Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Hétvégi jóslatok - Serie A, 19. forduló

2008.01.18. 10:50 _benito

Első ránézésre tiszta lesz a forduló, mint anyánk híre, de amint a kezünkbe vettük az üveggömböt, elbizonytalanodtunk az eheti 13 + 1-et illetően. Vigyázó szemünket most a változatosság kedvéért a táblázat alsó fertályára kell vetnünk, hiszen egymás ellen acsarkodik a kieséstől vastagon fenyegetett csapatok közül négy (Livorno-Empoli, Reggina-Cagliari), a lehetetlen küldetés III forgatására igyekszik Palermóba a Siena és – még mindig a táblázat alsó régiójában maradva – egymeccses győzelmi szériájának meghosszabbítására hajt a Milan. A makrancos Juve a meglehetősen hosszú töketlenkedés után magára találó Sampdoriát fogadja, a kék-fekete mészárszék soros haszonállatának kegyetlen szerepét a Parma alakítja majd, a Roma pedig egyáltalán nem mehet biztosra az elmúlt fordulókban a Milant és a Juvét is megtréfáló Catania ellen. És ha már szóba került a kupa, három nap alatt másodszor is megütközik egymással a Napoli és a Lazio, ám ezúttal kizártnak tartjuk, hogy a Coppa Italia utána a bajnokságban is a római bilikékek örüljenek. A forduló nyitómeccsén, szombat este a Fiorentina az ölébe fekteti a Torinót és várhatóan randán elnadrágolja.

Udinese – Milan 2-2
Az első fordulók után még nem sejtettük, hogy az északi Bianconeri várja majd előnyösebb helyzetből ezt a meccset, hiszen az Udinese hazai debütálása a második fordulóban botrányosra sikeredett (-Napoli 0-5), miközben a Milan első idegenbeli meccsén hármat gurított a Genoának. Aztán sok minden történt, az Udinese negyedik, nem is nagyon volt ennél lejjebb és az említett forintbetli óta veretlen otthon, miközben a Diavolo hiába nyerte meg az összes útjába kerülő nemzetközi kupát, a Serie A-ban feneketlen étvággyal gyűrték magukba a gombócokat, így az északi kaland előtt a 12. helyen pironkodnak csupán. (Három meccsel játszottak kevesebbet, mint legtöbb ellenfelük, ha mindet hozzák, közvetlenül az ötödik helyezett Fiorentina nyakára mászhatnak.)
Az elmondottak ellenére a zászló inkább a Rossonerinek áll. Nem, szerintünk nem Pato miatt (bár magunk is tüzes szambába kezdtünk a tv előtt a gólja előtti átemelést látva), hanem sokkal inkább a visszatérését busa mikrofonhajjal ünneplő Ronaldo játékát látva. Ancelotti gondolt egy merészet és a karácsonyfáról átállt 4-3-1-2-re, ami milánói örömjátékban kamatozott szegény Napoli kárára, ráadásul most visszatér Gattuso is, így a brazil háromszög mögött a stabilitás is adott lesz.
Az Udinese meg pont most veszítette el a sárga (7) és piros (2) lapokat megszállottan gyűjtögető középhátvédjét, a fedezetsorból pedig Inler hiányzik majd, szóval volt ára a Cagliariban tíz emberrel kivívott győzelemnek. Az ötödik hely mellé egyébként gyalázatos gólkülönbség társul, hiába tart már hétnél mind Di Natale, mind Quagliarella, a +2 kifejezetten arcpirító, főleg ha az Inter +30-át, vagy a Juve +20-át nézzük.
A Milan legutóbbi udinei látogatásait eredményesen zárta, most is azt mondanánk, hogy a felfrissített támadósor okán esélyesebbek még vendégként is, csakhogy a védelem tökéletesen méltatlan mindenféle bizalomra, ahogy említettük, a Bianconeri pedig két kiváló csatárral rendelkezik, így nem meglepő, ha Kaladze kezdőbe jelölésének okán jeges verejték üt ki minden Milan-tifoso hátán. Egyébként Udine cirka 500 km, aki tele tud pakolni egy autót szurkolókkal, az egy napos program keretében 20 kékért megnézheti a Milant élőben.

