Nou San Trafford

Az Index blogja a világ legjobb futballjáról.

A szerkesztőségből...

Utolsó kommentek

jujjdeizgi

Friss topikok

Nem nyert a Madrid

2007.03.11. 05:30 Bede Márton

Aki szereti a focit, az azért sírjon, mert Undiano Mallenco elcseszett egy történelemkönyvekbe illően induló meccset, aki a Barcelonának drukkol, az azért, mert Oleguer még mindig beférhet ebbe a csapatba, aki meg a Madridnak, az zokogjon a leghangosabban, mert szombat este a Camp Nouban kiderült, hogy a csapata az egymást követő negyedik évben sem nyer semmit.

Barcelona – Real Madrid 3:3

Pedig minden tökéletesen indult. Két sarokba szorított, ezer sebből vérző csapat futott neki úgy egymásnak, ahogy arra emberemlékezet óta nem volt példa Barça-Madridon. Akármit is terveztek a meccs előtt az edzők, a messze legrosszabb barcelonai produkcióját nyújtó Thuram hibáját kihasználó van Nistelrooy gólja mindent felborított. A katalánok a csontjukban érezték, hogy ha ma kikapnak, akkor három napon belül veszthetik el a BL-t és bajnokságot, a szezonban talán a legjobban focizó Madridnak pedig esze ágában sem volt nem megnyerni a meccset, ha már ilyen kényelmesen az ölükbe pottyant a vezetés.

Az első negyven perc gólparádéját és oda-vissza rohangálását különösen az tette lenyűgözővé, hogy mindkét csapat inkább a szívével játszott, mint a lábával vagy az eszével. A Madrid végre egyszer nem állt be bekkelni az előny megszerzése után, a Barcelona meg, hiába nem ment senkinek sem igazán a játék az egy szem Messin kívül, ment előre folyamatosan, újra és újra elverekedve magát Casillas kapujáig. A madridiaknak szerencséjük volt egy nagyon-nagyon szigorúan megítélt büntetővel (Oleguer valóban hozzáért Guti lábához, aki viszont nagyon el akart esni), és azzal is, hogy sem Messi, sem Eto’o nem tudták megszerezni azt a harmadik gólt, amely után a meccsen először a Barcelona kerülhetett volna előnybe, amit a Madridnak minden bizonnyal sokkal nehezebb lett volna ledolgoznia.

A szünet előtt közvetlenül aztán hirtelen eltört a meccs. Szegény hülye Oleguer igazán ráébredhetne már, hogy ha már nagyon közepes futballistaként rendszeresen játszhat a Barçában csupán azért, mert hithű katalán, akkor legalább igyekezzen ne csinálni nagy bajt, ha már egyszer hasznosra úgysem képes. Például ha már egy meccsen kapott egy sárgát, akkor tartózkodjon az ellenfél térfelén elkövetett, teljesen felesleges, ám annyira azért durva szabálytalanságtól, amire a notóriusan viszkető ingzsebű spanyol bírók hajlamosak lapot adni. Mindezektől függetlenül azonban az is tény, hogy Undiano Mallencónak nem kellett volna kiállítania Oleguert. Egy meccsen az kapjon piros lapot, aki arra alaposan rászolgál (például akkorát rúg hátulról Ronaldinhóba, mint az első félidőben Sergio Ramos), ne az, aki két, maximum halványsárga lapot érő szabálytalanságot követ el.

Rijkaardnak muszáj volt változtatnia, és bár a közönség talán inkább valamelyik középpályást hívta volna le a kötelezően beállítandó szélsőhátvéd helyett, tulajdonképpen érthető volt inkább Eto’o lecserélése is. A támadó hármasból ő volt a leggyengébb, és ez a Madrid ellen egy legyengített középpályával soha nem lehetett volna eljutni Casillas kapujának közelébe. A Madrid pedig megtette azt a szívességet, hogy hiába kellett nekik sokkal jobban a három pont, se nem tudták, se nem merték leszúrni a kiütés szélére került Barçát. A harmadik gól előtt több ziccer is kimaradt (bár az is igaz, hogy Valdés megdöbbentő módon most remekül védett), amikor pedig végre sikerült harmadszorra is megszerezni a vezetést, engedték, hogy egy tíz emberrel játszó, láthatóan a teljesítőképessége határán mozgó Barcelona ismét beszorítsa őket a saját kapujuk elé.

