Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Jobb Labdarúgásért Alapítvány: elég a selejtezőkből

2007.06.03. 23:51 Bede Márton

A hétvégén Európában 21 EB-selejtezőre került sor, ezek közül legfeljebb kettőt lehetett igazi focimeccsnek nevezni, amely a résztvevő nemzetek elvakult szurkolóin kívül a szélesebb focibuzi közönséget is érdekelhette. Bár a Németország-San Marino vagy a Feröer-Olaszország összecsapások még a német és az olasz drukkereket sem. És akkor még a barátságos meccsekről nem is beszéltünk. Az világos, hogy ez így nincs jól, és sürgős változtatásra van szükség.

Abból a két meccsből az egyik a belga-portugál volt, tisztességes küzdelemben nyertek végül a vendégek, Postiga a hétvége gólját lőtte. Két nagyjából hasonló képességű ellenfél, férfimunka. Az igaz show pedig, ahogy azt már mindenki tudja, aki egy kicsit követte az eseményeket, az Koppenhágában kapott színpadot.


Amikor a dánok és a svédek legutóbb találkoztak, az örömünnep volt az olasz válogatott összes gyűlölőjének. A két skandináv válogatott a 2004-es EB utolsó csoportmeccsén pont azt az eredményt, a 2-2-t okoskodta ki, ami mindkettejüknek elég volt a továbbjutáshoz, a digókat viszont kiejtette. Természetesen egy teljesen fair meccsen, végigküzdve a kilencven percet.


Szombat este viszont szó sem volt ilyen baráti egyetértésről, a vendég svédek mindjárt az első harminc percben elhúztak három góllal, hogy aztán a hazaiak leszegett fejjel és példásan küzdve ledolgozzák a hátrányt. Két perccel a vége előtt azonban a dán válogatott és az idén világverő Sevilla motorjának, Christian Poulsennek elszállt az agya, és érthetetlen módon a saját tizenhatosán belül teljes erőből hasba bokszolta a svéd Markus Rosenberget. Az egyébként az idei BL-döntőt is vezető német Herbert Fandel partjelzője javaslatára tizenegyest ítélt és kiállította Poulsent, a büntető elvégzésére viszont már nem került sor, mivel egy szemmel láthatóan és még skandináv mércével mérve is rendkívül részeg dán drukker berohant a pályára, és megtámadta a bírót. Hiába szerelték le a dán játékosok másodpercek alatt lelkes honfitársukat, Fandel lefújta a meccset. Bár végleges döntés még nincs, az UEFA nyilván a svédeknek adja a három pontot, és egy olyan érzésünk is van, hogy Koppenhágában most egy ideig nem lesznek válogatott meccsek.

Ez a két érdekes meccs 21-ből elképesztően kevés. Akkor sem sokkal jobb a helyzet, ha nagy kegyesen figyelemre méltónak ítéljük a bosnyákok törökök elleni győzelmét (3-2), a Wales-Csehország gólnélküli döntetlent, vagy azt, hogy a szlovének otthon kikaptak a románoktól (1-2). Ennek így semmi értelme. A Bajnokok Ligája csoportmeccseiből fordulónként van 16, és azoknak legalább a fele mindig izgalmas szokott lenni, elsősorban azért, mert egy Sparta Praha-Internazionale összecsapáson legalább elképzelhető a meglepetés, egy Oroszország-Andorrán viszont nem. A látottakon, valamint azon az érdekes szombat esti meccsen felbuzdulva, amelyen néhány magyar fiatal először szembesült a ténnyel, hogy a világon olyan csatárok is léteznek, akik tényleg gólt akarnak rúgni, és ezért nem érdemes őket nyugodtan hagyni kapura lőni, szóval mindezeket látva itt a megoldás. Elég a selejtezőkből, ezentúl szintek szerint szétbontott kontinensbajnokságokra van szükség, nagyjából mint a jéghokiban.

Ezt a logikus lépést alapvetően három dolog indokolja, illetve teszi elkerülhetetlenné. Először is az európai klubcsapatok, közülük is a legjobbak hamarosan annyira erősek lesznek, hogy a rendes fociszezonon belül már semmilyen válogatott meccsre nem engedik el játékosaikat. Másodszor is így izgalmas lenne szinte valamennyi meccs, hiszen mindenkinek lenne miért küzdenie. Harmadrészt pedig, és tulajdonképpen ez a döntő érv, ez a fajta lebonyolítás hatékonyan segítené a közepesen és csak kicsit jó válogatottakat a folyamatos fejlődésben.

Először is a lebonyolításról. Az UEFA jelenlegi 53 tagállamát négy csoportra kell szétosztani. A legerősebb 12 lenne az elit, az EB I., a második 12 az EB II., a harmadik 12 az EB III., a többiek meg mehetnének az EB IV.-be. A magyar válogatott a harmadik csoportba kerülne, de ott az egyik legerősebb csapat lenne. Selejtezőkre többé nem lenne szükség, viszont mind a négy kontinensbajnokságra kétévente nyáron kerülne sor, ami minden bizonnyal a kluboknak is nagyon tetszene. Így gyorsabban le lehetne zavarni a nemzeti bajnokságokat és kupákat, a BL-t meg az UEFA-t, mondjuk szeptember közepétől május közepéig. Június első két hetében lejátszanák a II., a III. és a IV. csoportok meccseit, a második két hétben pedig az elitbajnokságot. Minden csoport utolsó két helyezettje egy kategóriával lejjebb csúszna, az első kettő pedig eggyel feljebb kerülne. Természetesen páratlan években csak, hogy ne ütközzön a világbajnoksággal, amelyre mindig az aktuális európai elitcsoport, plusz még a II. csoportból három-négy csapat kvalifikálná magát.

