Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Válogatott történetek - 1962, Chile

2009.08.23. 20:28 heinrich

Szükségünk van a világbajnokságra, egyebünk úgysem maradt – nyilatkozta a chilei labdarúgó szövetség elnöke az országot sújtó 1960-as földrengés után, mely a mai napig a világ legerősebb rengésének számít (9,5 Mw). Chile a meglepetések és a brutális meccsek világbajnoksága volt, a mediterrán térség teljes lebőgésével, magyar feltámadással, címvédő Brazilokkal, hiányzó fűtőtestekkel, súlyos pofonokkal és a világbajnokságok eddigi egyetlen ’olimpiai góljával’. Folytatódik VB-történeti sorozatunk, még mindig a Rádió Q-val, még mindig vasárnap este.

A selejtezőkön negyvenkilenc ország durálta neki magát, hogy megszerezze a tizennégy kiadó hely valamelyikét, hiszen Chile (rendező) és Brazília (címvédő) részvétele automatikus volt.

1962 - Világbajnokság, Chile
Helyszínek
·    Arica, Carlos Dittborn-stadion – 17.786 fő
·    Rancagua, Estadio El Teniente – 18,000 fő
·    Santiago, Estadio Nacional - 66,660 fő
·    Viña del Mar, Estadio Sausalito - 18,037 fő

Mérkőzések száma: 32
Gólok száma: 89 (2.78/meccs)
Gólkirály: Garrincha, Vavá, Leonel Sánchez, Dražan Jerković, Albert Flórián, Valentin Ivanov (4 gól)

Csoportok
1. Szovjetunió, Jugoszlávia, Uruguay*, Kolumbia
2. NSZK, Chile, Olaszország*, Svájc
3. Brazília*, Csehszlovákia, Mexikó, Spanyolország
4. Magyarország, Anglia*, Argentína, Bulgária
* = kiemelt csapatok

Magyar részvétel
A selejtezőkön Hollandia és az NDK volt az ellenfelünk, és bár ránézésre magabiztosan (3-1-0, 11:5) jutottunk tovább, messze nem volt ez ilyen sima, jó játékot egyedül a hollandok elleni idegenbeli meccsen mutattunk (0-3). A csoportunk érdekessége, hogy a politika durván beleszólt a küzdelmekbe, az NDK válogatottját egyszerűen nem engedték beutazni Hollandiába, és mivel a magyar csapat mindenképp csoportgyőztes volt, ezt a meccset végül le sem játszották.

A felkészülési meccseink sem kecsegtettek semmi jóval a VB-t illetően, itthon döntetlent játszottunk Uruguay-jal (1-1), fogcsikorgatva lebírtuk a B-kategóriás törököket (2-1), Bariban az olasz B válogatott 3-1 elvert minket, az elutazás előtti egyetlen győzelmünket a válogatottjai nélkül felálló Juventus ellen szereztük (2-0). Figyelembe véve, hogy az angolokkal, az argentinokkal, és a franciákat lebíró bolgárokkal kerültünk egy csoportba a VB-n, a magyar csapattal szemben gyakorlatilag semmilyen elvárások nem fogalmazódtak meg. Jellemző a felkészülésünkre, hogy Sándor Csikar az olasz edzőtáborozás alatt megsérült, mert nagylábujjával belerúgott a vízcsapba. Egy önbizalom nélküli, legatyásodott, reszkető bajszú csapat voltunk, és mindennek a tetejébe jött a Tichy-ügy, amitől akár végleg széteshetett volna a csapat.

Baróti Lajos (a szövetségi kapitányunk) már sokadszorra érezte úgy meccs közben, hogy Tichy nem tartja be a taktikai utasításait, amit a szokásosnál erősebb hangon hozott a tudomására, mire Tichy – aki egyébként egy elég összeférhetetlen alak volt – simán elküldte a búsba. Az esetet drámai hangvételű játékos-értekezlet követett, Baróti nem akart a csapat véleménye nélkül döntést hozni, a csapat pedig – elsősorban Csikar és Grosics felszólalását követően – megbocsátott, sőt össze is kovácsolódott. A VB kezdetéig már csak egy csapást kellett lábon kihordani: a svájc elleni edzőmeccsen (5-0) megsérült Farkas Jancsi, és már nem is léphetett pályára.