Messi harmadik gólja tulajdonképpen a jogos döntetlen hozta meg. Nem lett volna fair, ha ezt a meccset a Madrid nyeri meg, az egy félidőt emberhátrányban játszó katalánok pedig igenis fociztak annyit, hogy azért több járjon nulla pontnál. A ráadás utolsó percében Undiano megint nagyot alakított, amikor teljesen egyértelmű tizenegyest követtek el Ronaldinho ellen, ő mégis képes volt inkább kifelé fújni. Az a Diarra taszajtott egy nagyot a brazilon, akinek már rég nem kellett volna a pályán lennie, ha a bíró egy kicsit és következetes, és a Madridnak is olyan könnyű kézzel osztogatja a sárgákat, mint a Barcelonának.

Ez a meccs előtt Barcelonában kevesen írták volna alá a döntetlent, Oleguer kiállítása után viszont egyértelmű volt, hogy már az egy ponthoz is hősies helytállásra lesz szükség. A Madrid ezzel az eredménnyel gyakorlatilag végleg búcsút mondhat a bajnokságnak, ha a Sevilla nyer vasárnap, már nyolc pont lesz a hátrányuk, és inkább arra kell majd koncentrálniuk, hogy az Atlético és főleg a Zaragoza semmiképpen se szorítsa le őket a BL-indulást érő negyedik helyről. A Barcelona viszont még a Sevilla győzelme esetén sem kerül beláthatatlanul messze az első helytől, és a most vezető négyesből messze nekik a legjobb a sorsolásuk az utolsó tizenkét fordulóra. Senki sem nyert tehát, a Madrid viszont jóval többet vesztett. És minden bírói áskálódás ellenére ez egy lüktető, fordulatos, egészen kitűnően jó meccs lett.

24 komment

Címkék: barcelona spanyol meccs ronaldinho messi real madrid la liga van nistelroy derbi diarra

A bejegyzés trackback címe:

https://nst.blog.hu/api/trackback/id/tr1545249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szily 2007.03.11. 09:05:02

na de a kérdés mégiscsak az, hogy a végén tizenegyes volt-e, amikor az a nyomorult favágó fellökte-nem lökte fel Ronaldinhot az ötös sarja táján. Mit gondolsz Márton?

szily 2007.03.11. 09:08:55

azaz egy hülye vagyok és nem olvastam végig. Szóval szerinted is tizenegyes. Pedig 3 méterre állt a féreg. Mármint a bíró. Érdekes, hogy a barcelonai Sport szerint szar volt mind2 csapat, de különösen a Barca. Faszság, nem is értem hogy írhattak ilyet, ráadásul azon melegében, még az éjjel:
sport.es/default.asp?idpublicacio_PK=44&idioma=CAS&idnoticia_PK=387191&idseccio_PK=803

magyarbasi 2007.03.11. 11:18:54

Oleguer egy vicc, azt, hogy nem lett volna szabad kiállítani, csak egy végtelenül elfogult Barca-drukker mondhatja. Egyébként örülhettek, hogy nem maradt a pályán, nézett volna ki a bamba fejéből még néhányszor, ahogy Robinho firkálgatja. Ronaldinho és Diarra egymásnak feszülése miért tizenegyes? Mert nem Diarra esett el?

Hellscream 2007.03.11. 13:12:15

Ez egy nagyon jó iromány, a tv-s szakértői elemzők irigykedve olvashatnák
A bíró a Madridnak fújt, ez egyértelmű, de egész jó meccs volt. A sok gól a védelmeket minősíti, azok valóban nagyon sokat hibáztak. A spanyolok ha kevésbé lesznek nacionalisták és kidobják a gyenge hazai játékosokat (mint az angolok, olaszok), akkor spanyol belharc lesz a BL.