Ebben a rendszerben mindenkinek lenne miért küzdenie. Mi keresnivalója van ma egy magyar (vagy lett vagy walesi vagy finn) válogatottnak egy EB-selejtező csoportban, ahol nem hogy a továbbjutást jelentő első kettő, de lassan már a harmadik vagy negyedik helyekre sem pályázhat? Mi értelme van az éppen aktuális magyar reménységek életkedvét és önbizalmát örökre elvenni olyan megalázó vereségekkel, mint ez a görögök elleni? Sokkal jobb lenne, ha velük nagyjából megegyező képességű csapatokkal küzdenének oroszlánként a II. csoportba kerülésért, ott meg aztán a náluk jobbakkal a bennmaradásért. Azért ne játszunk már a törökökkel és a norvégokkal az észtek és az északírek helyett, hogy egy kicsit többen legyenek kint a stadionban és egy kicsit több reklámot lehessen értékesíteni a tévében. Így még az olyan bravúros eredmények is elvesznek, mint az ebben a sorozatban szinte menetelő Liechtensteiné, amely így játszva az új rendszerben akár a III. csoportba is feljuthatna a nemzet nagy büszkeségére.

Az pedig, hogy ez a rendszer jótékony hatással lehetne a magyar focira, azt éppen az évről-évre szépen fejlődő hokisok példája bizonyítja. Ha egy csapatot rendszeresen érnek sikerélmények és folyamatosan lebeg előtte valamilyen cél, az még egy magyar focistákból álló alakulatot is képes lehet motiválni. Így van esély a lassú fejlődésre, míg az egymást követő megalázó vereségek és a teljesen céltalan kvalifikációs sorozatok csak egyre lejjebb nyomják a morált. Egy pillanatig sem gondoljuk, hogy ez a tuti recept, hiszen a magyar foci az nem valami logikusan működő és kiszámítható pályán mozgó valami, de hogy ez a rendszer igenis segítene a lelkes és dolgozni hajlandó csapatokon, az tuti.

Viszont a spanyol válogatottat a II. csoportba legyenek szívesek besorolni a rendszer beindításakor, ezek még Lettországot is csak két szerencsésen megpattanó góllal voltak képesek megverni.

41 komment

Címkék: portugál belga svéd jobb labdarúgásért alapítvány dán poulsen

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr6992125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wendriner úr 2007.06.04. 00:29:09

tényleg támogatom. ugyanezt kellene kosárlabdában is, már régóta mondom. a többit meg vajon miért kitörölted...

Bede Márton 2007.06.04. 00:30:38

Wendriner úr, kuldtem privat emailt, ha mukodik ez az index.hu-s mailcimed.

rowi 2007.06.04. 00:32:32

az elmélet alapvetően nem rossz, sőt támogatnám is csak avn vele egy két baj
kinek lenne jó? a legerősebb válogatottaknak, mert nincs szükség Málta oda vissz meg verésére teljesen felslegesen ill. a kb mi szintünk s környékén állóknak mert ez mint a hoki példája mutatja igenis képes biztosítani a fejlődés lehetőségét és jó a népnek mert van miért szurkolni, izgulni és csak reális feladatok lennének az adott válogatott megfelelelő innen nézve jó
kinek nem? a 2ik vonal válogatottjainak dánoknak skótoknak oroszoknak stb akik most alapvetően midnig eb és vb közlebn vannak így viszont a többségük kiszorulna onnan és ugyanazok a válogatottak jétszanák világversenyeket és enm volnának kis csapatok (mondjuk ez valszeg még jó is volna, a vb meg eb legyen tényleg a legjobbak terepe)
nem jó továbbá a játékosoknak, mert a fárasztó idény végén jön a válogatott kb 10 meccsel amiből majdnem mind élethalál meccs volna...végső soron ezeket a tornákat meg is kell rendezni, márpedig most aránylag kevés ország van így a 3-4ik csoport környékén egy 12 csapatos torna lebonyolítására (bár végülis kell hozzá kb 3 20-30 ezres stadion...jó legyen 4 db)

rizla 2007.06.04. 06:29:20

a magyar focira az lenne jótékony hatással, ha végre elpusztulna az összes féreg. de ilyen sosem lesz. egyébként rászánnék egy posztot arra, amit várhidi merészelt tenni a görög meccs után, nevezetesen, hogy a képünkbe hazudott. furcsa, hogy politikai tüntetésre ráérnek az emberek, de ami fontosabb lenne, például eltüntetni a föld színéről az MLSZ székházat egy ilyen nyilatkozat után, arra már nem. kár, mert megérdemelnék.
még most sem hiszem el: "kiélezett meccs volt", meg "voltak passzaink, és lövéseink" (ez a kedvencem). nyilasi is szégyellheti magát, lehet, hogy a cimborája várhidi, de tisztességes fociközeli ember nem tarthatja csukva a száját egy ilyen nyilatkozat után. nem érdekel a 2-0, nem érdekel, hogy sokadszorra aláztak meg minket, de ezt a szánalmas képmutatást ezt nem kéne lenyelni. felháborító, tényleg

h.attila 2007.06.04. 07:49:17

Egyáltalán szükség van nemzeti válogatottakra?
Az nem lenne jobb, ha a profi bajnokságokban résztvevő csapatokból válogatott csapatok játszanának EB-t?
Így is lenne nemzeti kötődés, hiszen a játékosok a nemzeti bajnokságban játszanak, talán még jobban is ismerik őket mint a nemzeti válogatottba félévente "hazaugró" focistát, hiszen hétről hétre látja a közönség a pályán.