Inter – Parma 3-1
Mindketten igazoltak a héten, de míg az Internél Maniche nem esélyes, hogy pályára lép, addig könnyen lehet, hogy a Parma máris beveti az ukrán túráról hazatérő veterán nehéztüzért, Lucarellit. Ha így lesz, összejön a Parma egy gólja, de a Nerazzuri hazahozza a kötelezőt így is, úgy is.

Juventus – Sampdoria 3-2
Rangadó ez bizony, nem is ígérkezik rossznak! A Samp immár hetedik és erősen kapaszkodik felfelé, a Juve pedig halovány reményei életben tartásához muszáj, hogy a hazai meccseit mindenki ellen hozza. Mindkét csapatnál a támadókban bíznak (Treze-Del Piero, Bellucci-Cassano) - teszik ezt joggal! Jó meccs lesz!

Roma – Catania 2-1
Óvatosak vagyunk, mint az albán hegyipásztor, amikor a kecskéje mögé lopózik, ugyanis a szicíliaiak kifejezetten jó formát futnak. Ennek ellenére azért a Romának ez kötelező, ha még reménykednek benne, hogy be lehet fogni a tavasszal általában kevésbé meggyőző Intert. Tavaly egyébként 7-0 lett a leosztás vége.

Fiorentina – Torino 3-0
A Viola magára talált valamelyest, Mutu vezérletével legutóbbi két meccsét már behúzta és úgy gondoljuk, a Torinónak sem osztanak kegyelmet a Franchiban. A Toro ugyanis kezd visszasüppedni oda, ahol tavaly volt: arctalan, semmitmondó, unalmas… Kár értük.

Napoli – Lazio 2-1
Némi meglepetésre a kupában a Lazio sikerét hozta a párharc, méghozzá úgy, hogy a San Paolóban is döntetlent ért el a római csapat. Zalayeta még mindig eltiltott, így megint Sosa kezd Lavezzi mellett és szerintünk ezt most be is húzzák a hazaiak.

Genoa – Atalanta 1-1
Bár a hazaiak megnyerték legutóbb két meccsüket, az Atalanta pedig az elmúlt négy fordulóban csak egy pontot szerzett, Doni visszatér és ez már egy döntetlenhez elég lehet a Criscitóval gyengített genovai védelem ellen.

Palermo – Siena 2-1
A helyezést tekintve nem is áll rosszul a Palermo, de nagyjából annyira teljesítenek egyenletesen, mint egy menstruáló tinilány. A Siena harcos kis csapat, de általában fejet hajt a nagyobbak előtt. Mint most.

Livorno – Empoli 1-1
Tudjuk mi is, hogy Orsi távozása óta a hazaiak szárnyakat kaptak, de mi még mindig nem vagyunk hajlandóak elhinni, hogy az Empoli kiesik. És nem azért, mert hármat vágtak a csutkaszar Juve-védelemnek, hanem azért, mert egyszerűen jobb csapatot alkotnak annál. Bátrak vagyunk, iksz lesz!

Reggina – Cagliari 2-0
Van bajuk mindkettőjüknek… Mégis, mivel a hazaiaknak nagy nehezen sikerült megegyezniük Amorusóval, talán ez már elég lehet a mezőny magasan legtöbb kapott góljával (34) büszkélkedő szardíniaiak ellen. Szegények ráadásul a legkevesebbet is lőtték…

53 komment

Címkék: olasz üveggömb serie a

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr51301918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kroos 2008.01.18. 11:32:14

Csak nehogy megint egy 7-es legyen (5 Totti góllal) a leosztás vége

pitbaccardi 2008.01.18. 11:37:37

az az 500 inkább 600 km

gerbanek 2008.01.18. 11:59:30

"nagyjából annyira teljesítenek egyenletesen, mint egy menstruáló tinilány" - ez nekem nagyon bejött, fél percig röhögtem a gép előtt.
a tippek jók, mondjuk Milanóban meglepetésre számítok, a Milan és Livorno pedig győzni fog szerintem.

Gabez 2008.01.18. 12:37:30

Ha meg nem Pestről indulsz (mert ilyenek is vannak, bizony), akkor akár csak 400 is lehet. Pár óra...