A magyar válogatott kerete: Grosics Gyula, Ilku István, Szentmihályi Antal (kapusok), Mátrai Sándor, Mészöly Kálmán, Sárosi László, Solymosi Ernő, Sipos Ferenc, Sándor Károly, Göröcs János, Albert Flórián, Tichy Lajos, Fenyvesi Máté, Sóvári Kálmán, Ihász Kálmán, Nagy István, Menczel Iván, Farkas János, Rákosi Gyula, Monostori Tivadar, Kuharszki Béla, Bödör László (mezőnyjátékosok).

Az angolok ellen mutatkozunk be. Őket a harmincas évek óta rendszeresen verjük, de természetesen ők az esélyesek, John Terry Walter Winterbottom a végső győzelmet sem tartja kizártnak. Baróti Lajos atomjaira szedi a játékukat, ismerteti erényeiket, gyengéiket, a levegő páratartalmát, a fűszálak dőlésszögét, telekrétázza a táblát, majd summáz. Rákosi kapja Haynest, Bobby Charltonnal - a fedezetek és a védők mellett – Fenyvesinek is vissza kell járnia, csak Albert és Csikar, a csapat leggyorsabb játékosa maradhat elöl, ha az angolok támadnak.

Magyarország-Anglia 2-1

Márpedig az angolok támadnak, végignyomják az egész meccset, de összesen egy helyzetet tudnak kialakítani, a góljuk is szabálytalan (Grosicsot felöklelik előtte), az angol újságírók arcukat kezükbe temetve fogalmazzák a tudósításaikat. A magyar labdarúgás továbbra is az angolok ostora, szellemdús játékról, pompás gépezetről beszélnek, Winterbottom szerint technikailag, erőnlétben és főleg taktikailag maradtak alul.

Az első fordulóból kiemelkedett az addig említést sem nagyon kapó magyarok játéka, a nemzetközi sajtó el van ragadtatva. Az olasz-NSZK meccs bűnrossz null-null, a spanyolok csak vergődtek a csehszlovák hidegburkolók szorításában (1-0), a brazilok felejthető játékkal nyernek Mexikó ellen (2-0).

A második körben félelmetes játékot mutatunk be a bolgárokon, tizenkét perc elég, hogy feltöröljük velük a gyepet (4-0), a második félidő már könnyed játszadozás (6-1). Még mindig nincs csapat, melynek teljesítményét a miénkhez lehetne hasonlítani, aki igazi labdarúgást szeretne látni, az utazzon Rancaguába (a magyar csapat itt játszotta összes meccsét) – írják a hírügynökségek.

A dél-amerikai csapatok lépést tévesztenek, szinte mindenki beszedi a maga jobbosát. Brazília nem bír a csehekkel (0-0), az argentinokat letolják a pályáról az angolok (3-1), uruguay megint a csontdaráló után nyúl, de a jugókkal rossz lóra tesz (1:3), egyedül Chile hozza magát.

A santiagói csata
Ezen a néven híresült el az Olaszország-Chile (0-2) mérkőzés. A hazaiaknak attól borult vérbe a tekintetük, hogy két olasz újságíró lekicsinylő cikkeket írt mind a csapatukról, mind az országukról (ők később rendőri őrizettel hagyták el azt), a chileiek pedig azzal mentek át ellentámadásba, hogy az olaszok Dél-Amerikából lopják/importálják a játékosaikat (ennek egyébként bőven volt alapja).

A légkör izzott, a közönség tombolt, színvonal nulla, a bíró pipogya – minden adott volt egy oltári rugdosódáshoz.

Ferrininek hat perc is elég, hogy kiállíttassa magát, de makacs fajta, a rendőröknek kell levonszolni a pályáról. Az első félidő végén Toro és Tumburus rögtönöz pankrációt, előbb állásban zuholják egymást, majd a földön fetrengve folytatják, de Aston spori különösebb szankciókra nem lát okot. Ezen a ponton már a játék szerves része, hogy egy-egy játékos alkalomszerűen odamegy a sporihoz, és irgalmatlanul megrázza, csak az íze végett.

