Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Bajnokok Ligája, 5. játéknap - Célba ért a skót kamikáze

2007.10.24. 10:46 _benito

Új taktikai formációt vert bele a fejünkbe a Glasgow Rangers, valahogy mégsem érezzük úgy, hogy ezért köszönet járna nekik, sokkal szívesebben vernénk az egész bagázst félholtra egy stoplikkal töltött birkagyomorral. A cél és az eszköz, ugyebár, a skótoktól ugyanis annyit semmiképpen nem vehetünk el, hogy a megálmodott 9-1 felállás meghozta a hőn áhított pontot, amivel valószínűleg még akkor is továbbjutnak, ha valamilyen furcsa véletlen folytán kikapnának otthon az idegenben kegyetlenül elintézett Lyontól. A mérkőzés statisztikáját böngészve elképedve vettük észre, hogy  négy szögletük mellé a hazaiak kétszer is lesre tudtak futni, amit egyszerűen nem értünk, hogy csináltak. Mondjuk azt sem értjük, hogy gondolták gól nélkül megúszni azt a taktikát, hogy 25 méterre a kaputól felhúzzák a spártai falanxot és hagyják, hogy a Barca járassa előttük a labdát. Járatták is, mi pedig már az első félidőben meg voltunk győződve róla, hogy amint jön az első gól, azt legalább 8 másik követi majd, csak már jönne…! De nem jött. Pedig a Barcelona is készült egy meglepetéssel, hiszen az emblematikus pulifej feltűnésére a jobbhátvéd pozíciójában (ez ugye náluk jobbfutót is jelent) senki nem számíthatott, arra meg aztán végképp nem, hogy ő fog majd bőröket osztogatni a tizenhatoson belül. Pedig de, ami rá is fért a jobbszárnyra, mert Messi elég látványosan unatkozott, Ronaldinho pedig csak az ígéretes szögből a sorfalba/fölémellé lőtt szabadrúgásaival hívta fel magára a figyelmet. Ennek a Barcelonának ugyanis hely kell, terület, ahol egy csel, vagy ritmusváltás után meg lehet indulni. Itt is meg lehetett, csak hiába ráztak le magukról egy embert, máris másik három zuhant a nyakukba a közelben (nem több mint 5 méterre) tartózkodó tartalékból, így amit az első fél óra után nem hittünk volna, bekövetkezett: a skótok kibekkelték. (Egy Tanult Kollégával folytatott beszélgetés közben megígértem neki, hogy megkérdezem az olvasókat, vajon szerintük is Abidal -e a világ legjobb balhátvédje most. Szóval?) (Ranger-Barcelona 0-0)

A Stuttgart bármennyire bírja is szimpátiánkat, valamit nagyon benézett. A Bundesligában boldog-boldogtalan megruházza őket, csak a táblázat alsó részében találjuk őket, a BL-ben pedig egyelőre még ennél is kevesebb babér terem nekik. Most éppen a szintén nem kifejezetten nagy formát futó Lyon kalapálta el őket rendesen saját stadionjukban, ami tartunk tőle, hogy nem a franciák feltámadásának első jele, hanem egyszerűen egy újabb méretes szög a németek amúgy is hat láb mélyen lévő koporsójába. Ez a Benzema-gyerek meg aranycipős lesz, ha nem állítja le valaki gyorsan, hiába fut csak másfeles szorzóval a bajnokságuk. Szép gólt lőtt most is, ami valamelyest igazolja a Lyon vezérkarát, akik évek óta képtelenek voltak egy tisztességes centerre beruházni, pedig már csak ennyi hiányzott ahhoz, hogy csapatuk valóban feltegye azt a bizonyos pontot, ám ők Carew- és Baros-féle B kategóriás arcokkal büntették a Gerland népét. (Pedig a calciopoli kezdetén állítólag már meg is állapodtak Trezével…) (Stuttgart-Lyon 0-2)

Nem él nagy napokat az ukrán futball, a válogatottjuk a VB után (igen, tudjuk, továbbjutottak, de hogyan?!) a selejtezőkben is lebőgött, a Dinamo pedig három forduló után nulla ponttal és -5-ös gólkülönbséggel áll a csoportjában. A Shakhtarért szorít most az egész ország! De vissza Kijevbe, ahol a MU habkönnyű sikert aratott, amiből ki kell emelnünk, hogy Wes Brown életében először valami hasznosat tett a csapatáért és nem részegült meg a lehetőségtől, hogy gólt szerezhet, hanem betett középre Rooneynak. Mi lesz itt, ha Tévez is elkezdi a tőle elvárt mennyiségben termelni a gólokat?! (Dinamo Kijev-Manchester United 2-4)
A Roma nyert és tartja a lépést az angolokkal, de egyrészt marha nehezen akart összejönni a Sporting elleni siker, másrészt pedig ez éppen azért volt így, mert a 35. percben megsérült Totti, akit Vucinic váltott. Sőt, ha már a pályán volt, egy remek szóló után Csikar-szögből szerzett góljával el is döntötte a meccset, melyet Mancini már korábban megtehetett volna, de kihagyta a büntetőjét – majd szimpatikusan lerúgta a kapus fejét. A Sporting egyébként nem véletlenül csipkedte magát ennyire, hiszen a Manchestertől elszenvedett hazai vereség után arra kényszerül, hogy pontot szerezzen idegenben, ha lehet, akkor attól a csapattól, aki elsőszámú esélyese a második továbbjutó helynek. Más szóval a Dinamo leverését kirakhatják az ablakba, másra nem jó és ha két hét múlva nem verik meg otthon a Romát (nem fogják), akkor ez a csoport úgy fullad unalomba, hogy egy Sas-kabaréval súlyosbított parlamenti közvetítés is több érdeklődőt vonzz majd. (Roma-Sporting 2-1)

