel kapcsolatban az volt, hogy végre lecserélték azokat az idejétmúlt kocka számokat a mezen.

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 17:53:58

@Mr.AT:
Egyszer 2 évig fociztam kispályán Jakab Kungfusokkal...

Na ők bírták az iramot, pedig 2 órás mérkőzések voltak. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy a 75-80 kilómmal úgy pattantam le róluk, hogy mint ló a rallyautóról...

És akkor néztek, hogy miért kérek elnézést, mikor ők nem éreztek semmit... :-)

Lojzi_ 2009.09.07. 18:21:21

@SamS: Én meg mindjárt elhiszem, hogy az Ajaxnak nem volt konditerme, vagy nem mutatták meg a srácnak...

SamS 2009.09.07. 18:43:29

@Lojzi_: Legtöbb helyen a játékoson múlik, hogy igénybeveszi-e a kondigépeket. Senki nem teszi kötelezővé, van akinek semmi szüksége rá.

SamS 2009.09.07. 18:47:06

@Mr.AT: "Ezenkívül alapvető gondok vannak a kiválasztással is - nálunk nincs egyfajta fizikális minimum, ahol meghúzzuk a határt a kissrácoknál (magasság, alkat, stb.), hanem abból lesz focista, aki tud kettőt dekázni úgy, hogy nem esik le a labda."

Pont fordítva működik, legalábbis jelenleg. Magas, erős, gyors gyerekeket választanak ki, és hiába kőbuta a játékos, sokkal több eséllyel indul, mint egy nagyon ügyes, okos, de gyengébb fizikumú srác.

Mondjuk a spanyol válogatott és a Barca példája után el lehetne gondolkodni azért ezen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 18:56:01

@montipájton:

Maradona nyilván kokain hatása alatt nyilatkozott, nem kell az ilyesmit túl komolyan venni, és pláne nem túl komoly következtetéseket levonni belőle.

Az argentinok örökmérlege tudtommal még mindig pozitív a brazilokkal szemben, és a Libertadores Kupákat is számítva nemzetközi eredményeik is jobbak. A történelem alapján teljesen jogos, ha volt önbizalmuk. Más kérdés, hogy én is jobban örültem volna, ha ez leginkább a pályán nyilvánult volna meg. Mondjuk a meccs kimagaslóan legszebb gólját nem brazil ember szerezte, ezt, gondolom, te is elismered. ;-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 18:58:10

@montipájton:

Maradona nyilván kokain hatása alatt nyilatkozott, nem kell az ilyesmit túl komolyan venni, és pláne nem túl komoly következtetéseket levonni belőle.

Az argentinok örökmérlege tudtommal még mindig pozitív a brazilokkal szemben, és a Libertadores Kupákat is számítva nemzetközi eredményeik is jobbak. A történelem alapján teljesen jogos, ha volt önbizalmuk. Más kérdés, hogy én is jobban örültem volna, ha ez leginkább a pályán nyilvánult volna meg. Mondjuk a meccs kimagaslóan legszebb gólját nem brazil ember szerezte, ezt, gondolom, te is elismered. ;-)

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 19:10:44

Szóval összességében még annyi maradt ki a fizetések kapcsán, hogy a fizetés elvégzett munka alapján jár(na).

Egy olyan sportnál, ami időre megy, ott teljesíteni kell, vagy sehova sem jutsz...
Ami nem időre megy, az meg egyéb eredményre.

Azon van kibukva sok ismerősöm - szerintem valahol jogosan - ,hogy igazán nagy teljesítmény nélkül is megvan a pénzük. És nézzük meg, ki keres ilyen kategóriában manapság, mikor az átlagos fizetés ehhez képest nudli?

Vagyis ha egy közalkalmazott lötyögne ilyen szinten, repülne és felvennék a kövezkezőt.

Nézzétek meg a Tesco-t, ahol pisilni sem engedik ki az embereket...

Itt meg: semmi baj, majd legközelebb, végülis a talaj a hibás, meg a hülye bíró, ej, ez a kapufa besegített, stb., mindig van magyarázat.

Jól tudom, milyen vacak, amikor mindent megteszel, de nem sikerül, és minél jobban erőlködsz, annál inkább nem megy a gólszerzés...

De nem minden meccsen - mert ha úgy lenne, akkor miért is kapja az illető a (hazai szinten kiugró) fizetését?

Amikor gyengéd teljesítmény is elég, ott az általános teljesítőképesség is lecsökken - mert nincs rá szükség.

Szerintem ezen kéne változtatni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 19:28:26

@durumdara:

Miért, meccs közben kiengedik pisilni az embereket?

Ekkora demagóg marhaságot se olvastam még. SamS-sel 100%-ig egyetértek. A sok nagyszájú egy ilyen svédek elleni meccsen 5 perc alatt meghalna, és a fülén venné a levegőt.

Mourinho már nem a király 2009.09.07. 19:41:17

@Csöncsön: szerintem meg az örökmérlegen is a brazilok a jobbak. Meg nemzetközileg a vb győzelmeket nézném, ott szintén.
Nameg nemcsak Maradona nyilatkozott, Messike is azt mondta h. sima ügy lesz.
Én örülök, hogy pofára estek.Megint.

mocsing · http://nst.blog.hu 2009.09.07. 19:44:58

@durumdara: a közalkalmazotti szféra éppen arról híres, h simáén kivágják az embert, ha rosszul tartja a körömreszelőt :D

jazs 2009.09.07. 19:52:35

@Csöncsön: Én sajnálom az argentinokat, bár Maradonat nem, mert ő csak az idejüket rabolja, mégis azt mondom, a legszebb gólt Fabiano rúgta a végén.
De kinek mi a szép:)

lexx 2009.09.07. 19:59:56

@Árpádka: viszont itt skociaban O az isten.

hmikey 2009.09.07. 20:24:46

Gera, Hajnal out :S

Azt nem értem, hogy nem jönnek rá a srácok odabenn, hogy a foci csapatjáték. Ha jó ütemben, pontosan passzol a csapat nagy része, akkor kurvamindegy, mekkora batár a védő/középpályás/támadósor, a labda mindig ugyanakkora, és elmegy a lábak között...

