Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Ítéletnap - A szöglet

2009.01.16. 11:27 donnelly

Rooney szöglete egy kisebb háborút robbantott ki, melyben a központi hatalmakat a Manchester-Róma tengely, illetve az innovatív megoldásokat pártoló kommentelők jelentették, míg az entente elsősorban a Liverpool és a Chelsea szurkolóit, valamint a konzervatívabb felfogású olvasókat tömörítette. A munkahét utolsó napján, még a következő forduló előtt, a vitát lezárandó, kiértékelendő, és nem újabb vitát gerjesztendő, született meg ez a poszt, mely tekinthető az NST egy részének állásfoglalásaként is.
 


Manchester United Vs Chelsea - Clever Corner Kick HD 11/01/09 - For more amazing video clips, click here

 

A vita központi kérdései a következők voltak:

1) Szabályos volt-e Rooney szöglete?
2) Sportszerűtlen volt-e ez a próbálkozás?

3) Bent volt-e Luis Garcia gólja?

Részünkről két NEMmel (és egy kitérdekel?-el) felelünk a kérdésekre. Bővebben:

Rooney ahelyett, hogy a leállítot labdát mozdította volna el lábával, a guruló bőrt kezdte visszafelé húzni. Így természetesen volt olyan pillanat, amikor állt a labda a sarokíven belül, viszont nem teljesült a szabály azon feltétele, mi szerint az egy yard sugarú íven belül álló labdát kell elrúgni/lábbal elmozdítani (a két kifejezés az angol és a magyar szabálykönyv különbségét hivatott jelezni) - és ekkor szabályos a szöglet. Nos, itt két dologba is bele lehet kötni: Wazza már mozgásban lévő labdát érintett, amit talán megállított egy pillanatra, aztán már húzta is tovább, de az emberi szem számára nem volt érzékelhető, hogy a labda valóban állt (mezőnyben is rengeteg szabadrúgást visszafújnak, amelyeknél lehet, hogy állt a labda rúgáskor, de azt szabad szemmel nem lehetett megállapítani). Így szabálytalan szögletnek minősíthető az eset - és így tett a partjelző is (már ha egyáltalán észrevette, hogy mi történt).

Itt jön be a sportszerűségi kérdés - és a válasz is. A felvételen a kép baloldalán mozgolódó Chelsea játékosok helyezkedéséből megmondható, hogy ők követték az eseményeket, de számukra sem volt érzékelhető, hogy a szögletet valóban elvégezték, mint ahogyan az asszisztens számára sem. Viszont amennyiben a szabályos szöglet feltételei teljesülnek - vagyis Rooney az egy pillanatra megállított labdába pöcköl bele nagyon finoman - akkor az már nem kifogásolható, hiszen ha figyelnek a védők, akkor észrevehetik, és az asszisztens sem köt bele. A Róma annak idején így, szabályosan végezte el a szögletet (még szóltak is a partbírónak, hogy biztosra menjenek), a védekező csapat pedig nem figyelt, vagyis nem tekinthető sportszerűtlenségnek a megmozdulás.

Lezárásképpen tehát egy vállveregetés jár a United játékosainak a trükkös próbálkozásért, egy pedig az asszisztensnek a gól érvénytelenítéséért. Más kérdés, hogy az a csapat, amelyik ezek után kap gólt ilyen megoldást követően - akár így, akár pedig úgy végzik el a szögletet -, az magára vessen. (A játékvezetői testületek, és maguk a sporik ilyen esetekben lassabban reagálnak, mint bernáthegyi a provokációra, így megjósolhatatlan, hogy fognak hozzáállni ezekhez a szituációkhoz a jövőben.)

 Azt még megjegyezzük, hogy volt olyan igen tájékozott távolkeleti elemző, aki szerint azért jelzett szabálytalanságot az asszisztens, mert manapság a körív külső felére teszik le a labdát szögletkor... No comment. Vagyis de: Kelet-Ázsia nagyon messze van...

 

117 komment

Címkék: d foci videó szakértelem több mint

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr51881432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.16. 13:04:31

@huta9020: A durva sportszerűtlenség szerintem az, ha valaki szándékosan sérülést okozni . A műesések, hőzöngések és az ilyen szöglettrükkök beleférnek nálam.

corporal clegg 2009.01.16. 13:05:53

@neeson: A "disznófejű" és a "görényképű" eposzi jelzők amúgy rendkívül találóak és igazából tárgyilagosak is, nem nagyon lehet beléjük kötni...:)

@popp: De Te olasz fan vagy...:)

r_magpie 2009.01.16. 13:07:06

@huta9020: én csak donnelly azon érvére reagáltam, miszerint a mozgásban lévő labda miatt volt szabálytalan a gól, és ezért jár a gratula az érvénytelenítésért. Ha a partjelző ezt kifogásolta volna, azonnal lenget, nem pedig Giggs megindulásánál. Persze Webb már azt mutogatta, hogy mozgott a laszti. Úgyhogy van egy kis ellentmondás a bírói kettes tevékenyéségében is.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 13:09:13