rizla 2007.06.04. 08:24:48

h.attila ne legyél komolytalan. kell válogatott. ha egy brazil 1000 meccset lejátszik egy argentinnal, akkor is jobban fog a másik brazillal klappolni, ha azzal csak 10et. egy nyelv, egy kultúra, egy focikultúra, szerintem meg kevesebb klubfoci, és több válogatott meccs kéne. összesen (tehát klub+válogatott) pedig kevesebb meccs, mert így kurva hamar kiégnek a sztárok

SWExile 2007.06.04. 08:31:57

Nekem viszont nem tetszik. Két évente EB? Szerintetek miért törölték el a BL-ben a második csoport kört, mert már olyan sok mecs volt, hogy még az olyan nagy csapatok is, mint a Bayern kongó lelátók előtt játszottak. Ami meg a fejlődési lehetőségeket illeti elég csak a mi csoportunkat megnézni, ott van a görög, a török, a norvég vagy a bosnyák válogatott nem is olyan régen még mi aláztuk őket, ehhez képest a törökök VB bronz érmesek, a görögök meg EB-t nyertek, de lehetne említeni a mostani sorozatból az északíreket is akik igencsak jól szerepelnek. Egy válogatottat egyébként is könnyebb megerősíteni, hiszen egy jó szezon után azt nem lehet szét igazolni. Ha jól értettem akkor úgy gondoltátok, hogy egy rendező ország tartja meg egyszerre az eseményt, így viszont mindenki csaka legfelső csoport meccseit fogja nézni, a gyengébb csoportokban viszont már csak a rendező ország meccsein lesznek kint szurkolók. Mert most őszintén ki kíváncsi mondjuk Albániában egy Magyarország Azerbajdzsán meccsre. Szóval szerintem jó így ahogy van.

BastilleBilbao 2007.06.04. 08:58:33

rizlánál a pont a 4. hozzászólásban! az rendben van, hogy ügyetlen játékosokat egy ostoba igazgat és ők szűkebb hazánkat képviselik, úgy hogy közben a minőség elsüllyedt a mlsz-iszapban. az rendben van, hogy nem tudnak futni, nincs kapuralövésünk, nincs 4 egymást követő pontos passz, hogy felpörög a labda, mert nem tudja lekezelni, hogy egy az egy nem tudja úgy meglőni a labdát 11m-ről (miközben a kapus 3m-re áll) hogy ne találja el a kapust, még az is belefér, hogy csatárjáték, mint olyan nem létezik a csapatban és még azt is elnézem, hogy egy borzasztó meccsen kapjunk ki 2-0ra, hisz már senki nem hisz nekik és bennük, és még azt is elnézem, hogy a miniszterelnök hazudik, de hogy egy sportember, egy szövetségi kapitány, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya ezek után belehazudja az újságba, tévébe, a pofámba, saját magának, hogy kiélezett meg voltakpasszok, voltakjóperiódusok.....ennyi! télleg ennyi! tiltsák be a magyar focit, vagy nem tudom vagy ne közvetítsék,csak a petőfi, ne lássuk őket a ns címlapon, ne tudjuk, ki az a csizmadia meg a vanczák, ne mutassák a tévébe se a kistelekit, se a gyárfást, se senkit! ne nézzünk magyar focit! ne beszéljünk erről! bekussolok!

rizla 2007.06.04. 09:06:32

de igenis beszéljünk erről, én nem vagyok hajlandó lenyelni ezt. lehet, hogy ez felesleges, és szánalmas hisztinek tűnik, és hát valóban, semmit sem lehet tenni, de akkor is. én nem fogok közönyössé válni, mert egy olyan országban, ahol egykor istenek születtek ott szeretnék kimenni egy kibaszott bajnoki meccsre, és szurkolni. de ha bajnokira nem is, legalább egy épkézláb válogatottunk lenne idegenlégiósokból, akik küzdenek, vagy legalább úgy tesznek, megtámadják azt a kibaszott csatárt, ha felhozza a labdát, és nem távolról integetnek neki. ha ez csak addigra valósul meg, mire tolószékkel fogok járni, akkor akkorra. de akkora sem fog, ha bekussolunk, és közönyösek vagyunk.
újra kérdezem: miért van az, hogy egy politikailag kétértelmű helyzetben kizúdulnak az emberek az utcára (ennél pontosabban nem akarok fogalmazni, ez nem az a fórum, és más is tartsa magát ehhez, köszi), de amikor a helyzet EGYÉRTELMŰ, amikor a vak is látja, hogy totálisan hülyének vagyunk nézve, akkor miért marad mindenki a seggén? miért nincs soha egy kibaszott tüntetés az MLSZ székház előtt? mert nem ér semmit? lehet, de hogy szívesen belebasznék egy tojást, paradicsomot, vagy akármit várhidi pofájába ezek után, az tuti. egyszerűen jól esne, pedig sosem voltam vandál kölyök. a kurva anyját.