A csoport végeredményét komolyan befolyásoló Ki Megy Előbb Moszkvába-verseny győztese az Inter lett, így ők még barátságos 7 fokban vághattak neki a kipurcant CSZKA elleni meccsnek. Az oroszok, ahogy az tőlük elvárható, bátran kezdtek, Krasics a jobbszélen többször megkavarta Maxvellt, így nem volt meglepő, hogy egy ezen az oldalon futó támadás hozta meg a vezetést is nekik. Jo szép gólt ívelt az ekkor már Vieira nélkül játszó Inter kapujába, amivel sovány, de nem érdemtelen előnnyel vonulhattak a szünetre. A vereséggel az Inter nagyon nehéz helyzetbe került volna, ezért a szünetben úgy döntöttek, hogy majd csak később rontják el az idei szezonjukat és alig pár percnyi játék után egy védelmi hibát kihasználva Crespo egyenlített. Az iksz már jobban megfelelt nekik, nem is szakították szét magukat az újabb gól érdekében, ám nem várt szövetségesre leltek az ellenfél csapatában. Illetve dehogynem várt, Mandrikin ugyanis már az előző fordulóban is hatalmas potyát szedett be a Fener ellen, de most még ezt is überelni tudta. Samuel fejesében ugyanis maximum a szándékot lehetett értékelni, hogy ha már felért, legalább kifacsart testhelyzetből a kapu felé bólintott, ez azonban nem akadályozta meg a kapust abban, hogy mellényúljon a barátságosan az öle felé tartó labdának és beengedje azt. Nyert és ezzel a csoport élére állt az Inter, mely a nehéz kezdés után úgy tűnik, átgyalogol a csoporton, a CSZKA pedig negyedik lesz, aminél csak eggyel várható jobb helyezés a hazai bajnokságban. Innen vajon kit rúg ki az olajos kezű bácsi? (CSZKA Moszkva – Internazionale 1-2)
A PSV nem tudta megverni a masszív Fenerbahcét, ami csak azért baj, mert gyakorlatilag ezen a meccsen dőlt el, hogy ki megy tovább a második helyen. A törökök ugyanis nem fognak otthon kikapni, azzal pedig már eléggé leszakítják magukról a hollandokat ahhoz, hogy odaérjenek az Inter mögé. Vagy elé. Bocs. (PSV-Fenerbahce 0-0)

A BL gólrekordjának beállítása mellett emlékezzünk meg arról is, hogy az Arsenal idén még nem kapott gólt a sorozatban és hazája bajnokságában is meggyőző fölénnyel utasít maga mögé mindenkit. Hagyjuk, hogy egyelőre igazi erőpróba nélkül, inkább örvendjünk, hogy az angol bajnokság legszebb focit játszó csapata sok tehetséges fiatallal a fedélzeten nem azt csinálja, mint a nagyok: vág egyet, max kettőt, aztán ráül és várja, hogy lefújják. Szegény csehek nem ezt érdemelték ugyan, de a következő fordulóban meggyőződésünk, hogy szereznek egy pontot az őket most randán helyben hagyó ellenféltől – aki ráadásul ezt nem is fogja olyan marhára bánni. Vajon ha a szezon végén elmegy Deco, hazatér a szülőanyja csecsére Cesc? (Arsenal-Slavia Praha 7-0)
A Sevilla talán visszatalál a helyes útra a két relatív könnyebb ellenfél ellen elért (alliterálunk ma reggel erősen), simának mondható győzelemmel, melyekben oroszlánrészt vállalt Luis Fabiano, akit így kénytelenek vagyunk megkövetni. A románok elleni győzelembe ugyan belerondított a Steua szépítése, de ezt tudjuk be annak, hogy számukra ez a stadion mindig nagy jelentőséggel bírt. Ha két hét múlva hasonló eredmény születik, mi biztosan nagy örömmel hűtjük majd be a sört a Sevilla-Arsenal előtt, főleg, ha a másik jóslatunk közben valóra válik. Mondjuk ha nem, akkor is. (Sevilla-Steua Bukarest 2-1)

58 komment

Címkék: barcelona videó összefoglaló bl manchester united as roma lyon inter sevilla arsenal

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr38205730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rizla 2007.10.24. 11:29:30

én nagyon kedvelem a barcelonát, és az is nyilvánvaló, hogy ez itt nem a nemzeti sport, nem kell foggal-körömmel ragaszkodni az objektivitáshoz; de ennyire szurkolni egy csapatnak már káros, mert a színvonal romlásához vezet. miért kell basztatni a rangerst, azt játszották, amit egy ilyen támadósor ellen kell. kár ezért ilyen lenéző hangnemben beszélni róluk, az ő elsődleges feladatuk a rangers-szurkolók kiszolgálása, az pedig a továbbjutás a csoportból. ki a francot érdekelnek a látványos focit szerető nézők? és ha már itt tartunk: nem az első, hogy ezen blog keretei között felüti a fejét a látványos foci=jó foci védekező,ronda foci=rossz foci sztereotípia. ez szomorú tendencia (mármint a sztereotípiák felbukkanása), régen nem volt jellemző az nst-re. egyébként, bár nem láttam a meccset, valami azt súgja, hogy ha iniestának nem kéne kényszerből a VKP posztján robotolnia, hanem szépen visszakerülne a balszélre, vagy legalább támadóbb középpályást játszhatna, a rangers sem lett volna gond. ugyanis hiába van 3 zseni elől, ha abból csak 1 van formában. andres-szel ez a szám 2 lenne.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.10.24. 11:38:07

a barcáról szóló részben foggal-körömmel ragaszkodtam az objektivitáshoz.

"bár nem láttam a meccset, valami azt súgja"
ha láttad volna, egyetértenél...