@r_magpie: Na de én azt is említettem, hogy nem is biztos, hogy észrevette:)

neeson 2009.01.16. 13:10:37

@Titi120: elhiszem, hogy ott van, de az asszisztenshez írtakhoz tartozik első és (második) olvasatra is, de nem is ez a lényeg. De gondolom te is elnézően mosolyognál, ha valaki le k*rvaanyázna, smileyval, többször akár. Csak annyit mondok, hogy tartsuk már tiszteletben, hogy minden csapat szurkolói írkálnak ide, légyen egy határ, ami alá nem megyünk.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 13:11:57

Egyébként arról is írtam, hogy valószínűleg ő sem érzékelte, hogy elvégezték, és azt hitte, Giggs fogja rúgni, de végül is bármi alapján kezdett el lengetni, neki csak akkor kellett, amikor Giggs elkezdte befelé vezetni, ahelyett, hogy elvégezte volna a szögletet.

neeson 2009.01.16. 13:14:21

Amúgy meg átkozom már régóta, hogy ez az egész szöglet-variáció megtörtént. Senki nem fogja meggyőzni a másikat az igazáról, nagyrészt azért, mert a szabály megalkotásakor nem gondoltak ilyenre és ezért tetszés szerint lehet értelmezni a dolgokat.
Tőlem lehet szabálytalan is, de hogy sportszerűtlen meg aljas volt, az nevetséges:)

Titi120 2009.01.16. 13:18:15

@neeson:
Nem kéne minden hsz-re habzó szájjal ráugorni, amiben kedvenceid neve előtt negatív jelzőt találsz.

Egyszerű irónia volt, ezért is raktam a végére a smiley-t, aminek jelentése nagyjából annyi, hogy kéretik a leírtakat nem komolyan venni.

spigo 2009.01.16. 13:19:01

mar nem azert, de ha elorefele mozog a labda, aztan meg hatra, amint az a rooney szogletnel is tortent, akkor van olyan tized-/szazadmasodperc amikor az iranyvaltasnal tulkeppen nincs mozgas, nem? :)

Vaader 2009.01.16. 13:27:47

Ezért szeretem az NST-t. Egy helyen találok szabálymagyarázatot, elemzést és látom, hogy Jimmy Page gitáron is tud hegedülni. :)

marvin__42 2009.01.16. 13:41:48

Igazából én is olyasmit érzek,mint huta9020 sporttárs, csak kevésbé sarkosan: sportszerűtlenségnek érzem azzal megtéveszteni az ellenfelet, hogy a labdát úgy hozzák játékba, hogy nem egyértelmű, hogy ez már megtörtént.

A játék eredeti (és természetesen valamennyire 'idealizált') céljának nem azt érzem, hogy ilyen technikai dolgokkal megtrükközzük az ellenfelet, és amíg nem figyel, gólt szerezzünk, hanem hogy a szabályok szerint játszva, mindkettőnk teljes odafigyelése mellett is megmutassuk, hogy mi vagyunk a jobbak, és tudunk gólt rúgni.

Great Cornholio · http://www.lordswm.com/?rid=244178 2009.01.16. 13:43:15

@spigo: Amennyiben a labda 100%-ig pontosan ugyanazon a vonalon jön vissza, és nem ellipszis pályán ami akár 1 mm átmérőjű is lehet, akkor igen szabályos volt, ám ha csak tized milliméterrel is eltér, akkor bizony nem volt álló helyzetben a labda.

sempreLippi 2009.01.16. 14:03:58

a labda állt, szerintem ez jol láthato a közeliből. csak rooney, akit nem az esze miatt nem szeretünk, nem vette le a lábát a róla, ami által ezt tényleg nehezen látni.

amúgy meg miért lenne bármivel sportszerűtlenebb mint egy sorfalállítás közben elvégzett szabadrúgás, vagy egy kézzel beütött gól.

danesdzsu2 2009.01.16. 14:24:55

:)

Érdekes lenne statisztikát készíteni, hogy hogyan látják az olvasók a kérdést poszt szerint.

donnelly ha jól emlékszem, a marcona, brutális fizikai erejét kihasználó viking védő archetípusa, én kapus vagyok....:)

bacity · http://kacat.blog.hu 2009.01.16. 14:26:43

érdemes figyelni a Chelsea játékosok reakciót. nem igazán balhéztak, levették mi a helyzet. ez a szöglet szabályos volt és a Roma-é is. a játékvezetésnek fel kellen már nőnie a modern kihívásokhoz. szerintem

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 14:32:39

@danesdzsu2: Elméletben igen, a gyakorlatban viszont a sebességét és az erőszakosságát kihasználó középpályás/szélsőhátvéd vagyok:))

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 14:38:12

Nehéz eldönteni, hol a választóvonal fineszes csibészség és sportszerűtlenség között. A fociban is, mint minden sportban, vannak apró okosságok, trükkök, de ezek olyan széles körben elterjedtek, hogy mindenki elkönyveli a játék részeként pl. azt, hogy bedobásnál tök mindegy kiről megy ki a labda, mindkét játékos siet elvégezni a maga javára.

Egy gyorsan elvégzett szabadrúgást is ide sorolnék, hiszen ebben semmi kivetnivaló nincs, ráadásul mindenki számára egyértelmű, hogy itt most egy gyorsan elvégzett szabadrúgást láthatunk.

A szögletekkel való trükközés szerintem nem ez a kategória, számomra ellentétes a Sport szellemiségével, és nem is tudnék őszintén örülni, ha egy ilyen góllal nyerne a csapatom.

