Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

A katalán gödör

2008.10.01. 22:00 pancho_sanza

Nem pusztán a rossz ítéletek miatt negatív a spanyol bírók renoméja. Még a tetemes mennyiségű tévedéssel sem lenne különösen nagy baj. Az igazi probléma a következetlenséggel van. Túlságosan tisztelnek játékosokat és csapatokat, ellensúlyozni próbálnak bunkónak vélt szurkolótáborokat, kompenzálják a véleményesnek gondolt ítéleteiket. Ezek mind ahhoz vezetnek, hogy a színvonal süllyed és a szurkolók erre vezetik vissza sérelmeiket. Érthető, mivel majdnem minden szoros bajnoki versenyfutás kihagyott tizenegyeseken, meg nem adott gólokon és bírói ítéleteken múlik. Ellenben a szurkoló csak az utolsó mérkőzések, esetleg a tavaszi szezon eseményeinek függvényében vizsgálja a történéseket. Lehet, hogy a Barcelonának kedvezett az ominózus ítélet, de az eddig látottak alapján a mostani bajnoki versenyfutás nem ezen fog múlni. Egyszerűen olyan kilátástalan, amit a katalánok az erősen tartalékos Espanyol ellenében - emberelőnyben - előadtak, hogy még a szurkolói cérna elszakadását is megértjük. Habár elfogadni nem tudjuk.

Amennyiben a bíró látja a felvételeket, akkor biztosan nem fújja be a  büntetőt. Nem látta. Tíz játékvezetőből kilenc megadta volna a helyében és még a maradék egy is bizonytalanul int továbbot. Tévedés azt gondolni, hogy ennek nem lesz következménye. A kockázatok és a mellékhatások tekintetében nem lehet viccelni. A játékvezetői bizottság összeül, megnézi a felvételt és eldönti, hogy helyes volt-e az ítélet. Később - a továbbképzéseken - megmutatják a legtöbb spanyol bírónak és minden agyba beivódik, hogy Eto’o kapott egy talán jogtalan büntetőt. Köcsög szimuláns - gondolják majd. Pár forduló múlva Alexis ásóval a kezében a büntetőpontnál éppen gödröt ás, miközben Marchena hátulról késsel közelít a katalánok támadója felé. A bíró sípja néma marad. Habozik és biztos, hogy jól átgondolja, mi legyen a döntés. A játékvezetői ítéletek kiegyenlítik egymást. Legközelebb Victor Valdésnek is elég lesz elesnie az ötösön belül és már rúghatja is ki a labdát. Ilyen a foci.

Persze a Barcelona problémája nem igazán ez. Sokkal inkább Gudjohnsen. Öt forduló alatt Guardiola eljutott ugyanoda, ahol elődje abbahagyta. Nincs új játékrendszer, nincsenek új játékosok és visszatért az izlandi csatár is. Ronaldinho most Milánóban bulizik, Deco Londonban lopja a focit, Edmilson már az El Madrigalban rontja a levegőt. Azonban így sem játszanak sokkal kevesebbet gránátvörös-kékben, mint egy évvel ezelőtt. Ez velük vagy nélkülük, de ugyanaz a csapat. Még akkor is, ha Zambrotta helyén Dani Alvés szerencsétlenkedik és Milito jelenleg sérült. Előbb-utóbb majd visszatér ő is. Henry most is ugyanolyan töketlen, a Betis ugyanúgy felállt 0-2-ről és a játékosok kétségbeesése is hasonlít a tavaly látottakhoz. Vajon mitől nem működik ez a csapat, amikor annyi labdazsonglőr és zseni van a keretben, hogy a Nou Camp művészkoncentrációjával, kizárólag egy menő manhattani buziklub vetekedhet?

Guardiolára fogni könnyű megoldás lehetne, de nem igazán tehet róla. Szerény edzői pályafutása ellenére csak felfelé mozdíthatja el a csapatot arról a  mélypontról, ami immáron egy éve tart és kiút egyelőre nem látszik belőle. Elődjéhez hasonlóan próbálkozik a csapat felfrissítésével, de talán nem véletlen, hogy az első pofonok után a Rijkaardéhoz roppant hasonló módszereket alkalmazott. Már amennyiben Giovani és Krkic, illetve Pedrito és Sergi Busquets szerepeltetése módszernek nevezhető. Na és persze Gudjohnsen. Pedig jobban belegondolva ők csak a körítés lennének a lényeg körül. „A” Barcelona esetében mindegy lenne, hogy az izlandi, Touré Yaya vagy Sergi Busquets mellett szalad el az ellenfél, amikor elől Messi, Eto’o, Henry, Iniesta és Xavi stabilan osztja az ellent. Guardiola állítólag azért jött, hogy remek morál mellett ne szenvedéssel teljenek el mérkőzések. Inkább tetszetős és magabiztos játékkal. Akkor nem kellene az orvosi stábbal, a bíró ítéleteivel esetleg Victor Valdés hibáival takargatózni. Csak győztes hadvezérként megdicsérni az ellenfelet. A Barcelona ennyit mindenképpen megérdemelne.

