Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Blatter ≠ Zerge

2007.05.30. 05:47 Bede Márton

Nyilván nem mi vagyunk az egyetlenek, akik az 1994-es focivébé után azért imádkoztunk, hogy Bolívia válogatottja soha többé ne jusson ki semmilyen világversenyre. Az akkor a kvalifikációs meccsek során Brazíliát is megverő, a szintén szerencsétlenül végző Kolumbiával együtt a torna Titkos Esélyesének és Sötét Lovának kikiáltott csapatnál jobban az USA-ban talán csak a görögök égtek le. Egyetlen döntetlent sikerült összehozniuk Dél-Korea ellen, a két elméleti sztár, Erwin "Platini" Sánchez és Marco Etcheverry közül csak az utóbbi vétette észre magát, amikor rögtön a címvédő németek elleni nyitómeccsen kiállítatta magát. A mai nap emlékezetes örökké emlékezetes lesz nekünk, Bolívia-gyűlölőknek, ugyanis nagyon úgy tűnik, a zöld-fehérek soha a büdös életben nem jutnak már ki világbajnokságra. A rossz hír viszont az, hogy ezt a FIFA-nak megint csak egy, a világszervezetre oly jellemző méretes baromsággal sikerült elérnie.

Az ugyanis a helyzet, hogy Blatter és bandája szerencsére még nem teljesen végleges döntése értelmében nemzetközi meccseket ezentúl tilos 2500 méteres tengerszint feletti magasság felett játszani, mert az egészségtelen. Eddig senkinek nem lett ugyan ilyesmitől semmi baja, de védeni kell a játékosokat. A FIFA döntése a világ öt országával csesz ki, de azokkal alaposan. Az egyik ezek közül Bhután, ahol a főváros, Thimphu a maga 2736 méterével már bőven a halálzónában van. Szerencsére Bhután 196. a FIFA világranglistáján, úgyhogy miattuk senki sem fog sírni, a nemzeti válogatott egyetlen, Montserrat szintén nagyon erős csapata ellen vívott meccsét jegyzi csak a világtörténelem, de azt se nagyon.

Négy dél-amerikai ország viszont most alaposan és csúnyán megszívta. Kolumbia fővárosa, Bogotá 2619 méter magasan fekszik, az ecuadori Quito 2763-on, a bolíviai Sucre pedig 2783-on, bár ők rendszeresen az ország legnagyobb városában, a 3600 méteren található La Pazban játsszák fontos meccseiket. Ugyanezzel a trükkel él Peru is, ahol a főváros, Lima alacsonyan van, Cuzco városa viszont 3300 méter felett. A négy ország nagyjából ugyanúgy reagált a FIFA döntésére: ez bizony az Andok focikultúrájának szándékos meggyilkolása. Luis Chibironga, az Ecuadori Labdarúgó Szövetség elnöke szerint "maga Blatter ígérte meg 1996-ban, hogy nincs gond a magassággal, erre tessék". Jorge Luis Pinto kolumbiai szövetségi kapitány szerint "azt akarják, hogy az Andokban örökre elfelejtsük a focit", a legmesszebb pedig a bolíviaiak mentek, akik azt tervezik, hogy a fehér imperialista hatalmakat egyébként is gyakran ostorozó Evo Morales államelnök vezetésével küldöttséget menesztenek Svájcba, hogy jól beolvassanak Blatteréknek.

Nem kell ahhoz sok fantázia, hogy elkezdjünk e négy válogatott hagyományos ellenfeleire, a magaslaton a legtöbbet szenvedő országokra gyanakodni. Az argentinoknak és a braziloknak nagyjából mindegy, mert ők úgyis minden vébére kijutnak, de az Andok csapataival a maradék helyekért küzdő többiek, Uruguay, Paraguay, Chile és Venezuela nyilván mószeroltak egy kicsit a FIFA-nál. Igyekezetük érthető, a FIFA döntése viszont szánalmas.