Vasárnap lesz a tvben is a meccs, a juve - samppal egyidőben. Távirányító elemeket feltölteni vagy cserélni!

Romanista 2008.01.18. 13:34:06

húsz ójró a meccs udineben? mert ha ez komoly akkor nagyon belém tetted a bogarat _benito!

_benito · www.nst.blog.hu 2008.01.18. 13:57:00

sőt, már 15ért is be lehet jutni. www.udinese.it/home_udinese.php?n=79&l=it

egyébként a 33. fordulóban fogadják majd a romát :)

tb 2008.01.18. 14:02:02

szerintem 20 kék-nél az 20ezer Ft-re gondolt inkább benito úttal, kajával sörrel meccsel mindennel
20 euroból nem nagyon jönne ki

bacity · http://kacat.blog.hu 2008.01.18. 14:06:14

nem értem ezt a ZTE-s részrehajlást, 500KM kicsit kurtának tűnik a Milan meccsre de kimenni felettébb érdemes! FORZA ROma

Gabez 2008.01.18. 14:13:42

Az Inter honlapján ott lobog a magyar zászló - eddig ezt nem vettem észre...
Cruz és Ibra közt keressétek...

www.inter.it/aas/squadra/index?L=en

pitbaccardi 2008.01.18. 14:31:51

tényleg érdekes lenne ez az udinei kiruccanás, na persze nem most, hanem majd a jövő héten..

Romanista 2008.01.18. 15:05:35

április 13. vasárnap, most vettem faternak CD-t hogy meglehessen kérni egy fuvarra :D.
ha meg ti is ugy gondoljátok, akkor lehet hogy helyszíni beszámolót is csinálok.
ja és lesz az még - ha nem is 7-0 - de egy 3-4 bennt lesz!daje Roma! forza Napoli! Forza Sud!
+ hajrá Parma...

AndrásPéter7 2008.01.18. 15:51:38

szerintem a Milan annyira kicsinálja az Udinését hogy öröm lesz nézni!!!
Ronaldo kettőt pakol,Pato szint úgy!na jó,egye fene érzem hogy See is ereszt egyet!az is igaz hogy kapunk kettőt-hármat!

2008.01.18. 16:11:33

"Criscitóval gyengített genovai védelem ellen."

na, nem olyan nagy gyengítés az.

drdugo 2008.01.18. 16:33:41

Három Milan játékos az UEFA.com hivatalos szurkolói álomcsapatban:

Iker Casillas (Real Madrid) - Daniel Alves (FC Sevilla), Alessandro Nesta (AC Milan), John Terry (Chelsea), Eric Abidal (FC Barcelona) - Cristiano Ronaldo (Manchester United), Steven Gerrard (Liverpool FC), Kaká (AC Milan), Clarence Seedorf (AC Milan) - Zlatan Ibrahimovic (Internazionale), Didier Drogba (Chelsea). Edző: Sir Alex Ferguson (Manchester United)

A fordulóhoz: Udinét most bezúzzuk. Tavaly is nyertünk ellenük idegenben simán 3-0-ra, csak akkor december végén játszottunk ott, még Ricardo Oliveira is lőtt gólt ha jól emlékszem.
Szerdán meg Atalanta idegenben. Az se lesz egyszerű.
Most minden meccset hozni kell. Ha a három elmaradtat hozza a Milan, meg az Udineset is verjük, akkor máris 4-ik, 5-ik helyen van a csapat.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.18. 16:42:21

Ne legyen a nevem memba, ha a samp nem lep meg téged, benito! :)
Juve-samp 0-2

Gabez 2008.01.18. 16:50:33

"Ha a három elmaradtat hozza a Milan, meg az Udineset is verjük, akkor máris 4-ik, 5-ik helyen van a csapat."

