Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

II. elődöntő és a három dolog

2008.06.27. 10:25 _benito

Ha mindjárt az alaptézisnél hibás egy feltételezés, az abból levont összes következtetés és jóslat helytelen lesz, ami jelen esetben azt jelenti, hogy Spanyolország a beharangozóban leírtakkal (szöges!) ellentétben előbb lazán eret metszett Oroszországon, majd még mielőtt kivérzett volna, további szúrt, vágott és tompa tárggyal ütött sebeket ejtve rajta kinyírta, megölte, elpusztította, megsemmisítette (…) és lenullázta ellenfelét. Ide tessék írni a három dolgokat, nagyon kíváncsiak vagyunk!

1. Arsavin lehet, hogy már világklasszis, de még nem mindig látszik rajta (avagy a vezérszurkoló szavait kölcsönkérve: szeretném leírni, hogy Arsavin, de a védők mindig kiradírozzák).

2. A spanyol válogatottban klasszisteljesítmények egész sorát láthattuk, mégis, ha ki kell emelnünk valakit, az egészen biztosan Sergio Ramos lesz, aki meglátásunk szerint a világ összes csapatából hiányzik, amelyikben nem játszik (ezzel azt akarjuk mondani, hogy nincs nála jobb).

3. Ez az Eb méltó vetélytársa az angliainak, de mindenképpen az utóbbi 15 év egyik legjobb futballtornája. Ha pedig Spanyolország nyeri, méltó véget is ér.

156 komment

Címkék: szakértelem válogatott eb 2008 három dolog

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr20541712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Basti. · http://borgatya.hu/ 2008.06.27. 13:47:29

@Lord_G:

"Jelszó: ingyen sörért mindent! "

...a közös nyelv, ugye! ;))

Lencse. 2008.06.27. 14:10:27

Csöncsön: a 3. pontot afféle vitaindítónak szántam, fel akartam hívni a figyelmet egy jelenségre, szándékosan provokatív megfogalmazásban. Elvakult nem vagyok: valamelyik német meccs után Metzelder és Ballack színészkedését is megemlítettem.
Tény, hogy ez a jelenség létezik, az olaszokat vitathatatlan világelsőnek tartom, de mögöttük nem sokkal lemaradva szerintem elég jellemző a spanyol, portugál argentin focistákra is. (Ezen most különösebben nem akarok vitatkozni, így látom, és kész. Bizonyítani nem tudom.)
Leszögezem: Fabregast nagyon szeretem, az egyik legrokonszenvesebb játékos a mai fociban. Ettől még tény, hogy lejátszódott a következő jelenet: az egyik orosz magasra emelt lábbal ment a labdáért, a csukája szűk arasszal kerülte el Fabregas fejét. Tény, hogy veszélyes volt. Fabregas ezután az arcához kapott, lefeküdt, és próbálta minél hitelesebben elhitetni elsősorban a bíróval, másodsorban 50e emberrel, hogy őt aztán rettenetesen fejberúgták. (Közben pontosan tudta, hogy pártízmillióan röhögnek rajta, mert jól látják, hogy mi történt.)
Azért nem szeretem az ilyen viselkedést, mert nem őszinte, nevetségessé teszik magukat a játékosok. Ha valaki kidagadó nyaki ütőerekkel üvölt, leköpi a földön fekvő ellenfelet, közben beletapos a gyomrába, akkor elkönyvelem, hogy primitív, de legalább tudom, hogy őszinte volt, nem szerepet játszott. Én az ilyesmit úgy akadályoznám meg, hogy az egyértelmű szimulálások után behívnám fegyelmi tárgyalásra a játékost, mondjuk reggel 5-re, levetíteném neki a felbvételt, és valami Gyárfás Tamás-szerű piócával, vagy egy rutinos egyetemi vizsgáztatótanárral megkérdeztetném, hogy „Nos? Mi is történt itt pontosan?” Ha nem ad részletes, korrekt, ellentmondásoktól mentes választ, akkor pénzbüntetéssel/eltiltással/fekvőtámasszal sújtanám. Esetleg vécétakarítással, mint Naomi Campbellt.

A spanyolok amúgy piszok jól játszanak és elég szimpatikusak, nem is örülök neki. Szörnyű lenne, ha a 2006-os olasz után most a spanyol csapat orozná el a trófeát a németek elől, úgy, hogy még jóízűen fikázni sem tudom őket. :)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.06.27. 14:13:28

nem tudom mit figyeltél barátom, de...

...akkor nem csak a szele kapta el Fabregast.

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2008.06.27. 14:21:05

"gólkülönbséggel még senki nem nyert semmit a futballban..."

biztos?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 14:23:34

@Lencse.:

Tény, hogy Fabregas arcát megrúgták. Természetes, hogy odakap.

De azért szerintem jellemző, hogy 92 perc alatt ezt az egyetlen jelenetet lehet kiemelni, mint amikor valamelyik spanyol játékos "szimulált".

Egyébiránt engem kifejezetten bosszantanak a sztereotípiák közül azok, amelyeket kizárólag a rosszindulat szül. ;-)

Ilyen például az, hogy a spanyolok "sétálósan játszanak". A Primera División irama simán van olyan (a 40 fokos meleg ellenére), mint a Premier League-é, a Bundesligáét pedig messze felülmúlja. A spanyolok erőnlétileg jobban bírták a mérkőzést, mint a svédek, és (bár hosszabbításos meccsük volt előtte) az oroszok ellen sem volt semmi nyoma az elfáradásnak.