jerk_off 2007.06.04. 09:12:13

Marha jól írtok fiúk, de szépen kérem, hogy ne akarjátok föltalálni a spanyol viaszt. Ez a javaslat már vagy egy éve napvilágot látott, persze jövőbeli útkeresés lehetőségeként.
Az amúgy nem kizárt, h egyéb II. vagy III. csoportos csapatok esetén működne, de az minimum merész megállapítás, hogy "még egy magyar focistákból álló alakulatot is képes lehet motiválni. Így van esély a lassú fejlődésre". Úgy érzékeltem, hogy szoktatok focimeccseket nézni, néha talán magyart is. Ezért gondolom, hogy nem kellene ilyen mondatokat fabrikálnotok...
No, ez meg végképp zagyvaság: "az egymást követő megalázó vereségek és a teljesen céltalan kvalifikációs sorozatok csak egyre lejjebb nyomják a morált." A morált nem a vereségek nyomják le. A morál az vereségektől és győzelmektől független valami.
Üldögélhettek egy kád vízben, mint Felhőcske a Meteóban, akkor sem fogtok olyan szisztémát kitalálni, amelyik ezeknek a semmirekellőknek motiváló lenne arra, hogy becsülettel és alázattal küzdjenek.
A hokisainkat meg ne sértsétek meg azzal, hogy ilyen kriplikhez hasonlítjátok őket.
Kösz és bocs.

rizla 2007.06.04. 09:15:03

egyébként gerát nem bántanám, jó, kihagyta a ziccert, de ad 1: nem a posztján játszott (újfent, ismét, miért is nem?), ad 2: látszik, hogy messze van a formájától, ami nem csoda, mert a kurva WBA-ban, amit anno a hátán vitt a bennmaradásig, nem kap elég lehetőséget ad 3: azt a gesztenyét ő kaparta ki, ha nem fut ezerrel a labdára, mint egy őrült, akkor helyzet sincs. egyébként a többieket sem bántanám, bár ők még ennyit sem tettek. de a focista az focista, ha nem lett megmondva neki rendesen, hogy hova álljon, akkor ő nem fog odaállni. ha senki sem tüzeli fel őket, hogy az istenbe legyenek motiváltak? a tudásuk meg annyi, amennyi. és mint várhidi meccs utáni szövegéből kiderült, szó nincs arról, hogy ne értették volna meg az utasításokat...

farman 2007.06.04. 09:15:50

a magyar foci annyira szánalmasan szar, hogyha -mint az angolok idén- 3 magyar csapat jutott volna be a BL elődötőbe, biztos hogy egy sem került volna el a döntőig :D

lehet itt bármilyen lebonyolítás - nincs remény...

rizla 2007.06.04. 09:22:00

ennél jobb példát is hozhattál volna, úgy érzem. pl: ha 2 magyar csapat jut be az európai kupák első selejtőkörébe, ahol lihhensteini, és arab csapatok ellen kell játszani, akkor egy sem jut tovább.
hoppá, ez igaz.

kgabesz · http://pussymagnet.blog.hu 2007.06.04. 09:32:05

részben egyetértek, de:
a foci nem az a sport, ahol évről évre újítgatnak, egy köztudottan hagyományos sportról beszélünk, ahol konzervatív elvek vannak! így egy ilyen változtatás cunami lenne a sportpolitikában!

másik: nem hiába hívják selejtezőnek ezeket e meccseket! a lényege, hogy kiszűrjék a selejtes csapatokat, és megmaradjon a lényeg!
és ez ennek pontosan megfelel! hogyan szűröd ki az aktuálisan selejtes csapatokat, ha nem úgy, hogy játszatod egy "nemselejtes" csapattal... ha sok selejtes játszik egymás ellen, akkor az egy bakiparádé lenne, nem EB!

SWExile 2007.06.04. 09:39:33

Még egy pár gondololat ide. Ebben a lebonyolításban is lehetnek motiváló erők például, ha egy-egy csapat jobban szerepel jobb UEFA rangsorolást kap, több csapatot indíthat a BL-ben és az UEFA kupában valamint kedvezőbb lesz a sorsolása a következő selejtező sorozatban. Mivel több csapat indul a nemzetközi kupákban a játékosoknak több lehetőségük van fejlődni és neves bajnokságokba szerződni. Ami meg a meccsek izgalmát illeti, én az olyan meccseket nézem meg amelyiken van kinek szurkolnom, így hogy ha egy semlegesnek unalmas is a mecs, vagy érdektelen én akkor is élvezem mert van kinek szurkolni, persze ha munkábol kell nézni az szar:(
Mindenesetre azzal én is egyetértek, hogy rajtunk, de másokon sem a lebonyolítási módok fognak segíteni, meg kéne tanulni focizni, de ha még az nem is megy attól még küzdeni, hajtani lehetne, nem cssak kimenni a pályára aztán meg ott lézengeni és csak arra várni, hogy mikor lesz már vége. Aztán meg a meccs után kijelenteni, hogy jól játszottunk, meg hogy erre lehet építeni. Mert az eredmény önmagában tényleg nem lenne olyan rossz, de ha megnézzük, hogy hogy játszottunk az szánalmas ráadásul, még kaphattunk volna vagy négyet és ez sem rajtunk múlt.

SWExile 2007.06.04. 09:48:09

rizla:"ha senki sem tüzeli fel őket, hogy az istenbe legyenek motiváltak?"

Szerintem egy meccsen maga a győzelem elérése a legnagyobb motiváló erő plussz a játék szeretete, ha egy focistának ezt el kell magyarázni, ha önmagától nem tud motivált lenni akkor ott már komoly gond van.