2500 méter felett focizni ugyanis nem egészségtelen. Egyáltalán miért pont ezt a magasságot jelölték ki? Ha háromszáz méterrel lejjebb viszik a határt, akkor például a 2216 méter magasan lévő mexikóvárosi Azteca-stadiont is be lehetne zárni, pedig az 1970-ben ott Carlos Albertónak jobbra passzoló Pelé, vagy az 1986-ban a komplett angol válogatottat kicselező Maradona szemmel láthatóan nem küzdött légszomjjal. Arról nem is beszélve, hogy amikor az 1978-as világbajnokság pótselejtezőjét a magyar válogatottnak éppen Bolívia ellen kellett lejátszania, a Népstadion 6-0-ja után La Pazban is sikerült 3-2-re nyerni, és Törőcsikék is valamennyien életben maradtak.

Már csak azért is szólni kellene a FIFA-nak, hogy próbálják meg a hülyeségeiket korlátozni, mert ez a nagy aggódás a játékosok egészségéért csak rosszul végződhet. A tengerszint feletti magasság felett például a nagy meleg és a szörnyű hideg is zavarhatja a játékosokat, úgyhogy az Afrika-kupát és az orosz válogatott hazai meccseit szeptember és június között sürgősen be kell tiltani. Ezután ügyeljünk arra is, hogy nagy esőben és erős szélben azonnal le lehessen fújni a meccseket, hiszen ezek jó eséllyel náthát okozhatnak, és sürgősen kötelezzenek minden stadiont, ahol az öltözőkből csak lépcsők segítségével lehet eljutni a pályára, hogy ezeket tolókocsiknak való rámpával helyettesítsék.

A Nou San Trafford innét is tiltakozik a foci uniformizálása és rózsaszínre színezése ellen. Blatter, takarodj!

27 komment

Címkék: focipolitika blatter fifa

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr3689197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bojan Krkic Perez 2007.05.30. 06:37:23

Ezzel egyet értek. Az ellenfél, meg ha baja van, ne szombaton, hanem csütörtökön menjen oda, két nap bőven elég kell, hogy legyen az akklimatizálódásra.

sh4d0w 2007.05.30. 08:55:53

Ez annyira szánalmas, hogy nagyon...
Blatter az öregedéssel együtt veszíti el a józan eszét? Mit tehet arról néhány ország, hogy éppen ott jutott nekik hely ezen a sárgolyón?! Ezért már _diszkriminálni_ kell őket? Ha futballvezető ennyire hülye, akár ide is jöhetne az MLSZ-be...

Egytértek: Blatter, takarodj!

jerk_off 2007.05.30. 10:37:04

platini sanchez akkor is a kedvencem :)
bár most már végre egyszer peru is kijuthatna egy vb-re

dr. Wilbur Swain 2007.05.30. 10:38:17

korrekt
Blatter monnyon le!

BastilleBilbao 2007.05.30. 11:23:42

arra emlékeztek, mikor bletter "köcsög" józsef 9 mezőnyjátékost akart 10 helyett? :)))
a másik meg, h pár éve volt tibet-nepál szomszédos rangadó, aminek szinte biztos lőttek, nem beszélve a tibet-grönland meccstől.
platini legalább ezeket a nem tudunk magunkkal micsinálni újszabályokat nem nagyon preferálja (adieu g14) , nem mintha ez szervesen ide tartozna.
mindenesetre ott a pont bedénél!
jóska, takarodj!

BastilleBilbao 2007.05.30. 11:45:07

arra még emlékeztek mikor bletter 'köcsög' józsef 9 mezőnyjátékost akart? :)))))
a másik meg,hogy oda veszett a nepál-tibet szomszédos rangadóknak, ami pl nem rég volt is, vagy a tibet - grönland meccs, ami már jó pár éve volt és asszem az északiak hozták a meccset!
mindegy.
benénél a pont. (legalább a g14-nenk már vége)
takarodj jóska!