A másik ilyen rosszindulatú sztereotípia a "szimulálás". Cé tényleg szimulál. De ez a spanyol válogatott kifejezetten sportszerű. Az, hogy amikor Torresnek meghúzzák a kezét a 16-oson belül, és ő mosolyogva 11-est próbál kiharcolni, a csatárvérben van. Aki ezzel nem próbálkozna be, az nem is méltó a csatár névre.

mann 2008.06.27. 14:23:42

1. Kipukkadt az Arshavin lufi
2. Fabregas végre úgy játszott, ahogy a PL-ben szokott
3. Ez az eb nem befolyásolja az aranylabda szavazást

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2008.06.27. 14:25:56

Fabregas egyértelműen szimulált, a cipő nem is érintette a fejét. Ezért nem lesz soha nagy focista. Ronaldinhotól ilyet sosem láttunk. Én is azt tartanám jó megoldásnak, ha egy sajtótájékoztatón, több száz ember előtt szembesítenék a felvétellel, és megkérdeznék mi is volt ez (ergo megaláznák). Meghallgatnám, mit mond. Természetesen adásban is lemenne a dolog. Elvenné a kedvét a szimulálásoktól sok focistának, az biztos.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 14:28:06

@nem jut a lyon el messzire:

Ez ugye ironikus hozzászólás volt? :-)

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2008.06.27. 14:32:25

Nem értem, miért lett volna az. LÁTTUK mi történt, aki mást mond, az vak, vagy nem tudom. Vagy, hogy nem lesz nagy focista? Nem tartom annak. Kétségkívül jó, de nem több. Vagy Ronaldinho miatt? Természetesen nem a msotani formáját vettem alapul.

kroos 2008.06.27. 14:33:13

Hu gyerekek azért Arshavint lehuztátok egy életer,lehet kicsit korán?

tchabi 2008.06.27. 14:34:50

1.a döntőn is esni fog az eső
2.a döntőt a spanyolok nyerik, vizes hajjal
3.mindenki el fog ázni átvitt és konkrét értelemben is

Dr House 2008.06.27. 14:43:56

1. Lehmann
2.Cassilas
3. spanyol-német 3:0

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.27. 15:23:02

nem jut el,
Fabregas-t tényleg nem érte el a cipő, viszont labdával jól állcsúcson rúgták 3 centiről, neked is fájt volna...

Lencse. 2008.06.27. 15:31:26

Hm, én csak a cipőt figyeltem. :)
De nem a konkrét eset a lényeg: számtalanszor láthatunk vállánál fogva visszarántott focistát, aki valamiért a kihullani készülő fogait fájlalja. A szembesítés amúgy minden esetre jó lenne: Fabregas tiszta lelkiismerettel hivatkozhat arra, hogy a labdával fejberúgták, szó sincs megalázásról.
Torres valóban csak csibészes műesésekkel operált, ez benne van, főleg mert közben vicces pofákat is vágott. Be is választottam a legjobb fazonokból álló EB-csapatomba. :) De volt pl. Xavinak is egy látványos produkciója a középpályán.

Ezt a Lehmann-Casillas dolgot annyian említik, hogy én már várom, hogy Jens kifogjon egy nagy formát, a spanyol pedig beengedjen egy hazaadást a 88. percben.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.27. 15:35:00

Egyébként ezek a tetves bírók már semmit sem fújnak le, ha nem adod el "hitelesen" a szabálytalanságot. Ha nem esel nagyot, azért nem fújnak, ha nagyot homorítasz, akkor azért fújnak. Na persze amit a portugálok és az olaszok művelnek, az pofátlan és sportszerűtlen.

r_magpie 2008.06.27. 15:35:34

na, pont ezt akartam írni, tisztán látszott, hogy a labda találta el Fabregast, nem is olyan kicsit

amúgy meg

1. hagyjátok már abba ezt a divatrukkerezést, meg lufizást, tényleg nagyon lehetett örülni annak a két parádésra sikerült orosz meccsnek, tökjó emlék marad

2. navégre, összejött az, hogy Xavi, Iniesta és Fabregas egyszerre, egy csapatban játszott rohadtjól, ráadásul Eb-elődöntőn

3. jaj, de jó lenne, ha mindkét edző vért itatna velük, és egymás torkának ugrasztaná a fiúkat vasárnap este

Lencse. 2008.06.27. 15:36:24

Na, ezen kéne változtatni.

nordsee 2008.06.27. 15:46:56

1. A spanyol elképesztően adaptív csapat. Az ellenfél stílusát magukra rántják, mint valami szuperhőscuccot, aztán abban flangálnak.
2. Remélem az önbizalom dózis nem ártott meg, vasárnapra kell még egy kis alázat a tarsolyból, aztán be lehet húzni 2-0-ra.
3. Güiza úgy néz ki, mint Győzike.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.27. 15:48:56

Valóban irritáló, hogy mennyi elvtárs lett hirtelen a Zentit UEFA-győzelme után (illetve lehet, hogy eddig is köztünk voltak, csak nem vettük észre őket...:D), de ezek a gyökerek, akik mindig az épp jó formában lévő csapat mellé állnak, jelen voltak eddig is és tőlük függetlenül is lehet szimpatizálni egy üstökösként feltűnt gárdával. Pl. Costa Rica '90-ben, Dánia '92, Nigéria '94, Csehország '96, Horvátország '98, Törökország 2002, Görögo... na jó, nem:D, de most az Oroszok voltak a "klasszikus meglepetéscsapat" és Arsavinra sem most figyeltek fel sokan, hanem mondjuk a Bayern München ellen...