Ritmusérzék, gyerekek, ritmusérzék.

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.07. 20:48:03

@Csöncsön:

a.) pisi: egy meccs nem 8-12 órán keresztül tart, mint a munkaidőnk.

b.) a magyar fociról általánosságban volt szó, nem pedig a svéd meccsről. Vagyis arról, hogy erről az oldalról (ld. fizetés + retorzió) érthetőbb a dolog, miért nem MUSZÁJ meghalni a pályán.

c.) nekem anno sok közalkalmazott kollégámat rúgták ki - de nem körömreszelésért. Jött a multivilág - szocialista környezetben.

d.) biztos megfulladnék az első 5 percben - mivel nem erre szerződtem és nem erre edzettem, nem ezért fizetnek. De nekik ez a dolguk, nem?

Utolsó megjegyzés: anno Inter-MU meccs után volt értékelés. Kiemelték Rooney-t, mert támadóként hátrajött Ibráékat szerelni, nem úgy, mint akkor az Interesek tették.
De ez a dolga. Milliós havi keresettel is. Mert ha nem, kiesik a pixisből...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 20:52:17

@Anthony - awkward silence:

Igazad van. Direkt megnéztem a FIFA honlapján.

36 brazil,
34 argentin győzelem és
21 döntetlen a mérleg.

A 60-as évekig a brazilok labdába se rúgtak az albiceleste ellen. Én számolnám a Libertadores Kupát, mert az legalább akkora presztízsű ott, mint itt az EB. Abban pedig még mindig irdatlan az argentinok fölénye a brazilokkal szemben. A klubfutballban úgyszintén.

Összességében legalább akkora az argentin futballkultúra, mint a brazil. De nyilván azért szimpatikusabbak, mert az argentin futballistákban jóval több az alázat. Ezt nem néhány (nyilván elferdített, sajtó által fölpumpált) nyilatkozaton kéne lemérni.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 20:54:25

@durumdara:

Csak arra akartam utalni, hogy jobban kéne tisztelni az élsportolókat.

christvhu 2009.09.07. 20:56:04

@durumdara:
DE Mello, hát igen. van mit tanulni tőle.......
De a mentalitás akkor is értékelendő az utolsó húsz percben!
Ha azt megtartjuk és pár ember összeszedi magát, vagy kikerül (hajnal? ilyen rosszul soha nem láttam játszani, pedig eddig sem törte össze magát a válogatottban...) van jövője ennek a csapatnak!
Ria Ria Hungária

peter135 · http://www.youtube.com/Goonerpeter14 2009.09.07. 20:58:04

@Csöncsön: "A 60-as évekig a brazilok labdába se rúgtak az albiceleste ellen. Én számolnám a Libertadores Kupát, mert az legalább akkora presztízsű ott, mint itt az EB."

Az inkább az itteni BL-nek felel meg. Amiről te beszélsz, az a Copa America.

SamS 2009.09.07. 21:04:13

@durumdara: Azért a te személyes sérelmeid miatt nehogymár a magyar válogatott játékosok legyenek hibásak.

Kb. ugyanannyira teszik oda magukat, mint egy átlag magyar ember, néha annál még jobban is. Nem is értem ezt az egészet, hogy egy válogatott sportolótól miért sajnálod a pénzt, akik ráadásul külföldön karriert csináltak maguknak.

BruceWayne 2009.09.07. 21:16:14

A brazilok úgy tartják hogy az argentin ember az az mikor keresztezel egy adag bennszülöttet, egy adag cigányt és egy adag szart. Ha ugyanezt két adag szarral csinálod az az uruguayi :-)
/asszem így volt pontosan/

Lojzi_ 2009.09.07. 21:29:49

Maradjunk annyiban, hogy ez az öt perc után kifulladnánk duma ez egy agyament baromság.

Szerinted mit csinálna Hajnal, ha hirtelenmódon kenyeret kellene sütnie, számítógépet szerelnie, vagy embert gyógyítania?

Lehet azt mondaná, hogy az első feladat egy kicsit korán jött.

Annyi a különbség mindössze, hogy a pék nem mondhatja, hogy korán jött a liszt, az orvos nem mondhatja, hogy ez az első beteg volt aznap reggel és rám is furcsán néznének, ha az első problémát, vagy feladatot úgy oldanám meg, hogy összeomlik egy szerver valahol.

SamS 2009.09.07. 21:41:46

@Lojzi_: A futball egyáltalán nem olyan létszükség, mint a kaja vagy az egészség.

A játékos a nézők és saját maga szórakoztatása miatt játszik elsősorban, azt meg te döntöd el, hogy kimész-e a meccsre vagy megnézed a tévében, esetleg leszarod az egészet és inkább moziba mész a meccs idején. Ha annyira szarok lennének ezek a fiúk a szakmájukban, nem drukkolt volna nekik 10 millió ember a hétvégén, de mivel legalább ennyien kíváncsiak voltak rájuk, nyilván ők is megérik a pénzüket.