IronRock 2007.10.24. 11:47:32

Nem volt olyan rossz ez a döntetlen a Barcának idegenben. Ráadásul erősen felforgatott csapattal álltak ki, nem volt Deco, Motta, Edmilson, Marquez, Eto'o. Gudjohnsennek kényszerből kellett középpályást játszania, Rijkaard-nak nem is volt igazán minőségi cseréje. Ennek ellenére is felborították szinte a pályát, de most Messi és Henry se volt formában (Ronaldhino már rég nem.) Őszintén szólva én se nagyon értem, hogyan úszta meg a Rangers gól nélkül. De többet is elérhettek volna, ha nem hagyják hogy a Barca passzolgasson a 16-osuk előtt, mert így folyamatosan ott volt a veszély hogy egy gyors kényszerítő vagy mélységi passz után valaki beidul és belövi. Ráadásul a Barca hanyagolta az átlövéseket is, alig volt ilyen próbálkozás. A Nou Camp-ban viszont ez kevés lesz a Rangers-nek. Meg kell próbálniuk gólratörőbben játszani, mert ha beállnak ugyanígy bekkelni és a Barca betalál, jókora verés lehet a vége...

drani 2007.10.24. 12:32:44

hát azért iniesta azokban a támadásokban, amikben részt vett, nem nagyon remekelt. deco hiányzott, dinnyó meg kezd szánalmassá válni.

szmrmszrzt 2007.10.24. 12:43:29

a rangers zseniálisan védekezett, hiszen nem kapott gólt a folymatosan támadó barcelonától. ennyi.

szenator 2007.10.24. 12:53:36

rizla: szerintem meg nem rossz, ha egy ilyen pofas blogrovatban vki fel meri vallalni a velemenyet, latasmodjat es nem akar vizszinuen szintelen lenni... az mar mas dolog, hogy ez nekem azert is tetszik, mert szeretem a szep, latvanyos tamadojatekot es ki nem allhatom a bunkerfocit (amit eloszeretettel produkalnak a skot erdomunkasok). :)
Szep lehetett az Arsenal meccse, jateka is (igy az osszefoglalok alapjan). Most lenne majd erdekes egy Barca-Arsenal merkozes - habar, a BL legujabb logikaja szerint ugyis ez jon majd majusban (minden ket evben ugyanaz a ket csapat jatsza a dontot).:)

nasteey 2007.10.24. 12:56:38

Ezt az x-et egy valakinek köszönheti a Rangers: Franklin Edmundo Rijkkardnak. Az eszem megáll, milyen taktikával játszottunk 90 percig. 20 perc alatt asszem még öreganyám is észreveszi, hogy ezek a skótok bizony koncentrálnak, szervezetten játszanak és ha kibírják 90+ percig (ami ugye, mivel skótokról van szó, nem nagy szám), akkor a Barca nem talál rajtuk fogást. De hát ez kit érdekel? "Játszuk ki az utosló passzig, lövés csak az ötösön belülről"- hangozhatott a vezényszó Rijkaard edző úrtól. Igenám, ez nagyon helyes felfogás, ami szép játékhoz is vezethez, de mi van, ha nem működik? Váltsunk. Na ez az a rész, ami Rijkaardnak teljesen kimaradt az életéből. Xavi és Gudjohnsen próbálkozott egy-egy árva átlövéssel. Holott minimum 10-12 átlövésnek kellett volna lennie a meccsen, mert ha akár egy is beakad, a Rangers bszhassa'. A sors iróniája - ennyi sérülttel is helyt tudnánk állni, csak egy kicsit kéne okosabban játszani. Hol vannak a régi beindulásaink? Messi annyi mindent csinált már idén, hogy ezt az egy meccset simán el lehet neki nézni. Nade Ronaldinho? Nem is bosszantom rajta magam. Ennyi, kifújt. Lehet, hogy lesz egy-két jó mecse idén, de a régi zseni sosem tér vissza - blaugrana szerelésben biztos nem.

Válasz a feltett kérdésre: jeleleg Eric Abidal a legjobb (formában lévő) balbekk a világon. Puyol tanári módon játszott jobbszellőt, a csukafejes mozdulat sem volt gyenge. Talán az egyetlen pici pirospontot azért érdemli meg Rijkaard, mert meg merte húzni Oleguer kihagyását.

Jó az x, megúsztuk sérült nélkül, de engem csak az bosszant, hogy nemhogy nyerhettünk volna, lazán tömhettük volna a skótokat, ha az edző kicsit is értene a dolgokhoz.

PS.: az ütött ki teljesen, amikor 0-0-ás állásnál a végén Ronaldinho és Messi leálltak labdázgatni. Ilyen hozzáállással? na ne.

Walmer 2007.10.24. 12:59:36

Szerintem a Rangers tök jól nyomta. Oktávokkal gyengébb a játékosállományuk. Mégis mit vártatok? Hogy 9 emberrel elkezdenek támadni? Az már inkábbgáz, hogy a barca Ronaldinhóstól, Messistől, stb. nem tudott egyetlen árva gólt bepréselni. Ha elrontják a csapatod játékát és az nem nyer, akkor ne azt mondd, hogy a másik csapat volt a szar.
Az Arsenalban pedig végre rúgott gólt angol. Juhé.

szferi 2007.10.24. 13:04:12

Egyetértek rizlával, az igazság az hogy a(sokkal többre képes) baca csak töketlenkedett, körbepasszolták a skótokat, két nagy helyzetetük volt egész meccsen. A skótok azalatt az öt perc alatt mit az ellenfél térfelén töltöttek, ugyanennyit hoztak össze. Megérdemelték a döntetlent.

rizla 2007.10.24. 13:27:10

benito: azért el tudom képzelni ezt a 0-0t, nem a rangers az első csapat, amelyik "9-1"-et játszik a barca ellen, és nem is az utolsó.

"mégsem érezzük úgy, hogy ezért köszönet járna nekik, sokkal szívesebben vernénk az egész bagázst félholtra egy stoplikkal töltött birkagyomorral."

én konkrétan erre gondoltam. ez egyszerűen szakszerűtlen vélemény. mintha a rangers szánt szándékkal tönkretenné a látványos focit váró emberek szórakozását, mintha közük nem lenne a sportághoz, minden vágyuk az lenne, hogy velünk kicsesszenek. holott ez nem igaz, a rangers egyszerűen a továbbjutással foglalkozik. nyilván a bajnokságban nem így játszik, de a barcelona fényévekkel jobb játékosokból áll, miért is kellene tehát kinyílniuk? csakhogy a kedves barca-szurkoló cikkíró 5-0s katalán győzelmet láthasson? ennél sokkal összetettebb ez a játék szerencsére.

