Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Cha-cha-cha és Sambooka koktél

2008.10.12. 12:41 _benito

Hát nyertünk. Vártuk, hogy így lesz, reménykedtünk benne (25 ezer néző tett ugyanígy a helyszínen), majd elveszítettük kicsit a hitünket az első félidő után, de a végére főnixként támadt fel bennünk újra, és őszintén meg tudtuk tapsolni a csapatot a lefújás után. Egy olyan meccsen vagyunk túl, ahol mindkét fél elégedett lehet: mi nyertünk, kettőt rúgtunk, egyet sem kaptunk, az albánok viszont az első félidő alapján elmondhatják betűről betűre ugyanazt, amit Erwin Koeman a svédek elleni vereség után. Ez utóbbi természetesen a mi kritikánk is, de hajtás után megpróbáljuk megidézni a tegnap mérkőzés mögöttes tartalmának esszenciáját, melyet összefoglalva úgy tudunk egy mondatba sűríteni, hogy Koeman egy fasza gyerek.

Essünk túl egyből egy csúnya nagy fekete ponton, amiből már annyi gyűlt össze az utóbbi évek során a mérkőzések szervezőinek, hogy a szénfekete rostironnal bekrétázott egyesekből akkor sem lesz elégségesnél jobb osztályzat magaviseletből, ha mostantól pornós múlttal rendelkező stewardessek szolgálják fel a gyöngyöző korsó Kilkenny-ket minden egyes szurkolónak. Ha ugyanis rászánod magad, hogy kinézz egy válogatott meccsre, akkor nagyon jól teszed, ha időben elindulsz, és nem ragadsz a kocsmában sokáig a gyémánt-alakú támadósor és a kétékes rendszer közti különbségek fölött vitatkozva, mert könnyen előfordulhat, hogy nem csak a himnuszról csúszol le, de az első félidő feléről is. Az okosan kitalált beléptető rendszer ugyanis maximum 30mp/koponya sebességre képes, legyen szó bármelyik magyar stadionról. (Emlékeznek az urak arra a válogatott meccsre, amin 367 nézőről rikácsolt a komplett magyar sportsajtó? Nekünk volt szerencsénk ott lenni, és jelenthetjük, 3-4 ezer néző volt jelen, igaz, a himnuszok alatt kétharmaduk még a nyitva lévő két (2!) kapu előtti 150 méteres sorban.) Így fordulhatott elő, hogy valahol a 20. perc tájékán foglalta el minden szurkoló a helyét. Most kellene elpuffogtatni azt a slágert, hogy szar itthon szurkolónak lenni, de nem tesszük.

Azért nem, mert itt van nekünk ez a magyar válogatott, ami ugye kicsit sárga, kicsit savanyú… de tegnap például a második félidőre határozottan benarancssárgult, és a Koeman alatt érzett – ha nem is fenséges, de már nem is öklendeztető – ízt terítette szét az éhezők szájában. A győzelemét. A holland kapitány érkezése óta történt néhány dolog a válogatott környékén, ami miatt tegnap 25 ezren gondolták úgy, hogy kimennek a Puskásba. Volt ugye egy dánok elleni tétmeccsünk, ahol simán aláírtuk volna előre az ikszet (aki nem, az igencsak el van tévelyedve), aztán a végén csapkodtuk az asztalt, hogy nem nyertünk, és ez nem csak annak volt köszönhető, hogy bűnrossz volt az ellenfél. Hanem annak, hogy Koeman kitalálta, mivel lehet meglepni őket. Nem kért semmi olyat a játékosaitól, amit azok ne tudtak volna megtenni, csak elmondta, mivel lehet megbénítani a dánokat, és igaza volt.

Svédországban pedig még ennél is tovább tudtunk lépni, ott ugyanis olyasmi történt, amit az elmúlt 15 év magyar szakma által irányított válogatottjai egyetlen egyszer sem tudtak megvalósítani: győzni akartunk idegenben. Pofázni tudtunk róla a meccsek előtt, korábban is de aztán általában feltörölték velünk a gyepet, és bár kikaptunk a svédektől is, a válogatott úgy jöhetett le a pályáról, hogy a szurkolóiban nem maradt hiányérzet (akiben igen, az ismét csak el van tévelyedve). A szaros gumicsizmás parasztokból csapattá lett nemzeti tizenegy pedig elérkezett a legnehezebb feladatához tegnap.

Tanult Kollégám megállapítását kell citálnom: a győzni tudás is egy skill. Gondoljunk csak a portugál válogatottra, amely a világ egyik legerősebb keretével gazdálkodhat, mindenük megvan ahhoz, hogy lesöpörjenek bárkit, mégsem nyertek egy emlékplakettet sem felnőtt szinten. Hiába van tehát az ember birtokában az összes fontos képesség, ha nem tudja azokat az egyetlen lehetséges végcél, a győzelem szolgálatába állítani. A magyar válogatottnak ráadásul nincs is meg minden ilyen képessége, ezért is kell külön nagyon-nagyon örülnünk a tegnapi győzelemnek. Nagyképűsködve három pontba szedtük a miértet:

a)    A magyar válogatott jó képességű játékosai, akik persze kulcsemberek is, nemzetközi szinten tíz alkalomból ötször, jó esetben hatszor tudják kijátszani magukból, ami bennük van. Nem akarunk számolgatni, de ez 11 játékosra vetítve nagyjából azt jelenti, hogy rohadt nagy szerepe van a szerencsének, hiszen ki tudja, hogy a kulcsemberekből éppen hánynak van jó, és hánynak rossz napja.
b)    A svédek ellen adott a gép, Huszti szinte tökéletesen, Hajnal kifejezetten jól, Gera magához képest átlagosan, Dárdaiék sem rosszul, a csapat egésze így kifejezetten pozitívan teljesített. Egy jó ellenfél otthonában. De ugye ki mondja azt, hogy egy gyengébb ellenféllel szemben, ráadásul otthon, a váratlan (és szokatlan) győzelmi kényszerrel a nyakunkban ugyanez az arány meglesz? Nem is lett meg.
c)    Tegnap ugyanis Hajnal nagyon rosszul, Dzsudzsák magára hagyatottan, Halmosi idegenül (olyan bizsergető ezt leírni: légüres térben) mozgott, és Huszti hiába futott megint iszonyatos mennyiséget, ő sem élete meccsét játszotta. És mindezek ellenére győztünk!

A magyar válogatott két legjobb játékosa a középpályán Dárdai, a védelemben pedig Juhász volt. Dárdai pontosan azt csinálta, amit várunk tőle: rengeteg labdát szerzett, nem is szórta el őket, magabiztosan rombolt, ütközött, tette a dolgát. Juhász Roland pedig (emlékszünk még, hogy csatárként kezdte, ugyebár…) egyszerűen kinőtte az Anderlechtet, és készen áll arra, hogy egy sokkal erősebb csapatban játsszon. Rendelkezik ugyanis azzal a magyar védőkre egyáltalán nem jellemző képességgel, hogy képes hiba nélkül lehozni egy meccset. Így tett tegnap is, gólja pedig magasan az átlag fölé emeli – és ebből is csak keveset von le a cha-cha-cha-lépésekkel kombinált gólöröm, amit a zsűri az adható öt pontból kettővel jutalmazott.

Az albánok elleni 2-0 nem csak azért nagyon szép, mert az ellenfél tulajdonképpen közel azonos játékerőt képvisel, mint a magyar csapat, hanem azért, mert nem szartuk össze magunkat attól, hogy ezt most meg kellett nyernünk. Sokak szemében ez egy kötelező győzelem volt, ők azok, akikre fent azt mondtuk kétszer is, hogy el vannak tévelyedve. Mert hát mitől kellene a magyar válogatottat esélyesnek tekintenünk tulajdonképpen bárki ellen is? A német másodosztályban játszó csatár, vagy a két Bundesliga-középcsapatban játszó fedezet miatt? Vagy a középcsapatokban félórákat kapó többiek miatt? Az egy szem tisztességes védőnk miatt?