davidmoyes 2008.06.27. 15:53:37

Hogy döntjük el ,hogy kik a gyökerek és ki azok akik csak szimpatizálnak? :)

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.27. 15:56:30

david,
akik Liverpool vörös felével szimpatizálnak, azok biztosan nem gyökerek:DDD
Bár én azon kevesek közé tartozom, aki régi Kopita és nem utálja az Evertont...:)

davidmoyes 2008.06.27. 16:00:08

Én is így vagyok... Nem tudom utálni a Poolt.
Rengeteg barátom Pool szimpatizáns. Állandóan megy a zrika. :)
Akiket nem bírok (előre is bocs) ManUTD,meg Chelsea.. Biztos a körítés miatt nem szimpik.

davidmoyes 2008.06.27. 16:04:33

Egyébként AZT a dán válogatottat imádtam.
Az az összeszaladós csel a döntőben.. :D

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.27. 16:04:33

Ja, ezek ellenszenves bandák. Nálam még a Rangers is (mert ugye Celtic...), meg a Portsmouth és a Blackburn számít rosszarcúnak. Egyébként még a PSV, a Boca, meg a Roma, akiket nem szeretek.

davidmoyes 2008.06.27. 16:09:14

A mutyizós Pompey?
Csodás olvasztótégely.
Olyan igazi klasszik európai "nemszeretlek" (az írtakon kívül) nincs, talán csak a Bayern.
Mert utálom a "megingathatatlanokat".
Számomra minden korábbinál szimpatikusabb ez a kevésbé galaktikus Real például.
"Szurkolj középcsapatnak" Rulez!

r_magpie 2008.06.27. 16:16:33

érdekes, évekkel ezelőtt nagyon tudtam utálni bizonyos csapatokat (Bayern, francia válogatott, Fradi), így közel a harminchoz viszont nem tudok már ilyen érzéseket kicsiholni magamból...

ha nem szimpatikus egy csapat, és győz, gyorsan túllépek rajta (ilyen a fotbal), ha kikapnak, akkor sem kárörvendek napokig...egyedül a kirívó sportszerűtlenség tud kihozni a sodromból (na, meg tavasszal egy-két Rangers-meccs:)

és tökfura látni, hogy egyes haverok még indulatból mocsokballakoznak, meg köcsögmákostörököznek egy eb-n

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.27. 16:18:53

r_magpie,
én is így vagyok, ha valaki jó focit játszik és nem olasz, vagy portugál, akkor nem tudom utálni:)))

Mourinho már nem a király 2008.06.27. 16:19:49

1. Az oroszoknak volt 1 jó meccsük az EB-n sajnos a hollandok kárára

2. Megmondtam, hogy Arshavin és a többi orosz nevét EB után mindenki elfelejti. (ok, lehet megveszi a Barca és ez miatt nem)

3. A spanyolok játéka nem fekszik az oroszoknak :)

davidmoyes 2008.06.27. 16:23:20

"és tökfura látni, hogy egyes haverok még indulatból mocsokballakoznak, meg köcsögmákostörököznek egy eb-n"
Pontosan!

davidmoyes 2008.06.27. 16:24:55

... Pedig a cseheknek szurkoltam!
A végén meg lefagytam mint a Tir na nog.

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2008.06.27. 16:40:29

Ha valakinek nincs favoritja, vagy nincs olyan csapat, akinek 20 éve folyamatosan szurkolna, akkor természetes, hogy a legszebb focit játszó/legszimpatikusabb csapatnak fog drukkolni. Ettől gyökér? Az lenne a gyökérség, ha olyanoknak szurkolna, akiknek nincs is miért. Vagy nem? Ne szurkoljak az oroszoknak, mert jók? Kiváncsi avgyok, a spanyol szurkolóknak mennyi közük van a spanyolokhoz. Megkockáztatom, hogy 90% nem tudna 10 csapatot mondani a bajnokságból. Ők nem ugyanolyan gyökerek? Egyébként vissza lehet nézni az EB előtti kommentjeimet (nyugi, tisztában vagyok vele, hogy nem érdekel senkit), én speciel már akkor is a Szbornajáért szorítottam, amikor még sehol nem voltak.

Lord_G 2008.06.27. 16:55:04

Azért voltak jelek, amik sejtették, hogy az oroszok nem lesznek annyira gyengék: angolok ellen csak fordítottak otthon, amikor ez az angolok kiesését jelentette, 4 éve az EB-n ugyan csoportutolsók voltak, de a későbbi dőntősökön kívül még a spanyolok voltak a csoportjukban: -ESP 0:1, -POR 0:2 (amikor egy félidőt emberhátrányban játszottak mert a bíró azt hitte, hogy az orosz kapus a 16-n kívül ért kézzel a labdába, pedig nem), -GRE 2:1. 4 éve ők húzták a rövidebbet, most a görögök meg a portugálok.

végül egy kis csemege: találjunk azonos neveket a 4 évvel ezelőtti és az idei SPA és RUS csapatokban:
en.euro2008.uefa.com/history/season=2004/round=1581/match=1059165/index.html
en.euro2008.uefa.com/tournament/matches/match=301698/index.html

Riccio91 2008.06.27. 17:18:24

1. sajnos nincs bronzmeccs

2. a spanyolok megnyerhetik. a németek is. ez a szép a fociban. persze egy nappal a döntő után ugyanúgy örülök egy ezüstnek mint egy aranynak. mégis az utóbbiért szorítok.