"szerintem meg nem rossz, ha egy ilyen pofas blogrovatban vki fel meri vallalni a velemenyet, latasmodjat es nem akar vizszinuen szintelen lenni"

ezzel egyetértek. szerintem viszont a sztereotípiákban való gondolkodás ugyanolyan színtelen tud lenni, mint a görcsös objektivitás. a rangers azt játszotta, amit játszania kellett. esélyük sem lett volna, ha nem játszanak "bunkerfocit". miért is kellene tehát őket erkölcsileg elítélni? ha én rangers-szurkoló lennék, magasról szarnék arra, hogy mit várnak a semleges nézők. arra meg pláne, hogy a barca-szurkolók mit. és egy hozzáértő blog ezt vegye figyelembe, ne úgy írjon, mintha egy barcelona topicban bosszankodna egy fórumon. bede márton is barca-buzi, mégsem esett bele ebbe a csapdába.

"szeretem a szep, latvanyos tamadojatekot es ki nem allhatom a bunkerfocit (amit eloszeretettel produkalnak a skot erdomunkasok)"

ki nem szereti a szép, és látványos támadójátékot? de más taktikáknak is megvan a maga szépsége. a foci akkor is gyönyörű, ha bunkerfocit játszik valaki, maximum máshogy. és az eddig megszokott színvonal alapján elvárnám az nst-től, hogy ezt felismerje. egyébként is unalmas az a nézet, hogy a szép focit játszók a jó fiúk, a csúnyát meg a rossz fiúk. ez így annyira egydimenziós, unalmas, fekete-fehér, és demagóg. aki olvasta a focilázat nick hornbytól, az tudja ezt (bizony-bizony, régen az arsenal is "erdőmunkás" csapat volt).

"Szerintem a Rangers tök jól nyomta. Oktávokkal gyengébb a játékosállományuk. Mégis mit vártatok? Hogy 9 emberrel elkezdenek támadni?"

pontosan ez a lényeg.

"a(sokkal többre képes) baca csak töketlenkedett, körbepasszolták a skótokat, két nagy helyzetetük volt egész meccsen"

azért én ilyet nem mondtam, mivel nem láttam a meccset. de tény, hogy 3 olyan brilliáns elmével, mint akiket a barcelona a támadósorban tart, még a legszívósabb védelmet is illene azért feltörni. persze én nem hánynék azért semmit így látatlanban sem a barca szemére, tele vannak sérültekkel, és nem lehet kifejezetten üdítő dolog "bunkerfoci" ellen játszani. dehát ez a játék szépsége.

heizer 2007.10.24. 13:28:42

Walmer-nél az igazság.

A BL gólrekordját nem az Arsenal-Slavia meccs tartja hanem a Monaco-Depor! Ez csak a legnagyobb gólkülönbségű győzelem volt az is csak holtversenyben az első.

De ez csak kötözködés...

Ez az Inter egyébként idén se fog BL-t nyerni, egy MU-Real-Arsenal hármasból bárki legalább 2-t vert volna erre a csapatra a tegnapi játéka alapján, ami azt jelenti hogy örüljenek ha a 4-ig eljutnak.
Ebből a csapatból egyedül Cambiasso ér valamit, aki ha normális csapatba szerződött volna manapság - stílusa és képességei alapján - a legjobb formát mutató Pirlóval emlegetnék egy lapon. De nem az olasz lenne a lap tetején...

eric · http://vastagbor.blog.hu 2007.10.24. 13:30:20

Evra a világ legjobb balhátvédje: gyors, kemény, technikás

rizla 2007.10.24. 13:33:41

"Xavi és Gudjohnsen próbálkozott egy-egy árva átlövéssel."

ronaldinho amúgy mikor lőtt utoljára távolról gólt akcióból? 2005/2006os szezonig kell visszamenni szerintem... iniesta meg szerencsétlen, muszáj VKP-t játszania, onnan annyit tüzelni sem lehet, meg ő nem is az az ágyuzós fajta. deco sérült, touré sérült, messi 10ből 9szer jobban meg tudja oldani a dolgokat, mint egy távoli lövéssel, henrynak meg gondolom nem sok helye volt ilyesmire.
én ezeket tudom magyarázatként elképzelni. igazából ronaldinho jön ki már megint bűnbakként, dehát ez van. régen képes volt óriási gólokat ragasztani távolról, jelenleg meg sem próbálja kb. vicc.

rizla 2007.10.24. 13:34:42

idén a chelsea nyeri a BL-t egyébként..

r_magpie 2007.10.24. 13:40:03

Lehet, h amúgy töketlen és fogalmatlan ez a Rijkaard, nem tudom, de nehogymá az ő hibája legyen, hogy nem lőttek 16oson kívülről.
Nem gondolom, hogy ezeknek a srácoknak mondani kell, hogy felállt védelem ellen próbálkozzanak átlövéssel is. Meg azt sem gondolom, hogy egy Ronaldinho/Messi/Xavi majd azért nem lövi rá, mert az edző aszonta, hogy csak gólvonalról szabad bepasszolni.
A meccs alapján nem Rijkaard volt a töketlen, hanem a komplett Barca-támadósor. Ráadásul le is nézték a skótokat, ez több közeli képből lejött.

A Rangersből ez a Cousin egész jól nyomta, meg is lepődtem.

sh4d0w 2007.10.24. 13:42:13

_benito: nem Steua, hanem Steaua.

rizla: Chelsea messze van a BL-győzelemtől, a MU, az Inter, a Milan esélyesebb. Mondom ezt annak ellenére, hogy most az Arsenal szekere is gurul, de csak addig, amíg nem kap defektet a fakerék...

sh4d0w 2007.10.24. 13:44:02

Nah, jó kis képzavar... Szal az Arsenal szekere addig gurul, amíg el nem törik a fakerék...