Már öt forduló után kijelenthető, hogy az eddig emlegetett okok többségében mind megbuktak. Nem a távozó sztárok és a rossz morál okozták a Barcelona vesszőfutását, mert akkor legalább a Numanciát, vagy a Racingot illett volna már megverniük. Vagy inkább mindkettőjüket. Ezeken a mérkőzéseken azok mondtak csődöt, akik a Barcelona legnagyobb tehetségei és fényes jövőjének zálogai lennének. A labdarúgás művészei. A legnagyobbak, kiknek tehetségéhez nem férhet kétség. Iniesta, Messi, Eto’o, Henry. A tehetségük már jó ideje nem párosul eredményekkel  és sikerrel. Sőt a kontraszt a zseni jellegből kifolyólag tovább élesedik. A még nem Európa-bajnok spanyol válogatottra emlékeztetnek, akik szinte mindig bombaerős kerettel rendelkeztek, aztán végül soha semmit nem értek el vele. A szimpátián kívül természetesen. Elvégre Valerónnál és Kikonál kevés szerethetőbb játékos van, de ők valószínűleg pont az érzékeny lelkiviláguk miatt nem teljesítették be soha végzetüket.

A Barcelona problémája a kulcsjátékosai, a zsenik mentalitásában keresendő. Xavi és Iniesta a spanyol válogatott két ékköve. Amikor éppen nem páros cserével alázzák őket. Xavi esetében nincs különösebb kivetnivaló, hiszen ő elég távol játszik a kaputól és ennek ellenére többször is megmentette csapatát az előző szezonban. Ahhoz, hogy a mostani Barcelonában igazán vezéregyéniség lehessen havonta legalább egy Redondo-cselt kellene prezentálnia, amit még ha ki is tudna vitelezni, akkor sem csinálná meg. Mert egyszerűen túl fegyelmezett. Marad Iniesta, aki jól cselez, kiválóan lát a pályán és biztosan nagyszerűen is lőne. Ha néha legalább elvállalná. Az Európa-bajnokság előtt is világos volt, hogy ő a spanyol kezdő egyetlen olyan tagja, aki nem fogja vállára venni a csapatot. Az ilyen nehéz terheket cipelni úgy nem lehet, hogy miközben a pehelysúlyú David Silva simán megfejeli Gattusot egy kisebb kakaskodásban, addig a Barcelona szélsőjének már Pirlo bárgyú tekintetétől is sírásra görbül szája.

Thierry Henry lehetne a megváltó, aki az elmúlt évtized egyik legnagyobb csillaga és egyben az egyik legjobb csatára is. A Barcelona csapatának legnagyobb csalódása, aki az Arsenalban mutatott teljesítményét meg sem tudta közelíteni és már biztosan elgondolkodtak rajta a katalánoknál, hogy miért nem az ágyús sikerek másik francia alappillérébe fektettek. Pires 34 éves kora ellenére igazi vezéregyéniség tudott lenni a Villarrealban. A csapat meg második a bajnokságban. Pont a Barcelona előtt. Henry a tipikus példa rá, hogy mennyivel könnyebb Zidane, Bergkamp, Pires vagy Trezeguet mellett tevékenykedni. A vázolt szituáció ismerős lehet Messinek is, aki Ronaldinho mellett még szabadon fickándozhatott, de a braziltól a szerepkört még nem, mindössze a mezt sikerült átvennie. Természetesen más a poszt és a játék. Ronaldinhot a váratlan és briliáns technikai megoldásai emelték társai fölé. Nem mellékesen emellett folyton mosolygott. Hozzá képest Messi mindössze egy kiváló jobbszélső, aki egyszer végigment a Getafén. Azóta viszont fokozottan ügyelnek rá, így csak elvétve képes mérkőzéseket eldönteni. Pedig a figyelem középpontjában is lehet nagy dolgokat véghezvinni. Lásd a tizenhat centivel magasabb C. Ronaldot!

Persze a portugál nem éppen példaértékű futballista, mivel az ellenfelek irányában tanúsított magatartása hagy némi kívánnivalót maga után. De hasonlóan remek sportember van a katalánoknál is. Samuel Eto’o. Neki szinte mindig megy a játék és simán elvihetné a hátán a Barcelonát. Csak bármikor kész a Üzbegisztánba látogatni egy zsíros szerződésért, vagy boldog-boldogtalannak üzengetni. Összeveszni játékostárssal, edzővel, közönséggel, hogy aztán látványosan ölelgesse a nemrég még szóban bántalmazott felet. Egyszerűen túlságosan hektikus a viselkedése pályán kívül és belül egyaránt, hogy igazi vezér lehessen. Talán nem véletlen, hogy lehet akármilyen eredményes, játszhat bármilyen jól is, igazából soha sem lesz esélyese az aranylabdának.

A sportszerűtlen viselkedés önmagában nem lenne kizáró ok egy olyan világban, ahol Luis Fabiano a brazil válogatott kezdőcsapatáig menetelt. A Sevilla csatára ugyanolyan következetességgel rugdossa a gólokat, mint az ellenfél játékosait. Ezen a hétvégén három helyzetéből egy gólig és egy kapufáig jutott. Eldöntötte a mérkőzést. De említhetnénk David Villát is, aki körülményektől függetlenül mindig meglövi a maga gólját. Nem számít, hogy hányan állnak előtte, milyen távol van a kaputól, a maga ravasz és gólra törő stílusában mindig csapata vezére. Ezen a hétvégén tovább építette a gólkirályi címét. A spanyol liga egyik legeredményesebb csatára Ruud van Nistelrooy. Rengeteg mérkőzést döntött már el és mióta Spanyolországban játszik gyakorlatilag egyedül jelzi a csapata összes fontos gólját. Ezen a hétvégén egyedül törhetett kapura hosszabbítás utolsó pillanataiban… Alvaro Negredo. Az Almería legnagyobb sztárja, a tipikus egygólos mérkőzések nyerőembere. Annak ellenére, hogy minden ellenfél szinte csak az ő kikapcsolását tartja szem előtt. Ezen a hétvégén csapata a kilencvenötödik percben biztosította be a győzelmet. Giuseppe Rossi sérüléséből most tért vissza, de már tavaly is jelezte, hogy ellenféltől függetlenül a legveszélyesebb láncszem a jól működő Villarrealban. Ezen a hétvégén csapata egygólos győzelmet aratott.