3. amikor már csak két csapat marad hirtelen mindenki nagyon tudja mi a másik csapat hibája, csak a saját favoritjával nincs tisztában. de a csoportkörben még a nagy többség egyaránt szorított a németekért és a spanyolokért is

Azazello007 2008.06.27. 17:28:17

A spanyolok szép játékkal, teljesen megérdemelten jutottak a döntőbe, de tragédia látni, mennyi ostoba hülyegyerek legyezgeti most fényesre cidázott önbecsülését "na látjátok, buzi divatdrukkerek" és "az oroszokat mindenki el fogja felejteni" jelszavakkal.

A világ nem fekete-fehér, szegénykéim.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.27. 17:30:51

@Azazello007:

És még én nézem le a pórnépet. :-)))

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.27. 17:33:19

Én ehhez nem tudok hozzászólni, mert a svédeknek szurkoltam...:)

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.27. 17:36:41

Thuram karrierjének gyakorlatilag vége szívprobléma miatt, a tesója ugyanebben halt meg a kosárpályán pár éve:(

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2008.06.27. 17:46:08

Az oroszok szép fociját a Holland védelemnek köszönhetjük. Pontosabban a holland védelem hiányának. Illetve a svédének. Az tiszta volt és világos, hogy ha hagyják őket az ötösön passzolgatóst játszani, annak nem lesz jó vége. Hagyták, hogy azért, mert szar napjuk volt, vagy mert nem bírták fizikummal: mindegy. Az orosz csapat most találkozott először tényleg jó védelemmel, és le is pattant róla, ahogy az első meccsen is. Persze lehetett volna szebb az eredmény, ha legalább elöl pontosak, de a kevés lövésükből is 0 db ment a kapura egészen a végéig, így pedig nehéz lesz nyerni. Ugyanez látszott a hollandok ellen is, ott is 5 ziccerből ha egyet belőttek. Ahol az egész meccsen van talán két jó helyzetük, nem várható hogy abból gól szülessen. Jó lesz majd az orosz csapat, ha lesz egy igazi jó befejezőjük, aki ajtó ablak helyzetben nem hibázik, és lesz egy olan stabil védelmük, amit nem lehet elég sokszor megforgatni úhy, hogy azt se tudják melyik a saját kapujuk.

Azazello007 2008.06.27. 17:58:11

Hmmm...elképzelhető, hogy valóban átbillentem volna a jogos felháborodást és a nagyképű sznobizmust elválasztó vékonyka vonalon...? Előferdülhet.:-)))

De ahogy valamelyik Nobel-díjas mondta, amikor a köszönőbeszédét egy meztelenül rohangáló férfi zavarta meg: "miért van az, hogy mi férfiak csak úgy tudjuk felhívni magunkra a figyelmet, hogy közsszemlére tesszük hiányosságainkat?"

És jelen esetben sokaknál az ÉSZ ez a bizonyos hiányosság:-)

nem jut a lyon el messzire, ha nem figyel lionel m 2008.06.27. 18:29:22

"ha lesz egy igazi jó befejezőjük, aki ajtó ablak helyzetben nem hibázik"

Van, csak fontos meccsekre sosem tud beállni :) (UEFA kupa döntő, EB)

Hitchiker 2008.06.27. 18:39:58

DavidMoyes:
"Számomra minden korábbinál szimpatikusabb ez a kevésbé galaktikus Real például.
"Szurkolj középcsapatnak" Rulez!"

ez nagyon jó volt :D (bocs a szándékos, irányított kiemelésért :))

rexford 2008.06.27. 19:06:18

1. Éljenek a divadrukkerek!
2. Éljen a célfoci!
3. Éljen a kipukkadt lufi!

Azazello007 2008.06.27. 19:21:35

Rexford: a "divadrukker" olyan drukker, aki szabadidejében vidéki kantinokban tüllboát öltve, disznó dalocskákkal szórakoztatja a kanos katonákat?

Asidotus 2008.06.27. 20:45:50

(0. Juventus és Olasz Foci drukker voltam, vagyok és leszek. 1982 óta)
1. A spanyolok megmutatták, hogy végre a taktikához is értenek. Tökéletesen kivédekezték az oroszok erényeit.
2. Az oroszok minden ezt megelőző meccsükön sokat támadtak, sokat kísérleteztek gólszerzéssel. Váltakozó sikerrel (nekem a görögök elleni 1 gól az a kudarc), de látszott rajtuk, hogy "aki több gólt lő, az nyer" szabály szellemében játszottak
3. Casillas klasszisa fogja eldönteni a döntőt.
+1. Ez az EB leszámolt az antifoci sikerességébe vetett hittel. Emiatt hosdzú idők legjobb tornája. Egyetlen csapat sem nyert semmit a védekezéssel, aki nem támadott, nem játszott, az mind elbukott.