BastilleBilbao 2007.06.04. 10:07:09

én meg bántom a gerát. oké, nem tudott eligazolni és a wba-ban kvázi kettétört a karrierje. de ha valaki motiválhatná belülről ezt a ...csapatot....akkor az ő, de ő is szürke szamár a ködben, nem rohan már annyira, mint mondjuk két éve, nem szaltózik, persze kikaparta a helyzetet, rohant, de ne a kapus felsőtestére lőjje már a labdát. lőhette volna balra, sőt, tovább megyek jobbra is lőhette volna és két éve lehet, hogy átemeli a kapus fölött.
nem tom láttátok e a békéscsaba - fradit kb. 1-2hete! esküszöm jobb volt....
...kvalifikációs rendszerek, átkok, szerintem a megoldás, sőt a megoldások egyenlőre még óvodába járnak...

feriboy 2007.06.04. 10:24:27

én se értem, hogy minek kellett gerát a bal oldalon játszani??? látszott rajta, hogy nem érzi jól magát azon a poszton. ha jól emlékszem vmelyik okos a tvben azt mondta, azért hogy segítse a bal oldalt, de kérem én ezért kell neki átjönnie jobbról balra ahol nem játszott?? azt se értettem, hogy mit csinál tőzsér a kezdőcsapatban, erre benne is volt az első gólban. dzsudzsák vagy huszti jobb választás lett volna az hót ziher. arról meg már nem is beszélek, hogy a széleket egyáltalán nem játszotta meg a válogatott, emlékszek egy helyzetre, hogy a görög 16-os előtt középen 4 magyar játékos volt egy kb 3 méter átmérűjű körben... pedig a görög válogatott bal széle nem tűnt olyan acélosnak, sztem gerának lett volna ott keresnivalója, arról már nem is beszélek, hogy egy csatárral állunk ki a görögök ellen akik nem épp arról híresek, hogy zsákszámra kapják a gólokat...és végszóként annyit tennék, hozzá hogy ezek mind nem érdekelnének sőt az se érdekelne ha 20-0 ra kapunk ki, ha egy olyan csapatot látok amelyik küzd, hajt és kiteszi a szívét a pályára, de ennek pont az ellenkezője történt. Legutoljára Matheus-nál láttam motivált válogatottat, még most se értem miért küldék el.

SWExile 2007.06.04. 10:38:58

Én azt sem igazán értem, hogy az miért tenne jót a magyar focinak, ha 2 évente hozzánk hasonló liba kergető válogatottakkal játszanánk. Oké hogy szerintetek még per pillanat miénk az egyik "legerősebb" ezek között és akkor több siker élményünk lenne meg minden, de nekünk sikerülne lazításból ebbe a mezőnybe is előbb utóbb bele szürkülni majd szépen az uccsó csoportba kipottyanni. De teszem fel a kérdést, mivan akkor ha megnyerjük a csoportunkat, válasz: semmi. Elértünk valamit? Nemsokat, megelőztük Moldovát meg Ciprust meg a társaikat. Attól méghogy mondjuk hoki analógiára "C" csoportos EB-nek hívjuk ez nem egy világra szóló eredmény, nem egy olyan amire aztán olyan hót büszkék lehetnénk, az igazit akkor is a nagyok játszanák, nélkülünk, és valószínűbb, hogy inkább nőne a különbség és a leszakadás. Érdekes régebben mindíg azért sírtunk egy-egy selejtező sorsolásnál, hogy kapjunk egy Angliát vagy Spanyolországot, mert ha ki is kapunk azok ellen lehet fejlődni és még közönség is van rá, mára ez már másképp lenne?

neeskens 2007.06.04. 10:55:59

"amely a résztvevő nemzetek elvakult szurkolóin kívül a szélesebb focibuzi közönséget is érdekelhette".És akkor mi van? Állandóan a globális piacra kell termelni?Megnéztem a Németo.-San Marinot a ZDF-en,tök jó volt.A san marinoiak igyekeztek, a stadion tele volt, a szurkolók jól szórakoztak,elsörözgettek, a német csapat szép dolgokat csinált.Nem volt semmi gond...mindenki élvezte az estét,talán még a san marinoiak is.Hol nem szarják ők le,hogy mondjuk Budapesten ezt nem nézik meg?

lopedium 2007.06.04. 11:03:15

Jó, hát ez a cikk egy baromság lett, ettől a többi még lehet jó ezen a blogon. (Hoki, foci, ilyen összehasonlítások, jézusom, látott valaha közelről sportpályát ez?)

Amivel egyetértenék, az a dán paraszt Poulsen örökös eltiltása. Milyen jó fejek a dánok, szokás elélvezni 92 óta, holott egy ritka nagyképű és a másikat semmibe vevő népségről van szó. (Amúgy 92-ben is két jó meccsük volt összesen...) Persze kivételek akadnak, Laudrupok, ilyesmi, de akkor is gyökér egy banda.
Poulsen meg egy varacskos disznó.

neeskens 2007.06.04. 11:15:23

és akkor kedves lopedium,mit mondanál a Graevesen,Töfting belső középpályás tengelyre?A haverokkal,állandóan azon röhögtünk,hogy hogy néznek ki!A két böszme hentesgyerek,hehehe

heizer 2007.06.04. 11:33:14

Nem rossz ez a cikk egy két dolgot leszámítva. Egyrészt ahogy már mások is mondták a magyar focit nem ez fogja kihúzni a szarból. Másrészt nem is ezért kell megcsinálni egy hasonlót hanem mert ha nem változik semmi, a válogatott futball 10 éven belül meghal!!! Aki nézte a tavalyi vb-t láthatta: nem volt egy meccs sem ami igazán jó lett volna, sőt megkockáztatom hogy pl: a Gladbach-Hamburg meccs jobb volt mint akármelyik a vb-n. Pedig nem éppen acélos csapatokat láthattunk...

