Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Kevin 3:16-3:20 - Keegan legrosszabb munkakezdése

2008.03.08. 21:21 habitang

Emlékszik még valaki a John 3:16 feliratú drapikra, amelyek Wimbledontól kosármeccsekig, focistadionoktól az uszodákig mindenhol feltűntek az elmúlt évtizedekben? Ezt a jelenséget egy fura, tébolyult, feltűnési mániás figurának, Rollen Stewartnak köszönhetjük, aki - később bűnös vallási fanatizmusba torkolló - megtérése után szinte mozgalmat indított el azzal, hogy a fenti hivatkozást rongydarabokra  írva ajánlotta mindenki figyelmébe János könyvének jelzett részletét, és próbálta népszerűsíteni a kereszténységet és Jézust. Miről is szól a 3:16?

"Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

Kevin Keegan egyfajta megváltóként érkezett a Tyne partjára januárban, és ha nem is az örök életet várták tőle azok akik hittek benne, a Newcastle felemelkedését mindenképpen. A "Geordie Messiah" érkezése után öt héttel mindennek tűnt, de megváltónak nem, a 3:16-ról pedig legfeljebb a gólarány jutott eszébe az eszébe a fanatikusoknak: a Blackburn meccs előtt ugyanis éppen ez volt a legújabb Keegan-éra mérlege. Múlt hétvégén aztán ez a mérleg tovább romlott, a Bentley labdájával a 90. percben kiugró Derbyshire 3:17-re módosította, ma pedig a Liverpool - azzal együtt, hogy az első lökést megint egy szerencsés gól adta meg a Vörösöknek-, gyakorlatilag átgyalogolt a Szarkákon. Már 3:20 az a bizonyos gólkülönbség... A hívők egyre kevesebben vannak, akik pedig még most is azok, az örök életet is becserélnék a biztos Premier League tagságra. A Newcastle pedig újabb fejezetet nyitott, amely a kiesés elkerüléséről, a menekülésről szól.

Jelenleg három pont választja el őket a kiesőzónától,  és egy árva meccset nem nyertek december 15. óta. Nagy szerencséjük, hogy még négy "vetélytárssal" játszaniuk kell  majd (ki gondolta volna év elején, hogy a Wigan, a Sunderland és a többi kiscsapat lesznek ezek?), és az is, hogy két pályázó már valószínűleg nem tágít az utolsó helyekről: a Derby helye teljesen, a Fulhamé pedig :( majdnem biztos. Azért persze az, hogy a  fennmaradó hat érintett csapatból a Szarkák lesznek a legrosszabbak, nem annyira valószínű.

Mindettől függetlenül elmondható: Newcastle-ben annak ellenére, hogy alapvetően minden lehetőség megvan arra, hogy a klub igazán naggyá és eredményessé váljon, egyedül a szurkolók vannak rendben. Az Old Trafford után a St James' Park a leglátogatottabb stadion, a szurkolótábor ellenségeik szerint is a három legjobb egyike. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a tulajdonos a kőgazdag Mike Ashley, akár azt is gondolhatjuk, hogy semmi nem akadályozhatja meg a Szarkákat, hogy ismét kitörjenek. Velük kapcsolatban azonban mégsem biztos ebben senki sem. A vonalkódosokra az utóbbi években, inkább évtizedekben az volt a jellemző ugyanis, hogy azokhoz a csapatokhoz képest, amelyekkel a táblázaton végül nagyjából hasonlóan végeztek, hatalmas pénzt fektettek a csapatba, de általában csak úgy csináltak, mint Pom-Pom a szép hosszú ágon: fel...le.