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2008.06.27. 21:02:43

Sergio Ramos a vilag leggyengebb jatekosa, asziszi csatar, de ahhoz nagggyon bena, (lasdd erotlen szar lovesek) vedonek meg ugyanolyan gyenge mint R Carlos (lasdd spanyol kapott golok). Nem ertem miert szopja a zindex a nemiszervet, de hat tudjuk, h. nem a futball szekertelemrol vagytok hiresek...!!!

davidmoyes 2008.06.27. 21:07:08

Hitchiker,
Szövegkörnyezetből kiragadva? FúúúúúúúúúúúúúúJ..
:D

davidmoyes 2008.06.27. 21:36:10

"Sergio Ramos a vilag leggyengebb jatekosa, asziszi csatar, de ahhoz nagggyon bena, (lasdd erotlen szar lovesek) vedonek meg ugyanolyan gyenge mint R Carlos (lasdd spanyol kapott golok). Nem ertem miert szopja a zindex a nemiszervet, de hat tudjuk, h. nem a futball szekertelemrol vagytok hiresek...!!!"
Hát mert nem a futball szakértelmükről híresek.... :)
Azért én ennyire nem húznám le szegényt.

BruceWayne 2008.06.27. 21:38:07

na azért a focipályák Marilyn Manson imitátora, Ramos egy nagyon fasza játékos... bár jobban szeret ő is elől lenni

Davoman 2008.06.27. 21:44:26

sztem siman nyerik a spanyolok a döntöt mert:
1. akiknek olyan csereje van mint Fabregas...
2. Ballack tovabb szaporitja az ezustjei szamat :-)
3. Casillas zsir - Lehmann egy fos...

davidmoyes 2008.06.27. 21:50:45

Lehet, hogy mindíg megígérik neki:
- Luis bácsi, Luis bácsi! Jácchatok előől, naaaaaaa!
-jóvan, jóvan Sergio, tudod, hogy csak a végén szabad , ha vezetünk.
- Naaaaaaaaaa! Csak 10 perceeeeeeet! :)

davidmoyes 2008.06.27. 21:52:00

"3. Casillas zsir - Lehmann egy fos..."
Elég képlékeny még, mi lesz a vége.. :)

MAti 2008.06.27. 22:01:50

1. Kiváló Európa-bajnokság, egyetértek.

2. Aragones... hát mit mondjak. Hiddink-et zseninek, Aragones-t meg egy idiótának gondoltam. Hát most az "idióta" lenyomta a zsenit. :)

3. Ennyire jól játszó (és nem jó nevekből álló) spanyol csapatot még nem láttam. Hajrá-hajrá, a németek mégse nyerjenek már! :)

shinigami 2008.06.27. 22:02:50

hat en tenyleg nemertem minek orulnek a nemetek
a portugalokkal szemben a spanyoloknak van kapusuk es vedelmuk ami a nemet protugalt elnezve -3 gol a nemeteknek
raadasul a torok b ellen latszott h azert az o vedelmuk se bevehetetlen es gondolom azert azt nem gondolja senki h a torok b tamadosor jobb mint a spanyol
ja es a spanyolok ugye cserelni is tudnak ettol fuggetlenul jokis nemet csapat lesz a donton mar csak a mentalitasuk miatt is
(meg persze mindenki jo dontot akar latni)

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.27. 22:16:58

A török meccsen látszott a németeken, hogy tudat alatt elhitték:ez egy sima meccs. Nem véletlenül mondta Terim, hogy a cserekapus is mezőnyben fog játszani: ez kamu volt, pszichológiai húzás, és be is jött. A németeknek nagyon nehéz volt felpörögniük, mert elhitték, hogy már megnyerték a meccset. A döntőhöz nem így fognak hozzáállni.

morphine · http://designpumpa.blog.hu/ 2008.06.27. 23:42:41

1. Volt szerencsém a helyszínen megnézni a meccset, így az egyes szabálytalaánságokat, gólokat stb nem láttam ismétlésen, nem tudom, jól ítélt-e a sípmester, viszont azt érezni lehetett, hogy akkor adott sárgát, amikor kezdtek egy kicsit elszaladni az indulatok, le is nyugodtak utána a srácok.
2. Elképesztően nagyot játszottak tegnap a spanyolok, még lassítás és több kameraállás nélkül is folyton csak álomszép lefordulásokat, gyönyörű passzkombinációkat, veszélyes helyzeteket láttam, még ha kapura nem is ment sok minden az első félidőben
3. a spanyol karéj legnagyobb, abszolút favoritja nem más mint: Iker. Más nevét, amennyire hallottam, nem skandálták a meccs alatt, az övét viszont háromszor is - utoljára a 88. percben :-D
+1. amikor a trónörökös pár gólörömét ismételte a helyi kivetítő, a spanyol karéj igen hálás volt......


Szerintem, ha Aragones fiai a tegnapi játékot fel tudják mutatni vasárnap, a németek esélytelenek: csapatként, egységkén az oroszok sem rosszabbak ezen az eb-n, mint Bastiék, egyéni tudásban pedig a németek sem érnek fel Ramosékhoz - tisztelet a kivételnek. Szerintem akár 3:0 is lehet, bár valószínűbb, hogy szoros lesz. :-DDDD

Dean 2008.06.28. 00:49:43

1. Soha semmit nem lehet kiszámítani ebben a kutya fociban. (Ahogy mindentudó szakértőink mondanák: a labda gömbölyű :\
Meccsről meccsre hihetetlen változások vannak akár egyének, akár csapatok játékában - de még edzők megítélésében is.
2. Az "eredményesség" (=antifoci) hívei lassan megbarátkozhatnak azzal, hogy a többség egyre nyíltabban gyűlöli őket :)
(lásd anti-olasz drukk, vesd össze hirtelen támadt orosz szurkolósereg)
3. A magyar focinak a leginkább talán egy olyan szurkolótábor hiányzik, mint az orosz.
(Nyilván Kisteleki nyugalmazása mellett, dehát ez evidens.)