vajon 2007.06.04. 11:34:33

Graevesen,Töfting - király, Guy Ritchienél a helyük, Vinnie Jones sehol nincs hozzájuk képest

rizla 2007.06.04. 11:36:32

kedves akárkik.
én nem azt mondom, hogy egy magyar játékos ne legyen önmagától motivált. de nem hiszem, hogy a győzelmet ne akarták volna. igenis az edző feladata összefogni egy csapatot mentálisan is. a másik pedig, hogy valamiért ilyenek lettek ezek a srácok, és ez a közeg. azt pedig legkevésbé a játékosok alakítják, ez van. ők a legkisebb csavarok a gépezetben. nem azt mondom, hogy őket nem kell kritizálni. de nem őket kell elővenni, hanem a rendszert, ami "gyártja" őket, azon kéne változtatni. szerintem ha azt mondanád gerának, hogy motiválatlan, kiröhögne. vagy akár a legbénább csizmadiának, hogy nem akar győzni. ez nevetséges. egyszerűen csak fingjuk nem volt mit hogyan kéne csinálni, és felfogni, mert ez a magyar szar, ez nevelte ki őket.

rizla 2007.06.04. 11:38:48

"Legutoljára Matheus-nál láttam motivált válogatottat, még most se értem miért küldék el."

ez ennyi. és hajnal, gera akkor is játszott a válogatottban. igenis lehet ezeket az arcokat is akaratos, hajtós, motivált csapattá gyúrni, csak tudni kell a módját. matthaus jó pedagógus volt, még ha szar edző is

rizla 2007.06.04. 11:44:21

"még most se értem miért küldék el." matthaus sem volt egy szent ember, én nem tudom, jogosan küldték-e el, nem látok bele a lapjaikba. amit tudok az az, hogy a magyar - svéd 0-1 után mindenki azt mondta, hogy megérdemeltük volna, és hogy kurva jó érzés volt szurkolni. ns-en volt szavazás arról, hogy matthaus maradjon-e, és valami 98% szavazott rá, hogy igen. de nem is az fájt, hogy kiszoptunk, hanem hogy tényleg azt érezhette az ember, hogy most elkezdett alakulni egy válogatott, ez a lothar csöpögtetett beléjük tartást. lehet, hogy ez hamis illuzió volt, nem tudom, de nekem hiányzik

ApukadHUN 2007.06.04. 11:49:15

Két külön dolog az EB selejtező rendszer és a magyar válogatott.
Az elsőben biztos kell változtani előbb vagy utóbb, mert bekövetkezik az, ami a kosárlabdában a Nowitzki-bérlet. Ez nem más, mint hogy a Dallas kosárlabdacsapata fizeti Nowitzkit nem is olyan rosszul (évi 20 millió dollár körül). Persze különböző biztosításokat is kötnek rá nem olcsón, mert ha nem játszik az nagy gáz a Dallasnak. Ha Nowitzki elmegy egy EB-re vagy VB-re a német szövetségnek kell fizetni a biztostást. Itt a játékosnak le van írva, hogy mit csinálhat szabadidejében, mert olyan sokat ér (lásd a fizetését), hogy a csapat (a tulajdonos) nem kockáztathatja, hogy megsérüljön.
Lassan a focisták is érnek annyit (s keresnek is - szigorúan a klubtól kapott pénzről beszélek, a sampon meg üditő reklám az egyéni szociális probléma).
Tavaly megsérült Michael Owen egy válogatott meccsen, a Newcastle megpedzette, hogy Owen egy évig nem tud játszani emiatt, s a fizetését és a rehabilitációját ezidő alatt teljes egészében a Newcastle állja, holott ha nincs ott a vb keretben talán nem is sérül meg.
Előbb-utóbb lesznek olyan erősek a klubok, hogy pénzt kérjenek a válogatott játékosokért méghozzá nem is keveset. S nyilván az lesz a kérdés, hogy ha Henry-t meg Gerardot kifizetjük, akkor azt Andorra ellen tegyük meg vagy Olaszország ellen.

A lebonyolításra két lehetőség van:
1.Jégkorong - többcsoportos vb, nagyok csak fontos eseményen játszanak, ez semmilyen más sporttal nem összevethető, ugyanis 7 válogatott nagyon kiemelkedik a mezőnyből. (A vizilabdában hasonló a helyzet (5-6 esélye válogatott mindig), de a bevételek és nézettség miatt nem hasonlítanám a két sportágat)
2.Kosárlabda - normál vb a csapatok fele selejtezik a másik fele (az előző világesemény legjobbjai) automatikusan ott van - a nagy sztárok (Novitzki) csak "az eseményen játszanak".

Nem tudom mi a megoldás, de a klubok lassan teljesen függetlenek anyagilag az UEFA-tól és hazájuk szövetségétől, így előbb-utóbb nem fogják engedni a sztárjaikat, holmi Magyarország elleni meccsekre, a nagy rangadókra is csak pénzért, szóval az lesz az érdeke, mindenkinek, hogy minél kevesebb válogatott meccs legyen.

A magyar válogatottat mindennél jobban jelzi a szöveetségi kapitánya, akit megitélni nem tudok emberileg, de szakmailag elég gáz dolgai vannak:
1.Kezdődött a Buzsáky problémával, akit meg sem nézett annak idején, pedig akkor elég jó formában volt. Buzsáky most válogatott
2.Sándor György, aki egy szögletett nem tudott berúgni, ami azért volt szerinte, mert ő műfüvön gyakorolt előtte. Sokak szerint azért volt válogatott , mert a lány barátja. Sándor György ma nem válogatott.
3. Koman Vladimir vs. Filkor Attila avagy Seria vs. Primavera. az egy nagy faszság, hogy az Inter Primavera csapata jobb mint a Sampdoria Seria A-s csapata, így Koman Vladimirra nem számít semmilyen szinte (U19, válogatott)
4. Huszti ügy: ha nem fér be a játékos a játékrendszerbe, akkor minek hívta meg?