Nem! A magyar válogatottól minden győzelem, minden jó eredmény, minden jó megmozdulás bravúr. Tudnunk kell ezt, és nem elkezdeni már most, hogy kilenc pontot fogunk szerezni jövő tavaszig, és akkor bla-bla… Ez nem vezet sehova, nem szolgálja sem a csapat, sem a saját szurkolói jókedvünk javát sem. Örülnünk kell azoknak az apró lépéseknek, amiket a húsz éve lendületesen ásott gödör aljáról megtéve lépdelünk a fény felé, és reménykednünk, hogy a fény nem az éppen felénk zuhanó, külszíni fejtőket szállító szerelvény orrlámpája.

Egyébként is, ezek a lépések, amiket mostanában megteszünk, nem is olyan kicsik. Nem volt még olyan régen a Bozsik-jelentés, hogy ne emlékeznénk, honnan indultunk el, ezt tudva pedig muszáj dübörgő tapsviharban kitörnünk minden egyes örvendetes momentumot látva. Erwin Koeman tisztában van a csapatával, tudja, mit várhat tőle, és csupa olyan dolgot kér, amit az végre tud hajtani. Ez egy olyan lépés, amire Bozsik óta várunk (Várhiditől ne vegyük el, hogy a most látott rendszert ő kezdte el játszatni a válogatottal, és nála is láttuk már jeleit annak, ami most történik, csak sajnos közben a Beatles-frizkós edző emberként bukott akkorát, mint az elmúlt húsz év összes szövetségi kapitánya szakmailag. Együttvéve, persze.) Koemant többször megdicsértük már, sok olyan dolgot képvisel, aminek híján voltunk mostanság, de hiába Málta a következő ellenfél, nem szabad azt várnunk, hogy Sambooka koktélt kever a rendelkezésre álló ásványvízből és törkölypálinkából. Egyelőre kortyolgassuk csak ezt a határozottan narancsos ízű és színű valamit, amit felszolgált a csapat, és veregessük meg az érintettek vállát, amiért nem csak elhitték, de ennyi emberrel elhitették, hogy van remény.

Mert van. Nem csak kincstári.

193 komment

Címkék: magyar válogatott

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr94709678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matfu 2008.10.13. 08:45:44

Á, nem birom, ki, hogy be ne linkeljem: fanzone.blogzona.hu/mindenamifoci/archives/2008/10/12/Megvan_az_evi_egy/
nem kell elolvasni, már a címe is elmond mindent.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.10.13. 08:46:31

Tényleg, nem is lenne rossz ötlet összehozni egy olyan bejegyzést, amiben a parlagon heverő, honosítható klassziskoról lenne szó :)

szferi 2008.10.13. 09:04:50

Leandrót a válogatottba!!!

Dr House 2008.10.13. 10:21:32

Én behívnám Kuttort...

Hartog 2008.10.13. 10:41:53

@szferi: röhögni fogsz, de nekem ez régi vesszőparipám. Baromi régóta nincs normális balbekkünk, Leo viszont szerintem a Haladásban nyújtotta még anno a legjobbat, amióta Magyarorszgon játszik - ahol balhátvéd volt. Aztán a Fradiban már támadó középpályás lett, később meg védekező középpályás, pedig szerintem neki a balhátvéd lenne az igazi posztja

Boxi_911 2008.10.13. 11:20:59

"Kik voltak azok a milicista sapkás szuperhekusok, mert ilyeneket még meccsen nemláttam."

Mi is csak tippelni tudtunk: talán magyar gárdisták???
De az tuti, h mikor a válogatott gólt szerzett, akkor mindig vonultak elénk...

Hatalmas feeling volt egyébként a második félidő szurkolói szemszögből, ezért pl érdemes kimenni egy meccsre!

A poszt nagyon jó, Sanya téll megért volna pár jószót, de ahogy olvastam már megtették egy páran kommentben.

montipájton 2008.10.13. 11:27:47

Matfu,
Szöllősit át kell ugrani, oszt annyi. Minden posztjában gondosan megemlíti, hogy a Gellei-féle válogatott milyen fasza volt, na igen, akkor ő volt az MLSZ sajtósa, úgyhogy erről ennyit. Az a legendás csapat éppúgy nem ért el lófaszt se, mint a többi, viszont Imi bá tomporát lehet nyalni továbbra is, elvégre alig kaptunk hármat a lettektől.)))

giacinto 2008.10.13. 11:27:50

parlagon heverő honositHATÓ klasszisok valószinűleg nincsenek sehol. aki megütné a szintet, az sohasem lenne válogatott. persze lehet fantáziálni hogy mekkora király csapatot lehetne összeszedni. Egyébként Maxwell-t tudnám ajánlani :)

giacinto 2008.10.13. 11:34:53

mármint magyar válogatott. aztán ki tudja. valószínűleg Frei Tamást kellene felkérni, hogy találjon már magyar származású világklasszisokat valahol Afrika mélyén, esetleg Dél-Amerikában. :)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.13. 12:13:28

"Mert soha sem szabad elfelednünk, hogy ebben az országban volt egyszer egy olyan válogatott, amely hat év (!) alatt egyetlen tétmérkőzést veszített el csupán (miközben olimpiát és Európa-bajnokságot nyert): a világbajnoki döntőt… Az a csapat amúgy tizenkettőt rúgott az albánoknak…" - Szőlősi így fejezi be az idézett cikkét. persze nem meglepő ez Puskás Öcsi monográfusától. És Hegyi Iván is ezt nyomja úton-útfélen. Jó hogy nem azzal jönnek, hogy: " S nyögte Mátyás bús hadát, Bécsnek büszke vára".

Persze ez csak méltó folytatása a jeles sportpublicisztikai varjú hagyományoknak: kááár, kááár. Csak vissza kell olvasni, mit írt a korabeli sajtó az 1964-es EB bronzról, segítek óriási kudarcként könyvelték el. Persze, azóta rákerült glória Mészölyék fejére is, de a saját korukban ők is csak kutyaütők voltak, akik arra sem méltók, hogy Bozsikék cipőjét pucolják. Egyébként az aranycsapat öröksége, már a szintén csillogó tehetségű következő generációt Albetékat is agyonnyomta.

De ésszerűbb lenne talán jelenből kiindulni és abból amit már ezren leírtunk, hogy a magyar és az albán válogatott kerete nagyjából hasonló erősségű.

kroos 2008.10.13. 12:25:18

,,csillogó tehetségű következő generációt Albetékat is agyonnyomta. "
ök azért kitudtak lépni az aranycsapat árnyékából,egyszer.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.10.13. 12:25:50

szöllősi, hegyi és sinkovics olyan megbonthatatlan egységet alkotnak így hárman, hogy nem ildomos bármelyiket is a a másik kettő neve nélkül említeni, amikor arról beszélünk, mekkora barom. ők a királyai ennek a szemétdombnak.

érdekes egyébként, hogy amennyire kezd kijönni a sportújságírói szakma nem klasszikus oldala a gödörből, amibe belekerült - gondolok itt a riporterekre, - annyira nem tud mit kezdeni magával az írott sportsajtó.

mocsing · http://nst.blog.hu 2008.10.13. 12:27:06

"rákerült glória Mészölyék fejére is, de a saját korukban ők is csak kutyaütők voltak, akik arra sem méltók, hogy Bozsikék cipőjét pucolják."

vajon lesz majd olyan, hogy egy magyar focista arra sem méltó, h VanczákVili cipőjét pucolja? :))

stécé 2008.10.13. 12:29:00

Ha van egy morzsányi következetesség az mlsz-ben, akkor Koeman még jó sokáig kapitány lesz.