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.28. 01:19:52

Dean,
az orosz szurkolótábor azért olyan, amilyen, mert hatalmasak a társadalmi különbségek Oroszországban: hihetetlen a szegénység és a SZU felbomlása után a zavarosban halászva megjelent egy gazdag felső tízezer, a népes országban nagyon szűk, de a többi országénál népesebb és sokkal jómódúbb elit (jórészt bűnözők - szvsz), aki bármit meg tud fizetni és bárhova el tudja kísérni a válogatottat. Szerintem ez pont nem hiányzik Magyarországnak.

shinigami 2008.06.28. 06:02:51

hat en nagyon orulnek ha a magyar csapatnak csak a szurkolotabor hianyozna...

Gabez 2008.06.28. 09:14:44

Az orosz csapatból Zsirkov a legjobb. Arsavin el fog veszni a nyomás alatt, amit rátett a sajtó...

troy 2008.06.28. 09:28:38


agressiv,

növekvő szakadék a társadalom egyes csoportjai között
zavarosban halászás a rendszerváltás idején, és meggazdagodás
jómódú elit (rendes és fehérgalléros bűnözők)
ez mind nálunk is így van, csak ezeket a gazdagokat nem érdekli a foci

troy 2008.06.28. 09:29:55


gabez
és Arsavin már 27 éves, ezt se feljtsük el
úgy jártak, mint a hollandok, nagy hegy után szakadék

troy 2008.06.28. 09:33:11



és remélem, Torres a döntőre elfelejti, hogy mindenki tőle Meg Villától várja a győzelmet, mert őt is nyomja az elvárás

Gabez 2008.06.28. 09:47:29

Torres nem tűnik majrésnak és ő már régóta az elitben van, megszokta a légkört.

Jó kis meccs lesz ez a döntő ;)

troy 2008.06.28. 09:51:39

hát nem tudom, remélem, igazad van

az biztos, hogy jó meccs lesz, mert a németek is viszonylag nézhetőek mostanság :)

horas 2008.06.28. 10:00:25

Bastinak! :1.)A német válogatott azért tudta megverni a portugálokat mert úgy védekeztek kb mint a magyar válogatott!
2.)A majdbnem Török C csapatot is éppenhogy tudták (megverni és kaptak még 2 gólt is kaptak!)
3:Szerinted a Spanyolok nem fognak 2 rúgni nekik?
Fognak szted "Basti" -ék rúgni 3at?
2 gólt kaptak eddiga spanyolok az egyiket az oroszoktól 0- 3 nál
elkéne gondolkodni..de majd meglátjuk lehet h te fogsz röhögni a markodba végén ugye a fociban bármi megtörténhet

bakító 2008.06.28. 10:26:45

1. Ez az EB hosszú idők óta a legjobb világverseny, akivel idáig beszéltem mind egyetért ebben. Ennek talán az a legfőbb oka, hogy az alibisták (megpattanó gól, valahogy majd csak lesz ez a támadás, jó lesz ezek ellen a tizenegyespárbaj is) szépen lassan kipottyantak. (románok, görögök, olaszok). Kivégzőik ugyanazon az ágon voltak, így csak egy maradhatott ami kicsit baj, de a németek játékával sincs idén semmi gond.

2. Az oroszok négy közé jutottak, és nem is a legkönnyebb módon. Az előttük álló akadályok Horvátország, Anglia, Spanyolország, Hollandia, Svédország és a címvédő voltak (aki bár sosem volt az igazi mégis szívós ellenfél). Csinálja utánuk aki tudja. És mindezt úgy, hogy sosem akarták legyilkolni a focit. Akik szerint az EB menetelésük csak múló tünemény, az jobb ha átértékeli sablonos gondolkodását a fociról. A gőgös Ny-Európa kezdhet újra számolni velük hosszú távon, ugyanis 140 millió emberből mindig ki tud csúszni 22 jó futballista, ha amúgy a sport háttere rendben van.

3. A spanyolokkal kapcsolatban nem teljesen világos a helyzet számomra. Mindig is csuda jó játékosokból állt össze a válogatott, és többnyire a foci szebbik arcát mutatták, de valahogy mindig tele lett a gatyájuk a végcél előtt. "Álmondtam egy világot magamnak, Itt állok a kapui előtt, Adj erőt hogy be tudja lépni, Van hitem a magas falak előtt" by Slamovits.
Végre csapatként is jól funkcionálnak, a szöv. kap. meglepően értelmes huzásokat csinál, sztárocska allürők nincsennek, Fabregas ugyanolyan fontos mint Iniesta és Güiza mint Torres. Egy ilyen hosszú menetelésnél ez eszméletlenül fontos.
És most jön az utolsó próbatétel, hogy a világ legjobb küzdői ellen is meg tudják e tartani magabiztos játékukat. Némi kétségre adhat okot, hogy az olaszok ellen megremegett a láb, és némi bizakodásra hogy trutymó játékkal és tovább tudtak jutni (ez eddig rájuk nem volt jellemző).