Valamiért tényleg játékos- és edzőtemetővé vált a klub, ahol a pályán és a pályán kívül látszólag mindeféle megváltóétól távoli világ uralkodik, a káoszé. A reménykedők azt mondják, egyelőre... Van benne valami, elvégre Ashley csak nyáron vette át a klubot, ráadásul úgy, hogy annak új edzőjét - Allardyce-t - nem ő nevezte ki. Keegant viszont igen, ő eredetileg nyilván hosszútávú terv része volt: Mourinho-szintű fizetésért nem nevez ki egy csapat sem edzőt azért, hogy gesztust tegyen a szurkolók felé. Ma viszont  már korántsem anniyra biztos King Kev státusza. A statbunker.co, egy számunkra is nagyon hasznos szájt számháborúban igencsak jártas csapata kimutatta, hogy Keegan már a Blackburn-meccs előtt regisztrálhatta menedzseri karrierjének legrosszabb munkakezdését, mi több, a Newcastle edzői sem kezdtek ilyen rosszul már jó ideje

Ennek, persze, tényleg sok oka lehet. Owen szerint önbizalomhiányosak voltak, amikor Keegan megérkezett... (Nem is volt ok az ellenkezőjére, de azért zárójelben kérdezzük: vajon most mi a helyzet?) Damien Duff és Keegan megható egyetértésben nyilatkozták, hogy a játékosok fizikuma rosszabb volt, mint más csapatoknál, annak ellenére, hogy Allardyce szerint ők voltak a legfittebbek az egyész PL-ben. Nem fogunk igazságot tenni, de azért pár elgondolkoztató tényt találtunk. Big Sam távozása után a Newcastle kapott 27 gólt. Ebből az első tízet azonnal a második félidőben - ebből hatot(!) a Unitedtől és hármat az Arsenaltól -, de azóta már a Villa is rúgott egy négyest a Szarkáknak a második negyvenöt percben. A Boro ellen egy agyonnyert meccset szerencsével hoztak döntetlenre az utolsó percekben, a múlt héten a Blackburn az utolsó percben verte őket a saját otthonukban... Abban is van igazság azonban, amit Allardyce mond: egy csapat fejben is borzasztóan el tud fáradni. Mi valahogy nehezen hisszük, hogy fizikálisan számottevően le lehet maradni egy olyan edző keze alatt, aki legszívesebben még meccs közben is műszereket kötne a játékosaira, és éppen csak a NASA-t nem vonta be a Newcastle-nél alkalmazott gigastábjába, de adjuk meg: lehetséges. Az viszont biztos: a sorsolás nem játszott Keegan kezére. Első meccsén ugyan még a Boltonnal találkozott a Toon, de azóta az éppen meglóduló Middlesbrough-n kívül az Arsenallal kétszer, a Uniteddel, a Liverpoollal, az Aston Villával és a Blackburnnel volt kénytelen játszani a vonalkódos gárda, ez pedig nem egy tipikus bejáratós sorozat.
De még ez sem lehet kifogás. A Blackburn elleni bíztató játéknál azért mindenki többet várt Keegantől az első nyolc meccsén. Már csak azért is, mert lehet akármilyen állapotban egy csapat, de ha megszabadul az állítólag az öltöző levegőjét is mérgező edzőjétől, illene a feltámadás jeleit mutatnia. A Newcastle egyelőre még ezzel is adós, mi pedig úgy látjuk, hogy belülről már nem is tudnak megújulni. Ahogy ma elnéztük a játékosok arcát, az jutott eszünkbe, hogy - kevés kivétellel - talán már Verebes Mágus is reménytelenné nyilvánítaná őket. A nyári vérátömlesztés tehát mindeképpen elkerülhetetlen a Szarkáknál, de ha Ashley veszélyben érzi a bentmaradást,  ez valószínűleg éppen az edzővel fog kezdődni... Jól meg kell gondolnia, mert a Toon Keegan után viszont könnyen kerülhet olyan helyzetbe, mint Glen Roeder kinevezése előtt: az lesz az edző, aki elvállalja a posztot. Ezt olvasva sokan biztosan tiltakoznának, mondván a jelölt már rég megvan... Mire végigfutjuk azoknak a névsorát, akiknek a kezében van a Newcastle közeljövője, már ki is derül, hogy ők kire gondolnak.