Tehetségben talán egyikük sem mérhető a Barcelona zsenijeihez, de valamiért ők mégis képesek egyedül arra, amire a katalánok nagy négyese immáron egy éve nem. Sorozatban mérkőzéseket eldönteni. Ezen a hétvégén Messi megszerezte a gránátvörös-kék csapat győztes gólját. A hosszabbítás utolsó percében. Egy véleményes büntetőből. Az második félidőt emberhátrányban lejátszó, de különben is tartalékos Espanyol ellenében. Manapság már kizárólag a szenvedés állandó a Nou Camp környékén, pedig egy igazán jó Barcelona nagyon hiányzik. Megérdemelnénk.
 

57 komment

Címkék: barcelona la liga 2008/2009

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr55691601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.01. 23:17:35

pancho, figyelemreméltó gondolatmenet, bár kicsit tán korai. A Barca most szar játékkal biztosan továbbjutásra áll a Bl-ben és csak három pont a hátránya bajnokságban. Nem egy példát láttunk már, hogy egy csapat szarul játszva hozza meccseket, majd beindul. ez velük is megtörténhet.

moltisanti 2008.10.01. 23:23:04

Néhany dologban igazat adok, de összességében nagy baromság az egész. Igaz, mit is várok egy madridistától...

rizla 2008.10.01. 23:40:21

igen, rohadtul korai, mi ez a cikk? hat hete megy a szezon.
és egyben kései, mert a barca már két éve gödörben van.
jézusom, lol

rizla 2008.10.01. 23:41:48

ráadásul mindezt egy már 5 meccses győzelmi széria idejére időzítve. oké, amikor a cikket megírta pancsó, még csak 4 volt.

giacomo 2008.10.01. 23:57:59

Jól értem, Henry zseni lenne? Meg még Eto'o is? És Xavi és Iniesta is? Nem erős ez? Bírom én a Barcát, szó se róla, de nem túlzás ez?

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2008.10.01. 23:59:57

a cím ellenére először azt hittem a bírókról fog a cikk szólni, de ez így legalábbis érdekes. nagy változás tényleg nem látszik a játékban, de azért van 1-2 jel, meccsek nyerése a 90.perc után, szögletgólok, szóval talán tényleg várhattál volna még néhány fordulót ezzel

horas 2008.10.02. 00:03:38

amúgy a tavalyi Barca keret az elmúlt 10 év legerősebb kerete volt.Már tavaly se tudta megmondani senki,hogy mi baja van a Barcának.
Szerintem teljesen jogos,ugyanott tart a Barca mint tavaly,ugyanazt is játsszák,elgondolkodtató az egyszer szent.A BL győzelem óta fokozatosan lejjeb csúszik a Barca akárcsak az AC Milan.És érdemben (a gerinc)egyik csapat sem változott.

rizla 2008.10.02. 01:53:51

"Jól értem, Henry zseni lenne? Meg még Eto'o is? És Xavi és Iniesta is? Nem erős ez? Bírom én a Barcát, szó se róla, de nem túlzás ez?"

röviden: nem.

rizla 2008.10.02. 01:55:34

nem a cikkel van a baj, hanem az időzítéssel. várjunk még azzal a gödörrel, amíg le lesz maradva a barca 6-7 ponttal. a bayern pl gödörben van, azt már nem korai. ezt még igen.

drdugo 2008.10.02. 02:59:49

gudjoskával egyébként mi a baj pancho? sztem o aztán legkevésbé tehet a helyzetről.
ami sztem még nem is igazán helyzet, mivel akárhogy nézzük, guardiola eddig egész jól hozza az eredményeket.
pont azért hozták guardiolát, hogy az eredménytelenné vált jogo bonitot végre felváltsa a realistább futball.
de lesz ez sokkal jobb is. tök új edzői stábbal badarság lett volna rögtön álomfocit várni. még kb most vannak az összerázódás időszakában.

amugy meg teljesen mindegy hogy mi van a barcával, vagy mi van a margittal, mert ugyis az atleti, valencia, villareal trió valamelyike nyeri a ligát :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.10.02. 07:21:48

Azért különítsük el egymástól az eredményességet és a teljesítményt. A tavalyi Barcelonának minden problémája megszűnt létezni: friss edzői gondolatok kerültek a kispadra, így esélyt kaptak egy új játékrendszer kialakítására és az edzői szigor is beköltözött az öltözőbe.
A morálnak is javulnia kellett volna, elvégre a bomlasztó elemek nem 6 hete hagyták el a katalánokat.
Az orvosi stáb cseréje is megtörtént, s talán idén már nem olyan sokan fognak hosszú időre kidőlni.
A gödör igazából már régóta tart, de ez a csapat még egyértelműen a kontár Rijkaardé. Túlságosan hasonlít rá.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.02. 09:08:13

"ez a csapat még egyértelműen a kontár Rijkaardé." -azért ezek elég kemény szavak minden idők egyik legjobb védekező középpályásáról, aki edzőként is az egyik legsikeresebb a Barca történetében és a 2000-es holland csapat játéka (nem eredménye) is magáért beszélt, meg persze Rijkaardot dicséri.