Néhány perccel később a földön fekvő chilei L. Sanchezre kétszer-háromszor is alaposan rápakol David. Mintegy válaszként, Sanchez derékból indított szabályos horogütést helyez el David állcsúcsán, amitől az colostokként csuklik össze. Aston semmit sem ítél.

No, nem gond, jössz te még erre, apukám – dünnyögi a jeges tömlő alól David, majd életműködéseinek spontán visszatérése után bemegy a pályára, és amúgy mátrixosan fejberúgja Sanchezt. Szó nincs szerelési kísérletről, egyszerűen célba veszi a tagot, felgyorsít – tán még roggyant is egy kicsit, mint a távolugrók – majd rárepül és eliminálja. Döbbenetes. Az első félidő röpke 58 percig tart.

Magyarország - Agentína 0-0

A harmadik csoportkörben pattanásig feszült meccset játszunk az életéért küzdő argentinokkal. Bekkelünk, mint egy szűzlány, az összes közeledést hárítjuk, szívből brusztolunk – amennyire a magyaros virtschaftunk csak brusztolni enged. Huszonkét szögletet rúgnak ellenünk, Grosics mindent kipiszkál, megfog, kiüt, lehúz. Null-null, csoportelsők vagyunk.

Csakúgy, mint a Chilét legyőző NSZK (0:2), a spanyolokat kiejtő Brazília (1:2) és az urukat lebíró szovjetek (1:2).

 

A mediterrán-krach
A portugálok, a franciák és a görögök már a selejtezőkön elbuktak. Érkezett viszont két csapat Európából, hatalmas arccal, felfuvalkodott gőggel, az angolokat is leköröző rátartisággal. A spanyolok és az olaszok. Hogy aztán megszégyenülten, a kertek alatt kullogva sompolyogjanak haza.

Helenio Herrera, a spanyol szövetségi kapitány számára mindössze két nyitott kérdés létezett a VB előtt. Az, hogy ki áll majd a csehszlovákok kapujában a második meccsen (értsd: Schroiff, a kor egyik legjobb kapusa, annyiszor fogja kipiszkálni a labdát a hálóból ellenük, hogy megfájdul a dereka), és hogy ki lesz az ellenfelük a VB döntőben. Végül mindössze Mexikót tudták legyőzni, utolsók lettek csoportjukban, olyan játékosokkal mint Santamaria, Suarez, Gento vagy Puskás Pancho.

Az ő szerepléséről nehéz valós képet adni, hiszen a magyar kiadványok igyekeztek meglehetősen rossz színben feltüntetni, képmutatónak, pénzéhesnek és köpönyegforgatónak állították be, de az a tény, hogy mindösszesen négy alkalommal játszott a spanyol válogatottban, arra enged következtetni, hogy sokkal inkább kényszer, mint egyéb megfontolás vezette. A VB-n mindenesetre nem nyújtott maradandót, de még halványat sem, rúgott gól nélkül vonult vissza a válogatottól.

Az olaszok vesztét a túlzott óvatosság (0-0 az NSZK ellen) és a chileiek arcátlan lebecsülése jelentette, a megszokott kezdőből öt játékost pihentettek a hazaiak ellen, köztük olyan nagyságokat mint Cesare Maldini vagy Sivori.

Negyeddöntők
A magyar csapat egybehangzó véleménye volt, hogy számunkra a csehszlovákok lennének a legkedvezőbb ellenfelek. Ez abból a szempontból mázli, hogy ezt ők is így gondolták, eszük ágában nem volt az angolokkal játszani, így utolsó csoportmeccsükön szívfájdalom nélkül kikaptak Mexikótól (3:1) csakhogy velünk játszhassanak. Egyszerű volt a képlet, ők a védelmükben bíztak, mi a csatárainkban.