A tulajdonos: Mike Ashley
Az angolok Howard Hughes-a, a milliárdokat felhalmozó, visszavonultan élő üzletember, aki érdekes módon mindig a szurkolók között ül a nézőtéren, a Szarkák mezében. Pedig minden jel és pletykák szerint Tottenham-szurkoló... Újságírókkal nem beszél, a legrámenősebb riporterek is csak képzelt interjút tudnak vele készíteni.

Az elnök: Chris Mort
Ügyvéd, ránézésre összeér a combja és befelé gyűri a papucsot, igazi aktakukacnak tűnik. Valamelyik észak-londoni klub szurkolója, tehát vagy Arsenal, vagy Tottenham-drukker, találjuk ki, vajon kinek szorít...

A nagybefolyású árnyékember: Paul Kemsley
Vagyonát ingatlanból szerző üzletember, a Tottenham volt elnökhelyettese és pénzügyi igazgatója. Mike Ashley személyes jóbarátja, de hasonló viszonyt ápol Joe Lewis-szal, a Tottenham többségi részényesének, az ENIC nevű cégnek a főtulajdnosával. Általános vélekedés szerint Morttal ők hozzák a döntéseket. Nagy rutinja van abban, hogyan kell hivatalban lévő menedzserek háta mögött utódjelöltekkel tárgyalni, Ramosszal való megbeszélései miatt a yiddo szurkolók és Jol is megharagudott rá a Sprusnél, mert az amúgy is elbizonytalanodott csapatot még inkább megingatta.

A futballigazgató: Dennis Wise
A Chelsea volt kapitánya és ásza, a Leeds United edzői székéből startolva landolt ebben a pozícióban. Hm.. Nem csodálkoznánk, ha valakinek azonnal felrémlene két név, Avram Granté és José Mourinhóé. Wise kinevezéséről nem tájékoztatták Keegant, és azt sem tudja senki, mit a dolga Londonban... (Sokak szerint az a fura helyzet, hogy Keeganen kívül mindenki Londonban dolgozik a közös ügyért). Néhányan azért tudni vélik a választ arra is, mit csinál Wise. Szerintük vár...

Akárhogy is lesz, a Newcastle-ért már aggódnak a szurkolók, de még talán az ellenfelek is. Jó okuk van rá.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr59371744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mook 2008.03.08. 22:56:05

Kabaré, amit a védelem művel, teljesen átjárható. Mindig is a védelem volt a fő problémája a Keegan-csapatnak, állítólag az a filozófiája, hogy gyerünk, menjünk ki oszt' rúgjúnk nekik több gólt, mint ők nekünk. Old school, de ha működik zabálják a szurkerek.

Pont egy hete egy Everton-bérletes angol taggal söröztem, ő nagyon utálta a Newcastle-t. Azt mondta, hogy a média darlingjai, mindenkinek a második kedvencei. Azért van akkora szurkertábora, mert az egyetlen (komoly) csapat akkora városra.
Imádná, ha kiesnének.

Én furcsáltam, hogy Keegan nem igazolt, bár majdnem behúzták Woodgate-et aki mondjuk védő, de végül a Spurshoz ment.
Már Keegan szerződtetése is annyira furcsa körülmények között ment... Redknapp-pel tárgyaltak, de biztos mással is.
(Big Sam egyébként 30 fős sleppet vitt magával, azokat is nagyjából lecserélték.)

h492019 2008.03.08. 22:58:02

ez hanyadik csapat amire tuti megírjátok, hogy ide jön a Special One?

h492019 2008.03.08. 23:03:38

teljesen hülye vagyok, nem tudom honnan gondoltam, hogy Murinnyóra gondoltok...

