Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Fehér és ficánkol

2007.05.07. 23:05 Bede Márton

Ahogy azt múlt hétfőn megjósoltuk – és megjósolhatta volna simán bárki más is, hisz oly’ evidens volt – a vasárnapi Real Madrid-Sevillán a hazaiaknak meg kellett mutatniuk, hogy igenis komolyan gondolják ezt az egész izét a spanyol bajnoksággal. Minden tiszteletünk a Sevilláé, akiket egyébként is dicsértünk eleget, és továbbra is fenntartjuk, hogy ha lenne igazság, öt forduló múlva ők állnának az élen, de a Bernabeuban nekik csak egy mellékszerepet osztottak most. Nem csak a stadion közönsége, hanem a komplett spanyol fociközvélemény, azon belül is leginkább a Barcelona drukkerei arra vártak, hogy a Madrid megmutassa, mit tud, ha pedig semmit, akkor azt. A csapat pedig, talán először az idei szezonban, fogta magát, és megmutatta.

A számok és az idényben eddig történtek a meccs előtt minimálisan ugyan, de a Sevillát láttatták esélyesebbnek. Éppen előző csütörtökön az Osasuna ellen is megmutatták, hogy amikor igazán kell, mindig képesek kellő számú gólt rúgni, a Real Madrid idei hazai teljesítménye pedig történelmi mélypontot ért el. Van Nistelrooyék szinte összes idei jó meccsére az otthontól távol, Barcelonában vagy éppen Bilbaóban került sor, hazai pályán a Bayern elleni BL-nyolcaddöntő odavágójának első félideje óta nem tudtak olyat mutatni, amiért a Capello alatt letompított közönségnek lett volna miért tapsolnia. Vasárnap sem indultak könnyen a dolgok, ám végül a csapatnak olyat sikerült alakítania, hogy Barcelonában most már tényleg vége az önbecsapásnak. Ha a következő öt meccsen nem sikerül legalább tizenhárom pontot szerezni, a Madrid lesz a bajnok.

Akik látták a Sevilla elleni produkciót, azok most mind Gutiról beszélnek. A csávóról, akiről néhány hónapja egy nem nyilvánosnak szánt, ám végül mégis a nagyközönség elé került hangfelvételek a saját klubelnöke, Ramón Calderón mondta, hogy már harminc fölött van, és még mindig ő a soha be nem érő nagy fehér reménység. Guti volt az, aki a Camp Nouban a 3-3-as meccsen egyedül törte szét a Barcelonát, és ő volt az, aki miután a második félidő 14. percében Capello volt szíves becserélni, három pontos (sebészien!, halál!) passzal a Madrid javára fordította a meccset, amikor már épp kezdtek rosszul festeni a dolgok.

Milyen hülye ez a Capello, ha az elejétől Gutit játszatja a teljesen felesleges és évek óta súlytalan Raúl helyett, akkor a Madridnak nem is kellett volna ledolgoznia Maresca gyönyörű gólját, gondolod most te, kedves olvasó, és bár ravasznak hiszed magad, egyáltalán nincs igazad. Gutival ugyanis az a baj, hogy hiába van ott a legjobb öt-tíz spanyol játékos közt már tíz éve, Calderónnak tökéletesen igaza volt azon a hangfelvételen. A szegény lányok Beckhamje tényleg soha nem volt képes beváltani a hozzá fűzött reményeket, és még amikor Del Bosque alatt feltétlen bizalmat élvezett, akkor is képtelen volt, meccsről meccsre folyamatosan magas szinten teljesíteni. Az ilyen játékos pedig igenis arra való, és ezt láthatóan Capello is tudja, hogy szorult helyzetben a padról be lehessen vetni. Meccset rábízni, azt viszont nem lehet.