Gabez 2007.10.24. 13:45:08

Ez a Crespo srác nem sokat sz@rozott, úgy bevágta a helyére, ahogy kell. Az orosz kapusnál meg ne csak a bakit említsük, hanem azt is, hogy mit fogott utána...persze jobb lett volna, ha nem bakizik és azt az Ibra lövést meg nem fogja meg. Olyan szerencséje volt az Internek, mint a juvénak szokott lenni...csak 11-est nem kaptak. bocs. ;)

szferi 2007.10.24. 13:51:12

rizla! 25. perctől néztem a meccset, volt helyzete a barcanak, de csak egy puyol fejes meg egy Ronaldinho lövés volt veszélyes, a többi támadást megállította a Rangers. És nekik is volt nagy helyzetük kontrából. Viszont szerintem is zavaró hogy ha 6-0ra nyer a barca akkor azért faszagyerekek, ha meg egy nagyságrenddel gyengébb, de jól védekező csapatnak nem tudnak gólt lőni, akkor meg azért. És ez a Romára is vonatkozik: miből gondolod, benito, hogy a Sporting hazai pályán nem veri meg őket??? A BL-ben idegenben olyan jól szoktak teljesíteni?!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2007.10.24. 13:58:02

ha megkaptuk, hogy a támadófocit előnyben részesítjük a defenzív taktikákkal szemben, mindenképpen el szeretném mondani, hogy nekem konkrétan tetszett az Arsenal tegnapi védőjátéka is...

_benito · www.nst.blog.hu 2007.10.24. 14:14:02

rizla, nekem az olasz foci a kedvencem, ha lehetek ennyire személyes, így tőlem sem áll távol a védekezés szépségének elismerése. ebben a tengapi rangers védekezésben viszont annyi volt a szépség, mint antal imre és zámbó jimmy szerelemgyerekében. tudom ám, hogy te is így gondolod, csak valamiért muszáj mindig erőset mondani...

nincs ezzel baj, erről szól ez az egész, de ha láttad volna a meccset, amiről nagy hangon véleményt nyilvánítasz, nyilván neked is hasonló lenne a véleményed, hiszen ezt a meccset egyszerűen kinyírták a skótok.

ha figyelmesen olvasol (sicc), megtalálod ezt is: "A cél és az eszköz, ugyebár, a skótoktól ugyanis annyit semmiképpen nem vehetünk el, hogy a megálmodott 9-1 felállás meghozta a hőn áhított pontot,"

a többi meg a véleményem róla, az adatokat az nso-n megtalálod.

BruceWayne 2007.10.24. 14:15:54

szerk: a francia bajnokság szerintem 2-es szorzóval fut, csakúgy mint a másik 4 nagy bajnokság (az más kérdés hogy a fordulóátlag általában 15-20 gól szokott lenni maximum, általában 4-5 db 0-0-val)

esélyekről beszélni meg tök felesleges mert a BL őszi és tavaszi része 2 külön világ, ez minden évben bebizonyosodik, megjósolhatatlan hogy a most brillirozó vagy szenvedő csapatokból melyik hogyan fog játszani februárban

rowi 2007.10.24. 14:20:01

rizlának (és nekem...hehe)
lesz igaza...
ez a Chelsea akit mindenki minden bokorban leír, a legfontosabb játékosokat várhatóan elszipkázzák jobbra balra, (és még Hiddink sem jön, hacsak a ruszkik el nem cseszik Izraelben az elcseszhetetlent...) nekidurálja magát és nem szép hanem célszerű játékkal (főleg ha még menetközben a bajnokságra kersztet is lehet majd vetni) szép csöndben eljut majd a döntőbe...a Valencia elleni meccsből okuljatok...és a tavalyi Milanból...
Én szóltam:D Chelsea rulez

rizla 2007.10.24. 14:22:31

benito: ugyan nem csak erről az egy cikkről beszéltem, de oké. a véleményemet változatlanul fenntartom, játszhatott akármilyen undormány módon a rangers.

_benito · www.nst.blog.hu 2007.10.24. 14:31:14

nerazzurinak viszont igaza van, a francia bajnokságnak is kettes a szorzója. bent hagyom, ha már ilyen hülye voltam, hogy leírtam és nem néztem utána előtte...

bocs még egyszer.

Davoman 2007.10.24. 14:40:51

"A Rangersből ez a Cousin egész jól nyomta, meg is lepődtem"

végig Cousin-en/on röhögtem
a sok izom a mozgásának is betett...

Walmer 2007.10.24. 15:03:39

Ugyan már _benito. Az a szép védekezés, ami eredményes. Mi volt a baj ezzel a védekezéssel? És miért olyan szép bármelyik olasz csapaté? Mert szebben csúsznak be? Ez a rangers pont úgy levédekezte a Barcát, mint annak idején a Zvezda a Marseille-t. és azért mert egy csapat nem hajlandó 5 gólt kapni azért, hogy Te egy jót élvezkedj a TV előtt, attól még nem kell leverni akármivel is megtöltött birkagyomorral. Ennyi.

TaxiLoveArsenal (törölt) 2007.10.24. 15:11:12

Sajnálom h megy a sok baromság a Rangers- Barca meccs kapcsán.nem ér ennyit az egész. a skótok egy jól szervezett, 1 gólt találunk aztán védekezünk csapat a nemzetközi porondon.Barry Ferguson alegjobbja...szegény srác mit játszott a blackburnben?nullát.gyenge volt(persze sérült is.)
a Bl-győztest még senki nem láthatja, fel se merüljön bennetek, h ez vgy az az esélyes. majd a legjobb 8 között.mi lesz ha az inter csoportmásodikként bekillog, aztán szétver mindekit.lehetséges? hogy afenébe ne lenne az...

TaxiLoveArsenal (törölt) 2007.10.24. 15:12:04

Sajnálom h megy a sok baromság a Rangers- Barca meccs kapcsán.nem ér ennyit az egész. a skótok egy jól szervezett, 1 gólt találunk aztán védekezünk csapat a nemzetközi porondon.Barry Ferguson alegjobbja...szegény srác mit játszott a blackburnben?nullát.gyenge volt(persze sérült is.)
a Bl-győztest még senki nem láthatja, fel se merüljön bennetek, h ez vgy az az esélyes. majd a legjobb 8 között.mi lesz ha az inter csoportmásodikként bekillog, aztán szétver mindekit.lehetséges? hogy afenébe ne lenne az...