_benito · www.nst.blog.hu 2008.03.08. 23:08:15

biztos a grafika vizsga... ;)

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.08. 23:12:17

h492019, szerintem ez félreértetted, senki nem mondta, hogy Mourinho a Newcastlehöz megy.
"Nem csodálkoznánk, ha valakinek azonnal felrémlene két név, Avram Granté és José Mourinhóé. Wise kinevezéséről nem tájékoztatták Keegant" - Ez egy gyengéd célzás arra a pletykára, hogy Grant, mint spartigazgató fúrta ki a Special One-t a Cselszkijtől, semmi több. És ugye Wise futballigazgató a klubnál.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.08. 23:14:37

Na bocs h492019, én is végigolvashatnám a kommenteket, mielőtt beleböfögök.

habitang · www.nst.blog.hu 2008.03.08. 23:26:07

popp,

én is majdnem úgy jártam, mint te..:)

h492019

hová trombitáltuk mi be Mourinhót korábban?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.03.08. 23:35:46

A jelenségnek van magyarfocis relevanciája is: a hírek szerint néhány szelíd bibliakörös lila már készíti a "Pista 3:12" feliratú drapit.

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.08. 23:57:38

Pedig én már azt hittem, hogy a remek Urbányi mester jövőre kénytelen lesz lemondani a szerdai Bl műsorvezetést, mert saját liláit dirigálja közben :).

h492019 2008.03.09. 00:28:51

habitang _benito szerencsére grafika vizsga már egy ideje nem rémíszt csak nem vagyok up-to-date, ez inkább LAN-pary-másnaposság. amúgy nem tudom hova trombitáltátok be, lehet hogy tényleg komplett őrült vagyok. de talán angol válogatott + Barca.

de a ha nem, akkor giganagy mea culpa mindenkinek, meg maxirespect, jó ez a sejtelmesség, csak agy is kell hozzá. :)

(de a ronaldinho -> milan, kaka -> real körforgást számonkérem rajtatok :) )

Woland 2008.03.09. 00:34:03

Na, na, na!
A Newcastle zuhanórepülése nem a Tottenham hibája! : ) Olyan ez a cikk mintha Michael Moore irta volna! Csak itt egy anglo-cionista összeesküvés bontakozik ki a "White House ordered the 9/11-attacks" helyett!

: ) Persze csak hülyülök, jó a cikk - és szerintem még az sem esélytelen hogy a nyártól Martin Jol ül majd a szarkák fészkén a siker tojásait költögetve.

Üdv!

ShanklyGates 2008.03.09. 00:44:35

Tenyerembe temetem a fejem: a PL-trénerek paprikajancsija már megint posztot harcolt ki magának az NST-n...

Keegan igenis megismétli edzői karrierjének legfényesebb sikerét! Megnyeri a Newcastle kispadján ismét a Championship-et jövőre! Hacsak addig le nem lécel gyáván, amire khm, számos példa volt már.

habitang · www.nst.blog.hu 2008.03.09. 01:08:38

SG

Ez egyrészt tartozás volt, többen reklamálták a Keegan-poszt második felét. Másrészt inkább Keegan-posztnak öltözött:)

Az edzői múltjával kapcsolatban azért te is érzed, hogy kissé túlzol.. Valószínűnek tartom, hogy a válogatott miatt, de nem tudhatom... Szerinted Paul Jewell valószínűleg nem csinált semmit életében!

Abban egyetértünk, hogy nem egy guru Keegan, és nem volt ok hurráoptimizmusra, amikor a Newcastle-hez igazolt.

giacinto 2008.03.09. 10:10:19

lehet hogy a játékoskeretet is elemezni kellett volna.... rendszeresen rossz, kiégett, csúcson túllévő, kamu-embereket, nagynevű (?? mire??) és mellé drága játékosokat igazolnak, sajnos. de kiesni azért nem fognak.
lehet hogy hülye vagyok, de nem tudom pontosan kire gondoltatok (valszeg Wise-ra, nem hinném h ő lenne a csodatevő), elég sejtelmesre sikeredett a cikk.

r_magpie 2008.03.09. 11:34:17

Utólag könnyű ilyeneket írni, de Big Sammel már meglenne annyi pont, hogy ne kelljen izgulni. Örültem Keegannek, mert azt gondoltam, rövid távon is fel tudja majd rázni a csapatot, az Ashley által biztosított körülményekkel pedig épít egy jó kis középcsapatot. Az első kilőve, a másodikhoz sincs már sok reményem.