A visszatérő dán-kérdéshez meg annyit: azon a meccsen volt egy helyzetünk, tegnapelőtt meg 4-5 és úgy lett 2-0. Sajnos ott még nem tartunk, hogy egy helyzettel meccset nyerjünk, ráadásul a dánoknak is egy helyzetük volt, igazságos az iksz. Majd Koppenhágában meglepjük őket ;).

neeskens 2008.10.13. 12:33:19

Van realitás: jelenleg csak a középpályánlk és Juhász a védelemben üti meg a nemzetközi szintet Szimpatikus, hogy ezt Koeman is így látja. Én nem gondolkodom továbbjutásban, nem számolgatok, én csak teltházas meccsekre akarok kijárni, ahol azt látom, hogy a magyar csapat kiteszi szívét-lelkét a pályára, nem ijed meg senkitől. Ennyi

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.13. 12:40:17

"vajon lesz majd olyan, hogy egy magyar focista arra sem méltó, h VanczákVili cipőjét pucolja? :))" :-D. szidjuk ezt a Vanczákot, de arról azért nem ő tehet, hogy nincs jobb, aki beállhatna Juhász Roli mellé.

Imma9 2008.10.13. 12:48:15

Az első félidőről:
Páran nagyon komolyan nyomták, de a csapat meglehetősen gyenge játékkal rukkolt elő. az albán kapu mellett ültünk, így jól láthattuk Torghelle alibifociját. nem csípett-rúgott-harapott, és nem érkezett jó üzemben. Sokan Ferenczit szerették volna a pályán látni, a féidőben volt pár beszólás, hogy nem cserélte le Koeman. Volt pár ordító helyzet, ami sajnálatos módon kimaradt (pl. Halmosi "nem vállalom el, inkább benyomom középre" - senki nem érkezett...) Dzsudzsák kifejezetten jól játsott, veszettnek tűnő labdákra is rárajtolt, kapta is a tapsot, profi hozzáállás, akárcsak Husztié, Hajnalé, Juhászé.

A második félidő pedig sokkal jobb volt, mint azt az összefoglalóból lehetett látni. az albánokat a magyarok beszögelték, egyszer sem éreztem, hogy "jujj, csak ebből ne kapjunk gólt". Torghelle remekül érkezett, és ha kicsit nagyobb szerencséje van, akkor simán több is akadhatott volna... Fergetegesen nyomta Bodnár Laci, fel tudott nőni Juhász mellé, ez sajnos szerintem Halmosiról nem mondható el... Érdemes volt kimenni a meccsre, a következőn remélem még többen leszünk. Remélem a srácok a szerdai meccsen a második félidőt hozzák, akkor biztosan nem lehet gondunk.

"De ésszerűbb lenne talán jelenből kiindulni és abból amit már ezren leírtunk, hogy a magyar és az albán válogatott kerete nagyjából hasonló erősségű."

Popp véleményéhez: erről csak annyit, hogy a keret valóban hasonlóan erős, de nálunk ott van Huszti, Dzsudzsák, és Bodnár a bal oldalon, a 2 gólból mindkettőben benne voltak... Ha pedig nincsen Juhász, akkor... Na ő félelmetes volt, nem csodálkoznék, ha 1-2 éven belül egy hatalmas csapatban nyomná... Egyénileg sokkal jobbak voltak szombaton, mint az albánok bármelyik játékosa.

montipájton 2008.10.13. 12:59:25

Mócsing,
Lakat T. Karolt se felejtsd ki, ő speciel a Sport Pluszban olyan cikkben "harangozta be" az albánok ellenit, amelyben Mészöly, Albert, Göröcs stb. beszélget képzeletben... Ez már montipájton, lássuk be. ))))

montipájton 2008.10.13. 13:01:30

Minden relatív, ha valaki azt mondja nekem 89 tavaszán a sóstói lelátón, hogy ez a Kuttor egyszer afféle élő klasszikus lesz a magyar bajnokságban, körberöhögöm, majd öngyilkos leszek.

(...és ma Kutya az egyik kedvenc hazai játékosom, komolyan!)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.13. 13:10:23

monti, fene az ízlésedet ;-)!

pote · http://nst.blog.hu/ 2008.10.13. 13:13:17

és a Haliban is hogy nyomja!
semmi gond nincs vele popp

kroos 2008.10.13. 13:19:08

amivel igazán gond van azok a légiosok,akik miatt a magyar tehetségek csak pl, nbII-ben játszhatnak.Lehetne sorolni a dvtk-bol,az egész zte-t,ahol be se férnek,vagy pl a fradit,ahol egy játékos se éri el a megfelelö szintet.Hogy ki lehessen jelenteni, nincs nála jobb magyar .
Nagyon gyengék a légiosaink...

kroos 2008.10.13. 13:21:10

(az hogy egy/pár) szurkolo beszabadulhat a sajtohelyre,egri v.+zomborit,anyázza és öket hibáztatja a vereségért,nekem mást is sugall).

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.13. 13:24:56

"és a Haliban is hogy nyomja!
semmi gond nincs vele popp" - akkor is Benjamin a legnagyobb király! Kutya meg lehet, hogy triatlonos öccsével csinálja az erőnléti edzéseket, azért bírja, még most is.

kroos 2008.10.13. 13:30:35

Nyil és Ricsi azon polemizált hogy jobb lett volna ha nincs Moilanen öngólja.Ennyi erövel el se kellene kezdenünk egy ilyen sorozatot.....

neeskens 2008.10.13. 13:31:28

Én a Bodnár Lacit egy nagyon jó jobbhátvédnek tartom, de nem értem miért nem a posztján játszik. Nem igazán tudja így segíteni a támadásokat, mert állandóan vissza kell vennie a jobb lábára a labdát. A dánok ellen még megértettem, mert Gronkjaer-ral más nem tudta volna tartani a lépést, de Albánia ellen visszatettem volna az eredeti posztjára, nekem balhátvédként nagyon idegenül mozog, annak ellenére- hogy mégegyszer mondom - szerintem jó játékos.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.10.13. 13:40:20

"(az hogy egy/pár) szurkolo beszabadulhat a sajtohelyre,egri v.+zomborit,anyázza és öket hibáztatja a vereségért,nekem mást is sugall)."

ez honnan, toni?

kroos 2008.10.13. 13:51:50

Tegnap,fradi-mtk 2.után.

kroos 2008.10.13. 13:52:21

bocsánat,nem vereség,egy azzal felérö döntetlen.

balu11 2008.10.13. 14:17:34

Hajnal szombati teljesítményéről bármi pozitívumot mondani, sztem hiba - egyszerűen nem ért labdába... (egyébként abszolút spíler, zseniális - magyar szinten -)

ugyancsak az Halmosi kritizálása - jól nyomta, hozzátett a támadójátékhoz is, labdákat szerzett

egyébként szóljatok, h hol kell aláírni a "Kutyát a válogatottba!" petíciót! :)

kroos 2008.10.13. 14:22:43

AZÉRT amikor kutya kiszorulgatotta válogatottbol olyan vetélytársai voltak mint Urbán,Lipcsei,Bánfi,Sebök,Hrutka, és az én személyes kedvencem Lörinc Emil,+Telek manci.Vancák egyikük szintjét sem,de a kutyáét föleg nem üti meg.

neeskens 2008.10.13. 14:24:00

Sorry Rommedahl, persze. Keverem ezeket a villámléptű dánokat...