BastilleBilbao 2007.05.30. 15:56:00

én kérek elnézést a szóismétlésért......

d3vnull 2007.05.30. 18:29:36

Háh. Amúgy tud valaki arról, hogy reklamált egyetlen játékos is? Én is mindig szeretem ha helyettem akarnak boldogak lenni mások :)

Szerintem tengerszint alatt is tök egészségtelen lehet focizni, épp ezért kérem a FIFA-t, hogy az egész Eredivisie-t törölje a francba Ajaxostul, PSV-stűl, töttörö :):):)

Ronal-d'oh! 2007.05.30. 20:17:55

Elég szánalmas. Volt már olyan, hogy valaki belehalt, mert ilyen magason játszott?:)

szbszig 2007.05.31. 02:05:17

Ezúttal maximálisan egyetértek. Hasonló véleményen voltam már a hír rádióban való meghallásakor is. Ez egyszerűen nonszensz, ennyire részrehajló ítéletet hozni...

Vegyük például Nepált: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Nepal_topo_en.jpg . Most ők minden meccsükre le kell majd utazzanak az ország déli végébe? Szerencsétlen ország olyan szegény, hogy örül, ha az idegenbeli meccsekre el tud utazni, és nem kell visszalépnie a vb-selejtezőktől, mint legutóbb. Ez után a döntés után garantáltan nem indulnak soha többé semmilyen tornán.

De ez mind hagyján, mert Nepálban még talán lesz labdarúgás ezután is, de hogy Bhután soha a büdös életben nem fog válogatott meccset rendezni, arra a nyakamat merem rátenni, miután ránéztem erre a térképre: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Bhutan_topo_en.jpg .

Hajrá FIFA, így van, népszerűsítsük a futballt...!

(A dél-amerikaiakról azért nem írtam, mert azt már előttem szépen kivesézték.)

woodo1 2007.05.31. 09:04:43

blatter teljesen a szponzorok befolyása alá kerül! vagy csak kezd meghülyülni?? javaslom neki a FIFA nevű állam létrehozását és ott azt csinál amit akar!! milyen jogon próbálja megfosztani egyetlen állam válogatottját is attól hogy a saját fővárosában játszon!! azért a brazilok és az argentinok is egész nagy százalékban kijutottak a vb-re attól függetlenül hogy néha kikaptak a magaslaton!! blatter! balra el...

MiKeyRuLeS 2007.05.31. 09:56:39

Én is emlékszem '94-re. Szegény Etcheveryy csereként beállt az első csoportmérkőzésre, majd három perc alatt kiállítatta magát. Mivel két meccses eltiltást kapott, és Bolívia kiesett a csoportkörök után, soha többet nem játszott.

Nagy leégés volt.

Egyébként nem kellene azt hinnünk, hogy Bolíviának nincsenek alacsonyabban fekvő stadionjaik, mert vannak. Csak a főbb meccseket mindig felvitték a 3600 m-esre, ahol szegény brazilok és argentínok nem kaptak levegőt. Ezért jogos ez a FIFA döntés.

gyz 2007.05.31. 10:59:46

Blatter lehet, hogy hülye, de a 3000-3500 méteres magasságok tényleg lehetnek egészségre ártalmasak. Lejjebb elhanyagolható a probléma. 2 nap tényleg elég lehet 3 és félezer méteren az akklimatizálódáshoz, de ez csak a normál életet jelenti. Megerőltető fizikai munkát végezni iszonyatosan durva. Ráadásul a magaslati betegségre való hajlam teljesen egyénfüggő, és semmi köze ahhoz, hogy az illető mennyire edzett.
Nepál meg baromi rossz példa, mert Kathmandu 1600 méteren fekszik, tökéletes klímával (mínusz szmog).
Bhután szintén rossz példa, Thimpu 2350 méteren fekszik, ott sincs semmi probléma, ráadásul szép a "stadionjuk".