Beckhamre és van Nistelrooyra, na rájuk aztán lehet. Kezdjük az utóbbival, ha már két góljával sikerült is átvennie a vezetést a gólkirályi versenyben. Nem is az első gólja volt az érdekes, hanem a második (a csapatnak a harmadik). Kísértetiesen emlékezett a múlt héten a Bilbao ellen szerzettre, és ha valaki tud ilyen jellegű statisztikát, az mindenképpen ossza meg, de van egy olyan érzésem, hogy ennek a sportnak a történelmében nagyon kevesen szereztek annyi gólt az ötösön belülről, mint a holland. RvN máshogy zseni, mint Ronaldinho, Kaká vagy Rooney, és az ő tudása a legmegfoghatatlanabb valamennyiüké közül. Amit csinál, azt egyszer még buddhista kolostorokban tanítani fogják. „Fiam, nézd ezt a két vízibivalyt előtted. A következő kilencven percben kétszer két másodperced van megmozdulni. Amikor visszajövök, az állat legyen halott.”

Beckhamből viszont nem a Himalájában lesz tananyag, hanem Manchester- Birmingham- és Leeds-külsőn. A suttyó proli, akin a mai napig mindenki csak nevet, hiszen ostoba és képtelen megtanulni spanyolul, az utóbbi néhány évben olyan leckét adott a komplett madridi arisztokráciának, amilyet Hugo Sánchez óta talán senki. A klub sok szempontból legsötétebb korszakában végig leszegett fejjel tette a dolgát, hű volt a fehér mezhez amikor már rég elmehetett volna Hollywoodba pénzt keresni, és még azután is teljes erőbedobással focizik, hogy edzője és elnöke a télen közösen alázták a porba és ültették fel a lelátóra. Bár a Sevilla ellen nem volt olyan döntő szerepe, mint a múlt héten Bilbaóban, ahogy a saját tizenhatosáig ment vissza labdát szerezni és indította szinte az összes támadást Guti érkezéséig, azért nem lehet eléggé megdicsérni. A meccs jelenete is az ő nevéhez fűződik, tessék megfigyelni, hogy a Madrid második góljánál már akkor ünnepelve emeli a karjait, amikor Robinho még rá sem rúgta a labdát.

Öt fordulóval a bajnokság vége előtt úgy tűnik, hogy a korábban négy, mostanáig pedig három szereplős versenyben már csak ketten maradtak. Bármilyen jó is ez a Sevilla, nem igazán valószínű, hogy képesek lennének a Barcelonával szemben négy (az egymás elleni eredmények miatt gyakorlatilag öt), a Madriddal szemben pedig két pontot ledolgozni. Ott van nekik ráadásul az UEFA-kupa és a Copa del Rey döntője is, így szezon végén már nagyon ki kell számolni, hogy a keretből kinek mire van még ereje, és a bajnokság valószínűleg fokozatosan háttérbe szorul.

A Barcelona-Madrid párharc teljesen kiegyenlített lenne, ha a Madridnak nem kellene szembesülnie azzal az apró, ám el nem hanyagolható ténnyel, hogy a Barça két ponttal még mindig vezet. Ráadásul a Madrid pechére hiába tettek le valami meglehetősen súlyosat az asztalra, szombaton Ronaldinhóék is úgy játszottak, ahogy a bajnokságban már nagyon rég nem. Igaz, hogy csak a vacak Real Sociedad ellen, ám Rijkaard legújabb taktikai variációja, az Edmilson-Xavi-Iniesta-Ronaldinho középpályás rombusszal mégis jól működött, és a játékosok is jobban odatették magukat, mint az utóbbi hetekben. Ronaldinho két olyan gólpasszt adott, hogy Gutinak is lenne ezekből mit tanulnia, és Messi sem vesztett egy cseppet sem a formájából, aminek köszönhetően a baszk védők néha csak úgy tudták leteríteni, hogy két kézzel kapaszkodtak a derekába.

A két csapat további sorsolása hasonló, talán a Madridé egy hajszállal nehezebb. A következő fordulóban ők azt az Espanyolt fogadják, amelyik három nap múlva UEFA-döntőt játszik és ennek megfelelően nyilván a kölyökcsapatával áll majd ki, és papíron a Barcelonának sem lesz nehezebb dolga a Camp Nouban a tragikus Betis-szel. A két kulcsfontosságú meccs a rákövetkező fordulóban az Atleti-Barça és az utolsó előttiben a Zaragoza-Madrid lesz. Itt a 37. forduló előtt nem lesz bajnokavatás, az tuti, de talán még valószínűbb, hogy az utolsó meccs utolsó percéig. És ez így mindannyiunknak nagyon jó.