Valóban nem túl masszív a keret, és sok rossz igazolásunk volt, de a probléma valóban a fejekben van, a játékosok mentalitása évek óta hihetetlenül destruktív. (egyedül talán a Roeder-féle fellángolás volt a kivétel két éve) Alulmotiváltak, elkényelmesedettek, ötlettelenek, fásultak, vagy éppen önbizalomhiányosak. Nagyon sokszor vérzett a szívem, amikor azt kellett látnom, hogy sz*rnak bele a meccsbe.

Játszunk a nagy ellenfelekkel, ráadásul otthon, ha ezeket hozzuk, sima a bentmaradás. Csak nincs rá semmi garancia, hogy ezeket hozzuk. Attól félek, már nem tudnak megújulni a srácok, és a kiesési rangadókra (de rossz ezt leírni..) sem fognak tudni rápörögni (a mackem-meccs kivételével) Szóval nagy baj van.

Wise? Őszintén szólva ebben a helyzetben nem tudom senkiről elképzelni, hogy kirántani a sz*rból a csapatot (már csak azért sem, mert úgy látom, ez nem kizárólag edző kérdése). Big Samről ezt gondoltam, aztán nagyot csalódtam.

Hogy a Newcastle a média darlingja? Nem mindenki gondolja így: www.true-faith.co.uk/html/main.htm

habitang · www.nst.blog.hu 2008.03.09. 12:02:57

giacinto

A játékosokról nincs mit beszélni. Számtalanszor volt róla szó, kommentben, posztban, midenki tudja, hogy valós tudásuktól rendszeresen fényévekre van a teljesítményük. A miértet nem tudja inkább senki, mitől játékostemető a NUFC?

Wise-ra egyébként legfeljebb mint lehetséges utód céloztam, de amint jeleztem is, ez nem az én gondolatom: túl sok helyen találkoztam a felvetéssel ahhoz, hogy kihagjyam a posztból.

És lehet, hogy tényleg sejtelmes az írás, igen. Mert az egész Newcastle az. Most van egy új vezetés, de még nincs új csapat, még csak várjuk, mi lesz a vége a hercehurcának, mikor rakják sínre a NUFC-ot, bár róluk csak akkor hisszük el, hogy sínen vannak, ha sorrendben háromszor nyerik a PL-t:)

jasszgeri 2008.03.09. 15:47:29

mégis mi a f*szt vártak az emberek keegantől? az angol válogatottal a legnagyobb sikere talán az volt, h megverték a németeket 1:0-ra, eb csoportkörben. man city. feljutott velük, ja de volt pénz bőven. a feljutás a minimum volt kb. aztán a nagy szürkeség anelkával, bosveltel, wanchopal, wright-phillips-szel, stb. egy igazi nímand edzőként keegan. az évtized tévedése volt a szarkáknál. és ez már egy elég ciki kategória.

BruceWayne 2008.03.09. 15:58:01

jasszg.: pontosan,szar a csapat is meg az edző is, ez van. de a keret elvileg nem gyenge, ki lehetne hozni ennél többet is belőle.... a németeket meg megverték 1-0.ra aztán beégtek a románok ellen, tovább se jutottak, portugál-román csapat mögött, egy olyan kerettel...

popp · http://koncertblog.com/ 2008.03.09. 16:01:42

Viszont a kilencvenes évek közepén harmad osztályból hozta fel a NU-T a jó Kevin és aztán volt bajnoki második helye is, sőt a Fradit is kiverték.

ShanklyGates 2008.03.09. 16:14:21

Hmmm, én azért még nem szavaznám meg a bentmaradást a Newcastle-nak. Rontás van a klubon, az nem vitás. De ki is tehet róla?