A játékosokkal is kiváló kapcsolatot ápolt a sikerek idején, ez a képernyőn is átjött. Nagy érdem volt például, hogy elfogadtatta a Bl-győztesként érkező Decoval, hogy a Barcában nem ő a prímás és az első két évében hatalmas alázattal játszott Ronaldinho alá a portugál-brazil is. Az viszont tény, hogy ez a bratyizós attitűd hosszútávon már nem volt, talán nem is lehetett eredményes. Mikor már mindent megnyert a brigád, már nem tudta őket újra motiválni.

mickeyknox 2008.10.02. 09:08:25

rijkaard nem kontár, és aki guardiolától várta a megváltást, az nevetséges. azt sem értem, xavitól mi többet akar bárki is várni. messi, aki egyszer végigment a getfén??? mivvvaaa??? nem értem az egész cikket. :D
(esetleg azt, ami henry-ról íródott. az ő játéka nemcsak a barca szurkolóknak, hanem az összes fociszurkernek kurva nagy csalódás)

Davoman 2008.10.02. 09:13:14

szserencsére messi cáfolt egy alaposat tegnap erre a marhaságra :-)

shinigami 2008.10.02. 09:42:50

szerintem minden rendben volt tavaly is a barcaval terjunk at 1 kicsit a real szidasara is maris jolesz iden is minden

giacomo 2008.10.02. 10:31:23

"popp 2008.10.02. 09:08:13

"ez a csapat még egyértelműen a kontár Rijkaardé." -azért ezek elég kemény szavak minden idők egyik legjobb védekező középpályásáról, aki edzőként is az egyik legsikeresebb a Barca történetében és a 2000-es holland csapat játéka (nem eredménye) is magáért beszélt, meg persze Rijkaardot dicséri."

Ez valóban így korrekt. Félelmetesen jó játékos volt (ha a cikk célja netán a "zseni" jelző devalválása volna, most direkt nem használom, pedig helye lenne), nálam a Völler-story is belefért. Csak remélni tudom, hogy az olyan durva és előrelátható melléfogások, mint mondjuk Henry leigazolása, nem az ő ötletei voltak. Évekig nagy játék volt nagy eredményekkel.

OnduldBaar (törölt) 2008.10.02. 10:33:52

Henk ten Cate -ról senki nem ír, pedig nélküle aligha nyer a Barca BL-t, együtt Rijkaard-al alkottak elég jó párost, nem lennék meglepődne, ha kiderülne, hogy Frank volt a főnök, de Henk irányított:)

elvégre a Chelsea-t is bejuttatta a Bl-döntőbe, sőt a bajnokságot is majdnem megnyerte velük, vagy van aki szerint Avram Grant kiváló képességei hoztak 2 ezüstöt a Chelsea-nek(majdnem két aranyat) ?

szóval volt/van egy edzői válság, mind taktikailag, amin lehetett volna változtatni 2006 után, mind morálisan, mert a csapategység sem teljes, a motiváció olyan 0 és 50 között mozgott 100-as skálán véletlenszerűen, és 1-2-3 játékosnak, főleg a húzóembereknek a kedve is elment a focitól, vagy inkább mással foglalkoztak szivesebben, nem a focival (Ronaldinho, Eto és Deco, akik még bomlasztották is a csapatot ugye)

tavaly a bajnokságban ,amikor még lehetett volna hajrázni a Real-al, sőt a Real és arcpirító pontokat vesztett fix meccseken, a Barca rákontrázva még égőbb meccseket játszott
(ebből a szempontból az idei Real erősebb, a Barca-n még nem látom, hogy képes lesz mondjuk Xavi és Messi 1-2 hónapos távollétében hozni a meccseket sorba)

tavaly BL-elődöntőbe csak elverekedték magukat de mondjuk ott bármelyik angol csapat ellen kiestek volna sztem

az új Barcelona, a Guardiola-féle hát itt még kevés meccset játszott a Barca, sztem korai azt mondani, hogy gödörben vannak és nem látszik a kiút, az edzőváltás nagyon kellett, hogy Guordiola legyen-e az, az más kérdés, én nem őt válaszottam volna, de még leírni is kevés az idő őt, mert lehet a végén bajnok és BL-győztes lesz, ha megfelelően motiválja a csapatot és a játékosok is elfogadják, mondjuk ilyen szempontokból egy sokkal tapasztaltabb edzőt hoztam volna, akinek van BL-tapasztalata is

Laporta-ra is érdemes kitérni, megváltóként érkezett, meg is váltotta a Barca-t, felértek a csúcsra, aztán Laporta-nak meg (Ronaldinho-nak is) fejébe szállt a dicsőség, és nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy mi lesz jövőre

az idei átigazolásaik is furán sikerültek, nem sok pénzt kaptak Ronaldinho-ért és Deco-ért, és akik érkeztek, azok meg 10-ed annyira sem tűnnek úgy, mint akik tudnak olyan teljesítményt nyújtani, mint Deco vagy Ronaldinho fénykorában(ami elég magas mérce persze, de sikert csak akkor ért el a Barca)