A fiatalítástól csodát ne várjunk ugyanis, az igazán nagy sztárok, már 20-22 éves koruk előtt is ismertek és klasszisok voltak.
(Henry(21 évesen világbajnok), Owen(19 évesen a 98-as vb egyik sztárja), Rooney (azt hiszem nem kell mondani 2004-es EB felfedetezettje), Ronaldo (15 évesen világbajnok), Raúl (17 évesen mesterhármas a Fradinak), meg a fél Manchester tinként kezdte az ipart (Giggs, Scholes, Beckham, Gary Neville), s sokan mások.

Azazello007 2007.06.04. 12:06:07

Hülye vagy, Bede?!

Igen, igen, gazdaságilag biztos jó ötlet, meg több jó meccset is láthatnánk, de én gyerekkorom óta nézem a VB-ket, EB-ket, és TUTIRA örökre eltűnne az a hangulat, amikor 4 év után végre megint láthatok egyet.

Végülis jönnek a törtető, betonfejű "focibuzik", és úgyis ez lesz, tudom én; az ehhez hasonló elmebeteg tervek javítják a színvonalat, de tönkreteszik az ÉRZÉST.

És a magyar csapat a harmadik kalap erősebbjei közt?! Hehehehehehehehehe.

magicbeni · www.lightkor.fw.hu 2007.06.04. 13:34:44

"ha egy focistának ezt el kell magyarázni, ha önmagától nem tud motivált lenni akkor ott már komoly gond van. "

na komoly gond van

rizla 2007.06.04. 14:43:28

igen. az hogy nem képesek neki elmagyarázni, többek között.

sh4d0w 2007.06.04. 15:44:14

Noh, az elkeseredetteknek:

minek menjenek tüntetni az emberek olyanért, ami nem létezik? magyar foci nincs, legfeljebb a futball paródiája az, amit egy honi szurkoló egy honi csapattól láthat - akár klubcsapattól, akár válogatott-tól. szépen lassan a saját dugába dől az egész tákolmány és megszűnik a "professzionális" labdarúgás itthon... és? veszítünk vele valamit? nem, semmit. ha futballt akarok nézni, akkor olasz, angol vagy spanyol meccset nézek, semmi mást. az futball, amit itthon jáccanak az szarkergetés. addig, amíg a jelenlegi "futball"-vezetés a helyén marad - és most gondolok itt minden futballvezetőre, nem csak az mlsz-funkcionáriusokra - nem lesz valódi labdarúgás. ha összedől az egész, megszűnik a "profi" státusz, lesz majd csak és kizárólag amatőr futball, majd akkor lesz megtisztulás; akkor ugyanis már nem lehet halászni a zavarosban, mert nem lesz benne lóvé. addig, amíg a klubok nem képesek eltartani magukat, plusz az országos szintű szervezeteket, nincs szükség a "fizetős" labdarúgásra. teljes mértékben szűnjön meg az állami támogatás (lásd még önkormányzati tulajdon).

ktn 2007.06.04. 19:07:12

ez a cikk kicsit demagóg, nagyotmondani akaró. az az érzésem, hogy alig vártátok az eb-selejtezőket, hogy ezt a jegelt dolgozatot végre közreadhassátok, mint valami újabb spanyolviaszt.

tessék megnézni a la gazzetta dello sportot: ahogy végetért a feröer-olasz meccs, percenként 4-5 bejegyzés szólt arról, hogy ez bizony szkandalózó volt, 10 felkiáltójellel. vagyis igenis érdekli az olaszokat (mint ahogy a németeket is) a kiscsapat elleni meccs. az oroszokat is érdekelte andorra, tele volt a stadion.

a másik: hogy lenne esélye az I-I-III-IV rendszerű eb-n feröernek olaszországgal játszania? sehogy: az idők végezetéig liechtensteinnel nyomhatnák. ez aztán nagy motiváció lenne az említett lassú fejlődésre.

márpedig szerintem a futball lényege nem az, hogy a jobbak csak egymással fociznak, a bénák meg csak magukkal. igenis, az olaszok, meg a németek, meg a spanyolok menjenek be az azeri öltözőbe, fussanak ki a feröeri fagyba, egyenjogúság van és legyen is.

a hokis példa is sántít: ott azért vannak külön csoportokban, mert az A csoport legjobbjai és leggyengébbjei közt is van vagy 4-8 gól különbség, minimum. a fociban viszont nincs, ez egy másik sportág. lásd: a lettek kijutottak az eb-re és egyáltalán nem égtek le. a görögök meg egyenesen megnyerték...

amúgy az igaz, hogy sok a selejtező, satöbbi, de akkor egy egyszerűbb javaslat. legyen 13 négyes csoport, és jussanak ki az elsők. nem számoltam utána, de kb. ennyi ország van európában. így csak hat meccset kéne lejátszaniuk másél év alatt, megmaradna a négyévente eb-rendszer (gyakrabban minek, lásd bl, közönségfogyás etc, ahogy írták előttem). ráadásul így minden meccsnek kurva nagy tétje lenne, mert 6 meccsen, ha csak egyet botlasz, annyi.

bocs, hogy hosszú lett, és bocs, ha már olyan dolgokat is írtam, amiket előttem mások, nem olvastam végig minden hozzászólást.

ktn 2007.06.04. 19:08:23

azazello:))

egyetértek a HEHEHEHEHE-vel, ezt kihagytam az előző hozzászólásomból. szerintem inkább a IV. csoport elején lennénk:))

magicbeni · www.lightkor.fw.hu 2007.06.05. 07:42:28

13 négyes csopi ........ez teccik ktn
még a kalapok is maradnának nagyjából
és ennyi meccsre talán mindenkit elengednének.
mongyuk szerintem nem teljesen értelmetlen a barátságos meccs intézménye és így beleférne ugyanannyi mint eddig.