A PL összes túlértékelt vagy elvirágzott nagy neve, kocsmai verekedője durva pénzekért köt ki a NUFC-ben hosszú évek óta (Alan Smith - csatár létére utolsó PL gólja 2005 áprilisában, Mark Viduka, Joey Barton az idei felhozatal). Ezt csak a közönségkedvenc, érzelmi alapon kinevezett menedzserrel lehetett már tényleg csak súlyosbítani.

Keegan nálam hiteltelen szakember, arról nem is beszélve, h hol vannak neki a kötélidegei egy bentmaradáshoz? Ez a Mike Ashley meg egy stadlerjózsi, álmaiban nem volt Howard Hughes...

habitang · www.nst.blog.hu 2008.03.09. 18:44:55

ShanklyGates

Ha azt írtam volna, hogy "Anglia válasza Howard Hughesra", vagy azt, hogy az "angol Howard Hughes", idézőjelbe teszem, lehet, hogy így is azt kellett volna, mindenesetre a problémával a Timeshez, a Guardianhez és az összes angol sajtótermékhez tessék fordulni.

Keegannek pedig volt már feldata a bentmaradás, ezért nem is értem a kérdésedet. Megoldotta. Sőt, egy év múlva már a feljutást is. Tetszik neked vagy nem tetszik, nem söpörheted félre csak úgy, mint ahogy az évtizedek óta legjobb Newcastle-t sem.

Ha pedig azal jössz, akkor teljesített, amikor volt pénz.. akkor az hiba. Tengernyi zsozsóval sem csinálják meg sokan háromból háromszor azt, amit ő a Fulhammel, a Newcastle-lel és a Manchester Cityvel megtett. Még akkor sem, ha ez netán piszkálná a csőrödet.

Mellesleg én is azt hiszem, hogy ez a mai foci már nem az ő játéka, és szerintem több komoly hibát elkövetett az utóbbi két hónapban. Erről viszont már volt szó komentekben és a posztok között is.

Üdv

habitang · www.nst.blog.hu 2008.03.09. 19:03:39

SG, még valami

Ha a stadlerjózsizásban nincs is igazad, a Hughes-ozás valóban túlzás. De még egyszer: nem véletlenül szerepel a szövegben, hogy az "angolok Howard Hughes-a": ők írják ezt.

Mellesleg az is röhej, hogy mi itt ezen vitatkozunk, az angol meccseket közvetítő riporterek pedig talán még egyszer sem tudták megnevezni a gyakorlatilag majdnem minden meccsen képernyőre kerülő Ashleyt (most hétvégén talán csak Mortot mutatták, persze őt sem sikerült felismerni..)

ShanklyGates 2008.03.09. 21:17:33

Hát tényleg, az egész klub nem ér meg ennyi leütést : )

Asszem bárki, aki 2008-ban Keegan, Dalglish, Graham etc. reaktiválásával próbálkozna, az maga kérné az utolsó kenetet.
Gőzöm nincs milyen ember a tulaj, de megpróbálni visszapórgetni az órát '96-ra a drukkerek örömére... na ez nem egy Howard Hughes fejéből pattant ki. Olcsóbban kijött volna ha bevezeti az ingyensört egész Newcastle-ben.

A többi is csak vélemény volt ; )

ShanklyGates 2008.03.09. 21:22:25

Upsz, persze Graham Taylort akartam írni.

-LinoSonego- 2008.03.10. 15:49:08

aki michael owen-re pénzt ad ki az nem is érdemel egy dekával sem többet. vehettek volna belőle egy defoe-t meg minden posztra egy jó játékost mondjuk, akikben még van is valami

kár értük, szép emlékeim vannak a z ftc-newcastle összecsapoásról, meg arról a ginola-shearer-asprilla (...) csapatról

ráadásul sokáig a kedvenc söröm volt a mezszponzoruk

jja, ha már szponzor: madarat tolláról alapon a csődbement és "államosított" northern rock tökéletes partner egy csapat lezüllesztésében...
süti beállítások módosítása