Azazello007 2008.10.13. 14:26:48

kroos: az a baj, hogy ezeket a neveket már-már áhítattal emlegeted, pedig nyilván te is, én is emlékszünk rá, mennyire gyengék voltak, mennyit anyáztuk őket annak idején; az idő sokat szépít, de részemről a mai válogatottat keret alapján erősebbnek tartom -- persze ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül eredményesebbek lesznek a srácok.

kroos 2008.10.13. 14:30:37

Ok.Ez lehet.De a magyar foci az nem csak a válogatott,és ebben az idöben a bajnokságunk sokkal jobb volt.Mindenki megnézett egy fradi-utét,mtk-kispest.et.Ma ez már nem igy van.
De én azt a válogatottat is nagyon szerettem,és hátbirzongato érzés volt (habár emlékszem 86-ra) hogy kézzel foghato esély van rá hogy láthatom a válogatottat Vb-n.

rizla 2008.10.13. 14:50:59

"De a magyar foci az nem csak a válogatott,és ebben az idöben a bajnokságunk sokkal jobb volt.Mindenki megnézett egy fradi-utét,mtk-kispest.et.Ma ez már nem igy van."

mert még nem adta a tv rendszeresen az élbajnokságok meccseit, maximum a nemzetközi kupákat. sokkal jobb volt a bajnokságunk? hát a mostanihoz képest lehetséges, bár nem értem attól önmagában miért lesz jobb a bajnokság játékszínvonala, hogy többen kint vannak a meccsen. ez még nem bizonyíték. és egy biztos: az akkori nb1 SEM éri el a mostani idegenlégiósaink csapatainak a színvonalát.

rizla 2008.10.13. 14:53:53

"Mi is csak tippelni tudtunk: talán magyar gárdisták???
De az tuti, h mikor a válogatott gólt szerzett, akkor mindig vonultak elénk..."

ja, de tapsoltak ők is, mókás volt

neeskens 2008.10.13. 14:57:20

Kedves Rizla!
Azért ez nem egészen így van, az uniós csatlakozásunk előtt kevesebb játékosnak volt esélye kimenni Nyugat-Európába. Szerintem is magasabb volt még 10 éve is a bajnokság színvonala. Akkoriban a legjobbak jónéhány évet lehúztak itthon és csak utána mentek el, ma 18-20 évesen viszik a gyerekeket, szabad a munkavállalás az EU-ban és szerintem a menedzsrek is beletanultak lassan a dolgokba.

A másik amit a válogatottal kapcsolatban akartam írni, hogy szerintem a Bicskei féle csapat sem volt rossz, főleg 2000 körül. Ikszelrünk itthon az olaszokkal, kiütöttük a letteket idegenben, abban a csapatban több volt szerintem, mint ami végül összejött.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.13. 15:04:33

rizla, csak nézd meg, hogy akkor meddig jutottak kupacsapataink és meddig most és máris látod a különbséget.

rizla 2008.10.13. 15:11:27

meddig? egyszer bejutott a BL-csoportkörbe a fradi (az is 95ben), más eredmény nincs.
egyébként erre egyszerű a magyarázat: akkor a legjobbakat még nem vitték el európába szerteszét, most meg igen. és nagyon jól teszik.

neeskens: "Azért ez nem egészen így van, az uniós csatlakozásunk előtt kevesebb játékosnak volt esélye kimenni Nyugat-Európába."

igen, tudom. de ugyanez azt is jelenti, hogy több jó játékos volt itthon. valójában a játékosállomány színvonala nem volt magasabb.

kroos 2008.10.13. 15:14:21

Az Ns osztályzatai alapján tavaly is kutya meg sándor tomi voltak a legjobbak.pont mint 10 éve.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.13. 15:20:59

ühüm de akkoriban majdnem mindig eljutott az aktuális magyar bajnok az utolsó selejtező körig, sőt az UEFA kupában is mentek egy-két kört a csapatok.

"igen, tudom. de ugyanez azt is jelenti, hogy több jó játékos volt itthon. valójában a játékosállomány színvonala nem volt magasabb." - ezt nem is vitatta senki, csak annyit állítottunk többen, hogy a magyar bajnokság színvonala jobb volt. Te akkor is kötözködsz, mikor egyetértesz?

rizla 2008.10.13. 15:35:50

jó, alapvetően nem tartom lényegesnek, hogy akkor még elértünk az utolsó selejtező körig (!!!!!), meg hogy nem 1000en mentek ki egy meccsre átlagban, hanem 2500an. a bajnokság akkor sem volt tényező, ha egy hangyafasznyival jobb is volt. nincs miért nosztalgiával, és kellemes érzéssel visszagondolni azokra az időkre, felesleges.

drani 2008.10.13. 15:41:30

na popp tessék: egy hangyafasznyival jobb volt a bajnokság 10 éve! most örülsz? :)

kroos 2008.10.13. 15:44:01

Nem csak ez a lényeg.Mi is mások voltunk.Ha jött egy rangado akkor már hetekkel elötte huztuk egymást,az urbán féle ute,a fradi lipcseivel,illés aki a legnagyobb király,sándor tobe aki ugy passzol mint senki más....meg ilyenek....

rizla 2008.10.13. 15:45:53

kroos: és most miért nem jársz meccsre?

kroos 2008.10.13. 16:07:03

Nézzük akkor a jelenlegi utodokat,csak a felsoroltak közül,Sándor gy. talán,aztán toth bence,kanta,és leandro.

neeskens 2008.10.13. 16:13:13

Ez a blog nyilván nem a magyar fociról szól, de azért szerintem a 90-es évek második felében (amikor aktívan meccsre jártam) volt pár olyan focista (hangsúlyosan, csak a magyar szinten), akiért kiment az ember a stadionba.

Hirtelen Miriuta, Lisztes, Véber, Lipcsei, Illés, Sándor Tomi Váczi Zoli jut eszembe. Közölük is a legtöbben fényévekre voltak a nemzetközi szinttől, de volt bennük finesz, tudtak pár olyan dolgot, amit a mai mezőnyben szinte senki. Ma talán az MTK-s Kanta, jobb pillanataiban Tisza, meg Kenesei csinál focira emlékeztető dolgokat.És ennyi.

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2008.10.13. 17:57:51

Kicsit off leszek :) Én még az albánok elleni meccsnél is komolyabb vízválasztónak tartom a szerdai máltai kirándulást. Aki játszott az 1-2-es meccsen, annak azért, aki nem játszott, annak meg azért lesz eléggé nyomasztó. És, ha szombaton mindenki győzelmet várt, akkor holnapután mindenki hoz magával még egy embert, és már duplán várnak győzelmet. Ráadásul azon a meccsen durván beleléptünk egy taktikai K.O.-ba, kíváncsi vagyok Ervin mit talál ki Mifsud ellen. Boci fogja követővel?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.13. 18:02:19

Egy holland edző tuti, hogy nem fog követő ember fogást alkalmazni, Juhásszal vagy Vanczákkal lesz egy az egyben, akire éppen jut. A legjobb az lenne ha az elején vágnánk egyet és akkor visszább állhatunk lekontrázni őket, és akkor Mifsudnak sem lesz területe.

red7 (oda adjad befelé a labdát, bazzmeg!) 2008.10.13. 18:14:29

Szívemből szóltál Popp! A Boci féle követő pedig nyilván csak vicc volt a részemről :)

rizla 2008.10.13. 18:29:59

red7: amiatt az 1-2 miatt felesleges fosni máltától. már nem szimpla pofozógépek, az igaz, de itthon közepesnél gyengébb játékkal is elintéztük, hogy helyzetük se legyen. a bozsik csapata minden idők legfosabb válogatottja, azóta keret szinten, egyénileg, csapatban is fejlődtünk, a hozzáállásról ne is beszéljünk, ég és föld. ha ŐK (a játékosok) nem becsülik le máltát, nem lesz semmi probléma. mifsudról meg ne beszéljünk már úgy, mint ibrahimovicról (akit egyébként szintén eltüntetett juhász legutóbb), jó gyors, de ennyi.

rizla 2008.10.13. 18:31:21

"A legjobb az lenne ha az elején vágnánk egyet és akkor visszább állhatunk lekontrázni őket, és akkor Mifsudnak sem lesz területe."

visszaállni kontrázni egy olyan csapat ellen, amiben van összesen 2 profi futballista? LOL

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.13. 18:44:03

Rizla, vazz, az egyik profi játékosuk éppen egy olyan villámgyors gyerek, mint a Mifsud - aki egyébként a magyar válogatottba is simán beférne, a keretbe mindenképp -, akkor nem árt vigyázni hátul, mert rábaszunk, mint két éve. Az is egy lehetőség, hogy Pajáék, ahogy az albánok elleni második félidőben, visszaszerzik a zsugát már a középpályán. Ha viszont a kapujukhoz akarjuk szegezni őket, akkor nagyon labdabiztosnak kell lennünk a középpályán.