Lojzi_ 2009.09.07. 21:42:55

@Csöncsön: Kit tekintünk élsportolónak?
Egy NB1-es posványvban tingli-tanglizó, hetente két edzést és egy meccset lealibiző, gyakorlatilag teljesítménykényszer nélkül, nagy lóvéért békésen elfröccsözgető, sörözgető ún. "sportember"-eket remélem nem.

A válogatott szintű focistáink is hol lehetnek a világ élmezőnyéhez képest?
A világ legerősebb 5000 játékosába vajon hány magyar fér be?
És az 500-ba?

Lojzi_ 2009.09.07. 21:52:41

@SamS: Persze. Kutyákkal, macskákkal, háztetőcserepekkel együtt lehet.
Amerre én elő szoktam fordulni (munkahely, baráti kör, rokonság, volt iskolatársak, stb.), ott már azzal kisebbségben vagyok általában, hogy érdekel a foci, de míg a BL, a VB és az EB eseményeiről (ugye ezek nem magyar érdekeltségű rendezvények szoktak lenni...) el lehet beszélgetni a maradékkal, addig a legtöbbje az itthoni focit egy olyan komolytalan "sport"-nak tekinti, ami az ún. labdarúgástól alapjaiban különbözik. Jelzem velem teljes egyetértésben.

Vagy az RTL Klub is azért akarta a Barátok Közt miatt csúsztatni a meccset, mert ki akart cseszni 10 millió tűkön ülő szurkolóval?

Ha megfigyeled, akkor itt is vagyunk vagy 100-an, 150-en fociőrültek, akik rendszeresen kommentelünk, de azért itt is van jópár ember, aki csak a válogatottnak szurkol, az NB1-re, vagy a Debrecen könnyített sorsolással elért sikerére magasról tesz, meg van olyan is, aki a válogatotton is csak röhög és/vagy szidja őket, hogy megint elvettek az életéből értékes perceket a semmiért.

10 millió mi? Röhög a vakbelem.

shinigami 2009.09.07. 22:39:16

@Lojzi_:
mondjuk baratok koztet sem neznek 10 millioan...

Lojzi_ 2009.09.07. 22:51:11

@shinigami: Én ezt pontosan tudom.
Sőt, televíziót sem.

Nem is én kezdtem el nagy számokkal dobálózni, hanem SamS kolléga.

Der Beste 2009.09.07. 23:05:43

@Mr.AT: Nagyon jól látod a dolgokat, ami a fizikai adottságokat illeti.
Madárcsontú, 170 centi alatti emberekkel nem lehet felvenni a versenyt 2009-ben szinte egyetlen válogatottal sem.

Ebben a tekintetben számomra az NBA az etalon. Ott a játékosok döntő többsége úgy néz ki, mint egy főállású testépítő. Ok, tudom, hogy koksz meg minden, de akkor is. Egy sportoló legyen izmos.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.09.07. 23:21:07

@Lojzi_:

Szó se róla, azt is furcsának tartanám, ha a futballisták meg a pékeken és orvosokon köszörülnék a nyelvüket, mondván, de hülye, nem is olyan szikével kellene műtenie, hanem másfélével...

@Der Beste:

A spanyolok azért eléggé fölveszik...

Én pont azt szeretem a fociban, hogy itt nem csak izomagyú vadbarmok érvényesülhetnek, mint ugye másutt... Persze raknak izmokat mindenkire, de Kaká például olyan cingár volt kamaszkorában, hogy kórházi esetnek számított, vagy a komplett spanyol középpályát is nehéz volna bodybilderekkel összetéveszteni.

Részemről jó éjt!

Lojzi_ 2009.09.07. 23:29:09

@Csöncsön: Viszont azért azt csak megkérdezhetzi már az átlagember is, hogy "Dokikám, biztosan a végbelemen keresztül kell szemműtétet végezni?" (vö.: svédek ellen 90 perc beívelgetés...)

És a teljesítményt sem olyan nehéz kívülről megítélni. El lehet tépni foggal a zsemlét, vagy olyan, mint a rágógumi? Netalántán tele van, vagy beszakad a teteje.
Vagy túlélte a beteg a rutinműtétet, avagy sem.
Egyáltalán! Van olyan orvos, aki MEG SEM PRÓBÁLJA megmenteni a beteg életét?
És ha van is: főorvosi pozicióban maradhat a következő műtétre is?

Vagy mondja-e a oék, hogy aki szerint sületlen a kenyér, az nem magyar?

calcio_di_rigore 2009.09.08. 00:43:07

@Csöncsön: Már megint ez a középcsapatos duma, nem unjátok még? Nagyon meg fogsz Te még lepődni...

A szurkolók meg akkor elégedetlenek, ha van rá okuk, nyilván sokkal kevesebbszer mint a magyar válogatott esetében. Most azt akarod megmagyarázni, hogy Albánia és Málta legyőzése után már ne is lássuk meg, ne tegyük szóvá a hibákat? Hogyan fogják akkor kijavítani? Ennyire alacsonyan van a léc? Sajnálom, én ezt nem fogom elfogadni.

Újabb Juvés példát hoznék, mivel őket figyelem: Felipe Melot leigazolták 25 millióért, aztán a felkészülés végén volt 1-2 gyengébb edzőmeccse(!), veszélyes helyen eladott labdája stb. Néhány szurkoló megkérdőjelezte hogy valóban megért-e ennyi pénzt. Melo csak annyit mondott, hogy nagyon keveset pihent a nyáron, fáradtnak érzi magát, de a bajnokságra összeszedi magát fizikailag. És lám, tényleg, a Roma ellen világklasszis teljesítményt nyújtott, mindenhol ott volt, 3 ember helyett dolgozott, gólt rúgott.