Ha hozza...és akkor máris csak 16 pont a lemaradás...;)

Goodspeed17 2008.01.18. 17:52:16

Ez így van,de nekünk elég a 4. hely is,ha vmi csoda folytán mégsem nyernénk meg a BL-t akkor mégis indulni tudjunk:D ;)

sh4d0w 2008.01.18. 21:12:32

A Milan a szezon hátrwlévő meccsein átáll arra a stílusra, miszerint többet rúgni, mint kapni. Ennek fényében az udinei meccs eredménye:

Udinese - Milan 2-4

Forza Milan!

drani 2008.01.18. 21:15:58

Vajon a Juve milyen belső védő kettőssel fog kiállni?
Chiellini sérült, nem? Legro-Grygera? vagy megint Boumsong? nagyon necces!!!

drani 2008.01.18. 21:17:22

ez súlyos:

This Sunday marks the twenty-third anniversary of Paolo Maldini’s debut in the Milan first team. All the way back on January 20, 1985, then sixteen year old Maldini came on for the second half away to Udinese (the match finished at one goal apiece), in what would be the beginning of one of the most-successful careers in football history. And this Sunday, in front of the entire world, Paolo Maldini returns for the last time as a player to the place where he began his career.

giacinto 2008.01.18. 21:27:56

kupában is finom meccsek lesznek, igaz benito? ? :-))

_benito · www.nst.blog.hu 2008.01.18. 21:40:32

ki lesztek véreztetve, mint egy mangalica ;)

nalazo 2008.01.18. 21:59:18

Születhet meglepetés Udine-ben, mert lehet, hogy nyer a Milan.

bahrdew 2008.01.19. 00:15:11

benito mégse lett volna szerencsés ha az összes magyarországi településről kiszámoltatom a távot. honnan óhajtja legközelebb? olaszliszkáról? Forza Roma.

andras3 2008.01.20. 13:05:02

ronie igazi harcos frizurat csinaltatott, remelem hasonlo modon jatszik utana, mint 2002-ben a vb-donton.

forza milan!

Csörszike 2008.01.20. 14:19:18

azt a 33. fordulóbeli udinese-romát nagggyon meg kellene nézni!főleg ha még lesz esély befogni az intert...
forza roma!
unico grand'amore.

Csörszike 2008.01.20. 14:20:29

télleg benito, a 20 kék akkor most mi?20 eur a meccsjegy, v véleményed szerint 20e ft az egész tripért? mindkettő helytálló.

Gabez 2008.01.20. 15:58:48

Egyszer összeírom, milyen hülyeségeket mond a Puhl meccs alatt, a mai gyöngyszem:

...ketten is (!) zavarták egymást...

Nehéz elképzelni olyan helyzetet, amikor vki egyedül zavarja önmagát...bár persze bizonyos játékosok esetében lehet :)

AndrásPéter7 2008.01.20. 17:05:16

Nehéz szülés de a lényeg a 3 pont!
Udinese0:1Milan
Azért ilyenkor jó hogy van egy Gila!Meg jó hogy van egy Kaká,aki ilyenkor is sarokkal ad gólpasszt!
FOOOOOOOOOORZA MILAN!

andras3 2008.01.20. 20:16:13

erdekes, h az indexen kivul meg sehol sem irtak/beszeltek rola, h lesen volt gila. pedig eleg nagy esely va ra:)

egy a lenyeg: a 3 pont!

FM!

d3vnull 2008.01.20. 20:48:31

Hja, Inzaghit helyettesíteni kell :)

AndrásPéter7 2008.01.20. 20:59:53

dehát Ronnie hajszerkezete.....XD
vadember!!!!!a védők rémálma!!!!!!!
azért nagyon hiányzott a playmaker Pirlo!
Mákos Kaláccsal meg mi van??Lehet hogy ő a legjobb cserekapus a világon??
ebben az évben 3 meccset játszott de mindegyiken halmozta a bravúrokat!
emlékezzünk a SáhtyorXD elleni diadalra
meg most is!lehet hogy most kez beérni:D:D:D:D:D

Fekete Pákó 2008.01.20. 22:18:35

hát akkor múlt hét után még egyszer. hogy is van ez az Interrel meg az ajándék tizikkel?

drdugo 2008.01.20. 22:25:37

ekkora szemétséget, mint ami az inter - parmán volt...
2-1re megy a párma, kezukben a meccs, simán kivédekezték volna azt az 5 percet. kap az inter megint egy kamutizit, belovik. aztán lesérul egy parmás, csere nincs több, 9 ember ellen meg begyötrik a gyöztes golt.... ez kb olyan szintu csalás volt, mint mikor dougal 11es helyett kiállitotta gerát.