Mérgező Hulladék 2009.01.16. 14:39:10

Great Cornholio: ha V-alaknak vesszük a labda útját, akkor elvileg megáll a 'V' csúcsán?

kolgét 2009.01.16. 14:41:05

@bacity: Az összes chelsea-i játékos az asszisztens zászlóemelését vette le, nem volt miért balhézni. A sportpályán az ilyen típusú átverése az ellenfélnek egyszerűen gusztustalan. Ezt a műfajt hagyjuk meg Sebestyén Balázsnak! Fair play!!! (Ha még ez jelent valamit.)

bacity · http://kacat.blog.hu 2009.01.16. 14:47:29

@kolgét: kivéve aki egyből ment a begurult labdára giggs után.

danesdzsu2 2009.01.16. 14:47:39

Mérgező Hulladék:

mekkora az esélye annak, hogy tökéletes V alak volt, és nem szabálytalan ellipszis-szerű?

Klárensz 2009.01.16. 14:48:07

Felmerült bennem egy kérdés:
Ha egy Chelsea védő kiszúrta volna a trükköt és Rooney "beadása" után lecsap a labdára, akkor vajon reklamáltak volna a Manchesteriek?

Lencse. 2009.01.16. 14:53:50

@Klárensz: Á, azok tipikusan nem olyanok. :D

Lencse. 2009.01.16. 14:55:50

Csalódott vagyok, hogy két év alatt csak egy ilyen favikonra futotta. Egy labda. Legalább valami stilizált kisRonaldo lenne. :D

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 14:56:24

Felesleges azon vitatkozni, hogy megállt-e a labda a másodperc tört részére, avagy nem, hiszen ezt az emberi szem nem tudja érzékelni.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.01.16. 14:56:32

@Klárensz: erre mérget vehetsz, sőt, öblögethetsz is vele. ezért is gáz ez a trükk.

bedobásnál nincs les, ezt használta ki · http://bedobas.tumblr.com/ 2009.01.16. 14:59:42

már tegnap is említettem, de szerintem nem az a lényeg, hogy megállt-e a labda, hanem hogy - szerintem - "húzva" nem lehet pontrúgást elvégezni, hiszen az olyan, mintha többször érintenéd.

Mérgező Hulladék 2009.01.16. 15:02:13

danesdzsu2, ez attól függ, hogy milyen mérési határt alkalmazunk (mint amikor megméred, hogy egy szigetnek hány km tengerpartja van).
De szerintem a V-alak (már ha annak fogadjuk el, és nem U-nak) szárai által bezárt szög nagyságától függetlenül van olyan pont, ahol elvileg megáll a labda. Tehát nem csak akkor, ha az a szög 0. A 180-on még gondolkodom :)

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 15:13:56

@Mérgező Hulladék: Csak megjegyzem, attól még nem lesz szabályos, hogy létezett egy olyan pont, amikor megállt a labda. Illetve, ha Descartes fújja a meccset és Bólyai lenget, akkor esetleg...

Lencse. 2009.01.16. 15:17:23

Benoit Mandelbrotot játékvezetőnek!!!

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.16. 15:20:34

@heinrich: Én őszintén örülök akármilyen góllal nyer a csapatom. És miért nem egyezik a sportszellemiségével?

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 15:24:16

@popp: "Én őszintén örülök akármilyen góllal nyer a csapatom" - pont ebben különbözik a déli és az északi felfogás. A déliek (latinok, balkániak, stb.) nem képesek elfogadni, hogy ez "csak" egy játék, az északiak meg akkor is tudnak fanyalogni, ha nyernek.

Persze általánosítani nem lehet, de azért érezhetőek ezek a tendenciák.

És nem minősítem ezzel egyik felfogást sem, csak meg lehet figyelni, hogy hol, mit jelent a foci.

Mérgező Hulladék 2009.01.16. 15:30:15

donnelly · nst.blog.hu 2009.01.16. 15:13:56
Így van, ezek fontos feltételek :) Dehát hol tárgyaljuk ki ezeket, ha nem az nst-n? :)

badblood 2009.01.16. 15:36:00

Hát igen... Első blikkre szabályos szögletnek tűnik a dolog, sőt, szerintem az is. Bár valahogy nem egyértelmű a szöglet elvégzése, de mégis... Más kérdés, hogy sportszerűtlen. De szabályos(-nak tűnik...)

Henke 2009.01.16. 16:02:37

szerintem felesleges itt fizikázni, meg kell nézni a videót, állt a labda egyértelműen látszik. más kérdés hogy a MU gyűlölők teljesen más szemüvegen át nézik a dolgot. Már az is bűntény nekik, hogy meg merték próbálni. Érdekes hogy mindenki CR-t meg "disznókép" Wazzát emlegeti, Giggs meg se fordul a fejekben hogy ő is benne volt. na ennyit a negatív ellenérzéses szubjektív véleményekről. Persze a Roma az más, az végülis nem a MU. Nézzétek meg a videot, állt a labda.

az hogy unfair? akkor lőjük tarkón Messit is, mert az Atletinek be merészelte rúgni a gólt mert VOLT ANNYI ESZE, hogy nem kért 10 yardot...

Persze ha más csinálja? Ösztönös csatárzseni, eki minden helyzetből gólt akar elérni... egyes kommentelőknek no komment...