Nálunk mi van? Aki szerint jogosan kaptunk ki, az nem magyar.
Hát b+.

Asidotus 2009.09.08. 00:49:14

Beszélünk itt technikai képzettségről, fizikumról, állóképességről, de szerintem a magyar foci legnagyobb gyengesége a játékosok fejében keresendő. Egyszerűen lassan gondolkodnak. Azért állva passzolnak, mert közben ki kell találniuk, hogy hová, kinek passzoljanak. És azért állva várják, hogy a társuk ki tudja találni. És hiába vannak jó európai klubokban, ha ott is csak padoznak, akkor nem tanulnak meg gyorsan gondolkozni, előre kalkulálni. Mert azt csak gyors iramú (ahol nem a futás sebességét értem, hanem a döntések meghozatalának gyorsaságát.) Nem véletlen, hogy a két legjobbunk, Juhász és Dzsudzsák mostanában alapemberei a csapatuknak. Játszanak, gyorsan kell dönteniük.

Mourinho már nem a király 2009.09.08. 07:19:43

@Nűnű: a másik dolog, hogy teher alatt nem tudnak játszani. Az első meccseken még nem volt akkora a tét. De ha azt mondanák, hogy Albániát meg kell verni ki-ki meccsen és kint vagyunk a vb-n nem menne. Összefosnák magukat és 2 egyenest nem tudnának rugni a labdába.
Mért játszunk jól bari meccseken ilyen olasz meg németek ellen (azon kívül h. ott az ellenfél le se sz@rja) ??

kroos 2009.09.08. 07:59:09

@Lojzi_: ,,Debrecen könnyített sorsolással elért sikerére magasról tesz"

azért lehet volt szerencsénk a sorsolásnál de ez már kijárt nekünk nagyon.
+másoknak is volt ám szerencséja,a a Sparta Praha akivel a Fradi játszott?
Én erröl irtam egy kis szösszenetet .
foci.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=110321

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.08. 08:04:42

@Csöncsön:
Tisztelem az élsportolókat, tegnap néztem Cseh Lászlót, aki nagyon elégedetlen volt magával és megdöbbentem, mennyire kritikus volt saját magával szemben, pedig az edzését látva ott 1,5 perc alatt haltam volna le (továbbá betegen állt oda anno).

Csak valahogy néha kettősnek érzem azt, hogy elvileg szerintem AZ EGY MEGTISZTELTETÉS, HOGY ÉN KÉPVISELHETEK SOK MILLIÓ EMBERT, A HAZÁMAT. Hogy ENGEM TEKINTENEK ANNYIRA JÓNAK, A LEGJOBBAK EGYIKÉNEK, HOGY ŐKET KÉPVISELJEM.

A politikusok-vezetők fizetését ezért nem nyomnám az egekbe, mert ők már azzal kiemelt személyek, hogy bennük a bizalom, őket bíztuk meg a képviseletünkkel... Ok, tudom, idealista szemlélet, de akkor is...

Egyébiránt: bár esélyt kell adni, támogatni kell (szurkolással is), de nem szabad világmegváltó csodákat várni és én a kommentjeimmel inkább arra akartam felhívni a figyelmet, hogy itthon mi van. A válogatott a jéghegy csúcsa, ráadásul általában nem is honiak játszanak.

Nem saját sérelmeimről van szó, hanem arról, hogy sok szimpla anya, vagy közember mennyi mindent kénytelen vállalni és néha az életben maradásért küzd elég alacsony fizetéssel, és itt meg ez a nagy helyzet... no tudjátok.

Abban igazatok van, hogy az utolsó időszakban (a 93. percet kivéve) megtáltosodtak a fiúk, kezdtek ráérezni, hogy van keresnivalójuk... Na ebből kéne sokkal-sokkal több!

De le kell szűrni a tanulságokat (20 év):
- állóképesség, futásmennyiség
- harciasság, ütközések
- mozgó játék, mozgó emberek
- földön vitt labda (ehhez értünk), cselek
- több mozgás, hogy több passzolás, háromszögelés lehessen
- nem kell megijedni a labdától, és rögtön szabadulni tőle (általában hátrafelé, vagy amerre állok)
- több szív, több hit abban, hogy igenis lehet, igenis merhetünk (pszichikus támogatás)
- több kapuralövés - még a próbálkozás is több, mint a holt játék
- a védelemben SZOROS emberfogás, jobban az emberre kell tapadni, és az embert figyelni (sokszor 3 ember kóvályog 1 támadó körül)

Én ezeket láttam a meccseken kívülről. Belülről más érzés, ismerős dolog ez.

Szerdán pedig Hajrá!

drosiii 2009.09.08. 08:44:02

Ismételten csak annyit tudok mondani, hogy a 3. selejtezőcsoport mezőnye VICC.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 09:51:45

@durumdara: a szurkolókon kívül maga a szakma miért nem akarja levonni a tanulságokat? mért jó nekik a lassan apadó szar? mert nem lötyögtetik?
itthon pl mért nem fognak össze szurkolói csoportok és mért nem veszik meg közösen a klubjukat, ha mindenki ennyire unja ami a fociban van és mindenki ennyire változtatni akar?