Henry maga a rejtély, pedig az angol PL-ből érkezők itt tudják ontani a gólokat, pl. RVN a MU-ból jött és itt is lövi a gólokat, igaz nagyobb bizalommal kezdett, mint Henry, de ott van az Angliában botlábú Forlán, idejött és a legjobb góllövő lett:)

Henry-nak bizalom kell, neki is van ez a kisebb válság, hogy az Arsenal csillaga volt, az elsőszámú játékos, a közönség kedvence, az ikon, itt a Barca-ban meg egy klasszis, akinél a többiek már nyertek olyat is amit ő ne, ráadásul ott van Eto, aki talán elsőszámú támadó, Henry meg vagy játszik mellette, mögötte vagy nem, meg új taktika, amibe neki kell alkalmazkodni, és nem a Wenger-féle helyzet,amikor ő volt a biztos pont, és a többieket osztották el ő hozzá képest

összességében sok gondja volt/van a Barca-nak a Bl-győzelmük óta, de idén gödörben azért még nincsenek, mert a Real-nak is lehet rossz szériája, a Barca is magára találhat, és 5-6 fordulón belül már 5 ponttal megy a Barca, ami az elején ugyanúgy nem jelent még semmit

BL-ben pedig ha nehezen is de 2 meccsből 6 pont, ez fontos, hogy amikor nem játszanak jól, vagy nincsenek formában, vagy hátrányban vannak , de akkor is nyernek meccseket, ráadásul BL-ben jó kezdenek...

ettől függetlenül a Real-ban sokkal több van,mint ami tavaly kijött belőlük, sokkal jobbnak tartom a Real-t ezért, bár ott is vannak gondok, főleg a keretben, de kevesebbet fognak hibázni, több fix meccset hőznak be ,mint tavaly, ezért lesznek sztewm bajnokok, és a Bl-ben is odaérhetnek a végére, bár az szerencse- , sérülés- és formafüggő, sokkal jobban, mint a bajnokság

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.10.02. 10:39:19

Tévedés ne essék, de tavaly többször leírtam, hogy nem feltétlenül Rijkaard miatt gyenge a Barcelona, ugyanakkor az aktuális mainstream mindig a holland és a morál egyedüli felelősségét firtatta. Most meg már 4 hónapja lelépett, aztán mégis kísértetiesen hasonló szituáció, mint amit maga után hagyott.

Kicserélték a kormányt és a kerekeket az autón, aztán továbbra sem kanyarodik. Még a buta szerelő is tudja, hogy akkor másfelé kell keresgetni.

neeson 2008.10.02. 10:45:06

Lehet hogy korai a cikk, meg kicsit rosszul időzített, de az mindenki előtt világos, hogy valami nincs rendben a Barcaval, csak nem látni tisztán, hogy pontosan mi. Vagy szinte minden rossz?
-Henry katasztrófa, ez rányomja a bélyegét az egész támadóalakzatra.
-A középpályások, közöttük is Xavi meg Iniesta, túlságosan hasonló játékosok, így csak egy fajta játékot tud játszani a csapat.
-Alapvetően a Barca attól várta a megerősödést, hogy elad egy pár játékost, és gyakorlatilag nem vesz senkit a helyükre. Daniel Alves megvétele, az aztán zseniális volt. Messi mögé egy oylan védő, aki csak támadni tud.

Amúgy a cikkben is van 1-2 hülyeség: először is Pires...jézusom...láttátok az utolsó éveit az Arsenalban? Az hogy a Villarealban most jól játszik, az azért van mert a helyére került, de nagy csapatokban nem állná meg a helyét. Aztán Messi lehúzását már sokan mondták...teljesen érthetetlen. Meg sztem Villa sokkal jobb játékos mint Messit leszámítva bármelyik támadó (csatár) játékos, akár a Barcaban, akár a Realban.
Egyébként a Real nagy baja is a Barca maga. Ha nincs hazai fronton versenyhelyzet. akkor nem tudnak megedződni a nemzetközi szereplésre.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.02. 11:09:09

Mondjuk a hatalmi viszonyok is bizonytalanok a Barcánál. Laportát de facto leszavazták a sociok a nyáron, de kétharmados többség kellett volna a leváltásához. Ronaldinho teljesítménye mögött például Laporta vetélytársának, Sandro Rosselnek aknamunkáját látták sokan. Guardiolát viszont a Laporta mögött álló Cruyff emberének tartják. Ezek a viszonyok is hathatnak a játékosokra és az edzőre.

De ennek ellenére is azt mondom , hogy nem tragikus a Barca rajtja. Minden fronton versenyben vannak és lehet, hogy ezeket a spekulációkat megcáfolja az élet.

krysal 2008.10.02. 11:09:48

A cikk maga nem rossz, de az időzítés kicsit baljós. Szerintem G elkezdett némi tartást csempészni a csapatba: nem lehet véletlen, hogy lassan, de egyre észrevehetőbben megtanultak nyerni az utolsó percben is. Ez az R-féle csapattal merőben ellenkező eredmény. Bár messzemenő következtetést levonni ebből nem lehet, de talán látszik már a ény az alagút végén. (hajjajj, de elcsépelt.)

Messit az írásban kicsit alulértékeltnek látom, de ez is ízlés dolga. Cérnanyalónál egy fokkal sem roszabb, pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy stabilabb csapatmunkára képes MU áll mögötte. Igaz, ha nincsenek a góljai, libafos a helyzet, de több alapot tudnak nyújtani számára, mint Messinek a Barca.