rizla 2008.10.13. 18:56:49

persze, hogy nem árt vigyázni, a csapatnak maximálisan komolyan kell vennie máltát is. de ha ez megtörténik, akkor elképzelni sem tudom, hogy megégjünk. red7 ezt írta "Ráadásul azon a meccsen durván beleléptünk egy taktikai K.O.-ba" de az a meccs nem a taktikai K.O. miatt lett szopó, hanem MINDEN miatt.
azóta juhászból egy fantasztikus játékos lett, de úgy anblok jobbnak, megbízhatóbbnak tűnik a védelem, mint amit megszokhattunk az elmúlt években. eddig játszottunk két magasabban jegyzett csapattal, meg egy csak kevésbé gyengébbel, és mindössze két gólt kaptunk. koemannal mindössze egyszer kaptunk ki, akkor is csak egy góllal. a statisztika mindig csalóka, mert minden egyes újabb meccsel változik, de ezt akkor is jó látni, ez már egy tendencia. végetérhet, de nem hinném, hogy pont málta ellen kellene félnünk, és kontrákra játszanunk.

rizla 2008.10.13. 19:00:47

mifsud a coventryben (wiki szerint): 66 meccs/14 gól. azért ettől nem kell elájulni szerintem.

halareaal 2008.10.13. 19:29:37

egyébként Vanczákkal ebben a selejtezősorozatban eddig semmi gond nincs. lehet hogy ő a kulcs, és ahogy neki szarul megy összeomlik a védelem?:P

rizla 2008.10.13. 19:48:47

ezt most lekopogtam

_benito · www.nst.blog.hu 2008.10.13. 22:15:01

no, én most nézem először a közvetítést, a szünetben vagyunk, és szeretném megjegyezni, hogy puhl sándor hiába töltött el x éve a világfutball kebelén, és hiába volt kiváló játékvezető, rákos agyfaszt kapok tőle, amikor szakérteni kezd.

ezeket kellene már kivezettetni, és nem visszaengedni.

rizla 2008.10.13. 22:56:31

és pali nyilatkozata hogy tetszett? : DDDDD

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.13. 23:22:08

elolvastam a csupa derűre adó cikket, s a következőt látom én.

A labdarúgás az egyetlen olyan sport, ahol a "kicsinek" a legtöbb esélye van nyerni a "nagy" ellen. Itt születik a legtöbb meglepetés. Egy kézilabda, vízilabda, kosárlabda meccsen mindig a jobbik csapat nyer. Egyszerűen olyanok a szabályok, hogy az erősebb csapat képes megverni a gyengébbet. Kijön a két csapat közti különbség. A papírforma eredmények itt azok is maradnak.

A másik dolog bevezetőnek, hogy a jelenlegi labdarúgásban 90 perc alatt ma már a kiscsapat felveszi a vetélytársa ellen a küzdelmet és simán végig partiban van. A szabályok adta lehetőségek korlátozottak, így 1x-1x 90 percen keresztül simán elérhető 1-1 jónak mondható eredmény, sőt, nemcsak jónak, hanem eredményesnek is mondható, s ezen van az igazi hangsúly. Kibekkelni egy 0-0-át idegenben, nem olyan nagy művészet manapság, főleg hazai pályán megkeseríteni a nagy dolgát. Ettől izgalmas, ettől szép a foci.

Ahogy kosárban soha nem vernénk meg a spanyolokat, vagy oroszokat, esetleg görögöket, úgy fociban elkaphatjuk őket. Lehetne sorolni a kisebb csapatok nagy menetelését a törököktől át a görögökön keresztül a letteket érintve, ciprusra elkalandozva egészen a Zte győzelméig a mu felett például.

Úgyhogy, én nem lepődnék meg, ha becsúszna most már 1-2 nagy skalp, s újra és újra megtelne a PF. Ehhez alázatra van szükségünk és egy kis szívre, meg taktikai fegyelemre.

Nagyon örülnék, ha lenne sikeres nemzeti csapatunk, és annak még jobban, ha ezek a sikerek nemcsak átmeneti sikerek lennének, hanem egyre többször ismétlődnének meg. Jelenleg annak a lehetőségét látom, hogy megrángassuk az oroszlán bajszát, de remélem eljön azaz idő is, amikor esetleg 3 ilyen vb-selejtező után 9 ponttal rendelkezünk, igaz, akkor is meglepetés lesz, de az már benne lesz a játékunkban, mert jelenleg nincs benne.

Kb ennyi az eszmefuttatásom:)

ui: sztem válogatott szinten erősebbek leszünk/vagyunk, mint klubfoci szintjén...amíg Csank edző itthon, addig nincs miről beszélni:)

halareaal 2008.10.13. 23:48:46

"A labdarúgás az egyetlen olyan sport, ahol a "kicsinek" a legtöbb esélye van nyerni a "nagy" ellen. Itt születik a legtöbb meglepetés. Egy kézilabda, vízilabda, kosárlabda meccsen mindig a jobbik csapat nyer. "

ez azért nem feltétlenül igaz.egyszerűen mivel a foci a legnépszerűbb sport, sokkal többen csinálják és sokkal jobban, mint az elmített játékokat. ennélfgova minden csapatnak (legalábbis azoknak akik eljutnak mondjuk 1-1 világ vagy csak európa-szerte közvetített meccsig) megvan egy alap tudása, és ettől sokkal kiegyenlítettebb a foci, főleg az utóbbi időkben.
arra próbálok utalni, hogy amikor mondjuk azt veszed alapul, hogy az amerikai dreamteam játszik mondjuk vmi nagyon gyenge kosárcsapat ellen, akkor az nem olyan, mintha mondjuk a Real a Numanciával játszana, mert a kosárcsapatok közt sokkal nagyobb a különbség. de ugyanez igaz a kézi és a vizilabdára is, az általunk ismert világelit és a többiek közt óriási a szakadék. a foci ezzel szemben a világon mindenhol ismert és kedvelt sportág, amit mindenhol tudnak játszani. egy olasz-magyar vagy egy magyar-málta párosítás messze nem hordoz akkora erőkülönbséget a csapatok közt, mint mondjuk egy magyar-tunéziai vízilabdameccs.
arra meg a többi sportban is van példa hogy a gyengébb csapatok nyernek, elég csak mondjuk arra gondolni, hogy az amerikai kosárcsapat most nyert egész hosszú idő óta először nagy tornát, azelőtt kikaptak az argentinoktól, a litvánokon át a görögökig szinte minden komolyabb csapattól, pedig kétségtelenül a világ legjobb játékosai az amcsi csapatban játszanak.

Hartog 2008.10.14. 00:07:29

@imici77: Lake Placid, 1980 - feladat kitalálni a sportágat. Na, az megleptés volt

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.14. 00:34:31

Egy hoki szuperhatalmi rangadó volt, amely eldöntötte a téli olimpiát és a "Csoda a jégen" nevet kapta keresztségben. 4-3 nyertek az amik a Tretyakot, Harlamovot, Petrovot, Mihajlovot fölvonultató Tyihonov-gárda ellen. Na de ott azért nem Venezuela győzte le a ruszkikat, hanem csupa későbbi NHL-profi, akkor még egyetemistaként.

rowi 2008.10.14. 00:49:16

a hokit sztem ne vegyük ide. ugyanis pont mi vagyunk azok akik már évek óta hozzák a bravúr győzelmeket, és a csodákat. és itt nem csak a válogatottról van szó (arról leginkább persze) hanem a Volánról is.

montipájton 2008.10.14. 07:20:33

Hajrá, Volán!
Hajrá, Kutya!
Hajrá, magyarok!

(Ha fociban ott tartana a válogatottunk, ahol a hokisok - nemzetközi első vonal legalja -, baszki, körbefutnám az országot.)

És most verjük el a szeretetszolgálatosokat, ha kérhetném.