Henke 2009.01.16. 16:04:38

ez ugyanolyan, mint a gyorsan elvégzett szabad, távolság kikérés nélkül.

Lencse. 2009.01.16. 16:08:47

Azt hiszem, beregisztrálom a "töröttvonal szögpontjaiban a derivált nem értelmezhető, ezt használta ki" nicket.

heinrich · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 16:08:51

@popp: nem akarok nagyon belemenni, meg erénycsőszt játszani, de ilyen esetekben a 'győzzön a jobb', 'győzzön a trükkösebb'-re változik. Olyan, mintha lezúznék neked egy pofont, mikor a spori nem figyel oda.

Lehet, h a gól szabályos (bár szerintem a húzás miatt nem az), lehet h ravasz, de nekem ez leginkább sunyi és alattomos.

simon 2009.01.16. 16:10:58

BECUMIZTA CHELSEA ÉS KÉSZ.

3-0

Ennyi!!!!!!!!!!!

Lencse. 2009.01.16. 16:14:20

popp, heinrich: Engem is zavarni szokott, ha kétes gólokkal nyer egy csapat, aminek szorítok, mindig ott marad egy kis kellemetlen érzés. Ezt viszont ellensúlyozni tudja a vereséget szenvedő ellenfél "hátnebasszamármegakurvaélet" ábrázata. A tavalyi év egyik legkellemesebb győzelme a holland-olasz volt az EB-n, az olaszok reklamálásával, Egri Viktor kétségbeesett vonyításával, és az itteni kommentelők felháborodásával. :D

danesdzsu2 2009.01.16. 16:23:40

@Lencse.:

Ott pl. jobban örültem volna, ha az egy teljesen tiszta gól. Azzal együtt, hogy az szerintem is szabályos volt

danesdzsu2 2009.01.16. 16:26:50

@Mérgező Hulladék:

"De szerintem a V-alak (már ha annak fogadjuk el, és nem U-nak) szárai által bezárt szög nagyságától függetlenül van olyan pont, ahol elvileg megáll a labda."

Rosszul gondolod. És aki hasonlóan gondolkodott, az most azonnal adja vissza mind az elméleti, mind az alkalmazott matematikai diplomáját.:)

danesdzsu2 2009.01.16. 16:28:54

@donnelly:
Biztosan? Tesztkérdés: milyen lehetőségek közül választhatsz, ha ketten hozzák a labdát a kapura a labdát, de a félpályán csak te, és a kapusod van?

;)

Klárensz 2009.01.16. 16:28:55

Ez a fajta szöglettrükk egész egyszerűen övönaluli, nem lehet ellene semmit tenni. Szabadrúgás előtt bevett szokás, hogy a legközelebbi játékos azonnal odaugrik a labda elé, hogy ne tudják azonnal elvégezni a szabit (még kispályán amatőr szinten is).

Fentebb feltett kérdésem továbbra is áll:
"Ha egy Chelsea védő kiszúrta volna a trükköt és Rooney "beadása" után lecsap a labdára, akkor vajon reklamáltak volna a Manchesteriek?"

A szitu nagyon nem egyértelmű, ha egy védő kiszúrja a szöglettrükköt és elviszi a labdát, akkor reklamálhatnak: "...de hát még el se végeztük..." és nincs ellenük semmi bizonyíték.

Lencse. 2009.01.16. 16:35:48

@danesdzsu2: Nálam az nem csak szabályos, de teljesen tiszta gól is volt. Mit tehet arról Ruud, hogy az ellenfél kapusa kilökte a pályáról a saját védőjét? De hát erről termeltünk pár kilobyte-nyi kommentet már akkor.

Engem az is érdekelne, hogy mit szóltok a Zizou-Mátrix afférhoz. Konkrétan azon néztem nagyot, hogy Materazzit ELTILTOTTÁK, ezt azóta hülyeségnek tartom.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 16:38:38

@Lencse.: Ha terroristázásért tiltották el, akkor az tiszta sor, mert az rasszizmus, és ugye 'Kick out racism', stb.

@danesdzsu2: Az attól függ, mi az állás, illetve hogy mennyi van még hátra a meccsből:)

danesdzsu2 2009.01.16. 16:40:11

@Lencse.:
persze, semmi baj azzal a góllal, csak én már nagyon unom, hogy bárhogy esnek ki az olaszok, mindig 2 éven át hallgathatom a sírásuk, hogy csalnak ellenük...
Ezért lett volna jobb, ha egy teljesen tiszta gólról van szó, ne tudjanak sírni utána.

Ha nem adják meg, az pont olyan lett volna, mint ezt megadni, mert onnantól állandó taktikai elemként kilétek volna a játékosok...

danesdzsu2 2009.01.16. 16:41:32

@donnelly:
tipikus védő, sose bízik a kapusában....:P

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 16:44:56

@danesdzsu2: Ha sokkal megyünk, vagy még sok van hátra a meccsből, akkor dehogynem, viszont ha nincs sok hátra, és eggyel vezetünk, akkor biztosra kell menni...:)

Lencse. 2009.01.16. 16:52:08

@donnelly:

1. Dehát erre semmi bizonyíték nincs. Jelen információink szerint a táguló világegyetem matematikai modelljéről is beszélhetett, ami valami ismeretlen okból nagyon felpaprikázta ZZ-t.