SWExile 2007.10.24. 15:32:10

Sztem meg Lahm a legjobb balhátvéd, aki egyben a legjobb jobbhátvéd is egyben. Folytatva a nagyszerű Bayernes balhátvéd hagyományokat Lizerazu után.

crouchy 2007.10.24. 15:46:57

a Barcelona az a világ legidegesítőbb fociját játszotta tegnap. ott adogattak a 16os előtt, de egyik balfasznak se jutott eszébe, hogy ha nem rúgják rá, nem lesz gól. mindig tologattak mégegyet a labdán ami már nem kellet wolna. és a legjob az, h xavi pl 40 méterről gondolkodás nélkül rárúgta. AKKOR 16RÓL MIÉRT NEM? a Rangers meg egy nagy szar azér azt tegyük hozzá. ha nem wmi mismassolós csapattal wan dolguk akkor 9 védő ide, wagy oda tisztességesen kikapnak. de továbbjuthatnak ebből a gyenge csoportból, ez biztos.

hmikey 2007.10.24. 15:57:20

Hátazért az is látszott, hogy amint valaki olyan szögben nézett egymás után a labdáról a kapura (főleg a gólerősebb barcások közül), arra rögtön rámásztak hárman, és addig rugdosódtak, amíg a labda odébb nem gurult... Biztos van erre is megoldás, de valami piszokul frusztráló ám egy ilyen csapat ellen játszani.

hmikey 2007.10.24. 16:04:43

Pl. annál a szögletnél is, amikor Ronny rálövését kiütötte a harcos skót, a kapuson kívül még két ember állt benn a kapuban. Engem rohadtul idegesítene, ennyi erővel beállhattak volna egy sorfallal a kapuba, aztán focizgassanak a csávók az ötös környékén :)

rizla 2007.10.24. 16:05:43

gyorsabban kell gondolkozni, mint cselekedni. a barcelonának mindenféleképpen többet kellene próbálkoznia távolról. és ezt nem emiatt a meccs miatt mondom, mert ezt ugye nem láttam. tényleg leginkább ronaldinhoval kapcsolatban idegesítő ez, ő képtelen rábikázni tisztességesen, már csak csavarni tud. mint aki belehal, ha nem cifrázhatja.

toreandreflo 2007.10.24. 16:10:50

Én teljesen elégedett voltam a 0-0-val, talán azért mert én a Rangersnek szurkoltam:). És ebből a nézőpontból elég izgalmas volt a meccs.

Dean 2007.10.24. 17:17:40

Két észrevételem volna a nagyon vitatott meccsel kapcsolatban:
1. Két csatár volt a pályán: Henry és Gudjohnsen - az egyik balszélsőt játszott, a másik védekező középpályást. Mi a túrós Istenft akart ezzel elérni Rijkaard? Oké, hogy Henrynak "kell a hely", de mégis mit keresett az idejének a 90%-ában (nem túlzok!) az oldalvonal közvetlen közelében?! Azért tologatott vég nélkül a Barca, mert egyszerűen nem volt bent középen senki (mint a kézilabdában a "beállós", vagy mi a szösznek hívják). Ha Henry ott ólálkodott volna a 11-es pont közelében, és próbálták volna tömni labdákkal, talán jutottunk volna valamire. (Az a minimum, hogy kiharcolhatott volna 4-5 tizenegyest...)
Ja, és oké, hogy Puyol sokszor jól kente szélsőként, de azért mégis, mit keresett Messi ELŐTT??? Persze, ritmusváltás meg variálás, meg minden, de hát azért gólpasszt mégiscsak jobban adna Messi, Puyol meg jobban védekezik nála. Miért nem marad mindenki a helyén?
Nagyjából ilyen felállásban nyomtuk:
deansdale.extra.hu/rangers-barca.jpg
2. Barca drukkerként nekem az jelentette az örömöt, ahogy fogadták a Barcát. Tökéletes hozzáállással nyomta a Rangers, maximális tiszteletem érte. "Erről szól a BL, hogy a világ legjobbjai ellen játszol. Kifutsz a pályára és élvezed." Valami ilyesmit nyilatkozott Ferguson.
És a hátamon felállt a szőr az élvezettől, ahogy látszott, hogy tisztában vannak vele, fényévekkel jobb játékosokból áll a Barca :) Hát még a meccs utáni nyilatkozat, ahol a Rangers edzője önkívületben magyarázta, hogy mennyire elégedett, és nem győzi az égbe magasztalni a játékosait, mert ugye hazai pályán(!) nem zúzta őket porrá a Barca :)
Ez engem bőven kárpótolt azért, hogy nem esett gól. A továbbjutásunk szerintem egy pillanatig sem forog majd veszélyben, szóval idegeskedni kár lenne.

Az egyetlen problémám továbbra is Rijkaard. Hiába küld a pályára két csatárt is, ha a valós felállásunk nagyjából 4-6-0...

d3vnull 2007.10.24. 17:50:11

Én meg nagyon nem voltam elégedett a 0-0, talán azért mert fogadtam a barcára. Egy ezresem bánta csak, de amikor ilyenkor azt látod, hogy egyérintős passzolgatás van és tökömbököm, szar játék egy ilyen támadósorral akkor azért rohadt ideges leszel.

papercut 2007.10.24. 18:57:24

Sziasztok! Őszintén nem egészen értem ezt a pesszimizmust az Arsenalt illetően. Nemcsak, hogy az eddigi szezonokkal ellentétben látványos ÉS eredményes focit játszanak, de már le is tettek az asztalra valamit(lásd Man City, Sevilla), úgyhogy az ő esélyességüket illetően szerintem a legtöbb amit mondhatunk, hogy "nem tom mire lesznek képesek", mert arra, hogy kipukkadnának, vagy hogy nem is annyira jók, jelenleg semmi sem utal, sőt...

drani 2007.10.24. 19:26:19

semleges nézőként az idegesített, hogy a riporter militot és puyolt valamint xavit és iniestát folyton összekeverte. már amikor nem a statisztikákat sorolta rossz szokásához híven.

egyébként a barcába nagyon kellett volna tegnap egy center, aki egy-két védőt leköt a 16oson belül.
akár gudjohnsen, akár henry

nasteey 2007.10.24. 19:27:19

Dean! Nagyon jó az az FM-kép! :D

Látva a skótok játékát, én Rijkaard helyében mertem volna nagyot húzni. Hátul 2 védő, kp-n Iniesta és Xavi, a két szélen Abidal és Puyol, akik futnak a vonal mellett és nyomták volna középre a labdákat, amit Henrynak és Guddynak kellett volna fogadni. Messi és Ronaldinho meg a megszokott poszton. Xavi meg Iniesta elfojtja a kontrát és >20-ról lőnek. A két szélsőn nagyobb teher lett volna (bár Abidal biztos nem rokant volna bele), de talán ez lehetett volna a megoldás.