ZenZo 2008.10.14. 14:36:35

@Halareaal:
"arra meg a többi sportban is van példa hogy a gyengébb csapatok nyernek, elég csak mondjuk arra gondolni, hogy az amerikai kosárcsapat most nyert egész hosszú idő óta először nagy tornát, azelőtt kikaptak az argentinoktól, a litvánokon át a görögökig szinte minden komolyabb csapattól, pedig kétségtelenül a világ legjobb játékosai az amcsi csapatban játszanak."

Azért ez messze nem igaz. Az amerikaiak jók kosárban, de az NBA és az európai (vagy inkább az USA-n kívüli) kosárlabda közt nagy különbségek vannak. Egyre több külföldi NBA játékos van, akik tudják, mi fán is terem az amerikai módi, ellenben a legtöbb amerikai NBA profinak fingja nem volt arról, hogyan is játszák máshol a kosárlabdát, ezért évekig szaladtak bele a szopóba. Ha ettől azonban elvonatkoztatunk, a kosárban az USA gyengélkedése pont egyenlő az angolok futball-sikertelenségének. Sok-sok egyénileg kiváló tehetség egy csapatban, ahol nem tudnak egymással mit kezdeni...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.14. 14:43:31

"Ha ettől azonban elvonatkoztatunk, a kosárban az USA gyengélkedése pont egyenlő az angolok futball-sikertelenségének." - párhuzam vonható, de hogy pont egyenlő lenne azt nem mondanám. Már csak azért sem, mert az USA kosárcsapatában tényleg világ legjobbjai játszanak, hiszen legjobbak közé csak néhány más nemzetbeli fér bele. Ezt meg közel sem mondhatjuk el az angolokról fociban.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.14. 15:21:07

ha nagyon durván leegyszerűsítem a mondanivalóm, akkor kb. ezt akartam átadni a mondanivalómmal (ami nem biztos, hogy jó, csak felvetettem):

Most volt egy Pick - Lőwen meccs. 4-gyel mentünk a félidőben, s kikaptunk, simán. Sztem a Pick jelenleg 10-ből nem verné meg a németeket, s max egyszer vezetne a félidőben 4gyel.

Ezzel párhuzamosan egy Roma - Kolozsvár meccsen a Roma 6nál többször nem verné meg a Kolozsvárt, s ha a félidőben 2vel menne a Kolozsvár, akkor simán be is húzná a meccset. Jah, és a Kolozsvár idegenben hátrányból fordítva hozta a meccset, míg erre a Szeged nem képes.

Nem tudom, mennyire érthető a mondanivalóm, ha van egy bizonyos különbség két csapat között, akkor a sportágakat figyelembe véve a labdarúgásban győz legkevesebbszer a jobbik csapat. Azaz könnyebb meglepetés eredményt elérni.

S ebben bízhatunk, ha a válogatott meccsekről van szó. Hamarabb nyerünk fociban a svédek ellen, mint kosárban. Akár idehaza, akár külföldön.

Talán ezért is van csak fociból totó. ?

halareaal 2008.10.14. 17:52:41

ZenZo:
"Egyre több külföldi NBA játékos van, akik tudják, mi fán is terem az amerikai módi, ellenben a legtöbb amerikai NBA profinak fingja nem volt arról, hogyan is játszák máshol a kosárlabdát, ezért évekig szaladtak bele a szopóba."

attól, hogy mára szinten minden csapatban van 1-2 nba játékos, nem hiszem h csak azért verte meg mindeki az amcsikat, mert kiismerték őket. az amcsi kosár pedig épp az olyan dolgok miatt sokkal jobb, mint az európai, amire úgymond nem lehet annyira felkészülni. de még ha igazad is van, itt a lényeg az, hogy egy kétségtelenül jóval erősebb játékerőt képviselő csapat ki szopott ki mindenkitől folyamatosan.

"Ha ettől azonban elvonatkoztatunk, a kosárban az USA gyengélkedése pont egyenlő az angolok futball-sikertelenségének. Sok-sok egyénileg kiváló tehetség egy csapatban, ahol nem tudnak egymással mit kezdeni... "

ez sztem nem így van, de nem amiatt amit popp írt, hanem azért mert a kosárban a csapatnak mint olyannak sokkal kevesebb szerepe van, mint a fociban. elég csak belegondolnunk, hogy gyakorlatilag minde támadás tele van 1-1 elleni párharcokkal, sőt ezeken dől el a meccs. játszhat egy csapat úgymond szervezetten, összeszokottan, ha a másik csapatban ott van egy Jordan, szart sem ér az egész. itt ponthogy sok egyéniség kell a csapatba, hogy ha az egyiknek nem megy, legyen egy másik. én úgy veszem észre az nbaben is erre mennek rá a csapatok. az amerikaiak se azért nyertek most olimpiát, mert annyira ismerik egymást a játékosok és csapatként funkcionáltak jól, hanem mert hol James, hol Wade, hol meg Howard villant egyet.

halareaal 2008.10.14. 17:56:19

egyébként egészében véve imici felvetése egy nagyon érdekes kérdés, de talán csak akkor lehetne eldönteni, ha a foci ugyanannyira lenne elterjedt mint a többi játék.

Lencse. 2008.10.14. 18:00:56

Hm, rég nem írtam ide.

A Győr az előző női kézilabdabajnokságban hülyére verte az egész mezőnyt, még csak különösebben szoros meccset sem játszottak, úgy emlékszem. A focibajnokságokban ez azért nem igazán jellemző.

Én ezt többek között valószínűségszámítással magyarázom. Egy kézimeccsen esik mondjuk 45 gól, és ha 1 db gólt nagyobb eséllyel dob a jobb csapat, akkor a nagy számok törvénye miatt szinte biztos, hogy az erősebb csapat dob többet. Egy focimeccsen 1-5 gól van, könnyebben kijöhet a lépés a kicsiknek. Ha kétszer dobsz kockával, sikerülhet két hatost dobni, de ötvenszer zsinórban már nem nagyon.

Amúgy szép volt fiúk, jó meccs volt. :)

halareaal 2008.10.14. 18:10:28

az azelőtti évben meg a Győr szintén kurvaerős volt, mégis a Fradi lett a bajnok:) egyébként nyilván sokkal több példát tudunk hozni a fociból az ilyenekre, de arányaiban nem hiszem hogy annyival több lenne belőlük.
ja meg még Lencse a felvetésedhez kapcsolódva, ez ugyanaz, amire már egyszer reagáltam: a Győr és az átlag magyar csapatok közt sokkal de sokkal nagyobb különbség van, mint az általunk követett focibajnokságok csapatai közt. ha a Chelsea a harmadosztályban játszaná a mccseit, ők is tudnának veretlenül bajnokok lenni ha akarnának. (mondjuk 4 éve az Arsenal megcsinálta ezt a PLben is)

Lencse. 2008.10.14. 18:18:52

Igen, de a kiscsapatokat akkor is simán verték, a bajnokság a rangadókon úszott el. Az pedig most nem téma. Ebben az osztálykülönbségben talán igazad van, de kézilabdában szerintem soha nem fordulhatna elő az, ami fociban a 2004-es EB-n megtörtént.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.14. 18:35:40

"egyébként egészében véve imici felvetése egy nagyon érdekes kérdés, "

kösz, akkor majd kérünk belőle egy posztot:)

ui: ma megyünk focizni, nem mi vagyunk az esélyesek, de azért nekik esünk, elvégre a valszám alapján van esélyünk nyerni, p = 0.4 :)

Üdv, ymy - azért a nagy dolgok fejben dőlnek el :)

sporttárs 2008.10.14. 22:37:00

Ahhoz képest, hogy a svédek meg a dánok ellen az volt az állásfoglalás, hogy hülye és (a szerzőkkel ellentétben) nem ért a fuballhoz, aki az eredmény miatt kesereg, mert a játék minősége a lényeg (hisz esélyünk kijutni úgy sincs), most az az öröm oka, hogy ugyan nem játszottunk jól, de nyertünk.
Nehezen értem az NST (Index) logikáját, de az az én bajom. Végül is a kicsengéssel abszolút egyetértek: ez egy jobb csapat, mint az előzőek, Koeman pedig egy jó edző és kapitány. Nagyon szurkolok mindkettőnek.