Kobaljov 2007.03.11. 22:15:42

Ronaldinho sem reklamált annál az esetnél (pedig azért szokott), hanem egyből próbált továbbmenni, ezért sem volt büntető, és ezért volt marhaság, hogy a madrid jöhetett szabadrúgással..

vattafák 2007.03.11. 22:39:49

nem egészen értem, mennyiben befolyásolja egy büntető jogosságát, hogy a szenvedő fél el akart-e esni? ha érintkeztek a lábak, akkor mi kétséges?

másfelől a piros az a második sárgánál jár; a sárgákat lehet vitatni, de halványítani alig. ha már a tizeneggyesnél sárgát kapott Oleguer, akkor a második mindenképp kiállítást von magával.
én nem támogatnám, ha a bíró ilyenkor mérlegelne. mérlegelt volna Oleguer, amikor az első sárga után nekiállt kaszálni.

nem érzem jogosnak a "bírói áskálódást" sem.

holovac 2007.03.11. 22:55:40

azert Deco is felboritott ott ket tagot szuk 15 percen belul a masodik felidoben. az elso sarga volt, a masodik nem mert az lenni.

komadiz 2007.03.11. 23:35:28

Uraim, édesmindegy mi történt. Csodálatos mérkőzés volt. Korszakalkotó, videóra való "klasszikus"

Canarino 2007.03.11. 23:41:29

Bár érezhetően elfogult az elemzés (egy blogon ez végülis simán belefér), még így is klasszisokkal felülmúl bármilyen irományt a harmatgyengénél gyalázatosan pocsékabb Nemzeti Sportnál.

Pontosan ez az, amit egyre reménytelenebbül hiányolok a hazai sportújságírásból. A szakmai (de legalábbis némi hozzáértést sejtető) elemzést. Kezedbe veszel egy spanyol napilapot (mégcsak nem is a Marcát, El País vagy El Mundo) és a szakértő szemével írnak egy meccsről, legyen az foci, tenisz vagy motorsport. Ez nálunk egyre inkább esélytelen.

Örülök ennek a blognak, remélem, nem drukkerkocsma jellegű cikkek születnek majd (értsd: nem fogok falra mászni attól, hogy érződik, az ellenfélnek szukrolt a blogger), és akkor nagyon üde színfolt lehet ezen a sivár piacon.

Canarino 2007.03.11. 23:46:06

Továbbolvastam. Tévedtem. Már most falra mászom. :)

bence · http://nemkellorvos.blog.hu 2007.03.11. 23:47:26

Ha Olerger kipontozodott Diarrának kb 4 sárgát kellett volna adni.

alex4 2007.03.12. 00:12:33

Amikor vezető hírként láttam, azt gondoltam, hogy egy normális meccsleírás következik, aztán kiderült, hogy egy elfogult szurkoló írta - ez rendben is volna egy fan club oldalon, ahol egymást szuggerálják a szurkolók, hogy igenis 11-es volt, az volt, az volt, ha sokan írjuk...____ Az index olvasótábora ennél azonban szvzs többet érdemel. Vagy ilyen írásokkal akarják hergelni az olvasótábort, hogy minél jobban mutasson az oldal látogatottsági/hozzászólási statisztikája?

critic 2007.03.12. 00:19:56

nyugi alex,ezt a bede-gyereket nem érdemes komolyan venni,csak sír mint minden barszalonna-drukker,mert a gyér média-csapata nem tud focizni.
ironikus,hogy összeomlás terén eljátsszák ugyanazt mint a "galaktikusok",az egész gárdából messi ér valami /mondjuk ő nagyon/, zambrotta legnagyobb hibája hogy ide igazolt.
de nem baj,sírjatok csak barszalonnások...mirét nem az a cím,hogy "nem tudott nyerni a Barcelona,saját otthonában,ezzel a szezonban a Chelsea mellet a másik nagy riválist sem tudta legyőzni"?
Az,hogy a barszalonna túlélte a BL-csoportkört csoda,illetve a bremen-gyengesége,az pedig, hogy vezeti a bajnokságot, a La Liga szégyene,ennyit ér a spanyol bajnokság...

troporf 2007.03.12. 00:46:12

critic!
Terved?

critic 2007.03.12. 00:59:14

troporf!

Hülye vagy?

Miről beszélsz?

sober 2007.03.12. 01:05:51

Ugyan már, szerintem annyira nem lóg ki a lóláb a cikkből a Barca felé. Amúgy sem Barca, sem Real, hanem semleges szurkoló lévén azt kell mondjam, mindkét csapatban kb. 8 játékosnak kellett volna befejeznie a meccset, ha a bíró következetesen megtorol minden olyan szabálytalanságot, amiért lap jár(t volna). De ez ugye éppen a focit ölte volna meg. Ez a meccs így, ahogy lezajlott, az utóbbi idők egyik legjobb rangadója volt, nem scak spanyol, hanem nemzetközi szinten is!