20 komment

Címkék: barcelona videó spanyol összefoglaló la liga beckham sevilla guti

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr7672507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montipájton 2007.05.08. 07:22:25

Nagyon jó elemzés. A bajnok alighanem tényleg a Barcelona lesz, mert a Real szerintem nem fog tudni zsinórban még ötször így játszani, a Barcának pedig nem is kell túl nagyot botlania, ha a Madrid nem nyeri meg mind az öt meccsét.
Jelenleg alighanem a Real van jobb formában, szebb focit is játszik, de a bajnokság nem az utolsó fordulókról szól csupán. A Madrid ősszel kúrta el. És aligha lesz vigasz nekik, ha a Barca mögött maradnak, hogy idén jobbak ellenük az El Classicókat illetően. (Apropó, ha a Barca bajnok lesz, azt nagyban Messinek köszönheti, aki a Real ellen kiegyenlített a 91. percben!)

krysal 2007.05.08. 07:52:32

Mondom én, a jóslásban van valami. Persze, lehet úgy venni, hogy 'na, mi megmondtuk', de ha, teszemazt, fordított eredmény születik, a szerkesztők így is röhögve mondogatják, mi megmondtuk...

Mindenesetre egy dolog szemet szúrt. Úgy, mint: szombaton Ronaldinhóék is úgy játszottak, ahogy a bajnokságban már nagyon rég nem.
Öhöm. Pesze. Hogyne. Már nem azért, de ha a Barca szombati produkcióját emlegetjük, a leheletkönnyű, elpasszolt, béna első félidővel, amit a holland kínkeservesen, könnyek között nézett végig, talán kissé erősnek tűnik ez a kifejezés...

A Madrid elkúrta ősszel. Fix tény. A Barca elkúrja-e tavasszal? Alig hiszem, de ezen lehet vitatkozni.
Mint ahogy a Capellót szidókkal is. Emlékezzenek vissza arra a Romára, amely (még a Seria A viszonyai közt is) az Ő irányítása alatt éveken át botrányosan okádék focit hozott, de sikerült összeérnie egy társaságnak. Aztán jött a Totti-Cassano ékpár, és egy olyan fantasztikus idény, melyben minden reális számítás szerint rekordpontszámmal lettek volna bajnokok, ha nem lett volna a Milan még jobb...

Lehet csesztetni a digót, de tény, érti a dolgát, csak időt kell adni neki... Nézzék meg a Roma jelenét: Spalletti alapemberei mind-mind (kivéve Tottit, aki született farkas) Capello szemét dícsérik...

Kiderül vagy beborul Madridban? Sztem utóbbi. De nem feltétlenül ebben az idényben. Jövőre dobják meg Capellót egy Diegóval (fakultatíve Kaká), és egy Riberyvel (vagy C.Ronaldo?), és seggberúgja az egész, véleményesen ratyi spanyol bajnokságot (miért véleményes: mert az UEFA kupa döntőjét két spanyol játsza...).

Hogy írtátok? Capello egy ravasz digó.

gibson 2007.05.08. 08:29:53

Azért én remélem, hogy az utolsó cikk címe "Fehér és megnyerte a bajnokságot" lesz.
Vagy, opcionálisan, "Gránátvörös-kék és halott"... :)

drogosmacska 2007.05.08. 09:50:02

Jó elemzés. Krysalnak tökéletesen igaza van - jól látszott a vasárnapi meccsen, hogy miért pont C Ronaldo és Kaká a Real fő célpontja, bár szerintem egyikre sincs sok esély. Diego persze jöhet, én meg spec Ribery helyett jobban örülnék Quaresmának, de rá a hírek szerint inkább az Atleti nyomul.

A meccshez még annyit, hogy különösen az első félidőben élményszámba ment Robinho és Dani Alves csatája, illetve hogy fabatkát nem adtam volna arra, hogy Cicinho áttétele a bal oldalra jó ötlet (miután Puerta az első félidőben többször is csúnyán megetette), de Capello csakugyan egy ravasz digó, nekem meg még egy Z-licenszem sincs...

Viszont bármennyire is nehezemre esik ezt mondani, jó esélyt látok rá, hogy a Barca behúzza a hártalévő meccseket, és nyeri a bajnokságot. Ettől függetlenül nem lesz unalmas a végjáték, az biztos.

krysal 2007.05.08. 09:55:51

Troy!