Két nagy szarvashiba volt: az átlövés hiánya, és hogy nem lehetett kinek labdát tenni középre.

Dean 2007.10.24. 19:32:47

Aki látta a meccset, mindenkinek megvan a jelenet, ahogy Puyol kiosztja a kötényt az ellenfél tizenhatosán belül? (Aki nem látta hitetlenkedhet :)
Aztán középre passzol, és SENKI NINCS OTT.
Ez jellemezte az egész k*rva meccset.

Végül Henry-ig csorgott a labda, aki a tizenhatos oldalsó vonalánál állt - és persze mire odaért a labda, már rég nem volt gólhelyzet. Ha ott állt volna Henry és/vagy Gudjohnsen a 11es ponton, olyan gólt rúghattak volna, hogy évekig oktatnák.

crouchy 2007.10.24. 22:28:50

köszi benítez. már megin király wagy. Takarogyál már innen!!!!!!!!!4

d3vnull 2007.10.24. 22:55:12

Bocs crouchy, de én úgy látom megint te vagy az mint már párszor aki a fikalavinát elindítja, úgyhogy bár olyan szót nem ismerek, hogy "takarogyál", megkérlek hagyd abba! Köszönöm előre is!

d3vnull 2007.10.25. 00:11:55

Megint láthattunk - már aki nézte - egy alkalmatlan bírót a Chelsea-Schalke04 meccsen. Mindkét oldalon olyanokat tévedett, hogy az nem igaz. Alex úgy lerántott egy támadót, hogy azt nem lehetett elnézni, az ha nem is büntető, de legalábbis egy szabadrúgás a 16-os mellől, aztán Drogbának rúgták el a lábait a 16-oson belül teljesen félreérthetetlen szituban. Egyik esetnél sem álltak bele a képbe, fapovával továbbot intett. Mi van itt gyerekek, tényleg ilyen alacsony a nívó a referee-k terén?

halareaal 2007.10.25. 00:36:54

Sztem -bár elfogult vok- még mindig roberto carlos a világlegjobb balhátvédje. A Barcelonából Deco hiányzott nélkülenem ugyanaz a csapat hiába vannak elöla sztárok. Eto1o nem mérhető henryhoz v messihez motta meg már nemis ott jáccik. benitez nélkül lehet h ebben a szezonban jobban rajtolt volna a pool, dehogy nem lenne bl cím +tavalyi bl döntő az 100. egy olyan relatíve gyengébb játékoskerettel ilyeneket elérni csak kevesek lettek volna képesek

gabenito 2007.10.25. 10:57:29

szánalom hogy a barca ilyen kerettel nem tud gólt lőni egy bárhogy védekező ilyen rangers keretnek.Szerintem Rijkaardot lassan ideje lenne elküldeni mert ezzel a csapattal mindent meg kell (és már henry nélkül is meg kellett volna) nyerni.
Nincs egy olyan poszt ahol ne szuperlabdabiztos megaklasszisok játszanának. (kivéve szerencsétlen valdest).
szóval szerintem maximális respekt a rangersnek mert a barca mindent összevetve sem tudott semmit felmutatni amivel 3 pontot érdemelne, csak játszotta az imidzsfociját ezzel a szuperkispasszos megatechnikás jogabonito szart azért hogy a szurkolók erre csorgassák a nyáluk, közben meg nem képesek egy rendes húszméteres bombára. Toure Yaya még képes lenne de fogadok hogy fél év műlva már ő is csak a sarkával lesz hajlandó labdába érni hogy csillogjon a barcelonai finesz. pffúj!!! néha éljen soká az olcsó bunkófoci

dif_ferenc 2007.10.25. 11:46:12

Kicsit sokat foglalkozunk a Barca-val, nem? Szerintem egy válogatott forduló után, idegenben pont leszarják az x-et. Érdekes, hogy arról az apróságról nem esett szó, hogy a kedves referi is segített a skótoknak annál a bizonyos Ronaldinho lövésnél (a kezezésre gondolok nyilván). Mondjuk, amit a visszapattanóval művelt, azon muszáj volt hangosan röhögni. Amúgy Rijkaard télleg lehetne egy kicsit rugalmasabb a taktikát illetően, dehát ezt Abidal (a világ legjobb balbunkója) is elmondta a sajtónak. És Gudi tökjól működött a középpályán. Akkormár a villarealos zakó jobban fájt, dehát az már egy másik topic...

BruceWayne 2007.10.25. 12:29:24

nem rossz az X glasgowban, főleg egy felforgatott kp-val, ezek a britt pályák szinte mind kis szarok + rangers tényleg beállt mint a beton, és még így is volt veszélyes helyzetük, szóval elég ez az X na...