2. Jó, persze én se nézek ki semmi jót Mátrixból, feltételezhetjük, hogy tényleg ZZ családtagjairól beszélt rasszista módon. Kurva nagy paraszt volt, de szerintem ezért elég gyorsan meg is kapta a jussát, amit ilyenkor kapni szoktak az emberek. Nade meccsről eltiltani?

3. A dolgot árnyalja, hogy a vb utáni első tétmeccsét pont Párizsban játszották az olaszok, én a FIFA helyében direkt köteleztem volna Mátrixot, hogy lépjen pályára. :D Sokkal szebb büntetés.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 16:57:15

@Lencse.: Egyébként én sem értettem. Persze morálisan 100%-ig jogos a büntetés, viszont jogilag indokolatlan. Itt jöhet képbe az, hogy a sport valamiféle idealista alapokon nyugvó dolog, és akkor közelebb jutottunk a megoldáshoz, hm?:)

Lencse. 2009.01.16. 17:02:37

@donnelly: Igen, egyetértünk.Viszont én sokkal szívesebben néztem volna, ahogy fagyasztott kakasok és kővel töltött bagettek repkednek Mátrix felé a selejtezőn. :)

drosiii 2009.01.16. 17:06:24

@Henke: Persze ha más csinálja? Ösztönös csatárzseni, eki minden helyzetből gólt akar elérni... egyes kommentelőknek no komment...

Azt hiszem teljesen összefoglaltad. Ennyi az egész.

Off
sportgeza.hu/futball/2009/01/16/felkeszulesi_meccsen_pofozkodtak/
Nem Petric maradt a Hamburgban és Olic ment Müchenbe?
On

A bukott Madonna a nagy didikkel Van Klomptól 2009.01.16. 17:10:36

Ha tükörbe néznének, az ide kommentelő MU fanok is láthatnák, hogy sötétpiros szemüveget viselnek, de ezt a végtelenségig lehetne folytatni...

drosiii 2009.01.16. 17:17:58

mexicola esetleg bármi más meglátás az esettel kapcsolatban (lehet az önálló, vagy más véleményének szajkózása), vagy csak ideböfögtél egyet?

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 17:37:08

@Lencse.: Egyébként, ha a sport idealizmusát hangsúlyozzuk, akkor simán védhető a sportszerűtlenségi álláspont is, de ennek a kérdésnek az eldöntéséhez látni kellett volna a MU edzését és taktikai értekezletét:)

danesdzsu2 2009.01.16. 17:38:04

@donnelly:
Tévedsz, ha ketten hozzák, akkor az a legbiztosabb, ha bízol a kapusban. Nem tudod úgy elintézni, hogy ne passzolhassa le a másiknak.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 17:39:38

@danesdzsu2: Kivéve ha olyan brutális faultot mutatok be, hogy a bíró nem ad előnyszabályt, illetve ha verekedést provokálok, vagy a bírót rúgom fel:)))

Lencse. 2009.01.16. 18:35:25

@donnelly: Igazán meglepő, hogy a skót foci a kedvenced. :D

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.16. 18:38:23

@heinrich: Azért túlzásba esel. Egyébként szerintem sem volt jogos a Rooney-féle, a húzás miatt. De ez a trükk olyan, mint egy mezőnybeli váratlan húzás. Eleve ha egyszer valaki megcsinálja azután figyelnek erre az ellenfelek, a Roma sem tud előjönni már ezzel.

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 18:44:21

@Lencse.: Nah, ha az SPL-ben játszanék, akkor csak a bíró felrúgása jöhetne szóba, pláne, ha dougal vezeti a meccset:)

2009.01.16. 18:44:42

112 millio fontért állítólag már alá is írt Kaka! Kíváncsi vagyok mire (kire) költi a milan a befolyó pénzt!

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 18:48:05

@VÉ: Silvio megveszi belőle Korzikát;)

Count Adyn 2009.01.16. 18:57:51

Szerintem is szabálytalan, jó poén volt azért:)
Látom szóba került az EB s oalszholland első gólja, én azt érénytelenitettem volna és tizenegyest adtam volna a hollandoknak, az lett volna fair kb:D

danesdzsu2 2009.01.16. 19:06:17

@Count Adyn:
És miért adtál volna 11-est? Mert kiment az alapvonalon túlra? Nem, az így volt korrekt.
@donnelly:
Ne vedd magadra, de eszembe jutott Moldova. Azt írta, hogy azért játszott balhátvédet, mert ahhoz kell a legkevesebb ész:D

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 19:08:57

@danesdzsu2: Ja, ott akkor is jó vagy, ha csak belerúgsz mindenbe, ami mozog:)

halareaal 2009.01.16. 20:24:34

"mar nem azert, de ha elorefele mozog a labda, aztan meg hatra, amint az a rooney szogletnel is tortent, akkor van olyan tized-/szazadmasodperc amikor az iranyvaltasnal tulkeppen nincs mozgas, nem? :)"

lehet h reagáltak már, nem bírom elolvasni az összes kommentet, de ez teljesen hülyeség. persze fizikailag igazad van, de ennek kb annyi az értelme, mint annak, h van egy olyan filozófiai tétel, miszerint elméletben (pl egy labda elrúgásánál akár) ki tudunk ragadni egy olyan kis időegységet, mondjuk mittomén a mperc egy milliomodát, amikor a labda áll. így olyan pillanatokra tudjuk felosztani a labda gurulását, amelyek alatt a labda elvileg állóhelyzetben van. tudom ez most hülyén hangzik, nehezen magyarázható, de a lényeg végülis az, hogy eszerint a labda úgy változtat helyet, hogy nem mozog, ami paradox. kibaszottul nagy hülyeség, evidens az ellenkezője, de igazából mégse nagyon lehet cáfolni, csak legyinteni rá.