Csak annyit tudnék hozzátenni, hogy a galaktikus-éra óta tudhatjuk, nincs lehetetlen... Jó, nincs már megalomániás Perezünk (ja, itt tenném hozzá, ha valaki esetleg még nem tudná, a galakticózás nem az ő ötlete volt, hanem egy 'bizonyos' Bernabeu nevű úriembertől örökölt 'hagyomány...), de a focipiacon sose lehet tudni...
Csak Calderonéknak elég tökösen kellene hozzáállni...

Lezuzius 2007.05.08. 09:58:06

Van egy angol osszefoglalo a youtube-on a Milan-ManU-rol, ahol az egyik ritka angol helyzetnel (keresztbe lott labda a kapu elott az 5oson belul) az angol szakerto/kommentator azt mondta hogy erre a labdara V.Nistelrooy erkezett volna ha meg ott jatszik :-)

muhi 2007.05.08. 10:10:20

A bajnokság végéről annyit, hogy nekem valami azt súgja, az Atleticó a jó spanyol hagyományok szerint úgy lefekszik a Barcának, ahogy kell. Naná, majd pont ők fogják kikaparni a gesztenyét a Realnak...

krysal 2007.05.08. 10:21:15

muhi, ezzel csak az a para, hogy az Athletico nem teheti ezt meg. Harcban van a kupaindulásért, sőt, kis (?) szerencsével akár a BL selejtezőért is... Talán az eszük vezérlik őket, nem a Real elleni gyűlöletük...

tomiP 2007.05.08. 10:53:11

Lehet elfogult vagyok,de én úgy érzem, hogy a Barca nem nyeri meg az összes hátralévő meccsét. Nagyobb esélyt láttok erre a Madridnál. De tudjuk, hogy ők is bármikor ki tudnak kapni 1-0-ra valami kiscsapattól. Mind1, a Barca egyszer ikszeljen, az pont elég a Madridnak ha hozza a "kötelezőt" :)

csehmatyi 2007.05.08. 11:21:39

Kitűnő az elemzés, kicsit fekete-fehér ugyan, de pontos, gratulálok hozzá. Egyetértek krysal-lal is, hogy capello igenis nagy edző, azzal együtt, hogy számomra sem az ő csapatai játsszák a legszebb focit (bár szerintem a Barca elleni idegenbeli játékot valamint a mostani Sevilla-meccset duzzogva még egy Cruyff is elfogadta volna...), de kevés edzőnek van hasonló szakmai cv-je a világon.

Beckham-ről általában nincsen nagy véleményem, de a játék iránti alázata tényleg szimpatikus (igazából csak utolsó madridi évében).

A "véleményesen ratyi" titulust a spanyol bajnokságról nem érzem igaznak, szerintem a BL-t és az UEFA-kupát több év átlagának tükrében kell figyelni, és annak alapján hasonlítgatni a bajnokságokat egymáshoz. Idén egyik nagy spanyol csapatnak sincsen igazán jó éve.

Ugyanakkor a spanyol bajnokságból tudtak csak "középcsapatok" BL-elődöntőbe jutni (Depor, Villareal) - na jó, egyszer a Leeds-nek is sikerült.

Mindenesetre ha választanom kell, spanyol csúcsrangadót nézek a legszívesebben.

SolidSnake 2007.05.08. 11:24:07

Nem hiszem, hogy Capellót dicsérné az, hogy a Madridnak van esélye a bajnokság megnyerésére. Többet hibázott, mint Cannavaro, gondoljunk csak a barcelonai meccsre. Ugyanakkor a csapat követelte vissza Beckham-et (a maguk finom módján, hogy Capello a világ legjobb edzője, de azért Beckham-re szükség van), s szerintem nem véletlen, hogy az egyelőre Castilla-szintű argentin páros szóba sem jött a Sevilla ellen, korábban meg folyton játszottak.
Del Bosque alatt sem az edző döntött, mit játsszon a Madrid, hanem Zidane, Raúl, Figo és a többiek. Most is azt látom, hogy a játékosoké a főszerep. És ez így van jól.