+1 Mindkét döntős megmutatta már a szebbik és a rosszabbik arcát is ezen az EB-n. Ha mindkettő a jobbik formáját hozza a döntőre, akkor az sokáig emlékezetes nap lesz minden focirajongó számára.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.28. 10:30:07

troy,
csak az arányok különböznek: nálunk az elit a nyugati középosztály életszínvonalán van, míg az orosz elit jóval a nyugati elit fölött és zsebből fizetik a párezer eurós belépőket...

troy 2008.06.28. 10:32:47



ebben tök igazad van, amennyivel mi kisebbek vagyunk....
és nem az arányokról szóltam, hanem a párhuzamokról, ami egyenes következménye a "kommunizmus győztes útján viszi" utáni útnak

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.28. 10:48:59

Igen, ugyanaz a modell, csak náluk a Cselzit veszik meg a legelvetemültebbek (a kormányzói szék mellé), nálunk meg a miniszterelnöki széket...

troy 2008.06.28. 10:56:45



ugyanaz, csak kicsiben
félig-off
csak nálunk máér lassan szólni kéne a kormánynak, idézzék fel Máris Terézát: etetni kell a juhot, ha nyírni is akarjuk
bocs, hagyjuk ezt inkább, mert csak beidegesedek, iunkább beszéljünk a döntőről :)

troy 2008.06.28. 10:58:26


:)
természetesen nem Máris szomszéd húgáról van szó, hanem Mária Terézáról :)

Ronal-d'oh! 2008.06.28. 12:57:45

1. Arsavin, mint világklasszis? Szerintem egy ügyes gyerek, akinek volt egy jó szezonja. Egyelőre ezt mondom, aztán lássuk mi lesz belőle.

2. Ha van igazság, akkor a spanyolok nyernek, mert:
a) nagyon megérdemelnének már egy nagy győzelmet
b) utálom a németeket
c) rájuk fogadtam, pont mint négy éve a portugálokra, de akkor buktam, most nyernem kell.

3. Aragones nem hülye.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.28. 13:20:59

A németeket utálni már eléggé lejárt dolog...:)

grecki 2008.06.28. 13:21:40

1. Aragenyó akkor is lecseréli Xavit, ha mesterhármast szerez vagy ha lefutja a maratoni távot.
2. A spanyol himnusznak tényleg nincs szövege?
3. Arsavinnak és Várhidi Péternek ugyanaz a fodrásza.

poisson rogue (törölt) · http://atjeffs.blog.hu 2008.06.28. 13:25:22

grecki,
1. Torres-t is
2. Tényleg.
3. Gedeon bácsihoz járnak.

2008.06.28. 13:53:57

1.A Furia Roja ügyes vót, esélyesebb is a döntőben..
2 ...mégis voltaképpen leszarom, akkor is auf geht's Deutschland
3.megfogadtam, hogy ha a Nationalelf döntőbe jut kimászom Bétsbe, kénytelen vagyok tehát állni fogadalmam, mégha utazótársaim egyik fele vérmes spanyol szimpatizáns is. Nembaj nembántsuk egymást..>:)

BruceWayne 2008.06.28. 14:23:54

"Arsavinnak és Várhidi Péternek ugyanaz a fodrásza."

bocs, de ezt kifejtenéd bővebbben? :-D

popp · http://koncertblog.com/ 2008.06.28. 19:16:09

Eőre bocsátom csak feléig olvastam kommenteket, mert lépőben vagyok, szóval, ha tercem egy-egy lapja egyezik másokévak ("zsebemben két ásszal már nem érhet kár...).

1. Elegem van a tévéképernyőkön sopánkodó hölgyműsorvezetőkből, akik elkerekedő szemekkel csak annyit tudnak kérdezni - a győztes csapat nagyszerű performansza ellenére, hogy dehát mi történt az oroszokkal/hollandokkal. Kézcsókomat mellékelve nekik üzenném, hogy focit két csapat játsza, és hiába akar az egyik csodálatosan játszani ha másik nem hagyja (ordas közhely, de ha igaz). A hollandokat Hiddink kottáztta le, az oroszoknak meg a spanyol taktikát kieszelő Aragones húzta ki a méregfogát, azzal, hogy fegylemezetten játszó csapata nem hagyott területet az ellennek, ha tehették nem engedték őket labdához jutni, de ha kellett akár percekig visszhúzódtak a saját térfelükre.

2. Az orosz nem lett rosszabb csapat a 3-0-ás vereségük ellenére sem. Sem az egész csapatot, sem Arsavint nem nevezném lufinak, a spanyol csaptot annál inkább titulálom a szbornaja mumusána (két meccs, 7 gól). Ez a mostani ruszki garnitúra közel tíz évig ott lesz a világ meghatározó csapatai között. Az elődöntős vereségükben benne van a spanyolok kiváló játéka meg az az ismert vulgár pszichológiaiai tétel ( Horn Gyulával élve egy sor egyéb mellett), hogy a megvert kutya megismeri a gazdáját, tehát mégiscsak számított a csoportbeli 4-1-es spanyol győzelem.

3. Megrögzött De Rossi rajongóként is el kell ismernem, hogy Marcos Senna világ legjobb védekező középpályása. Most foghatják fejüket brazilok, hogy nem hívták idejében saját válogatottjukba. Az sem telejesen tiszta számomra, hogy bár évek óta a La Liga egyik legjobbja posztján, a Real Madrid, a Barcelona és más európai nagycsapatok figyelmét eddig elkerülte.