2007.10.25. 15:00:23

Néhány észrevétel, ha nem bánjátok:

Elsősorban kiakasztó, hogy folyamatosan kritika éri Rijkaard-ot, szar edző, rossz taktikus, stb. Ő volt az aki, bár Henk Ten Cate mellette volt, de a halálból hozott vissza egy bajnoki szereplést, a rákövető évben mestermunkával megnyert egy bajnoki címet a Barcával, majd ezek után, csak hogy teljes legyen a kép, nyert egy BL-t is. Játékosként is zseniális volt, edzőként pedig legalább akkora megasságba emelkedett. Igaz, neki azóta is az a 3 esztendő a kenyéradója. Sőt, ha 2000-ig visszamegyek, a Belga-Holland rendezésű EB legszebb focit játszó csapata sem a holland volt. Más kérdés, hogy akkor a tegnap előttihez hasonlóan Rijkaard nem találta a fogást a 9 emberrel játszó olaszok ellen, blamázs módon kibírta a 11-esekig az azurkék csapat, amit ugye tudunk, hogy ritka kivétellel nem ők szoktak elveszíteni. Ld. 2006.
A Barca nehezen találja a formáját, de amennyiben nem ver el 3-4 góllal valakit és becsúszik egy X, vagy egy vereség, mindenki fajankózza a hollandot, Ő azonban hallgat és teszi a dolgát. A Barca tipikusan az a csapat, amely a szurkolók szemében vagy tökéletesen kell, hogy játsszon, vagy kitagadja mindenki. A tavalyi szezon ugyanezt bizonyítja, 3 sikerekkel teli esztendő után "csak" egy ezüstérem jutott a buglranáknak, mégis mindenki a fejét követelte a csapat vezetésének.

Most visszatérve az előző meccsre. Nem hinném, hogy Rijkaard azt mondta, hogy csak az 5ösön belül lehet lőni. Ilyet edző nem mond, fegfeljebb Magyarországon, ahol azonban a labdarúgást, ahogy _benito is értelmezte a jobbhátvédet, nem focinak nevezik. Az, hogy 9 védekező ember ellen, még egy pár centis lyuk sem volt, nem meglepő. Ne felejtsük el, hogy a messziről jól lövő játékosok közül Ronaldinhon épp 2 éve áll 3 játékos, aki vagy szereli, vagy felrúgja, Messi remek játékos, de nem a távoli bombák királya, Inieste a középpálya mélységében védekezett, hiszen minden védekező középpályás sérült, Xavi pedig Iniesta mellett próbált kiegészítő szűrőt játszani, valamint szétszakadni a támadósor és a középpálya között. Ha lett volna egy bombaerős Yaya Touré, aki már Barcelonában is megmutatta mit tud lőni, vagy Iniesta nem 3 ember feladatát látta volna el, biztos 10 távoli lövést jegyezhetünk fel. Idegenben nem rossz, a Nou Campban pedig kevés a skót hozzáállás.

Annyiban egyetértek, hogy Abidal a legjobb formában játszó balhétvéd.

2007.10.25. 15:01:13

javítok: a 2000-es EB-n a holland volt a legszebb focit játszó csapatok egyike:)

hmikey 2007.10.25. 15:34:45

Erről a Rijkaard-dologról akár Ronaldinho is eszébe juthat az embernek, mert most, hogy kicsit gyengébben játszik, mint amikor ő volt a nagy befutó, mindenki őt fikázza, ha valami nem sikerül neki. A képlet pedig nagyon egyszerű: minél jobb vagy, annál jobban odafigyelnek rád. Kielemzik minden mozdulatodat, rádállítanak +2 embert, és puff, már nem is tudsz annyira érvényesülni.

Dean 2007.10.25. 16:29:35

Dann, szerinted mi szükség volt Xavi, Iniesta, Messi és Ronaldinho mellett még Gudjohnsenre IS a középpályán? Ennyire nagy szükség lett volna egyszerre 2 szűrőre? (Az ellen a Rangers ellen, amelyik mindhárom alkalommal, mikor kijött a térfeléről, ezt úgy tette meg, hogy átívelte a komplett középpályát...)
Mindezt annak tükrében, hogy nem volt elöl csatár :P

Ha Rijkaard erre értelmes választ tud adni, visszaadom a diplomáját :)

halareaal 2007.10.25. 20:15:30

Már nem azért a meccsnek csak 1 részét láttam, de ha a barca végig az ellenfél 16osa előtt passzolgatott, akkor nem hiszem h iniestának vkpként 3 ember feladatát kellett volna ellátnia. Főleg h ott volt xavi is mellette. Amgy ezek után real szurkolóként remélem h idegenben a rangers megtapasztalja mi a támadófoci.

crouchy 2007.10.26. 19:14:10

D3nvull: Hát ha úgy fogalmazol hogy fikalavina za rám nézve igazán hízelgő mert ezekszerint óriási hatással wagyok a többi hozzászólóra. Csak az a baj h ez nem így wan. És mindig legyünk őszinték, én azt mondom. Úgyhogy sajnálom ha ez téged idegesít de ha egyszer valaki hülye és béna akkor én azt szóvá fogom tenni a jövőben is. ha a stílusváltás megfelel, arról tárgyalhatunk..

crouchy 2007.10.26. 19:14:41

D3nvull: Hát ha úgy fogalmazol hogy fikalavina za rám nézve igazán hízelgő mert ezekszerint óriási hatással wagyok a többi hozzászólóra. Csak az a baj h ez nem így wan. És mindig legyünk őszinték, én azt mondom. Úgyhogy sajnálom ha ez téged idegesít de ha egyszer valaki hülye és béna akkor én azt szóvá fogom tenni a jövőben is. ha a stílusváltás megfelel, arról tárgyalhatunk..

crouchy 2007.10.26. 19:16:35

bocs hogy kétszer ment el..

dejavubazz 2007.10.27. 07:59:26

"Wes Brown életében először valami hasznosat tett a csapatáért"

pofas mondat :)

Teny, hogy nem egy Neville a gyerek, de a szezonban eddig szerintem felulmulta a szurkoloi varakozasokat es boven elfogadhatoan teljesitett.
(Tavaly viszont tenyleg sokat hibazott, en mar megiteltem neki a "United Oleguerje" cimet.)

Frigo 2007.10.27. 14:20:46

Frank bácsi hiányzott, amikor azt tanították az edzőoskolában, hogy betömörült védelembe nem belevezetni kell a labdát, hanem szépen átlődözni. Még mindig nagyobb az esélye, hogy nem akad el (vagy még jobb: megpattan) a lövés, minthogy valaki(k) ne rúgják ki a cselező elől a labdát. Na, bár nekem eddig soha, most hiányzott Deco, mert ő legalább szeret lődözni.
süti beállítások módosítása