csehmatyi 2007.05.08. 12:09:19

SolidSnake,

lehet, hogy igazad van, de nem biztos, hogy bármelyikőnknek pontos információja lenne arról, mi zajlik a Real öltözőjében, ki a dudás ott. Vagy ha igen, akkor nagyon irigyellek:)

krysal 2007.05.08. 13:05:58

SolidSnake,

részben egyetértek, de -ahogy te magad is írtad- csak a maguk finom módján követelőztek. Nem igazán keltek ki ellene, pedig a kemény kéz elleni ellenpéldának épp ott van Camacho... Capellóban bíznak, tekintélye van, az meg, hogy ebből a szedett-vetett bagázsból a csapatként (talán mondható) legjobban működő egységet hozta ki. Jah, és ez a hibázós dolog kétélű dolog, ha bejönnek a dolgai pölö Barcelónában, mindenki istenítené. Én magam is haragszom Ronaldo elbaszarintásáért, de el kell ismerni, ha bizonyos idő után Ő nem képes csapatot verbuvlni,akkor hozhatja a vezérkar az Atyaúristent is, akkor se lesz is kupaszerzés.
Hogy nem jön a látványos foci? Nem hát, mert most az első az önbizalom visszaszerzése, és egy trófea begyűjtése. Emlékezzen már vissza az Index-brigád is Riijkaard érkezésének az első fél évére! Ronaldinho ide-vagy oda, egy kalap szarral (bocsánat a túlzásért) volt egyenlő az egész barca-brigád, de aztán összeértek, és láss csudát, mi lett belőle...
Türelem, Madridisták! Jön még kutyára teherautó...

Titi120 2007.05.08. 14:15:51

Valószínű, hogy Barca vagy Real győzelem lesz a végén, de mégse érzem azt, hogy bármelyik is megérdemelné, úgy isten igazából ( a SEvilla sem)
Mindkettő elég gyenge szezont futott összeségébe, önmagukhoz képest, mégha a BL-től elvonatkoztatunk is.

krysal 2007.05.08. 15:51:31

...mindketten rossz idényt futnak, sevilla sem...
Nah, erre mondtam, hogy véleményes a primera division idén...

maybach 2007.05.09. 09:21:08

Gutiról nekem sokkal jobb a véleményem. Messze az egyik legjobb középpályás és még gólokat is lő.

dondani 2007.05.09. 10:36:08

nyert egymásután 2 meccset a real és máris mindenki azt hiszi, hogy qrva jó csapat lett. majd meglátjátok, hogy vmi kis csapat ellen megint sírás lesz. a real pont olyan szar mint tavaly, csak idén a barca is lesüllyedt a szintjére.

gibson 2007.05.09. 12:33:17

3 meccset nyert egymás után, nem kettőt, és ha a racing elleni idegenbeli mérkőzést nem számítjuk (ahol is csak két büntetőből tudtak nekik gólt rúgni), akkor zsinórban hatot, plusz a camp nou beli 3-3, ami szintén nem volt rossz meccs/teljesítmény. Senki nem gondolja ettől, én legalábbis nem, hogy jó csapat lett a madridból, de legalább kezdenek formába lendülni és valami csapatsféleséget alkotni, ami jó jel a jövőre nézve: ha marad Capello, meg jön egy jó játékszervező középpályás (akit Zidane ávozásával elfelejtettek pótolni valakivel), még akár jó csapat is lehet belőlük.
Ettől persze még simán kikaphatanak a következő 5 meccs bármelyikén, ha mindet megnyerik, akkor lehet majd dícsérni őket, ebben igazad van. 2 éve is nagy hajrájuk volt aztán semmire nem mentek vele.
A Barca meg elindult lefelé a lejtőn, függetlenül a bajnokság végkimenetelétől, és kiváncsi leszek, össze tudja-e rázni őket jövőre Rijkaard (már ha ő marad az edző), vagy teljesen szétesnek mint pár éve a Madrid az első sikertelen szezon után.

nonickname 2007.05.09. 22:02:50

real lesz a bajnok,raúl meg évek óta nem az igazi posztján jáccik tehát akkor meg ne várjünk csodát,zidane-t nem raúl fogja potolni

gibson 2007.05.10. 22:49:54

Igeeeen!!!
Getafe-Barcelona 4-0!!! :)
süti beállítások módosítása