drukkker 2007.03.12. 01:27:12

Kicsit a madridnak fújt a bíro.A kiállítás sem volt meggyőző.Néhol elnézőbb volt a madridnak, mint a barcának.
Nos volt már ilyen a sporttörténelemben, de ez a meccs legalább kijött döntetlenre Persze lehet, ez is volt a cél, ki tudja.....
Talán a rendszerváltás egyik lagnagyobb vívmánya, hogy a lakásokba megérkezik minden sport ami a világban történik. Élénkem emlékszem amikot Vitrai harcolt a Tv vezetéséval, hogy hetente legalább egy angol bajnokit közvetithessen, mondván az a FOOTBALL. .Meg is indult a hazai foci lefelé. Persze erről nem csak vitrai tehetett. De ez egy másik téma.
Maradva a tárgynál, nagy meccs volt.

Joaquin 2007.03.12. 03:27:48

A pálya a Madrid fele lejtett ami a Nou Campban mondjuk...nem illik (ha jól emléxem az odavágón is oda lejtett... haverom aki Real drukker erre mondta hogy Capello hozta a módszereit... :))) A kiállítás jogos volt. Van ez a mérlegeljen a bíró ágazat is de nem értek egyet vele, mérlegeljen a játékos. A tizenegyes is az lett volna de 94.percben büntető az El Classicon?! 10 bíróból 9 nem fújja be. De talán 100ból 99. De a kiállítás tényleg elbaszta a meccset :(

critic 2007.03.12. 04:10:38

ehh,ez az barszalonna-baby, cry more pls k thx

/cry on

Damage 2007.03.12. 07:58:35

Erre a Messi gyerekre, ha egész eljövendő életében nem fog semmi ehhez hasonlót nyújtani (amit erősen kétlek), akkor is úgy fogunk/fognak emlékezni, mint aki hármat vágott a Realnak. :) Túl sokan nem dicsekedhetnek ezzel.

Pedro 2007.03.12. 09:48:53

azert kicsit elfogult ez a cikk, nemde?
Oleguer hatulrol kovette el a szabalytalansagot, oruljon hogy nem egybol pirosat kapott!
Márquez-t is ki kellett volna allitani!
Gago nem nem hiaba serult le, ossze vissza faragtak a barcasok, ugyanugy, mint Gutit!
arrol valahogy nem irtatok a cikkben!
egyebkent ha visszanezed a Diarra-Ronaldinho utkozest, az egy szokasos utkozes, aminek a vegen ha Ronaldinho nem fogja meg kezzel a labdat, akkor nincs szabalytalansag! igy meg elmaradt a sargalap!
a masik dolog, nem uszott el a bajnoksag a Realnak! csak 5 pont!
azert az emlitesre melto lenne, hogy a Barcelona nem tudott nyerni a Real ellen az utolso 3 el classico-n! 1-1, 2-0, 3-3!

dr. Wilbur Swain 2007.03.12. 11:43:38

mit sírtok már össze-vissza?! jó meccs volt? igen! kész, ennyi
előre hazai győzelmet vártam, utólag örülök az iksznek
a bíró meg gyenge volt, de szerintem nem szándékosan, hanem egyszerűen "ennyit tud"

Keelhaul 2007.03.13. 13:42:05

Tény, hogy kicsit elfogult a cikk, de nem lehet mindenki madridista.
A meccs q jó volt, jobb, mint amire számítani lehetett.

Deansdale 2007.03.19. 15:00:07

1. Ez egy blog, tehát az írója akár elfogult is lehet.
2. A madridnak fújt a bíró, ez tény. Kiállítás, 11es, mi kellhet még?
3. Nem sírt itt senki, én csak annyit láttam, hogy egy elborult madridista sportszerűtlenül sértegeti az ellenfelet.
4. A meccs jó volt. Inkább a védelem legyen sz*r, mint a csatársor, így legalább láttunk 6 gólt. Sokkal jobb, mint egy "jól lejátszott" 0-0.
5. Ezen a meccsen a döntetlen igazságos volt.
6. Én mint Barcás, sajnálom, hogy a Madrid ilyen sz*r, mert sokkal jobb meccseket játszhatnának egymás ellen (jobb bírókkal).
7. Érdekes, hogy csak a "legutóbbi három" El Classico-t említed, Pedro, én emlékszem a közelmúltból egy 3-0-ás Barca sikerre is, ha jól emlékszem Madridban...
süti beállítások módosítása