egyébként pedig ilyen alapon a szabadrúgásokat úgy is el lehetne végezni, hogy a játékos vhonnan visszagurítja a labdát a szabrúgáslövőnek, aki 1ből ellövi. ugye elméletben a lövés pillanatában ebben az esetben is áll a labda.

danesdzsu2 2009.01.16. 20:37:38

@halareaal:
""mar nem azert, de ha elorefele mozog a labda, aztan meg hatra, amint az a rooney szogletnel is tortent, akkor van olyan tized-/szazadmasodperc amikor az iranyvaltasnal tulkeppen nincs mozgas, nem? :)"

lehet h reagáltak már, nem bírom elolvasni az összes kommentet, de ez teljesen hülyeség. persze fizikailag igazad van, de ennek kb annyi az értelme, mint annak, h van egy olyan filozófiai tétel, miszerint elméletben (pl egy labda elrúgásánál akár) ki tudunk ragadni egy olyan kis időegységet, mondjuk mittomén a mperc egy milliomodát, amikor a labda áll."

Ehhez nem kell előszedned Zénon paradoxonát, se a Moebius szalagot, elég, ha egy U fordulóra gondolsz egy autóval. Meg kell állnod közben?

"egyébként pedig ilyen alapon a szabadrúgásokat úgy is el lehetne végezni, hogy a játékos vhonnan visszagurítja a labdát a szabrúgáslövőnek, aki 1ből ellövi. ugye elméletben a lövés pillanatában ebben az esetben is áll a labda."

Én hülye vagyok, de ezt nem értem.

Oarbeaskoa 2009.01.16. 20:49:20

@heinrich: köszönöm szépen a személyes választ!

én szerintem tisztelni kellene az ilyen megoldásokat. mindenképpen kreativ. a foci meg sport, amit emberek találtak ki, és lényege hogy az egyik fél legyőzze a másikat. mily jó meccsek azok melyek során a két csapat minden jellemzőjében a meccs során egyforma erőnek bizonyul, területre, posztokra, játékelemekre bontva, és végül a pszichológia győz, vagy valami kreativ ötlet. Jó, esetünkben nem teljesen ez van, de csak mondom.

ami még felmerül bennem, mint vitára bocsátható témát, nem egy szeretem-téma, de akkor is, mint a baszk foci valamennyire követője: a héten volt egy baszk derby, Copa del Rey meccs (mily ellentmondás?!), melyen a Bilbao továbbjutott a Pamplona ellen, a meccs előtt a nézők palesztin zászlókat feszítettek ki. Én nekem nincs állásfoglalásom a konfliktusban, rühellem a háborút. És ez nem is tetszett, még nem is tetszik más efajta megnyilvánulás!!!

Lencse. 2009.01.16. 20:53:58

@danesdzsu2: A labda sebessége vektor. Vizsgáljunk olyan esetet, amikor teljesen párhuzamosan mozog az oldalvonalakkal, és tekintsük pozitív sebességnek azt, amikor távolodik a védekező csapat kapujától. Ha legurítják, és a lövő játékos kapura csűri, akkor először pozitív, majd negatív sebessége lesz, és mivel az idő-sebesség függvény folytonos, értelemszerűen lesz zérushelye is, ahol a sebesség nulla. Ha csak a sebességet nézzük, akkor tényleg áll a labda, de gyorsulása ilyenkor is van szerintem.

Részemről a témát lezártam, átszokok inkább a spanyol focira. :D

Oarbeaskoa 2009.01.16. 21:25:58

akkor az volna a jövő futball szabályzata hogy szögletrúgásnál akkor szabályos a labda játékba hozatala, ha az akkor történik meg amikor a labda sebesége és gyorsulása is 0. Ilyenkor természetesen a Föld-i rendszer tekinthető viszonyítási alapnak, merthogy , mint tudott Kopernikusz óta a Föld forog a Nap körül, meg a tengelye körül, meghogy a Naprendszernek is van egy sebessége, meg galaxisunk is egy sebességgel halad. Meghogy.... Ja, igen, ha már itt vagyunk, jelenleg Univerzumunk tágul vagy zsugorodik?