De nekem olyan ökörséggel ne jöjjön senki, hogy nem baj, ha nem nyerünk. Ezzel a mentalitással galériába kell menni kiállíást nézni, sportban ugyanis, csókolom, számít, hogy ki nyer. És azért kurva jó lenne már kijutni valahova.
(Ami nem azt jelenti, hogy nem vagyok tisztában a realitásokkal, hanem azt, hogy szurkoló vagyok. Egy szurkolónak ugyan milyen alapon mondja bárki okosan, minek tudjon örülni?)

kavics30 2008.10.15. 00:15:38

Imici felvetését értem, de akkor csak egyetlen kérdésem van. Miért van az, hogy ha a foci nyújt a gyengébbeknek a legtöbb esélyt arra, hogy eredményt mutassanak fel, nyilván viszonylag rövid távon, akkor a magyar válogatott vagy klubcsapat miért nem tudott gyakorlatilag egyetlen valamire való eredményt sem felmutatni az elmúlt évtizedben?
ok, talán a mu-zete az egyetlen kivétel, de ezen kívül sehol semmi?! (az olasz meccset szerintem hagyjuk, mert az egy barátságos, simihumi meccs volt, ahol nekünk volt egyáltalán kedvünk csinálni valamit is)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.15. 00:29:52

kavics30

megvertük a németeket idegenben, Air Sanyi (ie.youtube.com/watch?v=lTXFZfECvVM) góljaival.
a Loki 3-0, 5-0-t is játszott egy selejtezőben.
a Zte megverte a Mu-t...
De mintha a Győr a Stuttgart ellen csak 2-1-re kapott volna ki idén...
Nem esküdnék meg, de mintha a Fradi meg bejutott volna az Uefa 40-be, sajna nem emlékszem pontosan most :)

Most így ezek jutnak eszembe. Nem feledve, h a Dózsa beleszaladt a késbe a Vaduz ellen, a Zte egy horvát falusi csapattól kapott 7-et vagy 8-at...és legutóbb a Loki is lefeküdt a Young Boys-nak, asszem.

Igen, és az MTK-nak a felkészülés alatt voltak nagyon szép sikerei, talán vmilyen kupát is nyertek németben pl. a farkasokat legyőzve...

imici - ma kikaptunk, nem borult fel a papírforma, pedig 2-2-vel fordultunk a második félidőre :)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.15. 00:31:52

sporttárs, szerintem a logika a realitás figyelembe vétele. Svédországban az volt öröm, hogy jól és bátran játszottunk egy világversenyekre bérlettel járó csapat ellen, amely épp rutinja miatt legyőzött minket végül. Most meg az, hogy egy papíron hasonló erősségű - ezt ki kell mondani, mert nem hatvanas években vagyunk és nem is a nyolcvanasok elején - csapatot le tudtunk győzni szenvedve, a második félidőben időnként jól játszva. A két meccsben a közös viszont az, hogy mintha ennek csapatnak volna tartása.

A szurkolók is megéreztek valamit, hiszen kimentek 25000-en és nem a brazilok vagy az olaszok, hanem Albánia ellen.

Remélem holnap gond nélkül nyerünk Máltán és nem szaladunk bele egy két évenként szokásos szolid optimista hangulatot hazavágó eredménybe.

kavics30 2008.10.15. 00:41:27

Imici,
a németeket akkor mindenki aprította éppen, és ez is barátságos meccs volt, matyival a sajátjai ellen. kinek volt fontosabb? előtte pár évvel ők jöttek hozzánk és 5-1-re verték a vikidál átköltömahimnuszt gyula általa is támogatott válogatottat szintén barátságos meccsen. ezeknek szerintem az általad felvettekhez nem sok érdemi köze van.
a loki határeset elfogadom. az tényleg rendben volt.
győr??? csak 1-2? ja, bocs. csak 1-2-ink voltak ez igaz...

szóval akkor kb. 2 eredményes tétmeccs 10 év alatt a válogatottól és a klubcsapatoktól? ez még mindig a hibahatáron belül mozog szerintem:)

kavics30 2008.10.15. 00:44:21

"Most meg az, hogy egy papíron hasonló erősségű - ezt ki kell mondani, mert nem hatvanas években vagyunk és nem is a nyolcvanasok elején - csapatot le tudtunk győzni szenvedve, a második félidőben időnként jól játszva. A két meccsben a közös viszont az, hogy mintha ennek csapatnak volna tartása."

én is pont ezt érzem erénynek most a fiúknál! csinálják amit tudnak, mennek, néha jobban, néha rosszabbul. ha még nem is örjöngve, de támogatható az amit csinálnak.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.15. 01:02:28

és a haladás-arsenalról még nem is beszéltem :)

komolyra fordítva, megnéztem a válogatott meccseit, 2002-től tétmeccsek:
2002: Svédország–Magyarország 1–1, Izland–Magyarország 0–2 (és a spanyolokkal 1-1 Öcsi meccsén)
2003: Lengyelország - Magyarország 0-0, San Marino - Magyarország 0-5
2004: Horvátország - Magyarország 0-0, Magyarország - Izland 3-2. itt azért leléptük a németeket és a skótokat is, a japókról nem is beszélve, jah Magyarország - Észtország 5-0 barátságos
2005: Izland - Magyarország 2-3, Magyarország - Bulgária 1-1, Magyarország - Horvátország 0-0, Magyarország - Málta 4-0
2006: Bosznia-Hercegovina - Magyarország 1-3, barátságos: Ausztria - Magyarország 1-2
2007: Lengyelország - Magyarország 0-1, igaz, barátságos

Szóval, azért akadtak szép eredményeink, igaz elvétve, de sztem ezek az eredmények mégiscsak azt mutatják, h el tudunk csípni 1-1 értékes pontot, 1-1 győzelmet.

kavics30 2008.10.15. 01:12:58

köszi. bár a barátságos meccseket szerintem vegyük ki. az idegenbeli svéd meccs ok, az még mehet a listába. és akkor hol van itt a:
"A labdarúgás az egyetlen olyan sport, ahol a "kicsinek" a legtöbb esélye van nyerni a "nagy" ellen. "
izland? málta? bosznia?
ezek papíron velünk egyenrangú csapatok voltak, illetve inkább alattunk. ja, és mindhárom megvert minket az ominózus meccsek környékén:)

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.15. 01:28:24

feladom :)
bár a horvátok elleni x-eket ne becsüld le...és a bulgárok elleni sem volt rossz teljesítmény és a lengyelek elleni okos x sem...oks, ezek nem győzelmek...

sporttárs 2008.10.15. 11:03:17

Pop!
Mindenki érzi, mi a realitás, és nem is találni szurkolót, aki előre győzelmet várt a svédek ellen - nekem az ellen van kifogásom, hogy ha valaki mégis számolgat és bizakodik, annak ilyen kissé fennhéjázó sítlusban az orrára koppintanak, hogy "el vagy tévelyedve".
Ez a magabiztos megmondóemberek stílusa, nekem nem tetszik, ennyi.
(És Szőlősi blogjával ugyan mi a baj, ha egyszer ő is csak azt írja le, hogy nagyon ne ugráljunk már itt örömünkben? Pontosan tudom a választ, de hát bizonyos értelemben ő csak megfelel a benito-féle elvárásoknak, nincs eltévelyedve, nem?
Mondom: álkérdés, de talán érted, mi zavar.)

Máltát pedig megverjük, ez nem vitás. Nem azért mert már annyira kurvajók vagyunk, hanem mert 1. Málta gyenge, Albániánál sokkal, 2. a válogatott tudja hozni a kötelezőt.

Sima meccset várok.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.15. 13:13:24

sporttárs, tőlem akárki számolgathat, csak annak mindig pofára esés a vége, ha viszont a realitásból indulunk ki, akkor csak kellemesen csalódhatunk. Aztán a magyar foci jelenlegi helyzetében minden egyes győzelem után ugrálni kell - tudom ordas közhely ez is, de ha így van. Az a 25000 inkább lógatta volna az orrát?