A Pires dologgal valahol egyetértek, bár emlékszem én gyenge meccseire az Arsenalból a végén, de tegyük a szívünkre a kezüket (akkor ez a 2....), messze több jó meccse volt, mint gyengusz. (Váratlanul is ért az eladása.)

Azzal, hogy Iniesta és Xavi egy csöppet üti egymást, egyetértek, de hogy nem világklasszisok? Akkor ki az?

"moltisanti 2008.10.01. 23:23:04
Néhany dologban igazat adok, de összességében nagy baromság az egész. Igaz, mit is várok egy madridistától.."

Ugyan, olvasd vissza, mit írt a Roma elleni kiesés után... Ez semmi ehhez képest. :)

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.10.02. 11:18:37

Henryhez: egyszer azt nyilatkozta gyengébb teljesítéményével kapcsolatban, ha jól emlékszem: az ágyusoknál ő volt az ék, 30 méter futás után került lőtávolba, a barcában hátrébbről indul, kell vagy 60 métert futnia, mire lőhet, és erre nem sikerült még átszoknia. Vagy nem is képes rá, nem tudom.

mickeyknox 2008.10.02. 11:24:22

inkább az utóbbi... henry-nak nem fekszik ez a játékrendszer és kész. az arsenal rá épült, ott isten volt. a francia válogatottban sem tudott soha olyan jó lenni. pedig ott is megvolt egy ideig a pires-henry páros.
hasonlóan járt, mint sevchenko, elhagyta azt a klubot, ahol isten volt, elment egy másikba, ahol nem megy neki, és ezek után már sose lesz olyan, mint volt, még ha viszza is megy/menne az előző csapatához.

krysal 2008.10.02. 11:25:20

Azért is érdekes Henry dolga, mert a story úgy szól, hogy szinte könyörgött Wengernek, hogy hozza el Torinóból, ahol balszélt próbálnak játszatni vele. (Igaz, sokszor láthattuk, még az Arsenalban is, hogy első ékként tör kapura balról, mert előfordult így is, hogy kihúzódva játszott éket, de...) A Barcában bal oldalon-oldalról számítanak rá. Kérdem én, miért? Ez valamelyest igazolja azt, hogy Titi a sorban hol áll: Eto'o mögött. Pedig a szerencsétlen CSATÁR.

ASRM 2008.10.02. 11:55:49

Pancho, de akkor most mi is a végkövetkeztetés? (:))
Henry, bár rendkívül gyors és fizikálisan is kiemelkedő játékos, de technikailag szerintem nincs azon a szinten, ami egy spanyol bajnokság élcsapatában szükséges a beteljesüléshez.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.02. 12:05:26

Az mindenesetre jó jel, hogy a Barca újabban pokoli rossz játékkal is képes arra, hogy megfordítson egy meccset az utolsó percekben.

Végignéztem éjjel a donyecki derbit, és hát... most még a labdabirtoklás sem volt az igazi. Hozzáteszem gyorsan: a spanyol csapatok különösen utálják "az orosz telet", Donyeckben az UEFA-kupa győztes Sevilla is megkínlódott erősen annak idején.

Abban egyébként egyetértek a poszttal, hogy ez a Barcelona túlságosan is "érzékeny művészek csapata", ezért teljesítenek teljesen kiszámíthatatlanul. Egytől egyig fantasztikus (teljesítményre képes) játékosokból áll. Írta valaki, hogy a tavalyi Barcelona papíron az utóbbi tíz év legjobb keretével bírt. Így igaz, egész Európában, és én bátran mondanék húsz évet is. Csak a papír és a pálya között ott van sok minden, ami össze tudja zavarni a fejeket.

A legjobb példa Dani Alvés. A Sevillában lenyűgöző volt, a Barcában meg semmit sem csinál. Talán azért, amit neeson írt, hogy Messi mögött játszik egy tipikusan támadó szellemű jobbhátvéd. Dehát ha ezt neeson látja, akkor a Barcelona szakemberei hogyhogy nem?!...

Szóval, igen, vannak gondok, valami valahogy nem stimmel. De azért biztató jelek is vannak. Veszve pedig végképp semmi sincs.

Zsinórban 5 győzelem után hogy is lenne?...

montipájton 2008.10.02. 13:07:44

Én nem mondom, hogy minden úgy van, ahogy Pancho írja, azt se, hogy baromság, amit ír, csak azt, hogy ez egy nagyon jó írás, ami annyira szubjektív, amennyire kell, és legalább elemez/véleményez/megmond. Pont ilyeneket várok a "szaksajtótól" (hiába), pont ilyenek miatt olvasom az NST-t, nemhiába.
Gratula.

(A Barcáról pedig az a véleményem, hogy nagyon nem az igazi, amit művelnek, viszont nyernek és az ilyesmi meg szokta hozni előbb-utóbb a kellő lazaságot, majd a kellő látványt is. Kíváncsian várom a folytatást.)

montipájton 2008.10.02. 13:09:50

Mr. Gyilkos Ösztön valóban hiányzik a játékukból, lehet, egy Cantona vagy Sztojcskov most többet érne két-három érzékeny zseninél - de azért így se szúrnám hasba magam, ha a Vidinek lenne hasonló állománya.)))