Kérdezzük meg C. Ronaldo-t? Lehet hogy a szélbíró itt akadt fenn, és inkább szabálytalanságot jelzett.

jasszgeri 2009.01.16. 21:35:50

sztem érvényes gól volt. hozzáteszem mu fanatikus vagyok. de állt a labda és megtette az elegendő távolságot is.
nem tartom sportszerűtlenségnek sem. akár tetszik, akár nem, a futball tudomány (is). ahhoz pedig hozzátartozik a progresszív szemlélet, a lefektetett szabályok jogszerű kijátszása. már csak ez is tiszteletet ébreszt bennem és kritizálom a döntést.
az asszisztens reakciójából is látszott, h igazából fingja sincs arról, h miafasz van. ja és még valami. ha már szabályszerű próbál lenni a cikkíró, nyilván azzal is tisztában van, h nem használjuk már a partjelző megnevezést. játékvezető asszisztens a helyes megnevezés.

danesdzsu2 2009.01.16. 21:45:57

@Lencse.:
:D
Tehát, ha mondjuk egy 11-est az alapvonallal párhuzamosan gurítanak, akkor a sebessége nulla, tehát álló labdából rúgják. Nofene:)

Sőt, mindig találok "néhány" olyan vektort, amelynek szempontjából a labda sebessége nulla, még akkor is, amikor egyébként úgy tűnik, hogy a labda nagy sebességgel közeledik a hálóhoz. Ez újraértelmezi a pontrúgások intézményét:D

Mennyit kapok, ha egy autó mozgásirányát 180 fokkal megváltoztatom, miközben egyszer sem 30 km/óra alá a sebességmutató?

danesdzsu2 2009.01.16. 21:51:36

egyszer sem esik 30 km/óra alá

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.16. 21:52:27

@jasszgeri: Ha már a nyelvi többletjelentésekkel nem vagy tisztában, akkor elmondom neked, hogy a "partjelző" kifejezés továbbra is használatban van, noha némi pejoratív mellékízzel. A partbíró szintúgy elavult, de ezt a szép kifejezést sem felejtjük el csak úgy, így mindhármat használjuk a választékos, igényes fogalmazás miatt, mert van, hogy ez fontosabb szempont a szaknyelvhez való ragaszkodásnál.

sporttárs 2009.01.16. 21:58:06

És vajon Poppnak mi volt a véleménye arról a bizonyos holland gólról az olaszok ellen az EB-n?
Mert Lencse véleményével teljesen egyetértek. Mindig mindenki aszerint sír vagy röhög és gyárt szabályokat, hogy a kedvencei szívnak vagy örülnek.
:))

halareaal 2009.01.16. 22:07:24

"Ehhez nem kell előszedned Zénon paradoxonát, se a Moebius szalagot, elég, ha egy U fordulóra gondolsz egy autóval. Meg kell állnod közben?"

hát jah, az autó példája 1xübb, csak épp tök más. bár az lehet, hogy Rooney u alakban fordította vissza a labdát, akkor valóban szóba se jön, h megállt közben.

még szerencse, hogy Lencse elmagyarázta helyettem a forradalmi szabadrúgáskombinációt:P

azt viszont nem értem, h a partjelző miért nem mérlegelte ezeket a dolgokat az ítélet előtt.

Lencse. 2009.01.16. 22:07:36

Szenzációs felvétel! Ez a kép a Chelsea elleni rangadó előtti napon készült a Manchester sztárjáról, amint a cseles szögletvariációt készíti elő.

lenin42.uw.hu/rooney.jpg

Glory 2009.01.16. 22:32:47

vmi pro megvizsgalhatna mennyi ideig allt a labda, mert rooney ratette a labat, majd behuzta. tudom elfogult vagyok de szerintem meg latszodik hogy a labda egy pillanatra all. es ez a pillanat szerintem egy hosszu pillanat volt. mert en ugy latom hogy igenis tisztan kivehetoen allt az a labda.

Glory 2009.01.16. 22:34:55

amugy vhol olvastam hogy az oreg kb 30-40 eve (nem emlekszem) vart hogy elsusse ezt a trukkot amit amugy a celtictol latott meg fiatal koraban. tehat mostmar az emberi oldalat is nezve a dolognak szegeny sirrrel jol kibasztak :)

spigo 2009.01.16. 22:41:58

@halareaal:
Halareaal bazze ott a smile!!

Te, most hogy Calderon bebukta vege a Ronaldo saganak vagy nagyon naiv vagyok? :)

Vegyi Ali 2009.01.16. 22:44:44

Ez nem tekinthető szerintem szabályosan elvégzett pontrúgásnak, lehet elvi állásfoglalásokat tenni arról, hogy fizikailag volt-e olyan pont, ahol egy tizedmásodpercet áll a labda, de szerintem elég arra gondolni, hogy nem tudok olyan bírót elképzelni, aki egy így elvégzett szabadrúgást nem fúj vissza.
A korábban idézett Roma-gól meg totál szabálytalan, na nem a szöglet elvégzése (bárott meg nem mozdul a labda, ami szerintem önmagában sem szabályos), hanem az, hogy az "elvégző játékos előbb kimegy a pályáról, aztán meg bejön. Bírói engedély nélkül. Az meg szabálytalan.
Különben meg szerintem önmagában az ilyen trükközés semmi jóra nem vezet, megélhetjük, hogy a klubok legjobban fizetett emberei olyan sztárügyvédek lesznek, akik "joghézagokat" keresnek, és találnak a szabálykönyvben. Na ezt jó lenne elkerülni. Továbbá ha az sárgalapos sportszerűtlenség, hogy valaki gólöröm közben leveszi a mezét, akkor ez mi???

Glory 2009.01.16. 22:58:42

How Celtic inspired Fergie

Little wonder the Manchester United manager was frustrated by Howard Webb's decision to disallow the Cristiano Ronaldo goal which came from Wayne Rooney's corner kick stunt with Ryan Giggs on Sunday. He first saw Celtic try it 42 years ago and is still waiting for a side of his own to find the net from such a move.