Nekik lett igazuk, és emiatt kár is lenne az elfajzott Latisevet okolni a lecsalt Tichy gól miatt, Baróti Lajos szerint csak az első félidőben három meccsre való ziccer herdáltunk el. A magyar csapat nem várt feltámadását, tetszetős játékát és szinte sosem látott küzdőszellemét elnézve keserű, nehezen emészthető vereséget szenvedtünk egy olyan meccsen, amelyről csak egy esetet emelünk ki: Sándor Csikar minden szembejövőt kicselezett, átjutott a kapuson is, már csak az üres kapuba kellett volna gurítani, mikor a segíteni igyekvő Fenyvesi egyszerűen felborította…

Magyarország - Csehszlovákia 0-1

Az ördöngös Sekularac vezetésével a jugók továbbküzdik magukat az NSZK ellen (1:0), az eddig nem nagyon villogó brazilok esélyt sem adnak Angliának (3:1) és hatalmas meglepetésre Chile is legyőzi a szovjeteket, a legendás Lev Jasin súlyos hibáinak köszönhetően.

Elődöntők
Ekkorra a hazaiak lelkesedése nem ismer határt, tök komolyan elhiszik, hogy győzhetnek a brazilok ellen. A svájci sajtot megettük, az olasz spegettit lefőztük, az orosz vodkát lenyeltük, már csak a brazil kávé van hátra – szuggerálták magukat, de persze sima verés lett a vége (4-2).

A csehszlovákokat még most sem vette igazán komolyan senki, a nemzetközi sajtó inkább a szerencse számlájára írta a szereplésüket, egyértelműen a technikás déli futballt balkáni mentalitással ötvöző jugoszlávokat tartották esélyesnek, de végül a szuperfegyelmezett, taktikailag igen érett, kiváló erőnléttel és fizikai képességekkel rendelkező csehek jutottak a döntőbe (3:1), ahol azért olyan játékosokat találunk, mint az aranylabdás Masopust vagy a csodálatosan védő Schroiff, mellettük egy Pospichal, egy Scherer.

Döntő
Helyszín: Estadio Nacional, 68.629 néző
Vezette: Latisev
Gólszerzők: Amarildó, Zito, Vavá, illetve Masopust

Brazília - Csehszlovákia 3-1

A VB-k történetében másodszor fordult elő, hogy a címvédő meg tudta védeni elsőségét. A brazil csapat ugyan messze nem villogott annyira, mint az 1958-as VB-n, amiben persze komoly szerepe volt annak is, hogy Pelé a torna első mérkőzésén (pont a csehek ellen) megsérült, és már nem is játszott többet, inkább a helyén szereplő Amarildót bíztatta végig, aki a csapat egyik legjobbjának bizonyult. A brazil válogatott (mely szinte megegyezett a négy évvel korábbival) fokozatosan lendült játékba, egyre magasabb színvonalon hozták a meccseiket, mindig tudtak alkalmazkodni a következő feladathoz, és végül teljesen megérdemeltén nyerték meg az 1962-es VB-t. 

Egy brutális világbajnokság – hat kiállítás
A santiagói csatáról már esett szó, de a kőkemény játék a többi mérkőzésre is igaz volt.
A szovjet-jugó meccsen Mujics úgy letalpalta Dubinszkijt, hogy annak eltört a lába. Az uruguayi csapat is hozta alattomos, emberre menő játékát, ami páros kiállítást hozott a jugoszlávok elleni meccsen. Az elődöntőben szenvedett vereséget a chileiek is nehezen viselték, a meccs utolsó tíz perce egyértelmű rugdosódásról szólt, előbb Landát állítják ki, de a végére Garrincha is begőzöl – kíméletlenül beletalpal Rojasba.

Triviák

  • Az Olaszország-Chile összecsapást botrányosan vezető Ken Aston felvetésére vezették be a sárga és a piros lapok használatát a nemzetközi futballban. (1970-ben használták először)
  • Amikor a negyeddöntőben a chilei Rojas betalált a szovjeteknek, a boldogságtól eszét vesztve Lev Jasint kezdte ölelgetni.
  • Ez volt az első világbajnokság, ahol a gólarány döntött pontazonosság esetén.
  • Ez volt viszont az utolsó olyan VB, amit a TV nem közvetített Európában. A Magyar Rádió százezer devizaforintot fizetett a helyszíni tudósításokért.
  • Marcos Coll rúgta a VB-k történetének első és eleddig utolsó olimpiai gólját, ami a szögletből direkt módon elért gólt jelenti. (Kolumbia – Szovjetunió 4-4)
  • Igor Nettó kérésére érvénytelenítették a szovjet csapat egyik találatát Uruguay ellen, mert a labda az oldalhálón keresztül került a kapuba Csiszlenkó lövése után.
  • A világbajnokságon remekült szerepelt a magyar Dorogi Andor, aki játékvezetőként egyszer, partjelzőként háromszor kapott lehetőséget.