Keelhaul 2008.10.02. 14:18:27

Korai, de jó írás lenne, ha november közepén is ugyanitt tartanának a dolgok. De azt gyanítom, már rég nem ez lesz a helyzet.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.02. 18:03:56

monti, Sitku Illés talán nem elég jó neked?

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.02. 18:05:02

Persze tudom, én hogy gyermekkori karácsonyok, a Szabó Jóska, meg a Csongrádi Feri ;-).

VVega · https://debugme.eu/ 2008.10.02. 18:38:16

Bravo. Kurvajó ez a cikk :)

halareaal 2008.10.02. 18:55:18

azért nem baj, ha a Real mellett kap a Barca is néha:) egyébként van igazság a cikkben, az alap mondanivalója meg szimplán csak annyi sztem, ogy vmi nagy gond van a Barcával, és ezzel nemis nagyon lehet vitatkozni. ennek ellenére pancho eltúlozza dolgot. ez azért van sztem, mert ugyanolyan örök romantikusként látja a dolgokat, mint a Real esetében. bár papíron ez egy eszméletlen erős keret, ennek ellenére több mint valószínű, hogy soha nem fognak úgy játszani, mint ahogy azt a Ronaldinho-féle Barca után várja sok ember köztük talán pancho is (real drukker létére, ejnye).
nem csak azért mert Ronaldinho nincs már a csapatban, hanem azért, mert olyan játékot egyszerűen nem lehet produkálni hosszú távon, mint amit a Barca csinált 3 éve. ugyanez volt a Reallal is, ők a 2002-2003as időszakban, talán még előtte is, nyújtottak olyan játékot (még ha az eredmények nemis jöttek olyan durván), amit egyszerűen lehetetlen hosszabb ideig fenntartani, akár a világ 10 legjobb játékosa is ott lehet a csapatban, előbb utóbb vége szakad.
ennek ellenére lehet azt mondani, hogy a Barca 2 éve gödörben van, mert ők ennél jóval többet tudnak egyénileg és csapatként is. viszont ha ki is hozzák magukból amit lehet, akkorse lesznek a többi nagycsapat fölött egyértelműen. sztem egyébként ilyen szempontból egyszinten vannak a Reallal, ha mind2 csapat a maxot nyújtaná, kb ugyanoylan erősek lennének. (és Real-Barca bldöntő lenne :P).

bjoe0502 2008.10.02. 19:11:50

Alexis ásóval a kezében a büntetőpontnál éppen gödröt ás, miközben Marchena hátulról késsel közelít a katalánok támadója felé.

nem kéne szidni a valencia védőit egyik(Marchena) az eb győztes alappillére, a másik(Alexis) pedig a leendő középhátvéd a válogatottban...ráadásul Albiol is spanyol válogatott, eb győztes ők lesznek a spanyol védelem alapjai a jövő ben

halareaal 2008.10.02. 19:14:09

Puyolt elnézve lassan már a jelenben is azok:P.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.02. 19:31:33

bjoe0502, Marchena nem rossz védő, de hogy a legdurvább spanyol játékosok közé tartozik az is tuti. Egyébként Materazzi meg világbajnok.

redcard · http://redcard.tumblr.com/ 2008.10.02. 20:35:27

többen többször leírtuk, hogy Marchena mennyire kellemes meglepetést okozott az EBn azzal, hogy 1. nem csinált semmilyen elborult agyú baromságot 2. nem kapott felesleges sárgalapot. De, az EB volt a kivétel, a valenciai meccseit nézve egy igazi hentes

montipájton 2008.10.02. 20:42:07

Popp, a Vidi hajdani nagyjait a maiakkal egy lapon említeni is felér egy baseballütős arcpakolással. )) Sitkuval speciel nincs komoly bajom, legalább igyekszik. Nem egy Messi, de azonban viszont legalább... nem jut eszembe semmi.
Lesz még Vidi-poszt az NST-n, nem én vagyok az egyetlen szimpatizáns a blogon, de erről egyelőre ne többet.))
Ennyit a Barcáról.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.02. 20:48:37

A színük nem különbözik olyan nagyon...

bjoe0502 2008.10.02. 21:34:46

redcard,
lehet az eb volt a fordulópont azóta sérült asszem marchena...elismerem volt jó néhány brutál belépője de szerintem mostmár nyugodtabb lesz...már ha bekerül a kezdőbe:D
Amunt Valencia

nasteey 2008.10.02. 21:54:56

A cikkben egyedül a Barca-logó tetszik. :)

Addig teljesen rendben van, hogy úgy néz ki a játék, mint Rijkaardnál, azonban még alig kezdődött el a szezon és máris javulást várunk? Pedig van, mert eddig pont ott nyerjük meg a meccseket, ahol sorra elbuktuk. Aztán ott van még az is, hogy szerintem Pep rotálása azért van, hogy megtalálja a legjobb összeállítást. Ha ez meglesz, gyanítom többször egymás után is léphetnek úgy pályára. Főleg, hogy most Iniestát előszeretettel játszatja balon, ha visszatér Hleb, addigra talán rájön, hogy játszhat ő Xavi mellett is. Talán még a játék is javul... mármint látványosabb lesz.