bárki bármit mond, szerintem ez a mi felelősségünk is, de lehet csak "vétkesek közt cinkos aki néma" elv alapján

van egy cseh mondás, ami úgy érzem hűen tükrözi hogy látják máshol a dolgokhoz való hozzáállásunkat (azt is mennyire jó a szakmának a langyos állóvíz), így szól: majd megcsinálom egy magyar év múlva, jelentése pedig: soha nem csinálom meg

fentebbieket felfoghatjátok költői kérdéseknek is, főleg mert valószínűleg innentől kezdődne a sport és a politika halmaznak a közös metszete, arról mi meg nem akarunk beszélni, mert mi csak szurkolni akarunk

Mérgező Hulladék 2009.09.08. 10:02:35

Lehet, mégsem kellene az nst-n magyar focival foglalkozni. Akkor talán nem jönnének elő a "jó kis hajtós játékosok vannak az NBIII-ban, talán belőlük is lehetne válogatni a szövetségi kapitánynak" meg a "miért adnak annyi pénzt ezeknek a naplopó focistáknak, amikor a pék meg sokkal többet dolgozik kevesebbért" típusú kommentek. Itt valahogy már nem számítok ilyenekre.

Titi120 2009.09.08. 10:36:57

@Mr.AT:
Ezt alapvetően elfogadom, de az ugye megvan, hogy pont Hajnal volt az, aki már tinidzserként, 17 évesen kikerült a Schalkéhez ?

Én nem vagyok szakértő, de úgy gondolom, hogy ez nagyrészt alkati kérdés is.

"Ezenkívül alapvető gondok vannak a kiválasztással is - nálunk nincs egyfajta fizikális minimum, ahol meghúzzuk a határt a kissrácoknál (magasság, alkat, stb.), hanem abból lesz focista, aki tud kettőt dekázni úgy, hogy nem esik le a labda."

Még szerencse.
Ha a világban ez fordítva lenne, akkor szegényebbek lennénk egy Maradonával, Kakával, Messivel, az biztos ...

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.08. 10:48:15

@Artsuhtaraz:

Szerintem észrevenni egy dolog, de érdekeltnek lenni benne egy másik...

És lehet érdekeltnek lenni a saját tájamon, meg lehet érdekeltnek lenni globálisan.

Lokális érdekeltség, hogy nekem, meg a pár havernek jó, a többiekre meg teszek... Ha túl jó focistáim vannak, lenyúlják őket, vagy külföldre mennek. Így viszont forog a kerék, jön a lé. Ha túl kiugróak az eredmények, még rájönnek az emberek, hogy így is tudunk játszani és jaj, netalán még megkövetelik a jövőben...

Globális érdekeltség pedig az, hogy ha a magyar foci állapota nagyon megjavul, akkor az UEFA irányából jönni fog a pénz (Bajnokok Ligája, stb.) a csapatokhoz, a nemzethez (mert idejön a külföldi szurkolni) és a nagyobb kihívás több eredményt szül, illetve a nemzetközi porond révén több pénzt hoznak az igazolások és reklámbevételek.
Ez pedig mindenkire hat, mert akkor már a stadionok sem konganak, lehet mezt eladni, magyarán a sport termel is.

Mello:
Annak a farmernak, aki kukoricájával rendszeresen az első helyezést érte el az állami vetőmag-kiállításon, az volt a szokása, hogy megosztotta szomszédaival a legjobb vetőmagkészletét. Amikor rákérdeztek, hogy miért teszi ezt, így válaszolt:
- Valójában önző érdekből. A szél ugyanis felkapja a virágport, és tábláról táblára hordja. Ha tehát a szomszédom hitványabb fajtát termeszt, az ő táblájáról érkező virágpor lerontaná az én állományomat is. Ezért nagy súlyt fektetek arra, hogy ők is a legjobb fajtát termesszék.

Nem akarok politizálni: de igazad van, Pató Pál urak vagyunk és velünk mindent megtehetnek, mert nem tiltakozunk... Ha gáz van, elég egy pár új sorozat a TV-be, néhány cikk-cakk-celeb-csihi-puhi, kis uszítás valaki másra, stb., és meg van oldva.

balu11 2009.09.08. 10:53:06

@Anthony - awkward silence: De ha azt mondanák, hogy Albániát meg kell verni ki-ki meccsen és kint vagyunk a vb-n nem menne.

Ez nem igaz. Albániát meg kellett verni idegenben, hogy legyen sanszunk a továbbiakban, és ezt megtettük - pont az az akarat, hajtás, önbizalom hiányzott a svédek ellen, ami Albániában megvolt.

Sztem nem is annyira a tét, mint az ellenfél túlzott tisztelete a legnagyobb baj (mentálisan). Egyedül Dzsudzsáknak és Husztinak (meg Saníinak) van töke az előrejátékosok közül. Ez nagyon kevés, főleg, h még nem volt olyan, ők mind jók is lettek volna egyszerre.

Fázok a holnapi meccstől nagyon! Örülnék egy x-nek, hog ymegtartsuk a böcsületünket + az esélyt a 3. helyre (ami akár 5. helyett 4. kalapot érhet jövőre!).

Viszont lehet, h túlzottan szurkoló vagyok, de igenis látok fejlődést a játékban és az eredményekben is. Nem nagyot, de látok. Újabb lépés lenne, ha következő meccsekből 1 v. két pontot tudnánk hozni. Én ezt várom a portugál*2, dán meccsektől - 2 pont (ami azt jelentené, hogy 3 nálunk sokkal jobb együttes 6 meccsen 3szor tudott csak lenyomni minket - nem nagy dicsőség, OK, de valami, ... egy lépés előre).

Mr.AT 2009.09.08. 10:54:53

@Mérgező Hulladék: :-) Respect, egyetértek. :-)

Mr.AT 2009.09.08. 11:04:10

@Titi120: Hadd ne írjam már le századszor, hogy Kaká meg Messi a mai elitfoci játékosainak jellemzően 2%át teszik ki, alkati szempontból.