Romanista 2008.01.20. 22:25:44

gratulálok az internek.

meg ibrahimovic szüleinek a neveléshez, etc etc etc...
1dolgot tanultam meg a fordulóban: nem szeretem őket.
utolsó komment volt egy darabig

yuuzer_ · http://juventuz.freeblog.hu 2008.01.20. 22:47:05

A Parmat a bíró győzte le. Respekt a pármaiaknak, sok nagy csapat példát vehetne róluk, hogyan kell cumiztatni az Intert...

nalazo 2008.01.20. 23:15:07

"Ezen a meccsen is megvettem a bírót, beváltottam a kamutizenegyes kuponomat, még gondolkodom, hogy a következő évben a Milan-t, a Roma-t vagy a Juventus-t hozzam - persze csalással - olyan helyzetbe, hogy a másodosztályba űzzék őket. Azok a magyar szurkolók, akik nem szeretik a csapatomat, meg csak bosszankodjanak, az úgy sem érdekel senkit. Az Inter és én rendkívül gonoszak vagyunk, és a siker érdekében mindenre hajlandók. Még a mohácsi csatát is miattunk vesztették el a magyarok."
Massimo Moratti

halareaal 2008.01.20. 23:19:58

mi volt a baj ibrával? ez az igazi klasszis. amugy a tizi lehet nem volt az, de ha vmi, akkor ez az eset olyan volt elsőre, h a bíró bármit ítélhetett. a parmának meg pechje volt, végülis mind1 az inter nem emiatt a meccs miatt lesz bajnok.

rizla 2008.01.20. 23:40:34

"aztán lesérul egy parmás" igen, biztos moratti fizette le, hogy sérüljön le. micsoda disznóság

calcio_di_rigore 2008.01.21. 00:05:17

Szerintem a tizi jogos volt (talán), viszont az első féidőben a Parmának is járt volna egy. A lényeg nem is ez, hanem hogy a múltheti Siena meccs után ma is kiderült, hogy egyáltalán nem lehetetlen elkapni ezt az Intert. Azt nemtudom, hogy csak formahanyatlás, vagy vége a mesének és a középszerű játékosok újra középszerűen játszanak (Jimenez,Cordoba,Cruz pl.).

A Juve meg... Üres kapu 2 méterről 2 méterrel fölé, gólvonalról kifejeli, aztán gólvonalról kirúgja a Samp... Nem lehet ilyeneket kihagyni...

WallyB 2008.01.21. 07:45:35

Az Inter tegnap valóban nem érdemelt pontot, de ilyen a futball... hány ilyen eset van/volt/lesz, hogy egy esélyes csapat szenvedve, érdemtelenül, de mégiscsak behúzza a kötelezőt.
Ami a Couto esetet illeti: a bírónak+partjelzőnek nincs videója, Ti kapásból láttátok, hogy fejjel mentett? Sajnos benne van. Inter-drukkerként sajnáltam a Parmát, mert jobbak voltak, győzhettek volna, és igazából irtó pechjük volt - főleg a bíróval. Az gondlom, hogy azért ebben tendenciát látni kissé elfogultságra utal, másrészről egy "élő" bajnokság nem FIFA08, hogy minden fordulóban minden játékos kiválót nyújtson... attól lesz bajnok egy csapat, hogy akkor is tud nyerni, ha rosszul játszik.
Egyébként meg nálam Couto volt a mezőny legjobbja... ha pedig tényleg nem ért hozzá a keze, akkor hatványozottan is.