Rijkaarddal még rosszabbul kezdődött, aztán mégis.
Egyértelműen rosszkor jött ki a post. (bár gyanítom miután pancho megírta, rájött, hogy fokozatosan javulni fog a Barca játéka, ezért minél később lesz elpostolva, annál jobban el lesz rugasztkodva a valóságtól... :P)

rexter 2008.10.03. 07:37:42

jaj en ugy utalom a Barcat. Jo cikk!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.10.03. 12:13:06

szferi, az érzelmi alap nem azt jelenti, hogy háttal állsz pályának, sőt sokkal jobban beleéled magad, ha a helyszínen vagy az energiádat, a lelkedet és a hangodat is beleadod a csapat érdekében. Ha pedig tévében nézed, igazán adrenalin teli állapotba kerülsz, szinte rátapadsz a képernyőre és persze elfogult vagy, de nagyon.

Ez az elfogultság panchonál, úgy jön ki, hogy jobban üti a kedvenceit, mint más csapatot, nálam meg úgy, hogy elnézőbb vagyok például a farkasokkal és néha talán többet látok a játékukban -feltéve de meg nem engedve ;-) - mint amennyi benne van.

RealMathius 2008.10.03. 16:29:29

pancho!!!
Ne kelljen csalódnom benned! :))
"amit még ha ki is tudna vitelezni"

Dean 2008.10.07. 11:14:47

Még az Atletico elverése után is ki merem jelenteni, a nehézségek oka az, hogy alapvetően nem változott a játékszerkezet. Mármint az, amit 4-3-3-nak csúfolnak a Barca táján, de valójában egy olyan 4-5-1, ahol még az egyszem középcsatár (legtöbbször Eto'o) is többször van bárhol máshol, mint az ellenfél kapujával szemben.
Talán még 4-6-0-nak sem lenne túlzás nevezni ezt a felállást. Ennek köszönhető a Barca állandó, nyomasztó mezőnyfölénye, a gólszerzési nehézségek és Henry formahanyatlása. (Most végre növelte a szezonbeli góljai számát, nade hogyan? Úgy, hogy szemből szaladt a kapu felé, nem pedig balszélről. Mily meglepő.)
Ronaldinho távozásával nincs senki, aki igazán jól bevethető lenne bal szélen (persze jobb, hogy lelépett). Kéne egy Dzsudzsák-típusú balszélső a Barcába, Henry és Eto'o párba a kapuval szembe(középre!), Messi jobbszél, a többi szinte már mindegy.
Egy ilyen 4-4-2-vel mennénk mint a huzat.

Hazai pályán, főleg kiscsapatokkal szemben meg jöhetne a 3-5-2, úgyis derékig állunk tehetséges középpályásokban.

Dani Alves megvétele viszont minimum az év hibája volt. A Sevillában kettővel ezelőtt hatalmas szezont produkált, de már a legutóbbi szezonban is látszott, hogy erősen hanyatlik. Ha a dicső múltját nem tartom szem előtt, csak a Barcás teljesítményét, azt kell mondjam, egyszerűen nem Barca-szintű játékos.

Dean 2008.10.07. 11:20:06

Ja, az Espanyol elleni meccs visszásságaira meg csak annyit mondanék, hogy a tizenegyesünk egyszerűen egy vitatható, de megadható szituáció volt, az Espanyol gólja viszont egyértelmű szabálytalanság. Aki "csalásról" beszél meg hasonló nagy szavakat használ, egyszerűen el van tájolva.
A felvételeken látszik, hogy hol áll a bíró, és nagyjából hogyan láthatta az esetet, és aszondom, ezt tényleg 10-ből 9 spori befújta volna. Más kérdés, hogy Eto'o (mint az élvonalbeli csatárok 96,7%-a) nem állt ellen túlzottan a gravitációnak.

ApukadHUN 2008.10.07. 20:09:25

A gödör talán már két éve tart. De legalább egy.

Messi88 2009.05.10. 12:36:05

És a katalán gödör végül egy triplázásban teljesedhet ki...:)

Socio 2009.05.12. 13:20:31

Hát,haver,szerintem nagyon aktuális és korrekt lenne egy cikk arról hogy mekkorát tévedtél..
Szépen lehúztad minden idők egyik legjobb csapatát az első 5 meccs után..gratulálok!
De azért kösz hogy megírtad,jót derültem rajta,így,hogy már tudom,szinte semmiben nem lett igazad! :)
Így tovább!

arongeri 2009.05.28. 11:24:11

A döntő után direkt megkerestem ezt a cikket. Vicces volt olvasni :) Mekkora gödör! :)

granate 2010.06.01. 18:18:48

utólag érdekes, vicces visszaolvasni, mennyire másképp nézett ki akkor minden. láttuk, hogy mit művelt a 2008/2009(/2010)-es Barca, enyhén szólva rossz jóslat volt ez a gödör-cikk. persze én ezt nem bánom.

"mert lehet a végén bajnok és BL-győztes lesz"
van, aki már akkor jól olvasta a szitut... :)))

jimbeam27 2012.06.18. 11:19:09

hát 4 és fél távlatából elég érdekes ezeket a gondolatokat visszaolvasni :)

madbalee 2013.07.05. 20:21:58

@jimbeam27: és 5 és fél évre rá lehet megint egy katalángödör jön...

Söntésarcú Csömör 2015.08.20. 09:11:12

Istenem, a régi remek NST-posztok! Az igazi nagyoknak a tévedéseik is nagyok.

maagfellowspfauter 2022.12.18. 19:12:48

Azóta Messi viágbajok is lett. Az első gondolatom az volt, hogy visszanézzek erre a cikkre. Zseniális.
süti beállítások módosítása