(Az eddigi adásokat emitten meg is tudjátok hallgatni. Ez sajnos nem vonatkozik az első két adásra, mert nem akarunk eminensek lenni)

31 komment

Címkék: h több mint foci vébé történelem válogatott történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr291331879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeme közé, laposan! 2009.08.23. 20:53:57

És kb. ez az első olyan vb, aminek dögunalmas plakátja volt...

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.08.23. 21:19:11

"eddig nem nagyon villogó spanyolok esélyt sem adnak Angliának (3:1)"

itt szerintem a brazilokra gondolsz.

ragyogó cikk, talán a döntőről, és a potyagóljairól beszélhettél volna többet, vagy az sem volt rossz, hogy 4 góllal, hatos holtversenyben lehetett gólkirály lenni.

nadivereb 2009.08.23. 21:37:26

Az nagyon tetszik, hogy az olasz, miután méterekről repülve lerúgja a chilei fejét, értetlenkedve tárja szét a karját, miután a bíró sípol.

crouchy 2009.08.23. 21:47:11

Na végre sikerült felfedeznem ezt a sorozatot. Tök jó. Maga az ötlet is hogy egy rádióval együtt csináljátok. Innen már csak egy ugrás a tv. Bl-stúdióban szívesebben elnézném az nst-stábot mint azokat az izéket amik/akik?/ ott szoktak lenni.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.08.23. 21:57:06

@Szigi.: persze, köszi a kiigazítást, javítottam a spanyolokat.

Asidotus 2009.08.24. 00:54:31

Az a különösen döbbenetes mai fejjel az ilyen durva játéknál, hogy akkor még nem volt csere (!). Még a '66-os VB-sem, így ha valakit lerúgtak, akkor annyival kevesebben játszottak tovább.

Mourinho már nem a király 2009.08.24. 07:49:28

leküzdtük - az mi?
Amugy jó cikk.

kroos 2009.08.24. 07:58:19

Puskásról azért azt lehet tudni hogy minden körülmény között nyerni akar. Ö személy szerint Hererrat hibáztatja mert be kellett állniuk bekkelni, pedig az a csapat olyat nem nagyon tudod.Az volt a védekezésük hogy az ellenfél térfelén tartják a labdát. Hererra meg mindenkit hátravezényelt és egyedül Puskást hagyta elöl akinek egyrészt nem ez volt az erössége (hogy egyedül harcoljon 4 védövel) másrészt meg 35 körül járt, szóval az elöre vágott labdákat max akkor tartotta meg ha a lábára rugták.
A Csehek ellen Schiroff ihletett formában védett minden lövését kifogta Panchonak,mig a brazilok ellen végig bekkeltette öket Herrera,törvényszerü volt hogy gólt kapnak, Amarildo be is gyömöszölt kettöt.

kroos 2009.08.24. 08:05:02

,,szívfájdalom nélkül kikaptak Mexikótól (3:1) csakhogy velünk játszhassanak."

ez meg elég bátor volt tölük,mert ha az utolsó körben a spanyolok megverik a brazilokat pl. 1-0-ra akkor a Csehek kiesnek.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.08.24. 08:19:10

Szerintem, Montero gyermekkorában sokszor látta ezt a csatát. :))

Csak megkérdezném, hogy, ha mégis mit kellett volna tennie Astonnak, hogy jól vezesse a meccset? Mindkét csapatból ki kellett volna állítani 5-5 embert?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.24. 11:05:14

@kroos: "Ö személy szerint Hererrat hibáztatja mert be kellett állniuk bekkelni, pedig az a csapat olyat nem nagyon tudod"

Emlékszem, amikor Pancho (Puskás) volt a magyar szövetségi kapitány (négy meccsre), akkor nyilatkozta azt, hogy mi, magyarok egyet soha nem tudtunk, és soha nem is fogunk tudni: védekezni. Mi akkor nyerhetünk, ha támadunk. (Megjegyzem, volt is egy nagy meccse a Puskás-féle csapatnak: 4-2-re vertük Dublinban az íreket, 0-2-ről fordítva.)