It was in the 1967 European Cup semi-final between Celtic and Dukla Prague that Ferguson first saw the trick, in which one player walks to the corner flag, discreetly touches the ball into play, freeing another to run in towards goal with it unhindered to cross or shoot. Bobby Lennox and Jimmy Johnstone were unsuccessful that night, and so were Ferguson's Aberdeen side when they tried it several times.

Ferguson rejected a suggestion that the idea surfaced as a result of a Sunday news paper featuring it in a "You are the Ref" column two weeks back.

"I always hoped to use it," he said "And then, would you believe it, it got chalked off. All you can do from free-kicks is hit the target, get the ball in the box and make the goalkeeper work. What it does is cause confusion."

essien 2009.01.16. 23:07:28

1. szabályos volt /bár rooney egy leheletnyivel csinálhatta volna frankobban/
2. sportszerű:
akik szerint sportszerűtlen, azok gondoljanak arra,h mennyivel jobban gyilkolja a focit mondjuk egy taktikai fault v bármi egyéb lábra,emberre irányuló tudatos szabálytalanság..(amikből meccsenként kb 40 biztos van!!!)
ez egy fifikás,jól szervezett megoldás volt,ennyi

Lacóka 2009.01.17. 02:26:09

1. Szabályos. Nincs olyan szabály, h x ideig állni kéne a labdának (v=0, a=0, etc) Kapuskirúgásoknál például szinte sosem áll teljesen, max időhúzó szándékkal állítgatják.
2. Sportszerű. Ilyen szempontból lehetne sportszerűtlen egy gyorsan elvégzett szabadrúgás/bedobás (Arsavin gólja a hollandoknak?), aki nem figyel, magára vessen.

Viszont fordítsuk meg: mi van, ha Rooney odamegy elvégezni, le is állítja, mikor Giggs szól neki, h mégis ő lőné. Rooney odarúgja a labdát a sétáló Giggsnek, aki pár dekázás után kézbe veszi, és úgy menne tovább. Akkor mi van? Rooney nem akarta játékba hozni, de kimerítette a "játékba hozás kritériumait". Sárga Giggsnek szándékos kezezésért?

MUfanatic 2009.01.17. 02:43:43

Már miért ne lett volna szabályos? A labda állt, ez látszik, és senki ne mondja, hogy még nem látott talppal elvégzett szabit, pl lekészítésnél...
Sima gól, itt csak minden nem MU-st az zavar, hogy nem az ő csapata csinált ilyen zseniális trükköt!
Különben meg Isten igazságot szolgáltott, hisz végülis gól lett...

MUfanatic 2009.01.17. 03:11:41

Na, jó tán nem az zavarja, de sztem akkor is szabályos,és ezt nem a vörös szemüveg mondatja velem... Ha teszem azt a Real csinálja, akkor is azt mondom, hogy ok, ésa akkor is zseniálisnak tartom...
És különben meg nem értek egyet azzal, hogy sportszerűtlen lenne... Mert ez ugyanolyan megtévesztés, mint ahogy egy lövőcsel is az...

donnelly · http://nst.blog.hu 2009.01.17. 11:01:15

Srácok, akik szerint sportszerűtlen volt, azokat az zavarja, hogy itt arra ment ki a megtévesztés, hogy az ellenfél ne vágja, hogy már megy a játék. Ezt nem lehet más szituációhoz hasonlítani.

Klárensz 2009.01.17. 11:25:34

@donnelly:
pontosan emiatt sportszerűtlen, de felesleges izgulni, mert úgysem fogják engedni, mint ahogy eddig sem engedték, mert nem egyértelmű, hogy mi van
ennek a trükknek haverok között a helye, kurvaszar lenne a foci, ha profik között elterjednének az ilyesfajta trükkök
a következő az lenne, hogy meccs előtt összekötik az ellenfél kapusának két lábán lévő csukát, aztán középkezdés után egyből kapuraküldik, vicces, meg szabályos is, de kinek hiányzik?

Klárensz 2009.01.17. 11:33:21

*természetesen a labdát küldik kapura

RolloJuve 2009.01.17. 11:52:06

1. Rooney megpróbálta megtéveszteni az asszisztenst
2. Giggs megpróbálta megtéveszteni az asszisztenst
3. Az asszisztens jókor intett, másrészt a játék szellemével ellenkező kísérlet volt
+1. Már a "határjelző" kifejezés sem hivatalos, mégis használjuk

popp · http://koncertblog.com/ 2009.01.17. 13:03:29

Mai youtube-menti,dvd formátumos, kivideózós, levideózós, megvideózós világban, maximum ötévenként egyszer tud elsütni egy ilyen trükköt egy-egy csapat. De főleg morális szempontból van túlspirázva a téma. Uff!

crouchy 2009.01.17. 18:11:38

bmeg azér irigylem a problémáitok. beszarás h ez még mindig téma.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2009.01.19. 11:38:47

Csak most láttam ezt a jelenetet. Szerintem egy kicsi sunyiság lengi körül a jelenetet. Rooney kihúzza a labdát, nem pöcköli, takarja is. De azért nagy ötlet!
Némileg hasonlít - csak kicsit -, amikor Lacatus - miután megnyerték a BEK-et - egy 11-est közelebb passzolt és a hátulról érkező valaki berúgta. Megadták, ha jól emlékszem.
süti beállítások módosítása