Olasz vagy angol csapatban akkor játszhatsz 80 kg alatti testsúllyal, vagy 180 centi alatt, ha aranylabdás vagy, vagy szemmel láthatóan reális esélyed van rá, hogy pár éven belül Aranylabdát nyerj.

Mi meg erőltetjük Tomikát meg Gerát, miközben az, ami miatt erőltetjük őket, hosszú idő óta nem jellemzi őket a válogatottban. Helyettük lett volna egy jó kis Varga Józsis ütköző középpályánk, akkor talán nem fordult volna elő az, hogy 10 percig nem jövünk ki a saját térfélről.

Be kellene már látni, hogy nem mi vagyunk a világ legnagyobb zsugásainak hazája. Dzsudzsákban benne van a zsuga, és szerencsére neki kezd fizikuma is lenni, mellé kell Sanyi meg a túloldalra Huszti, a többiek meg pusztítsanak, amit tudnak.

Itt focit régóta néző emberek leírnak olyanokat, hogy meg kell vernünk Portugáliát. Emberek, ébresztő! A keretük leggyengébb játékosa is legalább egy klasszissal jobb a mi legerősebb játékosunknál.
Ezeket megölni, leütközni, befenyíteni lehet (ahogy azt a dánok is tették), megverni vagy lejátszani (pláne ezzel a kerettel, ami nekünk van) soha.

Ha mi itt húzogatni meg kényszerítőzni akarunk, az lesz, mint a 97es pótselejtezőn, a 10. percben 0:3. Csak felsorolnék pár nevet: Deco, Tiago, Nani, Bosingwa, Ricardo Carvalho, Pepe, Maniche, Nuno Gomes, Simao vagy hát ugye a főkancigány, CR7, akik mind tudják, hogy a továbbjutásuk múlhat azon, ha minket nem vernek meg. Gondolkozzunk már reálisan.

balu11 2009.09.08. 11:17:30

@Mr.AT: @Mérgező Hulladék: nem kötelező kommentelni a magyarfocival kapcsolatos posztokban. Sőt! Elolvasni sem kell őket. Mindenki megmaradhat a saját szuperligája szupercsapatánál. (no offense)

Mr.AT 2009.09.08. 11:26:25

@balu11: Easy. MH szvsz arra írta, amit írt, hogy ne essünk már egy bizonyos színvonal alá, legalábbis ami a fociszakmai szintet illeti. Nem a magyar foci ellen irányult a komment, hanem a "miért keres a focista többet, mint a pék" szintű okfejtések elkerülésére.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 11:39:49

@Mérgező Hulladék: ezzel kb te is azt mondtad, hogy ne beszéljünk magyar fociról, mert még vmi történne

@durumdara: most is szombat este óta annyi történt, hogy elkezdték a kommentelők piszkálni azt a bizonyos szart - , amit ebben a szövegkörnyezetben tekinthetünk a magyar focika szinonímájának - , de inkább nem beszélünk arról, hogy milyen nagyfejesek miért nem csinálnak semmit, mert nehogymár belevonjuk a politikát és az mlsz vezetését, pedig be kéne végre látni, hogy amíg csak a szar legtetejéről fölözgetünk, néhány galacsint arrébb pöckölünk, addig semmi nem fog változni, le kell merülni az aljára és ahhoz le kellene anyázni az összes felsőbb vezetőt

amíg nem merünk szembesülni a hibák valós okával, addig értelmetlen a hibákat feszegetni,
vagy maradjunk mezei szurkolók, akik nézik focit, örömködnek vagy búslakodnak, megbeszélik melyik játékos szar, melyiknek van jövője a pályán, ha pedig érdemi szurkolók akarunk lenni, akiknek tényleg szívügye a sportág hazai helyzete, akkor piszkáljuk már meg és ne féljünk attól, hogy darázsfészekbe nyúlunk

@Mr.AT: ha nem egyértelmű most mit írtam: az is hozzátartozik ahhoz (részben biztosan), hogy miért tart ott a magyar fodbal ahol

Mr.AT 2009.09.08. 11:52:42

@Artsuhtaraz: Magunk közt szólva én nem holmi vezetésekben látom a hibát. Inkompetens vagy akár masszívan zsebre dolgozó korrupt vezetők mindenhol, minden országban vannak, az élvonalbeli politikában és sportszakmai vezetésekben egyaránt.

Nálunk valahol ott a gond, hogy nagyon kevés fiatal van az utánpótlásban - s ez inkább társadalmi, semmint társadalomirányítási kérdés.
Ha lenne 300.000 igazolt labdarúgó az országban (3%), a mostani 90.000 helyett, s korunk gyermekei éppúgy a füvön (salakon, aszfalton, stb.) rúgnák a labdát, mint mi 25-30 éve, akkor lenne egy olyan merítési lehetőség, ami a nagy számok törvénye alapján termelne ki pár tucat jó (ha nem is extraklasszis) focistát, aki számba vehető pl. egy válogatott összeállításánál.