A spanyol foci jellegében kicsit hasonló a magyarhoz. Nem véletlen, hogy Spanyolországban rengeteg magyar futott be hatalmas karriert (Kubala, Czibor, Puskás, Kocsis...). Herrera viszont a catenaccio olaszországi típusát vitte később hihetetlen diadalra. El is tudom képzelni, hogy ez nem passzolt a spanyolokhoz.

Pedig az a csapat olyan volt, mintha ma egy válogatottban játszana Messi, Cé, Ibra és Iniesta, a kapitány meg Capello lenne...

kroos 2009.08.24. 11:06:25

@Csöncsön: messi cé és Ibra 37-38 évesen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.24. 11:15:17

@kroos:

A zenitjükön tényleg túl voltak, de igazán "öreg" a maga 35 évével csak Puskás volt a nagy sztárok közül. Santamaria 32, Gento 30, Luis Suárez 29 éves volt. Majdhogynem ideális kor egy VB-győzelemhez...

Utólag egy picit sajnálom Puskást, hogy legalább így utólag nem nyert egy vb-aranyat, ha már mi is eltaktikáztuk magunkat Csehszlovákia ellen.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.24. 11:18:07

Sőt, Suárez csak 27, Gento csak 29.

kroos 2009.08.24. 11:43:00

@Csöncsön: az a csapat nem volt világbajnok szintü.Annál a csapatnál a mienk is jobb volt,.
Mert az akkori cé,messi meg ibra nálunk játszott csak épp Tichynek hivátk Albernek meg Farkasnak.
Sokkal jobban járunk ha nem a cseheket hanem a spanyolokat kapjuk.

kroos 2009.08.24. 13:20:55

Meghallgattam az adásokat és bocs srácok de eléggé döcögös a dolog.
Biztos a következö már jobban és gördülékenyebben fog menni.
(yugo-Zaire 9-0)

kroos 2009.08.24. 14:01:57

a Grosicsos interju az hol van?

Feech 2009.08.24. 14:28:47

@kroos: Ha jól emlékszem az 54-esben.

kroos 2009.08.24. 14:30:56

@Feech: ott nincs,most hallgattam végig.

Feech 2009.08.24. 14:33:53

@kroos: Az élőben benne volt.

crouchy 2009.08.24. 14:37:49

@kroos: nyilván a svájc II-ben van benne, ami nincs feltöltve.

kroos 2009.08.24. 14:41:25

@crouchy: ok.kösz.
És azt nem lehetne esetleg srácok??????????

el sastre 2009.08.24. 15:03:33

arról nincs infó hogy Materazzit nem fűzik e rokoni szálak Davidhoz?

madbalee 2009.08.25. 10:45:34

Olimpiai gól szerintem a 98-as Spanyol Nigériain is volt. Bár lehet, hogy rosszul emlékszem, de Zubizarrétának volt ott 1 nagy potyája azon a meccsen.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.08.25. 10:48:54

@madbalee: az nem olimpiai gól volt, hanem szégyen...

drani 2009.08.26. 09:40:19

úgy látom, hogy tichy azért játszott a döntőben

woodyka 2009.09.25. 22:53:35

Nekem a magyar focisták Chilében, megvan könyvben.1966-os kiadásban, rengeteg képpel illusztrálva. +Puskásról is van egy 1980-as évek előtti könyvem. Ha valakit érdekel Írjon egy emailt a mesterj@chello.hu-ra.

kroos 2009.09.26. 09:07:43

@woodyka: engem érdekel mi a pontos címe?

woodyka 2009.09.26. 14:46:30

@kroos: # Barcs Sándor: A magyar csapattal Chilében - 1962, Sport Kiadó
rengeteg képel illusztrálva

woodyka 2009.09.26. 14:50:41

A Puskás könyv pedig ez, amit más is hírdet! Nálam sokkal olcsobb:)
www.startapro.hu/tobbi_kategoria/konyv/konyvek/820993
süti beállítások módosítása