Tudod tehát, ahogy én is és annak a hülye Antawnnak is tudnia kéne, hogy fölösleges öncsalás a múlt sikereiből kiindulni (emlékezni kell rá, viszonyítani hozzá nem). Amúgy Szöllősié is egy vélemény joga vagy hozzá és ha fóruma is, akkor nyugodtan írja meg. Az már sokkal izzóbb, viszont az ország egyik vezető foci publicistájaként "tündöklő" embertől, hogy kapitány szájába ad olyat, amilyet az nem mondott és ráadásul ordas tárgyi tévedés, íme: "Külön öröm, hogy az idei első gólját éppen a válogatottban szerezte meg Sanyi, tette hozzá kacagva a magyar kapitány..." - nos azért illett volna utána néznie, hogy Torghelle 'mindenki befoghatja a pofáját' Sanyi hét meccsenként négy gólt szerzett a Bundesliga II-es Augsburgban. De hagyjuk meg Szöllősit a hanyatló Nemzeti Sport ópiumának és a Mezey-klikk szószólójának.

_benito · www.nst.blog.hu 2008.10.15. 13:27:15

szívesen vitatkoznék, ha csak egyetlen állítást is megfogalmaztál volna azon kívül, hogy hülyeségeket írok.

így maradjunk annyiban, hogy eltér a véleményünk. csókold meg a stelázsin a puskák-képet, morzsolj el egy könnycseppet a 6-3 napján, és örülj, aminek akarsz.

vagy egy meglátásunk, amihez ragaszkodunk, és ez még akkor is így van, ha neked (szándékosan, vagy képességbeli hiányok miatt) sikerült félreértened a poszt mondanivalóját. az nst olvasása senki számára nem kötelező - ahogy a királyi csatorna nézése sem az.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.15. 13:35:51

"hét meccsenként négy gólt szerzett" - ez csak egy vágyálom, de jó lenne, mert akkor akár gólkirály is lehetne a zwoban. Az viszont tuti, hogy az eddigi hét meccsen négyszer beköszönt Air Sanyi.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.10.15. 14:28:55

Sporttárs: Azért ne általánosítsunk például nst-s véleményeket. Egyszerűbb szidalmazni, mint dicsérni, a pozitív kritika mindig nehezebb, mint a negatív. 2007-ban elérkeztünk oda, hogy az emberek nagyobb része helyén kezeli a válogatott lehetőségeit és megpróbál kisebb dolgoknak is örülni.

Ha valaki a svédek elleni győzelemnek szeretne, akkor nem lesz sok öröme benne, de ha megelégszel a fiatalítással, Vass Ádámmal, Filkorral, Koemannal, az albánok elleni Sanyival, a svédek elleni Husztival, akkor lehet, hogy néha még el is mosolyodsz majd. Persze semmi nem kötelező.

Boxi_911 2008.10.15. 16:45:07

Már most feszengek, és türelmetlenül várom az esti órákat, hogy pár sör mellett szoríthassak a fotelban a Magyar válogatottnak!

RIA-RIA-HUNGÁRIA!

kroos 2008.10.15. 17:04:31

,,még el is mosolyodsz majd." ezt irja Pancho,Végh Antal legutolso padavanja.

drani 2008.10.15. 17:53:14

Szerintem a válogatott játékában történt pozitív változásra az a legjobb bizonyíték, hogy az ember VÁRJA az esti meccset.

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.15. 23:42:52

kavics30:)
"A labdarúgás az egyetlen olyan sport, ahol a "kicsinek" a legtöbb esélye van nyerni a "nagy" ellen."

Hmmm, gondolkoztam, valahogy ez a kép alakult ki bennem. Valahogy úgy gondolom, hogy csak a fociban nyerhet EB-t egy görög szintű csapat, egy BL-t Porto, a fociban fordulhat elő, hogy egy Rangers Uefa kupa döntős (hány gólt is rúgtak az odáig vezető úton?). majd a rá következő selejtezőben simán kiesik.
A Veszprémet itthon mikor verte meg utoljára vki a Szegeden és az Újvároson kívül másik csapat?

Lehet, h nincs igazam, de valahogy ezt érzem...

Mivel utánanéztem, ezért beírom a magyar meglepetéseredményeket, legyen győzelem vagy vereség.

-Izland ellen, ha nem számít annak az idegenbeli győzelem, akkor a hazai vereség mindenképp.
-Málta is elpicsázott minket
-Jugók elleni 1-12
-Lokit kiverte a Rabotnicki
-A Loki eljutott tavaszig az Uefa kupában a Paok kiverésével
-említettem már a Zte győzelmét a MU felett
-Fradi Uefa kupában a 40 közé, ott Feyenord x, Hearts verés idegenben
-Loki 3-0, 5-0 (idegenben),a hogy írtam a Hajduk ellen
-Fradi BL menetelés
-a Loki verte az elmúlt 10 évben a Rostockot (idegenben) és a Wolfsburgot, Bordeaux-ot (3-0) is.
-A válogatott elkapta a svédeket, s szerintem jó kis x-eket is hoztak
-Az olimpiai válogatott Atlantai menetelése
-Legutóbb u19-esek szép győzelmei

Tehát azt gondolom, hogy az elmúlt 10-15 évban ha a magyar labdarúgásról van szó, akkor a meglepetéseredményekben nincs hiány. Mert ez volt a kérdésed.

A barátságos meccseket nem vettem ide. És a bajnokikat sem, pedig ott aztán hemzsegnek a meglepetések.

Egy friss eredmény: Portugália 0 - 0 Albánia, vendégek a 42. percben emberhátrányba kerültek.

Szumma, csak megérzés a részemről a fenti gondolatmenet, s tudom, h nem volt még 13+1-esem a totón :)

Üdv, ymy

Dzsúd Horse 2008.10.16. 03:12:45

"-Az olimpiai válogatott Atlantai menetelése"

3 vereség, 0 pont, hatalmas menetelés.

"-említettem már a Zte győzelmét a MU felett"

lol

imici77 · http://www.megujulasfc.blogspot.com 2008.10.16. 09:52:12

Pesszimistának köszönöm az épületes (20-as betűméret, vastag, dőlt, aláhúzva 2x...) hozzászólását... (Atlantába ki kellett jutni, nézd meg a selejtezők eredményét; s akár tetszik, akár nem, a mu itt kikapott egy tét meccsen - s pont a tét meccsekről van szó, ha visszaolvasol)

Üdv, ymy

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.16. 13:20:55

Peszimista Pista, más szóval tisztes helytállás a a későbbi olimpiai bajnok Nigéria ellen (0-1) és a Ronaldoval, Bebetoval, Roberto Carloss-szal Junininho Paulistával és Djaminhával felálló brazilok ellen (1-3). A Japán ellen a kilencvengkettedik percig vezettünk, azt egy perc alatt fordítottak, ez az egy perc, amiért szégyenlheti magát az a csapat a többi 270-re és a selejtezőkre viszont büszke lehet.

kavics30 2008.10.17. 21:36:59

Imici,
az alaptéziseddel nem vitatkoztam. a kézilabdás vagy a korábbi pólós hasonlat is ült szerintem. csak azt nem értem, hogyha tényleg ebben a sportágban van, lehet a kicsiknek a legnagyobb esélye, akkor mi, mint kicsik, közepesek(?) miért nem tudtunk eddig kiugró eredményeket elérni?! szóval nem ellentmondtam neked, hanem egy ebből táplálkozó kérdést tettem fel.
nagyon dícséretesen összeszedted a fenti listát és azt kell, hogy mondjam, hogy igen, lehet, hogy ezek az eredmények magukban meglepetések voltak.
azonban nekem igazán kettő tűnik kiugrónak és olyannak, ami az állításodat alátámasztja. a Fradi BL-be jutása és az olimpiai csapat kijutása (talán az ide utánpótlás eredmények). szerintem ezek voltak a legnagyobb eredményeink az elmúlt 10-20 évben.
süti beállítások módosítása