Ez nem darázsfészek kérdése, hanem társadalmi szemléleté, amiben egy kb. 10 éves lemaradásban még vagyunk - ugyanis bárhol járok az országban, rengeteg focipályát látok, ami üresen áll, lakótelepeken éppúgy, mint falvakban. (Mikor mi kissrácok voltunk, a pályát ki kellett várni, vagy meg kellett küzdeni érte.)
Nálunk még az a trend (főként alsó- és középrétegeknél), ha a gép vagy a tv előtt punnyadsz. Az osztrákoknál már pl. sokkal inkább szervesen része a rendszeres és csoportos mozgás (akár családi kereteken belül) a mindennapoknak.
Ennek nyilván vannak anyagi és társadalmi okai is, amelyek messzire vezetnek, ebbe keretek híján nem is mennék bele - de valahogy kicsit mindig demagógiának érzem, mikor 1-2-3, stb. vezetőt nevesítve látjuk megfogni a probléma lényegét.

balu11 2009.09.08. 12:02:18

@Mr.AT: OK

csak erre írtam:

"Lehet, mégsem kellene az nst-n magyar focival foglalkozni" (MH)

a többivel (többé-kevésbé) egyet tudok érteni

peace :)

Tika_ 2009.09.08. 12:04:32

@balu11: Kérlek. Egyetértek. Várom a posztot a spanyol, argentin, brazil, stb. válogatottak meccseiről, a szupercsapatok játékosairól szóló latolgatásokról, vagy akár csak pletykákról, stb.
Tök jogosan, mert ugye blog a világ legjobb futballjáról.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 12:14:27

@Mr.AT: az anyagi és társadalmi okokért ki felelős? többek között azokról beszél itt mindenki szombat este óta, azok nem felelősek azért a helyzetért, aminek mi most nem tudunk örülni?
másrészt azt próbáltam mondani (még ha nem is volt annyira egyértelmű), hogy a vezetők IS hibásak és minden hibáról kéne beszélni, nem csak arról hogy hajnal mért nem fekszik fekvenyomópadra,
ugyanúgy probléma hogy kevés igazolt játékos van, mint az hogy ami pénzt állambácsi beleölt a fociba az nagyon látványosan eltűnt, és hogy az mlsznek az a legfontosabb, hogy madonna ne rondítsa el a népstadion gyepét és pr kampányának részévé tegye marian cozma halálát

Mr.AT 2009.09.08. 12:24:53

@Artsuhtaraz: Nem hinném, hogy ez a blog arról szólna, hogy a politikai értelemben vett anyagi és társadalmi okokról beszélgessünk.

Én viszonylag sokat foglalkoztam ezzel a témával az életem elmúlt 15 évében, aztán pár éve teljesen leálltam vele, annyira kiábrándultam az egész témából. Ha egy kicsit közel kerülsz a tűzhöz, 90es IQ felett rögtön meglátod, hogy az egész frontkommunikáció színház, melyet teljesen világosan felrajzolható anyagi érdekek vezérelnek, amit oldaltól függetlenül mindenki gondosan leplezni próbál.

Annak az esélye, hogy ez valaha, valahol, valamikor megváltozzon, egyenlő a nullával, ezt látatlanban hidd el nekem, még úgy is, hogy nem ismersz - de tudom, miről beszélek. Teljesen felesleges arról bekezdéseket írnia itt bárkinek, vagy tüntetgetnie, vagy dobálóznia, vagy bármely módon kifejtenie a politikai-társadalmi nézeteit, hogy mit és hogyan KELLENE tenni - nincsenek már kérdések, itt szilárd és stabil válaszok vannak csupán, s csak színben különböző érdekcsoportok, akik mind ugyanezt képviselik.

Párhuzamosan pedig a felelősség nélküliség országa vagyunk - itt egy bizonyos szint felett kvázi BÁRMIT meg lehet tenni, következmények és vállalt felelősségek sosincsenek, mégpedig azért nincsenek, mert ha kell, a kör mindig bezárul, s kicsit értő szemmel gyorsan meglátható, hogy a kör zárását ilyenkor valamennyi oldal pont ugyanilyen lelkesen segíti.

Nem az a kérdés, hogy szomorú-e ez, mert nyilvánvaló, hogy az. Az sem kérdés, hogy jól van-e így, mert nyilvánvaló, hogy nincs. Az a kérdés, hogy van-e értelme neked, nekem, meg a másik itt kommentelő kb. 100-200 embernek erről bekezdéseket írnia itt. Az a válasz, hogy nincs. Semmi, de SEMMI értelme nincs, maximum lehangoljuk még ezt a kis kellemesen pezsgő és színes blogot is a nagy magyar valósággal.

Titi120 2009.09.08. 12:39:49

@Mr.AT:
"Olasz vagy angol csapatban akkor játszhatsz 80 kg alatti testsúllyal, vagy 180 centi alatt, ha aranylabdás vagy, vagy szemmel láthatóan reális esélyed van rá, hogy pár éven belül Aranylabdát nyerj."

Viszont ehhez képest egész jól megállta, megállja a helyét a PL -ben (akkor is ha mostanában inkább pados) Gera, vagy az olasznál kategóriákkal biztos nem gyengébb (sőt ... de ebbe most ne menjünk bele) Bundesligában Hajnal.

"A keretük leggyengébb játékosa is legalább egy klasszissal jobb a mi legerősebb játékosunknál."

Mégha így is lenne, akkor is felmerül bennem, hogy mennyivel áll jobban e téren a portugálokhoz képest, az ellenük 4 pontot szerző Dánia.
Mert szerintem nem sokkal, legalábbis én a magyar - dánon nem láttam ennek ellenkezőjére utaló jeleket.

Sokszor ellőtt közhely, mégse veszik sokan elég komolyan: a futball csapatjáték.
Ha egységesebbek, összeszedetebbek leszünk, az bőven kompenzálhatja az egyéni képeségek terén valóban meglévő fölényüket. Ebben voltak jobbak a dánok náluk.