Amúgy vannak nagyon jó kis meccsek ebben az országban........Megye III. az igen, színtiszta, kemény, őszinte futball, a korlát mellett meg megy a közösségépítés:)

BastilleBilbao 2007.06.05. 15:24:25

megye2 homokbödöge-nagytevel 5-0 wartburg csomagtartójából vásárolt löwenbrau elképesztő hangulat

és elhiszitek, hogy jobban mentek és futottak, mint hazánk válogatott ifjai...?!?

mechorang 2007.06.06. 09:57:10

off on
nagyon könnyű fikázni a válogatottat meg a szk-t, de akkor mi a megoldás?
kiket játszasson?
most majd az okosak beírnak két nevet, hogy az meg milyen qrva jó játékos ám, és mégse keret tag. de hát ha 2őt kicserélünk ezek közül az nem lesz minőségi változás b+.
a várhidi kapott anyagból dolgozik, ő nem tud összevásárolni egy csapatot. és már az elején megmondta hogy kell vagy 3év mire ebből lehet valami. asszem ez az 5. meccse volt (ha tévednék bocs).
én értem, hogy a világsztárok már tiniként vbken meg ebken meg mindenhol villogtak, de ott volt egy válogatott vagy egy klubcsapat ahova a 10 zseniális játékos mellé bekerült egy fiatal tehetség aki tanulhatott a "nagyoktól" és fejlődhetett.
nálunk ez nincs meg, szal ne várjuk el a mi fiataljainktól, hogy már 20 évesen világklasszis szinten játszanak. ők 18-22 között jutnak ki külföldre egy normálisabb bajnokság normálisabb csapatába, ahol még csak padon ülnek vagy ott se, kell kint 2 év mire befocizzák magukat a kezdőbe, akkor már lesz állóképesség, technikai-, taktikatudás. és ha marad a válogatott így és nem jön fél évenként új szk, totál új elképzelésekkel, akkor lesz már válogatott meccsrutin, mert nekik még nincs olyan. (a legtöbbnek semmilyen meccsrutinja sincs nemhogy nemzetközi vagy válogatott)
és az hogy szarul játszottunk, meg férjen már bele néhány remegő térdűtől athénban, én voltam abban a stadionban, és a meccs után a környékén, hát nem 1500an szurkolnak meccsenként és utána nem 100 barom randalírozik az üllői sarkán, félelmetesek. és a mi ifjaink meg amúgy sem a lelki stabilitásukról híresek, de idővel megférfiasodnak. és sztem a brazilok és szarul játszottak az angolok ellen, sőt a bl döntőn sem parádézott egyik csapat se, ilyen van, a szokásosnál is rosszabbul ment ,kikaptunk, nade idegenben, egy erősebb csapattól.és csak 2-0ra.
és sajnos a válogatott meccsek még vagy 2 évig csak edzőmeccsek, hogy belenőjenek a fiúk a címeres mezbe.
off off

SWExile 2007.06.06. 10:46:59

Ja 2-0 ,ez így lírva nem is olyan rossz és ha csak az újságban olvasom az eredményt még talán el is hiszem a Várhidi baromságait. A 2 gólon kívül még volt két kapufájuk meg egy rakás helyzetük. A mi egyetlen helyzetünk meg hát nem éppen egy kidolgozott akció volt sőt, de még az is kimaradt és nem egy telfejes szájú 18 éves hagyta ki hanem a Gera. De persze ha be megy a Várhidi szerint biztosan hozztuk volna meccset, ráadásul az "évszázad támadásából" -szerinte. Dehát jó ki lehet kapni Görögo.-ban, lehet szarul játszani egy meccsen, de hülyeségeket beszélni azt azért már nem kéne. És a legrosszabb, hogy ő maga szerintem még el is hiszi magának, hogy jól játszottunk és hogy erre lehet építeni, viszont ha erre építünk 3 évig akkor abból nem lesz semmi

mechorang 2007.06.06. 11:42:29

nem nagyon tud mást csinálni a szerencsétlen, ha nem védekezik a média szétszedi pici apró darabokra (így is:))
és ha azt vesszük figyelembe hogy még csak próbálkozgat akkor lehet értékelni egy éles helyzetben, nyomás alatt is jól sikerült passzot. egyet. ha egymás után kettő is sikerül már ujjonghatunk is. a legtöbbjük egy-max két éve játszik olyan pályán ahol minden oldalon van lelátó :)
ha ma akár 15-20 perc összejön amikor valóban "játszik a csapat" már boldogan gyűröm össze az üres sörösdobozokat a végén. ja és ma is ki fogunk kapni. de ki bizony.


SWExile 2007.06.06. 12:11:27

Na látod valamiben egytértünk, mert ma bizony ki kapunk. Nem kicsit, nagyon (és én örülnék a legjobban ha nem lenne igazam). De azért csak jó sörözést:))

mechorang 2007.06.06. 12:38:13

kösz! meglesz:)
még egy apróság
nagyfaterral (akit kicsit utálok, mert amikor annyi idős volt, mint most én, ő a Puskáséknak szurkolhatott:))
szal néztük a tvt és a válogatottról volt vlmi riport műsor szerűség, mire megjegyezte:
"van ezek között olyan amelyiknek már szőrösödik a töke?"
és tök (sic!) igaza van mert a csapat nagy öregjének tekintett gera is hihetetlen kölyökképű :)
süti beállítások módosítása