+1. Most a spanyolokon a sor! Nekik kell megmenteniük Európát egy focitornán bekövetkezhető legnagyobb tragédiától, tudjátok, a németek győzelmétől.

2008.06.28. 22:41:38

agressivgullfisk · atjeffs.blog.hu 2008.06.28. 13:57:30
Danke sehr! ;)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.28. 23:01:07

@popp:

Először is két ász az én zsebemben van. :-)

Másodszor az első pontoddal tökéletesen egyetértek.

Harmadszor az oroszok mint "a világ tíz évig meghatározó csapata" típusú kijelentésekkel várjunk még. Dél-Korea se lett meghatározó fociország. Oroszország a németekkel van egy selejtezőcsoportban a vébére, és a német válogatott nem az a típusú csapat, amely nem szokott kijutni a világbajnokságokra...

Negyedszer a harmadik pontodhoz annyit, hogy én csak ámulok és bámulok, hogy ezek a spanyol játékosok (minden poszton) mennyire veszett jók. Pedig én tudtam róluk. :-)

Ötödször pedig a spanyolok most Eb-k tekintetében egyből beelőzhetik a franciákat, és fölkúszhatnak az eredményességi dobogó második helyére a németek mögé. És ez óriási lenne!

Ylaya 2008.06.28. 23:45:05

1.Europa szégyene lenne ha egy ilyen gyenge válogatott nyerné az EB-t mint Németország.
2.Arshavin
3.Nagyobb esélyünk van nyerni a ruletten, mintha a németekre fogadnánk.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.29. 00:05:54

@Ylaya:

Én jobban szégyenkeztem 2000-ben a franciák miatt. (Utálataink tárgyai éppoly irracionálisak, mint szeretetünk tárgyai.)
;-)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.29. 00:24:58

OFF

Rájöttem, hogy a műveletlenség jele Arsavint sh-val írni. De ezt most azért vállalom ilyen álgőggel, mert magam is elkövettem ezt a hibát. Ugyebár a mezre nem írhatnak cirill betűket, ezért az angolos átírás szerint írják sh-val, amit s-nek ejtenek. Magyarul viszont pont jó az s hang s-sel írva.

ON

grecki 2008.06.29. 11:00:46

Nerazzuri:
Azt gondolom mondanom sem kell, hogy egyikőjük sem a DKNY reklámarca. :)

BruceWayne 2008.06.29. 12:58:57

grecki: de Arshavinnal trendi a sérója, várhidi meg leragadt valahol pár évtizeddel ezelőtt.

csöncsön: ebbe a nyelvészkedésbe nagyon nem tudok beleszólni de szerintem az ilyen orosz nevek magyarul írása nagyon gáz... ha az van a hátán hogy Arshavin akkor a magyarok is írják már úgy hogy Arshavin...nekem az is zavaró mikor Sevcsenkóznak meg Kurnyikováznak és hasonlók... ( ja meg marx károly, verne gyula és társai)

Lencse. 2008.06.29. 13:15:10

Ez érdekes kérdés. Én pl. Kurnyikovát írok, mert a f.om se tudja, hogy most hova hány h meg o betűt kell betoldani. :)
Leipzig vagy Lipcse?
Munich vagy München?
Jesus Christ vagy Jézus Krisztus?
És Mexikóváros? :)

Régen még a dalcímeket is magyarul mondták a rádióban. :) Nehéz nap éjszakája, Füst a víz felett, Bohém rapszódia, stb. :)

rexford 2008.06.29. 14:00:07

Az orosz neveket egyszerűen így kell írni helyesen. Verne Gyula és társai teljesen más ügy.

nordsee 2008.06.29. 14:28:57

@rexford:
Így van, és nem csak azokat, hanem az összes olyat, amelynek nyelve nem arab írásjegyeket használ.

nordsee 2008.06.29. 15:12:51

Arab, hogyne! Latin, természetesen.

grecki 2008.06.29. 15:57:41

Nerazzuri

Arsavinnak trendi a sérója? Ugyanarról az emberről beszélünk? :D

grecki 2008.06.29. 15:58:41

Ezer bocs, amiért másodszor is rosszul írtam a neved... ;)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.29. 16:12:32

@Nerazzurri:

Nordsee-nek van igaza. Az "Arshavin" az Arsavin név angol változata. Oroszul (betűhív átírásban) így írják le a nevét: Arsavin.

@Lencse.:

Vannak olyan városnevek, melyeknek van magyar változata. Ilyen például Lipcse, Bréma, Nápoly, Velence stb. Olyan városneveknél használjuk az eredeti elnevezést, amelyeknek ilyen "magyar nevük" nincsen. Ilyen például a München.

BruceWayne 2008.06.29. 17:13:35

grecki: megnyírva úgyláttam korrektül meg van, az más kérdés meccsen hogy néz ki, de azért boborján rőzséjéhez hasonlítani enyhe túlzás

grecki 2008.06.29. 18:13:21

Ja, korrektül ráraktak egy bilit a fejére és frankón körbenyírták, mint Ifjú Einsteinnek... :)

www.elmundodeportivo.es/gif/20080625/arsha6.jpg

BruceWayne 2008.06.29. 23:08:32

metro-emó bazmeg, ez most a divat! :-)

grecki 2008.06.29. 23:46:34

Nem látom, hogy ki lenne festve a körme... :)
süti beállítások módosítása