Amennyiben viszont csapatként nem tudunk föléjük kerekedni, akkor az egyéni képességek fognak dominálni, és akkor nem lesz szép esténk, az garantálható ...

Der Beste 2009.09.08. 12:47:56

@Titi120: Nem vagyok teljesen képben a Dortmund illetve a Fulham keretének fizikai adottságait illetően, de azt hiszem, a másik 8-10 ember hoz annyi erőt, izmot pluszban, hogy a csapat elbírja Gera illetve Hajnal testalkatát.

Viszont egy magyar válogatott nem bírja el, főleg nem a svédek ellen, ha Gera, Hajnal és Huszti egyszerre van a pályán.

Titi120 2009.09.08. 12:55:38

@Der Beste:
A dánok ellen elbírtuk, meg Svédországban is egész jól.

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.09.08. 12:57:07

@Mr.AT: ha már feladták a portugálok lélekben, akár jó napunk is lehet, hiába jobbak sokkal.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 13:01:53

@Mr.AT: egyrészt nagyon igazad van, sajnos
szombat óta 90%ban olyan kommentet írtak, amiben arra akartak rávilágítani, hogy mi a szar, mit kellett volna másképp csinálni, az edzéstervtől a taktikán keresztül bezárólag az utánpótlásneveléssel
ezekután én úgy érzem, hogyha ilyen problémákról szó esik, akkor a többiről is szó kellene hogy essen, az is a dolog része, azt is nagyon elképzelhetőnek tartom, hogy még igény is lenne rá (lőjjetek le ha nincs igazam és bekussolok),
ha pedig nincs értelme beszélni róla, mert úgyse fog megváltozni, akkor meg miért panaszkodik mindenki, hogy kikaptunk és ez nekünk így nem jó?

Mr.AT 2009.09.08. 13:49:37

@Artsuhtaraz: Mert senki nem szeret veszíteni. Ilyenek a szurkolók. Teljesen racionális eredmény egy Magyarország-Svédország meccsen az 1:2, azt ne mondjam, a világ nagy részében alighanem "papírforma" eredménynek minősítenék ezt.

A szurkoló persze (s ez halmozottan igaz a hazájának szurkoló szurkolóra) szereti mindig rózsaszínben látni a dolgokat, mindig bizakodik, mindig kapaszkodik valamibe, hogy "azért nyerünk, mert..." és itt vérmérséklet szerint felsorol vagy 1000 dolgot.

De ettől még ez a realitás. Az nem reális, hogy Magyarország Svédországot és Portugáliát megelőzve jelen pillanatban a VB-selejtezőcsoport 2. helyén áll. Az szerencse, a sorsolás szeszélye vagy bravúr - kinek kinek elkötelezettség szerint. De azt kell mondjam, semmiképp sem a közeljövő.

SamS 2009.09.08. 14:04:10

@Lojzi_: Akkor 5. Teljesen mindegy abból a szempontból, amit mondtam. De tényleg nem érdemes folytatni ezt a miért keres többet a focista, mint az pék? című vitát.

Azért ez a 180 centi - 80 kiló erős túlzás, de tényleg kezd ebbe az irányba haladni a foci.

@Mr.AT: "Az nem reális, hogy Magyarország Svédországot és Portugáliát megelőzve jelen pillanatban a VB-selejtezőcsoport 2. helyén áll."

Pontosan. Az EB-n emlékszik még vki a spanyol-svéd meccsre? Az utolsó percekben szerezték meg a győzelmet az amúgy elég sima tornagyőztes spanyolok, magyarul ők is megszenvedtek ellenük.

Éppen ezért nem értem, hogy egy svédek elleni peches vereség után miért kell azzal vádolni a csapatot h nem futnak, nem is tudnak focizni, a pék is többet ér mint ők, nem érdemelnek meg 100 000 forintot sem...

hmikey 2009.09.08. 15:08:55

@SamS: Öööö, én is reálisan 3-4. helyre rakom már most (sajnos) a csapatot, de azért hadd szapuljam már Hajnalt meg Gerát, mert látványosan gyengén játszottak. Meg ha már egyszer-kétszer tudnak ellenük focizni, akkor most mi volt az a 70 perc? Tésztát ettek talán?

SamS 2009.09.08. 20:12:56

@hmikey: Mindenki játszhat látványosan gyengén és játszik is. Gera meg Hajnal szapulása is leginkább az utolsó percben kapott gólnak köszönhető, játszottak már ők ilyen gyengén sokszor, csak Málta meg Albánia ellen így is sikerült nyerni.

Még a kemény kritikákkal sincs bajom, csak ezek az eszetlen "el kéne küldeni a picsába", meg "minimálbért neki" típusú kommentek zavarnak. Én is elismerem, hogy mindketten igen szarul játszottak.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.09.08. 22:16:38

@Mr.AT: mindenben teljesen igazad van, de én nem azt akartam feszegetni, milyen a szurkolók lelkivilága, de asszem kezd leesni, hogy hiába mondanám tovább...
nem is ragozom inkább, mert talán nincs is hová;
azért köszönöm, hogy elmondhattam a véleményemet ezzel kapcsolatban

durumdara · http://www.durumdara.hu 2009.09.18. 12:23:35

Nem szó szerint idézem, de mintha arról beszélnének, amiről írtam volt:

"... míg otthon van idő átvenni a labdát, itt már ketten zúdulnak rád. Nagy az iram. Jó lenne, ha otthon is ilyen meccseket lehetne játszani..."

index.hu/video/2009/09/17/benitez_nagy_volt_a_debreceni_nyomas/
süti beállítások módosítása