BastilleBilbao 2007.05.31. 12:06:12

adjanak akkor pénzt azoknak az országoknak és építsenek nemzeti stadiont 2fél alá...
...vkinek van infója, h az eb svájci meccsei hol lesznek, hány méteren....?

d3vnull 2007.05.31. 12:43:56

"...vkinek van infója, h az eb svájci meccsei hol lesznek, hány méteren....?"

Azt még nem tudom, annyi infom van, hogy az infrastrukturális fejlesztésekben nagy szerepük van a sílifteknek :)

Aradebil 2007.05.31. 14:59:16

Svájcban bőven vannak alföldek,nagyvárosok sincsenek 500m fölött ha jól tom

Bede Márton 2007.05.31. 18:17:56

Raadasul most ugy nez ki, visszatancolnak ettol a magaslati marhasagtol is, tul hangosan sirtak a del-amerikaiak.

nadivereb 2007.05.31. 20:49:49

Nem Bolívia hibája, hogy a komplett ország magasan van. Hülyék lennének nem kihasználni ezt az egyetlen pozitívumot, ha már növénytermesztésre vagy bármi másra alkalmatlan a terület pont a magasság miatt. Ecuador pedig egyik személyes kedvencem, őket ne bántsák ezzel!:D

darkopancsev 2007.05.31. 21:06:33

Ugy marhasag az egesz, ahogy van. Inkabb a les eltorlesen gondolkodnanak, nem ilyeneken. A nem eppen acélos fizikai allapotú magyarok is lenyomták oket anno ott...
Csak egy apropo: 94es VB: a görögök ott voltak, kit előztek meg ? Minket, na az volt az utolso selejtező, amikor
1. még voltak játékosaink
2. simán kijuthattunk volna (jugokat eppen a mi csoportunkból zárták ki (már attól a döntéstől is rosszul voltam anno, alighanem minden idők egyik legerősebb jugo generációja volt az....).
Ez volt a csoport végeredmény, úgy hogy izland oda-vissza megvert minket (6 vesztett pont...) a görögöktől meg kikaptunk pesten...ez még a Détári, Kiprich, Kovács K. Vincze generáció !!
1.GRE^ 14
2.RUS^ 12
3.ISL 8
4.HUN 5
5.LUX 1

tb 2007.05.31. 22:19:52

a les eltörlése?? ezt ugye nem komolyan gondoltad?

darkopancsev 2007.05.31. 23:47:54

jó, rendben, maradjon, de adjatok tippet, mit lehetne kezdeni ezzel a les izével..nézz meg egy meccset, legalább 2-3 igencsak kétes szitu van, amin akár meg is fordulhatna egy meccs sorsa. Nem vagyok 100 %ig biztos, hogy amiért eredetileg van a les, az ma is ugyanúgy érvényes. Hasonló a véleményem az idegenben rúgott gólok szabályáról..más ma már a foci, mint 40-80 éve. Mindenesetre Blatterék inkább ilyenekkel foglalkozzanak, ne szegény bolivárokkal.

Beyonder 2007.06.01. 17:27:42

Les: a 16-oson belül ne működjön (már ha az indító játékos is a 16-on belül van.) Ennyi.

Gery77 2007.06.13. 22:46:23

A probléma itt nem az akklimatizációval van, hanem azzal, hogy azokban az országokban, ahol magasan vannak a stadionok és a helyi játékosok ott játszanak, azok előnybe kerülnek a síkvidékiekkel szemben. Az ok a magaslati edzés, egész egyszerűen jobb lesz az állóképességük, tovább bírják az iramot, mint azok, akik más körülmények között edzenek. Ettől függetlenül nem szép dolog így kirekeszteni őket, mert innentől fogva tényleg lehet még egy csomó más indok is... :o)
süti beállítások módosítása