WallyB 2008.01.21. 08:10:47

Upsz... mondjuk én nem tudok olaszul, de gondolom van/lesz olyan, aki tud, és megerősít vagy cáfolja azt, amit itt most beidézek. Mivel az Inter magyar honlapjáról van, ezért nyilván nem tekinthető perdöntőnek, de ha Coutó VALÓBAN elismerte, hogy a kezéhez ért a labda (és valójában egyedül ő nem reklamált a 11-es miatt...), akkor már megint nem értem a sok felesleges hörgést. Ha viszont ez az idézet kamu (amit azért kétlek), akkor jogos a felháborodás. Itt az idézet:
"Az utolsó percekben minden erőt mozgósított az Inter azért hogy sikerüljön bevenni Bucci kapuját, ám a Parma védelme remekül állta a rohamokat egészen a 88.percig… Ekkor ugyanis Ibrahimovic lövését Fernando Couto mentette a gólvonalról ám a partjelző kiszúrta hogy a portugál kézzel ért a labdához. Pontosabban mint ahogyan maga a vétkes is beismerte a lefújás után előbb a fejére onnan pedig a kezére pattant a labda, így piros lap és 11-es lett az ítélet."
Forrás: www.internazionale.hu

_benito · www.nst.blog.hu 2008.01.21. 09:13:39

“I got the ball with my head and as it went past it glanced against my hand, but it was barely any contact and certainly not intentional,” said the defender.

“I don’t think it was going in, I headed the ball towards the byline. I was diving to get to it and so my arm went up inevitably.

“I tell the truth, I got a slight touch off my hand, but it was a ricochet and absolutely not on purpose.”

Gabez 2008.01.21. 09:25:56

Hát ez tuti nem volt 11-es, járt volna a Parmának a 3 pont. Bénák voltak a fiúk tegnap is, mint a múlt héten...valszeg ez a megjósolt és minden csapatnál bekövetkező (kivéve a tavalyi intert) hullámvölgy. Más kérdés, hogy nem adták fel, és végig benne volt a gól a kékfeketékben. A Parma miért csak most tud qrva jól focizni, mondjuk a Roma vagy a Juve ellen miért nem?!?

No mindegy, a Juvésok legalább tudják most, mit éreztünk mi több évig, amikor ők kapták a kamutiziket...jó, mi?

Ettől függetlenül nem ezen múlik a bajnoki cím.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.01.21. 09:41:13

Gabez, szedd már össze magad...mi is történt a Parma-Juvén? Ugyan a Roma simán verte őket, de mi is volt mondjuk a Milan-Parmán. "Jajj, csak ellenünk játszanak jól, olyan gonik...". Az eszem megáll ezektől a közhelynek is gyenge sirámoktól.

giacinto 2008.01.21. 09:41:32

a kamutizik azok amik, amiknél nem történik szabálytalanság. itt minimum kérdéses volt, azóta tudjuk h beleért kézzel, szóval nem volt KAMU tizi...

a Rómaiak örüljenek, jön a hegymenet megint :) 10 forduló :)

Gabez 2008.01.21. 09:49:32

"dino vercotti: Az eszem megáll ezektől a közhelynek is gyenge sirámoktól." - Meg bizony.

Jah, tényleg beleért kézzel...akkor visszavonva. Nem volt kamutizi, megérdemelt 3 pont, forza Inter, irány a 100 pont!

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2008.01.21. 09:54:24

Gabez....Te miről beszélsz? Én egy szóval nem írtam a tegnapi tiziről. Én csak arra reagáltam, hogy a Parma majdnem leverte a Juvét is, meg gyakorlatilag a Milant is lefocizta a San Siróban. Erre jössz azzal, hogy más nagycsapat ellen miért nem tudnak így játszani... Csókoltatlak, ne legyen üldözési mániád.

Gabez 2008.01.21. 10:34:08

giacinto hsz-ére reagáltam a második felében.

nalazo 2008.01.21. 11:07:46

Ezt a "kamutizi" kifejezést el lehetne felejteni, ugyanis senki nem játszott rá semmiféle szabálytalanságra. Ha nem ér hozzá kézzel a védő, akkor "ajándéktizi".
Egyébként, ha még súrolta is a karját, akkor sem adtam volna - isteristaként - büntetőt, mert a döntő momentum a kifejelés volt, a labda pedig jól láthatóan nemigen változtatott irányt.
A Parma szimpetikus csapat, a döntetlent megérdemelték volna. Mint ahogy mi is. Jó néhány rivális megirigyelhetné azt a fajta küzdenitudást, amit a végén bemutatott az Inter.

süti beállítások módosítása